Чому нова батарея не тримає заряду після заміни

Авторadmin

Чому нова батарея не тримає заряду після заміни

Не заряджається батарея ноутбука

Багато хто, хто використовує ноутбуки для виконання робочих завдань або розваг, не з чуток знайомі з неприємною ситуацією – батарея ноутбука не заряджається. Причому це може статися, як з вживаною моделлю, так і з новою технікою. Керуючись тим, що батарея є витратним матеріалом, багато хто поспішає замінити її на нову. Але для початку необхідно знайти першопричину, адже пояснень тому, що ноут не заряджається, існує маса. Це і технічні складності, і проблеми системного характеру, або механічні пошкодження. Вирішення окремих завдань може вимагати звернення до сервісу, проте, багато ситуацій можна вирішити самостійно. Головне це правильно ідентифікувати проблему.

Ми розібрали ситуації, з якими найчастіше стикаються користувачі портативних комп’ютерів, і нижче детально розповімо вам, які дії можна зробити, щоб зрозуміти, чому батарея на ноутбуку не заряджається і вирішити неприємні ситуації з акумулятором власними силами.

  • Батарея ноутбука підключена, але не заряджається
  • Батарея ноутбука не заряджається повністю
  • Дія 1. Перевірка стану джерела живлення
  • Дія 2. Заміна акумулятора
  • Дія 3. Виявлення енерговитратних програм
  • Не заряджається нова батарея ноутбука
  • Перегрів батареї
  • Проблеми з драйверами та чіпсетом
  • Ще кілька порад

Батарея ноутбука підключена, але не заряджається

Одна з найпопулярніших ситуацій серед користувачів – ноутбук працює від мережі, але батарея не заряджається. Іншими словами, джерело живлення встановлено коректно, ноутбук працює, але ніяк не реагує на заряд. Більше того, при наведенні вказівника на іконку, що показує рівень заряду, виводиться таке послання: «Підключена, не заряджається». Розберемо ймовірні причини, чому батарея ноутбука не заряджається.

Основна несправність може полягати в несправності на рівні програмного забезпечення, впоратися з якими зможе лише фахівець. Що можна зробити, не вдаючись до допомоги працівників сервісу, якщо перестала заряджатися батарея на ноутбуці? Оптимальний та досить ефективний метод, який не потребує особливих навичок, це скинути налаштування БІОС за умовчанням.

Що робити, якщо ноутбук не заряджається:

  1. Вимкніть ноутбук і від’єднайте від нього блок живлення.
  2. Вийміть акумулятор із пристрою. Для більшості моделей підійде наступний варіант: відсунути 1 або 2 кронштейни, щоб легко від’єднати батарею.
  1. Затисніть кнопку живлення приблизно на 60 секунд.
  2. Підключіть блок живлення (без акумулятора) та запустіть пристрій.
  3. Відкрийте налаштування вашого ноутбука – BIOS. Як це зробити, написано на екрані вашого ноутбука на самому початку завантаження. Найчастіше це робиться натисканням кнопки Del.
  4. Вам знадобиться скидання стандартних налаштувань. Виберіть Restore Defaults або Load Defaults. Далі виберіть Save and Exit для збереження та виходу.
  1. Не чекаючи завантаження, вимкніть ноут за допомогою кнопки.
  2. Від’єднавши зарядний пристрій, поставте акумулятор на місце.
  3. Підключіть адаптер та перезапустіть ноутбук.

Якщо всі дії, описані вище, ви виконали правильно, після повного завантаження пристрою, вас більше не потурбують повідомлення про батарею, що не заряджається. Якщо ж після виконаних маніпуляцій, акумулятор ноутбука не заряджається, не слід засмучуватися і бігти за новим джерелом живлення. З великою ймовірністю, у вас можуть бути складності в роботі самого адаптера живлення. З часом вони можуть видавати менше потужності, ніж необхідно для одноразової роботи ноуту від мережі та заряду батареї. Тому рекомендується замінити адаптер і протестувати джерело живлення ще раз.

Батарея ноутбука не заряджається повністю

Буває, що батарея ноутбука підключена, але не заряджається повністю. На відміну від того, коли заряду взагалі немає, в даному випадку пристрій заряджається, але не максимум. Крім того, значно зменшується час роботи пристрою від батареї. Наприклад, ноутбук працював 5 годин на одній зарядці, а почав працювати трохи більше 1 години. Розберемо три основні дії, які дозволять ідентифікувати та усунути неполадки.

Дія 1. Перевірка стану джерела живлення

Отже, що робити, якщо батарея ноутбука не повністю заряджається? Важливо перевірити стан акумулятора. Зробити це можна безкоштовно програмою Battery Care.

Якщо ж у вас ноутбук під керуванням iOS, можна використати безкоштовну утиліту Battery Health.

Запустивши ці програми, вибираємо для аналізу три основні параметри стану батареї ноутбука:

  1. Початкова номінальна ємність акумулятора. Це саме та потужність, яка була у батареї до початку використання.
  2. Максимальний заряд – це потужність батареї зараз.
  3. Знос аккумулятора у відсотковому співвідношенні. Чим вищий цей показник, тим більше необхідність заміни.

Перевіривши стан батареї, а також її поточний рівень заряду, можна зробити висновок про її зношування та необхідність встановлення нового джерела живлення.

Дія 2. Заміна акумулятора

Велике зношування батареї може повідомити її власнику про те, що у ноута знижений час роботи без зарядки, або тому ноутбук не заряджається до кінця. Для вирішення цього питання вам знадобиться нове джерело живлення. Якщо зняття акумулятора на вашому ноутбуці не вимагає спеціальних навичок, то не складе особливих труднощів замінити його самостійно. Однак у багатьох ультрабуках встановлюються незнімні батареї, і заміна може бути лише в сервісному центрі.

Дія 3. Виявлення енерговитратних програм

Якщо при тестуванні батареї не було виявлено критичних відхилень, і знос джерела живлення невеликий, то причина того, що батарея на ноутбуці не заряджається до 100 може бути в іншому. Наприклад, швидка розрядка, неповний заряд або різке скорочення часу роботи без мережі можуть сигналізувати про те, що на пристрої є активні програми, що не дають перемикатися в режим збереження енергії. Такі програми постійно навантажують процесор та інші модулі, не даючи пристрою переходити до режиму зниженого енергоспоживання.

Щоб протестувати програми, запущені на вашому пристрої, на предмет підвищених енерговитрат, перейдіть в Менеджер завдань і оцініть, наскільки активно фонові програми використовують потужності процесора.

Якщо ви побачите, що якась програма постійно підвантажує процесор, при цьому, не будучи важливою у роботі ноутбука чи операційної системи, ви можете сміливо видалити її. Видалення таких непотрібних фонових програм дозволить суттєво підвищити час автономної роботи вашого ноутбука.

Не заряджається нова батарея ноутбука

Нечаста, але дуже неприємна ситуація, коли новий акумулятор ноутбука не заряджається. Якщо йдеться про нову батарею, то перше, що необхідно зробити, це візуально оцінити нанесене на неї маркування.

Воно повинно бути ідентичним тому, що нанесено на старому акумуляторі.

Ще одна ймовірна причина того, що не заряджається нова батарея ноутбука, це неправильна ініціалізація акумулятора. Ідентифікувати та вирішити цю проблему своїми руками можна, зробивши нехитрі дії:

  1. Завершити роботу пристрою та вимкнути живлення.
  2. Від’єднайте акумулятор.
  3. Примусово вимкнути пристрій за допомогою кнопки та утримувати її приблизно 30-40 секунд.
  4. Встановити батарею назад.
  5. Підключити живлення та запустити ноут.

Після того, як ви зробили всі маніпуляції, і ноутбук підключений до мережі, але не заряджається, залишається лише одна причина – виробничий брак. Тут самостійно вирішити проблеми не вийде, необхідно звернутися до офіційного представництва для гарантійної заміни.

Перегрів батареї

Відповідь на запитання, “чому не заряджається ноутбук” може критися всередині самого пристрою. Багато пилу накопичується щільним шаром на радіаторі охолодження, у результаті ноутбук перегрівається.

Спрацьовує блокування, і система припиняє заряджання, щоб не погіршити ситуацію і не нашкодити акумулятору. Також перегріву ноутбука та відключенню заряду батареї можуть сприяти використання пристрою в запорошених, непровітрюваних приміщеннях, висока температура в кімнаті.

Як зрозуміти, що проблема саме у цьому? Спочатку ноутбук працює як годинник, нормально заряджається, але в один момент вискакує повідомлення про те, що батарея не заряджається. Це один із основних критеріїв того, що пристрій перегрівається. Також може бути інша ситуація, коли батарея ноутбука 0, підключена, заряджається. Це говорить про те, що пристрою час зробити профілактику і очистити радіатори від пилових відкладень.

Також, щоб знизити ступінь нагрівання та уникати ситуацій, коли не заряджається акумулятор ноутбука, можна використовувати спеціальні підставки.

Вони дозволяють охолодити пристрій, а значить знизити навантаження на процесор та акумулятор. Ще одна важлива порада: не слід ставити ноутбук на м’які поверхні на зразок дивана чи ліжка, оскільки вони перекривають вентиляційні отвори.

Проблеми з драйверами та чіпсетом

Акумулятор може не споживати заряд через проблеми з операційною системою та її оновленнями. Наприклад, ще вчора акумулятор заряджався як завжди, а сьогодні ноутбук не реагує на зарядку, причому, оновлень системи не відбувалося. Спробуйте виконати кілька кроків, описаних нижче:

  1. Перейдіть в Диспетчер пристроїв
  2. Знайдіть пункт «Батарея з ACPI-сумісним керуванням» (або подібна назва) у розділі «Батареї». Якщо такого пункту немає, це перша ознака наявності проблеми.
  1. Видаліть пристрій.
  1. Використовуючи функцію перезавантаження, перезапустіть ноутбук.

Ще один варіант, що ноутбук не заряджається через перевстановлення операційної системи або встановлення великих оновлень. У цьому випадку, пристрою може не вистачати драйверів для коректного визначення батареї. Щоб усунути цю проблему, необхідно завантажити та встановити драйвера, що керують електроживленням.

Ще кілька порад

Ось ще кілька тонкощів, які можуть дати відповідь на питання, що робити, якщо не заряджається батарея на ноутбуці:

  • Деякі пристрої оснащені функцією Battery Life Cycle Extension, завдання якої спеціально знижувати відсоток заряду батареї з метою підвищення кількості циклів заряджання. Якщо зарядку підключено, ноутбук не заряджається після певної позначки, то, швидше за все, винна ця функція. Її можна легко відключити в БІОС, зайшовши у вкладку Advanced. Слід пам’ятати, різні моделі можуть мати різні назви даної функції.
  • У 10-й версії операційної системи Windows, повідомлення в нижній частині екрана про те, що не відбувається заряджання, може з’явитися в тому випадку, якщо ви відключили адаптер ноутбука при повністю зарядженій батареї, а через кілька хвилин знову підключили зарядку. Тут поломок немає, і через якийсь час акумулятор почне заряджатися, а повідомлення зникне.

Якщо у вас перестав заряджатися ноутбук, спробуйте один або кілька пунктів, перерахованих вище. Ймовірно, ви отримаєте позитивний результат без відвідування сервісного центру та додаткових витрат.

Важливо сказати, що акумуляторна батарея, особливо якщо вона нова, досить рідко ламається, крім випадків, якщо вона не була механічно пошкоджена. У 9 випадках з 10 відсутність заряду акумулятора вашого ноутбука обумовлено проблемами програмного характеру, або поломками в адаптері або його роз’ємах.

Якщо адаптер вашого ноутбука оснащений світловим індикатором, уважно подивіться, чи працює він при включенні в розетку. Якщо лампочка не подає сигнали, явно, що проблему слід шукати саме там. Також можуть окислитися або стати непридатними контакти на зарядці або ноутбуці. Всі ці проблеми можна діагностувати під час візуального огляду пристроїв.

Перевірте всі можливі варіанти, зробіть тести та діагностику батареї і лише після цього приймайте рішення про покупку нового джерела живлення для вашого ноутбука. Цілком імовірно, що ваша батарея прослужить вам ще багато годин.

Не заряджається ноутбук: ТОП 9 причин

Причини, з яких підзарядка ноутбука не стартує або не йде вище за певний рівень, можуть бути різними. Найбанальніший випадок — просто заглючила Windows — не відображає коректну підзарядку АКБ. Щоб виключити варіант зі збоєм операційної системи, перезавантажте ноут. Не допомогло? Розглянемо інші варіанти.

Збої в BIOS: батарея підключена — заряду немає

Бувають ситуації, коли лептоп бачить батарею, але зарядка не йде. Що робити, якщо ноутбук ні в яку не заряджається? Універсальний варіант — повернути BIOS на заводські налаштування:

  1. Вимкніть девайс.
  2. Витягніть з корпусу акумулятор.
  3. Від’єднайте прилад від електромережі.
  4. Натисніть кнопку живлення на 30-40 секунд.
  5. Запитайте лептоп від розетки без батареї.
  6. На початковому етапі завантаження зайдіть у БІОС.
  7. Поверніть БІОС у початковий стан через Load Defaults або Restore Defaults розділу Exit.
  8. Вимкніть лептоп.
  9. Вимкніть ноут від розетки.
  10. Вставте АКБ, приєднайте до розетки.

При позитивному результаті після увімкнення лептопа почнеться заряджання акумулятора. Перед скиданням БІОС врахуйте, що до початкових параметрів злетять не лише налаштування, що стосуються акумулятора. Можлива ситуація, коли після процедури Windows не зможе завантажитися, оскільки в БІОС буде виставлений запуск системи з іншого диска. У цьому випадку потрібно буде вручну змінити відповідний параметр.

Перегрівання батареї: в чому причина і що робити

Періодично лептопу потрібно робити профілактику, першорядне завдання якої — видалення пилу, що накопичився в корпусі. В іншому випадку система охолодження пихкає, гуде, але перестає справлятися. Комплектуючі, зокрема акумулятор, перегріваються. В результаті батарея не заряджається. Також бажано стежити за софтом лептопа: якщо у вас безліч непотрібних програм в автозавантаженні, наприклад, оптимізатори — відключіть їх. Ноут менше грітиметься.

Зменшити нагрів комплектуючих ігрового лептопа допоможе підставка з вентилятором. З нею акумулятор почуватиметься краще. Також не варто нехтувати елементарними правилами експлуатації ноутів. Корпус девайса повинен спиратися на тверду поверхню. При роботі на дивані вентиляційні отвори в нижній частині будуть перекриті, що ускладнить роботу системи охолодження.

Проблеми з драйверами

Через драйвери трапляється безліч різноманітних проблем, одна з них — батарея лептопа, що не заряджається. Для виправлення ситуації:

Про всяк випадок подивіться, чи повернувся рядок з ACPI на місце.

Windows повинна відновити драйвер у початковому вигляді, після чого батарея почне заряджатися, якщо, звичайно, причина була в цьому

Для розв’язання проблем із драйверами не завжди потрібно встановлювати їх. Якщо рядок з ACPI позначений стрілкою вниз, клацніть по ній правою та просто увімкніть пристрій.

Неправильне підключення батареї

Робота ноута без підзарядки може мати банальну причину — відсутність нормального контакту з акумулятором. При цьому лептоп часом бачить батарею, але не заряджає її. Проблема вирішується шляхом апаратного перевстановлення джерела живлення:

  • завершіть роботу в операційній системі,
  • від’єднайте ноут від розетки,
  • акуратно вийміть акумулятор і помістіть його назад.

Увімкніть адаптер та лептоп. Уважно подивіться, що там у системному треї: може тепер на ноутбуці йде зарядка, а не як раніше.

Несправність зарядного пристрою

Багато фахівців з ремонту смартфонів, планшетів та інших мобільних пристроїв вважають, що починати шукати причину несправностей, пов’язаних з живленням, потрібно з зарядного пристрою. Варіант для користувачів, які не знаються на електриці, — увімкнути ноут до іншої, на 100% справної зарядки, яка підходить для лептопа, що не заряджається. Якщо вмієте користуватися мультиметром — вам простіше: достатньо подивитися напругу на штекері. Показник повинен відповідати значенню на наклейці блока живлення. Якщо показник нульовий або не дотягує до прийнятного рівня, подумайте про заміну зарядки на нову.

Також має сенс оглянути кабель та штекер зарядного пристрою щодо фізичних пошкоджень. Можливо, проблема у проводах чи контактній частині.

Не заряджається ноут? Винен софт!

Зазвичай лептопи продаються з вже встановленою операційною системою та утилітами для зручнішого управління девайсом. Однією з функцій допоміжного софту є продовження життя АКБ. Зворотний бік медалі — акумулятор на ноутбуці не може заряджатися на 100% через програмні обмеження. Крайній варіант розв’язання проблеми — видалення сумнівного ПЗ.

Якщо боїтеся видалити щось потрібне, відключіть утиліту виробника в автозавантаженні. У разі помилкового вибору можна буде знову включити програму. Ще один варіант — налаштування утиліти таким чином, щоб вона дозволяла заряджатися акумулятору на 100%. Як її переналаштувати залежить від конкретної програми.

Не заряджається новий акумулятор ноутбука: неправильна ініціалізація

Типова причина відсутності підзарядки — помилкова ініціалізація АКБ, при якій лептоп не коректно визначає батарею. Збої такого плану трапляються як із новими, так і зі старими ноутами. Для усунення несправності:

  1. Вимкніть ноут і не зволікаючи від’єднайте від розетки блок живлення.
  2. Вийміть акумулятор.
  3. Натисніть і не відпускайте кнопку увімкнення протягом 30-40 секунд. За ці чудові миті відбудеться скидання заряду в електросхемі лептопа.
  4. Вставте АКБ назад та увімкніть ноут.

У новому ноуті акумулятор може не заряджатися через банальний заводський дефект. У такому разі скористайтеся гарантійним ремонтом. Якщо взимку купили нову АКБ — не поспішайте встановлювати її: нехай протягом 2 годин полежить за кімнатної температури. Холодну батарею не вставляйте в корпус, це допоможе уникнути проблем і зберегти гарантію.

Заряджання батареї не досягає 100%

Основний варіант — у нового ноута заряджання акумулятора припиняється, наприклад, після 80% або 90%. Найчастіше це не брак, а робота попередньо встановленого софту, який стежить за станом АКБ. Як уже говорилося вище, утиліту, яка відповідає за батарею, можна прибрати з автозавантаження, видалити або налаштувати таким чином, щоб акумулятор заряджався на 100%.

Наприклад, ноутбуки Asus серії TUF Gaming мають утиліту MyASUS. Відкриваємо її через «Пуск», у Hardware Settings заходимо до розділу АКБ. У ньому меню з 3 пунктів:

  • заряджання до 100%;
  • збалансована схема (до 80%);
  • економна схема максимального продовження життя акумулятора (до 60%).

За замовчуванням вибрано другий варіант. Замість нього обираємо перший.

У деяких лептопах софт виробника не прописується в програмах Windows, але є у службах. У такій ситуації для заряджання до 100% зупиніть відповідну службу. Також ноут може заряджатися не повністю через обмеження в БІОСі, приклад — включений параметр зі словами Battery Life.

Природний знос акумулятора

Якщо спочатку рівень зарядки сягав 100%, але через кілька років експлуатації ноутбук перестав заряджатися повністю, то виною можуть бути апаратні причини: знос внутрішніх хімічних елементів, несправність контролера, окислення контактів. Варто зазначити, що батарея, що дихає на ладан, не завжди поводиться таким чином. Вона може до останнього працювати у штатному режимі, а потім раптово відмовитись функціонувати.

Насамкінець кілька слів про виправлення апаратних неполадок АКБ. Оскільки ноутбучні акумулятори коштують чималих грошей, деякі сервіси пропонують послуги з ремонту або відновлення батарей. Процес цей складний і трудомісткий, тому вартість послуги навряд чи буде низькою та і якість таких маніпуляцій під питанням. Логічніше витратитися на новий акумулятор. Якщо він знімний, можна вставити його в ноут самостійно.

Про автора

admin administrator