Як виростити заміокулькас з листа покроково

Авторadmin

Як виростити заміокулькас з листа покроково

Вирощуємо заміокулькас із листка: простий спосіб розмноження

Додати нотку зелені у свій інтер’єр можна без особливих зусиль із заміокулькасом, також відомим як “грошове дерево”. Ця витривала і візуально вражаюча рослина підкорила серця багатьох ентузіастів кімнатного садівництва. OBOZ.UA пропонує нескладний спосіб розмноження заміокулькаса за допомогою його листя. Виконайте ці кроки, щоб успішно виростити свій власний.

Виберіть здорові, товсті листки і дайте їм підсохнути в природних умовах за кімнатної температури протягом приблизно 6-7 годин. За цей час можете бути впевнені, що листя не зів’яне і не зіпсується.

Нанесіть трохи розведеного в порошку активованого вугілля на обрізаний край листка. Це корисне доповнення допомагає запобігти гниттю та хворобам. Крім того, воно сприяє швидкому загоєнню листка, відокремленого від основного стебла.

Для успішного розвитку коренів замість води використовуйте вологий субстрат, змішаний з перлітом і біогумусом. Наповніть ємність цією ґрунтовою сумішшю і акуратно вставте в субстрат живець приблизно на чверть довжини. Слід зазначити, що полив на цьому етапі може становити ризик для листка, що може призвести до загнивання.

Під час періоду вкорінення створіть сприятливе середовище, накривши рослину поліетиленовим пакетом або обрізаною пластиковою пляшкою. Така імпровізована теплиця створить оптимальні умови для вкорінення.

До речі, згідно з народним повір’ям, якщо зірвати листя, коли власник не знає про це, то рослина швидше почне рости і розвиватися. Однак важливо пам’ятати, що кінцеве благополуччя вашого заміокулькаса лежить виключно у ваших руках і вмілому догляді.

Підписуйтесь на канали OBOZ.UA в Telegram і Viber, щоб бути в курсі останніх подій.

Як розмножити заміокулькас у домашніх умовах

Укорінення листових черенків і «пір’ячок» має деякі відмінності.

  1. Укорінення ділянок листа проводять у субстраті або воді. Як субстрат використовують:
  • готовий, придбаний у магазині ґрунт для вирощування фіалок або кактусів;
  • суміш, складену з рівних частин вологого піску, вермікуліту або перліту з дрібно нарубаним мхом.

Для вкорінення потрібні невеликі прозорі ємності. Зручно використовувати пластикові стаканчики, попередньо зробивши на дні невеликі отвори для стоку води. Стаканчики на 1/3 заповнюють дрібним дренажем, потім насипають субстрат. Заснування череня, попередньо оброблене будь-яким порошкоподібним стимулятором утворення коріння, заглиблюють на 2 – 3 мм, утрамбовуючи навколо нього ґрунт.

Альтернативним способом укорінення черенків-листя є використання відстійної води кімнатної температури з додаванням таблетки активованого вугілля або декількох кристалів перманганату калію.

2. Чореньки у вигляді «перишок» вкорінюють у ґрунті, що складається з торф’яної крихти і піску, взятих у рівних кількостях. Ґрунтовну суміш поміщають у неглибокі ємності: контейнери або ящики. Листочки мають рядки, заглиблюючи на 1/3.

Вкорінювати «перишки» у воді не рекомендується: процес дуже тривалий і не завжди закінчується успішно. Клубні, що утворилися, виходять слабкими.

Догляд за черенками нескладний і передбачає виконання низки умов:

  1. Тепле (22 – 25 ° C) вологе (від 70%) повітря.
  2. Розміщення саджанців у світлому місці.
  3. Щоденне провітрювання.
  4. Починаючи з 3 – 4 після посадки дня – помірний полив (бажано з пульверизатора) з використанням розчину будь-якого біостимулятора.

Чудовий заміокулькас

Товсті стеблі, що розширюються до низу, і потужне кореневище прекрасно утримують воду, тому навіть, якщо про заміокулькас забули на якийсь час, рослина виживе без води. Взимку його полив скорочують до 1-2 разів на місяць. Плюс, квітка родом з Танзанії і Занзібару, тому нормально переносить сухе повітря. Справжня знахідка для прикрашання інтер’єру. Ось чому мене часто просять поділитися квіткою. Розділяти мою дорослу рослину я поки не планую, тому довелося згадувати, як розмножити заміокулькас листом в деталях.

Як зібрати листові пластини для розмноження

Насправді, великі стеблі заміокулькаса – це аркуші, а на них вже знаходяться листові пластини, як у горобини або ясена. Однак зручніше називати їх гілочками. Так ось для розмноження я вибрала гілочку, на якій деякі нижні листочки пожовтіли, це означало, що скоро стебель оголитися. Цю гілку я зрізала скальпелем повністю. І від неї відщипнула кілька листків і відрізала два сегменти стебля з листовою розеткою – верхівковий і з середини, щоб перевірити, чи можна вкоренити більш великі фрагменти.

Читайте також: Розмноження Фікуса Бенджаміна – фото-інструкція, як отримати в домашніх умовах маленьких «фікусять»

Крім цього, я відщипнула кілька вузьких зелених листочків з інших стеблів рослини, щоб отримати матеріал різної якості. Я відщипувала листові пластини пальцями, майже не зачіпаючи стебель (без п’яточки), повторюючи спосіб, який я інтуїтивно використовувала багато років тому.

У результаті вийшло багато матеріалу для черенкування, я вирішила спробувати вкоренити листики двома способами – у воді і в ґрунті.

Укорінення замиокулькаса у воді

Для укорінення у воді потрібно діяти за таким планом:

1. Краще взяти невелику ємність і опустити листочки на одну третину у воду, я взяла обрізані пластикові стаканчики.
2. Потрібно стежити, щоб листочки не завалювалися і не занурювалися повністю у воду. Для свого інкубатора я зробила обмежувач з ниточок, але листочки все одно примудрялися втікати

. Над стаканчиком з листками я встановила тепличку з дірочками, тому що заміокулькасу для вкорінення потрібна температура приблизно 23-25 °
С.4. Далі треба стежити за водою, воду доводилося міняти часто, тому що вона швидко вбивала і зеленіла

. Було дуже цікаво спостерігати за маленькими «заміками»:

    Через тиждень ті листові пластини, які спочатку були з ознаками жовтизни, довелося прибрати, вони почали підгнивати. Інші трималися стійко, тільки трохи посвітлішали. •

Ще через сім днів черенки листків ніби почали трохи втовщатися знизу.

Укорінення замиокулькаса в ґрунті

Для укорінення заміокулькаса в ґрунті я змішала універсальний ґрунт з перлітом в пропорції 8:2. На той момент у мене не було ґрунту для фікусів і пальм або для суккулентів, він був би краще, оскільки більш пухкий і краще дренується (такий можна приготувати самостійно з суміші піску і торфу).

Коли контейнер із землею був підготовлений, я акуратно встромила листові пластини у вологий грунт, трохи прикривши землею, щоб вони не завалювалися

. Зверху закрила контейнер тепличкою з дірочками. Далі треба стежити, щоб земля не пересихала, але поливати треба дуже акуратно, щоб не було застою. У моєму випадку був потрібен дуже рідкісний полив, тому що універсальний грунт під тепличкою довго тримав воду

. Спочатку я перевіряла листки часто, ознак коренеосвіти не було, вони висмикувалися з землі. Потім я залишила маленьких «замиків» у спокої. У той день, коли я збиралася садити черенки зі склянки з крихітними корінцями, я перевірила і моїх «земляних мешканців». Якщо чесно, надії було мало, хоч вони і стояли зелененькі і свіжі.

Читайте також: Які кімнатні рослини можна посадити в один горщик?

Яке ж було моє здивування, коли всі листочки не захотіли вилазити із землі, вони щільно трималися за неї корінцями, навіть здвоєні листові пластини.

Один з листочків я викопала, щоб переконатися у всьому своїми очима. У листка був полуничок і досить довгі корінці. Причому, клубень був міцніший і більше, ніж у листочків у воді.

Експериментальні висновки

Замимокулькас з успіхом вкорінюється зеленими листовими пластинами і у воді, і в ґрунті. Однак в грунті виходять більш сильні клубні і коріння в ті ж терміни. Плюс, черенки вимагають менше турботи. Наступного разу при вкоріненні заміокулькаса я поміщу листові пластини відразу в маленький горщик і відстану від рослини на півроку, щоб уникнути проміжної пересадки. У водного способу є один плюс – наочність, дуже цікаво дивитися, як маленькі «заміки» дають корінці.

Загальна характеристика рослини

Заміокулькас – це представник сімейства Ароїдних, який спочатку привезений до Європи з африканських тропіків. Ця рослина має масивне листя і товсте кореневище. Воно відноситься до суккулентів, тобто того виду, який здатний пережити значні посухи, за рахунок своєї здатності накопичувати в м’ясистих тканинах вологу.

Виходячи з цього, слід пам’ятати про те, що квітка має низку особливостей:

  • не переносить надмірний полив;
  • вимагає багато сонячного світла.

Важливо! Заміокулькас отруйний, тому він може бути небезпечний для дітей, домашніх тварин. При догляді, пересадці та поливі рекомендується скористатися рукавичками з непроникного матеріалу.

Способи розмноження квітки в домашніх умовах

Багато досвідчених і початківців цікавляться, як розмножується заміокулькас в домашніх умовах. Існує ряд способів розмноження даної рослини в домашніх умовах, які досить прості і не вимагають надмірних зусиль.

Розмноження заміокулькаса відбувається наступними способами:

  • вегетативний, тобто спосіб розмноження за допомогою частин рослини, таких як листи, черенки, відростки і так далі;
  • генеративний, тобто розмноження насінням.

Кожен з цих способів має ряд переваг і недоліків, а також вимагає дотримання особливих правил. Але все-таки щоб розмножити заміокулькас, як правило, використовують вегетативний метод.

Відео: способи розмноження заміокулькаса.

Вирощування з аркуша

У число плюсів розмноження заміокулькаса листом входять доступність і нескладність. Посадковим матеріалом вибирають молодий свіжий лист без плям і пошкоджень. Ґрунт в цьому випадку повинен бути легкий, містити трохи піску для легкості і розпушування. Підійде земля для суккулентів або вермікулітно-піщана суміш.

Як виростити заміокулькас з листа? Для цього необхідно зробити укорінення аркуша наступним чином:

  • близько двох годин листок тримають на повітрі, щоб підсушити основу;
  • на підставу завдають активованого вугілля в порошку;
  • поглиблюють листочок заміокулькаса в стаканчик з грунтом на відстані фаланги.

Важливо! Перший тиждень посадковий матеріал не потрібно поливати. Його слід злегка обприскувати через день.

Вирощування заміокулькаса з аркуша – процес нескладний, доступний і зручний, але такий метод має істотний мінус. Справа в тому, що черенкування заміокулькаса листочками – процес довгий, тобто занадто тривалий процес розвитку нової рослини.

Відео: розмноження заміокулькаса листочком.

Розмноження стеблем

Це досить рідкісний спосіб, оскільки необхідно точно знати, скільки листя видалити з основи стебля. Видаляти їх необхідно, тому що вони при зіткненні з землею можуть загнити. Якщо вилучити забагато листя, нова рослина не зможе розвиватися.

Щоб вкоренити заміокулькас стеблем, необхідно виконати наступні етапи:

  • видалити листя з основи стебля так, щоб звільнити від них стебель приблизно на десять сантиметрів;
  • стебель залишити на добу для того, щоб підсушити;
  • припудрити підставу активованим вугіллям;
  • злегка надрізати основу стебля;
  • стебель укласти в субстрат під кутом приблизно двадцять градусів;
  • злегка присипати основу землею.

Зверніть увагу! Всі надрізи, зрізання частин рослини повинні проводитися виключно продезінфікованим ножем, інакше можливе інфікування і хвороби посадкового матеріалу.

Розмноження клубнями

Розмноження заміокулькаса клубнем має ту перевагу, що він дозволяє виростити дуже сильну і міцну рослину, яка вже зовсім скоро матиме вигляд дорослої квітки.

Для того щоб розділити клуби, необхідно взяти дорослий заміокулькас, вік якого не менше року. Процедуру слід проводити в теплу пору року.

Важливо! При неакуратному поділі клубня дуже високі шанси втратити і донорську, і нову рослину.

Розмноження заміокулькаса клубнем включає в себе наступні етапи:

  • акуратне витяг кореня з контейнера (важливо не пошкодити коріння);
  • промивання клубня;
  • поділ коренів шляхом розплутування;
  • обробка всіх завданих клубням ушкоджень слабким розчином марганцівки;
  • підсушування клубня протягом одного-двох днів;
  • висаджування клубнів.

При даному способі укорінення важливий вибір субстрату. Ідеальний субстрат для вкорінення клубнів включає:

  • дерн;
  • листову землю;
  • пісок;
  • торф’яну крихту;
  • невелика кількість перегною.

При цьому необхідно пам’ятати і про дренаж, який не дозволить застоюватися вологі в ґрунті.

Відео: розмноження заміокулькаса клубнем.

Генеративний спосіб розмноження

Даний спосіб досить складний і підходить, швидше, для професійних квітникарів, так як передбачає видобуток насіння з дозрілої квітки.

Розмноження насінням

Розмноження заміокулькасу насінням у домашніх умовах – це досить клопітке і практично неможливе завдання в домашніх умовах. Проблема в тому, що цвітіння цієї рослини в умовах міської квартири відбувається досить рідко. Ті, хто бачив квітку заміокулькаса, як правило, залишаються розчарованими – вона непоказна і нагадує початок кукурудзи.

Варто знати! Цвітіння цієї рослини означає те, що її життєвий цикл добігає кінця, і він, найімовірніше, скоро загине.

Оскільки є ряд простих вегетативних способів, професійні квітникарі віддають перевагу їм.

Розмноження заміокулькасу насінням у домашніх умовах, як правило, здійснюється для наукових цілей, слідуючи представленими нижче етапами:

  • квітку запилюють за допомогою пензлика з інтервалом приблизно в дві години;
  • після утворення зав’язку полив припиняють;
  • після утворення і відкриття коробочки, її зрізають і залишають на дві доби для просушки;
  • насіння витягують з коробочки, акуратно постукуючи по ній пальцями;
  • насіння перемішують з піском і висівають у вермікулітно-піщану суміш.

У подібних умовах необхідна система штучного підтримки необхідного рівня температури і вологості. За сприятливих умов із насіння виростає розсада, яку поділяють після того, як маленькі рослини утворюють два-три листочки.

Можливі проблеми

Розмноження заміокулькаса, як правило, буває неуспішним у ряді випадків, коли квітникарі роблять типові помилки.

  1. Не стерильні надрізи, нехтування дезінфекцією. Оскільки ця рослина – суккулент, в її тканинах накопичується багато вологи, яка, в свою чергу, створює сприятливе середовище для розвитку патогенної мікрофлори. Необхідно використовувати стерильні ріжучі інструменти та нові контейнери для розсади.
  2. Пошкодження посадкового матеріалу. Ця помилка типова при поділі клубня, коли замість того, щоб розплутати коріння, їх розрізають.

При чіткому слідуванні інструкціям та виключенні можливих помилок, практично будь-який навіть не професійний кольоровод здатний самостійно виростити заміокулькас.

Особливості рослини

Заміокулькас – вічнозелена трав “яниста рослина, батьківщиною якої вважається тропічна Африка. Щільне глянцеве листя темно-зеленого кольору має форму довгого пера, зібраного з окремих листових платівок на щільній підставі.

Між собою листя зібрані в щільну розетку і утворюють пишний віяло висотою близько 60 см.

Підземна частина складається з клубнів і товстих, м’ясистих коренів.

Цвіте заміокулькас рідко навіть за ідеальних умов утримання, вид у суцвітей не надто виразний.

Квіти мають незвичайну форму, що принесла йому славу рослини – мужогону. Через це невинний суккулент у народі отримав назву квітка безшлюбності.

Але набагато частіше його називають доларовим деревом, яке приваблює грошову удачу і покращує добробут свого власника. Заміокулькас часто можна зустріти в інтер’єрі офісів і відділень банків.

Швидше за все, справжня причина популярності заміокулькаса в тому, що він дивно невибагливий. Здійснювати за ним догляд в домашніх умовах дуже просто. Квітка віддає перевагу світлому місці, захищеному

Про автора

admin administrator