Чим небезпечна зайва хорда у серці

Авторadmin

Чим небезпечна зайва хорда у серці

Зміст:

Додаткова хорда в серці у дитини і дорослого: причини і лікування

З цієї статті ви дізнаєтеся про такий аномалії розвитку, як додаткова хорда в серці у дитини, і буває вона у дорослих. Наскільки це серйозно, як може проявлятися недугу. Можливі причини виникнення. В яких випадках потрібно лікуватися і як усунути проблему.

Автор статті: Нивеличук Тарас , завідувач відділенням анестезіології та інтенсивної терапії, стаж роботи 8 років. Вища освіта за спеціальністю «Лікувальна справа».

Додатковими хордами (або додаткової хордою) називають аномалію розвитку серця, при якій в порожнинах шлуночків присутні зайві перетяжки (перемички), натягнуті між стінкою міокарда і серцевими клапанами.

Варіанти розташування додаткових хорд в серці

Ця аномалія входить у групу малих серцевих аномалій, так як в більшій мірі є індивідуальною особливістю анатомічної будови серця, ніж патологічним станом. У 90-95% випадків вона не має симптомів і нічим не загрожує.

Додаткові хорди серця виникають у плоду у внутрішньоутробному періоді і зберігаються у людини протягом усього життя (вроджене стан). Діагностують їх тільки при ультразвуковому дослідженні серця (ехокардіографія). У 5-10% ця аномалія може порушувати нормальну циркуляцію крові, приводячи до виникнення аритмії та серцевої недостатності.

Вирішенням питань, що стосуються діагностики та лікування додаткової хорди серця займаються лікарі-кардіологи (дорослі та дитячі), кардіохірурги, а також лікарі ультразвукової діагностики. Лікування може не вимагатися взагалі, може бути представлено дотриманням щадного режиму і прийомом медикаментів, а може навіть знадобитися операція. У будь-якому випадку – хвороба виліковна.

Суть патології

Людське серце складається з двох передсердь (правого і лівого) і відповідних їм двох шлуночків. Між правим передсердям і правим шлуночком розташований тристулковий клапан. Ліве передсердя відокремлене від лівого шлуночка мітральним (двостулковим) клапаном. Ці клапани потрібні для того, щоб порціями пропускати кров з передсердь у шлуночки, але не дати їй закидатися назад із шлуночків в передсердя.

Півмісяцеві клапани являють собою смужки сполучної тканини. Одним кінцем вони приращени до стінки серця, а інший кінець вільно звисає в порожнину шлуночків. Між вільним кінцем клапана і внутрішньою поверхнею стінки міокарда натягнуті тонкі, але дуже міцні перемички у вигляді ниток. Ці перемички називають хордами.

Одним своїм кінцем кілька хорд, об’єднані в пучки, прикріплюються по периметру вільного краю клапана, а іншим кінцем зрощені з м’язовими виступами на міокарді – трабекул або папиллярними м’язами. До кожної стулки клапана підходить 2-3 пучка з хордами у поздовжньому напрямку по відношенню до осі серця. Їх призначення – стримувати клапан, надавати його вільного краю фіксоване положення і не давати пересуватися в передсердя.

Схема кровотоку в серці

При скороченні передсердь кров виганяється з них в шлуночки, і клапани вільно відкриваються (опускаються). Коли скорочуються шлуночки, стулки клапанів починають підніматися струмом крові до повного зіткнення між собою. Таким чином створюється перешкода, завдяки якому кров не потрапляє назад в передсердя, а викидається в судини. Але якщо б не було хорд, стулки клапанів не змогли б зафіксуватися у потрібному положенні в момент їх зіткнення. Хорди натягують клапан, як вітрило або парашут, не даючи йому загортатися в порожнину передсердя.

Додаткові хорди в серці – це наявність надлишкових ниток-перемичок між стулками клапанів і міокардом, яких не повинно бути в нормі. Враховуючи корисне значення хорд для нормальної серцевої діяльності, нічого поганого в додатковій хорді немає. Це дійсно так, але тільки в тому випадку, якщо додаткова хорда натягнута так само, як і інші нитки – поздовжньо по відношенню до осі серця, і має такий же тонкий діаметр. У такому випадку вона не несе в собі ніякої небезпеки і може вважатися варіантом норми або індивідуальною особливістю конкретної людини.

Якщо додаткова хорда розташована поперечно по відношенню до порожнини серця або занадто товста, вона може:

  • перешкоджати руху крові;
  • порушувати рухливість стулок клапана.
  • ставати причиною порушень ритму (пароксизмальної аритмії).

У такому разі, як у дитини, так і дорослої людини можуть виникати ознаки недостатності кровообігу.

Важливо пам’ятати при наявності додаткової хорди в серці, що це така аномалія, яка може бути одним з ознак вродженого системного недорозвинення сполучної тканини. У таких дітей крім цієї аномалії визначаються крихкість і в’ялість зв’язок, сухожиль і кісток, надмірна рухливість суглобів, викривлення і слабкість хребта, опущення внутрішніх органів.

Причини патології

Причина додаткових хорд – порушення внутрішньоутробного розвитку серцево-судинної системи плода. Такий збій можуть викликати:

  1. Спадкові фактори – наявність аналогічної або інших аномалій у матері або батька.
  2. Вплив несприятливих факторів (інфекції, хронічні хвороби, токсичні речовини, алкоголь, паління та ін) на організм вагітної.
  3. Генетичні мутації – поломки генів і хромосом.

Дитина народжується з додатковими хордами. Вони зберігаються протягом усього життя.

Причини виникнення у серці додаткової хорди

Серце – орган, функціональним призначенням якого є перекачування крові і забезпечення її циркуляції по всьому організму. Головним спусковим механізмом транспортування крові по судинах є серцева м’яз, яка, в свою чергу, задіює клапани, які здійснюють впуск і випуск крові.

Уважно розглядаючи структуру серця, можна помітити досить міцні сухожильні нитки, які утримують клапани, не дозволяючи їм провисати. Ці «нитки» у медицині називають хордами.

Якщо лікар візуалізує одну хорду, прикріплену до стулки клапана, ні про які аномаліях мова не ведуть. Якщо ж спостерігається додаткова хорда в клапані серця, кардіологи заявляють про особливості анатомічної будови серця. При цьому лікарі не б’ють на сполох, оскільки зайва хорда не розглядається в ракурсі патологічної аномалії.

Додаткова хорда – що це таке

Серце людини характеризується чотирикамерним будовою, в ньому два шлуночка симетрично розташовані відносно двох передсердь. Хорди тягнуть клапани на себе, дозволяючи крові просуватися. Як тільки хорди слабшають, клапан закривається, перешкоджаючи поверненню крові назад.

Однак в окремих випадках в серці можуть визначати додаткові хорди, які зовсім не беруть участі в процесі перекачування крові. Саме з цієї причини їх називають не лише додатковими, а й помилковими хордами в серце. Що це таке – більшість сучасних людей недостатньо розуміють, відповідно, впадають в паніку, лише почувши такий діагноз, не розібравшись в конкретній ситуації. Особливо підвищену тривожність відчувають батьки, коли педіатри та кардіологи впевнено заявляють про аномальну хорді в сердечку малюка. Батьки прагнуть отримати максимальну кількість корисної інформації, спираючись на яку можна було б розібратися, чи небезпечна додаткова хорда, яке лікування потрібно проводити.

До речі, ще чотири десятки років тому помилкові хорди визначалися під час розтину. Протягом усього життя такі люди абсолютно не скаржилися на своє самопочуття, не відчували ніяких неприємних симптомів з боку серцево-судинної системи.

В даний час у зв’язку зі стрімким розвитком діагностичної галузі медицини, появою нового унікального діагностичного обладнання лікарі можуть без труднощів виявити помилкову хорду, оцінити можливий ризик, який може її супроводжувати, а також визначитися, наскільки необхідно проводити лікування.

Пацієнти, яких «обрадували» таким діагнозом, не повинні ні в якому разі впадати у відчай. Вони повинні, перш за все, відвідати кардіолога, який не тільки розповість, скільки хорд у людини в серці, але і розповість, де розташовується аномальна хорда, які проблеми вона може при певних обставинах спровокувати згодом.

Досить часто кардіологи інформують пацієнтів про те, що такі аномальні хорди не здатні викликати функціональних збоїв, а значить, людина може прожити з ними все життя, не відчуваючи ніяких проблем. У таких випадках ніякого лікування не проводиться, пацієнтам рекомендують періодично проходити профілактичні огляди.

Причини патологічного освіти

Зараз додаткова хорда визначається частіше в серці у дитини. Часто педіатри, прослуховуючи серцебиття, помічають серцеві шуми. Щоб встановити, що провокує такі шуми, малюка направляють на діагностику, в ході проведення якої вдається візуалізувати аномальну хорду.

Формується додаткова хорда під час внутрішньоутробного розвитку. В якості основних причин розглядають:

  • спадковий фактор (або якщо у мами або у тата також є така хорда);
  • несприятливий фактор (якщо під час вагітності мама зловживала алкоголем, палила, вживала токсичні речовини, піддавалася хронічним або інфекційних захворювань);
  • генетичний фактор (коли хромосоми і гени піддавалися патологічної мутації).

Також вплинути на виникнення аномальної хорди можуть:

  • неправильне харчування (коли в їжу вживаються продукти з надмірним вмістом тваринного жиру);
  • важкі навантаження (коли вагітної доводиться переносити важкі предмети);
  • проживання в місцевості, що характеризується підвищеним рівнем забруднення;
  • часте перебування вагітної жінки в стресових ситуаціях;
  • зниження імунітету.

Лікарі, ретельно вивчивши анамнез, результати діагностики, зможуть проінформувати пацієнтів, чому сформувалася зайва хорда, які основні причини такої її аномальної особливості.

Симптоматика патологічного явища

Запідозрити наявність аномальної хорди в серце можна тільки, якщо почнуть проявлятися деякі зовнішні ознаки. В інших випадках аномальна будова визначається не тільки дитини, але і у дорослого при проведенні ультразвукового дослідження.

Якщо дитина почала скаржитися на швидке виникнення втоми, батьки стали помічати, що рівень витривалості малюка надмірно знизився, важливо не міркувати теоретично, що послужило приводом для таких змін, а податися в лікарню за медичною допомогою.

Дорослі пацієнти часто скаржаться на болі, що виникають в області серця. Також вони відчувають головні болі, спостерігають у себе прискорене серцебиття. При виникненні подібної симптоматики рекомендується пройти консультацію у кардіолога.

Болі в грудній області

Діагностика та лікування

На жаль, в епоху інформаційних технологій вільний доступ до різних Інтернет-ресурсів може зіграти «злий» жарт, коли, визначаючи у себе певну симптоматику, людина відкидає необхідність відвідування клініки, а розробляє собі схему самолікування. Це погана звичка, яка може спровокувати вкрай небажані наслідки. На жаль, занадто пізнє звернення за медичною допомогою знижує рівень ефективності і медикаментозної терапії, хірургічного лікування.

Саме з цієї причини рекомендується вчасно проходити діагностику, слідувати рекомендаціям тільки досвідчених лікарів.

Обстеження при підозрі на додаткову хорду

Щоб виявити зайву хорду в серце дитини, лікар уважно слухає серцеві ритми за допомогою стетоскопа. Якщо таке спостерігається аномальна будова, лікар однозначно почує сторонні шуми.

У цьому випадку педіатр збирає інформацію щодо загального самопочуття малюка, його рівня рухливості, витривалості. Якщо підозра підтверджується перераховується симптоматикою, пацієнта направляють на інструментальну діагностику:

  • УЗД (визначається не тільки наявність аномальної хорди, але і візуалізується місце її розташування, уточнюється, до якої категорії вона належить);
  • ЕКГ;
  • відстеження артеріального тиску;
  • проведення ЕКГ після навантаження;
  • холтерівський моніторинг.

Відстеження артеріального тиску

В результаті комплексного діагностичного обстеження вдається не тільки виявити зайві хорди серця, але і встановити рівень функціонування серця.

Лікування захворювання

Кардіолог може запропонувати батькам лише приводити дитину на профілактичні огляди, при цьому ніякого спеціального лікування не призначається. Дійсно, такий підхід можливий, якщо друга (зайва) хорда не чинить негативного впливу на функціонування серця.

Якщо ж кардіолог спостерігає хоча б найменший негативний вплив аномальної хорди на працездатність серцевого м’яза, він призначає медикаментозне лікування передбачає прийом:

  • вітамінів;
  • метаболічних лікарських препаратів;
  • бета-блокаторів при прискореному серцебитті;
  • сечогінних засобів при підвищеній набряклості;
  • ноотропні препарати для нормалізації нервової системи.

В небезпечних ситуаціях може бути прийнято рішення про проведення хірургічної операції, яка передбачає видалення аномальної хорди. Таке оперативне втручання проводиться в разі, коли хорда провокує небезпечний збій нормального розподілу крові або тяжкі порушення серцевого ритму.

Кардіологи можуть порекомендувати скористатися народної терапією. Зокрема, досить корисно на голодний шлунок приймати жменю родзинок. Такий «сніданок» сприяє зміцненню серця. Нормалізують серцевий ритм валеріана, м’ята перцева, квітки календули. Тільки народне лікування повинно бути узгоджене з лікарем, не допускається проявів самодіяльності.

Можливі ускладнення

Якщо пацієнт відмовляється від відвідування клініки, вдається до самолікування, його загальне самопочуття точно не покращиться, а, навпаки, його здоров’я може серйозно похитнутися.

На щастя, такі ускладнення зустрічаються не часто, лікарі підтверджують, що тільки 1% хворих доводиться випробовувати на собі додаткові проблеми з причини відсутності лікування або його неправильного проведення.

Отже, якщо терапія при діагностуванні неправдивої хорди не проводиться, збій серцевого ритму посилюється, слідом за цим можуть виникати:

  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • ішемія;
  • шлуночкова тахікардія.

В найнебезпечніших ситуаціях може настати летальний результат, особливо якщо спостерігається фібриляція шлуночків. Саме з цієї причини слід приступити до якісного лікування, яке здійснює кардіолог.

Прогноз і профілактика

Прогноз стану пацієнта при виявленні в нього хорди лівого шлуночка серця сприятливий у більшості випадків. Зокрема, 90% пацієнтів з такою аномалією ведуть звичайний спосіб життя.

Попередити виникнення будь-яких ускладнень, неприємностей вдається, якщо слідувати рекомендаціям лікарів:

  • дотримуватися правильне харчування;
  • проводити загартовуючі процедури;
  • спланувати і строго дотримуватися режиму дня;
  • робити ранкову гімнастику;
  • здійснювати прогулянки на свіжому повітрі;
  • відмовитися від згубних пристрастей;
  • уникати стресових ситуацій;
  • допускати тільки фізичні навантаження з рекомендованим рівнем інтенсивності;
  • проводити лікувальні масажі.

Отже, зайва хорда не розглядається в якості небезпечного захворювання, якщо пацієнт дотримується рекомендацій лікарів. В таких випадках людина протягом усього життя може не стикатися з неприємною симптоматикою, дозволяти собі вести звичайний спосіб життя, не обмежуючи себе в різних видах діяльності.

Що таке додаткова хорда в серці?

Хорда в серці є однією з найпоширеніших вроджених аномалій серцевої м’язи на сьогоднішній день. Часте її виявлення можливо завдяки розвитку медичного діагностичного обладнання, яке дозволяє проводити ехокардіографію серцевого м’яза. Виявляється частіше в дитячому віці, тому як шуми в дитячому серці прослуховуються легше. Дізнайтеся більше про шуми в серці новонародженого.

Світові лікарі прийшли до спільного висновку при вивченні серцевої аномалії, що особливої небезпеки для життєдіяльності вона не несе, проте все ж має деякі особливості.

Що таке хорда в серці?

Серцевий м’яз в нормі складається з таких частин:

  1. правий шлуночок;
  2. лівий шлуночок;
  3. ліве передсердя;
  4. праве передсердя;

Також в органі присутні допоміжні клапани, які допомагають качати кров. Нормальна циркуляція крові по судинах організму з достатньою швидкістю забезпечується ритмічними скороченнями серцевого м’яза. Клапани при цьому рухливі і виконують функцію впуску і випуску крові з серця.

Хорди виконують важливу захисну функцію клапанів серця від провисання з часом. Вони представляють собою міцні сухожильні нитки, які прикріплюються до стулок передсердно-шлуночкових клапанів. Хорди забезпечують нормальну роботу рухомих клапанів, притримуючи їх. При нормальному розвитку до кожної стулки клапанів повинна бути прикріплена одна хорда.

Також читайте схожу статтю про вікно в серце.

Які бувають хорди в серце?

Хорди в серці діляться на 3 виду:

  1. Природні – ті, які закладені природою для забезпечення нормальної роботи серця. Вони допомагають клапанів скорочуватися і переганяє кров по тілу. Також мають функцію захисту від провисання клапанів з віком.
  2. Аномальні – додаткові хорди, які діляться на деякі підвиди і створюють певні перешкоди нормальній роботі серцевого органу.
  3. Помилкова хорда в серці – при прослуховуванні серця можуть бути виявлені шуми, помилково прийняті за доктором хорди, однак, при подальшому діагностуванні їх не виявляється, а шуми з’являються як наслідок іншої причини.

Аномальна хорда в серці може поділятися на такі підвиди:

  • хорди правого шлуночка – близько 5% випадків;
  • хорди лівого шлуночка – близько 95% випадків;
  • поодинокі – 70%;
  • множинні – 30%;
  • діагональні;
  • поздовжні;
  • поперечні;
  • верхівкові;
  • серединні;
  • базальні;

Фахівці в ході проведених досліджень розділили існуючі хорди на 2 категорії:

Пацієнти, патології яких належать до 1-го типу хорд, повинні перебувати під наглядом лікаря і періодично проходити обстеження.

Так, наприклад, поодинокі поздовжні хорди в шлуночках серця не створюють перешкод для нормальної роботи серцевого органу, а якщо хорда розташовується впоперек – вона може істотно погіршити нормальний відтік крові.

Множинні хорди часто є спадковим захворюванням і можуть в подальшому провокувати розвиток деяких серцевих захворювань:

  • аритмії;
  • порушення внутрішньошлуночкової провідності;
  • ішемічний інсульт;
  • у рідкісних випадках можуть спровокувати серцевий напад;

Множинні хорди повинні перебувати під спостереженням кардіолога для того, щоб у разі необхідності вчасно почати лікування патології.

Додаткова хорда в серці – що це таке?

Додаткова хорда в серці у дитини формується ще на стадії вагітності, коли закладається серцевий м’яз. Найчастіше вони бувають одиничні і не доставляють дискомфорту. Вона не є серйозною патологією, яка вимагає лікарського втручання, однак, після виявлення необхідно періодичне спостереження у фахівця.

Додаткова хорда має наступні характеристики:

  1. Не має впливу на гемодинаміку – такі хорди є доброякісними утвореннями в серцевому м’язі, які ніяк не впливають на її нормальну діяльність і не вимагають лікування.
  2. Впливає на гемодинаміку – в даному випадку хорда тим чи іншим способом впливає на серцеву діяльність, особливо це стосується поперечних хорд, і вимагає періодичного спостереження у фахівця з можливим призначенням лікування.

Не завжди аномальне утворення всередині серця може бути виявлено, бувають випадки, коли люди роками живуть, нічого не підозрюючи.

Причини аномалії

Існує кілька можливих причин, коли у дитини при внутрішньоутробному розвитку утворюється хорда лівого шлуночка серця.

До них можна віднести:

  • спадковий фактор, коли один з батьків дитини також має зайві жилаві освіти усередині серця, найчастіше передається по материнській лінії;
  • неправильний спосіб життя матері – вживання наркотичних речовин, напоїв з вмістом алкоголю чи паління тютюнових виробів може негативно вплинути на формування плоду. Особливо, якщо дані фактори мали місце бути на 5-6 тижні вагітності, коли йде активне формування серцевого м’яза дитини;
  • неправильне харчування з надмірним вмістом жирів тваринного походження;
  • великі фізичні навантаження на вагітний організм;
  • внутрішньоутробні інфекції у плода;
  • знижений імунітет матері в першому триместрі вагітності;
  • проживання у забрудненому регіоні (відходи хімічної і важкої промисловості, підвищений радіаційний фон);
  • часті стресові ситуації, які мають вплив на нервову систему і психіку;

Симптоми та діагностика

У ранньому дитинстві хорда в серці може ніяк себе не проявляти і бути виявленою зовсім випадково, в ході обстеження іншого захворювання. Також це правило стосується поодиноких хорд, які розташовуються в лівому шлуночку.

При наявності аномалій у правому шлуночку у множині кількості або поперечного розташування, можна помітити у дитини такі симптоми:

  • прискорене серцебиття;
  • часта і швидка стомлюваність;
  • відчуття слабкості в тілі;
  • поява частих запаморочень;
  • дискомфорт і поколювання в області серця;
  • часта зміна настрою;
  • порушення серцевого ритму.

При наявності утворень в правому шлуночку не завжди ці прояви можна помітити в ранньому дитинстві. Найчастіше вони виявляються в період активного росту дитини в молодшому і середньому шкільному віці.

При підозрі на наявність хорди необхідно звернутися до лікаря-педіатра, який проведе дослідження, і при необхідності направить до кардіолога.

Для діагностики захворювання проводяться наступні заходи:

  1. доктор докладно розпитує дитини про п роявлениях патології і загальному самопочутті;
  2. з допомогою стетоскопа прослуховуються серцевий ритм, при наявності хорди будуть чутні сторонні шуми;
  3. ультразвукове дослідження серцевого м’яза дозволяє розглянути патологію на моніторі, з’ясувати її місце розташування і визначити категорію (небезпечні і безпечні);
  4. електрокардіограма призначається з метою визначення частоти серцевого ритму, щоб виключити патологію;
  5. добове зняття електрокардіограми для визначення середнього показника в різних станах активності дитини;
  6. при необхідності виконується велоергометрія – вимірювання серцевої діяльності при фізичних навантаженнях.

На сьогоднішній день у всіх дітей у віці 1 місяця знімають показники електрокардіограми для діагностування можливих серцевих захворювань з метою профілактики та своєчасного лікування патологій.

Прояви додаткової хорди в серці і до яких порушень призводить?

Додаткова хорда в серці може ніяк не проявлятися, а може призводити до симптомів, описаних вище, залежить від їх кількості і конкретного місця розташування. Батькам важливо не ігнорувати скарги дитини на швидку стомлюваність і погане самопочуття, а провести ретельну діагностику у фахівця.

Наслідки наявності новоутворення в серцевому м’язі можуть бути наступними:

  • іноді при зростанні органу хорда може зміститися або зменшитися в розмірах, ставши недоступною для її діагностування. У цьому випадку вона ніяк не може перешкодити нормальній життєдіяльності дитини;
  • поява порушення кровоносної провідності м’язи;
  • аритмія;
  • ендокардит;
  • тромбофлебіт;
  • у важких випадках ішемічний інсульт;
  • швидка стомлюваність навіть при помірних фізичних навантаженнях;
  • сильні запаморочення, іноді непритомність;
  • збої ритму роботи серця;
  • часті перепади настрою;

Нерідко трапляється, що «небезпечні» види утворень можуть призвести до загальної недорозвиненості сполучної тканини, що, в свою чергу, загрожує такими патологіями:

  • високий зростання;
  • худорлява статура;
  • гіпермобільність суглобів;
  • деформацією кісткової тканини;
  • захворюваннями шлунково-кишкового тракту;
  • хворобами нирок та видільної системи;

Лікування наслідків додаткової хорди

Найчастіше при виявленої додаткової хорді лікування не призначається, однак, при важких випадках патології з проявами у вигляді дискомфорту та болю в області серця можуть бути призначені лікарем наступні препарати:

  • вітамінізовані комплекси, збагачені вітамінами групи В;
  • препарати з вмістом магнію та калію;
  • антиоксиданти;
  • ноотропні засоби.

Слід пам’ятати про те, що лікарські засоби призначаються тільки фахівцем після проведення діагностичних заходів.

В особливо важких випадках, коли множинні хорди заважають нормальному функціонуванню серцевого м’яза, може бути призначена операція, проте, таке трапляється вкрай рідко.

Рекомендації при аномалії – спосіб життя, що не можна робити?

Для підтримання нормальної життєдіяльності людини з аномаліями розвитку серцевого м’яза необхідно дотримувати наступний спосіб життя:

  1. з дитячого віку загартовувати організм, це корисно не тільки для зміцнення серцево-судинної системи, але і для профілактики гострих респіраторних захворювань, зміцнення загальної витривалості організму;
  2. дотримуватися правильне харчування з високим вмістом вітамінів, мікроелементів і інших корисних содержимих. Знизити кількість вживаної жирної, солоної і гострої їжі;
  3. налагодити режим дня – приділяти достатньо часу сну (не менше 8 годин в день, для дітей дотримуватися денний сон), змінювати трудову діяльність відпочинком, чергувати розумову і фізичну роботу;
  4. починати день з ранкової зарядки або протягом дня займатися посильними фізичними вправами;
  5. регулярно гуляти на свіжому повітрі;
  6. повністю відмовитися від шкідливих звичок – куріння та вживання алкогольних напоїв;
  7. по можливості виключити або знизити кількість стресових ситуацій, що впливають на психологічний стан людини;
  8. регулярно проходити курси розслабляючого лікувального масажу;
  9. займатися профілактикою інфекційних захворювань;

З легким ступенем патології можна вести нормальний спосіб життя, не відмовляючи собі в активних захоплення і заняттях спортом. Однак, додаткова хорда і армія – несумісні поняття, так як там даються великі фізичні навантаження, протипоказані при даній патології.

Фахівці відносять освіту додаткової хорди в серці до незначних патологій, які в більшості випадків не потребують медикаментозного лікування та оперативного втручання. Загалом, прогноз досить позитивний. Тим не менш, стежити за розвитком захворювання все ж необхідно, іноді відвідуючи лікарів і здійснюючи контрольні діагностичні заходи.

Помилкова хорда лівого шлуночка серця: як діяти

Але, перш ніж висвітлити всі аспекти цієї патології, хотілося б коротко зупинитися на анатомічні особливості серця.

Серце складається з чотирьох камер – лівого і правого передсердя та лівого і правого шлуночків. У нормально функціонуючому серце кров переміщується з передсердь у шлуночки. Односпрямований потік крові забезпечується з допомогою серцевих клапанів між ними, які замикаються і розмикаються відповідно циклу серцевих скорочень. Щоб клапани зберігали свою рухливість і гнучкість, з боку шлуночків вони підтримуються «пружинками» — сухожильними нитками, або хордами. Ці нитки поперемінно скорочуються, натягуючи клапан на себе і пропускаючи кров в шлуночок, і розслабляються, тоді стулки клапана змикаються, і кров не закидається назад у передсердя.

Іноді трапляється так, що коли сердечко малюка ще тільки розвивається під час вагітності, закладається ще одна, або декілька (приблизно в 35 % випадків) додаткових ниток в шлуночку. Додаткова хорда в серці — це ні що інше, як додаткове сполучнотканинне утворення, що зустрічається в порожнини частіше лівого шлуночка, і в більшості випадків не несе значущою гемодинамічної навантаження (тобто не порушує функцію серця). Відноситься до малих аномалій розвитку серця.

В залежності від розташування в шлуночку розрізняють поздовжні, діагональні та поперечні хорди (останні зустрічаються рідше). Повздовжні та діагональні не заважають просуванню крові по камерах серця (це гемодинамічно незначущі хорди), поперечні ж можуть виявитися гемодинамічно значущими — створювати перешкоду потоку крові, що позначається на роботі серцевого м’яза в цілому. Також поперечні хорди в дуже рідкісних випадках можуть бути віднесені до провокуючим аритмогенною факторів, тобто здатні викликати в більш дорослому віці порушення серцевого ритму (ВПВ синдром, синдром укороченого PQ).

Поняття хорди в серці

Серце — це головний орган, який підтримує життєздатність людського організму. Воно складається з чотирьох камер, в яких знаходяться по 2 шлуночка і передсердия. Між ними розташовані клапани, які не дозволяють крові перетікати в зворотному напрямку. В іншому випадку відбувалося б змішування венозної і артеріальної крові. Відкриття і закриття клапанів регулюється спеціальними «пружинками», які називаються хордами. Таким чином, хорди виконують дві важливі функції — забезпечують нормальне функціонування клапанів і захищають їх від провисання.

В серці знаходиться кілька хорд. Вони складаються з м’язової тканини і представляють собою міцні нитки. Якщо у пацієнта є додаткова хорда, її легко помітити на ультразвуковому дослідженні — вона буде виділятися своєю товщиною. У більшості випадків додаткова хорда утворюється в лівому шлуночку.

Що таке додаткова хорда в серці, які причини її виникнення у дітей?

Додаткова хорда закладається внутрішньоутробно в період формування серцевого м’яза. Лівошлуночкова одиничну хорду (ДХЛЖ) лікарі часто виявляють на плановому УЗД. При народженні дитині ставлять діагноз «вроджена аномалія серцевих камер». У немовлят помилкова хорда в серце часто поєднується з іншими патологіями — присутністю зайвої трабекули або відкриттям овального вікна.

ЧИТАЄМО ДОКЛАДНО: симптоми овального вікна в серці у дитини

Чи небезпечна зайва хорда для життя? Це залежить від гемодинаміки. Якщо нитка не має гемодинамічного значення, то можна стверджувати, що вона ніяк не вплине на нормальну діяльність серця, тому не потребує лікування. Вплив на гемодинаміку означає необхідність регулярного спостереження у фахівця. В таблиці викладено основні різновиди додаткової хорди, а також їх вплив на гемодинаміку.

Ознака класифікаціїРізновидГемодинамічне значення
НапрямокПоперечнаГемодинамічно значущий хорда, яка порушує функціонування серця
ДіагональнаНе має гемодинамічного значення
ПоздовжняНе впливає на гемодинаміку
Розташування у відділахПравошлуночковаМає гемодинамічне значення, виражається прискореним серцебиттям, покаливаниями в серці
ЛівошлуночковаНе впливає на гемодинаміку
КількістьОдиничнаНе має гемодинамічного значення
МножиннаГемодинамічно значущий хорда, яка проявляється порушеннями серцевого ритму, погіршенням загального самопочуття дитини
Розташування в шлуночкахБазальнаНе впливає на гемодинаміку
ВерхівковаГемодинамічно незначна хорда
СерединнаНе має гемодинамічного значення

ДХЛЖ розвивається ще в утробі матері. Чому у дітей виникає така проблема? До числа причин виникнення патології можна віднести:

  • Генетичну схильність. Помилкова хорда може передатися дитині від батьків. Найчастіше аномалія успадковується по жіночій лінії, якщо мама має зайві сухожильні нитки в серце.
  • Зловживання шкідливими звичками. Куріння тютюнових виробів, прийом алкоголю і наркотичних засобів з 4-5 тижні вагітності можуть вплинути на внутрішньоутробний формування серцевого м’яза у малюка.
  • Погані екологічні умови. Забруднене повітря і вода — фактори, які можуть спровокувати розвиток патології.
  • Нервове або фізичне перенапруження. Формування помилкової хорди може відбутися на тлі сильного стресу або надмірних фізичних навантажень.

Причини патологічного освіти

Зараз додаткова хорда визначається частіше в серці у дитини. Часто педіатри, прослуховуючи серцебиття, помічають серцеві шуми. Щоб встановити, що провокує такі шуми, малюка направляють на діагностику, в ході проведення якої вдається візуалізувати аномальну хорду.

Формується додаткова хорда під час внутрішньоутробного розвитку. В якості основних причин розглядають:

  • спадковий фактор (або якщо у мами або у тата також є така хорда);
  • несприятливий фактор (якщо під час вагітності мама зловживала алкоголем, палила, вживала токсичні речовини, піддавалася хронічним або інфекційних захворювань);
  • генетичний фактор (коли хромосоми і гени піддавалися патологічної мутації).

Також вплинути на виникнення аномальної хорди можуть:

  • неправильне харчування (коли в їжу вживаються продукти з надмірним вмістом тваринного жиру);
  • важкі навантаження (коли вагітної доводиться переносити важкі предмети);
  • проживання в місцевості, що характеризується підвищеним рівнем забруднення;
  • часте перебування вагітної жінки в стресових ситуаціях;
  • зниження імунітету.

Лікарі, ретельно вивчивши анамнез, результати діагностики, зможуть проінформувати пацієнтів, чому сформувалася зайва хорда, які основні причини такої її аномальної особливості.

Симптоми аномалії у дитини

Хорда лівого шлуночка(АХЛЖ) може ніяк себе не проявляти. Її часто діагностують абсолютно випадково в шкільному або підлітковому віці, а деякі пацієнти дізнаються про додаткову хорді лише в старості. Патологія з одиночної хордою також не має жодних ознак.

Прояви порушень роботи серця виникають у пацієнтів зі збільшеною хордою в правому шлуночку у множині кількості. Симптоми:

  • швидка втомлюваність;
  • прискорений пульс;
  • запаморочення і головні болі;
  • різка зміна настрою;
  • поколювання в області серця.

Всі ці ознаки починають проявлятися в період активного росту м’язів і кісток, тобто в підлітковому віці. Інтенсивний розвиток кістково-м’язової системи дає додаткове навантаження на серце. При перших тривожних симптомах батькам слід негайно показати дитину кардіолога.

Можливі ускладнення

Якщо пацієнт відмовляється від відвідування клініки, вдається до самолікування, його загальне самопочуття точно не покращиться, а, навпаки, його здоров’я може серйозно похитнутися.

На щастя, такі ускладнення зустрічаються не часто, лікарі підтверджують, що тільки 1% хворих доводиться випробовувати на собі додаткові проблеми з причини відсутності лікування або його неправильного проведення.

Отже, якщо терапія при діагностуванні неправдивої хорди не проводиться, збій серцевого ритму посилюється, слідом за цим можуть виникати:

  • тромбоемболія легеневої артерії;
  • ішемія;
  • шлуночкова тахікардія.

В найнебезпечніших ситуаціях може настати летальний результат, особливо якщо спостерігається фібриляція шлуночків. Саме з цієї причини слід приступити до якісного лікування, яке здійснює кардіолог.

Діагностичні методи

Для дослідження неправдивої хорди в серце дитини використовуються такі діагностичні методи:

  • Ультразвукова діагностика. Вона дозволяє виявити патологію в перший місяць життя малюка. За допомогою УЗД лікареві вдається візуалізувати додаткову хорду, визначити її місце розташування і зробити висновок про її гемодинамическом значенні. Ультразвукове дослідження повинні щороку проходити всі пацієнти з діагнозом «ДТЛЖ».
  • Аускультація. Додаткова нитка в серце створює специфічний шум, який добре прослуховується за допомогою стетоскопа.
  • Електрокардіографія. Цей діагностичний метод відображає патологічні зміни в активності серця.
  • Добовий моніторинг ЕКГ. Його проводять для отримання додаткових даних про функціональності серця.
  • Велоергометрія. Метод передбачає запис електрокардіограми під час посилених фізичних навантажень. Таке дослідження необхідне для виявлення порушень кровопостачання та оцінки змін серцевого ритму.

ЦІКАВО: доктор Комаровський про причини шуму в серці у дитини

Діагностика

Зайву хорду або аномалію всієї будови серцевого м’яза найпростіше діагностувати у дітей грудного віку. Невеликі розміри серця дозволяють почути навіть мінімальні зміни в ритмі биття. Якщо у фахівця виникають підозри на шум в серці, маленького пацієнта направляють на Ехокг, ЕКГ та ЕКГ за Холтером. Хворим дітям необхідно обстежитися у кардіолога не рідше 1-2 разів на рік.

Аномалії добре видно на Ехокг, а кардіограма ефективна лише в тому випадку, коли мова йде про множинних хордах.

ЕКГ за Холтером проводиться тільки в ситуаціях, при яких ні один з популярних методів діагностики виявляються недостовірними. Цей метод дослідження являє собою добовий моніторинг серцевого м’яза. Він дозволяє оцінити ступінь впливу на швидкість кровотоку.

Особливості лікування дітей при наявності клінічних ознак патології

Діагноз «АХЛЖ» не потребує лікування. Батькам необхідно стежити за станом здоров’я своєї дитини, а також регулярно спостерігатися у кардіолога та щорічно проходити УЗД та ЕКГ. Якщо у пацієнта погіршилося самопочуття, слід записати його на позаплановий прийом до лікаря. Після проведення необхідних діагностичних заходів дитині можуть бути призначені наступні ліки:

  • препарати з магнієм і калієм — Аспаркам, Магне В6, Магнерот, Панангін, які допомагають нормалізувати тиск і тонус судин;
  • антиоксиданти — Ресвератрол, Цитохром С, що дозволяють стабілізувати роботу серця, а також активізувати процеси обміну в міокарді;
  • ноотропні препарати — Ноотропіл, Пірацетам, Анирацетам і Семакс, що покращують когнітивні показники;
  • засоби, збагачені вітаміном В — Нейровітан, вітамінні комплекси з ліпоєвої та нікотиновою кислотами, які дозволяють стабілізувати нервову регуляцію.

Як виявляється відхилення і чи потрібно лікування

При виявленні лікарем під час аускультації пацієнта шумів в серцевій області (акустичних звукових коливань), повинні бути призначені:

  • консультація кардіолога;
  • електрокардіограма;
  • УЗД міокарда.

Прочитайте! Двостулковий аортальний клапан

Аномальне явище не вимагає спеціального лікування, а тим більше оперативного втручання. Але її своєчасне виявлення допомагає згодом не пропустити початку розвитку більш небезпечних патологій та захворювань міокарда.

По суті, вся терапія зводиться до призначення і виконання профілактичних заходів, спрямованих на запобігання аритмій і порушень в роботі міокарда.

Спосіб життя дитини при наявності аномалії

Нормалізація роботи серця у дітей з діагнозом «АХЛЖ» вимагає щоденної фізичної активності, дотримання дієтичного харчування та режиму дня. До числа посильних фізичних навантажень для таких пацієнтів відносяться:

  • щоденні прогулянки на повітрі;
  • гімнастика;
  • танці;
  • їзда не велосипеді.

Всі види фізичної активності повинні бути узгоджені з кардіологом. Лікарю слід робити акцент на необхідності правильного харчування. У раціон пацієнта повинні бути включені:

  • курага, родзинки та інші сухофрукти;
  • кисломолочні продукти;
  • тверді і м’які сири;
  • горіхи;
  • банани.

Для дитини з помилковою хордою особливо важливий режим дня. Батьки повинні раціонально розподілити час для відпочинку та активності. Обов’язковий повноцінний нічний сон. Бажано обмежити заняття за комп’ютером і використання інших гаджетів — все це можна компенсувати прогулянкою на свіжому повітрі.

Зміцнення імунітету — важливий аспект для малюків з додатковою хордою. Будь-які інфекційні захворювання дають величезну навантаження на серце. Для того щоб запобігти розвитку хвороби, батькам слід загартовувати дитину.

Наслідки

Для більшості малюків наявність додаткових хорд, особливо, якщо це ДХЛЖ, не представляє ніякої небезпеки і не заважає в житті. Іноді такі утворення «розсмоктуються» самі – серце збільшується в розмірах і хорда зміщується, стаючи недоступною для візуалізації при УЗД.

Деякі хорди, що впливають на кровотік, здатні викликати проблеми з функціями серця, наприклад, порушення провідності та аритмії. У рідкісних випадках хорда без лікування призводить до появи ішемічного інсульту, ендокардиту, тромбофлебіту та інших патологій.

Чи можна попередити появу патології?

Додаткова хорда — патологія, яка в 90-95% випадків розвивається внаслідок генетичної схильності, тому попередити її неможливо, адже вчені досі не навчилися змінювати генетичний код людей. Незважаючи на це, ймовірність появи аномалії під впливом деяких несприятливих факторів становить 5-10%, тому лікарі настійно рекомендують майбутнім мамам з самих перших тижнів вагітності відмовитися від алкоголю, тютюну та наркотичних речовин, проводити більше часу на повітрі, уникати стресів і фізичних навантажень.

Додаткова хорда в серці у дитини

  • Що це
  • Причини
  • Види
  • Симптоми
  • Діагностика
  • Наслідки
  • Лікування
  • Думка доктора Комаровського

Виявлена у дитини під час планових обстежень додаткова хорда викликає у більшості батьків переживання. Але краще не панікувати, а дізнатися більше про те, чи небезпечна зайва хордочка і чим її наявність може загрожувати здоров’ю дитини.

Що це

Щоб краще зрозуміти, що являє собою додаткова хорда, потрібно згадати про анатомічну будову серця та особливості його функціонування. Якщо цей орган працює нормально, то кров переміщується в ньому з передсердь у шлуночки. Це переміщення регулюється особливими клапанами, відкриття яких відбувається за рахунок скорочення розташованих в шлуночках тонких сухожиль, званих хордами. Коли вони розслаблені, стулки клапанів зімкнуті, а як тільки хорди скорочуються, відбувається натягування клапанів, їх стулки відкриваються і кров переходить у шлуночки.

Хоча деякі батьки думають, що в нормі у дитини має бути дві хорди в серце, а додаткової є третя хорда в серці у дитини, насправді хорд в шлуночках більше, але в нормі всі вони володіють однією і тією ж структурою і однаковою товщиною. Якщо серед сухожиль виявляються нетипові хорди, прикріплені до стінки шлуночка лише з одного кінця, їх відносять до додатковим. Такі утворення не беруть участь у відкриванні клапанів, тому їх також називають помилковими або аномальними.

Яким є правильне будова серця і як воно має працювати в ідеалі можна подивитися в наступному відеоролику.

Причини

Поява зайвої хорди відбувається під час закладки серця в період внутрішньоутробного розвитку. Основною причиною такого відхилення називають генетичну схильність. Найчастіше освіта передається по материнській лінії (у 90% випадків), але може передатися і від батька. Іншими провокуючими поява зайвої хорди факторами вважають:

  • Паління або вживання алкоголю в першому триместрі.
  • Погану екологічну обстановку.
  • Недостатнє або незбалансоване харчування.
  • Інфекції під час вагітності.
  • Стреси у вагітної.
  • Слабкий імунітет майбутньої мами.

Додаткова хорда може виявлятися в будь-якому шлуночку, проте в 95% випадків це хорда лівого шлуночка серця у дитини, яку скорочено називають ДХЛЖ. Лише у 5% дітей з зайвою хордою вона розташована у правому шлуночку.

Аномалія буває одиничної в 70% виявлення, а у 30% діток додаткові хорди представлені численними утвореннями. За своїм напрямом зайва хорда буває поперечної, діагональної або поздовжньої. Якщо врахувати локалізацію всередині шлуночка, то хорду відносять до базальних, серединним або верхівковим утворень.

Крім того, всі хорди ділять на 2 види:

  • Гемодинамічно незначущі. Такі освіти відносять до варіанту норми, оскільки вони не впливають на кровотік. Найчастіше це поодинокі тяжі у лівому шлуночку.
  • Гемодинамічно значущі. Такі хорди позначаються на крові і можуть викликати проблеми з роботою серця.

Симптоми

Якщо в лівому шлуночку дитини присутні хорди в одиничній кількості, часто жодних проявів у нього не буде. При розташуванні аномалії в правому шлуночку або при наявності множинних хорд батьки помітять такі ознаки:

  • Швидка стомлюваність.
  • Частий пульс.
  • Слабкість.
  • Зменшення витривалості.
  • Поява запаморочення.
  • Скарги на поколювання в серці.
  • Лабільність психоемоційного стану.
  • Аритмії.

Зазначимо, що новонароджений зайвої хордою часто відчуває себе добре і в більшості випадків клінічні симптоми з’являються у шкільному або підлітковому віці, коли дитина дуже швидко росте.

Діагностика

У більшості випадків додану хорду, як і ТОВ, виявляють при плановому УЗД серця. Таке обстеження проходить кожна дитина в 1 місяць. Якщо педіатр почує в серце немовляти шуми, він може направити дитину на ехокардіографію і раніше. Для перевірки роботи серця при додатковій хорді дітям призначають ЕКГ, а щоб виявити приховані проблеми з ритмом, у підлітковому віці проводиться велоергометрія та холтерівський моніторинг.

Наслідки

Для більшості малюків наявність додаткових хорд, особливо, якщо це ДХЛЖ, не представляє ніякої небезпеки і не заважає в житті. Іноді такі утворення «розсмоктуються» самі – серце збільшується в розмірах і хорда зміщується, стаючи недоступною для візуалізації при УЗД.

Деякі хорди, що впливають на кровотік, здатні викликати проблеми з функціями серця, наприклад, порушення провідності та аритмії. У рідкісних випадках хорда без лікування призводить до появи ішемічного інсульту, ендокардиту, тромбофлебіту та інших патологій.

Якщо хорда в серце являє собою один із симптомів недорозвиненості сполучної тканини, така патологія буде також проявлятися високим зростом, худорляву статуру, гипермобильностью суглобів, деформаціями кісток, проблемами в роботі ШЛУНКОВО-кишкового тракту і нирок.

Лікування

Лікарська терапія призначається дітям з зайвою хордою тільки при клінічних проявах проблеми, наприклад, якщо дитина скаржиться на неприємні відчуття в грудях. Також медикаментозне лікування обов’язково призначають при виявленні порушень ритму. У рідкісних випадках, коли помилкова хорда включає провідні шляхи серця, її січуть або руйнують холодом.

Серед медикаментів, які призначаються при додаткової хорде, присутні вітаміни групи В, оротат калію, магне В6, панангін, магнерот, л-карнітин, актовегін, убіхінон, пірацетам та інші. Вони нормалізують обмінні процеси в тканинах серця, покращують проведення імпульсів і живлять серцевий м’яз.

Крім того, дитині з зайвою хордою радять забезпечити:

  • Збалансований раціон.
  • Щоденну зарядку.
  • Часті прогулянки.
  • Загартовування.
  • Мінімум стресів.
  • Оптимальний режим дня.
  • Своєчасне лікування хвороб.

Таким дітям не заборонені рухливі ігри та помірні фізичні навантаження, наприклад, плавання, гімнастика або біг.

Думка доктора Комаровського

Популярний педіатр підтверджує, що зайва хорда в серце, особливо, ДХЛЖ серця у дитини – це в більшості випадків не небезпечно. У своїй практиці він не раз бачив діток, у яких виявлена під час УЗД хорда була лише констатацією факту, але ніяких незручностей і проблем дитині вона не завдавала, а зовні ніяк не виявлялася.

Комаровський підкреслює, що лікування таких дітей в більшості випадків не потрібно і міняти їх спосіб життя не потрібно. Єдине, про що застерігає відомий лікар батьків, це про те, що виросли дітям з додатковою хордою не варто працювати водолазами або стрибати з парашутом.

Про те, що робити при болях у серці, дивіться в передачі доктора Комаровського.

Додаткова хорда серця у дитини – причини, симптоми, діагностика та лікування

Додаткова хорда серця у дитини – це мала аномалія розвитку, яка є тяж, розташований усередині шлуночка. Виникає через спадкову або вперше виниклу генетичну мутацію, що порушує диференціювання кардіальних тканин у внутрішньоутробному періоді. Протікає безсимптомно або проявляється кардіалгіями, перебоями у роботі серця, підвищеною стомлюваністю. План діагностичних заходів включає ЕхоКГ, ЕКГ, постановку функціональних тестів навантаження. Лікування безсимптомних хорд не проводиться, при розвитку ускладнень призначають патогенетичні препарати, іноді потрібна допомога дитячих кардіохірургів.

МКЛ-10

  • Причини
  • Патогенез
  • Класифікація
  • Симптоми
  • Ускладнення
  • Діагностика
  • Лікування додаткової хорди серця у дитини
  • Прогноз та профілактика
  • Ціни на лікування

Загальні відомості

Вперше патологія була описана в 1893 р. і мала назву «м’язовий тяж». Сучасний термін з’явився пізніше завдяки розташуванню освіти, що фактично перетинає порожнину шлуночка. За даними ехокардіографії, частота виявлення хорд коливається від 0,5% до 68% у популяції, що з відсутністю єдиних критеріїв діагностики. У хлопчиків аномалія зустрічається у 2-3 рази частіше. Оскільки формування додаткової хорди у дітей відбувається під час внутрішньоутробного розвитку, тяжі можуть виявлятися у будь-якому віці. Піки захворюваності відсутні.

Причини

Аномальні тяжи є одним із різновидів дисплазії сполучної тканини серця (ДСТС), тому чіткі етіологічні фактори їх появи не встановлені. У сучасній педіатрії вважається, що виникнення малих аномалій пов’язане з дією несприятливих факторів у ранньому внутрішньоутробному періоді розвитку плода. Серед основних причин патології можна назвати такі:

  • Спадковість . Встановлено, деякі варіанти додаткових хорд передаються по аутосомно-домінантному типу, отже, виявляються у кожному поколінні, незалежно від статі дітей. Генетичні мутації впливають на диференціювання клітин міокарда, що й провокує формування аномалії.
  • Тератогенні фактори . Імовірність розвитку додаткової хорди підвищується, якщо у перші місяці вагітності жінка піддається дії іонізуючого випромінювання, радіації, несприятливих екологічних умов. Спровокувати аномалію можуть деякі інфекції, прийом сильнодіючих медикаментів без призначення лікаря.
  • Патології вагітності. Імовірність появи додаткових хорд корелює із частотою та тяжкістю ускладнень гестаційного періоду. Аномалії частіше виникають у дітей, які перенесли плацентарну недостатність, внутрішньоутробну гіпоксію або народжених від матерів із хронічними соматичними захворюваннями.

Патогенез

Основна теорія у тому, що освіту додаткової м’язової трабекули відбувається у процесі ембріонального розвитку. Тяжі формуються з внутрішнього шару міокарда при відшнуріванні сосочкових м’язів. При порушенні диференціювання клітин частина з них йде на створення папілярних структур, а клітини, що залишилися, організуються в додаткові хорди і розташовуються всередині порожнини шлуночка.

Морфологічні зміни при дисплазії характеризуються змінами структури колагенових та еластинових волокон, порушенням нормального співвідношення глікопротеїдів, протеогліканів та фібробластів. При цьому спостерігається патологія просторової організації білків та білково-вуглеводних комплексів. Ряд авторів відводять важливу роль гіпомагніємії в патогенезі хорд і симптомів, що викликаються ними.

Класифікація

Виділення варіантів внутрішньосерцевих хорд – дискутабельне наукове питання, оскільки на сьогоднішній день існує кілька класифікацій. Гістологічні дослідження секційного матеріалу дають можливість розділити тяжі в серці на 3 види:

  • фіброзно-м’язові (до 64%);
  • м’язові;
  • фіброзні.

Серед фіброзно-м’язових до 4,7% становлять утворення, що містять провідні кардіоміоцити.

А.А. Корженков запропонував розділити хорди на 5 варіантів локалізації. Найчастіші їх: поперечні (до 60% випадків) і діагональні (30-35%). До рідкісних різновидів внутрішньосерцевих тяжів відносять поздовжні (2-3%), множинні (1-2%), з трьома і точками прикріплення (до 1%). Доповнення класифікації включають визначення довжини та товщини освіти, його розташування щодо основних анатомічних орієнтирів.

Симптоми

Для додаткових хорд серця в дітей віком характерна варіабельність течії: від безсимптомних варіантів, що виявляються при інструментальної діагностиці з іншого приводу, до явних ознак порушень серцевої діяльності та загального стану. За спостереженнями лікарів, малі аномалії є основною причиною наявності функціональних серцевих шумів, які хоча б раз у житті діагностуються у кожної другої-третьої дитини.

Близько 50% хворих із додатковими хордами іноді відчувають біль у серці. Дитина скаржиться на поколювання, що ниють або давлять відчуття, які не мають чіткого зв’язку з фізичними або емоційними навантаженнями. Приблизно з такою самою частотою виникають аритмії, які відчуваються як сильне серцебиття або, навпаки, завмирання серця на кілька секунд, що супроводжується погіршенням самопочуття.

У багатьох дітей спостерігається погана переносимість фізичних навантажень, втома після коротких спортивних занять у школі. При інтенсивних тренуваннях можливі непритомності, тривале посилене серцебиття, підвищений приплив крові та спека до голови. Іноді дитина відчуває нестачу повітря, внаслідок чого вона починає робити швидкі та глибокі вдихи. Серед атипових еквівалентів задишки називають часту позіхання, покашлювання, першіння в горлі.

Оскільки ДСТС зазвичай комбінується з іншими стигмами дизембріогенезу, у дитини можуть бути порушення форми черепа та особи, неправильний розріз очей, асиметрія тулуба та кінцівок. Зрідка додаткові хорди виступають одним із проявів синдрому Марфана: у такому разі дитина має характерну астенічну статуру, обвислу витончену шкіру та інші патогномонічні симптоми.

Ускладнення

Додаткові хорди у 73% випадків асоційовані із синдромом ранньої реполяризації шлуночків, що підвищує ризик розвитку пароксизмальної надшлуночкової тахікардії. За наявності ДСТС в 4-6 разів частіше зустрічається феномен збудження шлуночків (Вольфа-Паркінсона-Уайта), який провокує тяжкі аритмії. Простежується чітка закономірність: чим ближче до базальної частини міжшлуночкової перегородки розташований тяж, тим вище його аритмогенність.

Дитину з додатковою хордою в серці набагато частіше турбують синкопальні стани, зумовлені пароксизмами порушень серцевого ритму та розладами регуляції судинного тонусу. У 30% виявляють геморагічний синдром, що розвивається на тлі мезенхімальної дисплазії. Він проявляється кровоточивістю ясен, частими носовими кровотечами, у дівчаток-підлітків додатковою скаргою стають тривалі та рясні менструації.

Діагностика

При стандартному клінічному обстеженні дитячого кардіолога виявляються неспецифічні ознаки кардіопатології. Пальпація та перкусія не дають цінних відомостей, а при аускультації лікар найчастіше виявляє у дитини функціональні систолічні шуми. Для візуалізації малих аномалій та детальної оцінки серцевої діяльності ефективні наступні діагностичні методи:

  • Ехокардіографія. На УЗД серця виявляють додаткове лінійне утворення, не пов’язане із клапанним апаратом. Для достовірності хорду необхідно візуалізувати в 2-х взаємно перпендикулярних поверхнях. У ході ультразвукового дослідження визначаються товщина та довжина тяжу, його рухливість у період серцевого циклу.
  • ЕКГ. Реєстрація електрокардіограми потрібна, щоб виявити аритмії, як ускладнення додаткової хорди, а також уроджені синдроми порушення ритму серцевих скорочень. Лікаря насторожує наявність у дитини додаткових шляхів проведення, формування на ЕКГ патологічних зубців, подовження або скорочення інтервалів.
  • Функціональні проби . Для додаткової оцінки ступеня компенсації наявних аномалій школярам можна виконати тести навантаження (велоергометричну пробу, тредміл-тест). За результатами кардіолог оцінює адаптацію серцево-судинної системи до фізичних навантажень.

Лікування додаткової хорди серця у дитини

Якщо додаткова хорда не супроводжується порушеннями роботи серця, у дитячій кардіології дотримуються вичікувальної тактики, періодично проводять повторні обстеження. Більшості пацієнтів із додатковою серцевою хордою не потрібне спеціальне лікування. Наявність кардіалгій, аритмій та інших симптомів – показання до призначення патогенетичної та симптоматичної терапії. При комбінованих дисплазіях серцевої тканини потрібна консультація кардіохірурга.

Прогноз та профілактика

У більшості випадків хорди існують безсимптомно чи малосимптомно, не впливають на повсякденне життя пацієнта. Прогноз сприятливий, якщо у дитини відсутні інші дисплазії чи вади серця. При спадкових чи мультифакторних порушеннях сполучної тканини прогноз погіршується. З огляду на неясність етіопатогенетичних особливостей ДСТС, заходи профілактики не розроблені.

Хибна хорда лівого шлуночка серця: як діяти

Поговоримо про стан, який педіатри та кардіологи відносять до малих аномалій розвитку серця, а окремі автори пропонують виділяти як самостійну ситуацію, яка має клінічне значення. Сьогодні докладно розберемося, що таке додаткова хорда лівого шлуночка (ДХЛШ), які причини її розвитку, симптоми та методи діагностики. Також ми торкнемося теми небезпеки, ускладнень та показань до лікування.

Що таке хорда: розташування та функції

Для нормальної роботи серця важливо, щоб у період систоли шлуночків повідомлення з передсердя повністю перекривалося. Це забезпечується двома клапанами:

  • правим тристулковим;
  • лівим (його ще називають мітральним) – двостулковим.

До стулок клапанів прикріплюються м’ясисті трабекули, а також сухожильні хорди (тяжі, серцеві струни) , утворені щільною сполучною тканиною і відходять від сосочкових м’язів. Ці структури природа «вигадала» для того, щоб утримувати стулки клапанів:

  • коли тяжи скорочуються, відбувається відкриття клапанів;
  • у момент розслаблення струн стулки щільно замикаються, створюючи перешкоду для потрапляння крові до передсердя.

Іноді під час внутрішньоутробного розвитку утворюються додаткові, зайві волокна. Вони можуть виявлятися як праворуч, так і ліворуч, але в 90% випадків «страждає» лівий шлуночок. Якщо така струна йде від папілярних м’язів до стінок серця або провисає вільно, кардіологи називають її хибною хордою лівого шлуночка (ЛХЛШ). Якщо ж вона прямує від однієї стінки шлуночка до іншої, то таке волокно називають аномальним тяжем (АТЛШ).

ДХЛЖ відрізняється від опорної струни мітрального клапана:

  • меншою довжиною та товщиною;
  • структурною організацією

Нормальне типове волокно характеризується одним центральним стрижнем, в якому проходить до 5 магістральних кровоносних судин. Хибна хорда лівого шлуночка утворена двома – трьома стрижнями, розділеними сполучною тканиною, всередині якої знаходяться судини мікроциркуляторного русла.

Можна зустріти і наступне формулювання – “додаткова трабекула лівого шлуночка”. Часто лікарі мають на увазі при цьому ДХЛШ, хоча з анатомічного погляду трабекула є окремою структурою, що продовжує серцеву струну.

В англомовній медичній літературі вживається термін falshe-chordae – “фальш-хорд”. Деякі автори рекомендують замінити дослівний переклад на хорда, що «ектопічно кріпиться», як більш точно відображає суть змін.

Причини розвитку аномалії

Головним етіологічним фактором виникнення такої аномалії, як додаткова хорда у серці у дитини, є генетична схильність. Ризик збільшується за наявності кардіологічної патології у матері. Але фахівці не виключають і інших причин розвитку малих серцевих аномалій:

  • вживання алкогольних напоїв;
  • куріння;
  • вірусні та бактеріальні інфекції;
  • стрес;
  • надмірні фізичні навантаження;
  • неповноцінне харчування;
  • забруднення навколишнього середовища;
  • радіація.

Аномалія сполучної тканини тісно пов’язана з її дисплазією. Формування серцево-судинної системи плода закінчується до восьмого тижня внутрішньоутробного розвитку. Акушери-гінекологи знають, що кров у майбутньої дитини самостійно циркулює вже на 26-й день вагітності, клапани серця утворюються на 6 тижні, тому саме в першому триместрі жінці необхідно особливо остерігатися несприятливих впливів.

Симптоми та показання для візиту до лікаря

Дитячі кардіологи поділяють ДХЛШ на гемодинамічно значущі та такі, що не впливають на здоров’я та якість життя. У переважній більшості випадків батьки не підозрюють про наявну аномалію – дитина розвивається абсолютно нормально.

Клініка ДХЛШ немає специфічних ознак. Іноді ще під час новонародженості діагностується шум – акустичне явище як свисту, скрипу, яке лікар чує під час вислуховування серця. Причиною шуму є звуки від завихрення при просуванні крові в лівому шлуночку або вібрація додаткової серцевої струни.

Прояв АХЛЖ визначається її внутрішньосерцевою топографією та періодом життя людини. Під час про ростових поштовхів, коли спостерігається посилене збільшення довжини тіла, в дітей віком виникають скарги на:

  • надмірну стомлюваність;
  • невмотивовану втому;
  • блідість шкіри;
  • періодичні почастішання серцебиття;
  • больові відчуття у сфері проекції верхівки серця;
  • почуття недостатності повітря.

Електрокардіографічне обстеження може виявити наявність екстрасистол, порушення провідності, ознак гіпертрофії міокарда лівого шлуночка. Якщо виникнення малої серцевої аномалії обумовлено синдромом дисплазії сполучної тканини, ДХЛШ супроводжується такими ознаками:

  • астенічну статуру;
  • низький індекс маси тіла;
  • гіпермобільність суглобів;
  • вивихи в анамнезі;
  • деформація кісток грудної клітки;
  • порушення постави;
  • структурні зміни внутрішніх органів

Часто симптоми ДХЛШ проявляються у підлітковому періоді. Батьки при цьому можуть пов’язувати скарги тінейджера з труднощами шкільної програми, перевтомою заняттями з репетиторами, перевантаженням у спортивній секції, тривалим сидінням за комп’ютером.

Діагностика: як визначити ЛХЛШ

Коли лікар каже, що ваша дитина має серцевий шум, це не привід для паніки. Стан не потребує невідкладних реанімаційних заходів та інтенсивного лікування. Головним діагностичним методом є ультразвукове обстеження. Воно допоможе уточнити локалізацію та кількість додаткових тяжів. Розрізняють такі види ДХЛШ:

  • за місцем розташування у шлуночку – верхівкові, середні, базальні;
  • по відношенню до осі серця – діагональні, поздовжні, поперечні;
  • за кількістю – поодинокі та множинні.

Якщо у малюка будь-якого віку за допомогою ехокардіографії було виявлено в порожнині лівого шлуночка додаткову хорду, раджу батькам пройти такі обстеження:

  1. Загальний аналіз крові у плані діагностики ЛХЛШ не має значення, але він виявить анемію або наявний запальний процес в організмі, який може збільшити стан дитини з малою серцевою аномалією.
  2. Електрокардіографія. Бажано провести холтерівське моніторування, яке дозволить виключити аритмію з більшою діагностичною точністю.
  3. ЕКГ-проби з фізичним навантаженням покажуть, наскільки серце дитини справляється зі своєю функцією.
  4. Консультації вузьких спеціалістів (ортопеда, ендокринолога, отоларинголога).

Я завжди пояснюю батькам немовлят, що іноді аномальна хорда може подовжитися і «врости» в клапан, тому при наступних УЗД лікар ДХЛШ не виявляє. У таких випадках кажуть, що малюк «переріс» цю патологію.

Поради лікаря: як часто робити ехокардіографію при помилковій хорді

Для стандартного чек-апу при малій серцевій аномалії достатньо проходити ЕхоКГ 1 раз на рік. Обстеження призначають позапланово, якщо:

  • у пацієнта з’явилися скарги, включаючи ті, які безпосередньо не пов’язані з кардіологією;
  • ви помічаєте, що дитина інтенсивно зростає;
  • відбулося різке зниження ваги;
  • діагностовано хронічне захворювання, наприклад, астма, гастрит, нефрит;
  • дитина йде до дитячого садка, школи, вузу;
  • стоїть питання про спортивну секцію;
  • стався стрес: іспит, втрата одного з членів сім’ї, конфлікт у дитячому колективі та вдома;
  • планується чи визначається вагітність.

Поодинокі ДХЛШ не вважаються патологією. Фахівці розглядають їх як анатомічну особливість людини. Наявність додаткової хорди перестав бути протипоказанням до відвідування уроків фізичного виховання. Юнаки з аномальними тяжами можуть призиватися до армії, якщо вони не спостерігається ускладнень і супутньої патології. Важливо лише доступно розповісти дитині про її стан і попередити, що їй необхідно уважно ставитись до свого здоров’я.

Які ускладнення можуть зустрічатися при фальш-хорді

Прогноз при поодиноких аномальних хордах сприятливий. Ускладнення спостерігаються рідко, але множинні поперечні та діагональні хорди здатні виступати пусковим механізмом для розвитку діастолічної дисфункції серця, підвищуючи ризик тромбоутворення, бактеріального ендокардиту, а також поєднуватись з іншими вродженими аномаліями.

Іноді ЛХЛШ може стати причиною:

  • екстрасистолій;
  • пароксизмальної шлуночкової тахікардії;
  • синдрому WPW;
  • фібриляції передсердь;
  • ТЕЛА;
  • тромботичного ураження вен;
  • ішемічного інсульту;
  • зупинки серця.

Дані порушення спостерігаються у дорослому віці, але підліток, що має ДХЛШ, має бути проінформований про них. Несприятливий прогноз властивий лише синдрому некомпактного міокарда лівого шлуночка (НМЛШ), який характеризується наявністю численних додаткових трабекул та хорд, що поєднуються із зміною структури серцевого м’яза.

Незважаючи на зазначені ускладнення, статистика стверджує: неодноразові клінічні спостереження не виявили взаємозв’язку між наявністю додаткових тяжів у лівому шлуночку та ризиком серцево-судинної смертності.

Лікування

Як правило, поодинокі ДХЛШ без клінічних проявів лікування не вимагають. Медикаменти призначаються при розвитку ускладнень та супутньої патології серця. Терапія симптоматична – антиаритмічні засоби та речовини, що коригують гемодинаміку: сечогінні, гіпотензивні, антиоксидантні, препарати калію та магнію.

Хірургічні методи лікування (локальна кріодеструкція та висічення ЛХЛШ) застосовуються рідко: якщо аномальний тяж є причиною аритмії, що становить загрозу життю пацієнта.

Рекомендації щодо ведення способу життя:

  • відмовитися від фастфуду та солодких газованих напоїв;
  • мінімум годину на день перебувати на свіжому повітрі;
  • не засиджуватися за комп’ютером;
  • знайти в особистому розкладі час для занять фізичними вправами;
  • навчитися протистояти стресам;
  • своєчасно щеплюватися від грипу та інших інфекційних хвороб;

Обов’язково потрібно обговорювати із підлітком питання «шкідливих звичок». Важливо, щоб молодик усвідомлено вважав для себе неприпустимим зробити ковток слабоалкогольного напою або вдихнути сигаретний дим.

Жінкам із ДХЛШ вагітність не протипоказана. Вона не несе загрози для здоров’я, проходить без негативних наслідків для мами та дитини, слід лише повідомити лікаря про наявну додаткову хорду.

Методи профілактики: чи є щось особливе

Специфічної профілактики ДХЛШ немає. Людина, що має поодиноку ектопічно розташовану хорду, може вести активне життя. За відсутності ускладнень та порушень гемодинаміки немає обмежень для вибору професії.

Для підготовки матеріалу використовувалися такі джерела інформації.

Додаткова хорда лівого шлуночка: чи це небезпечно?

У серці людини є кілька хорд, які під час скорочення цього органу не дозволяють прогинатися клапану. Завдяки їх присутності він добре утримує кров і забезпечує адекватну гемодинаміку. Нормальна хорда є своєрідною пружиною з м’язовою структурою. Іноді під час внутрішньоутробного розвитку в одному із шлуночків серця з’являється додаткова хорда, яка являє собою ниткоподібний тяж із сполучної тканини. У деяких випадках це аномальне утворення включає м’язові або сухожильні волокна.

У статті ми розглянемо таку малу аномалію серця, як додаткова хорда лівого желудочка. У більшості випадків вона виявляється у дітей віком до 18 років, але деякі люди живуть з таким діагнозом багато років і не відчувають жодних змін у роботі серця. Зазвичай додаткова хорда виявляється випадково: під час обстеження щодо іншого захворювання чи під час профілактичного огляду. Ні при вислуховуванні шумів у серці, ні на ЕКГ вона не визначається, і поставити точний діагноз можна лише після проведення ВІЛ-КГ. Почувши шум у серці, лікар може лише запідозрити наявність цієї малої аномалії серця та порадити пройти ультразвукове дослідження, що дозволяє спростувати чи підтвердити діагноз.

У нашій статті ми ознайомимо вас із причинами розвитку, видами, симптомами, методами спостереження, лікування та профілактики додаткової хорди лівого шлуночка. Ці знання допоможуть батькам дітей з такою аномалією серця вибрати правильну тактику ставлення до проблеми та позбавлять їх зайвих заворушень.

Причини

Аномальна хорда лівого шлуночка – це спадкова аномалія, яка у 92% випадків віддається по материнській лінії (у поодиноких випадках – по батьківській), та розвивається внутрішньоутробно через збій у розвитку сполучної тканини. Саме тому матерям, яким раніше було поставлено такий діагноз, рекомендується обов’язково обстежити свою дитину.

Не виключено, що причинами появи додаткової хорди можуть стати такі несприятливі фактори:

  • погана екологія;
  • куріння чи вживання спиртних напоїв та наркотиків;
  • нервове та фізичне перенапруга.

Додаткова хорда може розташовуватися у різних відділах лівого шлуночка та мати різну будову та структуру. Кардіологи виділяють такі види хорд:

  • за гістологічною структурою: фіброзна, фіброзно-м’язова, м’язова;
  • у напрямку волокон сполучної тканини: поздовжня, поперечна, діагональна;
  • за кількістю ниткоподібних тяжів: одиночний, множинний;
  • за місцем кріплення: верхівкова, середня, базальна.

Симптоми

Додаткова хорда лівого шлуночка здебільшого не несе жодного функціонального навантаження на серце і не заважає його нормальній роботі. Довгі роки ця мала аномалія може не виявлятися, тому що не супроводжується особливими симптомами. Педіатр може вислуховувати у новонародженого систолічний шум у серці, який визначається між третім та четвертим ребром ліворуч від грудини і ніяк не відбивається на роботі серця.

Під час інтенсивного розвитку, коли стрімке зростання опорно-рухового апарату суттєво випереджає швидкість зростання внутрішніх органів, навантаження на серце зростає, і додаткова хорда може вперше дати себе знати. У дитини можуть з’являтися такі симптоми:

  • запаморочення;
  • швидка або нічим не мотивована стомлюваність;
  • психоемоційна лабільність;
  • пришвидшене серцебиття;
  • біль у серці;
  • порушення серцевого ритму.

Такі ж клінічні прояви можуть спостерігатися при багатьох аномальних хордах лівого шлуночка. Найчастіше такі симптоми з’являються у підлітковому віці. Надалі вони можуть повністю зникати самостійно, але іноді залишаються у дорослому віці.

З появою симптомів дитині обов’язково призначається ЕХО-КГ, ЕКГ та добовий моніторинг по Холтеру. Ці дослідження дозволять лікарю визначити наявність чи відсутність гемодинамічних порушень. Якщо додаткова хорда “гемодинамічно незначна”, то аномалія вважається безпечною, і дитині потрібне лише диспансерне спостереження у кардіолога. При «гемодинамічно значущому» діагнозі пацієнту рекомендується спостереження, дотримання деяких обмежень та, за необхідності, лікування.

Чи небезпечна додаткова хорда лівого шлуночка?

Більшістю кардіологів така мала аномалія серця дорівнює варіанту норми. Звістка про наявність додаткової хорди в лівому шлуночку не повинна викликати паніку у батьків дитини, тому що ця аномалія не вимагає хірургічного лікування та, за відсутності гемодинамічних порушень, не потребує медикаментозної корекції.

У деяких випадках додаткова хорда лівого шлуночка може стати фактором, який сприяє розвитку інших захворювань серця та судин (інфекційний ендокардит, порушення ритму та провідності серця, тромбофлебіт та ін.). Передбачити заздалегідь, наскільки ймовірний розвиток таких патологій, неможливо.

Спостереження за дитиною з додатковою хордою за відсутності гемодинамічних порушень

При виявленні аномальної хорди, яка не супроводжується симптомами, жодного спеціального лікування не потрібне. Таким пацієнтам досить регулярно спостерігатися у кардіолога та проводити контрольне ВІЛ-КГ один раз на рік.

Дітям з такою малою аномалією серця рекомендується:

  • дотримуватися режиму праці та відпочинку;
  • правильно харчуватися;
  • займатися лікувальною фізкультурою;
  • загартовуватися;
  • часто бувати на свіжому повітрі;
  • попереджати стреси;
  • забезпечити повноцінний сон;
  • відмовитися від тяжких фізичних навантажень;
  • не приймати лікарських препаратів без рекомендацій лікаря;
  • приймати рішення про зайняття тим чи іншим видом спортом разом із лікарем.

Батькам таких дітей не рекомендується від усього захищати свою дитину і ставитися до неї, як до інваліда, тому що це може суттєво вплинути на її подальшу соціалізацію. Спілкування з друзями, відвідування дитячого садка та школи, заняття у гуртках та посильними видами спорту – все це допоможе дитині нормально адаптуватися в соціумі та почуватися повноцінним.

Лікування

При виявленні додаткової хорди, що супроводжується симптомами або гемодинамічними порушеннями, крім вищеописаних рекомендацій та жорсткіших обмежень у фізичних навантаженнях, рекомендується медикаментозна терапія.

Таким дітям можуть призначатися такі лікарські препарати:

  • вітаміни В1, В2, РР – призначаються поліпшення харчування міокарда, приймаються протягом місяця, курс лікування повторюється двічі на рік;
  • Магне В6, Магнерот, Калію оротат, Панангін – призначаються для поліпшення проведення нервового імпульсу та профілактики аритмій,
  • L-карнітин, Цитохром С, Убіхінон – призначаються для нормалізації обмінних процесів у серцевому м’язі;
  • Ноотропіл, Пірацетам – призначаються з появою симптомів нейроциркуляторної дистонії.

Показаннями для негайної госпіталізації до кардіологічного стаціонару можуть стати такі тяжкі порушення серцевого ритму:

Вони можуть розвиватися при множинних або поперечних хордах і вимагають детального обстеження та подальшого лікування.

У поодиноких випадках до структури додаткової хорди лівого шлуночка можуть включатися м’язові волокна провідної системи серця. Такі аномалії серця здатні викликати шлуночкові аритмії та фібриляцію шлуночків. Для їх усунення показано виконання таких хірургічних втручань:

Профілактика

У більшості випадків додаткова хорда лівого шлуночка з’являється внаслідок спадкової схильності, і запобігти її розвитку у внутрішньоутробному періоді практично неможливо. Незважаючи на це, вчені не відкидають можливості розвитку такої малої аномалії серця під впливом деяких несприятливих факторів. Саме тому вагітним жінкам рекомендується:

  1. Правильно харчуватися.
  2. Виявитися від куріння, вживання алкоголю та наркотиків.
  3. Виключити тяжкі фізичні навантаження.
  4. Попереджати стреси.
  5. Гуляти на свіжому повітрі та займатися гімнастикою.

При виявленні у дитини додаткової хорди лівого шлуночка батькам слід звернути пильну увагу на його здоров’я, дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, але не захищати його від соціуму повністю. Важливим заходом профілактики ускладнень стане своєчасне лікування хронічних захворювань, які можуть ускладнюватись захворюваннями серця.

Дітям з додатковою хордою рекомендується регулярно займатися лікувальною фізкультурою, яка має на увазі індивідуальний підбір навантаження. Вправи на шведській стінці, танці, гімнастика, біг на короткі дистанції, стрибки зі скакалкою – ці заняття допоможуть зміцнити серцевий м’яз і попередять розвиток ускладнення.

Фізичні навантаження не повинні бути надмірними, тому що вони здатні посилити ситуацію. Більшість кардіологів не рекомендує людям із додатковою хордою займатися спортом професійно. А такі види навантажень, що виникають при дайвінгу, підводному плаванні чи стрибках з парашутом, абсолютно протипоказані.

Додаткова хорда у серці у дитини

  • Що це
  • Причини
  • Види
  • Симптоми
  • Діагностика
  • Наслідки
  • Лікування
  • Думка доктора Комаровського

Виявлена ​​у дитини під час планових обстежень додаткова хорда викликає більшість батьків переживання. Але краще не панікувати, а дізнатися більше про те, чи небезпечна зайва хордочка і чим її наявність може загрожувати здоров’ю дитини.

Що це

Щоб краще зрозуміти, що є додатковою хордою, потрібно згадати про анатомічну будову серця та особливості його функціонування. Якщо цей орган працює нормально, то кров переміщається в ньому із передсердь у шлуночки. Це переміщення регулюється спеціальними клапанами, відкриття яких відбувається за рахунок скорочення розташованих у шлуночках тонких сухожиль, званих хордами. Коли вони розслаблені, стулки клапанів зімкнуті, а як тільки хорди скорочуються, відбувається натягування клапанів, їх стулки відкриваються і кров переходить в шлуночки.

Хоча деякі батьки думають, що в нормі у дитини має бути дві хорди в серці, а додатковою є третя хорда в серці у дитини, насправді хорд у шлуночках більше, але в нормі всі вони мають одну і ту ж структуру і однакову товщину. Якщо серед сухожиль виявляються нетипові хорди, прикріплені до стінки шлуночка лише з одного кінця, їх відносять до додаткових. Такі утворення не беруть участь у відкритті клапанів, тому їх називають хибними або аномальними.

Якою є правильна будова серця і як вона має працювати в ідеалі, можна подивитися в наступному відеоролику.

Причини

Поява зайвої хорди відбувається під час закладення серця у період внутрішньоутробного розвитку. Основною причиною такого відхилення називають генетичну схильність. Найчастіше освіта передається по материнській лінії (у 90% випадків), але може і від батька. Іншими факторами, що провокують появу зайвої хорди вважають:

  • Куріння чи вживання алкоголю у першому триместрі.
  • Погану екологічну обстановку.
  • Недостатнє чи незбалансоване харчування.
  • Інфекції під час вагітності.
  • Стреси у вагітної.
  • Слабкий імунітет майбутньої мами.

Додаткова хорда може виявлятися в будь-якому шлуночку, однак у 95% випадків це хорда лівого шлуночка серця у дитини, яку скорочено називають ДХЛШ. Лише у 5% малюків із зайвою хордою вона розташована в правому шлуночку.

Аномалія буває одиничною в 70% виявлення, а у 30% дітей додаткові хорди є множинними утвореннями. За своїм напрямком зайва хорда буває поперечної, діагональної чи поздовжньої. Якщо врахувати локалізацію всередині шлуночка, то хорду відносять до базальних, серединних чи верхівкових утворень.

Крім того, всі хорди ділять на 2 види:

  • Гемодинамічно незначущі. Такі утворення відносять до варіанту норми, оскільки вони не впливають на кровообіг. Найчастіше це поодинокі тяжі у лівому шлуночку.
  • Гемодинамічно значущі. Такі хорди позначаються на кровотоку і можуть викликати проблеми із роботою серця.

Симптоми

Якщо в лівому шлуночку дитини присутні хорди в поодинокій кількості, найчастіше жодних проявів у неї не буде. При розташуванні аномалії в правому шлуночку або за наявності множинних хорд батьки помітять такі ознаки:

  • Швидка стомлюваність.
  • Частий пульс.
  • Слабкість.
  • Зменшення витривалості.
  • Поява запаморочення.
  • Скарги на поколювання у серці.
  • Лабільність психоемоційного стану.
  • Аритмії.

Зазначимо, що новонароджений із зайвою хордою найчастіше почувається добре і здебільшого клінічні симптоми з’являються у шкільному чи підлітковому віці, коли дитина дуже швидко росте.

Діагностика

Найчастіше додаткову хорду, як і ТОВ, виявляють при плановому УЗД серця. Таке обстеження проходить кожен немовля в 1 місяць. Якщо педіатр почує в серці немовляти шуми, він може спрямувати малюка на ехокардіографію і раніше. Для перевірки роботи серця при додатковій хорді дітям також призначають ЕКГ, а щоб виявити приховані проблеми з ритмом, у підлітковому віці проводиться велоергометрія та холтерівський моніторинг.

Наслідки

Для більшості малюків наявність додаткових хорд, особливо якщо це ДХЛЖ, не становить жодної небезпеки і не заважає в житті. Іноді такі утворення «розсмоктуються» самі – серце збільшується у розмірах і хорда зміщується, стаючи недоступною для візуалізації при УЗД.

Деякі хорди, що впливають на кровотік, здатні викликати проблеми з функціями серця, наприклад, порушення провідності та аритмії. У поодиноких випадках хорда без лікування призводить до появи ішемічного інсульту, ендокардиту, тромбофлебіту та інших патологій.

Якщо хорда в серці є одним із симптомів недорозвиненості сполучної тканини, така патологія також проявлятиметься високим зростанням, худорлявою статурою, гіпермобільністю суглобів, деформаціями кісток, проблемами в роботі ШКТ і нирок.

Лікування

Лікарська терапія призначається дітям із зайвою хордою лише при клінічних проявах проблеми, наприклад, якщо дитина скаржиться на неприємні відчуття у грудях. Також медикаментозне лікування обов’язково призначають для виявлення порушень ритму. У поодиноких випадках, коли помилкова хорда включає провідні шляхи серця, її січуть або руйнують холодом.

Серед медикаментів, що призначаються при додатковій хорді, присутні вітаміни групи В, оротат калію, магне В6, панангін, магнерот, л-карнітин, актовегін, убіхінон, пірацетам та інші. Вони нормалізують обмінні процеси у тканинах серця, покращують проведення імпульсів та живлять серцевий м’яз.

Крім того, дитині із зайвою хордою радять забезпечити:

  • Збалансований раціон.
  • Щоденне заряджання.
  • Часті прогулянки.
  • Гартування.
  • Мінімум стресів.
  • Оптимальний режим дня.
  • Своєчасне лікування хвороб.

Таким дітям не заборонені рухливі ігри та помірні фізичні навантаження, наприклад, плавання, гімнастика чи біг.

Думка доктора Комаровського

Популярний педіатр підтверджує, що зайва хорда в серці, особливо, ДХЛЖ серця у дитини – це здебільшого не є небезпечним. У своїй практиці він не раз бачив діток, у яких виявлена ​​під час УЗД хорда була лише констатацією факту, але жодних незручностей та проблем дитині вона не завдавала, а зовні ніяк не виявлялася.

Комаровський наголошує, що лікування таким дітям у більшості випадків не потрібне і змінювати їхній спосіб життя не потрібно. Єдине, про що застерігає відомий лікар батьків, це про те, що дітям, що виросли, з додатковою хордою не варто працювати водолазами або стрибати з парашутом.

Про те, що робити при болях у серці, дивіться у передачі доктора Комаровського.

Leave a Comment Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Про автора

admin administrator