Як розпалася Спарта

Авторadmin

Як розпалася Спарта

Спарта

Σπάρτα Спарта
10 століття до н. е. – 146 до н. е. ↓
– Засновано10 століття до н. е.
– Пелопоннеський союз546—371 до н. е.
– Ліквідовано146 до н. е.

Тоді ж у Спарті виникла особлива система виховання дітей. Усі спартанські хлопчики були розділені на загони за віком. Виховання дітей у цих загонах було дуже суворим. Ставилася єдина мета – досягти, щоб усі спартанські діти стали сильними і фізично загартованими.

Спартіати – повноправні громадяни Спарти, нащадки дорійців. Періеки – "ті, що живуть поруч", вільні жителі Спарти, які мали особисту свободу, але були позбавлені політичних прав і не володіли землею, нащадки ахейців, які підкорилися дорійцям.

Державний устрій Спарти мав яскраво виражений характер рабовласницької олігархії. Найвищим органом державної влади були Народні збори (апелла) за участю всіх спартіатів. Проте порівняно з афінськими зборами вони були значно обмежені у правах: могли приймати або відхиляти закони, але не обговорювати їх.

Клісфен запровадив остракізм – голосування черепками на народних зборах проти людини, яку громадяни вважають небезпечною для держави. Спарта. Спарта – місто в області Лаконіка. Було засноване царем Лакедемоном в 15 ст.





Коли Спарта постраждала від землетрусу і повстання ілотів та мессенян, в 465 до н. е. стався розрив (у 461 до н. е.), а в 457 до н. е. спартанське військо з’являється в Елладі під приводом захисту …

Про автора

admin administrator