Кучинські кури

Авторadmin

Кучинські кури

Породи курей: класифікація та опис

З того часу, як людина приручила і одомашнила перших півня та курку, пройшли тисячі років. За цей період з’явилося безліч різних курячих порід: тільки зареєстрованих відомо приблизно 200, а всього у світі налічується понад 700 різновидів. Залежно від свого призначення усі курячі породи поділяються на групи. Крім своєї спрямованості, різні породи курей відрізняються одна від одної кольором, розмірами, формою тіла та іншими параметрами. Пропонуємо до вашої уваги визнану на сьогодні класифікацію, яка найточніше відображає сферу використання тієї чи іншої породи.

Класифікація курячих порід

Яєчні

У яєчних курей звисаючий на бік листоподібний гребінь, у півнів – прямостоячий. Птахи мають щільне оперення і широкий біля основи хвіст. Вага курчат яєчної породи становить 30-35 г. Середня вага курей – 1,8-2,2 кг, півнів – 2,7-3,0 кг. Несучість курей цих порід 200-220 яєць на рік, у просунутих фермерських господарствах доходить і до 270 штук. Леггорн. Кури цієї породи зі схожим на трикутник тулубом набули найбільшого поширення у світі. Через непереносимість шуму птаха необхідно утримувати у тихих умовах. У 4,5-5 місяців кури починають нести яйця, які важать приблизно 60 г, мають великий розмір і міцну шкаралупу білого кольору. Леггорни приносять на рік від 160 до 300 яєць і навіть більше. Максимальна продуктивність настає у птахів в 1 рік. Домінант. Витривала порода курей, яка не вимагає особливого догляду. Завдяки сильному імунітету птахи майже не хворіють. Середня вага яйця – 70 г. Несучість курей – 300 і більше штук на рік. Максимальні результати яйцекладки можна отримувати протягом 3-4 років. Адлерська срібляста . Несучість у курей зазвичай починається у 6 місяців. Продуктивність становить 170-190 яєць на рік, іноді доходить до 200 штук. Яйця середнього розміру, важать майже 58-59 г, покриті шкаралупою кремового кольору. Для розведення Адлерська срібляста не придатна, оскільки у цих курей відсутній інстинкт насиджування.

НПК 3-4. Гроувер для молодняка кур-несушек, 9-16 недель

М’ясні

Кури м’ясних порід відрізняються від інших масивною статурою і великою вагою. Візуально визначити м’ясних курей можна за короткими ногами, щільним оперенням і кремезним тілом. У житті цей домашній птах поводиться спокійно. Брама. Середня вага курей 3,5-4 кг, півнів – 4,5-5 кг. М’ясо цих птахів вважається найніжнішим і дієтичним порівняно з іншими м’ясними породами. Але якщо корм підібраний неправильно, смакові якості м’яса помітно погіршуються. Фавероль. Особин цієї породи можна визначити за пишним оперенням на лапах і густими бакенбардами. На злегка плескатій голові розташовується маленький гребінець рожевого кольору. Кури важать у середньому 2,6-3,2 кг, півні – 3,1-4,0 кг. Птахи відрізняються високою продуктивністю і витримують холоди, однак схильні до ожиріння і втрачають продуктивність при схрещуванні з іншими породами. Міні-м’ясні кури . Птахи мають міцну статуру і важать у середньому 2,7 кг (кури) і 3 кг (півні). Внаслідок правильної відгодівлі дають ніжне і соковите м’ясо. Несучість становить понад 170 яєць на рік. Плюс вирощування міні-м’ясних курей у тому, що вони мало їдять і не займають багато місця.

М’ясо-яєчні

Досить популярні види курей для розведення у фермерських господарствах приватного типу. Представники цього універсального типу порід здатні як нести яйця, так і демонструвати високі м’ясні показники. Птахи відрізняються спокійною вдачею і витривалістю, а також володіють вродженим інстинктом насиджування. Род-Айленд. Дуже витривала і невибаглива в утриманні порода курей. Тіло має прямокутну форму, тулуб – широкий і довгий, груди – опуклі. Оперення має червоно-коричневе забарвлення, хвіст прикрашає чорне пір’я із зеленим відливом. Кури важать приблизно 3 кг, півні – 3,8-4 кг. Нью-Гемпшир . Курей легко впізнати за червоно-коричневим оперенням, а півнів – за золотою гривою. Середня вага курей – 2,5 кг, півнів – 3,5 кг. У птахів довгі ноги і короткий хвіст. Порода добре уживається з іншими представниками пташиної родини. У перший рік курка-несучка приносить приблизно 200 яєць, середня вага кожного 60 г. Кучинські Ювілейні . У птахів подвійне окреслене і оточене оперення. Несучість курей досягає 180 яєць на рік. За гарного годування порода характеризується швидким набором ваги. Квочки Кучинських Ювілейних дружньо ставляться до курчат, включаючи й інших порід.

ПК 5-4. Старт для бройлеров, 6 (0) -22 дня

Кроси

Ці породи – результат схрещування півня одного виду і курки іншого виду. Розведенням кросів переважно займаються великі птахофабрики. Серед кросів виділяють курей м’ясного, яєчного і універсального напрямку. Майстер грей. Порода має характерне сіро-біле забарвлення пір’я. Птахи мають сильний імунітет, спокійний характер і витривалість. Вага дорослої курки приблизно 4 кг, півня – 6 кг. М’ясо птаха нежирне. Продуктивність у середньому становить 300 яєць на рік. Яйце вкрите світло-коричневою шкаралупою і важить понад 65 г. Ломан Браун. Молодняк цієї породи рано дозріває – на 135-й день. У цей же час відбувається і перша яйцекладка, максимальні показники якої відзначаються у період з 160 по 180 дні життя. При цьому кладка яєць триває недовго – протягом 80 тижнів. Білефельдер. Порода здатна витримувати температуру до -15 °С, а також характеризується швидким ростом і збільшенням маси. Кури важать 3,9 кг, півні – 4,5 кг. Несучість за рік – понад 200 яєць вагою 60-70 г. Причому кури несуться майже безперервно.

Декоративні

Ці породи курей родом з Китаю та Японії відрізняють маленькі розміри і привабливий зовнішній вигляд. Одні з них виділяються завдяки наявності хохолків, інші – короткого пір’я, треті – довгого пір’я і т.ін. Вирощування таких незвичайних для нашої місцевості птахів вимагає особливих умов і досвіду.

Бійцівські

Батьківщиною цих порід, які заслужили свою назву завдяки войовничим якостям, є Малайзія та Англія. До типових представників цього напрямку належать Малайська бійцівська і Англійська породи, які в інших країнах зазвичай беруть участь у півнячих боях. Розведенням бійцівських порід наші птахівники не займаються. З урахуванням обраної вами для вирощування та розведення породи необхідно забезпечити птаху збалансований раціон. Радимо включати у програми годування курей готові комбікорми від компанії «Фідлайф». У лінійці ТМ «Feed&Life» і ТМ «НОРМА plus» представлені найменування кормів, розроблені під різні вікові групи курей-несучок та бройлерів.

Кучинська ювілейна

Порода названа на честь 25-го ювілею племінного заводу «Кучинський» (Московська область) в 1954 році. Там були виведені кучинські кури — в результаті складного схрещування російської білої, нью-гемпшира, род-айленда, австралорпа, лівенської та білих перламуток. Роботи з удосконалення кучинської породи велися протягом 4 десятиліть. Спочатку кури-несучки були занадто великими, тому не відрізнялися високою несучістю.

Селекціонери звертали насамперед увагу на продуктивні показники породи, життєздатність молодняка, високу стійкість перед інфекційними хворобами, а також хорошу переносимість негоди. Виділяючи ці якості, вчені вклали їх у переважній кількості в стандартну генетику породи курей кучинська ювілейна.

Пізніше, в 1990 році, назва була змінена на кучинських ювілейних.

Стандарт породи

Забарвлення пера кучинських курей — золотисто-коричневе або світло-коричневе. Пух під пір’ям має сірий колір. У півнів допускається наявність червоного відтінку оперення з кількома чорними хвостовими пір’їнами. Чорні вкраплення допускаються на крилах і грудях птиці. Голова середніх розмірів. Мочки вух і гребінь яскраво-червоного кольору. Гребінь має мінімум 5 зубців. Тулуб курей великий, ноги — короткі, м’язи грудей і лап добре розвинені, м’ясисті.

Маса півня може досягати 4,5 кг, а курка важить близько 3 кг.

Господарська характеристика

Великою перевагою породи вважається здатність легко переносити несприятливі кліматичні умови. Несучки гарно переносять суворі зими і при цьому продовжують нестися навіть без обігріву курника. Важливо, щоб у приміщенні не було протягів і вогкості. Кучинські кури рідко хворіють, курчата також відрізняються високою життєздатністю.

Особливістю курей є добре розвинений материнський інстинкт. Вони охоче сідають на яйця і дбайливо ставляться до пташенят. Курчата дуже швидко ростуть і відмінно набирають вагу.

Несучість за рік становить до 250 яєць. Породу можна віднести до скоростиглих, так як кури починають нестися з 6-місячного віку і здатні відкладати яйця в зимовий період. Здатність нестися не втрачається в них і на другому році життя.

Кури кучинської породи швидко ростуть і в 2,5 місяці жива маса півня становить близько 2 кг, а курочки — 1,5 кг. М’ясо соковите й ароматне.

Про автора

admin administrator