До яких страв можна додавати базилік

Авторadmin

До яких страв можна додавати базилік

Які страви додають базилік?

Базилік звичайний – це напівчагарник, культивується як однорічна кущова пряна трав’яниста рослина висотою (15) 20-60 (80) см з розгалуженим, поверхнево розташованим коренем. Стебло базиліка пряме, чотиригранне, розгалужене. Листя перехресно-супротивні, короткочерешкові, яйцеподібні, довгасто-яйцевидні, нижні – голі, верхні – волосисті; пластинка листа цілокраї або іноді рідкозубчаста, загострена, злегка гофрована, блискуча; листя можуть бути різноманітні за забарвленням: зелені, зелено-фіолетові, фіолетові; фіолетова пігментація спостерігається також на стеблах, черешках листя, суцвіттях. Листя довжиною 1-1,5 см і шириною 0,5-1 см у дрібнолистяних форм, довжиною 10-12 см і шириною 6-8 см у широколистяних форм, в середньому довжиною 3-5 см і шириною 2-2,5 см · Чашечка базиліка яйцеподібна, віночок двогубий; пелюстки віночка білі, блідо-рожеві або рожеві, червоні, рідше світло-фіолетові, бузкові; розташовані по (3)6-10 в пазухах верхівкового листя і приквітників у неправильних, хибних, щільних напівмутівках, утворюючи на кінцях стебла та його розгалужень довгі, кистевидні суцвіття довжиною 7-20(35) см. Стебло, листя та чашки базиліка покриті волосками . Плід базиліка – сухий, при дозріванні розпадається на 4 овальних, гладких, матових, буро-чорних або чорних, чорно-фіолетових горіхів. Цвіте із червня до кінця серпня (середини листопада). Плоди дозрівають у середині вересня – середині листопада. Маса 1000 см – 1-1,8 г. Розім’яті частини рослини видають сильний аромат. Розмножується насінням та живцями. Є популяції з величезним переважанням анісового, гвоздикового, перцевого, лимонного запаху, ні з неприємним запахом. Налічує близько 150 видів. Б. евгенольний – O. gratissimum L. (напівкущник висотою 1-1,5 м, стебла і гілки чотиригранні, потім злегка округлі, дерев’янисті біля основи; листя довгасті або яйцеподібні, загострені, пильчато-зубчасті, опушені; квітки дрібні; зібрані в напівмутівках у просту або розгалужену біля основи кисть, цвіте і плодоносить з травня по липень) містить: 0,5-2 % ефірної олії, в ефірній олії міститься до 45-90 % евгенолу, також тимол, d-цитронеллал, лімен, лимонен, цитраль, оцимен, карвакрол, камфен, α- і β-пінен; має поміркований смак, сильно пряно-пекучий аромат; є прототипом гвоздики, запашного перцю, з відтінками лимона, гвоздики, м’яти; надає їжі смаку, що нагадує перець. У тропічних і субтропічних країнах використовуються: Б. сивий – O. canum Sims., В ефірному маслі міститься до 30-35% камфори, використовується для чаю при гарячкових станах, для відлякування москітів; Б. м’ятолистний (камфорний) – O. menthaefolium Hochst., містить: 1,5-6% ефірної олії, в якому – 55-80% камфори; Б. кіліманджарський – O. kilimandsharicum Guerke, містить: 0,68-3,3% ефірної олії, в якому – 70% легко виділяється камфори; Б. священний – O. sanetum L., в ефірному маслі переважає евгенол, культивують як пряну та лікарську рослину; Б. зелений – O. viride Willd., в ефірному маслі міститься до 65% тимолу, застосовують при лепрі, нежиті, лихоманці; запах паленого або розпорошеного сухого листа відлякує москітів, салатну рослину, порошок із сухого листя замінюють перець. Назва базиліка перекладається як «пахощі, гідне королів».

Сировина з базиліку

Трава базиліка – herba Basilici (Ocimi basilici), ефірна олія. Сировину збирають у суху погоду у фазу цвітіння основної маси рослин (кінець липня-серпня) до 2-3 разів на сезон; запізнення збору веде до втрати зеленої маси – листя починає обсипатися, до зниження вмісту ефірної олії. Щоб отримати потрійний урожай, необхідно при першому та другому зборі залишати на нижній частині стебла листя, тоді рослина зможе знову дати пагони. Зрізають пагони довжиною 8-12(20) см не нижче лінії облиственення, оскільки стебла містять: мало ефірної олії; зібрану сировину розкладають тонким шаром, сушать у тіні (під дією сонячних променів зелені частини рослини втрачають свій колір, аромат і смак), у місцях з гарною вентиляцією, температура при сушінні не повинна перевищувати 35 °С; сушіння закінчується, коли стебла добре ламаються, а листя та квітки легко розтираються в порошок; якщо сировина запариться або буде довго сохнути на світлі – листя втратить своє характерне світло-зелене забарвлення. Вихід сухої сировини – 16%. Запах сильний, ароматичний, приємний, пряний, що нагадує аромат гвоздики або мускатного горіха, запашного перцю. Смак приємний, злегка холодить, кислуватий, короткий час солодкуватий, солонуватий. Зберігають сировину в пакетах, коробках, закритому скляному посуді, в добре провітрюваних сухих місцях, оскільки під впливом вологи і світла повністю втрачається аромат.

Як застосовувати?

У кулінарії застосовують базилік у свіжому та сушеному вигляді. Збирають царську траву до настання чи під час цвітіння. Щоб зробити заготівлю на зиму, її потрібно висушити. Зберігається пряна трава в сухому і провітрюваному місці без доступу світла.

Найкраще базилік поєднується із зеленими овочами та томатами. Додають його до страв гарячого приготування. У салати пряна трава кладеться у свіжому вигляді. Засушений базилік застосовується як замінник перцю в консервному та ковбасному виробництві, а також у кулінарії.

Хімічний склад базиліка

Всі надземні частини рослини базиліка, особливо листя та квітки, містять: ефірну олію (у листі — 1,6-6 %, у суцвіттях — 1,5-3,5 %, у стеблах до 0,3 %), із приємним запахом запашного перцю, основним компонентом якого є метилхавікол (до 60 %), хавікол, евгенол, камфора, цинеол, l-ліналоол, пінен, оцимен (мірцен), а також фітонциди, глікозиди, сапоніни, рутин (150 мг %), β-каротин (3-8,7 мг%), рибофлавін (0,092 мг%), нікотинова кислота (0,315 мг%), вітамін Е, 0,9 % цукрів, 17,1 % крохмалю, 16,3 % білків, 4,73 % жирів, 12,6% клітковини, 6% дубильних речовин (1,67% танінів); у листі є до 62 мг % аскорбінової кислоти (у 2,5 разів більше, ніж у зелені петрушки). У насінні міститься 12-20% жирної олії.

Властивості та застосування базиліку в кулінарії

Найчастіше базилік, застосування в медицині та інших областях якого спостерігається з давніх-давен, використовується саме кулінарами. Коли чуєш назву цієї пряності, на думку відразу приходять свіжі салати, соус песто та інші смаколики.

Є страви, куди додають сушений базилік, є рецепти тільки зі свіжою зеленню. Дізнаємось, які властивості рослини цінуються в кулінарії, і куди застосовують базилік.

Кулінарні властивості базиліка

Ця пряність має такі кулінарні властивості:

  • Благотворно впливає на роботу шлунка та кишечника . Базилік допомагає краще засвоювати їжу.
  • Насичує організм вітамінами та мінералами . У цій рослині міститься безліч корисних речовин, що допомагають тримати організм у тонусі та дають енергію для життя.
  • Заспокоює нервову систему . Квіти базиліка, застосування яких проводиться нарівні з листям, допомагають при стресах та нервових розладах.
  • Надає стравам особливого смаку . Базилік сушений, застосування якого не менш популярно, ніж свіжого, надає стравам пряний смак з незвичайними нотками, властивими тільки цій рослині. У базиліковому смаку поєднується багато: терпкість, трішки гіркого присмаку і водночас ніжність та приємність. Страви з базиліком не приїдають ніколи!
  • Надає чудового аромату всьому, навіть чаю . Якщо додати до чаю кілька сім’янок базиліка, він перетвориться на напій королів!
  • Прекрасно поєднується з іншими прянощами . Його можна змішувати з петрушкою, розмарином, м’ятою, чебрецем або чебрецем.

Ці властивості роблять базилік незамінною приправою. Дізнаємося, куди можна додати фіолетовий або зелений базилік.

Застосування приправи базилік

Як приправу або сировину для чаю використовуються надземні частини рослини. Дізнаємося, куди вони додаються:

  • Базилік: стебла, застосування . Стебла кулінари використовують нарівні із зеленню. Головне, щоб вони були молодими: стебла, що загрубіли, для готування не годяться. Їх додають у страви з м’яса, риби, різні соуси та маринади.
  • Квіти базиліка: застосування . Квіти, зібрані на початку цвітіння, йдуть на приправу до різноманітних страв і додаються до чаю.
  • Насіння . Базиліковим сім’янками ароматизують чаї, м’ясні паштети, свіжі салати та супи.
  • Трава базилік: застосування . Свіжа зелень – найкраща добавка до салату з помідорів, яєчні, морської та річкової риби, пасти, сирів, супів, овочевих салатів та м’яса, особливо до баранини.

Головне – додавати цю пряність у міру і наприкінці готування, щоб зберегти запах.

Дія та застосування базиліка

Ефірна олія базиліка збуджує апетит, має протизапальну, протимікробну, бактеріостатичну, протистоцидну (згубно діє на найпростіших) дію. Зі змістом, зокрема, камфори та хавікола пов’язують тонізуючу дію. Трава виявляє заспокійливу, спазмолітичну (при спазмах кишечника, жовчовивідних шляхів), антисептичну, ранозагоювальну, протилихоманкову, пом’якшувальну, вітрогону дію; її застосовують при гіпоцидному гастриті (лікувально-дієтичний засіб), коліті, нудоті, камінні жовчного міхура, нефриті, запаленні сечових шляхів (пієліті, циститі), при лихоманці, застуді, бронхіальній астмі, як протикашльовий засіб як при коклю. жінок, головного болю, запаморочення, неврозах, епілепсії, затримці менструації; має загальнотонізуючу дію при астенії. Гарячий настій застосовують при запаленні нирок, сечового міхура, застуді, нежиті, спазмах; зовнішньо – для полоскань при ангіні, стоматиті, зубного болю, для ароматизації ванн, нанесення на рани, що важко гояться, виразки, при екземі, у вигляді припарок при ревматизмі. Сік свіжого листя в Болгарії використовують при гнійному запаленні середнього вуха. Запарене в гарячій воді насіння або трава – при запаленні очей, тріщинах сосків, захворюваннях суглобів. Відвар з оцтом і невеликою кількістю кухонної солі – для полоскань ротової порожнини при зубному болю. У давнину траву прикладали до місць укусів отруйних комах (скорпіонів, шершня). Насіння використовували при нетриманні сечі. Евгенол застосовується в зуболікарській практиці як дезінфікуючий та дезодоруючий засіб. Входить до складу лікарського препарату Бронхолітин, що застосовується при спастичному бронхіті. Рекомендують у дієтичних стравах при метеоризмі, відсутності апетиту, зниженому кров’яному тиску.

Препарати з базиліком

Сучасна медицина все частіше прагне використовувати у складі лікарських засобів натуральні інгредієнти. Базилік не став винятком. Він отримав широке застосування при виробництві всіх відомих препаратів для лікування болю в горлі, кашлю. У складі ліків від хвороб горла міститься, як правило, екстракт листя, насіння та коріння базиліка, що наділяє препарат відхаркувальною, жарознижувальною та антисептичною дією. До популярних препаратів, у складі яких є базилік, можна віднести: «Травісіл», «Доктор Мом» «Суприма-бронхо» та багато інших.

Базилік: ефірна олія

Рецепти з базиліка

  1. 10% настій трави, приймають по ⅓ склянки 3 рази на день як заспокійливе, при застуді випивають протягом дня, застосовують для обробки ран, виразок, екземи.
  2. Настій із 4-5 г трави з 250 мл (сильна доза) або 500 мл (слабка доза) окропу – добова доза; застосовують при пієліті з явищами дизурії, циститі, кашлюку.
  3. Настій (4-8 г трави в 250 мл окропу), п’ють замість чаю, 3,7-7,5 г трави заливають 120 г гарячої води, п’ють замість чаю.
  4. Тонізуючий чай: 1 столову ложку подрібненої трави заливають 1 склянкою окропу, проціджують, приймають по ½ склянки 2 десь у день.
  5. Настій (1-2 чайні ложки трави в 250 мл окропу), приймають по 1 склянки до їжі або на ніч (добова доза).
  6. 1 столову ложку трави заливають 300 мл окропу, відварюють 1 хв, настоюють 30 хв, приймають по 80 мл 3 десь у день їжі при неврозах, епілепсії, метеоризмі чи 15 хв до їжі за відсутності апетиту.
  7. 2 столові ложки трави заливають 0,5 л окропу, настоюють до охолодження, приймають по ?
  8. Сік свіжої рослини закопують при гнійному запаленні середнього вуха.
  9. Насіння обливали гарячою водою, отримували слизовий відвар, який прикладали до запалених очей і соски, що тріснули.

Кулінарія з базиліку

У їжу вживають листя базиліка і молоді пагони у свіжому та сушеному вигляді, цілісним та подрібненим. Для приправи пагони зрізають до настання цвітіння, пов’язують у пучки, вішають і сушать у тіні, у добре провітрюваному місці. Запах ароматний, пряний; деякі види по запаху нагадують гвоздику та мускатний горіх. Смак злегка гіркуватий, короткий час солодкуватий. Потовчене в порошок сухе листя має приємний кислуватий смак. Вживають у всі овочеві страви, квасолю, горох, підливи до м’яса та риби (порошок базиліка замість лаврового листа), соуси, салати; йде до зелених, яєчних, курячих, крабових салатів, але тільки не до картопляних і бобових, в страви з томатів (для ароматизації томатного соку (порошком з сухого листя базиліка в суміші з розмарином), консервів овочевих, в кетчупи, страви зі шпинату, квашеної капусти, покращує смак супів, других овочевих страв, м’ясних та рибних (відвареної та заливної риби) страв, сирів, додають у сир, бутербродна олія, яєчні страви (омлети), печінкові паштети, черепаховий суп, використовують для віддушки оцту листків поміщають у сулію з оцтом), який надає пікантний присмак салатам і білим соусам, в італійській кухні та кухні південних слов’ян разом з тертим сиром вживають як приправу в основному для приготування страв зі спагетті та макаронів, додають як один з компонентів у розсол для огірків, томатів, кабачків, патисонів, білих грибів, подрібнені листочки покращують смак кнелів з печінки, ковбас, свинячих котлет. Порошок сухого листя базиліка разом із розмарином, чебрецем, м’ятою перцевою та червоним меленим гірким перцем входить до складу пряної суміші, що замінює запашний перець. Настій трави має приємний запах, що використовується замість чаю. Використовують у кондитерській промисловості, вживають при виготовленні лікерів «Бенедиктин» та «Шартрез». Салат з базиліка і помідорів. Невеликі спітнілі томати нарізають великими часточками, посипають дрібно нарізаним листям базиліка, зеленню петрушки і кропу, заправляють сметаною і дрібно натертим вареним яйцем: 100 г листя базиліка, 2-3 штуки помідорів, зелень петрушки і кропу. сіль.

Інші властивості базиліка

Базилік є медоносною рослиною. Ефірне масло, евгенол використовуються у парфумерній промисловості як ароматичний засіб, а також як сировина для отримання ваніліну.

Застосування базиліка

Базилік давно застосовують у народній медицині як засіб для лікування різних хвороб. Найпоширеніше застосування базиліка – це використання його в процесі приготування лікувальних бальзамів, настоїв, відварів та олій.

Ще в давні часи листя та квітки базиліка розтирали та з’єднували з олією з білого кунжуту. З цих інгредієнтів виготовляли ліки, що допомагають при захворюваннях шкіри та різних опіках.

Настій, приготований з квіток базиліка, до якого ще входить насіння чорного кунжуту, допомагає знизити високу температуру тіла. Такий самий настій приймають при застуді як профілактичний засіб.

Знесиленим породіллям допомагало розтерте листя базиліка, змішане з молоком (кислим). Цей засіб надавав їм сил, а під час лактації – нормалізував і збільшував її.

Для розм’якшення мозолів застосовують кашку, яку готують з листя базиліка і накладають на мозолі.

Щоб зняти біль голови, потрібно перетерти листя базиліка і покласти перетерту масу на віскі та потилицю.

Чай, виготовлений з висушених квіток і листя базиліка, допоможе знизити тиск і додасть бадьорості.

Залікувати дрібні рани та порізи допоможуть ванни з настоєм базиліка. Для позбавлення від пітливості ніг та неприємного запаху застосовують ванни для ніг з холодного настою базиліка.

Якщо людину мучить нежить, то і тут допоможе базилік: потрібно просто вдихати аромат від листя рослини.

В які страви додають базилік?

Особливого шарму і глибини будь-якої страви надають додані до нього спеції і приправи. Саме ці «маленькі помічники» можуть внести кардинальні зміни у смак страви, зробивши його справжнім шедевром кулінарного мистецтва. Відмінними ароматичними властивостями і великою користю для організму наділені трави, зокрема – всі види базиліка. Листя цієї рослини часто застосовуються в їжу, воно є невід`ємною частиною італійської кухні. Як саме використовувати спецію, і в яких рецептах вона буде найбільш актуальна – спробуємо розібратися.

Фіолетовий і лимонний базилік – який куди додавати?

Фіолетовий сорт відрізняється великим вмістом ефірних масел в порівнянні з іншими видами рослини, а тому він більш ароматний. Така властивість буде корисно при приготуванні морепродуктів, м`ясних страв і ароматних напоїв типу лимонаду. Його сфера застосування дуже широка, і багато господинь використовують саме фіолетовий сорт в своїх кулінарних експериментах.

Зелені листочки лимонного базиліка володіють своєю особливістю – тонким цитрусовим ароматом і унікальним кислувато-лимонним присмаком. На жаль, даний тип рослини не так широко відомий, як звичайний фіолетовий або зелений, але це зовсім не означає, що його не можна використовувати. Продукт можна вживати в їжу, і краще за все він буде поєднуватися з рибними стравами. Відмінного ефекту вийде добитися, якщо помістити листочки в тушку риби перед запіканням в духовці – лимонні нотки будуть присутні, найкращим чином обігруючи рибу, але самого цитрусового не буде.

Застосування свіжого листя базиліка в кулінарії

Розглянемо основні напрямки використання свіжого листя рослини в приготуванні страв.

приготування салатів

Салати зі свіжою зеленню – це легке рішення для смачного і простого перекусу. Найпопулярніший і при цьому вельми вишуканий рецепт – салат Капрезе, який вимагає використання помідорів, сиру моцарелла, бальзамічного оцту, оливкового масла і, звичайно ж, свіжих листочків базиліка. Помідор і сир нарізаються кружечками і укладаються по черзі на тарілку, після чого доповнюються зеленню і збризкують оцтом і олією.

Є й інші варіанти, які не можна віднести до числа класичних рецептів. Так, можна змішати приготовану червону і білу квасолю, трохи зеленої цибулі, кінзи і базиліка, і полити все це заправкою з оливкового масла, часнику і апельсинового соку. За смаком додаються сіль і спеції.

Як використовувати для заготовок на зиму

Зимові заготовки – це не обов`язково складне і монотонне заняття, яке тільки забирає сили і час. Процес консервації може бути цікавим і захоплюючим, перетворившись на справжнє хобі, і для цього всього лише потрібно взятися пробувати нові рецепти і поєднання. Пропонуємо познайомитися найпопулярнішими рецептами з додаванням листя базиліка:

  • малинове варення з м`ятою і базиліком. На кілограм ягід знадобиться близько 500 грам цукрового піску, сік половини лимона, 7 листочків м`яти і 5 листочків базиліка. Малину потрібно засипати цукром для виділення соку, після чого поставити на вогонь до закипання. Варення остуджують і повторюють нагрівання ще пару раз. Під час останньої процедури потрібно помістити в варення марлевий мішечок з листочками і лимонною цедрою – так аромат і смак інгредієнтів перейдуть в основну масу, але не будуть заважати під час їжі;
  • популярністю користується варення з полуниці з базиліком (на кілограм ягід – 5 крупно нарізаного листя рослини);
  • базилік чудово доповнює і напої, так що ще один варіант – додати листочки в вишневий компот-
    можна додавати базилік і під час консервації помідорів і огірків, особливо цікаве поєднання вийде з коренем хріну.

Базилік і м`ясо – ідеальне поєднання

М`ясні продукти з такою спецією набувають особливого смаку, якого домогтися іншими способами просто неможливо. Варіювати таке поєднання можна як завгодно, наприклад, в рамках м`ясних салатів або запечених основних страв. Так, справжнім відкриттям стане курка, запечена цілком у духовці з листочками базиліку, чебрецю, волоським горіхом і невеликими шматочками лимона.

Хорошим варіантом буде приготування тушкованого м`яса, де для підливи використовувалися помідори, базилік і часник. У такому ансамблі рослина найкращим чином доповнить томати і підкреслить смак м`яса, роблячи його більш вираженим і пікантним.

Використання для приготування соусів

Соус – це справжнісінька корона для хорошого страви, саме він може вигідно підкреслити всі його достоїнства і гармонійно доповнити смак. Сьогодні в кулінарії просто величезна кількість рецептів соусів, які можна підібрати абсолютно до будь-якої страви. Мабуть, одним з найпопулярніших зелених добавок можна назвати класичний соус песто, в приготуванні якого просто не обійтися без базиліка.

Традиційний рецепт вимагає свіжого листя базиліка, оливкового масла, твердого овечого сиру, кедрових горішків і трохи солі, але є чимало його варіацій, наприклад, з додаванням руколи, м`яти або в`ялених помідорів. Соус передбачає приготування в кам`яній ступці шляхом розтирання, але можна прискорити процес і скористатися блендером. Готовий соус прекрасно доповнить смак італійської пасти і равіолі, але його можна додавати і до м`ясних, і до рибних страв.

Свіжий базилік може стати справжньою окрасою для будь-якого іншого соусу, який дозволяє додавання зелені. Завдяки неповторному аромату і смаку можна створити унікальне поєднання, але переборщувати не варто, особливо в тих рецептах, де базилік не є основою.

В які страви додають сушену приправу

У сушеному вигляді базилік використовується як спеція, що надає страві особливу пікантність, аромат і смак. Варто зауважити, що сушена трава настільки ж корисна, як і свіжа, проте ряд вітамінів і речовин з неї зникають. Страви, заправлені конкретної спецією, набувають легкий терпкий і гіркуватий присмак, що дозволяє урізноманітнити навіть саму приїлися їжу.

Особливо популярний базилік в італійській кухні, де його додають фактично в кожну рецепт. Таким чином, відмінний смак набувають після додавання сушеної трави салати, паста, піца, тушковане м`ясо і запечена риба і навіть запашний чай. Азербайджанська кухня изобилирует супами і закусками, в складі яких присутній описуваний продукт.

У яких десертах застосовують прянощі

За своєю популярністю в застосуванні для створення десертів, базилік може зрівнятися тільки з м`ятою. Ця чудова спеція відмінно поєднується зі свіжими фруктами, випічкою та молочними продуктами. З цієї причини часто базиліком приправляють і прикрашають торти, вводять спецію до складу коктейлів, смузі, пирогів і запіканок.

Відео: як вживати в їжу базилік

Представлений до перегляду відеоматеріал є телепередачею, присвяченій питанню використання базиліка в лікувальних цілях. В рамках відео розглядаються терапевтичну дію цієї лікувальної трави на організм, а також детально описується хімічний склад рослини і специфіка дії кожного компонента на організм.

Про автора

admin administrator