Саліцилова кислота: застосування та користь для шкіри та волосся

Авторadmin

Саліцилова кислота: застосування та користь для шкіри та волосся

Саліцилова кислота – один із найпопулярніших компонентів, який використовується в косметології та медицині. Її властивості та вплив на шкіру роблять її незамінною у вирішенні багатьох проблем. Часто вона присутня у складі кремів, масок та пілінгів, призначених для догляду за шкірою. Її користуються і лікарі-дерматологи, призначаючи лікування різних захворювань шкіри.

Саліцилова кислота має антисептичні та протизапальні властивості. Вона ефективно справляється з боротьбою проти акне та вугрів, т.к. сприяє звуженню пір, зменшенню вироблення шкірного жиру та придушенню запальних процесів. Цей компонент часто використовується в кремах та гелях для проблемної шкіри, допомагаючи позбутися недосконалостей та покращити стан епідермісу.

Завдяки своїм кератолітичним властивостям, саліцилова кислота допомагає вирівнювати рельєф шкіри та пом'якшувати ороговілий шар. Також вона здатна видалити ороговілі клітини, що допоможе відрегулювати вироблення жирного секрету шкіри і запобігти появі комедонів. Крім того, вона може використовуватися для лікування мозолів, боротьби з грибковими інфекціями та видалення бородавок.

Для чого можна використовувати саліцилову кислоту
НазваОпис
Лікування прищівСаліцилова кислота має антибактеріальні та протизапальні властивості, що сприяє скороченню та загоєнню прищів та інших запалень на шкірі.
Догляд за волоссямСаліцилова кислота допомагає боротися з лупою та себорейним дерматитом, які часто супроводжуються свербінням та лущенням шкіри голови. Вона видаляє ороговілі клітини та регулює виділення себуму, що сприяє здоровому стану волосся та шкіри голови.
Лікування мозолів та натоптишівСаліцилова кислота чудово справляється з усуненням мозолів, натоптишів і натертостей на шкірі стопи. Вона допомагає розм'якшити ділянки шкіри, що ороговіли, знизити запалення і прискорити загоєння.
Вилучення бородавокСаліцилова кислота є одним із поширених методів видалення бородавок. Вона дозволяє зруйнувати клітини вірусу, що викликає бородавки, та сприяє їх подальшому зроговенню та відторгненню.
Антигрибкова діяСаліцилова кислота має антигрибкову дію і широко використовується в препаратах для лікування грибкових інфекцій шкіри, у тому числі нігтів.

При місцевому застосуванні має протимікробну, дратівливу, відволікаючу дію. Її застосовують при інфекційних ураженнях шкіри: звичайних вуграх, піодермії (змащуючи або розтираючи уражені ділянки шкіри ватним тампоном, просоченим препаратом, 2–3 рази на добу) (інструкція МОЗ України).

Куди не можна наносити саліцилову кислоту?

Незважаючи на всі переваги, застосовувати саліцилову кислоту слід дуже обережно. Розчином із концентрацією більше двох відсотків ви можете пересушити і навіть обпекти шкіру. Також не можна наносити засіб на місця, де є родимки та пігментні плями.

Що можна вилікувати саліциловою кислотою?

опіки, псоріаз, екзема, дискератоз, іхтіоз, звичайні вугрі, бородавки, гіперкератоз, мозолі, омозолілість, жирна себорея, лишай; випадання волосся; пітливість ніг.

Куди можна використати саліцилову кислоту?

Саліцилова кислота застосовується у різних сферах: медицині, косметології (у тому числі в поширених косметичних засобах), навіть у харчовій промисловості та деяких інших. У медицині вона потрібна для лікування випадання волосся, шкірних проблем: псоріазу, мікозу, себореї, кератозу, екзем та інших.

Чи можна протирати обличчя саліциловою кислотою?

Чи можна протирати обличчя саліциловою кислотою? Аптечним спиртовим розчином саліцилової кислоти протирати обличчя не рекомендується, навіть при дуже жирній шкірі. Засіб сушить епідерміс, що спровокує посилений синтез себуму шкіра почне таким чином самозволожуватися, що спровокує закупорку пір та висипання.

Про автора

admin administrator