Листя томатів фіолетові та скручуються

Авторadmin

Листя томатів фіолетові та скручуються

Зміст:

Скручування листя у тепличних томатів: основні причини і методи запобігання

Листя томатів скручуються через безліч причин: нестача елементів, умови вирощування, шкідники, а іноді просто особливості сорту. У більшості випадків цієї проблеми можна уникнути. Про кожну з причин і методи її запобігання далі в статті.

Шкідники

Перший варіант, який відразу ж виникає у господарів томатних кущів – це шкідники. І виключати цей варіант не варто. Найбільш поширена комаха, що впливає на стан листя – це білокрилка.

Вона залишає свої яйця внизу листа. Коли з’являються личинки, вони починають виділяти слину. На ній, в свою чергу, утворюється грибок, через що можна спостерігати, як скручується листя томатів, жовтіє та опадає.

Щоб уникнути такої проблеми – стежте за сівозміною і використовуйте обробку препаратами (на хімічній або біологічній основі) проти комах і грибка.

Наприклад, для обробки підійдуть Конфідор, Актеллік, Фитоверм, Біощит. Для боротьби з грибком (зокрема, з фітофторою) можна використовувати ХОМ на томатах (хлорокис міді). Він також підійде для профілактики хвороби скручування листя у помідорів.

Водний і температурний режим

Нехай і може здатися, що в теплиці томати частково захищені від сонячних променів і люблять тепло, однак занадто висока температура буде впливати на них не менш згубно, ніж у відкритому грунті. Якщо всередині теплиці понад + 30°С, то листя томатів скручується в якості захисної реакції, а такоє отримує опіки.

Намагайтеся притіняти теплицю в спекотні дні і не забувайте про провітрювання.

Аналогічно діє на листя і нестача води – воно просто починає зсихатися. Не забувайте вчасно поливати томати і збільшувати обсяги поливу в жарку погоду. Рекомендована кратність поливу:

  • 1 раз у 8-9 днів при середній температурі +17-19°С;
  • 1 раз у 5 днів при +20-24°С;
  • 1 раз кожні 2-3 дні при +25+30°С;
  • при +30°С і вище – по мірі висихання/пересихання грунту.

Іноді скручуватись листя томатів може через на несподіваний вплив кліматичних умов. Наприклад, скручування може відбутися в результаті різкої зміни сонячної спекотної погоди на прохолодну і похмуру або знижена температура вночі також після теплого дня.

Для запобігання намагайтеся підтримувати температуру в теплиці вночі на рівні + 19-20°С.

Помилки у догляді за рослиною

Листья томатів може скручуватись через пошкодження коренів під час догляду або при неправильному пасинкуванні. Пошкодження кореня може статися при пересадці саджанців, при розпушуванні грунту – в таких випадках досить допомогти рослині за допомогою стимуляторів росту, препаратів для зміцнення імунітету рослини.

Пасинки ж потрібно видаляти, поки вони не виросли (тобто довжиною близько 4-5 см).

Якщо пасинки і листя не видаляти – саме листя поскручуються і стануть грубіше, а плоди стануть дрібніше. Щоб дати рослині відновитися необхідно видалити близько 30% листочків (особливо покручених) і томат поступово прийде в норму.

Надлишок або нестача харчування

Аналогічно нестачі, надлишок певних елементів може бути згубним. Вони засоляють грунт, що, в свою чергу, призводить до опіків, поганого транспортування вологи в рослину, в’янення.

Розглянемо через нестачу або надлишок яких окремих єлементів живлення скручується листя томатів.

Магній

Як правило, недолік магнію у томатів зустрічається при вирощуванні на піщаних і супіщаних грунтах, дерново-підзолистих або кислому ґрунті (через структуру останніх рослинам в цілому важко дістати магній, і він швидко вимивається). Візуально недолік цього елементу виявляється в скручуванні дрібних жилок, сильній морщинистості і ламкості листя. На ньому з’являються бурі плями, а через якийсь час і некрози.

Зверніть увагу, що недолік магнію також може бути викликаний занадто великою кількістю калію і амонію (вони також гальмують надходження цього елемента в рослину).

А ось надмірна кількість магнію може проявлятися в пошкодженні кореневої системи і симптомах нестачі калію (нерівномірне фарбування плодів, верхова гниль і т.д.).

Калій

При нестачі цього елемента у листя можна спостерігати крайовий хлороз (коричневі або чорні краєчки), який з часом перетікає в некроз. Листя стають жовтим або бурими, покриваються плямами, скручуються і відмирають. Клітини рослини дуже швидко зневоднюються і старіють. Дуже важливо дотримуватися балансу магнію і калію в рослині. Надлишок одного негативно впливає на надходження в рослину іншого і навпаки.

Щоб заповнити нестачу цього елемента, ви можете використовувати калієву селітру для томатів, а також калійне добриво або витяжку з деревної золи.

Цинк і фосфор

На верхівці рослини можна помітити асиметричне листя з білими крапками по всій поверхні. Решта листя томатів скручується по спіралі і з часом помирає, відпадають також квіти і зав’язі томата. Недолік цього елементу також пов’язаний з надлишком фосфору і вимагає грамотного їх співвідношення при підгодівлі рослини. У свою чергу нестача фосфору змушує листя томата скручуватися вгору, вони набувають фіолетового відтінку. З цією проблемою легко впорається внесення суперфосфату.

Надлишок цинку може спричинити карликовість рослини, а листя обвисне і також набуде фіолетового відтінку знизу.

Молібден

Брак молібдену символізує те, що жилки старого листя стає світло-зеленою і покривається великими плямами. Такими ж плямами поступово покриваються і нові листочки. Хлоротичні ділянки з часом здуваються, змушують лист скручуватися у всередину, на ньому починає розвиватися некроз.

Мідь

Якщо листя закручуються трубочкою вгору – це пряма ознака нестачі міді. Як правило, це більш помітно на молодих рослинах. Краї листя світлішають, покриваються жовтими розмитими плямами. Також при нестачі міді деформуються квіти і значно сповільнюється зростання всієї рослини.

Зліва направо: нестача молібдену, міді та надлишок азоту

Азот

При надлишку азоту страждають, як правило, верхні листки рослини – вони кучерявляться і крутяться. При занадто високій концентрації також можуть виникати характерні опіки по краях і ймовірна навіть загибель рослини.

Для боротьби з отруєнням збільшуйте обсяг поливу, стежте за тим щоб грунт не перегрівався і коріння не почало гнити, можете внести субстрат (наприклад, тирсу або солому).

Солі

Надлишок солі проявляється в появі світлих плям на молодій рослині ближче до жилки листка і скручуванні листя томатів вгору. Старе листя також скручується, залишаючись при цьому темно-зеленого кольору.

Для того щоб позбутися від надлишку, промийте субстрат і грунт великим об’ємом слабомінералізованої води, також допоможе вапнування.

Важливо відзначити, що симптоми дефіциту будь-якого елементу можуть бути як яскраво вираженими, так і дуже розмитими. До того ж, у багатьох випадках типи змін в рослині дуже схожі, і часто можна сплутати недолік одного елемента з іншим і тільки погіршити ситуацію. Діагностика хвороб, пов’язаних з нестачею мінералів, може бути дуже складною, тому завжди краще звертатися за консультацією до фахівців або в лабораторію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Розсада томатів фіолетова: причини та як виправити ситуацію?

За певними зовнішніми ознаками можна дізнатися, чи рослина відчуває дефіцит корисних елементів. Фіолетове листя томату – результат нестачі фосфору, азоту або калію. Рідше причиною є холодний ґрунт або нестача води. Щоб усунути проблему, городнику необхідно знати, якими методами із нею боротися.

Помідори добре ростуть у теплих регіонах за температури повітря від 21 до 24°C. Вони вимагають суглинного, добре дренованого грунту з рН між 5.5 і 6.8. Як і всі плодові рослини, помідори потребують сонця протягом більшої частини дня.

У порівнянні з нестачею інших поживних речовин, симптоми дефіциту фосфору, як правило, не дуже помітні і можуть бути важковизначеними.

У розсади помідорів листя стає знизу фіолетовим або бузковим, що є неприродним забарвленням для томатів на будь-якому етапі зростання. Іноді городник зауважує, що кущ погано росте.

Нижня сторона старішого листя яскравіше демонструє фіолетову пігментацію. Однак у деяких випадках жодних явних симптомів на листі не спостерігається, зміна кольору не помітна, якщо не придивитися.

У томатів листок не тільки синіє, а й може стати шкірястим, а прожилки утворюють коричневу сітку. Стає зрозуміло, що фіолетовий відтінок з’явився недарма. У помідорної розсади деяких сортів дефіцит фосфору характеризується паленими кінчиками та розвитком хлорозу, а також некротичними плямами на краях листя. Квітки є, але врожайність низька.

У запущених випадках рослини не можуть цвісти, незважаючи на родючий ґрунт, полив, підживлення і це може бути результатом дефіциту поживних речовин.

Фіолетове листя з бронзовим або бурим краєм говорять про надлишок вологи або нестачу калію в ґрунті.

Червоно-фіолетові нижні сторони листя разом із повільним зростанням говорять про дефіцит фосфору через холодний або кислий грунт.

Дійсно, ґрунт, який є надто кислим або холодним, може ускладнювати процес поглинання рослиною фосфору. Необхідна пересадка в новий ґрунт та полив теплою водою.

Якщо говорити про недолік фосфору, то рослини спостерігаються такі симптоми:

  • зазвичай уражаються нижнє перше листя рослини;
  • покрив темніє (темно-зелений, синій, фіолетовий або сірий) і виглядає блискучим;
  • листя може почати жовтіти, якщо дефіцит фосфору поєднується з нестачею інших поживних речовин або проблемами рН;
  • з’являються бронзові, фіолетові чи бурі плями;
  • стебла іноді стають яскраво-червоними чи фіолетовими, але не завжди.

Недолік фосфору на вегетативному етапі зазвичай проявляється на нижніх відростках, якщо не відреагувати, то незабаром змінює колір уся рослина.

Фосфор – необхідний елемент для росту та розвитку рослини. Коли інші поживні елементи надходять до нього, фосфор допомагає перетворити їх на корисні будівельні блоки (білки та нуклеїнові кислоти). Він є посередником між двома видами енергії у метаболічному процесі.

Фосфор важливий під час кожного кроку життєвого циклу:

  • у розсаді сприяє здоровому розвитку коренів;
  • у молодих рослин забезпечує сильні стебла та листя;
  • під час цвітіння та формування зав’язей сприяє розвитку плодів;
  • під час дозрівання покращує харчування помідорів.

Розглянемо основні причини фіолетового забарвлення листя розсади. Найчастіше це відбувається через відсутність поживних речовин.

Причини дефіциту фосфору:

  • недостатнє використання добрив та органіки;
  • недотримання температурного режиму;
  • низька ефективність застосування добрив у результаті ерозії ґрунту;
  • іммобілізація у фосфатах Ca через надмірне вапнування;
  • незбалансоване використання добрив.

Деякі ґрунти за своєю природою мають низький рівень фосфору. Це вапняний алкалічний ґрунт, в якому кальцій присутній у високій концентрації. Оптимальний рН зростання томату становить 6.5-6.8.

Ґрунти з низьким вмістом органічної речовини або багаті на залізо також можуть бути проблематичними. Фосфор необхідний для зростання, поділу клітин, подовження коріння, насіння та розвитку плодів.

Він є частиною декількох сполук, включаючи олії та амінокислоти.

Існують відмінності у сприйнятливості до дефіциту фосфору між різними різновидами помідорів. Якщо поле було оброблено належним чином, то залишкове добриво від культур, що вирощувалися раніше, може забезпечити наступний урожай достатньою кількістю фосфору.

Іноді фосфор перетворюється на нерозчинну форму, навіть якщо потрапляє у грунт рідкому вигляді. Так відбувається при великому додаванні золи в ґрунт.

У цьому випадку мінерал не тільки не засвоюється рослиною, а й гальмує її розвиток.

Перевірити надлишок елемента просто: достатньо на початку весни посіяти на цьому місці редиску, яка почне рясно стрілкуватися, якщо фосфор присутній у ґрунті надлишку.

Інша причина появи фіолетового забарвлення – холодна чи волога погода, яка перешкоджає правильному розвитку коріння. Посадка помідорів на відкритому повітрі надто рано або в теплиці, де прохолодно, може призвести до того, що листя молодих рослин буде фіолетовим. Це короткострокова проблема, але може вплинути на зростання томату.

Як би це дивно не звучало, але свійські тварини теж негативно впливають на розвиток рослин. У їхній сечі міститься шкідливий для томатів компонент, особливо варто виділити кішок.

Іншою причиною може стати зараження вірусом, який легко передається від буряків або невеликими комахами, що впорскують у листя свою слину, звідси і зміну забарвлення. Листоблошки – це невеликі комахи, що літають. Їх легко виявити, оскільки вони зазвичай присутні у великій кількості.

Найраніші симптоми зараження – невелике пожовтіння та/або фіолетовий колір верхнього листя. Нижні схильні трохи скручуватися вгору. При сильному зараженні вся верхівка рослини змінюється на червонувато-фіолетову, іноді жовтувато-зелену. Ці проблеми вирішуються використанням спеціальних хімікатів, якими обприскують рослини.

Виявлення дефіциту фосфору може бути ускладненим.

Більшість грунтів містить деяку кількість елемента, якого може бути достатньо, щоб запобігти видимим симптомам дефіциту, навіть якщо наявний рівень занадто низький, щоб підтримувати здорове зростання овочів.

Для запобігання дефіциту можна використовувати готові суміші, які є недорогими та простими у застосуванні. Фосфор наносять на рослини у вигляді фосфату разом з азотом та калієм (тріо NPK у продуктах добрив).

Для визначення співвідношення кожного з цих поживних речовин рекомендується проводити ґрунтове тестування. Перед посадкою зазвичай рекомендується застосовувати фосфор та калій. Азот може бути внесений пізніше, під час вегетативного зростання. Фосфор покращує якість овочів та ефективність поглинання ґрунтом води.

  • органічні добрива;
  • тваринний послід і перегній;
  • мінеральні добрива;
  • суперфосфат, діамонійфосфат;
  • біодобрива;
  • солюбілізуючі фосфатні бактерії, мікоризи.

Можна контролювати процес підживлення, застосовуючи органічні джерела, такі як фосфат чи рибне добриво. Рослини, які адаптовані до низьких рівнів доступного ґрунтового фосфору, швидше за все, страждають від фосфатного отруєння. У разі необхідно забезпечити оптимальний рівень фосфору для рослини. Але почуття міри приходить до городника лише з досвідом.

Якщо причиною появи фіолетового відтінку стали комахи або хвороба, саме час використовувати спеціалізовані засоби. У разі недотримання температурного режиму рослинам необхідно забезпечити необхідний рівень тепла навколишнього середовища.

Важливо знати такі принципи.

  • Будь-яка зміна кольору листя сигналізує про наявність проблеми. Найкраща профілактика – турбота про рослини на етапі їх зростання. Огородник зобов’язаний забезпечувати оптимальний температурний режим, оскільки він багато в чому впливає розвиток томатів.
  • Помідори – теплолюбні мешканці городу, вони не люблять різких похолодань, але є гарний засіб – загартовування. Розсаду можна на ніч виносити надвір, але тільки якщо температура повітря не знижується нижче 18 градусів. Такий метод допоможе запобігти ймовірності появи фіолетового відтінку потім.
  • Щоб уникнути шкідників і запобігти захворюванням, потрібно вчасно обприскувати рослини.
  • Лікування дефіциту фосфору вимагатиме додавання елемента в ґрунт таким чином, щоб наситити помідори, але не завдати їм шкоди. Це важливо, тому що томат любить додаткове харчування, як і будь-яка плодоносна або квітуча рослина. Коли рівень вмісту фосфору стає високим, можуть виникнути інші проблеми.
  • Використовуйте добриво, яке постачається у вигляді порошку або гранул. Не наносьте фосфат на рослини, які не виробляють овочі, та не додавайте елемент безпосередньо у воду.
  • Хоча фосфор може зіграти головну роль у зростанні плодів та появі суцвіть, багато уваги необхідно приділити підтримці балансу у ґрунті. Важливо не просто усунути дефіцит, а й запобігти проблемам у майбутньому.
  • Як правило, фосфор повинен додаватися лише один раз у кожному циклі росту рослини. Ви можете використовувати його при необхідності разом з кальцієм та магнієм. Надлишок завадить рослинам на певному етапі розвитку поглинати інші ключові поживні речовини, що загрожує появою нових проблем.

Варто пам’ятати, що зовнішній вигляд овочів завжди сигналізує про появу проблеми, якою б вона не була. Головне – вчасно звертати на це увагу.

Перші ознаки можуть з’явитись у проміжку 6-8 тижнів після сходів насіння. Грамотний агротехнік може все виправити, перш ніж настануть незворотні наслідки.

Чому у помідорів буває фіолетове листя?

Бадилля здорових помідорів зеленого кольору, але якщо листя раптом набуло фіолетового відтінку, значить, з рослиною трапилося лихо – його потрібно рятувати.

Поява фіолетового відтінку на листі томатів відбувається не відразу, а поступово, тому це негативне явище виявляється не вчасно.

Спочатку з’являються невеликі плями бузкового або рожевого кольору на старому листі, розташованому знизу куща. Через деякий час вони стають фіолетовими. Потім листя починає скручуватися, притискатися до стебла.

Хворий лист піднімається або, навпаки, опускається донизу.

Якщо не вживете вчасно захисні заходи, то ці зміни поширяться молодішим листям, стеблом. Він почне змінювати колір – стане фіолетовим. А ще стане жорстким та ламким. Крім того, ворсинки стебла подовжаться, погрубішають. Потім кущ почне слабшати, може зовсім зав’янути. Зрозуміло, що добрих помідорів з такого куща одержати не вдасться.

Чому ж зелене листя помідор стає фіолетовим? Чим їх лікувати?

Таке явище може статися ще до зав’язі плодів. При цьому зміна забарвлення зазвичай відбувається лише з тепличними або парниковими помідорами. Причин тому дві – це нестача поживних речовин у ґрунті та несприятливий температурний режим у теплиці.

Якщо зміна відтінку листя відбувається із саджанцями, то вони припиняють свій подальший розвиток.

Поява фіолетового листя на помідорах може бути пов’язана з патологіями розвитку коріння.

Як виправити ситуацію?

Щоб листя не стало фіолетовим, досвідчені городники забезпечують розсаді оптимальний температурний режим. При появі перших паростків необхідно створити температуру повітря в теплиці вдень не вище 16 градусів, а вночі – не вище 13 градусів за Цельсієм. При відхиленні від норми на користь підвищення температури розсада піде в надмірно швидке зростання, що дуже небажано для комплексного розвитку рослини.

За тиждень температуру повітря в теплиці вдень потрібно підвищити до 18-20 градусів, а вночі – до 18 градусів.

Поява фіолетового кольору на стеблах розсади свідчить про те, що вона мерзне. Достеменно відомо, якщо навіть нетривалий час температура повітря в теплиці виявляється 14 і менше градусів, розсада починає мерзнути, нижня і зовнішня сторона листя стає фіолетовою.

При першому виявленні змін у зеленому забарвленні розсади забезпечте правильний температурний режим. Після цього ваша розсада знову стане зеленою.

Необхідна кількість органічних добрив прогріє коріння, але не переборщіть із дозуванням.

Що стосується зміни кольору листя та стебел розсади, то причина тому – брак фосфору. Цей мікроелемент забезпечує розсаду енергією зростання, стимулює обмінні процеси в тканинах, підвищує цукристість, а в результаті сприяє підвищенню врожайності кущів.

При нестачі сірки кущ стоншується, стебло не міцніє.

При нестачі бору листя жовтіє, а з зворотного боку прожилки стає фіолетовим.

Важливий елемент – фосфор

Розсада акумулює у собі фосфор, щоб у процесі зростання та плодоношення поступово його витрачати. Це означає, що при нестачі або відсутності цього елемента ще при вирощуванні розсади згодом доросла рослина просто не отримає фосфору. Такі помідорні кущі ростуть повільно, бідно цвітуть, та й час цвітіння недовгий. Зав’язі при цьому може зовсім не бути або кількість плодів буде незначною. Плоди подрібнюють і будуть несмачними.

Якщо ви дотримувалися правильного температурного режиму у своїй теплиці, але фіолетовий відтінок на розсаді все-таки з’явився, значить вам слід негайно збагатити грунт фосфором. Для цього найкраще використовувати засіб «Азофоска» або комплексні мінеральні добрива з високим вмістом фосфору.

Дуже важливо знати, що іноді фосфор у складі порошкових суперфосфатів недоступним для помідорної розсади. Щоб не ризикувати, краще використовуйте рідкі добрива або розводьте порошкові добрива у воді.

Несприйняття сухого фосфору розсадою може відбуватися, якщо грунт занадто лужний або кислотний. При надлишку деревної золи кристали фосфору можуть не розчинятися у грунті. Гірше того, якщо в такий ґрунт фосфор потрапляє у розчиненому стані, то незабаром знову кристалізується і стає недоступним для розсади.

Провесною, ще до пересадки розсади у відкритий грунт, можна народним способом переконатися, чи не перенасичений грунт під помідори фосфором. Для цього посадіть на цьому місці редис. При надлишках фосфору десята частина посіву редиски почне стрілюватись.

Які заходи слід застосувати у разі зміни кольору помідорного листя?

Як тільки ви помітите перший фіолетовий лист на одному з помідорних кущиків, негайно приступайте до порятунку плантації. Якщо ви відкладете цю справу до кращих часів, то процес стане незворотнім, і цього року помідори вам доведеться купувати, а не рвати зі своїх грядок.

Насамперед ви повинні переконатися, що в теплиці комфортна для помідорів температура. Якщо температурний режим не відповідає необхідному помідорам, негайно приведіть його до норми, і тим самим розсада буде врятована. Не завадить полити розсаду теплою водою.

  • Якщо температурний режим у теплиці нормальний, негайно удобріть ґрунт фосфорними добривами.
  • Якщо фіолетові плями з’явилися на помідорах, що вже ростуть у відкритому грунті, через похолодання, то накрийте плівкою грядки, і нехай вона залишається до настання теплих днів.

У прохолодні помідори годувати не потрібно. Краще дочекайтеся потепління і вже після цього підживіть плантацію.

Що робити, якщо стебла та листочки розсади томатів стали фіолетовими?

Самостійно вирощені помідори набагато корисніші, ніж куплені на ринку.

Якщо ви прагнете виростити здоровий урожай томатів, необхідно вибрати улюблений сорт, посадити насіння та забезпечити молодим рослинам необхідні умови.

Від якості розсади залежить якість плодів, що встигли, томатів. Якщо ви помітили, що розсада поникла, листочки скручуються або змінюють колір, настав час бити на сполох.

Однією з основних проблем стадії вирощування розсади є поява фіолетового відтінку на листі. Іноді колір змінює не лише зелень, а й стебло. Важливо зрозуміти чому це сталося.

Якщо не з’ясувати причину, боротися із проблемою неможливо. Недосвідчені садівники починають «заливати» молоді рослини добривами та підживленням.

Це може призвести до виникнення інших хвороб або навіть загибелі розсади.

Причини

У поодиноких випадках фіолетовий колір листової пластини – нормальне явище, що не потребує особливого втручання. Йдеться про окремі сорти.

Наприклад, сорт «Добряк» (має трохи плескату форму, солодкий і м’ясистий) відрізняється фіолетовим відтінком листя і стиглого плоду. Інформацію про сорт посадженого насіння можна знайти на звороті етикетки.

Якщо ви впевнені, що нетиповий колір не виправданий особливостями сорту, причина криється трохи глибше.

Для зростання та здоров’я розсади необхідно підтримувати певну температуру у приміщенні. Температура повітря не повинна опускатися нижче 18 °C. Вирощування молодих помідорів відбувається навесні. В цей період закінчується опалювальний сезон.

Відключення опалення в холодні дні тягне за собою різке зниження температури в будинку. Горщики з розсадою помідорів не можна ставити на холодні підвіконня або підлогу.

Переохолодження повітря та ґрунту в горщиках призводить до виникнення синього або фіолетового відтінку листя.

Чому температура негативно впливає на рослину? Вся справа в кількості фосфору, який надходить у розсаду, що розвивається. При низькій температурі коренева система не може поглинати мінерали.

В результаті листя синіє або набуває фіолетово-бурий відтінок. Іноді переохолодження відбувається в період загартовування перед висаджуванням помідорів у відкритий ґрунт. Для цього горщики виносять на свіже повітря проти ночі.

Якщо температура на вулиці вночі менша за 15 °C, не слід ризикувати.

Якщо температура в приміщенні відповідає нормам, але листочки та стебло набули неприродного кольору, причина криється у нестачі поживних речовин. На дефіцит тієї чи іншої речовини помідор вказує по-різному. Зміна кольору із зеленого на фіолетовий свідчить про нестачу у ґрунті фосфору.

Що робити?

З’ясувавши, що причина, чому синіє листя, криється у нестачі фосфору, люди намагаються внести якнайбільше добрива в горщики з розсадою. Якщо переборщити з дозуванням чи кількістю, можна занапастити молоду розсаду помідорів. Немає сенсу годувати помідори, якщо причина в низькій температурі. Перший етап по дорозі до озеленення листя – регулювання температурного режиму.

Найчастіше розсада росте на підвіконні. Бажано вибирати східну сторону (найсвітліше вікно). Біля горщиків з помідорами має бути градусник для постійного відстеження температури.

Важливо, щоб із щілин у віконній рамі та укосах не дуло повітря з вулиці. У березні на вулиці бувають заморозки. Дерев’яні вікна краще утеплити, заткнувши всі щілини спеціальним утеплювачем.

Пластикові вікна безпечніші для розсади томатів.

Якщо горщики стоять на бетонному підвіконні, підстеліть непотрібну вовняну ковдру.

Якщо розсада росте в теплій кімнаті, не було різких стрибків температури, але листя стало фіолетовим, отже, у ґрунті надто мало фосфору. Неприродний колір листя – перший сигнал проблеми. Томат сповільниться в зростанні і погано розвиватиметься. Щоб рослина росла і розвивалася, потрібно робити підживлення.

Фосфорні підживлення

Багато фахівців стверджують, що до пересадки розсади у відкритий ґрунт не можна проводити підживлення.

Чому вони не рекомендують це робити? Якщо листя набуло нетипового кольору, але розвиток входів не сповільнюється, немає приводу для хвилювання.

Перше підживлення краще вносити в лунку при пересадженні в теплицю або у відкритий ґрунт. Ще краще почекати 10 днів, а лише потім внести добрива у ґрунт.

Однак якщо насіння томатів було посаджено не в спеціальну суміш із достатньою кількістю поживних речовин, потрібно робити додаткові підживлення. Для приготування розчину використовують “Суперфосфат”.

3 г порошку розчиняють у 1 л відстояної води. Помідори дуже бояться хлору, тому полив водою з-під крана суворо заборонено. Можна використати зібрану дощову воду.

Замість “Суперфсофату” часто використовують препарат “Нітрофоска” або “Амофоска універсал”.

Досвідчені городники знають, що “Суперфосфат” практично не розчиняється у воді. Щоб якнайбільше фосфору потрапило в ґрунт і ввібралося кореневою системою томатів, приготуйте витяжку.

Для цього нагрійте 5 л води та додайте ½ ст. л. добрива. Ретельно вимішайте розчин і злийте ¼ частину рідини. Верхній шар містить максимальну кількість поживних речовин.

Злита рідина використовується для поливу помідорів.

Вибирайте добрива без вмісту азоту. Він провокує буйне зростання листя і відкладає перше плодоношення томатів. Сходам помідорів не завадить внесення комплексних добрив («Синьйор помідор» або «Агрікола-Вегета»). Для приготування розчину 1 л води розмішують половину чайної ложки порошку.

Важливо вносити необхідні добрива до ґрунту після висадки помідорів. За кольором, формою та станом листя можна визначити, якої речовини не вистачає рослині. Після цього залишається робити своєчасніші підгодівлі і позбавлятися шкідників. Догляд подарує вам багатий урожай соковитих солодких томатів.

Якщо овочева культура росте дуже повільно, зав’язь з’явилася пізно і в невеликій кількості, потрібно з’ясувати, чому це відбувається. Можливо, настав час змінити місце для висадки помідорів. Двічі на рік слід вносити органічні добрива у вигляді зеленої жижі, курячого посліду або перегною. У бідному ґрунті будь-яка культура погано розвивається і приносить мізерний урожай.

Чому розсада помідор фіолетова і погано росте на підвіконні

Вирощування помідорів через розсаду – справа клопітна, що вимагає дотримання деяких тонкощів. Однак це того варте. Міцна розсада має сильний імунітет, не хворіє, легко приживається, дає надалі якісний урожай. Для вирощування здорових сіянців важливо правильно обробити насіння та ґрунт, надати рослинам оптимальні умови для росту та гарний догляд.

Іноді, незважаючи на всі зусилля, із розсадою виникають проблеми. Помідори починають гірше рости, змінюють забарвлення листя на фіолетове. Чому це відбувається? Які кроки слід зробити для виправлення ситуації? Розбиратимемося.

Причини чому розсада помідор стає фіолетового кольору

Фіолетове фарбування зазвичай з’являється з нижньої сторони листа. Помітивши подібні зміни, городник повинен залишатися байдужим. Для будь-якої рослини існує норма та патологія розвитку. Листя здорових сіянців завжди мають яскраве смарагдове забарвлення. Якщо колір листових пластин змінився – отже, у тканинах відбуваються патологічні процеси.

Посинення сіянців починається зазвичай із прикореневої зони. Поступово це явище охоплює всю рослину цілком, аж до верхівки. Якщо на початковій стадії не вживати жодних заходів, зростання розсади погіршиться, вона почне чахнути на очах.

Фахівці виділяють дві основні причини того, що листя молодих томатів стає фіолетовим:

  • Зниження температури повітря та ґрунту.
  • Дефіцит такого елемента як фосфор.

Обидва ці чинники часто бувають пов’язані між собою. Якщо відбувається зниження температури до 15 градусів, теплолюбні помідори починають мерзнути. Саджанці відразу ж призупиняють свій розвиток, їх листочки з нижньої сторони стають фіолетового відтінку, нерідко забарвлення змінює і стебло. При тривалому переохолодженні синіють прожилки листових пластин.

У таких умовах теплолюбна культура починає гірше засвоювати поживні речовини, що знаходяться у ґрунті, у тому числі й фосфор. Ситуація посилюється, якщо кислотність ґрунту підвищена.

Така особливість притаманна не лише помідорам, а й іншим рослинам сімейства пасльонових.

При цьому внесення добрива без одночасного підвищення температури не дасть потрібного ефекту, оскільки в холоді у томатів порушується функція корінців, що всмоктує.

На замітку! Якщо в будинку є кішки необхідно подивитися, чи не справляють вони свої потреби в ящиках з розсадою. Котяча сеча може стати ще однією причиною зміни кольору та подальшої загибелі сіянців.

Зупинитись у зростанні розсада може і з інших причин. Наприклад, при нестачі кисню або коли не підходить ґрунт. У першому випадку потрібно прочистити дренажні отвори та акуратно розпушити поверхню ґрунту.

У другому – пересадити розсаду в якісну пухку та поживну землю.

Томати також перестають рости через гнилі коріння або нижню частину стебла. Таке часто трапляється через надмірне поливання при низькій температурі. Особливо велику небезпеку становить «чорна ніжка» – ураження сіянців, що викликається грибком.

Що робити, якщо розсада синіє і стає фіолетовою

Якщо розсада змінила свій колір, не поспішайте з внесенням добрив. Спершу спробуйте вирівняти температурний режим. Оптимальною для помідорів температурою вирощування вважається показник 22 градуси. Перенесіть розсаду в тепле приміщення або встановіть додатковий обігрів.

Якщо холод йде від вікна, можна відсунути ящик із томатами на край підвіконня. Як варіант його знімають і ставлять поблизу. Піддон під розсадою повинен мати ніжки, щоб не торкатися всієї площі дна холодного підвіконня. Деякі городники використовують як прошарок шматки пінопласту – цей прийом дозволяє захистити коріння томатів від переохолодження.

У разі зміни забарвлення на відновлення рослинам буде потрібно приблизно тиждень. Через цей проміжок часу розсада має стати зеленою. Якщо цього не сталося, то причина криється в дефіциті фосфору. Додатковим симптомом у цьому випадку буде скручування листя. Листочки починають притискатися до стебла, яке в свою чергу стає крихким, сухуватим.

Підбираючи добрива, що містять фосфор, намагайтеся вибрати препарат з мінімальним вмістом азоту. Адже при нестачі фосфору в ґрунті дисбаланс проявляється якраз підвищеним вмістом азотистих речовин. Ідеальним добривом у цьому випадку буде суперфосфат. Вноситься речовина під час поливу. Розчин готують із розрахунку: 50 г суперфосфату на 5 л води.

Замінити суперфосфат можна амофоскою, приготувавши добриво у такій же концентрації. Не варто перевищувати дозу препаратів, сподіваючись, що розсада швидше виправиться. Надлишок мінеральних добрив для рослин не менш шкідливий, ніж їх нестача. Обсяг підгодівлі, що вноситься, безпосередньо залежить від віку сіянців.

Позитивно позначиться на стані томатів позакореневе підживлення 0,5-відсотковим добривом, що містить фосфор. Додатково допускається використання деревної золи та гуматів. Прибічникам органічного землеробства можна порекомендувати підживлення з компосту на основі глоду, полину, чебрецю та ягід горобини.

Що робити, якщо розсада помідорів жовтіє

Профілактика

Звичайно, проблему, що виникла, зі зміною забарвлення листя цілком можна вирішити. Але такий стан розсади негативно позначається на її розвитку, відбувається затримка дозрівання та зростання. Сіянцям потрібен час на подальше відновлення, а це означає, що на момент висаджування в ґрунт томати будуть ослаблені. Іншими словами, порушивши нормальні умови утримання на самому початку, надалі можна зіткнутися з цілою низкою труднощів.

Краще все ж таки постаратися не допустити такої ситуації, приділивши увагу профілактиці. Особливого піклування вимагають рослини на ранніх етапах свого розвитку і відразу після висадки в теплицю або відкритий ґрунт. Порушити процес життєдіяльності дорослих кущів набагато складніше. Крім дотримання температурного режиму до профілактичних заходів можна віднести такі кроки:

  • Сіяти насіння на розсаду та висаджувати томати слід у збалансований за складом ґрунт. Грядка має бути ще з осені перекопана і добрива. на кожен кв. метр ґрунту рекомендується внести 40 г суперфосфату та 6-7 кг гною або компосту.
  • Навесні при підготовці теплиці землю удобрюють комплексним препаратом з калієм і додатково вносять суперфосфат. Додають такі підживлення з розрахунку: 25 г тієї та іншої речовини на 1 кв. метр площі.
  • Після висадки на місце розсаду підгодовують через 2 тижні. Підживлення повинне містити одночасно мінеральні та органічні речовини. Наприклад, це може бути настій коров’яку із додаванням суперфосфату.
  • Пізніше проводяться ще два основні підживлення з інтервалом у 2 тижні. Оптимальним рішенням буде використовувати суміш із суперфосфату (20 г), калійної солі (15 г) та аміачної селітри (10 г). Добрива необхідно розвести в 10 л теплої води.

Розсада томатів на початку вирощування вимагає до себе уважного та чуйного ставлення. Необхідно ретельно дотримуватись агротехніки культури — це дасть можливість зберегти сіянці. В іншому випадку праці пропадуть задарма, і вам доведеться все починати заново.

Агроном: Що робити, якщо розсада томатів фіолетового кольору: поради фахівців у 2019 році Корисні статті на 1Agronom.ru

Вирощування розсади томатів – справа трудомістка та клопітка. Навіть при ретельному щоденному догляді рослини, залишаючись зовні здоровими, можуть втрачати або змінювати своє забарвлення.

Найпоширеніша проблема, з якою стикаються городники при вирощуванні розсади навесні – це фарбування листя та стебел у бузковий колір.

Зі статті ви дізнаєтеся, чому стає фіолетове листя у помідорів, і що потрібно робити, щоб врятувати розсаду і майбутній урожай.

Причини

Основних причин, через які розсада томатів стала фіолетова, виділяють дві:

  • зміна (зниження) температури повітря та, відповідно, ґрунту;
  • нестача фосфору в харчуванні рослин.

Кожна з цих проблем може виникати окремо, але найчастіше вони тісно взаємопов’язані. При зниженні температури до 15 °C розсада починає замерзати. Це проявляється тим, що рослини призупиняють свій розвиток, а листя і стебла набувають фіолетового забарвлення.

Багато теплолюбних культур, особливо пасльонові, мають одну особливість – в холодному грунті вони погано засвоюють поживні речовини, у тому числі фосфор.

Ще однією причиною цього явища може бути висока кислотність ґрунту – у цьому випадку фосфор погано засвоюється.

Якщо розсада регулярно отримувала необхідне мінеральне харчування, але рослини все одно стали фіолетовими – це сигнал про те, що їм не вистачає тепла.

Зміна забарвлення необов’язково може розпочатись при зниженні температури до 15 °C. Щойно помітне посинення стебла або нижньої частини листових пластин може початися і при вищому градусі.

Важливо вчасно відстежити цей процес та вжити відповідних заходів.

Хвороби розсади

Недотримання правил вирощування може призвести не тільки до зміни забарвлення стебел, а й до розвитку деяких захворювань:

  • Фітофтороз. Ця грибкова хвороба є справжньою проблемою для дорослих помідорів, але при порушенні температурного режиму вона може розвинутися і на молодих рослинах. Основна причина захворювання – різкі перепади температур на фоні високої вологості. Намагайтеся не захоплюватися рясними поливами в холодну погоду і не виносите розсаду на вулицю, якщо там холодно.
  • Мозаїка. Хвороба вірусного походження, розвиток якої пов’язане з порушенням умов вирощування розсади. Основних причин появи мозаїки (світлих плям на листі) дві – це недолік освітлення та інфікування ґрунту. Вилікувати рослини від мозаїки неможливо, їх доведеться просто знищити, тому частіше виносите розсаду на сонці, та приділяйте увагу дезінфекції ґрунту перед посадкою насіння.
  • Плямистість листя (біла, бура). Біла плямистість (септоріоз) – грибкове захворювання, причина розвитку якого полягає у надмірних поливах. Світлі підсохлі або прозорі плями на листі можуть з’явитися внаслідок опіку після тривалого перебування рослин на сонці. Що робити, щоб уникнути цих проблем? Дозуйте процедуру загартовування, періодично обприскуйте рослини та ґрунт слабким розчином марганцівки або золи.
  • Чорний ніжка. Ще одне грибкове захворювання, що вражає молоду розсаду. Виявляється потемнінням (гниттям) стебла у прикореневій частині. Врятувати такі рослини практично неможливо, оскільки почорнінню стебла передує загнивання коріння. Попередити розвиток хвороби можна внесенням у ґрунт золи. Слід уникати перезволоження ґрунту.
  • Від нестачі освітлення та надмірних поливів розсада помідорів може витягуватися, жовтіти, а листя засихати та обсипатися. Щоб цього уникнути, слідкуйте за температурою та вологістю в приміщенні – повітря має бути помірно вологим (не сухим). Поливати розсаду слід за необхідності. Не варто робити полив, поки верхній шар ґрунту не підсохне.

Помилки при вирощуванні

Для отримання здорової розсади необхідно забезпечити і регулярно підтримувати правильний температурний режим на рівні 20-22 ° C вдень і не нижче 18 ° C вночі. Його відхилення у будь-який бік призводить до порушення розвитку саджанців – при підвищенні градуса вони витягуються, а при зниженні до +15 °C засвоєння поживних речовин кореневою системою сповільнюється.

Ще одна поширена проблема, яку роблять овочівники – це винесення розсади на балкон із приходом весни. У денний час, коли світить сонце, на балконі створюється комфортний мікроклімат, але із заходом сонця температура різко знижується, що і призводить до посиніння забарвлення стебел.

На балкон розсаду можна виносити для загартовування лише на кілька годин у теплий час. На ніч ящики з рослинами необхідно заносити в приміщення.

Схожа проблема може виникати під час планового відключення опалення навесні. Як правило, у цей час температура в приміщенні знижується на кілька градусів, що також несприятливо позначається на розсаді.

Розміщуйте ящики із саджанцями на сонячному підвіконні, а при різкому похолоданні використовуйте обігрівальні прилади.

Рекомендується чергувати звичайні підживлення із внесенням мікродобрив – це запобіжний захід дозволить уникнути дефіциту поживних речовин.

Як позбутися

Підходити до вирішення проблеми потрібно комплексно. Але спочатку слід підвищити температуру повітря як мінімум до 22 °C. Зазвичай за 5-7 днів рослини знову стають зеленими та продовжують нормально розвиватися. Якщо цього не сталося, то причина точно криється в дефіциті фосфору, тому наступний крок – це внесення добрив, що містять фосфор.

При виборі мінеральної суміші віддавайте перевагу складу, де мало або зовсім немає азоту, так як при дефіциті фосфору концентрація азоту в ґрунті і так перевищена. Томати чудово реагують на суперфосфат.

Його вносять за допомогою поливу, розчинивши 100 г гранул 10 л води.

Багато розчинного фосфору містить амофос. Він вноситься в пропорції 15-25 г/м², але для поливу розсади препарат можна розвести як суперфосфат.

Фіолетове листя у розсади томатів: причини та рішення

Нестача фосфору у томатів – це основна причина того, чому листя помідора набувають фіолетовий колір. Але і є інші причини цієї напасті, в яких обов’язково варто розібратися.Рослини – це не люди, а тому вони не можуть сказати про те, що їм чогось не вистачає. Але їх зовнішній вигляд може повідомити городнику про те, що є якась проблема. Так і фіолетові листя у томатів – це певний сигнал, який не варто ігнорувати.

Чому у помідор листя фіолетове?

Коли рослина росте, розвивається, йому необхідні різні мікроелементи в тій або іншій кількості – якихось потрібно більше, а якихось зовсім небагато. І коли ви помітили появу фіолетових листочків на помідорах, це говорить про брак фосфору.У рослин є такий компонент, як антоціан – він відповідає за відтінки синього в забарвленні рослин. Коли відбувається недолік фосфору, цього елемента стає в рази більше, а тому і з’являється фіолетовий відтінок.Рослина починає згасати, так як фосфор особливо необхідний в період вегетації. Але, як показує практика, на темному тлі листя комахи-шкідники стають більш помітними для птахів, які їх починають активно скльовувати. Це свого роду допомога рослині швидше відновитися.

Фіолетове листя з’являється не в одну мить. Цей процес має кілька етапів:

● першим страждає старе листя, розташоване внизу рослини. Спочатку можна помітити на них плями рожевого відтінку, які з часом стають тільки яскравіше і темніють, набуваючи більш фіолетового відтінку;

● листя починає скручуватися, никнуть, притискаються до стебла;

● потім починають темніти стебла, стаючи при цьому більш ламкими і твердими. Волосинки на них подовжуються, стають грубими навпомацки;

● прожилки на листі стають опуклими, грубіють, набувають насичений червоний відтінок;

● часто рослини починають погано рости, у них слабо розвиваються квіти, а плоди зав’язуються дуже неохоче. Насіння томату також навряд чи ви отримаєте;

● рослина стає більш вразливою до хвороб, до перепадів температур;

● в найгіршому випадку починається відмирання кореневої системи.

Чому у розсади томатів фіолетове листя?

Не тільки дорослі помідори можуть ставати фіолетовими. Навіть на етапі розсади сіянці часто фарбуються в цей колір.Фіолетове листя у розсади помідорів можуть бути причиною не тільки брак фосфору. Є й інші чинники:

● рослини просто таким чином відреагували на зниження температури. Можливо, у вас на підвіконні занадто холодно або ви надовго виносили розсаду на вулицю для загартування;

● це просто особливість сорту помідора. Зустрічається це не часто, але все ж слід уважно вивчити характеристики сорту, який ви вирощуєте. Так, наприклад, сорт «Волове серце» має таку особливість – у рослини буде стебло фіолетового кольору нижче сім’ядольних листочків;

● і, безпосередньо, нестача фосфору.

Цікаво те, що городники часто навмисно роблять так, щоб розсада прийняла фіолетовий відтінок. Адже це буде ознакою того, що вона міцна, здорова, зможе витримати будь-які негаразди зовнішнього середовища.

Все про важливість фосфору для томатів

Фосфор – це головний елемент, без якого в «організмі» рослини не будуть відбуватися обмінні процеси. Коли рослина отримує гарне харчування і достатню кількість корисних речовин, вона швидше нарощує кореневу систему, наземна зелена частина також швидко зростає і розвивається, а, отже, і плодоношення у такої рослини настане швидше.

Брак фосфору може статися через:

● поганий хімічний склад грунту. Якщо в грунті буде багато лугу, помідори просто будуть погано засвоювати фосфор. Городники дуже люблять обсипати кущики культури деревною золою, яка як раз і закислює грунт;

● якщо на вулиці +14 С тепла, а земля холодна – до + 12С, то помідори не будуть засвоювати фосфор. Звідси і пішов вислів «посиніли від холоду». І навіть коли на вулиці +40, теж засвоєння фосфору припиняється;

● надлишку лугу або кислоти в землі фосфор набуває нерозчинну форму.

Хіти продажу в магазині

Способи усунення проблеми

Що ж робити, коли ви помітили, що листя помідорів стало фіолетовим? Звичайно, потрібно відразу вживати заходів щодо усунення причини цієї напасті. Але потрібно точно визначити, що саме на неї посприяло.Найчастіше від холоду страждають саме зовсім молоді рослини, тобто розсада. Якщо вона у вас стоїть на холодному підвіконні, потрібно її перенести в більш відповідне і тепле місце. Поливати її теж необхідно тільки теплою водою. Розсаду загартовувати можна лише тоді, коли на вулиці повітря прогріється до + 18С.Якщо у вас рослини вже посаджені в теплицях, не забувайте закривати всі вікна, двері, кватирки, лише періодично провітрюючи приміщення. Також можна поставити обігрівач, поливати культуру можна теж теплою водою.Слід дотримуватися правил сівозміни. Адже після вирощування культур в землі залишаються солі від залишків поживних речовин, в тому числі і від фосфору. А це вже інша формула, яка не засвоюється рослинами.

Якщо ви не можете щороку вирощувати томати в різних місцях, вам необхідно підготувати землю:

● восени потрібно перекопати грунт і внести компост або перегній;

● після того, як ви прибрали всі сухі гілки від помідорів, в землю потрібно внести вапно, крейду або доломітове борошно для вапнування;

● регулярно висівайте сидерати, які наповнюють землю корисними речовинами.

Як правильно удобрювати фосфором?

Є певні правила внесення фосфорної підгодівлі:

● вносити їх потрібно восени, щоб до весни вони засвоїли землю;

● гранули можна вносити і в прикореневу зону томатів, змішавши з землею. Також їх можна розчинити у воді і поливати рослини;

● якщо грунт кислий, в нього потрібно за місяць до внесення фосфатів вапнувати.

Сьогодні є багато спеціальних препаратів, які містять достатню кількість фосфору. Головне – дотримуватися рекомендованої виробником дози. Найпопулярнішим засобом вважається суперфосфат, який найбільш ефективний при вирощуванні розсади.

Користуються попитом після прочитання

Про автора

admin administrator