Кедр від сосни чим відрізняється на вигляд

Авторadmin

Кедр від сосни чим відрізняється на вигляд

Як відрізнити кедр від сосни: чи є різниця між деревами, порівняння

Кедр та сосна – це культури, що належать до сімейства Соснових. Ці культури вважаються вічнозеленими хвойними рослинами. Незважаючи на те, що дерева мають ряд схожих рис, вони характеризуються безліччю відмінностей. Багато хто цікавиться, як можна відрізнити кедр від сосни. Для цього варто орієнтуватись на особливості рослин. Різниця зачіпає розміри дерев, особливості хвої, форму шишок.

Опис кедра та сосни

Кедр є однодомною рослиною, яка володіє широкою кроною. Хвоя збирається в пучки та розміщується по спіралі.Кожна голка має тригранну форму і смарагдово-сталеве забарвлення. Кедрові шишки розташовуються поодиноко і нагадують за формою барило. Вони розміщуються на пагонах у вигляді свічок. Дозрівання відбувається на 2-3 рік формування.

Сосна також вважається однодомною культурою. Для неї характерна довга або вкорочена хвоя. Голки згруповані по 2-5 штук та утворюють пучки. З появою на деревах пошкоджених ділянок у цих місцях утворюються розетки, у тому числі згодом з’являються голки. Колір хвої залежить від кліматичних факторів та складу ґрунту. Він може змінюватися від яскраво-зеленого до світлішого із сріблястими нотками. Соснові шишки мають подовжену форму і зважуються з гілок.

Розглянуті рослини багато в чому схожі. Також є певні різновиди хвойних культур, які мають ознаки обох культур. Як приклад варто навести кедрову сосну.

Головні відмінності

Щоб відрізнити одне дерево від іншого, потрібно звернути увагу на його зовнішній вигляд. При цьому мають значення особливості стовбура та кори, форма шишок, структура хвої.

За видом голок

Обидві рослини відносяться до однодомних і вважаються вічнозеленими. Соснові та кедрові голки формують хвою, тривалість життєвого циклу якої сягає 3-6 років. При цьому відрізнити рослини на вигляд голок цілком реально.

Для кедра характерна шикарна розлога крона. Його голки утворюють пучки по 30-40 штук, які розміщуються на спіралі. Хвоя має смарагдове забарвлення зі сталевим відливом. Вона має 3-4 гранями.

Соснова хвоя буває довгою або короткою – все залежить від різновиду культури. Пучки включають 2-5 голок. Забарвлення соснової хвої залежить від кліматичних умов, у яких зростає культура. Він може змінюватись від зеленого до сріблясто-смарагдового.У разі пошкодження фрагментів сосни дома рани з’являються голки. Вони є більш короткими порівняно з рештою хвої.

По висоті

Важливою відмінністю вважається розмір дерева. Сосна здатна досягати 25-40 метрів. На південному узбережжі Балтики дерева зростають і до 50 метрів. Кедри відрізняються дуже повільним зростанням. Їхня висота теж може досягати 35-40 метрів. Проте середній показник становить 20-25 метрів.

За розміром та формою шишок

Одне дерево відрізняється від іншого зовнішнім виглядом шишок. Кедрові шишки характеризуються циліндричною формою та розміщуються ізольовано. Їхнє дозрівання триває 2-3 роки. За цей час у шишках з’являється насіння, що включає 8-10 сім’ядолів. Лусочки відрізняються спіральним розташуванням. До них прикріплюються зародки з крильцями. Коли насіння потрапляє в ґрунт, паросток з’являється вже за кілька тижнів.

Кедрові шишки спрямовані догори, а соснові – висять.Спочатку лусочки добре прилягають одна до одної. Коли насіння дозріває, шишки розкриваються. При цьому вивільняються зародки, які включають 4-15 сім’ядолей. Соснове насіння розміщується парами. Швидкість проростання залежить від регіону.

По стовбуру та корі

Кедр має прямий стовбур, тоді як сосна може згинатися. Є певні відмінності у структурі кори. У сосни вони знизу мають лускату структуру червоно-жовтогарячого кольору. Чим вище кора, тим тонкішою вона є. Кедр відрізняється сіро-бурим забарвленням. Старі дерева мають лускату кору.

За терміном життя

Хлібні рослини можуть жити сотні років. Кедр вдається відрізнити за особливостями зростання. Перші шишки дозрівають через 20-60 років після висаджування. Потім це відбувається з інтервалом 5 років. На дозрівання соснових шишок йде 1-2 роки. В цілому, кедр вважається більш довговічною рослиною. Його вік може становити 800 років.Сосни зазвичай живуть не більше 500 років.

За періодом цвітіння

Сосна починає цвісти в травні, а кедр – у червні. Безперечно, це складно назвати цвітінням. Квітками зазвичай називають чоловічі шишки, у яких зріють пилкові зерна. Сосновий пилок є дуже легким, тому може відлітати на далекі відстані. Через деякий час шишка змінює своє забарвлення, стаючи рожевою або жовтою.

Жіночі паростки розташовуються трохи далі. Вони знаходяться на різних гілках. Цвітіння спостерігається щорічно. При цьому насіння дозріває на початку осені наступного року. Шишка здатна пережити зиму. Навесні шишки розкриваються. Цей процес починається, коли температура долає позначку +10 градусів. При цьому насіння, яке знаходиться всередині, вилітає. У природному середовищі сосна починає плодоносити лише в 10 років.

Кедрове насіння дозріває тільки через 1 рік після утворення чоловічих шишок. У червні наступного року після запилення відбувається запліднення пилку. На початку осені шишки дозрівають. Таким чином, дерево дає врожай лише раз на 2 роки.

По зрубу

Кедрові дошки коштують дорожче. Нечесні продавці видають сосну на кедр. Тому важливо вміти відрізняти дерева по зрубу. Кедрова деревина вважається благородною. Її можна визначити за візуальними ознаками. Соснові дошки частіше тріскають, ніж кедрові. До того ж вони мають не такий привабливий вигляд, можуть усихати і деформуватися.

Кедровий та сосновий види бруса багато в чому схожі. Однак кедр має привабливе рожеве забарвлення, яке зберігається на довгий час. Сосна відрізняється сіруватим відтінком і може з часом тьмяніти. Це можна помітити на торцях колод, які відразу втрачають свій колір.

Також відрізнити кедр вдається по зоні розташування сучків. Вони мають виражений червоний відтінок. Соснові спилки характеризуються однорідним забарвленням. Визначити природу пиломатеріалу можна і по запаху.Це обумовлено відмінністю смол, що входять до хімічного складу. Кедровий запах є більш стійким та насиченим. Він залишається навіть після обробки матеріалу.Ще однією відмінністю вважається вага дощок. Сосна є важчим матеріалом. При цьому поверхня кедрових дощок має більш рівну і щільну структуру. Вона характеризується однорідністю волокон.

Кедр і сосна є рослинами з одного сімейства. Однак при цьому вони відрізняються за низкою ознак. Ці особливості стосуються зовнішнього вигляду та висоти дерева, забарвлення та структури кори, форми та розташування шишок.

Чим відрізняється кедр від сосни

Кедр і сосна – два дерева, які належать до одного сімейства Соснових. Незважаючи на зовнішню схожість, обидві рослини мають цілу низку істотних відмінностей.

Що таке кедр і сосна
Кедр – це рід дерев сімейства Соснових, який складається всього з декількох видів.

Сосна – це рід дерев сімейства Соснових, що нараховує близько 120 видів.

У чому ж різниця між кедром і сосною?

Кедри поширені в межах субтропічного кліматичного поясу – Середземномор’я, гірський Крим, Гімалаї. Тому існує всього кілька видів цих рослин – ліванський, гімалайський і атласький кедр.

Сосни поширені в межах помірного і субтропічного клімату в Євразії та Північній Америці. Сьогодні на Землі існує близько 200 видів сосен. Сосни – це вічнозелені рослини. Залежно від умов життя вони мають вигляд як великих дерев з кроною різної форми, так і мініатюрних чагарників.

Кедр – це однодомна рослина, що досягає 50 метрів у висоту. Дерево є вічнозеленим, має характерною, розлогою кроною. Хвоя розташована спірально, зібрана в пучки по 30-40 штук у кожному. Окрема хвоїнки нагадує голку. Вона може бути тригранної або чотиригранної, пофарбована в особливий смарагдово-сталевий колір.

Сосна – однодомна рослина, що володіє довгою або укороченою хвоєю. У пучок зібрано від двох до п’яти довгих хвоїнок, кількість яких лежить в основі систематики сосен. При пошкодженнях на дереві формуються розетки, з яких виростають короткі голки. Колір зеленої маси сосни залежить від клімату і якості грунту, тому варіює від світло-сріблястого до інтенсивно-зеленого.

Кедрові шишки розташовані поодиноко, «стирчать», як свічки, і мають особливу боченковідную форму. Така шишка визріває на другий або третій рік свого формування. Для даного органу інкубації насіння характерна наявність численних, спірально розташованих лусочок, до яких кріпляться крихітні – всього 15% від загальної ваги шишки! – Окрилені насіння. Зародок майбутнього кедра складається з 8-10 сім’ядоль. При попаданні насіння в грунт паросток нового кедра здатний произрасти – «проклюнуться» всього через 3 тижні.

Соснові шишки мають характерну довгасту форму, не «стирчать», а сумно звисають з гілок. Поки йде процес дозрівання насіння, лусочки прилягають дуже щільно, але при дозріванні розкриваються, «відпускаючи» насіння. На кожну лусочку доводиться по парі окрилених або безкрилих насіння. Дуже маленький зародок сосни має від 4 до 15 семядолей. Час проростання залежить від виду та географічного розміщення рослини.

Завдяки більшому поширенню та кількістю видів сосна більш інтенсивно використовується людиною.

відмінність кедра від сосни полягає в наступному:
Кількість видів сосни в десятки разів перевищує кількість видів кедрів.
Ареал поширення сосни набагато ширше, ніж кедра.
Морфологія і розміри сосни набагато різноманітніше, ніж кедра.
У кедровому пучку більше хвоїнок, ніж в сосновому.
Масиви сосни мають більше господарське значення для людства.

Про автора

admin administrator