Як зявився тріатлон

Авторadmin

Як зявився тріатлон

Що таке тріатлон, і чому варто ним займатися — 8 очевидних переваг

Для когось із тріатлетів участь у перегонах — це веселе свято і пригода, для когось — справжній військовий похід, із розробкою стратегії бойових дій і плану захоплення суперника. Емоції від участі в змаганнях мало з чим можна порівняти. Їх і чекають, і бояться, але вони безумовно роблять життя яскравіше, відчуття гостріше, думки чіткіше. Якщо вам не вистачає в житті драйву — спробуйте тріатлон.

“Мені пощастило кілька разів займати призові місця у віковій групі і вигравати змагання. Не можу сказати, що я тренуюся і виступаю тільки заради того, щоб постояти на подіумі, але цей “солодкий смак перемоги” окрилює, додає мотивації і віри в себе”, — розповідає тріатлет.

Гармонійне, всебічно розвинене тіло

Завдяки поєднанню трьох спортивних дисциплін тіло тріатлета при правильно організованому тренувальному процесі отримує різні, що доповнюють одне одного навантаження. Це знижує травматичність щоденних тренувань і вносить в них різноманітність і динаміку. Через великий обсяг однотипної рухової активності у плавців, наприклад, часто болять спина і плечі, у бігунів — коліна і гомілки. У тріатлоні навантаження по трьох видам спорту збалансовані і поєднуються з функціональною і силовою роботою в залі, розтяжкою і якісним відновленням. Тому тріатлети — одні з найздоровіших людей і в спорті, і в житті.

Тріатлет — як вино: з віком стає тільки кращим

І це факт, який підтверджений цифрами і конкретними прикладами. Витривалість — саме та якість, яка дозволяє долати особливо популярні серед любителів довгі дистанції. А вік витривалості, як відомо, не перешкода, а скоріше помічник. Подивимося на професійний спорт: тріатлету номер 1 у світі за рейтингом Professional Triathletes Organization Яну Фродено нещодавно виповнилося 40, і, як показали останні перегони з його участю, за ним не встигають 25-річні конкуренти. Те ж саме стосується і жінок: Анні Хауг, переможниці останнього чемпіонату світу Ironman, вже 38, і вона все ще на піку форми. У любителів найчисленніші вікові групи на міжнародних стартах: 35-39, 40-44 і 45-49 років. Тому тріатлон — відмінне хобі на довгу перспективу. Чим раніше почнете тренуватися, тим успішніше будете виступати в найбільш конкурентних і сильних групах.

Тріатлон — це нетворкінг

Попри те, що популярність цього виду спорту росте, тріатлонний світ — це все ще вузьке коло, де всі одне одного знають. Зазвичай, у тріатлон приходять вже реалізовані в житті і бізнесі люди, яким потрібен новий виклик, сувора дисципліна тіла і тренування волі. Усі захоплені тріатлети підтримують одне одного не лише на стартах, але і в особистих і професійних справах. Знаходячи нове хобі, ви потрапляєте в співтовариство цікавих і активних людей і, можливо, знайдете друзів або партнерів для своєї справи.

Тріатлон — це подорожі

Тріатлон без подорожей — як ігристе без бульбашок. Тренувальні збори в горах або біля моря, поїздки на змагання, які раніше проходили у всіх, навіть найбільш екзотичних куточках планети, — безумовно, найприємніша частина цього хобі. Звичайно, можна нескінченно крутити велостанок на балконі, бігати на доріжці в залі, плавати в басейні і домогтися гарних результатів, але саме на виїздах тіло виходить на пік форми, мозок перезавантажується, шкіра покривається особливою тріатлонною засмагою, якою часто хваляться в соцмережах. На збори і старти можна їздити всією сім’єю або в компанії друзів-тріатлетів.

Тріатлон учить досягати цілей і планувати свій графік

Тріатлон — це низка цілей-стартів, а тренувальний процес — спосіб їх досягнення. Спортсмен бачить і відчуває безпосередній зв’язок між своїми вкладеннями в тренувальний процес і результатом — фінішним часом і емоційним задоволенням від виконаного шляху. Цей зв’язок працює у всіх сферах життя: і в стосунках з людьми, і в роботі, і в інших захопленнях. Часто саме через спорт приходить усвідомлення, що для вас дійсно важливо, у що ви готові вкладатися, а що зайве. Тріатлон, як і будь-який вид спорту на витривалість, гарний спосіб краще пізнати і зрозуміти себе. Щоденні тренування стимулюють організовувати свій день, щоб знайти час на все, що представляє цінність для вашого життя.

Можна їсти все, що хочете

При щоденних тренуваннях організм працює як двигун внутрішнього згоряння: всі калорії перетворюються в енергію, яка забезпечує регулярну фізичну активність. Природно, не слід впадати в крайнощі і харчуватися тільки фастфудом і колою — все ж, 80% раціону має складатися зі свіжих, натуральних продуктів. Просто тріатлет, який з’їв пізно ввечері піцу, з цього приводу особливо не турбується — завтра тренування, усі калорії знадобляться.

Triathlon

Triathlon is a multisport event that combines three disciplines: swimming, cycling and running. In triathlon, competitors compete in a race to the finish line with the first past the tape declared the winner.

By whom, where and when was Triathlon invented?

Triathlon was invented in the early 1970s by the San Diego Track Club in the USA as an alternative workout to the rigours of track training. The club’s first event consisted of a 10km run, an 8km cycle and a 500m swim. Over the next decade, triathlon’s popularity continued to build, and it soon gained worldwide recognition.

What are the rules of Triathlon?

The basic rules of triathlon are simple: competitors swim, cycle and run a defined distance in a race to the finish line. An Olympic distance triathlon includes a 1.5km swim, 40km bike ride and 10km run, while sprint distance triathlons are shorter variants of the race. In the World Triathlon Sprint Championships, competitors complete a 750m swim, 20km bike ride and 5km run. On the other end of the scale, Ironman triathlons typically consist of a 3.9km swim, 180.2km bike ride and a 42.2km run.

How long is a Triathlon?

At the Olympics, the men’s and women’s individual triathlon competitions consist of a 1.5km swim, 40km bike ride and 10km run. The mixed relay requires each competitor to complete a 300m swim, 6.8km cycle and 2km run in a relay format.

Triathlon and the Olympics

Triathlon made its full Olympic debut at the Olympic Games Sydney 2000 and has been a part of the summer Olympic programme ever since. At Tokyo 2020, a mixed relay event was added to the Olympic programme where teams of four athletes – two women and two men – competed to win gold.

Best Triathletes to watch

The reigning women’s Olympic and world champion is Flora Duffy who won Bermuda’s first-ever gold medal in the individual competition at Tokyo 2020. On the men’s side, Norway’s Kristian Blummenfelt won gold at Tokyo 2020.

Great Britain have a history of producing world-class triathletes, including the individual silver medallists from both the Tokyo 2020 men’s and women’s competitions, Alex Yee and Georgia Taylor-Brown. The 2022 men’s world champion is France’s Leo Bergere, while in the women’s competition the USA have a strong field of athletes including Taylor Knibb, Katie Zaferes and Taylor Spivey.

Triathlon competition rules and event format at Paris 2024

The Paris 2024 men’s and women’s individual triathlon races will take place on 30 and 31 July 2024 at Pont d’lena, while the mixed relay will take place on 5 August at the same venue.

Each of the events will include a single race for the gold medal with no heats, making triathlon one of the most exciting and high stakes race formats on the Olympic programme.

Триатлон – що це і для кого? Правила, дистанції та поради з чого почати

Тріатлон – один з найскладніших видів спорту, який набуває все більшої популярності. Поєднання плавання, їзди на велосипеді та бігу – це спосіб для тріатлоністів, особливо початківців, перевірити можливості свого організму. Хочете прийняти новий спортивний виклик, але не знаєте, чи підходить вам тріатлон? Прочитайте наступний посібник для тріатлоністів-початківців.

Що таке тріатлон?

Тріатлон або триатлон це мультидисциплінарний вид спорту, що складається з трьох видів спорту – плавання на відкритій воді (озеро, море тощо, іноді сцена з плаванням відбувається в басейні), їзда на велосипеді та біг (Ці два етапи можна проводити на дорогах, в горах, на лісових стежках тощо). Змагання розігруються саме в такому порядку. В одному змаганні спочатку потрібно виконати плавальну частину, потім перейти до їзди на велосипеді, а завершується змагання бігом. Між окремими змаганнями передбачені короткі перерви (зараховуються у фінальний результат спортсмена), під час яких спортсмени мають час на підготовку до наступної частини триатлонної гонки – переодягання та екіпірування.

Історія триатлону

Історія триатлону почалася в 1920-х роках у Франції, коли навколо Парижа були організовані перегони з трьох видів спорту – бігу, велоспорту та плавання. Однак його справжнім початком вважається 1974 рік, коли в Сан-Дієго в США відбулися перші змагання. перші змагання з триатлону Тріатлон у Мішн-Бей (24 вересня). Тоді потрібно було подолати 10-кілометрову дистанцію, 8-кілометрову велосипедну дистанцію та 500-метрове плавання. У змаганнях взяли участь 46 спортсменів. Тріатлон був розроблений, серед іншого, як альтернатива важким біговим тренуванням на твердій поверхні, і вважається, що його першовідкривачами були Дон Шанахан і Джек Джонстон.

У Польщі історія триатлону розпочалася у 1984 році з перегонів у Кекрі, Познань. У 1989 році в Авіньйоні, Франція, було засновано Всесвітній триатлон і проведено перший офіційний чемпіонат світу.. Триатлон також є одним з олімпійських видів спорту. Вперше вона була проведена на Олімпійських іграх 2000 року в Сіднеї, Австралія, на дистанціях 1,5 км плавання/40 км велоспорту/10 км бігу. Серед жінок перемогу здобула швейцарка Бріджит МакМахон, а серед чоловіків – канадець Саймон Вітфілд.

Дистанції в триатлоні

Поразка 1,5 км плавання/40 км велосипед/10 км біг – стандартна олімпійська дистанція в триатлоні та на чемпіонатах світу. Також виділяються кілька інших конкурсів:

  • Суперспринт з триатлону – передбачає подолання 0,6 км у плаванні, 15 км на велосипеді та 3 км бігом;
  • Триатлонний спринт– у спринтерській дистанції учасники повинні проплисти 0,75 км, пробігти 20 км та пробігти 5 км;
  • міжміський(Напівзалізняк.) – це змагання з подолання дистанцій: 1,9 км плавання / 90 км їзда на велосипеді / 21,1 км біг;
  • ¼ Ironman – потрібно проплисти 0,95 км, проїхати 45 км на велосипеді та пробігти 10,55 км.;
  • Міжнародний союз триатлону (ITU) – у цьому випадку проплисти 4 км, проїхати на велосипеді 130 км і пробігти 30 км;
  • Іроман – загальна дистанція включає 3,8 км запливу / 180 км їзди на велосипеді / 42 км бігу
  • Триатлон Ultraman – це змагання, де потрібно проплисти 10 км, проїхати на велосипеді 421 км та пробігти 84 км.

Різновиди триатлону

Більшість триатлонів слідують класичній схемі: плавання, їзда на велосипеді і, нарешті, біг, але є кілька варіацій для людей різного віку та рівня фізичної підготовки.

Окрім традиційного триатлону, ви знайдете такі варіації, як:

  • зимовий триатлон – змагання включають біг на лижах, ковзанах або біг і їзду на велосипеді;
  • дуатлон – складається з двох змагань – бігу та їзди на велосипеді: спочатку ви біжите, потім долаєте кілометри на велосипеді, щоб фінішувати бігом.;
  • акватлон – у цьому випадку спортсмени починають з бігу, потім переходять до плавання і, нарешті, мають певну дистанцію, яку потрібно пробігти ще раз;
  • аквабайк – поєднує плавання та їзду на велосипеді.

Правила тріатлону

Як ми вже згадували, триатлон передбачає подолання певних дистанцій по черзі у воді, на велосипеді та під час бігу. Змагання починаються із загального старту, а переможцем стає той, хто перетинає фінішну лінію з найкращим часом у всіх трьох дисциплінах – включаючи так званий “триатлон”.. пасажі. Їх називають четвертою дисципліною тріатлонних перегонів, оскільки вони значною мірою дозволяють виграти час або, навпаки, завдати чимало шкоди. У кожній триатлонній гонці ми маємо два переходи:

  • T1 – слідує за плавальним етапом. Вийшовши з води, ви якнайшвидше переодягаєтесь і приступаєте до другого етапу тріатлону. Тут важливо все: запам’ятати розташування велосипеда відносно місця, де ви будете фінішувати, одягнути шолом, бігти чи йти з велосипедом, як найшвидше вийти з велотраси із зони переодягання і т.д.
  • T2 – відбувається після велосипедного етапу. Після того, як ви зійшли з синглтреку, вам потрібно ефективно розпочати змагання з бігу (включаючи вдягання кросівок та вихід на бігову трасу).

Тривалість зміни в триатлоні варіюється, але чим ефективніше ви її пройдете, тим більше часу заощадите і покращите свій загальний результат і позицію.

Які ще правила триатлону варто знати?

  • шолом є обов’язковим спорядженням при їзді на велосипеді;
  • після того, як ви виїхали з пункту T1, ви не повинні сідати на велосипед, доки не перетнете лінію зняття з велосипеда – зазвичай це лінія, намальована на дорозі. Аналогічно, в пункті T2 ви повинні зійти з велосипеда перед тим, як перетнути лінію зняття з велосипеда;
  • іноді в секції велоспорту може бути дозволено драфтувати, тобто їхати дуже близько або позаду іншого гонщика, щоб, наприклад, зменшити опір повітря. На змаганнях без драфту ви можете отримати часовий штраф або навіть бути дискваліфікованим за такий тип практики;
  • окремі змагання та весь старт можуть мати часові ліміти, тобто межі, в які ви повинні вкластися;
  • під час тріатлону заборонено користуватися плавальними аксесуарами (дозволені тільки окуляри для плавання), електричними пристроями (крім спортивних годинників) та навушниками;
  • ви повинні викидати сміття у спеціальних зонах – в іншому випадку ви можете отримати часовий штраф або бути дискваліфікованим.

Для кого підходить тріатлон?

Всупереч тому, що ви можете подумати, вам не обов’язково добре володіти всіма трьома дисциплінами, мати професійне обладнання або досвід навчання. Тріатлоном можна займатися в будь-якому віці і незалежно від здібностей. Однак варто пам’ятати, що навіть аматорський старт з триатлону Він вимагає відповідної підготовки з точки зору фізичної або психічної сили. Це справжня школа характеру, в якій, особливо на початку, основна увага має бути зосереджена на подоланні власних слабкостей, перевірці своїх здібностей, а не на конкуренції та досягненні найкращих результатів. Це приходить з часом. Багато учасників так і залишаються на рекреаційному рівні, але не бракує людей, для яких триатлон стає стилем життя, і вся увага зосереджена на встановленні рекордів, участі у все більш складних змаганнях, постійному підвищенні планки для себе і свого тіла тощо.

Ефекти

Завдяки тренуванням та участі у змаганнях з тріатлону ви отримаєте, серед іншого, багато іншого:

  • відмінна фізична форма;
  • висока міцність;
  • покращення загальної фізичної форми та м’язової сили;
  • міцне серце та кращу роботу серцево-судинної системи;
  • покращення роботи імунної та дихальної систем;
  • підвищений поріг больової стійкості;
  • благополуччя;
  • впевненість у собі;
  • вміння добре планувати та організовувати час;
  • регулярність і здатність підтримувати дисципліну в тренуваннях і харчуванні;
  • здорові життєві звички.

Як ви починали займатися тріатлоном?

Звичайно, перед тим, як ви вирішите готуватися до конкретного змагання з тріатлону, проведіть базове дослідження і проконсультуйтеся з лікарем, щоб виключити будь-які протипоказання.

Знайдіть змагання, до яких ви хотіли б підготуватися. Не поспішайте і підберіть дистанцію відповідно до ваших можливостей та рівня підготовки. Почніть з коротких дистанцій і запливів поблизу вашого місця проживання. Ознайомтеся з часовими обмеженнями, правилами змагань та особливостями дистанції, включаючи температуру води, висоту над рівнем моря, рельєф місцевості тощо. Реєстрація заздалегідь також дозволить вам спланувати свою підготовку відповідним чином. Складіть план тренувань, який включає всі три дисципліни – плавання (як у басейні, так і на відкритій воді), їзду на велосипеді та біг (на біговій доріжці та на місцевості). Тренуйте витривалість, зосередьтеся на покращенні загальної фізичної форми, але не забувайте про силові тренування, відновлення та правильне харчування і гідратацію (читайте більше в нашому посібнику: Правильне зволоження організму).

Хорошим рішенням для початку вашої тріатлонної пригоди буде приєднатися до групи тріатлоністів, де під наглядом тренера ви матимете конкретний план тренувань, тренуватимете технічні елементи (наприклад, переходи Т1 і Т2), зможете скористатися досвідом і порадами спортсменів, які вже брали участь у змаганнях, або отримаєте підтримку від людей, які так само, як і ви, планують взяти участь у своїх перших змаганнях. Ви також можете знайти тренажерний зал або фітнес-клуб, де проводяться заняття, присвячені підготовці до триатлону, або приєднатися до групи з велоспорту чи бігу. Якщо ви не найкраще почуваєтеся у плаванні, варто подумати про те, щоб взяти кілька уроків під керівництвом інструктора з плавання, який допоможе вам покращити техніку.

Одяг та спорядження для триатлону – що необхідно?

На початку своєї тріатлонної пригоди обирайте зручний костюм для триатлону виготовлені з дихаючих і еластичних тканин, щоб забезпечити вам повну свободу рухів.

Триатлон – Купальник

  • плавки, шорти або цілісний плавальний костюм з високоякісного, стійкого до хлору матеріалу або так званий “трико” (не потрібно переодягатися);
  • шапочка для плавання (зазвичай надається організатором змагань);
  • окуляри для плавання.

Вам потрібно гідрокостюм для тріатлону? Він може знадобитися, коли температура води опускається нижче 16 градусів за Цельсієм. Однак варто подумати про його придбання, коли ви сильно зосереджені на тренуваннях у відкритих водоймах і маєте намір плавати незалежно від погодних умов. Крім усього іншого, він також допоможе вам виправити поставу (опущені стегна). Надійний гідрокостюми для триатлону від таких брендів, як Dare2Tri, HEAD, HUUB, Orca, sailfish, TYR або ZONE3, доступні за адресою Sportano.ua.

Тріатлон – одяг для велоспорту

Це буде важливо:

  • велосипедне взуття – бажано з достатньо жорсткою підошвою, з системою SPD та застібкою у вигляді липучок і системою BOA® (забезпечує швидку зміну та регулювання взуття, тому ви не витрачатимете час на класичні шнурівки). Більше ви можете прочитати в нашому гіді: Яке взуття вибрати для велосипеда?
  • Велосипедний шолом – необхідний на змаганнях. Детальніше читайте в нашій статті: Який велосипедний шолом вибрати?
  • велосипедний трикотаж – прилягає до тіла, наприклад, з додаванням лайкри/еластану, добре відводить зайву вологу та швидко сохне;
  • Велосипедні шорти – зі знімним вкладишем, з короткою або довгою штаниною, з додаванням або без додавання бретелей. Читайте більше в нашому гіді: Які шорти вибрати для їзди на велосипеді?

Триатлон – бігове спорядження

Для фінального етапу перегонів вам, перш за все, знадобляться правильні кросівки для бігу, Взуття, яке ви обираєте, має відповідати формі та особливостям вашої стопи (пронація – внутрішнє скручування, супінація – зовнішнє скручування або нейтральне), а також рельєфу місцевості, на якій переважно проходитиме ця частина змагань. Обирайте модель з верхом з дихаючих матеріалів, амортизацією та стійкою до стирання підошвою.

Костюм для триатлону Він також повинен складатися з дихаючого одягу з еластичних матеріалів, що облягають тіло і не сковують рухів. Обирайте короткі шорти, байкерські шорти або спортивні легінси та футболку з короткими рукавами або спортивний топ. Або ж не переодягайтеся і біжіть у велокомбінезоні чи використовуйте trisuitu, універсальний костюм для тріатлону, який витримає випробування на кожному з трьох етапів змагань.

Тріатлон – який велосипед вибрати?

Як тріатлоніст-початківець, ви можете успішно використовувати один і той самий велосипед як під час підготовки, так і під час старту. Також не обов’язково одразу купувати велосипед для триатлону чи гонок на час. Достатньо буде класичного шосейного або гібридного велосипеда. Головне, щоб він був функціональним і відповідав вашим потребам. Велосипед для велокросу можна обладнати “лимоном” – пристосуванням, яке дозволить вам їхати в аеродинамічному положенні та розвивати більшу швидкість. Перед стартом ознайомтеся з правилами та положеннями, що стосуються вимог до обладнання або їзди з/без дрифту.

Висока якість одяг для триатлону, велосипедне взуття i кросівки для бігу від таких провідних виробників як: Alé, Brooks, CEP, Dare2Tri, HUUB, Incrediwear, Oakley, TYR, Orca або ZONE3, можна знайти за посиланням Sportano.ua.

Блогът на Sportano използва “бисквитки”, с цел осигуряване правилното функциониране на уебсайта, както и за маркетингови цели. Използването на Блога означава, че Потребителят приема Политиката за поверителност и бисквитки и Общите условия на Блога , след като се е запознал с тяхното съдържание. С натискането на бутона “Приемам” Вие се съгласявате с използването на ВСИЧКИ бисквитки. ПриемамНе приемам

Możesz zmienić swoją decyzję w dowolnym momencie klikają przycisk Zmiana decyzji. Zmień decyzję dla akceptacji plików cookie

Про автора

admin administrator