Як астронавти відлетіли з Місяця

Авторadmin

Як астронавти відлетіли з Місяця

Як люди полетіли з Місяця на посадковому модулі: експерти розвіяли чергову теорію змови (відео)

Настав час знову зруйнувати стару конспірологічну теорію.

Кілька днів тому у Twitter знову обговорювали класичну теорію змови, яка стосується перебування людей на Місяці. Зокрема, один із користувачів соціальної мережі запитав у своїх передплатників, яким чином астронавти місій “Аполлон” змогли покинути поверхню нашого супутника за допомогою посадкових модулів. Насправді в цьому немає нічого незвичайного, пише IFLScience.

У Фокус. Технології з’явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Відома місячна теорія змови, якої до сих пір дотримуються деякі люди в усьому світі, свідчить, що астронавти ніколи не літали на Місяць і все це постановка, знята в Голлівуді.

Деякі прихильники цієї конспірологічної теорії часто задаються питаннями щодо того, яким чином взагалі могла відбутися висадка людини на Місяць за допомогою тих чи інших технічних засобів.

Наприклад, користувач Twitter Род Мейсон, твіт якого можна побачити нижче і який супроводжується фотографією астронавта на Місяці, що стоїть біля посадкового модуля, поставив запитання не про посадку, а про зліт із Місяця.

Відома місячна теорія змови, якої досі дотримуються деякі люди в усьому світі, свідчить, що астронавти ніколи не літали на Місяць

“Хто-небудь, будь ласка, дайте мені відповідь на це просте запитання: як вони знову злетіли з Місяця, щоб повернутися на Землю?”, — написав Мейсон, маючи на увазі якраз використання посадкового модуля астронавтами NASA.

Такі посадкові модулі використовували астронавти під час місій “Аполлон” у період з 1969 по 1972 роки для здійснення висадки на поверхню Місяця.

Звісно, користувачі назвали таке запитання Мейсона безглуздим і поцікавилися чому він просто не знайшов відповідь у Google. І справді в мережі можна знайти багато інформації про це, а також світлини та відео старту посадкових модулів із поверхні супутника Землі.

Наприклад, на відео нижче можна побачити старт посадкового модуля місії “Аполлон-17” у грудні 1972 року з поверхні Місяця. Як показано на цих кадрах, посадковий модуль відокремився від прикріпленого до нього посадкового майданчика і полетів у космос.

Як пояснюють науковці з NASA, цей посадковий модуль мав двигун, схожий на ті, що використовують у ракетах-носіях, який був здатний створити необхідну тягу для виходу модуля з астронавтами в космос.

Кілька користувачів відповіли Мейсону, що ця тяга виникла через змішування палива й окислювача чотириокису азоту.

“Уся справа в стиснутих газах. Через низьку гравітацію на Місяці просто змішали 2 хімікати в циліндрі, який створив стиснений газ, відкрийте клапан, і ви отримаєте миттєву рушійну силу, яка здатна вивести вас у космос”, — написав один із коментаторів.

Але навіть після цього Мейсон не заспокоївся і поставив ще одне запитання для передплатників: “Значить, ця штука на Місяці просто злетіла і полетіла назад на Землю?”.

Учені з NASA пояснюють, що насправді місячний посадковий модуль не призначений для того, щоб повернути астронавтів на Землю. З іншого боку, потрібно розуміти, що вона орбіті Місяця в цей час перебувала частина екіпажу основного космічного корабля, від якого посадковий модуль і відокремився перед посадкою на Місяць. Тобто місячний посадковий модуль спочатку повернувся на орбіту, де приєднався до космічного корабля і вже він доправив усіх астронавтів назад на Землю за допомогою своїх двигунів.

Усі посадкові місячні модулі місій “Аполлон” після того, як екіпаж возз’єднався на орбіті, відокремлювалися від космічного корабля і їх направляли на Місяць, щоб вони розбилися там. Усі, крім одного. Найперший посадковий модуль 1969 року залишили літати на орбіті навколо Місяця. Деякі вчені припускають, що він навіть через більш ніж 50 років все ще може десь там літати.

Фокус уже писав про те, що NASA і гурт Metallica створили відеоролик про запуск найпотужнішої ракети, яка відправила до Місяця новий космічний корабель.

  • Читайте нас у:
  • Читайте у Telegram
  • Читайте у Facebook
  • Читайте у Twitter
  • Читайте у Viber
  • Теги:
  • політ на місяць
  • nasa
  • місяць
  • космічний корабель
  • аполлон
  • місія на місяць
  • Поширити:
  • відправити у Telegram
  • поділитись у Facebook
  • твітнути
  • відправити у Viber
  • відправити у Whatsapp
  • відправити у Messenger

NASA назвала астронавтів, які полетять до Місяця. Серед них – перша жінка

Крістіна Кох стане першою жінкою-астронавткою, яка коли-небудь брала участь у місії на Місяць, а Віктор Гловер стане першим темношкірим астронавтом у такій місії.

Разом з ними наприкінці наступного або на початку 2025 року до Місяця мають полетіти Рейд Вайзман та Джеремі Гансен.

Астронавти не висадяться на Місяць, але їхня місія прокладе шлях для приземлення наступного екіпажу.

Трьох громадян США і одного канадця представили публіці на церемонії в Г’юстоні, штат Техас.

Тепер вони розпочнуть період інтенсивних тренувань.

Такий склад екіпажу демонструє, що NASA дотримується обіцянки зробити свої місії більш різноманітними. Усі попередні місії на Місяць здійснювали білі чоловіки.

Автор фото, NASA/JSC/ASU/Andy Saunders

Місія “Аполлон-8” зробила культовий знімок сходу Землі

Рейд Вайзман (47 років): пілот ВМС США, який деякий час працював головою офісу астронавтів NASA. У 2015 році він був учасником місії на Міжнародну космічну станцію.

Віктор Гловер (46 років): льотчик-випробувач ВМС США. Він приєднався до NASA у 2013 році та здійснив свій перший політ у космос у 2020 році. Він був першим афроамериканцем, який пробув на космічній станції протягом тривалого періоду в шість місяців.

Крістіна Кох (44 роки): інженерка-електрикиня. Їй належить рекорд найдовшого безперервного перебування жінки в космосі – 328 днів. Разом з астронавткою NASA Джесікою Меїр вона брала участь у першому виключно жіночому виході у відкритий космос у жовтні 2019 року.

Джеремі Гансен (47): до того, як приєднатися до Канадського космічного агентства, він був пілотом винищувача Королівських ВПС Канади. Він ще не літав у космос.

“Екіпаж “Артеміди-2″ представляє тисячі людей, які невтомно працюють, щоб ми дістались до зірок. Це їхня команда, це наша команда, це команда людства”, – сказав керівник NASA Білл Нельсон.

“У кожного з астронавтів NASA – Рейда Вайзмана, Віктора Гловера, Крістіни Геммок Кох – і астронавта CSA Джеремі Гансена своя історія, але разом вони представляють наше кредо: E pluribus unum – з багатьох один. Разом ми відкриваємо у нову еру досліджень для нового покоління зіркових мореплавців і мрійників – покоління Артеміди”.

Автор фото, NASA/Andy Saunders

The Orion capsule looks past the Moon towards Earth on its uncrewed test flight last year

Вайзмен буде командиром екіпажу, Гловер – його пілотом; Кох і Гансен виконуватимуть роль допоміжних “фахівців місії”.

Квартет по суті має повторити місію 1968 року, яку здійснив “Аполлон-8” – це був першим політ людини в космос, який досяг Місяця.

Його екіпаж зробив знаменитий знімок “Схід Землі”, на якому наша рідна планета виходить із-за місячного горизонту.

Головною відмінністю цього разу буде використання технологій 21-го століття, які NASA розробила в рамках своєї програми “Артеміда”. У грецькій міфології Артеміда була сестрою-близнючкою Аполлона.

Минулого року в рамках місії “Артеміда-1” агенція випробувала свою ракету наступного покоління під назвою Space Launch System і капсулу для екіпажу “Оріон”. Під час неї на борту не було людей, і це дозволило інженерам оцінити готовність обладнання.

Місія NASA “Артеміда-1” стартує з Космічного центру Кеннеді

Тепер в рамках місії “Артеміда-2” астронавти піднімуться на борт “Оріона” та здійснять подорож до Місяця й назад, яка має тривати близько 10 днів.

Останній космічний політ людини на Місяць був здійснений у рамках місії “Аполлон-17” у грудні 1972 року. Перша висадка людей на Місяць з місією “Аполлон-11” відбулася в 1969 році.

Очікується, що місія “Артеміда-3”, в рамках якою люди знову висадяться на Місяць, відбудеться принаймні через 12 місяців після “Артеміди-2”.

NASA поки що не має системи, здатної доставити астронавтів з космічного корабля на поверхню Місяця. Її розробляє компанія SpaceX підприємця Ілона Маска.

Транспортний засіб під назвою Starship має розпочати льотні випробування протягом наступних кількох тижнів.

“Серед екіпажу “Артеміди-2″ є перша жінка, перша темношкіра людина та перший канадець, які братимуть участь у місячній місії, і всі четверо астронавтів представлятимуть найкраще, що має людство, та проводитимуть дослідження для загального блага”, – сказала Ванесса Вайче, директорка Центру космічних польотів Джонсона NASA.

“Ця місія прокладає шлях для розширення дослідження глибокого космосу людиною та відкриває нові можливості для наукових відкриттів, комерційного, промислового та академічного партнерства та Покоління Артеміди”, – додала вона.

Про автора

admin administrator