Скільки білка у рибі карась

Авторadmin

Скільки білка у рибі карась

Зміст:

Карась: калорійність, користь і шкода для організму людини, рекомендації по приготуванню

Спинний плавець довгий, глоткові зуби однорядні. Тіло високе з товстою спиною, помірно стисле з боків. Луска велика і гладка на дотик. Забарвлення варіює залежно від місця проживання.

Золотий карась може досягати довжини тіла понад 50 см і маси понад 3 кг, срібний карась – зазвичай довжини 40 см і маси до 2 кг, однак зустрічаються особини довжиною до 60 см і масою до 7-8 кг, це залежить від місця проживання і умов харчування риби.

Статевої зрілості золотистий карась досягає на 3-4-му році. Нерестяться навесні та на початку літа, ікра (до 300 тис.) Відкладається на рослинність. У місцях з суворим кліматом карасі впадають в зимову сплячку, при цьому витримують повне промерзання водойми до дна.

Харчуються карасі рослинністю, дрібними безхребетними, зоопланктоном, зообентосом і детритом.

Живуть виключно в болотистих і низинних озерах і річках, в гірських озерах і взагалі в гірських місцевостях карась є досить рідкісним явищем.

Карась – дуже живуча риба, тому дрібного карасика часто використовують при ловлі щуки в якості живця. Карасі – промислові риби і об’єкт ставкового господарства.

Карась – чуйна риба і при найменших труднощах, на кшталт спеки, морозу або спроб зробити з нього воблу, карась закопується в мул, причому глибоко – на 50-70 см. З наживкою теж поводиться не дуже – обнюхує, облизує і, ледь вколовшись гачком , нерідко випльовує і спливає. Відмінно ловиться на черв’яків, тісто, хліб, і горох.

калорійність карася

М’ясо карася відрізняється підвищеним вмістом білків, його калорійність – 87 ккал на 100 г свіжого продукту. У 100 г відвареного карася міститься 102 кКал, а енергетична цінність приготовленого на спеку карася – 126 кКал на 100 м Помірне вживання карася не призведе до ожиріння.

Харчова цінність в 100 грамах:

Білки, грЖири, грВуглеводи, грЗола, грВода, грКалорійність, ккал
17,71,81,67987

Карась містить в тілі до 60% їстівних частин, тобто навіть більше, ніж короп. Жирність карася досягає 6-7%, вміст білка – 18% живої ваги.

Риба – практично єдиний продукт, який у великій кількості містить такий набір жиророзчинних вітамінів, як вітаміни А, С, D, Е і вітаміни групи В. Вона багата йодом, марганцем, міддю і цинком, особливо морська.

Багато йоду в складі тканин донних риб (тріска, камбала, зубатка, карась та ін.).

Це риба, поряд з курячим м’ясом, є одним з кращих джерел високоякісного білка, які містять всі необхідні для організму незамінні амінокислоти.

Молоді люди, які з дитинства їдять багато риби, мають більше шансів досягти успіху в навчанні.

Залежність інтелекту від кількості з’їденої риби дуже значна – на 6% підвищуються зорово-просторові і мовні здібності. І це від одного рибного блюда в тиждень! А підвищений вміст риби в раціоні молодих людей стало причиною, на думку шведських дослідників, зростання розумових здібностей майже в два рази.

Риба взагалі виявилася дуже корисним продуктом для розумового розвитку дітей. Тому бажано їсти рибу не менше одного разу на тиждень.

Включення жирної риби в раціон вагітної жінки сприятливо позначається на гостроті зору майбутньої дитини. На думку вчених з Брістольського університету, які виявили цю закономірність, причиною тому є речовини, що знаходяться в риб’ячому жирі. Вони прискорюють дозрівання головного мозку малюка.

Компоненти, які виявилися так важливі для дитини, є жирні кислоти, необхідні для росту нервових клітин. Вони містяться не тільки в рибі, а й в материнському молоці. Однак вони не входять до складу навіть найкращих штучних сумішей. Ось чому вчені пропонують додавати до сумішей для штучного вигодовування риб’ячий жир.

Протипоказано м’ясо карася при індивідуальній непереносимості.

Також, це досить кістлява риба і її слід вживати з обережністю, особливо дітям.

Карась: фото, приготування, користь і шкода

Карась (лат. Carassium) – це невеликий рід риб, що включає 5 видів і належить до сімейства Коропові. Найбільш поширені 3 види карася:

  1. Carassium carassium – Золотий карась, або Карась звичайний. Мешкає від Середньої Європи до Східної Сибіру;
  2. Carassium gibelio – Срібний карась. Природний ареал – басейн Тихого океану, Сибір, пониззя річок Аральського басейну. Був інтродукований в багатьох прісних водоймах Сибіру і Європи, тому тепер часто зустрічається разом з Золотим карасем, причому Срібний карась нерідко витісняє Золотого. Можливо також поява гібридів двох видів;
  3. Carassium auratus – Золота рибка. Являє собою форму карася, штучно селекціоновані з Золотого карася (Китай). В даний час існує більше десятка порід.

У кулінарному плані інтерес представляють тільки перші два види карася. Їх відмінні риси:

  • а) тіло золотого карася має жовтий відтінок, від золотистого до мідно-червоного, а срібний карась має сріблясто-білий колір, іноді з зеленуватим відтінком, хоча іноді зустрічаються особини і жовтуватого кольору;
  • б) на бічній лінії у золотого карася налічується 33 лусочки, у срібного – до 31, причому вони трохи крупніше;
  • в) в профіль голова золотого карася більш округла, ніж у срібного;
  • г) у молоді золотого карася перед хвостовим плавцем є темна пляма, які з віком зникає, у молодняка срібного карася його немає;
  • д) золотий карась може досягати в довжину 50 см при масі понад 3 кг, тоді як у срібного карася розклад параметрів такої – довжина до 40 см, маса до 2 кг.

Золотий і срібний карасі мало чим відрізняють один від одного за способом життя, хімічним складом і, відповідно, корисними властивостями. Тому далі має сенс говорити про них узагальнено.

опис карася

Карась має високе тіло з товстої спиною, трохи стисле з боків, довгий спинний плавник, велику і гладку на дотик луску.

У роті по одному ряду глоткових зубів.

Спосіб життя карася

Карась водиться тільки в низинних і болотистих річках і озерах. У гірській місцевості (гірських озерах) зустрічається виключно рідко.

Статева зрілість настає на 3-4 році життя. Нерест відбувається навесні, кожна самка прямо на рослинність відкладає до 300 тис. Іскрінок.

Карась – дивно живуча риба, яка може існувати навіть в тих водоймах, які взимку повністю промерзають. Вся справа в здатності карася впадати в анабіоз (сплячку), при цьому він закопується в мул на глибину 50-70 см. Його живучість також використовується рибалками-любителями, які застосовують дрібних карасиків в якості живця для лову хижих риб.

Раціоном карася є водна рослинність, зоопланктон, зообентос, дрібні безхребетні і відмерлі частини рослин (детритом).

Карась є об’єктом промислу і широко розводиться в аквакультурі.

Коли вчені тільки почали займатися вивченням карася, вони зіткнулися з нез’ясовним фактом: в деяких водоймах жили виключно самки карася. Куди ж поділися самці? Виявляється, їх там зроду не було.

Справа в тому, що ікра карася, зі зрозумілих причин вимітати самкою, може бути бути запліднена самцями інших представників коропових (пліткою, линем, лящем, коропом і ін.).

Між різними біологічними видами справжнього запліднення не відбувається, однак такого «співжиття» цілком достатньо для того, щоб ікра почала розвиватися. При цьому в потомстві з’являються одні самки.

Це явище в біології отримало назву гиногенеза.

приготування карася

Карасі користуються популярністю в кулінарії великої кількості країн, в тому числі і в України. Досвідчений кухар може зробити з карася справжній кулінарний шедевр, що, в общем-то, не дивно, так як м’ясо карася смачне, ніжне і соковите.

Є у м’яса карася один недолік – запах твані. Однак від нього позбутися досить просто. Перед приготуванням карася потрібно почистити і замаринувати на пару годин в слабкому розчині оцту. У маринад можна ще додати лимонний сік. Пару годин – і від запаху не залишиться і сліду. Додатково це допоможе позбутися від самих дрібних кісток: вони просто розчинятися.

Карасі можуть бути приготовані як завгодно: їх можна варити, смажити, тушкувати, в’ялити, коптити і т.д. Національна страва української кухні – карасі, запечені в сметані або молоці.

Харчова цінність карася (на 100 г)

Калорійність, ккал87
Білки, г17,7
Жири, г, в т.ч .:1,8
Насичені жирні кислоти, г0,4
Холестерин, мг50
Вода, г78,9
Зола, г1,6
Калій, мг280
Кальцій, мг70
Магній, мг25
Натрій, мг50
Фосфор, мг220
Хлор, мг165
Сірка, мг177
Залізо, мг0,8
Хром, мкг55
Фтор, мкг430
Молібден, мкг4
Нікель, мкг6
Вітамін А (ретинол), мкг20
Вітамін В1 (тіамін), мкг60
Вітамін В2 (рибофлавін), мкг170
Вітамін С (аскорбінова кислота), мг1,0
Вітамін Е (токоферол), мкг0,4
Вітамін РР (нікотинова кислота), мг2,1
Вітамін РР (ніаціновий еквівалент), мг5,4

У м’ясі карася міститься високоякісний білок, який збалансований за амінокислотним складом. Особливо багато в ньому тих амінокислот, які сприятливо позначаються на роботі нервової системи. Тому без перебільшення можна сказати, що той, хто є карася, стане розумнішим, уравновешенней, оптимістичніше. Вчені навіть встановили, що якщо щотижня з’їдати хоча б одне блюдо з карася, то через кілька місяців мовні і зорово-просторові здібності зростають в середньому на 6%.

М’ясо карася рекомендується вводити в раціон вагітним жінкам, оскільки це благотворно позначається на зорі дитини. Вся справа в речовинах, які входять до складу жиру карася і прискорюють розвиток нервової системи плоду.

Точніше, мова слід вести про жирних кислотах, які необхідні для росту нервових клітин.

Слід мати на увазі, що ці кислоти в достатній кількості містяться в жіночому молоці, але вчені ще не навчилися їх синтезувати, щоб додавати в штучні суміші.

Карась має низькою калорійністю, що дозволяє його включати в раціон бажаючих схуднути. А високий вміст заліза і вітамінів А і Е сприяє швидкому оновленню крові і шкірного покриву. До того ж ці вітаміни є потужним антиракових фактором і зміцнюють імунітет.

Багато в м’ясі карася кальцію, який забезпечує міцність нашим кісткам і зубам, здоров’я нігтів, йоду, який необхідний щитовидній залозі.

Карась абсолютно нешкідливий. Слід тільки застерегти від того, щоб давати цю рибу маленьким дітям. оскільки в ній міститься багато дрібних кісток.

Можлива індивідуальна непереносимість продукту і алергічні реакції.

ЗубаЗбиткикамбала
Камбала-йоржкараськороп

Карась смажений: калорійність на 100 грам:

Карасі завжди користувалися на Русі особливою популярністю. Ця рибка живе практично скрізь, легко ловиться на звичайну вудку, є дуже смачною, ситною та корисною. Способів її приготування маса.

Її варять і тушкують, смажать і запікають, коптять і в’ялять. І кожен раз виходить відмінне блюдо, яке радує домочадців. У цій статті розглянемо, що собою являє смажений карась.

Калорійність, шкідливі і корисні властивості – про все це читайте в нашій статті.

сімейство коропових

Саме до цього великого класу річкових мешканців і відноситься наш улюблений карась. Це риба з довгим спинним плавцем і однорядними зубами. У неї товста спина і стислі боки. Луска велика, її легко можна прибрати. Середня вага – 0,7 кг, але зустрічаються екземпляри і набагато більші, і дрібніше.

Часто у продажу можна знайти рибу вагою три і більше кілограма. Саме з таких екземплярів виходить найсмачніший смажений карась. Калорійність в цьому випадку зросте, особливо якщо порівнювати з вареною рибою. А здобиччю на аматорській риболовлі найчастіше стають невеликі карасики, які приємно похрустивают після обсмажування.

Найкраще таку страву йде на березі річки.

Корисні властивості

Недорога і доступна рибка є цінним продуктом харчування. легкозасвоюваного білка і поліненасичених жирних кислот робить його кращим продуктом для профілактики інфарктів та інсультів.

Медики рекомендують з’їдати не менше 300 г карасів в тиждень, можна і більше. Низький відсоток жиру дозволяє використовувати цю рибку в дієтичному харчуванні. У порівнянні з іншими річковими мешканцями, є досить легким навіть смажений карась.

Калорійність на 100 г продукту – близько 187 ккал.

Склад і калорійність

Смажений карась дуже смачний, незважаючи на велику кількість дрібних кісточок. Однак якщо рибка дрібна, то після приготування дрібні кісточки не будуть настільки помітні. А у великих екземплярів і кістки досить великі, їх легко буде прибирати їх м’якоті. У тілі карася до 60% всієї маси можна вживати в їжу. Жирність становить 7%, а вміст білка дуже велике – близько 18%.

Це унікальний продукт, який містить величезну кількість жиророзчинних вітамінів. Як і інша річкова риба, скромний карась є джерелом вітамінів A, C, D, E. Крім того, це джерело йоду і марганцю, міді і цинку. У 100 г продукту міститься всього 87 ккал. Це дуже низька калорійність. Смажений карась стає «увесистей», зараз спробуємо розрахувати, наскільки.

Спосіб приготування

Досить рідко рибу готують в чистому вигляді. Тому при розрахунку калорійності готового блюда потрібно враховувати всі нюанси.

Найчастіше господині не дуже довго ламають голову, наливають рослинного масла і обсмажують рибу до рум’яної скоринки. Виходить смачний смажений карась.

Калорійність на 100 грам розраховується шляхом додавання енергетичного складу масла до самої рибі. Тобто якщо взяти до розрахунку тільки масло і рибу, то виходить близько 120 ккал на сто грам.

дієтичний раціон

Якщо ви дотримуєтеся дієти, розумніше буде вибирати інші способи приготування риби. Але все добре знають, як важко чимось замінити хрустку скоринку. Тому дієтологи пропонують обсмажувати рибу в духовці.

Для цього необхідно добре розігріти духову шафу, змастити порційні шматки соняшниковою олією за допомогою пензлика і помістити деко на 20 хвилин в духовку, при 200 градусах.

З огляду на порівняно невелику кількість масла, можна сказати, що це дуже корисний спосіб приготування.

Карась, смажений на сковороді

Калорійність цього блюда вже торкнулися вище, але давайте зупинимося на цьому докладніше. Отже, жарка при використанні великої кількості масла – це далеко не самий здоровий спосіб приготування їжі. Але можна використовувати антипригарні сковороди.

У цьому випадку дно можна лише злегка змастити маслом, риба не пригорить. Однак карась – рибка ніжна, і багато господинь бояться смажити його на сухій сковороді. Якщо риба прилипне, її доведеться довго і клопітно відривати. Та й зовнішній вигляд сильно постраждає.

Клярі і панірування

Щоб уникнути прилипання риби до сковороди під час приготування, використовують різні кулінарні прийоми. Найпростішим прийомом є приготування смаженої карася в борошні.

Калорійність в цьому випадку ще трохи зростає, тому як мука сама по собі має харчову цінність, а насичуючись маслом, стає ще важче. Сухарі діють аналогічним чином. Але не можна сказати, що продукт стає надмірно жирним.

У 100 г смаженої в борошні рибки міститься не більше 150 ккал. Тобто питання лише в тому, чи зможете ви зупинитися після цієї порції.

смачні добавки

До них відносяться яйце і майонез, сметана і сир. Ці інгредієнти нерідко використовують, щоб надати Карасик апетитний вигляд і красиву скориночку. І звичайно, калорійність від цього виростає приблизно вдвічі.

Якщо сама по собі рибка містить 87 ккал, то з майонезом це може бути вже і 200 ккал на 100 г продукту.

Відповідно, використовуючи одночасно борошно і яйце і посипаючи карася сиром, ви ще більше збільшите жирність готового продукту.

Шкода для здоров’я

Не варто включати в свій раціон смаженого карася людям, страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту. І справа не тільки в зайві калорії. При обсмажуванні втрачається більша частина корисних речовин, тобто продукт стає практично нейтральним, якщо не сказати шкідливим.

Навантаження на організм сильно зростає, під ударом виявляється підшлункова залоза і печінка. Тому якщо ви дотримуєтеся принципів здорового харчування, рекомендується вживати карася в відварному або тушкованому вигляді.

Можна запікати у фользі або обсмажувати на тефлоновій сковороді, з мінімальною кількістю масла, без борошна і інших добавок.

Карась в сметані

Це корисне, смачне і не дуже калорійне блюдо можна їсти хоч кожен день. Вам буде потрібно свіжа риба, почищена і вимита, нарізана порційними шматками.

Злегка посоліть і поперчіть кожен шматочок, після чого разліжіте на деко в один шар. Зверху змастіть сметаною. Можна взяти для цього домашню або магазинну маложирную, тут все залежить від смаку. Залишається запекти в духовці протягом 20 хвилин.

Подавати із зеленню, відвареною картоплею або овочевим рагу. Ідеальне блюдо для тих, хто на дієті.

Карась риба користь і шкода

Розрізняють два різновиди карася: срібний і золотий. Золотий карась жив в основному в європейських водоймах, а його срібний побратим населяв басейн річки Амур.

У шістдесятих роках минулого століття, в Радянському Союзі була прийнята програма по розселенню срібного карася по всій території країни, що і було втілено в життя.

Згодом він самостійно поширився з водних басейнах Європи і там, завдяки своїй феноменальній живучості та невибагливості до умов проживання, помітно потіснив, а місцями і повністю витіснив, золотого «конкурента».

Склад і харчова цінність карася

Карась, як харчовий продукт, має величезну цінність – він відноситься до нежирним сортам риби, м’якоть яких містить близько вісімнадцяти відсотків протеїну, легкозасвоюваного людським організмом, що робить даний вид риби прекрасним дієтичним продуктом.

Харчова цінність 100 г:

Ця риба багата поліненасиченими жирними кислотами, які важливі для профілактики інсультів, інфарктів і атеросклерозу.

Також присутні жиророзчинні вітаміни А, В, D, Е і різні амінокислоти, які підвищують імунітет і знижують шкідливий вплив на організм неблагополучної екологічної обстановки.

Відзначається наявність великої кількості мінералів і мікроелементів – цинк, фосфор, марганець, мідь. Профілактику остеопорозу забезпечує наявність в цій рибі кальцію.

М’якоть карася містить незначну кількість жиру, приблизно близько 7%, а протеїнів, навпаки, в ній досить багато.

У порівнянні з рибою жирних сортів, енергетична цінність карася приблизно в три рази менше.

Вона дорівнює 87 кілокалорій на 100 грамів продукту, коли та ж оселедець, наприклад, має 248 кілокалорій на 100 грамів. Загалом, для людей, які дотримуються дієти, ця рибка є просто ідеальним продуктом.

користь карася

За рекомендацією Всесвітньої організації охорони здоров’я рибу необхідно вживати в їжу не менше трьох разів на тиждень. За один прийом досить з’їсти сто грам риб’ячого м’яса – це кількість є рекомендованим мінімумом, а при бажанні вживати рибу можна хоч кожен день і в будь-яких кількостях.

До корисних властивостей карасів можна віднести наступні факти:

  1. Риба з легкістю може замінити інші джерела білка (м’ясо птиці, тварин), а незамінні амінокислоти в її складі, крім загального благотворного впливу на організм, покращують роботу головного мозку, підвищують інтелектуальні здібності, покращують зір при вікових змінах.
  2. Ці самі амінокислоти вкрай необхідні людям з порушеннями серцево-судинної системи, для лікування і профілактики серцевих хвороб.
  3. Фосфор, в поєднанні з кальцієм і вітаміном D, позитивно впливає на кісткову тканину, запобігаючи підвищену ламкість кісток.
  4. Юшка з карася корисна при виразках і гастритах, оскільки стимулює вироблення ферментів і шлункового соку.

Як вживати карася

Ні в якому разі не рекомендується тривала теплова обробка карася, так як при тривалому впливі високої температури білок прісноводних риб як би «дубєєт», і рибна м’якоть стає сухою і жорсткою.

Зверніть увагу: як такого шкоди карася на організм людини відзначено не було. Протипоказанням до його вживання може бути тільки індивідуальна непереносимість. Не варто забувати, що риби сімейства коропових є переносниками збудника опісторхозу (вкрай небезпечних паразитів), тому вживати в їжу карасів можна тільки після ретельної термічної обробки.

Карась – не тільки корисна, але і дуже смачна риба. Багато хто називає його «сміттєвої рибою», а ось лікарі стверджують, що карасі будуть корисні людям будь-якого віку. До речі, даний вид риби відрізняється низькою вартістю, тому карасі можуть стати оптимальним варіантом для складання повноцінного меню.

Карась – калорійність і властивості. Користь і шкода карася

Скільки коштує карась (середня ціна за 1 кг.)?

Київ і Київська обл.

Всім відома риба карась відноситься до сімейства Карпових, вона отлічаеться від інших видів риб високим тілом і помірно стислими боками, а так само великої спиною і гладкою лускою.

Те, що рибний білок, особливо білок прісноводної риби, приносить набагато більшу користь людському організму, ніж м’ясний білок знають уже багато і представлена ​​риба є ще одні доказом.

Карасі бувають срібні і золоті, розмір срібних карасів, як правило, не перевищує 40 сантиметрів, а вага не більше 2 кілограм, розмір же золотих карасів не більше 50 сантиметрів при вазі в 3 кілограми. Однак, ці відомості не можна назвати точними, оскільки розміри і вага риб залежать від місця їх проживання, тому можна зустріти і 60-сантиметрового карася.

Карасі набули широкого поширення на території України, а досвідчені кухарі досить часто використовують їх у своїх кулінарних шедеврах.

Існує невелика хитрість, якою вони користуються: карасів найкраще готувати з додаванням спецій, які допоможуть позбутися від запаху водоростей, характерного для карасів.

Карасі дуже зручні в приготуванні, їх і варять, і гасять, і смажать, і коптять, і в’ялять, в загальному застосовуються вони в кулінарії вельми широко. Самі ж карасі не мають особливих пристрастей в їжі, вони можуть приймати в їжу і планктон, і безхребетних, і растатітельность.

користь карася

Користь карася була відома ще з давніх часів, коли існувала Русь. Тоді, люди любили готувати до столу не морську, а річкову рибу, однак, це не означало, що корисні властивості карася, наприклад, були сильнішими, ніж у морських видів риб.

Головна відмінність морських і річкових риб в тому, що перші мають більшу кількість полінасищенних кислот омега-3, які необхідні організму, а другі ж пропонують споживачеві легкозасвоюваний білок, кторой буде вельми корисний для тих, хто дотримується дієти і хоче скинути зайву вагу, в цьому полягає користь річкових риб, в тому числі і користь карася.

Білки прісноводної риби є не тільки корисними, а й унікальними, в них містяться амінокислоти, які незамінні для організму людини.

Корисні властивості карася обумовлені і вмістом великої кількості кальцію, це сприяє зміцненню зубів, нігтів і кісток. Саме завдяки цим властивостям з’явилося стільки різних страв з карасями, які поширилися по всій України, а деякі з них вважаються делікатесами.

Калорійність карася досить низька, тому при схудненні можна спокійно додавати його в раціон. Так само, додавання карасів в дієтичне харчування є вірним рішенням ще й тому, що в них міститься безліч жиророзчинних вітамінів, наприклад вітамін А або вітамін Е.

Організм в них потребує ще й для того, щоб протистояти появі онкологічних захворювань і чинити опір інфекціям.

шкода карася

Шкода карася може бути відзначений тільки в тому випадку, якщо у споживача є індивідуальна непереносимість цього виду риби або риби в загальному.

Калорійність карася 87 кКал

Енергетична цінність карася (Співвідношення білків, жирів, вуглеводів – БЖУ):

Білки: 17.7 м (~ 71 ккал) Жири: 1.8 м (~ 16 ккал) Вуглеводи: м (~ 0 кКал)

Енергетичне співвідношення (б | ж | у): 81% | 19% | 0%

Пропорції продукту. Скільки грам?

в 1 штуці 350 грамів

Як змінюється показник калорійності карася в ході приготування

Під час приготування їжі особлива увага приділяється її калорійності. Особливо це важливо для тих, хто має на меті знизити вагу. В такому випадку кожна калорія на рахунку. Карась можна сміливо назвати дієтичної рибою. Але її калорійність залежить від того, яким же чином вона буде приготовлена. Тому при підрахунку заповітних чисел враховувати потрібно все нюанси.

Залежно від способу приготування карасів калорійність буде змінюватися

Чим славиться карась

Карась можна назвати як морським мешканцем, так і прісноводним. Належить він до коропоподібних. У риби трохи стислі боки, тіло високе, а луска досить велика.

Розміри водного мешканця можуть варіюватися в дуже широких межах. Морські представники в середньому 16-18 см. Важливо підкреслити, що понад 60% всієї ваги представлено їстівними частинами.

Сто грам сирого м’яса карася містить 86-88 калорій.

Така калорійність вважається дуже низькою. Щоб спалити 88 калорій, достатньо протягом 25 хвилин виконувати будь-яку роботу по дому.

Як вже було сказано, калорійність продуктів в більшій мірі залежить від того, яким чином буде приготовлена ​​риба. Тому розглядати, скільки ккал в 100 грамах карася, потрібно виходячи з його виду. Також важливо врахувати, що морська риба буде трохи жирніше, відповідно і калорій у ній буде більше.

Свіжий карась

У їжу вживаються практично всі види карася. Особливо популярний срібний, так як він невибагливий. Золотий також володіє прекрасними смаковими якостями, але його популяції знижені. Максимальна вага риби досягає 2 кілограм при розмірі не більше 40 сантиметрів.

З карася можна приготувати різні дієтичні і низькокалорійні страви

Калорійність продукту не більше 88 ккал. 100 грам продукту містить 17,6 г білка і 1,7 г жирів. Особливо славиться риба за рахунок вмісту молібдену, натрію, фтору, заліза, кальцію, нікелю і фосфору. Крім того, є певна кількість хлору, калію і магнію.

Вживати рибу рекомендується регулярно. За рахунок великого вмісту кальцію відзначається поліпшення стану волосся і нігтів. При цьому за рахунок низької калорійності риба підходить як для тих, хто мріє знизити вагу, так і для людей, вимушених дотримуватися певних дієт. Але завжди важливо пам’ятати, що не всім людям підходить такий продукт.

Приготувати карася можна різними способами. При цьому в кожному окремому випадку потрібно буде перераховувати, скільки саме буде міститися калорій в кінцевому продукті.

Важливо: речовини, що містяться в м’ясі карася, сприятливо позначаються на системі травлення і забезпечують необхідною кількістю білка.

відвареної карась

Найбільш поширеним є річковий карась. Він володіє прекрасними смаковими якостями, але слід зазначити, що за смаком риба може відрізнятися в залежності від водойми, в якому вона жила. З метою дієтичного харчування карася частіше відварюють. Тому важливо розглянути, скільки калорій міститься в такому продукті.

Знизити калорійність риби можна, якщо відварити її

Якщо промиту свіжу рибу відварити в чистій воді без додавання спецій і солі, то калорійність кінцевого продукту скласти не більше 101 ккал. Що характерно, кількість білків і жирів зростає і становить 20,6 г і 2,2 г відповідно.

Елементарний склад продукту змінюється не сильно. М’ясо після відварювання і раніше містить вітаміни, хлор, кальцій, фтор, магній і всі перераховані вище елементи.

Для того щоб не втратити всіх позитивних якостей і не збільшити калорійність риби, слід уважно ставитися до процесу приготування. Відварюється риба не більше 10 хвилин. Пояснюється це тим, що м’ясо у карася дуже ніжне і якщо його перетравлювати, він стає жорстким і до того ж сухим.

Якщо риба виловлена ​​в річковому водоймі і володіє запахом водоростей, допускається застосування натуральних спецій: лаврового листа, петрушки, кропу.

Вони не позначаться на калорійність продукту, але смак м’яса покращать. Природно, якщо метою є зниження ваги, під час приготування страв з карасем не потрібно застосовувати масла.

Юшку з карася також слід готувати з застосуванням тільки картоплі і пшона.

смажений карась

Значно складніше з’ясувати, скільки ж калорій містить 100 грамів продукту, приготованого методом смаження. Якщо сире м’ясо володіє калорійністю 87 ккал, то смажений карась буде значно калорийнее. А ось на скільки саме, залежить від способу приготування.

Найбільш калорійної риба виходить, якщо її обсмажувати

При використанні тільки масла для смаження, цей показник зростає до 120 ккал на 100 грам. Але рибу рідко готують в чисто вигляді. Значно частіше використовуються майонез, борошно, яйця, жири і так далі. В результаті цього калорійність смаженого продукту зростає до 150 ккал.

Найбільш низькокалорійним буде варіант, якщо карася обсмажити на напівсухий сковороді в борошні без додавання інших продуктів.

Але і в цьому вигляді не варто занадто часто включати рибу в свій раціон. Важливо пам’ятати, що при обсмажуванні втрачається більша частина корисних речовин, при цьому навантаження на організм тільки зростає. Відповідно, такі страви не можна назвати корисними. Смажений карась може використовувати тільки зрідка.

Попкорн – користь і шкода, калорійність

Цілком можливо, що саме тоді прабатьки сучасної людини і дізналися про попкорн, адже для цього качана кукурудзи досить було потрапити у вогонь. Сьогодні цей продукт люблять багато жителів планети. Незважаючи на загальний скепсис, відомий не тільки шкоду, але також і користь попкорна.

Хімічний склад

У продукті міститься вітаміни групи В. У ньому є клітковина, необхідна для нормальної роботи травного тракту, а також калій. Багатий попкорн такими сполуками, як поліфеноли – хімічні речовини, які відомі своїм потужним антиоксидантну дію. Міститься в повітряної їжі також і магній, цинк, натрій, фосфор, залізо та інші елементи.

калорійність попкорну

Якщо не додавати всілякі добавки, які перетворюють корисний продукт в суцільне зло, калорійність попкорна становить 387 ккал на 100 грамів. Однак досить додати солі, щоб вона збільшилася до 400 ккал / 100г.

Якщо ж захочеться покуштувати солодкого продукту, то потрібно приготуватися «прийняти» вже 440-500 ккал на кожні 100 грамів продукції.

Підраховано, що за один фільм середньостатистична людина зможе поглинути, причому дуже легко, порядку 1700-1800 ккал! Тому потрібно або ходити в кінотеатри рідше, або менше їсти попкорну.

користь попкорну

Що міститься в закусці вітамін В1 регулює ріст волосся і нігтів, важливий для метаболізму вуглеводів і жирів, а також для підтримки нормальної роботи серця, нервової і травної системи. Рекомендується хоча б зрідка вживати попкорн людям похилого віку, спортсменам, дітям і тим, хто зайнятий на важких фізичних роботах.

Також попкорн містить вітамін В2, який піклується про стан шкіри, попереджає передчасне поява дрібних зморшок, допомагає боротися з депресіями і стресами.

І, нарешті, калій потрібен для роботи серця, попередження атеросклерозу, нормалізації серцевого ритму. Він же сприяє зняттю набряків, поліпшення роботи міокарда. Показаний попкорн прихильникам низькокалорійних дієт (оскільки навіть в невеликих кількостях продукт допомагає швидко насититися) і літнім людям.

шкода попкорну

Не секрет і очевидної шкоди попкорна. Однак він проявляється тільки при вживанні продукту у великих кількостях. Також не рекомендується їсти жирний, солоний або солодкий продукт, так само як насичений добавками і ароматизаторами. Він викликає відчуття спраги і підвищує апетит.

Карась – калорійність, користь, приготування

Карасі – риби сімейства коропових загін коропоподібних. Морські карасі – прибережні риби, що живуть в Чорному морі. Прісноводні карасі живуть в озерах і річках.

Риба має високе тіло, помірно стислі боки, велику спину і гладку луску. Довжина прісноводного карася може доходити до шістдесяти сантиметрів. Середній розмір морського карася – 13-16 сантиметрів. Вага та розмір риби залежать від місця і умов її існування.

Розрізняють три види прісноводних карасів: карась срібний, звичайний, золота рибка. Золота рибка – декоративна акваріумна рибка, виведена в Китаї штучним шляхом. Срібний карась менш вимогливий в харчуванні і розмножується швидше, тому дуже часто витісняє інші види риби.

Харчова цінність і калорійність карася

Близько 60% тіла карася придатне для вживання в їжу. Калорійність карася становить всього 88 ккал, тоді як в більш жирних сортах риби міститься в 3 рази більше калорій до 250 ккал на сто грам риби.

Жиру в м’якоті цієї риби дуже мало близько 7%, але багато легкозасвоюваного і низькокалорійного білка 18%. Через низьку калорійність карася нерідко включають в лікувальний меню при надмірній вазі , при різних серцево-судинних патологіях в запеченому або відвареному вигляді.

Властивості і користь карася

Якість цієї риби дуже залежить від місця її проживання. У заболочених озерах прісноводний карась часто пахне водоростями. Найкраща за смаковими якостями риба водиться в чистих великих водоймах. Крім того, там вона більша і не має сторонніх запахів.

Користь карася для організму людини полягає в тому, що в його м’якоті міститься група незамінних амінокислот. Білки сприяють підвищенню інтелекту і мовних здібностей, поліпшення зору.

М’якоть цієї риби містить вітаміни А, C, Е, вітаміни групи В, а також мінерали – натрій, магній, кальцій, фосфор, залізо, фтор, калій, хлор, нікель, хром, молібден. Тому карася необхідно вживати для профілактики розвитку онкологічних захворювань, а також для підвищення опірності організму до різних інфекцій.

Морський карась багатий поліненасиченими жирними кислотами Омега-3, що підтримують здоров’я мозку , судин, серця і всього організму в цілому.

Крім того, користь карася полягає в тому, що м’якоть цієї риби стимулює роботу травної системи, активує синтез ферментів.

У тілі морського карася найвищий вміст мікроелементу йоду серед всіх риб, що мешкають в море. Тому цю рибу слід в великій кількості вживати в їжу при захворюваннях щитовидної залози.

Важлива користь карася обумовлена ​​високим вмістом кальцію, що сприяє зміцненню кісток, нігтів і волосся.

ВООЗ рекомендує вживати по 100 г карася не рідше трьох разів на тиждень. Дослідження показали, що щоденне вживання риби і відмова від інших білкових джерел м’яса, курки та ін. Не завдає шкоди організму.

Користь організму може принести тільки свіжа риба. Свіжа риба покрита прозорою слизом, зябра у неї яскраво-червоні або світло-рожеві, луска блискуча. Поверхня несвіжої риби покрита каламутним слизом, а луска бліда і блякла. Черевце у несвіжої риби може бути роздута.

Способи приготування карася

Карась широко використовується в кулінарії . Відомо безліч способів приготування цієї риби. Її можна зажарювати, маринувати, сушити, запікати, варити з ним вуха або холодець, коптити його або ж в’ялити. Готувати рибу слід зі спеціями, щоб прибрати характерний для карася запах водоростей.

Перед приготуванням карася, як і будь-яку прісноводну рибу, слід промити концентрованим сольовим розчином. Велику рибу краще розрізати на шматки, а невелику рибу готують цілком.

Перед тим, як запекти карася в духовці, необхідно зробити кілька невеликих надрізів уздовж ребер, щоб риба краще пропеклась.

Юшка з карасів дуже корисна людям, що страждають виразкою або гастритом.

При термічній обробці м’якоть карася можна пересмажувати або перетравлювати. Для цієї риби досить десяти хвилин варіння і п’ятнадцяти хвилин смаження. При перегрів м’якоть риби стає жорсткою і сухою.

Смажена риба під сметаною – найвідоміший спосіб приготування карася. Рідкісним блюдом, але не менш смачним і корисним, вважається карась, зварений в вершках.

Рибу можна солити, при цьому її м’якоть стає червоною. У Кореї цю рибу найчастіше готують на пару, за рецептом кухні «томімён» з грибами, яловичим м’ясом і горіхами.

Скелет карася складається з безлічі дрібних кісток . Саме тому деякі кулінари радять смажити його у фритюрі. У ньому практично всі дрібні кістки як би розчиняються, а великі стають хрусткими і ламкими.

Калорійність смаженої риби

користь риби

Те, що користь риби для здоров’я людини очевидна і безперечна, ми знаємо практично все і давно. Тим паче, що риба і морепродукти цілком і повністю відповідають сучасній теорії здорового харчування і здорового способу життя.

Ну, це і зрозуміло. Питання в іншому. А яка калорійність риби смаженої, адже хто не любить поласувати таким блюдом! Особливо важливо це для тих, хто не має наміру набирати зайві кілограми.

Ну а чому ж конкретно корисна риба, як продукт харчування?

У чому користь рибних і морепродуктів, можете запитати у японців, для яких морепродукти не просто звичайні продукти харчування, а національна кухня. Японці вважають, що така система харчування не тільки не дає набирати зайві кілограми, але і продовжує життя. Ось тому вони і живуть так довго.

Перше безсумнівна перевага риби як джерела білка, це відносно низька калорійність. Слід зауважити, що сама риба в залежності від калорійності і сорти ділитися жирні види і дієтичні.

Змінюється кількість калорій в рибі і в залежності від способу приготування.

Само собою зрозуміло, що якщо її приготувати на пару або відварити, то вона буде менш калорійною, а смажена, так як для смаження використовується рослинне масло, буде більш калорійною.

Що ж стосується жирних сортів, то сам риб’ячий жир набагато корисніше жиру тваринного походження. Найголовніше те, що в риб’ячому жирі міститься багато жирних кислот омега-3.

Варто згадати такі, як ейкозапентаєнова і докозагексаєнова кислота. У чому їх корисність. Давно помічено, що ці кислоти мають властивість знижувати ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

У країнах, в яких переважає рибна кухня, смертність від такого виду захворювань значно нижче.

На жаль, організм людини не може сам створювати ці кислоти, і тому потрібно організувати надходження цих вкрай корисних речовин з їжею або спеціальними харчовими добавками.

А природним механізмом надходження в організм людини є вживання в їжу жирних сортів риби, таких як лосось, сардини, тунець, макрель.

Є ці кислоти і в інших видах риби, але в меншій кількості

Незамінна вона і в дієтичному харчуванні, так як є прекрасним природним джерелом високоякісного білка, з низьким вмістом жиру і калорійністю. Крім цього, її м’ясо багате вітамінами, мінералами і мікроелементами, наприклад, кальцієм, фосфором, йодом, цинком, залізом, магнієм та ін.

Вчені давно помітили, що в тих країнах, де риба є головним і щоденним продуктом на обідньому столі, люди набагато рідше хворіють на серцево-судинними захворюваннями, у них майже не буває серцевої аритмії, задишки, вони більш активні і менше втомлюються, ніж «м’ясоїди» .

Доведено, що якщо їсти морську рибу хоча б один раз в 7 днів, ризик виникнення інфаркту зменшується більш ніж в 2 рази, а інсульту – на 22%! Щоденне ж вживання морської риби в їжу ще в більшій мірі знижує ймовірність цих захворювань!

  • Крім того, регулярне вживання в їжу риби перешкоджає виникненню онкологічних захворювань.
  • Однак цей ефект властивий тільки жирній морській рибі: скумбрії, тунця, оселедця, лососеві, сардина і навіть кільці, а річкова риба їм майже не володіє.
  • Крім того риба незамінна для тих, хто був би не проти скинути зайві кілограми.

Звичайно ж, в процесі смаження риби ми використовуємо соняшникова або оливкова олія. Так ось в якийсь момент воно перетворюється на справжнісінький отруйний набір.

Це обумовлено тим, що коли температура стає вище, відбувається виділення вільних радикалів, які сприяють підвищенню тиску, а так само викликають проблеми з серцем.

З цього стає зрозуміло, що смажена їжа в цілому несе шкоду для нашого здоров’я і риба в даному випадку не є винятком.

Крім усього перерахованого, якщо ви сидите на дієті не варто включати дане блюдо в свій раціон. Вся справа в тому, що в смаженій рибі міститься величезна кількість жирів, які призводять до появи зайвих кілограмів.

Ну а скільки ж калорій в смаженій рибі?

Калорійність смаженої риби, в середньому, становить:

180 ккал на 100 грам продукту

У той час як калорійність риби відвареної, наприклад судака не більше 30 ккал на сто грамів продукту. Варто задуматися дамам і панам із зайвою вагою. Але це усереднені дані. А кількість калорій в кожному виді риби, окремо – ось стільки:

Таблиця калорійності смаженої риби, в залежності від виду, на 100 грам продукту:

продуктКалорії, в ккал
минтай136,8
карась121,3
товстолобик179,5
короп196,5
окунь180,0
сазан113,9
хек105,0
лящ140,5
щука126,5

А харчова цінність смаженої риби (БЖУ), відображена в цій таблиці, на 100 грам продукту:

продуктБілки, гр.Жири, гр.Вуглеводи, гр.
минтай14,78,70,0
карась16,75,41,4
товстолобик25,88,12,68
короп18,311,64,5
окунь20,69,14,0
сазан16,634,461,15
хек14,33,92,5
лящ16,311,810,17
щука17,25,22,5

Рецепт? Рецепт!

Як готувати смажену рибу? Так зовсім просто. Ось, наприклад, нескладний рецепт:

  • один кілограм риби
  • 150-200 грам рослинного масла
  • 50-120 г вершкового масла
  • 100 грам борошна
  • сіль за смаком

Для смаження, найкраще підібрати дрібну і жирну рибу. Чистимо її, потрошимо, зрізаємо голови і плавники. Солимо і даємо постояти хвилин 15-20. Перед смаженням потрібно обваляти риб’ячі тушки в борошні.

Беремо сковорідку, добре розігріваємо, вливаємо рослинне і додаємо вершкове масло, в кількості, достатній для смаження. Рибні тушки потрібно вільно укласти на сковорідці, і смажити до готовності з обох сторін.

Для більш якісної прожарювання, закрийте сковорідку кришкою хвилин на 15-20 і потримайте на повільному вогні. І їжте на здоров’я, якщо Вас не турбує відносно висока калорійність смаженої риби.

Карась: користь і шкода

Карась є промисловою рибою і широко поширеним об’єктом ставкового рибництва. Ніжне м’ясо представників цього роду цінується в кулінарії за приємний, трохи солодкуватий смак. Його вживають в їжу в смаженому, в’ялена, відварному, тушкованому, сушеному, копченому, маринованому і запеченому вигляді. Крім цього, з карася готують котлети, вуха і начинки для випічки.

Зовнішній вигляд

Всі різновиди карасів схожі зовні. Представники цієї таксономічної групи мають високу сплюснене з боків тіло жовтувато-бронзового або сріблястого кольору, покрите лускою. Голова у риби маленька, рот кінцевий, щелепні зуби відсутні. Дрібні чорні очі оточені райдужки золотистого кольору.

Довгий спинний плавник карася трохи закруглений на вершині. Його перший промінь являє собою твердий зазубрений шип. Хвіст риби великий, слабовиемчатие. У нижній частині тіла розташовуються 2 грудних, 2 черевних і 1 анальний плавники. Всі вони мають темно-коричневу або сіру забарвлення.

Розмір карася безпосередньо залежить від місця проживання. У невеликих, бідних кормами природних водоймах довжина тіла цієї риби на 2-му році життя не перевищує 6-7 см, а її маса – 10-15 г. У великих озерах, річках і водосховищах, багатих їжею, зустрічаються особини розміром до 50 см і вагою до 4 кг.

Харчова цінність

У 100 г філе карася міститься:

  • 17,683 г білків;
  • 1,799 г жирів;
  • 78,856 г води;
  • 1,577 г золи;
  • 0,334 г насичених жирних кислот.

Концентрація холестерину в м’ясі риби – 50,014 мг на 100 г.

Вітаміни в складі риби

У 100 г карася містяться такі вітаміни:

  • ретинолової еквівалент (A) – 19,681 мкг;
  • тіамін (B1) – 0,057 мг;
  • рибофлавін (B2) – 0,168 мг;
  • аскорбінова кислота (C) – 0,999 мг;
  • Токофероловий еквівалент (E) – 0,378 мг.

Поряд з цим до складу риби входить нікотинова кислота. Концентрація цього з’єднання – 5,383 мг на 100 г м’яса.

Корисні елементи

Макроелементи в 100 г карася:

  • калій – 281,014 мг;
  • кальцій – 69,017 мг;
  • магній – 26,001 мг;
  • натрій – 49,874 мг;
  • сірка – 176,322 мг;
  • фосфор – 219,442 мг;
  • хлор – 166,701 мг.

Мікроелементи в 100 г риби:

  • залізо – 0,719 мг;
  • нікель – 6,009 мкг;
  • молібден – 3,907 мкг;
  • фтор – 428,616 мкг;
  • хром – 54,728 мкг.

Енергетична цінність

У 100 г сирого філе карася міститься 86,624 ккал. У такій же порції смаженої риби – 167,832 ккал, відвареної – 86,723 ккал, маринованої – 135,167 ккал, в’яленої – 124,336 ккал, сушеної – 140,106 ккал, тушкованою – 88,414 ккал, копченої – 99,103 ккал, запеченої – 89,303 ккал. Калорійність 100 г котлет з карася – 112,006 ккал, 100 мл юшки – 38,479 ккал.

Корисні властивості риби

  • Карась є багатим джерелом легкозасвоюваного білка. Дієтологи рекомендують особам, які професійно займаються спортом, що відновлюються після травм, тривалих хвороб і фізичних навантажень, не рідше 2 разів на тиждень включати в раціон страви, приготовані на його основі.
  • Бульйони, зварені з карася, містять цілий комплекс екстрактивних азотистих речовин, що стимулюють вироблення травних соків, що поліпшують апетит, активізують перистальтику кишечника.
  • Кальцій, фтор і фосфор, присутні в складі продукту, зміцнюють кісткові тканини, перешкоджаючи розвитку стоматологічних захворювань і хвороб опорно-рухової системи.
  • Нутрієнти, що надходять в організм при вживанні страв з карася, активізують діяльність головного мозку, покращують здатність до запам’ятовування інформації, підвищують концентрацію уваги.
  • Речовини, що містяться в м’ясі карася, позитивно впливають на роботу щитовидної залози, беруть участь у виробленні тиреоїдних гормонів, перешкоджають розвитку метаболічних збоїв.
  • Дієтологи рекомендують людям, що страждають від цукрового діабету, включати страви з цієї риби в раціон не рідше 4 разів на тиждень. Доведено, що корисні речовини, присутні в її складі, здатні знижувати концентрацію глюкози в крові і підвищувати сприйнятливість тканин організму до інсуліну.
  • М’ясо карася є джерелом вітаміну A. Завдяки цьому воно допомагає підвищити гостроту зору (в тому числі сутінкового), попередити розвиток порушень в роботі зорового апарату при підвищених навантаженнях (наприклад, при тривалому читанні або роботі за комп’ютером).
  • Страви з цієї риби сприяють зміцненню імунних сил і підвищенню резистентності організму до інфекційних і застудних захворювань.
  • Філе карася багато антиоксидантами. Регулярне вживання його в їжу допомагає захистити клітини від негативного впливу вільних радикалів, знизити ймовірність формування ракових пухлин, уповільнити процеси, що обумовлюють зношування і старіння тканин організму.
  • Карасі містять цілий комплекс з’єднань, що зміцнюють міокард, що підвищують міцність і еластичність судинних стінок, що нормалізують процеси кровотворення, поліпшують харчування мозку киснем. Завдяки цьому люди, що включають м’ясо цих риб в раціон не рідше 2 разів на тиждень, отримують можливість істотно зменшити ризик розвитку кардіологічних захворювань.
  • М’ясо карасів багато сполуками, позитивно впливають на роботу нервової системи, що перешкоджають виникненню сомнологічних порушень.
  • Страви, які включають цей продукт, покращують стан шкіри, підтримують її еластичність і пружність, сприяють загоєнню порізів, опіків і інших ушкоджень.
  • М’ясо карася покращує стан волосся і нігтів, прискорює їх зростання, знижує їх ламкість. Регулярне включення в раціон цього продукту допомагає знизити ризик розвитку часткової та повної алопеції.

Протипоказання і шкоду карася

  • Споживання страв з карася може ставати причиною розвитку алергічних реакцій. Тому людям, що страждають індивідуальною непереносимістю риби і морепродуктів, слід повністю виключити їх з раціону.
  • Смажений карась – висококалорійний продукт. Зловживання їм може призводити до розвитку ожиріння.
  • Забороняється вживати в їжу карася, виловленого у водоймах, забруднених органічними добривами, пестицидами, солями важких металів або радіонуклідами.
  • Доведено, що в м’ясі цієї риби міститься фенілаланін. З цієї причини його не можна вживати людям, що страждають на фенілкетонурію.
  • Карась протипоказаний людям, у яких раніше була діагностована подагра.

калорійність арахісу

Арахіс (його ще називають «земляний горіх») – один з найвідоміших горіхів. Він знаком нам з дитинства.

Смачний і поживний, він найчастіше виступає як перекус, закуска, або як інгредієнт для випічки, ніж в якості інгредієнта будь-якого блюда (виняток становить східна, азіатська і середземноморська кухня, де безліч гарячих страв і салатів включають в себе арахіс). У дитинстві всі люблять арахіс, але, дорослішаючи, багато хто відмовляється від цього горіха через його високу калорійність.

Скільки калорій в арахісі і чи можна його вживати без шкоди для здоров’я і фігури?

Калорійність арахісу становить 551 ккал – досить багато для того, щоб їсти цей горіх у великих кількостях. Однак зовсім відмовлятися від вживання арахісу теж не варто – не дивлячись на свою високу калорійність, арахіс дуже поживний і містить масу корисних речовин, які потрібні організму для його роботи.

У жмені цих горіхів (30 гр) міститься багато корисних мінералів, клітковини, вітамінів, в тому числі вітамінів групи В, вітаміну D, А, Е, корисних жирних кислот і вуглеводів. При цьому калорійність жмені арахісу буде всього близько 180 ккал.

Якщо жменю арахісу з’їсти в якості перекусу між сніданком і обідом, то ви не тільки благополучно дотерпить до обіду, не страждаючи почуттям голоду, а й менше з’їсте за обідом, а значить – будете себе краще відчувати, що не пере.

Арахісом можна замінити і післяобідній десерт – якщо ви з’їсте кілька горішків арахісу замість традиційного солодкого тістечка, ваша печінка не почне посилено розщеплювати сахарозу і виробляти інсулін; а значить – вас не буде хилити в сон після обіду, навпаки – що містяться в арахісі вітаміни і корисні речовини надають позитивний вплив на розумову активність, тому ви будете бадьорі, уважні, сконцентровані і задоволені, адже арахіс, як і інші горіхи – ефективний природний антидепресант . А що містяться калорії в арахісі до вечора вже переробляться, і відкладатися на ваших боках і талії буде нічому.

Тому, незважаючи на те, скільки калорій в арахісі, його рекомендується вживати тим, хто сидить на дієті в якості джерела енергії і поживних речовин.

До речі, калорійність арахісу в смаженому вигляді – цілих 626 ккал, адже він обсмажується в маслі. Тому рекомендується смажити арахіс самим, і не в маслі, а на сухому листі в духовці.

Калорійність арахісу в шоколаді – 430 ккал на 100 гр. А калорійність арахісу солоного, який так популярний у любителів пива – 598 ккал на 100 гр. Очевидно, що найбільш корисними вживати свіжий арахіс.

Харчова цінність і калорійність арахісу

Основні джерела калорійності арахісу – жири і вуглеводи. Жири дають найбільшу кількість калорій в арахісі – близько 2 / 3.100 гр горіхів містить 45 гр рослинних жирів.

Ці жири легко засвоюються, організму нескладно розщеплювати їх і отримувати з них енергію на відміну від тваринних жирів, які практично без змін відразу ж відкладаються в калорійності арахісу – вуглеводи. Їх в 100 гр горіхів всього 9 гр, більше половини – запаси жиру.

Ще одне джерело це складні вуглеводи (крохмаль, який в організмі переробляється в глюкозу), близько 40% – прості (моно- і дисахариди).

Крім цього в арахісі міститься близько 8% клітковини, яка не перетравлюється і поживної цінності не несе, але є необхідною речовиною для травлення, а також абсорбує і виводить з організму шлаки, надлишки води і солі, токсини і зайвий холестерин. Не тільки як джерело калорійності арахісу, а й як важливий будівельний матеріал для клітин і обов’язковий учасник всіх хімічних реакцій в організмі і синтезу нових ферментів, амінокислот і клітин виступають білки – вони становлять більше ¼ маси арахісу.

Чим корисний арахіс

Крім білків, жирів, вуглеводів і клітковини арахіс містить безліч корисних мінералів і вітамінів. Наприклад, вітаміни групи В – тіамін, рибофлавін, нікотинова кислота, пантотенова і фолієва кислоти, піридоксин, ніацин і холін. Вітаміни групи В є надзвичайно важливими для людини – по-перше, вони беруть участь в процесі обміну речовин, розщепленні жирів і вуглеводів для отримання енергії, водно-сольовому обміні.

Вітаміни групи В також необхідні для клітинного синтезу, відповідають за вироблення багатьох гормонів і ферментів. Вітаміни групи В потрібні для функціонування всіх органів і систем організму, особливо – для нормальної роботи нервової системи і головного мозку: вони покращують пам’ять, уважність, реакцію, підвищують активність головного мозку, позбавляють від головного болю і мігрені, поліпшують сон, добре справляються зі стресами, депресіями, нервовими розладами і тривожними станами.

Вітаміни групи В – ефективні антиоксиданти, вони сповільнюють старіння організму, продовжують молодість і ефективно борються з вільними радикалами, що перешкоджає виникненню раку. Також завдяки вітамінам групи В поліпшується стан шкіри, нігтів і волосся.

Арахіс містить також такі вітаміни, як вітамін Е – антиоксидант, вітамін С – імуномодулятор, вітаміни А і D, необхідні нам для зростання і розвитку.

Кальцій, фтор і фосфор є будівельним матеріалом для кісток і зубів, залізо попереджає анемію, йод необхідний для обміну речовин і правильного функціонування головного мозку і нервової системи, магній відповідає за багато процесів в організмі і покращує наш зовнішній вигляд, залізо попереджає анемію, калій виводить з організму токсини, рідини і солі, а також сприятливо позначається на стані волосся, шкіри та нігтів, селен уповільнює старіння і подовжує молодість і красу, натрій нормалізує водно-сольовий баланс.

Завдяки вмісту глобуліну арахіс зміцнює імунітет і підвищує згортання крові. Також арахіс має м’який жовчогінну дію, завдяки чому прискорюється процес перетравлення їжі та розщеплення жирів.

Арахіс зміцнює кровоносну систему і серцевий м’яз.

Як і багато інших горіхи, арахіс найкращим чином впливає на статеву силу – завдяки вітамінами та мінералами підвищується сексуальне бажання, а завдяки високій калорійності арахісу – стають набагато ширше і сексуальні можливості.

Арахіс називають «горіхом спортсменів».

Висока калорійність арахісу і дуже високий вміст білків робить його ідеальним продуктом для тих, хто займається спортом: білки беруть участь у формуванні м’язової маси, а висока калорійність арахісу і його легка засвоюваність робить його прекрасним джерелом енергії для тих, кому її потрібно багато. Тому арахіс давно і широко застосовується при виготовленні спортивного харчування.

Чим небезпечний арахіс

Крім високої калорійності арахісу, яка обмежує його вживання людьми, хворими на ожиріння, є ще одна небезпека в цій корисній і живильному продукті. Справа в тому, що арахіс – потужний алерген.

Багато людей страждають алергією на арахіс – він викликає свербіж, висипи, набряки, нудоту, а в особливо складних випадках навіть може викликати анафілактичний шок.

Також він досить важкий для травної системи, тому вживання арахісу має бути помірним.

карась свіжий

Карась – це морська і, в перевазі підвидів прісноводна риба. Вона поширена по всій території України і Європи.

Карась буває золотий і срібний, з яскравою, блискучою лускою. Срібний карась менш вибагливий, ніж золотий, тому його чисельність набагато більше, ніж у золотого (калоризатор). Розмір риби зазвичай не перевищує сорока сантиметрів, а вага – двох кілограм.

Свіжий карась – це доступна риба в будь-який час року.

Як вибрати карася свіжого

При виборі свіжого карася звертають особливу увагу на зябра і живіт. Перші, повинні мати червоний або рожевий колір, а другий не бути роздутим.

Калорійність карася свіжого

Калорійність карася свіжого становить 87 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості карася свіжого

  • Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати карася кілька разів на тиждень за його корисні властивості.
  • У своєму складі карась свіжий містить вітаміни: B1, C, PP, B2, E, A і хімічні елементи: нікель, кальцій, молібден, магній, фтор, натрій, хром, калій, залізо, фосфор, хлор.
  • У м’ясі цієї риби міститься велика кількість кальцію і при регулярному вживанні це позитивно впливає на стан нігтів, кісток і волосся.

За свої чудові властивості його часто прописують при лікувальних дієтах.

Карась забезпечує організм необхідним білком, стимулює налагоджену роботу шлунка і зміцнює загальні функції організму.

Застосування карася свіжого в кулінарії

Відомо безліч способів приготування цієї риби (calorizator). Карася смажать, маринують, тушкують, сушать, запікають, варять, в’ялять, коптять. Важливо пам’ятати, що при тривалій термальній обробці м’ясо може стати жорстким і сухуватим, тому смажать середню рибу не більш п’ятнадцяти хвилин, а варять щонайбільше десяток.

карась

Карась – риба з довгим спинним плавцем і однорядними глотковими зубами, що відноситься до роду сімейства коропових. У карася товста спина і помірно стислі боки. Луска досить велика і гладка. Місце проживання визначає забарвлення риби.

Деякі екземпляри золотого карася можуть досягти півметрової довжини і більш. Маса таких риб буде перевищувати 3 кг. А ось для великого срібного карася стандартна довжина близько 40 см і маса близько 2 кг. Проте, зустрічаються більш великі особини, маса яких досягає 8 кг.

Маса і довжина карася безпосередньо залежать від умов харчування риби і, зрозуміло, місця проживання.

Статева зрілість золотистого карася настає на третьому або четвертому році. Нерест починається навесні і в перших місяцях літа. Ікру карасі відкладають на рослинність. Якщо клімат дуже суворий для риби, тоді вона впадає в зимову сплячку. Варто відзначити живучість карася: він витримує повне промерзання водойми.

Карасі харчуються рослинністю, зоопланктоном, зообентосом, дрібними безхребетними і детритом. Як правило, мешкають в низинних і болотистих озерах і річках. А ось в гірській місцевості ця риба є рідкісним явищем. Карась – живуча риба, яка в якості живця часто використовується для лову щуки.

Карась – досить чуйна риба, при найменших труднощах (наприклад, спеці або морозі) або незначному шумі закопували в мул на глибину до 70 см. З наживкою риба поводиться обережно: довго обнюхує і облизує. Якщо карась відчує гачок, тоді він неодмінно виплюне наживку і попливе. Риба добре ловиться на черв’яків, хліб, тісто і горох.

карась

Карась відноситься до сімейства коропових риб, і як будь-які коропові риба чуйна, хитра і досить розумна. Виглядає карась майже як золота рибка: з високою спинкою і приплюснутим тілом. Живе він в основному в болотистих озерах, любить каламутну воду з багатим вмістом рослинної їжі.

Чим цікава ця риба: в зимовий період вона здатна зариватися в мул на глибину до 70 см і спокійно витримувати повне промерзання водойми. Спіймати її досить складно навіть мережею. Бачачи, що йде мережу, карась лягає на дно на бочок і чекає поки мережу пройде повз, а потім спокійно спливає.

Але і на гачок рибу зловити досить не просто. Підпливаючи до наживки, він спочатку принюхується, пробує на смак і якщо відчує гачок, то зловити його вже буде не можливо.

До речі, та сама золота рибка, яка живе в наших акваріумах – це справжнісінький карась, тільки штучно виведений заповзятливими китайцями.

як вибирати

Головне, що слід пам’ятати при покупці карася – це його свіжість. Огляньте зябра, вони повинні бути рожевими без сторонніх запахів. Очі риби не повинні бути мутними, тушка не повинна мати ніяких сторонніх запахів крім запаху самої риби.

М’ясо карася найчастіше пахне тванню, так як водиться він в основному заболочених озерах. Прибрати цей запах можна тільки спеціальними способами приготування, зокрема згасити в сметані або додавши сильно пахнуть спеції. Найсмачніший карась це той, який виловлений в червні.

Калорійність і харчова цінність

З 100 грамами Карасін м’яса можна отримати до 18 грам легкозасвоюваних білків, до 2 грам корисних поліненасичених жирів, до 1,6 грам мінеральних речовин. Води в свіжому м’ясі до 80 грам. Калорійність карася: свіжого – 88 кКал, відвареного, близько 100ккал, і навіть смаженого – досить низька – 125 кКал. Тому, карасики в будь-якому вигляді корисні і шкоди талії не принесуть.

Корисні властивості карася

Карась риба прісноводна, тому вона поступається морській рибі в ряді корисних компонентів, але величезним плюсом є те, що вона містить зовсім не велика кількість жиру, що визначає її до продуктів дієтичного харчування.

Жиру в карася не багато, але багато білків, до складу яких входять незамінні амінокислоти. Багато мінералів і мікроелементів.

  1. Амінокислоти, що містяться в карася, є будівельним матеріалом клітин організму людини і жоден рослинний білок не здатний їх замінити. Їх зміст в м’ясі на рівні 17 мг на 100 г продукту. Наприклад, що міститься в м’ясі изолейцин, відповідає за регулювання рівня цукру в крові, розщеплює холестерин і підвищує витривалість організму. А лізин діє як противірусний засіб і стимулює роботу мозку.
  2. У рибі багато калію, його зміст близько 280 мг в 100 г продукту, що є досить великим показником. Калій упорядковує серцевий ритм, нормалізує водно-сольові процеси, знімає набряки. Крім того калій входить до складу рідин всередині клітини. З усіх солей в організмі солі калію займають 50%, а це дуже багато.
  3. Вуглеводів в карася немає зовсім, і саме це дає м’ясу дієтичні властивості і можливість споживання усіма без винятку.
  4. У рибі багато йоду, так як карась відноситься до донного виду риб. У 100 г продукту міститься 74 мгр йоду, при тому наприклад, що в воді його зміст не більше 15 мгр на 1 літр.
  5. Відварене м’ясо карася і бульйон з нього, дуже корисні людям, страждаючим гастритом і зниженою кислотністю.
  6. У карася досить великий вміст натрію 100 мг на 100 г продукту. Натрій дуже потрібен нашому організму, так як функцій у нього досить багато: виробляє електричні імпульси на яких заснована робота нервової системи, нормалізує роботу серцево-судинної системи і стимулює травлення. У день людина повинна вживати до 6 гр. натрію. Влітку, в жарку погоду, потреба в солях натрію різко зростає, але при цьому слід збільшувати і споживання води. Тому в літні місяці краще вживати м’ясо риби ніж м’ясо тварин.

Карась, одна з не багатьох доступних риб в наших широтах, яку можна купити свіжозловленої. Її не потрібно заморожувати про запас, вона завжди доступна і недорога. Все це надає їй більшої цінності в порівнянні з рибної заморожуванням.

Карась солодкуватий на смак і його кісточки легко відділяються від м’якоті, що робить його вживання легким і приємним.

Крім того, якщо рибу згасити протягом декількох годин, то кістки стають настільки м’якими, що їх спокійно можна вживати в їжу без страху поранитися, а це дасть додаткову порцію кальцію нашому організму.

Їсти цю рибу слід не менше двох разів на тиждень, це оптимальний варіант споживання м’яса риби для підтримки необхідного рівня білка, мінералів і мікроелементів в організмі людини.

Протипоказань до вживання карася немає.

Карась відвареної – калорійність, корисні властивості, користь і шкода, опис

Карась відноситься до сімейства коропових. Найбільш поширений – це прісноводний карась, що мешкає в річках і озерах України і Європи, але в прибережних водах Чорного моря водиться і морський карась.

Риба дуже доступна і особливо затребувана в теплі пори року, коли її можна купити живий.

Як вибрати свіжого карася

При виборі живого карася звертають увагу на зябра і живіт. Зябра повинні бути рожевого або яскраво червоного кольору, а живіт не бути роздутим.

Калорійність карася відвареного

Калорійність карася відвареного становить 102 ккал на 100 грам продукту.

Склад і корисні властивості карася відвареного

Карась має всі переваги вирощування прісноводної риби, а саме: великою кількістю білка, який легко засвоюється людським організмом і вітамінно-мінеральним складом. У складі відвареного карася містяться вітаміни: B1, C, PP, B2, E, A, а також хімічні елементи: нікель, кальцій, молібден, магній, фтор, натрій, хром, калій, залізо, фосфор, хлор.

Прісноводний карась не поступається по корисних властивостях морській рибі.

Відвареного карася і юшку з цієї риби, рекомендують людям страждаючим гастритом і виразкою шлунка. Прісноводний карась чудово стимулює нормальну роботу шлунково-кишкового тракту, і сприяє кращому виділенню шлункового соку.

Рекомендації з приготування карася відвареного

Дуже поживним вважається, як м’ясо відвареного карася, так і відвар. М’ясо карася дуже, ніжне і делікатне, тому невелику рибу відварюють не більш десяти хвилин, інакше м’ясо буде сухим і жорстким.

Також до приготування прісноводну рибу замочують в солоному розчині, а під час готування додають різні прянощі, щоб прибрати запах водоростей.

Карась – корисні властивості і калорійність, застосування і приготування, в чому користь і шкоду продукту

опис

На думку рибалок, карась – сама примхлива і непередбачувана риба з дуже дивним, часом навіть абсурдним, поведінкою.

Карасі – рід риб сімейства коропових загону коропоподібних. Виділяють 3 види: карась звичайний, срібний і золота рибка.

Остання виведена штучним шляхом в Китаї. Це та найменша золотиста декоративна рибка, яку тримають в акваріумах. Карасі досягають довжини 60 см і ваги до 8 кг. Вони досить широко поширені в багатьох водойм по всій земній кулі.

Пояснюється це високою живучістю карасів і невибагливістю до кисневого режиму води. У місцях з суворим кліматом карасі витримують повне промерзання водойми до дна. Ареал проживання: басейни Аральського, Каспійського, Середземного, Балтійського і Чорного морів.

Водяться в ставках Західної і Середньої Європи, Північної Америки, Таїланду, Індії, Кореї і Китаю. У річках Примор’я, озерах Сахаліну і Камчатки, в річках Сибіру включно до Колими.

властивості

Якість карася сильно залежить від місця його проживання. У невеликих заболочених озерах карась часто пахне тванню. Найкращі карасі водяться в великих чистих водоймах. Крім того, там вони більші і не мають сторонніх запахів.

Страви з карася вважаються особливо смачними завдяки білій м’якоті цієї риби, яка багата білком, в її складі багато корисних амінокислот, при цьому вона майже не містить жирів. У 100 г карася міститься 1,8 г жиру і 17,7 г білка, високу кількість вітаміну РР, фосфору і хрому. М’якоть карася легко відділяється від кісток, це дуже зручно при його приготуванні.

застосування

Найпопулярніший спосіб приготування карася – жарка. Особливо смачним вважається карась, смажений або запечений в сметані. Це дуже древній рецепт приготування карася, про нього згадується в документах, датованих XVII століттям.

Карася чистять, потрошать, ріжуть великими шматками, дрібного залишають цілим. Зовні і зсередини карася натирають сіллю, потім обвалюють у борошні. Сметану, щоб вона не згорнулася, трохи розбавляють водою і додають смажений ріпчасту цибулю.

На Русі найсмачнішими вважалися червневі карасі. Їх готували в печі на сильному спеку, а перевернувши, тут же виймали і подавали на стіл. Про остиглого, НЕ з’їденого гарячим карася говорили, що він «замлел і занудьгував».

Карася можна солити, при цьому його м’якоть стає червоною. Є рецепт копчення карася «на вільхових тирсі». Також карася можна приготувати на пару або зварити прозорий рибний бульйон.

  1. У Кореї прийнято готувати карасів на пару, за рецептом королівської кухні «томімён»: з яловичим м’ясом, грибами і горіхами.
  2. Часто дрібних карасиків використовують в якості приманки для лову більших риб, наприклад, щуки.

Цікаві факти

Карасі дуже дивно реагують на наживу, вони мало не кожну годину змінюють свої уподобання: відмінно йдуть на білий хліб, а через мить він їх вже абсолютно не цікавить, зате починають клювати на чорний, а в наступний момент, щоб улов був вдалим, їм потрібно дати черв’ячка. Тому досвідчений рибалка, йдучи на річку за карасем, бере з собою не менше п’яти видів наживки.

Дорослий карась вміє обманювати рибалок – коли він бачить, що на нього насувається мережу і сховатися йому нікуди, він лягає на бік в ямку на дно, а коли мережа мине його, спливає в протилежну сторону.

За зовнішнім виглядом карась є еталоном поняття «риба». Зображуючи в дитячих книгах «рибку», в 99% випадків художники несвідомо малюють її дуже схожою на карася.

Калорійність і харчова цінність карася

  • Калорійність карася 87 ккал.
  • Харчова цінність карася: білки – 17,7 г, жири – 1,8 г, вуглеводи – 0 г

риба – калорійність

Запиши електронну адресу, яку ти вказав(-ла) під час реєстрації, і познач поле “Я не робот”. Потім на твою електронну адресу буде надіслано новий пароль.

Риба – це один з базових продуктів здорового харчування. Страви з риби мають корисні білки, хороші жири і омега-3 (в жирних видах риби). Крім цього, висока харчова цінність риби обумовлена також суттєвим вмістом вітамінів та мінералів, а особливо – йоду (морські види), фосфору, магнію, вітамінів В6, В12 і D. Це більше стосується жирної риби, а нежирна цінна завдяки збалансованим білкам.

Енергетична цінність риби (правильно приготовленої) доволі помірна, тому цей продукт цілком підходить для тих, хто притримується здорового харчування і худне.

Скільки калорій у рибі?

Якщо говорити про калорійність у сирому вигляді, то рибу можна поділити на нежирну (до 4 г жиру на 100 г), середньо-жирну (4.1-8 г) і жирну (вище 8 г/100 г). Для орієнтиру, таблиця калорійності риби наступна:

• нежирні види риби (і низькокалорійні, 70-100 ккал/100 г): хек, судак, тріска, сайда, камбала, окунь річковий, пангасіус, телапія, форель річкова біла, палтус, дорада, сібас, карась, навага, філе тунця (або консервований у власному соці), пікша, путасу, кефаль, вугор, вобла, усі види морепродуктів (креветки, кальмари, гребінці і т.д.);

• середньожирні види риби (100-150 ккал): ставрида, зубатка, горбуша, короп, окунь морський, лящ, кета, салака, масляна, сом, ікра мінтая;

• жирні види риби (більше 150 ккал): сьомга, лосось, форель морська червона, скумбрія, оселедець, сардина, осетер, мойва, ікра червона і осетрова.

Цікавий факт: багато людей вважають, що лідером за вмістом корисних омега-3 жирних кислот є червона риба. Насправді ж, лосось і сьомга, яка продається у більшості магазинів – це вирощена на фермах риба, яка має омега-3 менше, ніж дика риба (рівень цього компоненту залежить від якості корму).

Натомість, для споживання денної норми омега-3 достатньо з’їсти 50 г скумбрії або 75 г оселедцю (або повноцінну порцію 2-3 рази на тиждень).

Що впливає на калорійність риби?

На кількість калорій впливає вид риби, частина (філе, зазвичай, наймеш жирне) і метод приготування. Оптимальні варіанти приготування риби – на пару, тушкувати на маленькому вогні під кришкою, запікати у духовці або готувати на грилі. Звісно, за можливості слід готувати без олії або з мінімальною кількістю. Також краще надавати перевагу рибі у чистому вигляді, а не в клярі чи котлетах.

Риба під час схуднення

Під час схуднення можна їсти як нежирну рибу (наприклад, на вечерю, доповнивши овочами), так і жирні види. Адже жири з риби підуть лише на користь. Єдине, що вживаючи жирну рибу слід враховувати кількість жирів у свою денну норму калорій.

Під час схуднення слід їсти свіжу або розморожену рибу та морепродукти. Бажано відмовитись від консервів, особливо в олії (виключення – риба у власному соку час від часу), а також копченої риби. Слабосолена риба у помірній кількості може бути включена в раціон.

Шкода риби

Найбільше шкоди від консервів в олії чи соусах. Також при загостренні деяких видів хвороб шлунково-кишкового тракту слід тимчасово відмовлятись від жирної риби (наприклад, при порушенні відтоку жовчі).

Оригінальні рецепти з рибою

• запечений короп, фарширований начинкою з цибулі, волоських горіхів і зерен гранату;

• запечена скумбрія, попередньо замаринована в соці та цедрі апельсину з тертим імбиром;

• запечений мінтай, попередньо замаринований в суміші порізаного фенхелю (корінь), помідорів черрі, оливкової олії, лимона, білого вина і каперсів (філе спочатку маринується, а потім запікається у ємності, разом з усіма інгредієнтами, в яких маринувалось).

Про автора

admin administrator