Які озера стічні та безстічні

Авторadmin

Які озера стічні та безстічні

стічні, що мають стік (переважно у вигляді річки, напр., із оз. Байкал витікає р. Ангара); безстічні, що не мають поверхневого стоку або підземного відводу води в сусідні водозбори (напр., Каспійське море — найбільше безстічне озеро на Землі), витрата води відбувається за рахунок випаровування.

Озера, з яких витікають струмки або річки, називають стічними. Озера, з яких не витікають струмки і річки, – це безстічні озера. У безстічних озерах, на відміну від стічних, поступово накопичується сіль , тому вода в них часто солона. Стічні озера зазвичай прісні, оскільки солі з них виносять річки.

Безстічні озера Ці безстічні водозбірні басейни називають сточищем озера.

Якщо озеро безстічне , солі в ньому нагромаджуються , вода поступово засолюється . Солоні озера властиві для посушливого клімату . Там відбувається велике випаровування з їх поверхні , яке призводить до значного насичення води солями .

Вулканічні озера утворюються при вибухах верхніх частин вулканів в кратерах, які являють собою воронки навколо жерла. Такі озера невеликі, округлої форми, однак відносяться до глибоководних. Діаметр їх зазвичай не перевищує 2-3 км, але глибина сягає декількох сотень метрів.

4. Вулканічніозера, які утворилися в кратерах згаслих вулканів. Багато таких озер в сейсмічних поясах Землі. В Україні зустрічаються в в Карпатах, наприклад, озера Липовецьке та Синє.





За характером водного балансу озера поділяють на стічні, безстічні та зі змінним стоком, за хімічним складом — на прісні, солонуваті, солоні й мінеральні (гідрокарбонатні, сульфатні, хлоридні) [2] [⇨]. Хімічний склад озерних вод зберігається тривалий час відносно постійним (на відміну від …

Про автора

admin administrator