Коли можна пропустити тренування

Авторadmin

Коли можна пропустити тренування

7 причин пропустити тренування і не шкодувати про це

Ніхто не сумнівається в тому, що регулярні тренування приносять чимало користі, проте у багатьох людей часто виникають сумніви з приводу того, чи нормально іноді пропускати заняття спортом. Звичайно, є велика кількість людей, які недостатньо фізично активні, однак при цьому є і чимало таких, які, навпаки, занадто старанно стараються в тренажерному залі. Коли ж можна пропустити тренування, не відчуваючи з цього приводу провини?

Коли про це вам сказав ваш лікар

Ця порада здається очевидною, проте дуже багато людей весь час її ігнорують. Замість того щоб йти наперекір своєму лікарю, ви можете використовувати цей час, щоб зробити розтяжку для всіх м’язових груп. Ви також можете почитати книгу, навчитися чомусь корисному, провести час з близькими.

Якщо ви випили

Ви вирішили посидіти в барі з друзями замість візиту в тренажерний зал, і це нормально. Але вам краще перенести тренування на інший день, а не намагатися відвідати заняття після того, як ви випили. Алкоголь не тільки має серйозний вплив на ефективність тренування, він також зневоднює організм і збільшує ймовірність отримання травми.

Коли у вас болять м’язи

Якщо у вас дуже сильно болять м’язи, що часто трапляється з тими, хто тільки починає тренуватися, то вам потрібно взяти перерву на 3-5 днів, щоб відновитися. Якщо ви проводите свої перші тренування або повертаєтеся до фізичної активності після тривалої перерви, біль у м’язах може проходити досить довго.

Якщо ви хворієте

Якщо ви застудилися, то вам безумовно варто пропустити тренування, щоб відпочити і виспатися. Тренування дуже сильно навантажують ваш організм, тому якщо ви хворі, інтенсивні заняття зроблять тільки гірше. Однак якщо у вас невелика застуда, нежить або що-небудь несерйозне, ви можете провести легке тренування.

Коли вам здається, що ви отримали травму

Існує різниця між м’язовим болем і травмою. М’язовий біль не є гострим і різким. Якщо ви відчуваєте гострий або різкий біль, тренування можуть погіршити ситуацію. Велика частина легких травм проходить через кілька днів відпочинку, але тренування може зробити ваше пошкодження більш серйозним, через що ви не зможете займатися спортом значно довше.

Якщо ви у відпустці

Якщо ви пропускаєте тренування, щоб розслабитися на пляжі або побачити нове місто, вам не варто відчувати з цього приводу провини. Крім того, дослідження показують, що ви навіть можете скинути вагу під час відпустки через низькі рівні стресу і зміну режиму харчування. Також всі фахівці у сфері фітнесу рекомендують зробити перерву в тренуваннях під час відпустки.

Коли вам нудно

Обрана вами програма занять може рано чи пізно вам наскучити. Якщо з вами це сталося, то вам варто замість чергового тренування витратити годину або два часу на те, щоб зрозуміти, що можна змінити. Зокрема, вам варто розглянути цілі, розклад, а також всі життєві фактори, які можуть негативно впливати на ваше бажання займатися спортом.

Поважні причини: через що можна пропустити тренування?

Фанатизм надзвичайно поганий у всьому. І якщо Ви піддаєтесь ліні – це також погано, як і бігти в тренажерний зал, коли щось болить. Отож, виходить, що інколи можна пропускати тренування. Бувають випадки, коли тренування становить реальну небезпеку для здоров’я людини.

Давайте розглянемо ситуації, коли від тренування краще відмовитися без жодного почуття провини.

Поважна причина не відвідати спортивний зал – якщо ви захворіли. Організм в цей момент витрачає максимум енергії на боротьбу з хворобою. Забираючи енергію на тренування, ви тільки відтягуєте одужання. Тому, в періоди хвороби ніяких дефіцитів калорій і тренувань. Додаткові навантаження йому зовсім ні до чого під час відновлення. Чим більше ви будете допомагати своєму організму, тим швидше він поборе хворобу, і Ви знову будете “в строю”.

Перевтома організму. Будь то через нестачу сну, або через надлишок тренувань. Якщо ви відчуваєте, що ваш організм вже на межі виснаження (фізичного та емоційного), зробіть день відпочинку. Адже, коли немає сил, ефективно тренуватися не вийде. І замість користі, ви отримаєте тільки ще більше втоми. Запишіться в цей день на масаж, в басейн, або просто ж добряче виспіться.

Якщо напередодні вживали алкоголь. Якщо напередодні ви гарно відгуляли якесь свято, то не треба включати на наступний день режим “спортсмена”. Краще відпочити та не перевантажувати серце тренуваннями. Тому що заняття після алкоголю вкрай негативно впливають на серцево-судинну систему, а також зневоднюють організм.

Травма. Якщо ж Ви напередодні травмувались, тоді ніяких тренувань через біль і дискомфорт (якщо це, звісно, не крепатура). В такому випадку вам краще звернутись до лікаря, ніж думати про фітнес-зал.

Коли у вас критичні дні. Насправді в критичні дні можна тренуватися, а йога і деякі інші практики навіть полегшують самопочуття. Правда, навіть в йозі можна робити далеко не всі асани. Якщо ж у вас болить живіт, рясні виділення і запаморочення, тоді тренування краще відкласти на декілька днів. Пам’ятайте, тренуватися в критичні дні можна тільки в разі, якщо вас зовсім нічого не турбує. Також у такому випадку краще прибрати вправи для пресу.

Після пологів. Лікарі з впевненістю рекомендують утриматись від тренувань на 6 тижнів після природних пологів та на 12 тижнів після операції кесарів розтин.

Обов’язково слухайте і прислухайтесь до свого організму і він вам віддячить здоров’ям і красивою фігурою.

Автор: Назарій Дзюбановський

Про автора

admin administrator