Який вакуум у космосі

Авторadmin

Який вакуум у космосі

Космічний простір є вакуумом, в якому зовсім немає повітря. Це означає, що повністю відсутня в космосі атмосфера і тиск. Варто зазначити, що саме атмосферний тиск здатний визначити температуру, при якій починає закипати рідина і переходити в газоподібний стан.1 груд. 2021 р.

Вимірювання вакууму

Тиск (мм рт.ст.)Тиск (Па)
Надвисокий вакуумвід 1×10−9 до 1×10−12від 1×10−7 до 1×10−10
Екстремальний вакуум<1×10−12<1×10−10
Космічний простірвід 1×10−6 до <3×10−17від 1×10−4 до <3×10−15
Абсолютний вакуум00

Космос — вакуум, позбавлений повітря, а це означає, що, на відміну від Землі, тут немає атмосфери і тиску з боку молекул повітря. Атмосферний тиск визначає температуру, за якої рідини закипають і стають газоподібними.

Ультрафіолет, радіоактивне та електромагнітне випромінювання також становлять смертельну небезпеку для незахищеної шкіри. При декомпресії до стану вакууму людина здатна зберігати свідомість ще кілька секунд, після чого через нестачу кисню настає гіпоксія, слідом прийде параліч і судоми м'язів.

Якби вас викинуло з космічного шатла, який літав у космосі, і ви б опинилися без скафандра, ви миттєво відчули б, як все повітря виривається з ваших легенів. У космосі немає тиску, тому повітря розширилося б і болісно розірвало тканину ваших легенів.

Міжнародна авіаційна федерація (ФАІ) робочою межею між атмосферою та космосом встановила висоту 100 км (умовна лінія Кармана). У США астронавтами вважають людей, що перебували на висоті понад 50 миль (≈80 км).





Ва́куум або порожня́ (англ. vacuum, нім. Vakuum, від лат. vacuus — порожній) — багатозначний фізичний термін, який у залежності від контексту може означати наступне: розріджений стан газу, тиск якого менший за атмосферний . Такий вакуум ще називають частковим;ідеалізовану …

Про автора

admin administrator