Пересадка юки у домашніх

Авторadmin

Пересадка юки у домашніх

Юка кімнатна. Опис та поради по догляду

Природне середовище Юки, сукуленту з сімейства Агавових, – пустельні райони південного заходу США, Мексики, Центральної Америки, де вона досягає висоти кількох метрів. У наших будинках вирощується кімнатна Юка – чудова довговічна рослина, яка відрізняється невибагливістю у догляді й повільним ростом.

Представники роду Yucca належать до ксерофітів – рослинам, що ростуть в посушливих районах.

Більшість з них здатні накопичувати воду в стеблах та листі, однак Юка розробила декілька іншу систему, яка адаптується до екстремальних умов вирощування. Її листя, як правило, а також стебла і стовбур покриті товстим шаром воскової речовини, яка захищає рослину від випаровування води й надмірного накопичення тепла.

Коріння рослини має високу всмоктувальну силу, працюючи як потужна природна помпа. Воно здатне витягувати із землі навіть мінімальну кількість вологи.

Звичайно, все це відноситься до видів, що ростуть в дикій природі. В домашніх умовах Юка не володіє такими вираженими характеристиками.

Рід культури налічує близько 40 видів, які відрізняються забарвленням листя, його формою і краями листяної пластини. Листя може бути спадаючим, прямим, а краї з шипами, гладкі чи зазубрені.

Юка слонова (Y. Elephantipes)

Забарвлення варіюється в діапазоні від зеленого до сизого. Існують строкаті сорти зі смугами червоного, жовтого, білого відтінку. Але в основному це садові форми.

У домашніх умовах найчастіше можна зустріти Юку слонову (Y. Elephantipes). Інша назва цього виду – Гватемальська (Y. Guatemalensis). Стовбур дорослої рослини, що росте в природних умовах, злегка розширюється в нижній частині. Листя довге мечоподібне.

Рідше культивується Юка славна (Yucca gloriosa).

Як доглядати за Юкою в домашніх умовах

Освітлення

Для кімнатної Юки важливою умовою є велика кількість яскравого сонячного світла. Тільки тоді пагони будуть мати дуже коротке меживузля. Чим менше світла, тим відстань між листям буде збільшуватися.

Рослина добре переносить прямі сонячні промені. При недоліку освітлення листя стає блідо-зеленим і млявим, а зростання сповільнюється. Особливо комфортно себе почуває кімнатна Юка на свіжому повітрі влітку. Місце повинно бути сонячним і теплим. Слід оберігати рослину від протягів і різких перепадів температури.

Температура

На батьківщині цього ксерофіту дуже жарко, тому влітку, в період активного росту, температура повинна бути 25 °C і вище. До зимового періоду спокою, який триває до кінця лютого, температуру поступово знижують до 10-15 °C.

І хоча в домашніх умовах Юка зацвітає досить рідко, прохолодний період стимулює утворення квіткових бруньок і при строгому дотриманні температурного режиму можна буде очікувати чудового цвітіння.

Полив

Культура адаптована до сухого повітря і нестачі вологи, тому кращим буде помірний полив.

Поливають обов’язково теплою водою раз в 7 – 10 днів, коли ґрунт стає сухим на дотик на глибині 3 см. Перезволоження загрожує загибеллю вашому вихованцеві.

На надлишок води він реагує зміною забарвлення – кінчики стають коричневими або бурими з жовтим ореолом. Полив взимку сильно обмежують. Зволоження необхідно проводити, коли просохне половина земляної грудки в горщику.

В догляд за Юкою в кімнатних умовах входить регулярне прибирання пилу за допомогою вологої тканини.

Пересадка

Пересадку Юки проводять навесні раз на 2 роки. 4-5 річні рослини пересаджують методом перевалки, яка знижує стрес від процедури, а більш дорослим і великим екземплярам досить оновити верхній шар ґрунту.

Незважаючи на повільне зростання, кореневій системі рослини повинно вистачати місця для розвитку.

Необхідність пересадки можна побачити по корінню, яке повністю обплело земляну грудку.

На дно горщика в обов’язковому порядку викладаємо дренажний шар. Ґрунт бажано придбати в спеціалізованих відділах, але підійде універсальний, до якого додають одну частину грубозернистого піску та перліту.

Додавання шматочків деревного вугілля допоможе запобігти закисанню землі і розвитку деяких захворювань. Після процедури рослину місяць не підгодовують.

Підгодівля

Юки не люблять добрива з підвищеним вмістом азоту більш ніж 180 мг/л. Навіть це граничне значення необхідно зменшити. Найкращим рішенням буде вибір добрива для сукулентів, юки, пальм.

Його вносять з початку весни й до середини вересня. Найкраще Юка реагує на позакореневе підживлення нижньої сторони листя методом обприскування.

Як правильно обрізати Юку

Коли ваш вихованець стає громіздким і є ризик падіння, проводять обрізування ½ частини стовбура, зберігаючи на частині, що залишилася, кілька сплячих бруньок. Зріз присипати активованим вугіллям.

З часом на місці сплячих бруньок з’явиться нове листя. Стрижка дозволяє омолодити рослину й отримати густу красиву крону.

Розмноження

В домашніх умовах Юка розмножується живцями й вкоріненням бічних дочірніх відростків з розеткою листя, яке акуратно відрізають від материнської рослини, видаляють нижні листочки та поміщають у воду чи в теплий і вологий пісок.

Після утворення корінців «діток» пересаджують в окремі горщики.

Для отримання живців обрізають стовбур і ділять його на частини довжиною 10 см. Верхівковий живець поміщають у вологу суміш торфу і піску (2:1) вертикально, інші поглиблюють в субстрат горизонтально.

Щоб сплячі бруньки дали паростки, необхідні тепличні умови та температура вище 20 °C. Місце помірно освітлене, регулярний полив.

Укорінення зазвичай займає 1-1,5 місяці.

Проблеми у догляді

Кімнатна Юка найчастіше страждає від розвитку м’якої гнилі на коренях та стовбурі внаслідок надмірного поливу.

Гниття коренів і стовбура

При перших симптомах загнивання: зупинка в рості, зміна кольору, темний колір нижньої частини стовбура, легке зняття кори – рослину пересаджують і обробляють фунгіцидом, уражені корені видаляють.

Якщо гниллю заражений стовбур, то доведеться взяти живці з частини, що не уражена хворобою й укоренити їх. Решту необхідно викинути.

Бактеріальна гнилизна – більш серйозне захворювання кімнатних квітів. Уражені ділянки стовбура мають неприємний запах, тканини розм’якшуються. Заражені рослини необхідно видалити, а інші в будинку обробити спеціальним препаратом.

Спочатку сірі, а потім коричневі круглі чи довгасті плями вказують на плямистість або антракноз, що викликані грибком.

Заражене листя видаляють, а рослину обробляють фунгіцидним препаратом 3 рази з інтервалом близько 10 діб.

Юка, що уражена павутинним кліщем

Пожовтіння і засихання листя сигналізує про напад щитівки або павутинного кліща.

Як бачимо, нічого надважкого у догляді за Юкою в домашніх умовах немає. Трохи вашої уваги – і ви будете мати чудову, здорову Юку у себе в будинку.

Юка: пересадка, догляд в домашніх умовах + фото

Опис рослини. Як розмножувати дерево. Правильний догляд та вирощування Юки в умовах будинку. Важливі критерії по догляду за рослиною. як уникнути негативних моментів.

В моєму заміському будинку ростуть кілька видів Юки. Ця рослина має значні розміри, тому я поставила його у просторому холі і зимовому саду. Догляд за цим деревом мені клопоту не доставляє. Я лише вчасно поливаю і підгодовую кожне з них.

Юка є унікальним рослиною. Крім того, що воно прикрашає будь-який будинок, несе квітку і інші функції. Юку активно використовують в технічному виробництві та вживають як продукт харчування.

Хоча в догляді Юка не має особливих потреб, деякі зусилля для одержання позитивного результату докласти все ж доведеться.

Опис рослини

Видів Юки на сьогоднішній день існує близько 40. Квіти цієї рослини, а точніше їх сік містить в собі велику кількість цукру.

  1. Рослина володіє міцними волокнами, які застосовувалися при виготовленні перших моделей джинсів в США;
  2. У штатах і донині застосовують такі волокна при виготовленні джинсів, саме тому вони славляться своїм неперевершеним якістю;
  3. Юка використовується при виготовленні паперу і мотузок, а так само в лікувальних цілях.

Юка являє собою вічнозелена рослина, стебло квітки низький і може лише злегка гілкуватися. Деякі види відрізняються тим, що їх стебло зовсім не видно, від грунту відразу розходяться красиві великі листя.

Квітки цієї рослини нагадують волоті, виходять вони з самого центру. Плід містить всередині насіння, сам він великий, досягає 10 см, має чорний відтінок.

Зовні ця рослина чимось нагадує помилкову пальму. Ставити горщик з Юкою краще в просторих приміщеннях, адже її висота сягає 4 метрів. Цвіте тільки доросле рослина, тому перші квіти білого відтінку ви після посадки побачите не скоро. Юку кімнатну активно використовують для прикраси будинку, особливо цінуються сорти з розгалуженим стеблами.

Про автора

admin administrator