Коли оперяться курчата

Авторadmin

Коли оперяться курчата

Зміст:

Чим пропоїти курчат у перші дні – види препаратів, схеми і особливості пропойки

Ви вирішили розводити бройлерних курей і придбали новонароджених курчат. Якщо ви не хочете, щоб через 2-3 дні весь виводок загинув — ви повинні знати, ніж пропоїти курчат у перші дні. Тоді виживаність малюків складе 100%.

Курчата в перші дні

  • 1 Чим пропоїти курчат у перші дні
  • 2 Догляд за добовими курчатами
  • 3 Особливості пропойки курчат
  • 4 Пропойка для курчат-бройлерів: схеми проведення
    • 4.1 Схема 1 (найпоширеніша)
    • 4.2 Схема 2
    • 5.1 Відео — Годівля і пропій курчат у перші дні життя
    • 6.1 Вакцинація
    • 6.2 Відео — Вакцинація та профілактика захворювань у курчат
    • 8.1 Байкокс
    • 8.2 Байтрил
    • 8.3 Тромексин
    • 8.4 Енроксил
    • 8.5 Энростин
    • 8.6 Энрофлокс
    • 8.7 Фармазин
    • 8.8 Івермектин
    • 8.9 Флубенвет

    Чим пропоїти курчат у перші дні

    Маленьким курям обов’язково давайте з водою вітамінно-мінеральні добавки. Курчата, яких підгодовують вітамінами, швидше перетворюються у дебелих і м’язистих бройлерів.

    Курчата в поїлки в перші дні

    Будь-які препарати важливо давати птахам за заздалегідь продуманим схемами, про які ми розповімо далі.

    Догляд за добовими курчатами

    Новонароджених бройлерів перед заселенням в пташник необхідно кілька днів тримати в чистому, світлому місці при температурі близько 30°С. Для цього цілком підійде коробка з гофрокартону з лампою розжарювання, підвішеній до 50-60 см над пташиними головами.

    Курчат, які виглядають хворими, не можна садити в загальну коробку. Вони можуть бути заражені інфекцією і заразять нею інших.

    Близько 40% закуплених особин можуть загинути, якщо їх вчасно не пропоїти медикаментами.

    Новонароджених бройлерів вигодовують, як і звичайних грн. Для прокорму підійдуть:

    • варені яйця;
    • пшенична дробленка;
    • пшоно.

    Годування добових курчат жовтком

    На третій день в суміш для корму курчат (мішанки) додають багату вітамінами подрібнену зелень.

    Особливості пропойки курчат

    Схема пропаивания бройлерних курей залежить від багатьох факторів:

    • отримували курчата медикаменти раніше;
    • які це були речовини;
    • за яким принципом їх давали;
    • які захворювання поширені серед батьківських курей;
    • проводилася вакцинація.

    Точну і повну інформацію може дати тільки продавець (заводчик) птахів, у якого ви придбали молодняк.

    У кожного фермера своя технологія пропаивания бройлерів. Одні птахівники дають антибактеріальні препарати добовим курчатам. Інші заводчики птахів вважають антибіотики небезпечними для малюків і замінюють їх водорозчинними вітамінами. Треті довіряють крихке куряче здоров’я тільки чистій воді.

    Пропойка для курчат-бройлерів: схеми проведення

    Схема 1 (найпоширеніша)

    Підходить для тих, хто згоден з думкою, що ледь вылупившимся бройлерам шкідливо давати антибіотики — в їх шлунку і кишечнику ще відсутня мікрофлора. В першу чергу, для формування непатогенной внутрішнього середовища і зміцнення імунітету важливий повноцінний раціон, насичений амінокислотами, мінералами і вітамінами. У разі, якщо курчата і підхоплять інфекцію або паразитів, їм допоможе екстрена пропойка швидкодіючими антибіотиками.

    Молодняк бройлерів у поїлок

    День 1

    Протягом семи діб після вилуплення пташеня отримує поживні речовини і енергію з залишкового жовтка, що знаходиться в желточном мішку внизу черевця.

    В перший день життя маленького бройлера (і як тільки його перевели з інкубатора «ясла»), потрібно допомогти розсмоктатися у нього залишковому жовтку.

    Для цього в поїлку додають глюкозу або цукор (чайну ложку на 0,5 л кип’яченої води). Підсолоджена вода також допоможе зняти стрес у малюків.

    Якщо цю нехитру процедуру не провести — частина молодняку неминуче загине.

    2-5 дня

    Курчат необхідно пропоїти вітамінними комплексами. Підійде «Чіктонік» або «Нутрил».

    Чіктонік і Нутрил

    День 6-8

    Щоб не отримати надлишок вітамінів в організмі, а також відразу не навантажувати курчат іншими комплексами, в прийомі медикаментів робиться триденна пауза.

    День 9-11

    На цей час припадає піковий вік, коли у бройлерів починається відмінок. У цей період важливо підтримати імунітет птахів за допомогою антибактеріальних препаратів.

    Антибіотики, що підбираються для курей-бройлерів, не повинні сприяти у них швидкому звиканню, інакше профілактичні заходи виявляться малоефективними.

    Для м’ясних курчат добре зарекомендували себе препарати фторхінолонового ряду (конкретно энрофлоксацины: энрофлокс, байтрил, эрностин). У приватних подвір’ях, де птахи заселяються на одні і ті ж місця з року в рік, звикання всередині господарства відбувається в середньому за 3 роки. Навіть при регулярної дезинфекції приміщень бактерії осідають в ґрунті і поступово виробляють імунітет до повторно використовуваних антибіотиків.

    Важливо! Не варто використовувати людські антибіотики, не всі з них діють на птахів. Краще купити ліки у ветеринарній аптеці. Наприклад, можна придбати недорогий і ефективний препарат «Фармазин» (активна речовина — тілозоміну тартрат).

    День 12-18

    Тижневу перерву після курсу антибіотиків.

    День 19-21

    День 22-24

    Перерва після вітамінів.

    День 25-27

    День 28-34

    Перерва після антибіотиків.

    Далі продовжуйте чергувати періоди вітамінів і антибіотиків. По мірі дорослішання птахів збільшуйте і перерва між курсами з одного тижня до двох (тобто бройлери повинні отримувати вітаміни кожні 14 днів).

    Зазвичай бройлерів забивають на 42-45-й день при вазі в 2-2,5 кг. Довше утримувати м’ясних курей невигідно: на кожен кілограм подальшого приросту птах починає з’їдати більше комбікорму.

    Схема 2

    Підходить для тих, хто відразу після вилуплення пташенят покладається на антибіотики.

    Підросли курчата біля ниппельной поїлки

    День 1-5

    Щоб уникнути епідемії бактеріальної інфекції пропоите бройлерчат «Байтрилом» або «Энроксилом», розведеному водою в певній пропорції.

    День 6-11

    Проведіть профілактику авітамінозу збалансованими вітамінними комплексами. Для цього можна налити в поїлки бройлерам водний розчин «Нутрила».

    День 12-14

    Скористайтеся для профілактики кокцидоза спеціальними препаратами — кокцидиостатиками. Найпопулярніший серед них — «Байкокс».

    День 15-17

    Проведіть повторний курс «Нутрила».

    День 18-22

    Повторіть курс «Байтрила» або «Энроксила».

    Цікаво! Більшість спеціалістів з розведення курей прийшли до одностайної думки, що надмірне споживання антибіотиків шкодить бройлерам. Особливо, якщо вони не мають зовнішніх відхилень у розвитку. Набагато корисніше поїти сільськогосподарських птахів вітамінами.

    Вітамін А для курчат з перших днів життя

    За бажанням можна скласти свій графік пропойки курчат, але і в цьому випадку варто дотримуватися схеми:

    • 1-й день: вода з 2 г вітамінів і 20 г глюкози;
    • 2-й день: вода з 0,5 г тетрацикліну;
    • 3-4-й день: вода з 0,5 г тетрацикліну і 0,5 г левоміцетину;
    • 5-8-й день: вода з корисними для печінки і імунітету вітамінами (найпоширеніші «Чіктонік» або «Нутрил»);
    • 14-15-й день: вода з препаратом проти грибкової інфекції — кандидозу (підійде «Байкокс»).

    Дорослі бройлери біля ниппельной поїлки

    Поради щодо пропаиванию

    Порада № 1

    Якщо ви почали пропоювати курчат-бройлерів антибіотиком, не кидайте це робити після закінчення першої доби. Продовжуйте давати засіб за схемою, прописаної в інструкції до ліків або певної ветеринарним лікарем (2-3 дні). Раптово перервані, але часто повторювані, курси викликають звикання, і антибактеріальний засіб перестає працювати.

    Порада № 2

    Коли ви проводите птахам курс водорозчинних препаратів, стежте, щоб ліки, підібрані відповідно до схеми, були у всіх поїлках курника.

    Порада № 3

    Використовуйте для пропойки тільки відстояну воду (кип’ячену або сиру).

    Порада № 4

    У воді не повинно бути збільшеної концентрації магнію і заліза. Якщо вода у вашій місцевості не відповідає цим вимогам, то краще замовляти привізну чисту воду відповідної якості спеціально для птахів.

    Порада № 5

    Не заготовлюйте лікарські розчини про запас. Цілющі властивості препаратів зберігаються у воді протягом 24 годин після розведення.

    Якщо курчата не випили воду з розчиненими медикаментами до кінця, то через добу її треба вилити, поїлки ретельно промити і заповнити свіжоприготованим элексиром.

    Рада № 6

    Якщо ви помітили, що якийсь курча цурається зграю або виглядає млявим і слабким — значить, він захворів. Для профілактики епідемії бройлерів можна пропоїти розчином «Тромексина» (із розрахунку 1 г на 1 л рідини). Курс препарату — 5 днів, по його завершенню обов’язково дайте «Чіктонік».

    Порада № 7

    При перших симптомах захворюваності рекомендується запросити в пташник лікаря-ветеринара. Це допоможе поставити птахам точний діагноз і своєчасно вжити заходів.

    Слід пам’ятати, що деякі небезпечні захворювання передаються від птахів до людини.

    Відео — Годівля і пропій курчат у перші дні життя

    Ветеринарні заходи по вирощуванню курчат

    Хвороби сільськогосподарських птахів, які проживають великими групами, простіше і дешевше попередити, ніж лікувати. Уникнути можливих епідемій допоможе ряд профілактичних заходів.

    Вакцинація

    Малюкам ставлять щеплення вакциною на основі материнських антитіл, отриманих із сироватки крові курей батьківського стада. Вводяться курчатам антитіла будуть захищати їх все життя.

    Щоб зменшити стрес у птиці, рекомендується проводити вакцинацію рано вранці. Порошок розводять і дають курчатам. Розчин слід використовувати за 2 години з моменту приготування.

    При розведенні бройлерних курей важливо відразу вакцинувати новонароджених курчат проти хвороби Марека. Орієнтовно 10-12-й день від народження маленьким бройлерам роблять щеплення від хвороби Ньюкасла, а в 12-14-й і 26-28-день підрослим курчатам проводять профілактику хвороби Гамборо.

    Всі процедури бажано проводити під наглядом ветеринарного лікаря.

    Схема вакцинації бройлерів

    (від вилуплення)ВакцинаСпособ проведенияДозировка і порядок проведенияРезультат

    День 14Вірусна вакцина «Нобіліс» (жива суха) для первинної вакцинаціїДодати у воду для пропаиванияПрипинити давати курчатам воду за 8 годин до початку вакцинації.

    В стерильній скляному посуді розвести вміст ампули охолодженою кип’яченою водою.

    Пропоювати бройлерів рано вранці з розрахунку 5 мл на пташеня.

    Готовий розчин потрібно споїти птахам протягом 30 хвилин.

    Воду і корм можна давати через 2 години після введення вакцини

    Профілактика хвороби гамборовскойДень 24Вірусна вакцина «Нобіліс» для другого етапу вакцинаціїДодати у воду для пропаиванияПеред проведенням щеплення не давати птахам пити протягом 8 годин.

    Препарат з флакона розвести в чистій ємності зі скла прохолодною кип’яченою водою.

    Пропоювати курей з ранку в співвідношенні 7,5 мл на голову.

    Потрібно простежити, щоб бройлери випили приготовану суспензію за 30 хвилин.

    Через 2 години після закінчення щеплення курчат можна погодувати і налити їм свіжу воду

    Профілактика хвороби гамборовскойДень 27Вируная вакцина із штаму «Ла-Сота» (жива суха)Додати у воду для пропаивания, закапати в ніздрі або в очі пташенятамПропоювати або закапувати по 2 краплі з розрахунку 7,5 мл на птицю.

    Кури повинні випити розчин за півгодини.

    Давати пиття і корм курчатам-бройлерам можна через 2 години після закінчення процедури

    Профілактика ньюкаслської хвороби

    Відео — Вакцинація та профілактика захворювань у курчат

    Переселення курчат в пташник

    Збираючись заселяти курчат в брудери або в клітини, проведіть дезінфекцію сільськогосподарського приміщення і профілактику пухопероеда.

    Для знезараження пташника використовуйте «Биодез-Р» або «Віркон-С». Підійде 2-процентний розчин цих препаратів.

    Биодез і Віркон-С

    Після обробки приміщення півгодини не відкривайте двері, потім добре провітріть курник. Як тільки дезінфекційні засоби вивітряться, скористайтеся для профілактики зовнішніх паразитів «Бутоксом» (приготуйте водний розчин в пропорції 1:2).

    Знову провітрюйте приміщення протягом 5 годин.

    Схема прийому антибіотиків і препаратів противогельминтных

    Байкокс

    Застосовується проти кокцидіозу у птахів (можна давати паралельно з іншими ліками). Підходить для курей у віці від 14 днів. Їм необхідно давати водний розчин препарату (1 мл «Байкоксу» на літр води) протягом доби.

    Байтрил

    Застосовується при інфекційних захворюваннях (ентериті, микоплазмозе, сальмонельоз та ін).

    Якщо в подвір’ї вже спалахували інфекції схожого походження, для профілактики птахам рекомендується «Байтрил-5 %». Розчин готують з розрахунку 0,5 г препарату на 1 л води.

    Важливо! Не зловживайте антибіотиками — у птахів повинна працювати власна імунна система!

    Тромексин

    Застосовується при проносах інфекційної природи.

    Лікарський порошок розчиняють у воді за наступною схемою:

    • 1-й день: 2 г на 1 л води;
    • 2-3 день: 1 г на 1 л води.

    Якщо симптоми залишаються, продовжуйте поїти курчат «Тромексином» ще пару днів до їх повного усунення.

    Енроксил

    Застосовується для лікування інфекцій (сальмонельоз, синуситу, бронхіту, гемофилеза тощо).

    Для зміцнення імунітету та профілактики вірусних захворювань добових бройлерів починають пропоювати «Энроксилом-5 %». Медикамент розчиняють у воді у співвідношенні: 1 мл «Энроксила» на літр рідини.

    Курс проводять не довше трьох днів.

    Энростин

    Застосовується при колибактериозе, сальмонельозі, некротичному ентериті, микоплазмозе, при захворюваннях травної та дихальної систем.

    При лікуванні птахів 1 мл антибіотиків йде на 1 л води.

    Энрофлокс

    Застосовується при хворобах молодняку: сальмонельозі, колибактериозе, пастерелізі, микоплазмозе та ін.

    Водний розчин антибіотика (0,5–1 мл речовини на літр води) дають курчатам протягом 3-5 днів.

    Фармазин

    Застосовується для лікування респіраторного мікоплазмозу курок.

    В 1 г «Фармазина» поступово вливають 1 л води і розмішують.

    У всіх домашніх птахів (в тому числі і у бройлерних курей) найпоширеніша проблема —паразити, що селяться в кишечнику. Іноді гельмінти вражають інші органи і системи (наприклад, легені, яйцевыводящий апарат, слизові оболонки очей, зобу, шлунка, кишечника).

    Молодим бройлерів, нещодавно заселеним в загальний розплідник, щоб уникнути подальшого зараження паразитами важливо обов’язково давати протигельмінтні засоби. Птахам для профілактики основних видів глистів підійдуть препарати широкого спектру дії: «Івермектин» і «Флубенвет».

    Івермектин

    Ефективний у боротьбі з кліщами і гельмінтами.

    Препарат можна розвести у воді (0,4 мг на 1 кг живої ваги) і разово пропоїти птицю, повторюючи курс через 10-14 днів. А можна втерти його в шкіру шиї, трохи нижче голови.

    Флубенвет

    Допомагає рятувати птахів від будь-яких видів паразитів.

    Підмішується в комбікорм.

    Важливо строго дотримуватися дозування: 3 г препарату на 1 г сухого корму (для кращого перемішування можна додати в мішанку рослинне масло або риб’ячий жир).

    Курс лікування — тиждень.

    Бройлерні кури невибагливі, але здоров’я свежевылупившихся курчат дуже крихка. Птахи зростуть міцними і здоровими, якщо в перші дні життя стимулювати їх розвиток і зміцнювати імунітет з допомогою вітамінних комплексів і антибіотиків, що додаються в питну воду.

    Досвідчений лікар-ветеринар допоможе вам правильно підібрати препарати і складе схему їх застосування. А спираючись на наведені вище поради, ви зможете запобігти виникненню епідемій в курнику і в результаті отримаєте смачне і якісне м’ясо бройлерів.

    Чому дохнуть курчата: причини, як лікувати?

    При розведенні курей птахівники намагаються знизити ризик загибелі поголів’я, адже від цього залежить їх прибуток. Важливо з’ясувати, чому дохнуть курчата в приватних господарствах, щоб мінімізувати втрати. Пташенята до двомісячного віку дуже вразливі, вони можуть померти за лічені години не тільки від небезпечних інфекцій, але і з-за неправильно складеного раціону або невідповідних умов утримання.

    1. В якому віці зазвичай спостерігається падіж курчат?
    2. Заразні хвороби – головна причина падежу молодняку
    3. Пастерельоз
    4. Сальмонельоз
    5. Кокцидіоз
    6. Орнітоз
    7. Пуллороз
    8. Аспергільоз
    9. Незаразні хвороби і стану курчат, що призводять до смерті
    10. Переохолодження або перегрів
    11. Отруєння
    12. Нетравлення або диспепсія
    13. Атрофія м’язового шлуночка
    14. Методи запобігання загибелі курчат

    В якому віці зазвичай спостерігається падіж курчат?

    Фермери, які займаються розведенням бройлерів, відзначають, що після покупки добових пташенят або виведення їх з яєць у перші 5 днів спостерігається масовий падіж молодняку. Найчастіше дохнуть добові курчата, так як їх організм не встиг пристосуватися до нових умов. Навіть незначні похибки в догляді можуть призвести до смерті птахів.

    Тільки що з’явилися на світ пташенята нерідко гинуть через переохолодження або перегріву. Відповідна температура в пташнику для курчат у перший тиждень їх життя повинна варіюватися в межах 28-30 градусів тепла. По мірі дорослішання птахів її поступово знижують до позначки +24 градуси.

    На думку досвідчених птахівників, курчата найбільше схильні до загибелі у віці:

    • З 1 по 5 день життя. У цей період імунна система курчат не здатна чинити опір інфекціям.
    • З 20 по 25 добу – відбувається зміна пір’яного покриву, тому захисні функції організму птахів слабшають.
    • З 30 по 35 добу. Фермери не застосовують протимікробні засоби для профілактики хвороб бройлерів, так як починають готувати молодняк на забій.

    У ці періоди фермерам потрібно бути особливо уважними і ретельно доглядати за молодняком. Курчата сприйнятливі до різних вірусів і бактерій, адже їх імунна система ще дуже слабка. Інфекції здатні погубити птахів за лічені години.

    Заразні хвороби – головна причина падежу молодняку

    Інфекційні хвороби є основною причиною загибелі пташенят. У групі ризику знаходяться пташенята різного віку, але особливо сприйнятливі до патогенних бактерій і вірусів курчата в перші дні життя. Деякі дохнуть відразу після появи на світ. Така ситуація виникає, коли інфікована несучка знесла яйце. У цьому випадку ембріон, що знаходиться всередині, вже заражений. У таких курчат фактично немає шансів на виживання. Розглянемо перелік заразних хвороб, з-за яких дохнуть пташенята.

    Пастерельоз

    Захворювання викликає бактерія пастерелла. В організм птахів вона проникає переважно через слизові оболонки порожнини рота. Рідше збудник потрапляє в організм птиці через пошкоджену шкіру або травний тракт з кормом.

    Увага! Пастереллы також передаються через яйце. Неагресивні типи бактерій не впливають на розвиток ембріона, але заражений курча є носієм хвороби. Після появи пташеня на світ може стати причиною виникнення епідемії та падежу молодняку. При інфікуванні яйця агресивними штамами ембріон гине на початковій стадії інкубації.

    У молодняку хвороба протікає стрімко. Симптоми зараження:

    • млявість;
    • неохайні скуйовджене пір’я;
    • відмова від їжі;
    • сильна спрага;
    • виділення пінистої слизу з носових ходів;
    • зміна кольору калу – він набуває сіро-червоний відтінок;
    • ціаноз гребінця;
    • хрипи;
    • підвищення температури до 43 градусів.

    Виявивши симптоми пастерельозу у курчат, здорових особин негайно ізолюють, а хворих відправляють на забій, так як навіть після одужання птахи залишаються носіями бактерій пастерелл.

    Сальмонельоз

    Захворювання викликає бактерія сальмонела. Вона володіє стійкістю до температурного впливу і довго зберігає життєздатність, перебуваючи в зовнішньому середовищі. Інфекція проникає в організм курей різними способами – через яйце, при контакті з хворою особою через органи дихання і травлення.

    У курчат сальмонельоз протікає в гострій формі, а у дорослих курей – в прихованій. Найбільш небезпечна інфекція для пташенят до 2-тижневого віку. Стрімко розмножуються бактерії в організмі, вражаючи всі внутрішні органи.

    Ознаки хвороби у молодняку:

    • відмова від прийому їжі;
    • млявість – пташенята сидять нерухомо з опущеною головою і закритими очима;
    • пронос з домішками крові;
    • втрата пера;
    • закидання голови;
    • порушення координації рухів.

    Курчат з явними ознаками сальмонельозу забивають, а умовно здоровим дають антибіотики – Левоміцетин, Енрофлоксацин, Колимицин. Для нормалізації мікрофлори пташенята отримують пробіотики протягом 2 тижнів.

    Увага! Щоб уникнути поширення інфекції курник і клітини обробляють дезрастворамі.

    Кокцидіоз

    Збудниками хвороби є найпростіші мікроорганізми – кокцидії. Деякі різновиди вражають кишечник, інші паразитують у печінці. У курчат кокцидіоз протікає гостро. За кілька днів курчата дохнуть, якщо не вжити заходів.

    • слабкість;
    • скуйовджений вигляд;
    • хитка хода;
    • рідкий пінистий кал з кров’ю;
    • ціаноз шкіри навколо очей.

    Увага! Відсутність лікування призводить до летального результату протягом 5-7 днів.

    При виявленні кокцидіозу у курчат використовуються препарати – Кокципродин, Байкокс, Норсульфазол, Фуразолідон, Аватек і Ампролиум.

    Орнітоз

    Хворобу викликають внутрішньоклітинні паразити – хламідії. Інфекція передається через яйце, підстилку, корм і воду. Курчата переносять орнітоз у гострій формі. Ознаки хламідіозу:

    • нежить;
    • задишка;
    • хрипи;
    • рідкий стілець;
    • прискорене сечовипускання.

    Для лікування орнітоз у молодняку старше 2 тижнів застосовують антибіотики тетрациклінового ряду. Пташенята молодшого віку майже не мають шансів на одужання, їх негайно видаляють із загального стада і ліквідують. З умовно здоровим поголів’ям проводяться профілактичні заходи.

    Увага! Хламідіоз птахів небезпечний для людини.

    Пуллороз

    Цю хворобу викликають бактерії, що володіють високим ступенем стійкості до зовнішніх чинників. У групі ризику знаходиться молодняк віком до 3 тижнів. Інкубаційний період дуже короткий – 4-6 днів, після чого починають проявлятися симптоми хвороби:

    • пташенята групуються;
    • очі прикриті;
    • пір’я скуйовджене;
    • клоака брудна, пух навколо неї злиплий;
    • кал рідкий біло-зеленого кольору;
    • крила опущені;
    • утруднене дихання;
    • спрага.

    Увага! Пуллороз передається ембріонам через інфіковану несучку. З 10 заражених яєць вилуплюються 2-3 курчати, які є носіями патогенів. Шанси вижити у них невелика. Пташенята дохнуть на 3 день.

    При зараженні молодняка старше 3 тижнів хвороба протікає в підгострій формі, а пізніше переходить у хронічну. При відсутності терапії смерть настає через 15-20 діб. Серед характерних симптомів пуллороза у місячних курчат можна виділити розлади травлення, уповільнення зростання, а також зниження рухової активності.

    Аспергільоз

    Збудником є плісневий гриб. Зараження молодняку відбувається через корм або стару вологу підстилку. При аспергиллезе уражаються легені, у них розростається фіброзна тканина.

    Прояви хвороби у курчат схожі з застудою:

    • виникає кашель і хрипи;
    • утруднене дихання;
    • запалюється слизова оболонка очей.

    Аспергільоз швидко прогресує у молодняку і може призвести до загибелі за кілька днів. Точний діагноз ставлять на підставі патологоанатомічних досліджень. У полеглих курей чітко проглядаються вогнища розрослася тканини в легенях. Хворобу лікують йодовмісними препаратами та протигрибковими засобами.

    Незаразні хвороби і стану курчат, що призводять до смерті

    Не завжди пташенята помирають від інфекцій. Молодняк чутливий до зовнішніх умов і може захворіти через вживання неякісної їжі або помилок, допущених фермером при догляді за птицею.

    Переохолодження або перегрів

    В перший місяць життя у пташенят майже не розвинена терморегуляція, тому важливо стежити за температурою в брудере. Переохолодження і перегрів однаково небезпечні для птахів і можуть призвести до масової загибелі.

    Гіпотермія виникає з-за підвищеної вологості, протягів і відсутності джерел тепла в пташнику. Сприятлива температура в брудере для курчат у віці до 7 днів – від 27 до 30 градусів тепла.

    Про переохолодженні птахів свідчить м’язова тремтіння, часте дихання, млявість. Пташенята тримаються групами, намагаючись зігрітися, пищать. Якщо не вжити жодних заходів, на тлі переохолодження можуть розвинутися респіраторні захворювання, що супроводжуються кашлем, нежитем, хрипами.

    Перегрів або гіпертермія – не менш небезпечний стан, що виникає в результаті тривалого перебування молодняку на сонці. Головною ознакою теплового удару є зморщування гребінця, птахи стають млявими і втрачають апетит. Смерть може настати через кілька годин від обезводнення і інтоксикації.

    Увага! Для запобігання гіпертермії необхідно контролювати показники температури брудере, а вигул для птахів обладнати навісом. Важливо стежити, щоб в поїлках завжди була чиста вода. Влітку приміщення, де утримується молодняк, потрібно регулярно провітрювати.

    Отруєння

    Неякісний корм, отруйні трави, овочі, що містять солонін, здатні викликати отруєння і курчат. Надлишок білка в раціоні птахів також може спровокувати масовий падіж птиці.

    • млявість і апатія;
    • втрата інтересу до їжі;
    • опущені крила;
    • сильна спрага;
    • діарея;
    • судоми.

    Лікування отруєння полягає в випоюванні пташенят. Хворим птахам дають обволікаючі склади, перешкоджають всмоктуванню шкідливих речовин у кров. На жаль, не завжди вдається врятувати молодняк, особливо якщо час вже втрачено. Птахи гинуть від сильної інтоксикації.

    Нетравлення або диспепсія

    Травна система курей, які не досягли місячного віку, недосконала і вразлива. Пташенята не в змозі переварити грубі корми, а несвіжа їжа і брудна вода для них смертельно небезпечні. При нетравленні спостерігаються наступні симптоми:

    Лікування передбачає випоювання птахів сироваткою, кисляком, содовим розчином. При диспепсії, що протікає у важкій формі, застосовуються сульфаніламідні препарати й антибіотики.

    Атрофія м’язового шлуночка

    Захворювання вражає молодняк віком від 1 до 3 місяців. Воно виникає з-за неправильного годування, якщо в раціоні птахів переважають борошняні корми, а гастролиты відсутні. При цьому тонус м’язів шлунка знижується, а моторика поступово сповільнюється. Курчата гинуть від цієї хвороби через 2-4 тижні, якщо не будуть вжиті заходи щодо корекції харчування.

    Методи запобігання загибелі курчат

    Здоров’я молодняку безпосередньо залежить від умов, в яких містяться птиці. Перед заселенням пташенят в курник всі частини приміщення і клітини дезінфікують, а для підтримання правильного температурного режиму встановлюють інфрачервону лампу або обігрівач.

    Курчата під інфрачервоним обігрівачем

    Увага! Для одержання здорових пташенят важливо ретельно вибирати несучок, так як більшість інфекцій передаються через яйце. Кури мають бути щеплені.

    Для профілактики інфекційних захворювань пташенят випоюють антибіотиками та вітамінами за наступною схемою:

    Деякі птахівники дотримуються іншої схеми профілактики хвороб і падежу молодняку. Вони випоюють пташенят розчином пеніциліну в перші 3 дні життя, а з 4 по 11 добу дають вітаміни Чіктонік. Годівлю комбікормом для курчат «Старт» допомагає уникнути проблем з травленням і виростити здоровий молодняк.

    Місячним курчатам рекомендований курс антибіотиків тривалістю 5 днів. Для профілактики кокцидіозу використовується препарат Байкокс або Байтрил. Для захисту молодняку від респіраторних захворювань і проблем з травленням застосовують Энрофлон.

    Курчата дохнуть з різних причин, але частіше всього відмінок відбувається через зараження інфекцією. Імунна система пташенят занадто слабка і не може чинити опір небезпечним бактеріям. Масова загибель молодняку нерідко пов’язана з неправильним годуванням і антисанітарією в курнику. Порушення температурного режиму – ще одна причина, через яку гинуть птахи.

Про автора

admin administrator