Як ходять і б’ють пішаки у шахах

Авторadmin

Як ходять і б’ють пішаки у шахах

Пішак. Пішак ходить тільки вперед по своїй вертикалі на одне поле, а б'є другі фігури тільки по діагоналі вперед, вліво чи вправо на сусіднє поле. Знявши фігуру, пішак стає на її місце і потім рухається по новій вертикалі.28 бер. 2020 р.

Як ходити пішаком у шахах Пішаки незвичні, тому що вони ходять і б'ють фігури різними шляхами: вони рухаються вперед, але б'ють фігури по діагоналі. Пішаки можуть лише ходити вперед на одну клітинку, за виключенням їхнього першого ходу, коли вони можуть ходити вперед на дві клітинки.

Умовна ціна вимірюється 8 пішаками . Ферзь є найпотужнішою фігурою на шахівниці . Ферзь може ходити по прямій в будь-якому напрямку , як по горизонталі , так і по вертикалі і діагоналі на відстань всієї дошки. Ферзь поєднує в собі можливості двох сильний фігур слона й тури .

Ходи в шахах виконуються суперниками по черзі. Жодна з фігур, за виключенням тури під час рокіровки та коня, не може перетинати поле зайняте іншою фігурою (перестрибувати інші фігури). Якщо фігура пересувається на поле, зайняте фігурою суперника, то фігура суперника повинна бути знята з дошки гравцем, який зробив хід.

Кінь — шахова фігура. Ходить та б'є фігури суперника «Г»-подібним рухом: спочатку на 2 клітини за вертикаллю або горизонталлю, потім на 1 клітину за вертикаллю або горизонталлю. Може перестрибувати через фігури суперника.

Шахова дошка зазвичай називається шахівниця. Шахівниця розміщується таким чином, що її перша горизонталь знаходиться біля гравця, що грає білими. Кожен з гравців має 16 шахових фігур: вісім пішаків, дві тури, два коня, два слона, ферзь та король.





Гравець, який грає білими фігурами, завжди робить хід першим. Тому гравці, як правило, вирішують, кому грати білими за жеребом, наприклад, підкидаючи монету або змушуючи одного з гравців вгадати колір пішака, схованого у руці суперника. Потім білі роблять хід, а за ними – чорні, потім …

Про автора

admin administrator