Які розміри мають бути у шпаківні

Авторadmin

Які розміри мають бути у шпаківні

Як зробити шпаківню, креслення і розміри

Шпаківню своїми руками – кращий спосіб подбати про пернатих вихованців. Сьогодні в шпаківні мешкають не тільки шпаки, а й синички, горобці і дятли, тому зробити його можна не тільки навесні, але і перед настанням холодів. У цій статті ви дізнаєтеся як зробити шпаківню своїми руками.

Як зробити шпаківню з дерева?

Для спорудження шпаківні в першу чергу необхідно вибрати матеріал. Найкраще, щоб були взяті природні матеріали. Багато застосовують для шпаківні камінь, це виглядає досить гармонійно. Однак найбільш часто використовують сухі дошки, а саме з берези або дуба.

Товщина дощок повинна бути не менше 20 мм, для хорошого збереження теплоти, а поверхню шорсткою. Якщо ж дошки гладкі, то рекомендується роздряпати їх яким-небудь гострим інструментом, щоб птахи, а особливо пташенята могли з легкістю вибиратися з шпаківні. Також не варто вішати на шпаківню різні шелесткі вироби, так як вони будуть лише відлякувати птахів.

Варто взяти до уваги, що шпаківню не бажано робити занадто просторим, адже пташенят не зможуть забезпечити належним чином їх батьки і підросте чахле потомство, яке не зможе перенести політ в жаркі країни.

Дивіться відео: Як зробити шпаківню своїми руками

Шпаківню своїми руками. Майстер клас

Для спорудження шпаківні потрібні наступні матеріали: лінійка і олівець, цвяхи, молоток, пилка і свердло. Бажано щоб у вироби була знімний дах, перевага його полягає в можливості щорічно оглядати шпаківню і проводити його чистку.

Для цього до нижньої частини даху потрібно прибити втулку, розміри якої будуть рівні розмірам дна. Також потрібно приділити увагу стійкості даху, щоб її не змогло забрати поривом вітру. Найпростіше прикріпити кришку за допомогою дроту. Для виключення протікання даху рекомендується зробити її плоскою з незначним схилом назад.

Для кріплення стін і днища бажано використовувати шурупи, але, можливо використання цвяхів. На задню стінку потрібно набити дощечку, з допомогою якої буде кріпитися шпаківню.

Конструкція шпаківні сама по собі проста, головне, дотримуватися необхідних вимог:

– висота повинна бути в межах 30-35 см;

– днище шпаківні, має бути 15х15;

– діаметр вхідного отвору приблизно 50 мм;

Шпаківню своїми руками. Схема. креслення

Вищенаведені параметри відмінно підходять шпакам і виробами. Діаметр вхідного отвору для кожного виду птахів індивідуальний.

Процес складання шпаківні складається з наступних етапів:

За допомогою шурупів, кріпиться передня стінка шпаківні.

Аналогічно прилаштовується задня стінка і днище.

Виготовляється знімний дах.

Прикріплюється жердинка перед вхідним отвором.

До поверхні шпаківні прибивається втулка. Робиться знімний дах і для її міцності обмотується дротом або прикручується шурупами. шпаківню готовий.

Треба докласти зусиль, щоб шпаківню вийшов надійним. Зайві отвори потрібно закласти глиною або клоччям. Не повинно бути ніяких розбіжностей країв, щоб запобігти пораненню пташенят. Фарбування також краще виключити, досить буде обійтися оліфою. Але коли без фарбування не обійтися, то фарбу найкраще взяти масляну і неяскравих тонів.

Спробуйте зробити такий шпаківню своїми руками або інший будиночок для птахів, тоді навесні ви насолодитеся гарним співом шпаків і інших птахів. А ще можете почитати: Незвичайні годівниці для птахів своїми руками

Як побудувати шпаківню: креслення, розміри, поради щодо розміщення

Маючи свій будинок із ділянкою землі, багато хто вирощує на ньому овочі та фрукти. Щоб зберегти врожай від шкідників, можна використовувати проти них різні хімічні засоби, але краще залучити на свою ділянку птахів. Вони стануть відмінними помічниками у цій справі, харчуючись жучками та личинками та годуючи ними своїх пташенят. Найпростіше втримати пернатих поблизу посадок, побудувавши їм будиночки для захисту від негоди та виведення потомства. З цієї статті ви дізнаєтеся, з чого і як побудувати шпаківню, як її закріпити та захистити від кішок, ворон та інших хижаків.

Пташиний будинок має бути недоступним для хижаків Джерело pikabu.ru

  • Для кого збудувати будинок
  • Матеріали для будівництва та оздоблення
    • Відповідні матеріали
    • Невідповідні матеріали
    • Шпаківня з дощок
    • Корисне відео
    • Дуплянка
    • Корисне відео
    • Корисне відео

    Для кого збудувати будинок

    Досвідчені садівники-городники добре знають, які птахи принесуть більше користі у боротьбі зі шкідливими комахами, а які використовують збудований для них притулок лише на короткий період вирощування пташенят. Шпаки саме ставляться до останніх – вже в середині літа вони переселяються в ліси та на поля, де для них достатньо корму.

    Тому перед тим як зробити шпаківню своїми руками з дерева, подумайте – можливо краще поселити по сусідству не шпаків, а мухоловок, пищух, горихвосток або звичайних синиць і горобців. Будиночки для них мають бути меншими, з іншою формою або розміром льотка, який по суті є і вхідними дверима, і вікном. Хоча не надто вибагливі горобці та синиці, що залишаються зимувати у рідних краях, із задоволенням селяться і у просторих «квартирах».

    Взимку шпаківні займають горобці Джерело yandex.net

    Незалежно від конструкції та розмірів, такі рукотворні житла для птахів все звично називають шпаківнями. Не порушуватимемо традицію, просто розповімо, якими вони бувають, і якому житлу воліють різні пернаті.

    Звичайна шпаківня має висоту близько 30 см і розміри в плані приблизно 15х15 см. Літок діаметром 5 см розташований на відстані 20 см від дна.

    Будиночки для цих маленьких пташок, які в природі селяться в тріщинах будівель та дерев, повинні мати два літки розміром 3,5-4 см на трикутних бічних стінках, розташовані під дахом. Їх називають гніздуванням. Їх висота трохи більше 25 див, ширина і глибина 15-20 див.

    Ці пернаті частіше ходять, ніж літають. Будиночок їм потрібний, витягнутий не по вертикалі, а по горизонталі. Можна знайти проект, як зробити шпаківню з дерева з кресленнями, покласти його на бік і замість круглого льотка вирізати в передній стінці високий щілинний вхід шириною 4 см.

    Віддають перевагу невеликим, але світлим гніздуванням, тому будиночки для них будують невисокими, до 15-20 см, і розміром всього 8-10 см. Літок діаметром 2,8-3 см розташовують посередині стінки.

    Ці та деякі інші птахи не люблять надто закритих жител. Для них будують напівдуплянки, які відрізняються від шпаківень меншими розмірами (15х15х22 см) та відкритим прямокутним льотком на всю ширину передньої стінки. Щоб зробити їх світлішим і залучити горихсхід, напівдуплянки зсередини білять вапном.

    Синичник – це зменшена копія шпаківні. Причому зменшити можна тільки ширину та глибину, залишивши висоту будиночка такий же, і зробивши льоток діаметром 3-4 см.

    Порада! Синиці люблять темні та глибокі притулки, тому будиночки для цих пташок краще збудувати зі старих сірих дощок або пофарбувати їх зсередини олівцем грифельним.

    Для цих птахів, що воліють селитися в дуплах дерев, роблять дуплянки з полін із зовнішнім діаметром 15-20 см. У таких будиночках із задоволенням селяться і синиці, і шпаки, і горобці. Літок розташовують приблизно посередині будиночка, а його діаметр підбирають під розмір птахів, що залучаються. Хоча деякі з них можуть самостійно зменшувати вхід у житло, замазуючи його стінки глиною.

    Дуплянка – найправильніший пташиний будинок Джерело dacha.help

    Вирішуючи, як побудувати шпаківню своїми руками, розміри потрібно підбирати ретельно, тому що вони мають важливе значення для здоров’я та безпеки птахів. У великій та просторій «квартирі» вони відкладають багато яєць, але потім не можуть прогодувати своє численне потомство. Пташенята, недоотримуючи корм, виростають слабкими, нездатними пережити зиму або здійснити далекий переліт до південних країн. Вони частіше за інших хворіють на всілякі інфекції і гинуть.

    Крім того, від розміру самого будиночка, зробленого в ньому отвору та відстані від нього до дна, залежить, які саме птахи захочуть у ньому оселитися.

    Матеріали для будівництва та оздоблення

    Птахи – народ розбірливий, який не надто шкодує сучасні матеріали та технології. Для них важливі не тільки форма та розміри житла, а й те, з чого і як воно зроблено та прикрашене.

    Відповідні матеріали

    Основне правило: всі матеріали мають бути натуральними, без різкого запаху. Тому деталі будиночка не склеюють, а збирають на цвяхах або шурупах, а самі вони повинні бути дерев’яними.

    Однак годиться не всяка деревина, а тільки листяних порід. Хвойна виділяє смолу, яка не тільки випромінює різкий запах, а й прилипає до пір’їнок, склеюючи їх.

    Використовувати можна лише старі та сухі соснові дошки. Джерело sekret-mastera.ru

    Думаючи над тим, як зробити шпаківню з дерева, врахуйте наступні рекомендації:

    • Товщина дощок повинна бути 20 мм або трохи більше, щоб будиночок добре тримав тепло, але не був надто важким та громіздким.
    • Дошки мають бути не шліфованими, інакше пташенята не зможуть вибиратися назовні.

    Порада! Якщо у вас гладкі стругані дошки, надайте їм шорсткість хоча б з внутрішньої сторони, подряпавши ножем або обробивши металевою щіткою.

    • Не використовуйте для обробки шпаківні лаки та фарби на основі розчинників. Краще взагалі нічим їх не фарбувати чи застосовувати ЛКМ на водяній основі без запаху.
    • Не варто застосовувати і яскраві кольори для оздоблення, особливо зелений – птахи його не люблять.
    • Різноманітні шарудливі, блискучі і гримучі прикраси на шпаківні тільки відлякають від нього майбутніх пернатих мешканців.
    • Якщо стіни будиночка шорсткі, зовсім не обов’язково кріпити жердинку перед льотком: на неї можуть приземлитися ворони або сороки, і розорити гніздо. Виняток роблять для трясогузок, які не мають чіпких лапок.

    Невідповідні матеріали

    Вибираючи, з чого і як збудувати шпаківню своїми руками, багато людей вирішують використовувати замість натурального дерева такі матеріали, як фанера, ДСП або ОСП. Це не найкращий варіант, тому що синтетичні смоли і клеї, що входять до їх складу, токсичні і шкідливі для здоров’я птахів.

    Крім того, будиночки з них не відрізняються довговічністю – вони швидко руйнуються просто неба. Влітку у них спекотно, а взимку холодно.

    Цілком не годяться для будівництва шпаківень і такі популярні підручні матеріали, як пластикові пляшки та упаковки від молока чи соку. З них можна робити годівниці, але не будиночки для птахів.

    Годівниця із пластикової пляшки Джерело stroy-podskazka.ru

    Прозорий, слизький пластик, що не пропускає повітря, як і фольговане внутрішнє покриття тетрапаків, роблять шпаківні незручними і абсолютно непридатними для житла.

    Виготовлення

    Перше, що вам може знадобитися перед тим, як зробити шпаківню своїми руками з дерева – креслення. Їх можна зробити самостійно, орієнтуючись на наведені вище розміри, або взяти готові. Якщо ж ви вирішили робити дуплянку, досить просто знайти поліно або відрізок стовбура дерева відповідного діаметра.

    Шпаківня з дощок

    Усі дощаті шпаківні будуються за одним алгоритмом. Це найпростіша конструкція, з якою впорається навіть підліток. Наведемо приклад будиночка з плоским дахом.

    • Перемістіть деталі на дошки відповідно до розмірів на кресленні.
    • Виріжте їх ножівкою, циркулярною пилкою або електролобзиком.
    • Зробіть льоток на передній стінці, використовуючи дриль із коронкою або стамеску та молоток.
    • З’єднайте фасад з бічними стінками цвяхами або шурупами.
    • Також закріпіть дно і прибийте задню стінку.
    • Зберіть кришку, що складається з двох частин – даху та втулки, розміри якої збігаються з розмірами дна.
    • Вставте втулку в шпаківню зверху.

    Для довідки! Така знімна конструкція даху дозволить чистити та дезінфікувати шпаківню перед кожним сезоном.

    Якщо щілини на стиках деталей не більше 1-2 мм, їх можна не конопатити, щоб у шпаківні не застоювалося повітря. Навпаки, якщо конструкція збита дуже щільно, для вентиляції бажано просвердлити кілька невеликих отворів у дні та по одному у верхній частині бічних стінок.

    Загніть або сточіть кінці цвяхів, що стирчать усередині, якщо робота була виконана не дуже акуратно, видаліть гострі розщеплені шматочки дощок, про які птиці можуть поранитися. І шпаківня готова.

    Щоб зробити похилий або двосхилий дах, потрібно спиляти стінки під потрібним кутом.

    Деталі для шпаківні з двосхилим дахом Джерело 3ddd-engineering.ru

    Корисне відео

    Дуплянка

    Відсутність відповідних пиломатеріалів – не привід відмовлятися від шпаківні. Його можна зробити із звичайного поліна довжиною 35-40 см і діаметром близько 20 см. Є два способи виготовлення дуплянки. Для першого знадобиться ланцюгова пилка та чоловіча сила, а для другого – тільки сокира та молоток.

    Почнемо з другого, простішого варіанту. Все, що потрібно для здійснення проекту – це акуратно розколоти поліно по центру на 4 сегменти, зрубати з кожної частини кути і знову з’єднати їх один з одним лініями розколу, стягнувши дротом. Перед цим в одному сегменті просвердлюють льоток.

    Дно та дах такої дуплянки можна зробити з тонких спилів або обрізків дошки, прибивши їх цвяхами.

    Корисне відео

    Щоб не розрізати і не розколювати поліно, але вирізати з нього внутрішню частину, потрібна бензинова або електрична ланцюгова пилка. Розкажемо, як зробити шпаківню своїми руками з дерева поетапно.

    • Спочатку чурбак потрібно надійно зафіксувати, щоб він не рухався під час роботи пилкою.
    • На торці поліна малюється квадратний контур, у якому потрібно видалити деревину.
    • Першими пилкою наскрізь прорізається деревина вертикальними лініями контуру.
    • Потім заготовку повертають на 90 градусів і прорізають по лініях, що залишилися.
    • Внутрішню частину вибивають, а стінки зачищають стамескою.
    • Верхню частину зрізають під кутом, щоб утворився нахил даху.
    • На дно прибивають диск відрізаний від поліна такого ж діаметра. Його товщина має бути близько 3 см.
    • Дах роблять з обрізання дошки або диска більшого діаметру, щоб над стінками дуплянки утворився навіс.
    • Літок висвердлюють коронкою відповідного діаметра або перовим свердлом.

    Корисне відео

    Поради щодо кріплення, розміщення та обслуговування шпаківень

    Вирішивши залучити на свою ділянку птахів, потрібно вивчити їх звички та потреби, інакше збудовані вами шпаківні залишаться порожніми. Насамперед не варто старатися з їх кількістю – шпаки, синиці та багато інших пернатих не люблять селитися близько один до одного. Ідеальна відстань між їхніми «квартирами» має бути не менше ніж 20 метрів.

    Його можна зменшити, якщо розвісити територією будиночки для різних птахів. Наприклад, на ділянці в 5-6 соток можна розмістити одну сім’ю шпаків, одну – трясогузок та парочку – синиць чи мухоловок.

    Щоб зацікавити пернатих помічників та переконати їх оселитися у саморобних гніздуваннях, потрібно виконати кілька умов.

    • Вішати шпаківні потрібно досить високо, щоб до них не дісталися кішки.
    • Кріплять їх до стін та дахів будинків та інших будівель, до листяних дерев або, за відсутності таких, просто закріплюють на довгій і міцній жердині.
    • Отвір для вльоту необхідно розташовувати так, щоб він був повернутий у бік переважних вітрів. Бажано на схід, південь чи південний схід.
    • Захистити «приміщення» від потрапляння в нього опадів допоможе не тільки дах, що виступає, а й невеликий нахил шпаківні вперед. Він же дозволить пташенятам легше дертися до виходу.

    Про безпеку пташиного сімейства теж треба подумати, перед тим як будувати шпаківню та вішати її. Головні вороги птахів на присадибних ділянках – це кішки, які добре лазять по деревах. Тому будиночки для них потрібно розташовувати так, щоб перед ними не було товстих горизонтальних гілок.

    Ще один спосіб захисту від кішок – це пристрій своєрідної спідниці на стовбурі дерева, зробленого з колючого дроту, листового металу або закріплених на ньому гілок. Її розташовують на висоті близько півметра від землі.

    Таку перешкоду кішки подолати не можуть Джерело untehdon.ru

    Якщо шпаківня закріплена на жердині, прибитій до стіни або фронтону даху, перешкодити кішкам забиратися по ньому можна, встановивши на ньому диск із фанери або іншого матеріалу паралельно землі.

    Навіть якщо ви все зробили правильно, і птахи жили у вашій шпаківні в минулому сезоні, не факт, що вони повернуться до нього наступного. Справа в тому, що самі вони не можуть «прибратися в квартирі», і якщо в ній завелися паразити, навряд чи шпаки чи синиці захочуть виводити там пташенят.

    Тому восени після того, як будиночки спорожніють, або навесні, напередодні їх повернення, шпаківні потрібно чистити. Для цього їх дахи роблять знімними або прикручують до стінок саморізами, які при необхідності легко викрутити.

    Будьте обережні при розтині шпаківні – іноді в нього заповзають змії Джерело assets.thesca.org

    Виявлені всередині гнізда необхідно викинути, тому що в них можуть бути комахи, і бруд, і пташині екскременти, що є розсадником паразитів. Внутрішні стінки для дезінфекції обдають окропом або обробляють марганцівки розчином і просушують.

    Висновок

    Щоб зробити птахів своїми союзниками у справі боротьби зі шкідниками саду та городу, їм потрібно надати зручне житло.

    Головне в такій справі, як побудувати шпаківню – розміри самого будиночка та отвори в ньому. Саме з них птахи різних порід вибирають собі місце для гніздування.

    Навряд чи їм сподобається шпаківня зі штучних матеріалів, надто гладких, холодних або просочених токсичними складами, тому краще не мудрувати, а вибрати для будівництва дерево. Дошки або обрізки кругляка, з яких виходять відмінні шпаківні різних форм та симпатичні дуплянки.

    Розмістивши готові будиночки на потрібній висоті, захистивши від вітрів, опадів та хижаків, можна не сумніватися, що в них з’являться мешканці.

Про автора

admin administrator