Які є види держави

Авторadmin

Які є види держави

Розрізняють такі типи держави, як племінно-бюрократичний, рабовласницький, феодальний, буржуазний, соціалістичний, соціально-демократичний (у майбутньому), а також перехідний до соціально-демократичного (у багатьох сучасних державах).

Типологічно держави розрізняються: за формами правління — монархії, республіки; за формами державно-теріторіальго устрою — унітарні, федеративні і за формами політичного режиму — демократичні, авторитарні та тоталітарні.

Тепер у світі існує 24 федеральних держави, більшість з яких — великі та середні за територією та чисельністю населення (Індія, Мексика, Нігерія, Росія, СІЛА, Німеччина). Конфедерація — це тимчасовий союз держав, створений для досягнення конкретної мети (наприклад, завоювання незалежності).

За формою державного устрою держави поділяються на дві групи – унітарні (прості) і федеративні (складні). Унітарною вважається держава, яка не має у своїй внутрішній структурі інших держав

За відповідними параметрами виокремлюють дві основні форми державно-правового режиму – демократичний та антидемократичний. Загалом, форма держави – це порядок організації та здійснення державної влади в певній державі світу або типі держав.

У світі є 195 країн-держав. Практично всі вони, за винятком Ватикану, Палестинських територій, та невизнаних держав є членами ООН.





Поняття держава (як геополітична сутність) означає, що на певній території де-факто і де-юре встановлена влада даної держави, в повному обсязі ходить офіційна валюта держави, в державних установах використовується державна мова, а також на ній проживають громадяни держави.

Про автора

admin administrator