Теплиця з нуля покрокова інструкція із застосування

Авторadmin

Теплиця з нуля покрокова інструкція із застосування

Зміст:

ТОП-4 способів побудувати теплицю власними руками

Актуальність використання тепличних споруд на ділянці доведено практикою і успішним урожаєм, саме тому все частіше і частіше звичайні городники намагаються докласти максимум зусиль, щоб створити своєрідний варіант теплиці своїми руками. По-перше, це набагато дешевше, ніж наймати фахівців, що використовують дорогий матеріал. А по-друге, ви зможете самостійно вносити свої корективи в процесі експлуатації кожного виду теплиці. Саме тому з настанням дачного сезону, багато хто замислюється, як і з чого створити свою власну теплицю, щоб виростити там розсаду, або ранні овочеві культури. Пропонуємо перелік найпопулярніших теплиць, які кожен зможе зробити власними руками, буквально з підручних або НЕ дорогих матеріалів.

Теплиця з пластикових пляшок

Дуже дешева в фінансовому плані теплиця з пластикових пляшок може з’явитися на вашій ділянці, якщо ретельно і з повною відповідальністю підійти до її спорудження. Дешева, тому, що роздобути порожні пластикові пляшки абсолютно безкоштовно цілком можливо. Господарі присадибних ділянок і дач їх просто накопичують на своєму подвір`ї після використання. Міські жителі можуть придбати необхідний матеріал, тобто колишні у вживанні пластикові пляшки, на базах вторсировини або заводах з переробки відходів життєдіяльності людини.

Отже, для спорудження теплиці розмірами два на два метри з пластикових пляшок, буде потрібно:

  • 1200 півтора літрових пластикових пляшок. Підійдуть і дволітрові, і п’ятилітрові фляги, однакові за кольором або різнокольорові, головне – щоб бокова стінка ємності не була вигнутою, фігурною, а просто рівною. Кількість звичайно вказана умовна, але чим більше ємність – тим менше необхідно затратити пляшок.
  • Щвацька машина. Машина знадобитися для зшивання пластикового полотна. Не варто використовувати нові, наворочені, вдосконалені, з безліччю різних операцій, електричні, швацькі прилади – вони просто не впораються з поставленим завданням. Використовуйте стару, ручну «Подолка». Саме така швацька машинка потрібна для зшивання пластикових пляшок.
  • Скоби по дереву, цвяхи, саморізи, залізні пластини і куточки, металеві навіси. Для кріплення полотна до дерев’яного каркасу необхідні міцні скоби і прилад для їх кріплення. Цвяхи, пластини і куточки потрібні для складання каркасу. Металевими навісами кріплять до дерев’яного каркасу двері.
  • Бруски для фундаменту. Для споруди теплиці знадобляться великі бруски, перетином не менше 15-20 см, довжиною близько 2 м, в кількості 4 штук. Чим більше брус – тим міцніше і довговічніше фундамент.
  • Старі дерев’яні бруски для побудови каркасу з перекладинами, даху і дверей.

Покрокова інструкція

  • Необхідно встановити фундамент для спорудження. Підготовлені дерев’яні бруски збивають між собою в прямокутник, для жорсткості закріплюють всередині і зовні металевими куточками. На відведеному місці, прокопують не глибоку канаву прямокутної форми, розмірами відповідно збитої з брусків основи теплиці і в неї викладають підготовлений фундамент. Бруски не повинні сховатися в глибині канави, над землею залишається третя частина бруса для кріплення каркасу.
  • Виготовлення полотна. У пластикової пляшки гострим ножем зрізують шийку і днище, по розміченому стику розрізають від верху і до низу. У підсумку виходить рівнокутний прямокутник, краї якого будуть постійно згортатися всередину. Два таких прямокутника зшивають на машинці, розгорнувши один лицьовою стороною, інший – тильною. Повинна вийти конструкція, схожа на латинську букву S. Чергування сторін прямокутників дозволить випрямити полотно, і воно буде практично рівним. Шов роблять внапусток. Через маленькі дірочки від голки буде проходити повітря і в теплиці створиться корисний мікроклімат. Так зшивають всі пляшки. Довжина полотна повинна трохи перевищувати довжину периметра будівлі, а ширина – перевищувати висоту стін каркасу. Зайві частини полотна пізніше можна просто зрізати, а відсутні прикріпити складно.
  • Виготовлення дерев’яного каркасу. Зі старих брусків необхідно збити каркас, що нагадує будиночок. Для жорсткості споруди, встановити перекладини і максимально закріпити стики брусків куточками і залізними пластинами. У кутах будиночка встановити розпірні опори. Виготовити двері з тих же дерев’яних брусків і прикріпити їх до каркасу на металеві навіси або шматки товстої гуми.
  • Одягання полотна. Підготовлене полотно огортають навколо дерев’яної будови і закріплюють за допомогою скоб і цвяхів до поперечин каркасу і брусків фундаменту. Таким же чином пластикове полотно кріпиться і на трикутному даху і на дверях, що відкриваються. Дах необхідно зробити обов’язково трикутним для скочування опадів.
  • Підсипка землі. Із зовнішнього боку теплиці верхній край брусків каркасу, з прикріпленим до нього пластиковим полотном, необхідно засипати землею для більшої герметизації приміщення.
  • Вентиляція. В процесі експлуатації будівлі і з настанням спеки виникне необхідність у додатковій вентиляції і провітрювання приміщення. Для цих цілей гострим ножем вирізають кватирку, спершу позначивши і зміцнивши місце для неї за допомогою дерев’яних рейок.

Теплиця з стрейч-плівки

Основою теплиці з стрейч-плівки є еластичний і міцний матеріал, що добре розтягується , який застосовується в різних сферах діяльності людини. Стрейч-плівка дуже схожа на харчову, але міцніша і герметична. Виготовляють цей матеріал з поліетиленових відходів підвищеної щільності і використовують для упаковки різних предметів, товарів великих і дрібних, широке застосування в будівництві. Цінують стрейч-полотно за герметичність, хорошу розтяжність, міцність і липкість. Упаковка з стрейч-плівки не пропускає вологу, добре тримає удари при падінні товару, розтягується при навантаженні на 25%, а після зняття вантажу знову стискається і не рветься, добре склеюється між собою.

Для виготовлення теплиці з стрейч-плівки потрібно:

  • дерев’яні бруски, перетином 20см, в кількості 4 шт. для фундаменту,
  • дерев’яні бруски меншого перетину для виготовлення каркасу, розпірних опор і дверей,
  • залізні пластини, цвяхи, саморізи, металеві скоби для дерева, старі шланги від крапельного поливу,
  • широкий будівельний скотч і рулон стрейч-плівки, товщиною в 20 мкм, довжиною 500м, та шириною 50см.

Покрокова інструкція

  1. Готуємо фундамент. Для виготовлення міцного дерев’яного фундаменту збивають між собою дерев’яні бруски в прямокутник. Для жорсткості набивають металеві куточки з зовнішньої і внутрішньої сторони. На відведеній під теплицю грядці, копають не глибоку траншею і укладають дерев’яний фундамент. Верхня частина бруса залишається над рівнем землі приблизно на третину для кріплення каркасу.
  2. Виготовлення дерев’яного каркасу. Бруски однакового перетину збивають між собою, надаючи будові, вид звичайного садового будиночка і кріплять за допомогою цвяхів і саморізів до дерев’яного фундаменту. Для підвищеної жорсткості і міцності будови встановлюють кутові розпірні опори і поперечини, всі деталі додатково закріплюють металевими пластинами і куточками. Трикутний каркас даху кріплять зверху будови. Окремо виготовляють каркас для дверей і дверні стійки, за які і буде обмотуватися стрейч-плівка. Дверні стійки встановлюють на відстані 20 см від ближньої стійки торцевої стіни каркасу, в місці, де планується установка дверей.
  3. Натягування стрейч-полотна. Натягувати стрейч-полотно необхідно шляхом обмотування всієї конструкції плівкою в три-чотири шари. Починають обмотку з дверної стійки. Обходять із зовнішнього боку каркас і рухом «вісімки» закріплюють плівку на протилежній дверний стійці. Після, таким же чином, повертаються, обмотуючи каркас по периметру, до першої дверної стійки, закріплюють і, за допомогою «вісімки», повертаються назад. При обмотці плівку на кутах необхідно добре натягувати, щоб в майбутньому вона не провисала, і стіни теплиці НЕ гнулися під впливом вітру. Так необхідно огортати каркас знизу доверху, укладаючи кожен шар стрейч-плівки на одному місці три-чотири рази. Після правильної натяжки стіна з стрейч-плівки набуває подвійну структуру, схожу на полікарбонат. При натягуванні утворюються смуги, в яких затримується повітря, це допомагає краплям води безперешкодно скочуватися вниз, а стінам злегка пружинити. Полотно на даху і дверях натягують таким же чином.
  4. Закріплення стрейч-плівки на каркасі. Хоч на вигляд стіни і виходять міцними, додаткове кріплення до стійок каркасу все ж необхідно зробити. Для цього можна використовувати металеву стрічку або шланги від крапельного поливу, які прийшли в непридатність . Скобами шланг і плівку прикріплюють до дерев’янних опор знизу доверху і бічних поперечин.
  5. Кріплення дверей. На дверні стійки, які закріплені шлангом і скобами, навішують дверні навіси або ж кріплять двері невеликими шматками товстої гуми.
  6. Підсипка фундаменту. Дерев’яні бруси, які служать фундаментом для теплиці з вже встановленим та обмотаним стрейч-плівкою каркасом, підсипають зовні землею для кращої герметизації приміщення.
  7. Провітрювання. Ранньою весною відповідна циркуляція повітря може і не знадобитися, а з настанням спеки в плівковому даху вирізують отвір – майбутнє віконце для провітрювання. Всі зрізи акуратно закріплюють дерев’яними рейками або зміцнюють в кілька шарів будівельним скотчем.

Теплиця зі старих віконних рам

Досить проста і зрозуміла, а головне бюджетна споруда може прослужити на дачі кілька років, в якості добротної теплиці. Масова заміна старих дерев’яних вікон на більш сучасні, пластикові аналоги привела до скупчення дерев’яних рам з цілими шибками і не пошкодженими стійками. Ось з таких вікон і споруджують теплицю.

Для будівництва знадобляться:

  • чотири дерев’яних бруса, перетином 20см для фундаменту,
  • віконні рами, одиночні і двостулкові, з кватирками і без,
  • дерев’яні балконні двері зі вставленим склом для односхилого даху,
  • цвяхи, саморізи, металеві пластини і куточки,
  • невеликі смуги руберойду, який вже був у використанні або товсті фанерні листи.

Покрокова інструкція

  1. Підготовка фундаменту. Для виготовлення міцного, дерев’яного фундаменту збивають між собою дерев’яні бруски в прямокутник. Для жорсткості набивають металеві куточки з зовнішньої і внутрішньої сторони. На відведеному місці, прокопують не глибоку канаву прямокутної форми, розмірами відповідно збитій з брусків основи теплиці, і в неї викладають підготовлений фундамент. Бруски не повинні сховатися в глибині канави, над землею залишається третя частина бруса для кріплення каркасу.
  2. Установка віконних рам і балконних дверей. Двостулкові рами можуть послужити дверним прорізом майбутньої теплиці, а рами з кватиркою забезпечать провітрювання в спекотну пору. Тому перш, ніж приступити до кріплення рам до каркасу, треба все ретельно продумати і виміряти довжину, висоту і ширину матеріалу. Визначтеся відразу, з якого боку будуть двері, а де кватирки, якої висоти буде теплиця і де зручніше спорудити скатування. Дах в такій теплиці краще зробити односхилий. Для цього необхідно враховувати і розміри дверей, призначених для даху. Підібрані по висоті, рами кріплять до каркасу і між собою саморізами. Дуже важливо не допустити перекосу будови, інакше цілі скляні полотна можуть потріскатися в уже готовій будівлі. Якщо з’єднувати віконні рами зі склом важко, то останні необхідно вийняти, а після закінчення будівництва, поставити назад. На місці спорудження скатування даху встановлюють додаткову раму, поклавши її перпендикулярно стоячим. Фронтони даху закладають вирізаними з рам кватирками, а отримані отвори, забивають руберойдом або шматками товстої фанери. На каркас односхилого даху встановлюють дерев’яні двері, скріплюючи їх між собою саморізами і цвяхами. Всі стики зсередини обов’язково підсилюють металевими пластинами і куточками.
  3. Герметизація швів. Як не старайся щільно скріпити рами, через присутню на них фарбу або нерівності поверхні, щілини все ж будуть утворюватися, і наявність протягу в теплиці неминуча. Для герметизації всі стики віконних рам і дверей зовні теплиці оббивають смугами руберойду, зробивши кріплення в два ряди саморізами або металевими скобами.
  4. Підсипання фундаменту. Коли будівля теплиці практично закінчена, є двері в двостулковому вікні і кватирки для провітрювання, необхідно зовні брус фундаменту підсипати землею.

Міні-парник з пластикових фляг

Якщо присадибної ділянки немає, а молодої зелені хочеться – то можна спробувати вирощувати її на своєму підвіконні в міні-парнику з пластикових фляг. Для виготовлення такого парника необхідно підготувати одну флягу, ємністю в три літри і дві, ємністю в п’ять літрів.

Покрокова інструкція

  1. Приготування піддону для розсади. Щоб підготувати піддон для висівання насіння і вирощування молодої зелені, а може і зеленої цибулі, трилітрову флягу розрізають на дві частини від верху до низу. При цьому дно і шийку залишають незачепленими. Піддон для грунту готовий. Грунтову суміш засипають в одну половину зрізаної фляги, зволожують її, і робляють висадку цибулі або висівання насіння зелені.
  2. Приготування укриття. В обох п’ятилітрових баклажках зрізають шийку до рівня рівної стіни. Потім їх з’єднують між собою, вставляючи зрізані кінці один в одного, спершу помістивши всередину пластмасовий піддон з трилітрової фляги, з грунтовою сумішшю і висіяним насінням. Споруда нагадує за зовнішнім виглядом термос.
  3. Спорудження поливної системи. Поливати пророслі рослини можна знімаючи на короткий час одну сторону укриття, тобто нижню частину однієї п’ятилітрової ємності. Так рослини будуть провітрюватися, а зволоження грунту, доступне за допомогою пульверизатора, буде повним і рівномірним.

Але, якщо піддон наповнений водою і там виставлені цибулини для вирощування зеленого пір’я, то на даху термоса роблять отвір, рівний колу шийки пляшки. Верх півтора літрової пляшки зрізають. У кришці за допомогою розпеченої голки проробляють отвори. Отриману воронку з навінченною кришкою встановлюють в отвір на пластиковому термосі і таким чином виробляють добавку води в піддон з цибулею. Коли вода у воронці відсутня, то отвори в кришці служать для доступу кисню і провітрювання ємності.

Створити теплицю власними руками – не складно, особливо, якщо керуватися покроковими рекомендаціями, тоді ймовірність успіху – гарантована.

Дерев’яна теплиця своїми руками: розміри, креслення, покрокова інструкція

Переважна більшість дачників вважають за краще не зв’язуватися з величезними повнорозмірними парниками, це дорого, досить клопітко і виправдовує себе лише у випадку, якщо займатися вирощуванням овочів та розсади на професійній основі. Для аматорського дачного варіанта більше підійде теплиця з дерева під плівку, своїми руками адаптована і пристосована до нюансів заміської ділянки.

Класичний варіант дерев’яної теплиці по Мітлайдеру, з обробленою деревиною та спеціальною системою вентиляції

Особливості та види конструкцій дерев’яних теплиць

Причин для подібного вибору існує більш ніж достатньо:

  • Побудована своїми руками теплиця з дерев’яних брусків обійдеться на 60-70% дешевше за скляну або металеву конструкцію. При цьому основну частину матеріалу можна знайти на розбиранні старого сараю або купити на будівництві;
  • Легка та проста теплиця з дерева своїми руками будується буквально за два-три дні. За бажання конструкцію можна зробити за тимчасовою схемою. По завершенню сезону плівку, полікарбонат та дерев’яні планки прибрати на зберігання.

Головною перевагою залишається все ж таки той факт, що виготовити теплицю з дерева зможе практично будь-який дачник, хоч трохи знайомий зі столярною справою. Підійдуть навіть початкові навички володіння шуруповертом, електролобзиком та дрилем.

Але перш ніж намагатися самому зробити теплицю з дерева, необхідно враховувати, що через м’яке плівкове облицювання дерев’яний каркас вимагає більш щільного і частого латання, ніж у разі використання мінерального скла. Плівка, як і полікарбонатні листи, досить швидко виходить з ладу, тому конструкції дерев’яних теплиць зазвичай роблять з легкознімним кріпленням облицювання, зазвичай на притискних планках і саморізах.

Розбірна теплиця з дерева та плівки

З іншого боку, використання плівкового або полікарбонатного облицювання різко зменшує вимоги щодо точності виготовлення деталей теплиці з дерева. Якщо щось піде не так, то завжди можна допиляти дерево або виправити недоробки вже після завершення збирання.

Проекти та креслення з розмірами теплиці з дерева

Багато теплиці з дерева дуже гарні за формою та дизайном. Використання обробки та лакового покриття дає можливість перетворити тепличну будову практично на витвір мистецтва.

Шатровий варіант теплиці з дерева виглядає красиво, але без спеціалістів її не збудувати

Але в більшості випадків будівництво такої теплиці з дерева своїми руками без участі професіоналів та спеціального проектування практично неможливе. Занадто багато нюансів щодо компонування та облаштування фундаменту. Самому зробити теплицю з дерева буде складно, у цьому випадку доводиться вдаватися до послуг будівельників.

Провали в проектуванні доводиться ліквідувати встановленням підкосів із дерева

Незважаючи на простоту, тепличні будівлі з дерев’яним каркасом і плівковим облицюванням вимагають підвищеної уваги до влаштування цокольної частини і даху будівлі. Тому встановлення теплиці на дерев’яний каркас виконують обов’язково з використанням фундаменту, без нього каркасна конструкція дуже швидко вийде з ладу.

Простий варіант теплиці з облицюванням полікарбонатом

Можливо, найкращим варіантом для першого досвіду у будівництві буде проект, наведений нижче.

Каркас теплиці посилено чотирма горизонтальними балками з дерева

Не обов’язково слідувати всім розмірним позиціям проекту, на його основі можна зробити своїми руками креслення та схеми для теплиці з дерева, але коротше по довжині.

В основі такої конструкції лежить дерев’яний настил, зібраний з дощок, розмірами 2,5х2 м. Матеріал набивається на брус перетином 10х10, для виготовлення дерев’яної теплиці під плівку потрібно не менше 6 брусових відрізків довжиною 240-250 см. Кожна стіна збирається з п’яти 50 мм, фасадна частина теплиці монтується із семи дощок. Крім того, потрібно не менше 25 м рейки-сороковки, за допомогою якої фіксується поліетиленова плівка, натягнута на каркас теплиці. Всього на те, щоб побудувати дерев’яну теплицю на дачі, знадобиться 0,8 м3 пиломатеріалів 15 м2 та плівкового поліетилену завтовшки 0,5 мм.

Для тих, кому запропонований варіант може здатися дуже маленьким і ненадійним, можна запропонувати проект з бруса, зібраного на фундаменті з бетонних блоків.

Саморобна теплиця з дерева та полікарбонату, побудована за цим проектом, здатна витримати сильні пориви вітру, до 12-15 м/с, товстий шар снігу та сильний дощ. Дах тепличної конструкції виготовляється з полікарбонату, конькова балка додатково захищається металевою накладкою із оцинкованого заліза. Але головне – стіни каркаса зміцнюються додатковими хрестовинами та діагональними підкосами. В результаті виходить конструкція з дерева, яку можна практично без обмежень експлуатувати навіть за умов снігової зими.

Вітростійка теплиця з дерева та плівки

Використання полімерного плівкового облицювання завжди було проблемою для більшості дачних тепличних конструкцій. Можна спробувати вирішити проблему, використовуючи незвичайну форму стін та даху. В даному випадку власник вважав за краще побудувати своїми руками каркасну теплицю з дерева у формі намету або елінгу.

В основі конструкції з дерева використовується трапецієподібний каркас із бруса без фундаменту, пришитий на ґрунт за допомогою закладних елементів та дюбелів. Щоб знизити тиск на стіни та схилі даху, поверхня схилів виконана обтічної дугоподібної форми. Зробити крокви подібної форми з дерева досить складно, тому як несучий профіль використовуються внутрішні алюмінієві та сталеві труби.

На каркас із дерева встановлюють металеві дуги

Двосхилий напівпідвальний варіант

Боротися із сильним вітром на місцевості можна й іншим способом, наприклад, суттєво зменшити висоту дерев’яної теплиці над рівнем ґрунту. Нижче наведено проект будівництва дерев’яної теплиці під полікарбонат своїми руками.

При всьому своєму незвичайному компонуванні у даної конструкції з дерева є кілька досить серйозних переваг:

  • Теплиця чудово зберігає тепло, вітер не здатний видавати тепле повітря зі щілин, як це буває у повнорозмірних парників та тепличних комплексів;
  • Використання хвилястого шиферу з полікарбонату суттєво посилює міцність покрівельного покриття, при цьому товщина матеріалу відносно невелика, 4 мм, хвилі забезпечують нормальний схід дощової води та снігу.

Порада! Загалом конструкція дуже проста та доступна для реалізації, навіть із залишків пиломатеріалів при пересортиці, купленій за зниженою ціною на лісовому складі.

Зрозуміло, що подібний проект теплиці з дерев’яного бруса може будуватися своїми руками лише на дуже щільних і непучинистих ґрунтах.

Одностороння оранжерейного типу

Для дачних ділянок можна запропонувати цікавий варіант теплиці з дерева одностороннього типу. Найчастіше такі будівлі встановлюють під сонячною стороною дачного будиночка, це дозволяє заощадити корисну площу на ділянці та одночасно спрощує догляд за розсадою та рослинами, що вирощуються у теплиці або парнику з дерева.

Теплиця з дерева виходить дуже теплою, на каркасі використовують литий полікарбонат

Головний скат даху фанерований справжнім монолітним полікарбонатом. В результаті навіть при невеликій площі скління кількість світла всередині теплиці виявляється достатньою, щоб підтримувати плюсову температуру навіть у сильний мороз.

Крім того, є реальна можливість організувати опалення приміщення, використовуючи піч або казан, розташований усередині дачного будиночка.

Класичний варіант теплиці із дерева

Для тих, хто впевнено володіє навичками столяра або теслі, можна запропонувати побудувати повноцінну справжню теплицю з дерева своїми руками, креслення та фото наведені нижче.

В основі конструкції використовують брус 60х60 мм, дошки 200х20 мм, по 4 м довжиною, металевий куточок. Каркас виходить досить жорстким, тому більшість власників вважає за краще ставити теплицю з дерев’яного бруса своїми руками на звичайний пальовий фундамент.

Варіант теплиці із полікарбонату

Основна частина будівлі служить не менше 15 років, облицювання з поліетиленової плівки при успішному збігу причин доводиться змінювати приблизно один раз на два роки.

Яку деревину краще використовувати

Для будівництва тепличних комплексів і парників можна використовувати хвойну деревину, вона недорога, проста в обробці. Такі породи, як модрина та дуб, можливо, підійдуть для будівництва каркаса краще, але вартість дерева виходить настільки високою, що дешевше зібрати конструкцію з алюмінієвого профілю.

Нерідко для будівництва парника або тепличного комплексу використовують дерево, що є на дачній ділянці, наприклад, розпускають на брус і рейку старі фруктові дерева, горіх, акацію, все, що може використовуватися для підшивання нижнього ярусу та обв’язування.

Яким матеріалом краще покрити

Невеликі будівлі з високими дахами переважно криють стільниковим полікарбонатом, якщо розмір схилів перевищує 2,5 метри, то можна використовувати монолітний полікарбонат для облаштування кватирок або вентиляційних вікон. Дах має вирішальне значення для будь-якої теплиці, тому необхідно забезпечити найкраще світлопропускання поверхні.

Стіни та нижні яруси тепличних каркасів можна підшивати поліетиленовою плівкою, це ще добрий спосіб забезпечити надійну ізоляцію стін, особливо в частині примикання до ґрунту. У цьому випадку частину плівки запускають на підсипку будівлі, після чого край просто засипають сухим грунтом і притискають цеглою або шлакоблоками.

Розрахунок матеріалів для теплиці з дерева

Оцінити витрати на придбання пиломатеріалів та плівки можна, використовуючи проект класичної споруди прямокутної форми розмірами 3х4 м. Загалом на виготовлення стійок та двох рівнів обв’язки потрібно не менше 0,5 м3 соснового бруса 60х60 мм, і ще стільки ж потрібно буде на виготовлення кроквяних балок , розпір.

На підшивку цокольної частини каркасу теплиці потрібно 20-25 м.п. обрізної дошки 150х30 мм. Для обробки та облицювання стін піде приблизно 20 м2 поліетиленової плівки, і 20-25 м2 потрібно буде заготовити на укладання даху.

Порада! Якщо є можливість, то найкраще при будівництві теплиці з дерева використовувати брус одного перерізу, це не тільки знижує витрати, але істотно зменшує ризик пересортування закупленого матеріалу.

Як побудувати теплицю з дерева своїми руками

Одна справа вибирати гарну споруду по картинках, інша справа намагатися зробити теплицю з дерева своїми руками, нехай навіть керуючись покроковою інструкцією. Не маючи практичного досвіду та знань зі збирання каркасних конструкцій, витівка виглядає принаймні ризикованою. Насамперед необхідно скласти своїми руками креслення для виготовлення дерев’яної теплиці. Саме детально опрацьований документ вирішує 99% проблем, пов’язаних із будівництвом. Якщо ж немає досвіду і в цій справі, то можна використовувати дуже грамотний і детальний креслення дерев’яної теплиці під наведену нижче плівку.

Сама схема будівництва з дерева теплиці своїми руками виглядає так:

  • Виконуємо розмітку майбутнього фундаменту біля;
  • Збираємо нижню обв’язку, ставимо вертикальні стійки, спочатку в кутах, потім по довгих боках каркаса;
  • Збираємо кроквяні трикутники під основу двосхилий даху, з’єднуємо коньковим брусом;
  • Ставимо двері та кватирки;
  • Обшиваємо каркас із дерева поліетиленовою плівкою.

Для будівництва не потрібно спеціальної техніки, достатньо буде невеликого набору столярних інструментів, пили, електролобзика, шуруповерта, потрібна буде кувалда, будівельна рулетка та гідравлічний рівень.

Важливо! Вся робота виконується однією людиною, на все йде 2-3 дні, в залежності від погоди та умов роботи.

Бригада із трьох людей здатна зібрати наведену нижче конструкцію з дерева за 24 години робочого часу.

Вибір та підготовка місця

Для будівництва парничка або теплички підійде практично будь-яка ділянка на присадибній території, яка як мінімум із двох взаємноперпендикулярних напрямків захищена від пориву вітру огорожею паркану, високими чагарниками та деревами. Як мінімум дві ті, що залишилися, тильна і одна з бічних сторін, повинні повністю освітлюватися сонячним світлом за будь-якого становища світила на небі.

Як правило, майданчик заздалегідь не готують під будівництво теплиці, в цьому немає жодного сенсу, оскільки конструкція буде встановлена ​​на опорах, і грунту не стосуватиметься. Досить прибрати велике каміння, сміття, шматки гілок, підстригти траву, загалом все, що може заважати роботі на ділянці. Особливу увагу приділяють наявності ухилу поверхні. Найпростіше працювати на плоскому майданчику, виліт опор над ґрунтом становитиме не більше 20 см, тому рекомендується, щоб перепад висот при контрольному вимірі на кінцях триметрової смуги становив не більше 5 см.

Облаштування фундаменту

В даному випадку дерев’яний каркас буде встановлений на системі металевих опор, забитих у ґрунт. Кожна така опора є відрізком сталевого куточка з полицею 4х50 мм. Робочий торець можна залишити прямим чи обрізати болгаркою на конус. Все залежить від того, наскільки щільний і важкий ґрунт знаходиться під майбутньою теплицею з дерева, тому що забивати опори доведеться кувалдою.

В першу чергу встановлюємо кутові опори, що забиваються в ґрунт на одну четверту частину довжини, і ретельно вимірюємо спочатку відстані по периметру, потім перевіряємо геометрію вимірюванням діагоналей. Внаслідок цього всі чотири опори повинні утворювати правильний прямокутник розміром 6х3 м.

Вирівнюємо їх за допомогою будівельного рівня по вертикалі та забиваємо в ґрунт

Щоб спростити роботу, натягуємо між куточками по периметру розмічальний шнур і забиваємо в грунт опори, що залишилися.

Як зробити каркас теплиці з дерева

Перевагою даної конструкції є те, що облицювання каркаса буде виконано звичайною поліетиленовою плівкою, вага матеріалу невелика, тому навантаження на основу практично не буде. Тому всі вертикальні стійки, що утворюють кути та стіни, будуть кріпитися до металевих опор звичайними болтовими з’єднаннями.

По рівню розмічального шнура відзначаємо на куточках точки свердлівки і виконуємо отвори 8-10 мм звичайним електричним дрилем і свердлом по металу. Найскладніше, потрібно буде вирівняти всі кутові стійки так, щоб точки кріплення вертикального бруса до металу знаходилися в одній горизонтальній площині. Для цього вирізаємо з бруса сім пар стійок та кріпимо їх болтами до забитих у ґрунт куточків.

Висоту занурення кожної опори регулюємо підбиттям кувалди, орієнтуючись на свідченнях на колбах гідравлічного рівня, встановлених на протилежних стійках. Вертикальне відхилення перевіряємо звичайним будівельним рівнем.

Після того, як вдалося вирівняти всі стійки, уздовж довгих стін теплиці з дерева викладаємо верхню обв’язку. Виходить досить дивна картина, схожа на пару футбольних воріт, встановлених один проти одного. Конструкція з дерева досить нестійка, тому відразу ж повертаємо вертикальні стійки, що залишилися на місце, а у верхній частині встановлюємо хоча б одну тимчасову поперечку.

Встановлення даху

Кроквяна система майбутньої теплиці з дерева формується з семи однакових трикутників, зібраних попередньо з бруса 50х50 мм. Заготовки з дерева можна нарізати заздалегідь за шаблоном, збирати трикутники потрібно буде індивідуально, перевіряючи геометрію кожного, дуже важливо, щоб не було відхилення від площини, або висота центральної опори була різною.

Кроквяні трикутники для даху теплиці

Готові деталі кроквяної системи даху піднімаємо на стіни майбутньої теплиці і кріпимо шурупами до бруса обв’язки. Робота дуже тонка, тому краще збирати деталі з дерева в безвітряну погоду, і бажано з помічником. Як тільки буде встановлено першу пару трикутників, між ними необхідно буде укласти конькову балку з того ж бруса 50х50.

Встановлення дверей та кватирок

До того моменту, коли буде укладено облицювання, необхідно виготовити та встановити дві кватирки. Одну фото врізають у верхню частину дверей, другу виготовляють у верхній частині протилежної сторони. Розміри вентиляції невеликі, але цього цілком достатньо для того, щоб забезпечити нормальний продух усередині теплиці з дерева.

Двері роблять із залишків дерева і встановлюють на теплиці в останню чергу

Двері збираються у вигляді звичайної рами, посиленої в кутах підкосами та однією центральною поперечиною. Стулку з дерева навішують на звичайних дверних петлях, а поверхню заклеюють залишками поліетилену вже після закінчення будівельних робіт.

Монтаж покриття

Перед тим як укладати плівку, у місцях перегину матеріалу степлером нашивають шматочки м’якого матеріалу, щоб дерево не рвало облицювання під час поривів вітру. Найкраще підійде спінений поліетилен, що використовується як підкладка для підлогових покриттів.

Поліетиленову плівку укладають на теплицю широкими смужками 3 м, стики між окремими смугами склеюють двостороннім скотчем

Покладене облицювання фіксують за допомогою планок з дерева, набитих поверх крокв звичайними цвяхами, тільки такий спосіб кріплення забезпечує збереження поліетиленового облицювання навіть у найсильніший вітер.

Деталі та нюанси, що допомагають побудувати дерев’яну теплицю своїми руками, викладені на відео:

Підготовка теплиці до використання

До того як будуть встановлені вхідні двері, кватирки, укладена поліетиленова плівка на каркас з дерева, необхідно виконати невелику підготовчу роботу:

  • Донну частину теплиці поділяють на три паралельні секції, зробити це можна за допомогою дощок або збитих із залишків дерева та пиломатеріалів перегородок;
  • У центральній секції знімається дерн і трава, а більша частина ґрунту вирізається і викладається на ліву та праву частини, в яких будуть розбиті грядки під розсаду.

При необхідності можна додатково прокласти водогін, а доріжку відсипати гравієм та піском. Найпростіше всю підготовку виконати до завершення будівництва теплиці, так як окремі деталі та елементи конструкції з дерева заважають у роботі, особливо, якщо грядки доводиться заповнювати купленою ґрунтовою сумішшю під конкретний сорт розсади або квітів.

Висновок

Теплиця з дерева під плівку своїми руками виготовляється відносно швидко, якщо заздалегідь заготовити всі необхідні матеріали, на будівництво піде не більше двох-трьох днів. Єдиним недоліком є ​​те, що конструкція з дерева найчастіше служить 2-3 роки, після чого потрібен капітальний ремонт, пов’язаний із заміною та відновленням плівки та системи вентиляції приміщення.

Теплиця своїми руками: поетапна інструкція

Якщо ви вирішили побудувати теплицю, рекомендуємо ознайомитися з інструкцією, наведеною в нашій статті.

Підбираємо місце для розміщення

Вибір місця слід здійснювати з урахуванням того, що в ній будуть рости і дозрівати культурні рослини. А значить, краще зупинитись на рівній ділянці землі, захищеному від вітру і з достатньою кількістю сонячного світла.

Монтаж конструкції на ґрунті з нахилом спровокує її руйнування.

Справа в тому, що в зимовий час навантаження снігу розподіляється нерівномірно, а для середніх широт вона часто буває вагомою. Для парника не підходить затінене місце, наприклад, біля дерев, будівель або огорожі.

Для кращого облаштування парника проведіть в нього воду і електрику. Щоб заощадити на цьому процесі, розташовуйте теплицю не дуже далеко від енергетичних джерел. Щоб вирощувати рослини і взимку, вам потрібно побудувати опалювальну конструкцію. В такому випадку вам доведеться стежити, щоб на покритті не застоювався сніг, бо інакше в неї не буде проникати сонячне світло.

Визначаємо форму і розмір парника

Невелика теплиця з полікарбонату

Парники різняться за розміром, формою і використовуваних матеріалах. Тим не менш, головною відмінністю вважається рівень температури, яка в них підтримується. В цілому такі конструкції можна розділити на 2 види:

  1. Неопалювальний парник – в ньому відсутній підігрів, з-за чого грунт промерзає взимку. У весняний період грунт прогрівається за рахунок сонячного світла, а теплиця допомагає зберегти в ній тепло. Так продовжується сезонний період росту культурних рослин. Такі конструкції використовують для вирощування ранніх культур овочів і розсади квітів.
  2. Опалювальний парник призначений для теплолюбних рослин. У них можна підтримувати певну температуру, яка найбільш сприятлива для росту теплолюбних культурних рослин.

Вибираємо форму теплиці:

  • Конструкції з двосхилим дахом – це звичайний тип парників, мають вертикальні стінки.
  • Прибудоване до стіни будівлі споруда з двосхилим дахом – надає велику можливість світло — і повітрообміну.
  • Парник з односхилим дахом являє собою прибудову до стіни будинку. Для кращого сонячного обігріву її слід встановлювати з західної або південної сторони будівлі. Стіна будинку в цьому випадку відіграє роль силового елемента каркаса, завдяки їй забезпечується надійний захист від північних вітрів.
  • Трапецієвидна, має двосхилий дах, володіє високою стійкістю. Вона тепла і світла на відміну від свого аналога з вертикальними стінками.
  • Багатокутник забезпечує нерівномірне прогрівання сторін споруди. Щоб уникнути проблем з перегрівом дуже важливо забезпечити її оконцами або кватирками. Це необхідно для своєчасного провітрювання.
  • Купол адаптована до поривчастих вітрів, але не призначена для вирощування високих культур.
  • Тунель розроблена для вирощування овочів, які ростуть на землі, а не у висоту. Вона найбільш доступна для самостійного виробництва.
  • За типом арки дозволяє вирощувати низькі рослини.
  • Міні-парник підходить для вирощування невеликої кількості рослин, а також зручний при наявності маленького простору під посадку.

Матеріали для будівництва каркаса і покриття

Квадратний профіль

Зараз на ринку представлено безліч варіацій матеріалів для монтажу каркасу. Наприклад, сталевий каркас покривають порошковою фарбою. Це досить міцний матеріал, однак, він піддається корозії, з-за чого недовговічний. Для нього характерна висока теплопровідність, але у виняткових випадках такий ефект не вітається.

Оцинкований профіль має низький показник міцності, але не іржавіє. Для його виготовлення використовується тонка, легко деформирующаяся сталь.

Він дуже міцний і не схильний до корозії, зрозуміло, з-за оцинковки. Крім того, каркас можна зробити з оброблених антисептиком брусків.

Якщо говорити про покриття, то кожен матеріал, який призначений для цього, має як плюси, так і мінуси. Наприклад, парникову плівку легко замінити. Вона також недорого коштує, невимоглива до умов застосування. Форма його може бути арочної з прямими стінами або традиційної, у вигляді арки. Плівку можна залишати на парнику зимувати, так вона прослужить вам не більше 4 років.

У парникової плівки низька теплоізоляція і вона нестійка до механічних пошкоджень.

Полікарбонат

Останнім часом стала користуватися попитом теплиця з полікарбонату. Полікарбонат володіє відмінною теплопровідністю і світлопропускною здатністю, міцністю. Його основне достоїнство легкість, а також можливість експлуатації близько десятка років.

Якщо в якості покриття ви віддасте перевагу скло або склопакет, то теплиця повинна посилюватися фермами, а ще внутрішніми стійками. Скло володіє найкращою светопроводностью, довговічністю експлуатації та здатність утримувати тепло. Проте суттєвим недоліком такого покриття є його вага і крихкість.

Робимо фундамент

Фундамент повинен сприяти рівномірному розподілу навантаження всієї конструкції. Основу споруди повинно бути побудовано точно по горизонталі, з можливістю відтоку дощових вод. Для захисту від корозії і гниття встановіть між каркасом і фундаментом додатковий герметизуючий шар. Важливо, щоб підстава парника було дуже міцним, адже інакше стіни можуть піддатися деформації, а сам фундамент руйнуватиметься.

Перед закладкою фундаменту необхідно здійснити розрахунок глибини промерзання грунту. Викопайте під фундаментом спеціальну траншею, яку потім слід заповнити піском і утрамбувати. Висота даного заповнення не повинна перевищувати 20 см нижче поверхні грунту. Навколо траншеї необхідно зробити опалубку, підноситься над поверхнею землі приблизно на 20 див. Вздовж периметра укладіть в опалубку арматуру з металу, а після залийте бетоном. Такі прості маніпуляції допоможуть зробити міцний армований бетонний пояс під парник.

Будуємо каркас і покриваємо його

Каркас теплиці

Міцна конструкція каркаса захистить ваш урожай від вітру і дощових днів. Стандартний тип теплиці зазвичай має розмір 6×3 м. Після облаштування і застигання підстави можна приступати до складання дерев’яного каркаса. Зміцніть опорні стінки на фундаменті. Потім по верхній частині кожної опори закріпіть горизонтальні балки. З боку півночі встановіть дверний отвір, що має розмір 2×0,7 м.

Якщо в якості покриття ви вибрали плівку, то після завершення монтажу каркаса натягніть її. Використовуйте для цієї мети цільні шматки плівкового покриття. Закріпіть плівку дерев’яними рейками, які прикріплені до опор.

Якщо ви вибрали профіль, то зазвичай його просто потрібно скрутити за заданою наперед схемою в інструкції. З іншого боку, ви можете використовувати профіль для втілення в життя власної конструкції каркаса.

Організовуємо провітрювання

Система провітрювання

Метод вихрового провітрювання являє собою ряд кватирок, які розміщені на даху вздовж всієї теплиці. Такий спосіб найбільш ефективно провітрює парник, не пошкоджуючи при цьому теплолюбні рослини.

При сквозняковом методі провітрювання повітря потрапляє через двері, які розташовуються з торця конструкції, але це може зашкодити ніжним рослинам, які чутливі до протягів.

Якщо споруда зроблена так, що захищає грунт, то при впливі сонячних променів утворюється парниковий ефект. З-за швидкого підйому повітря в теплиці буде застоюватися, що спровокує розмноження шкідників і хвороб. Проте можна регулювати мікроклімат при використанні вентиляційної системи, що забезпечує приплив свіжого повітря.

Функціонування системи вентиляції повинно поєднуватися з роботою обігрівають і темних пристроїв. Провітрюючи парник, ви сприяєте загартовуванню як овочевих, так і плодових культур. Такі заходи позитивно позначаються на розсаді, вирощуваної для висаджування у відкритий грунт. За 2 тижні до посадки розсади слід вентилювати парник практично цілодобово.

Для збереження тепла не можна допускати проникнення в неї порывистых вітрів і протягів. Якщо ваше споруду має невеликий розмір, то достатньо спорудити всього за 1 кватирці з кожного боку даху. В цілому на кожні 2 м довжини має бути не менше 2 кватирок. Для прискорення повітрообміну та охолодження важливо встановити у каркасі бічні кватирки, розташовані трохи вище поверхні грунту. Їх можна обладнати як жалюзі або зробити звичайним способом. Але такий тип повітрообміну недоречний, якщо у спорудженні планується вирощування рослин, привезених з тропіків. З-за сильних повітряних потоків, які бувають у вітряні дні, тропічні квіти можуть постраждати.

Отже, ви вже придбали деякі знання, залишилося тільки застосувати їх у життя! Звичайно, все впирається у фінансове становище, а саме вибір матеріалів для каркаса, фундаменту і покриття. Однак, чим надійніше буде ваша споруда, тим більше років вона вам прослужить!

Обігрів теплиці

Опалення теплиці

Якщо ви спорудили гідну конструкцію з фундаментом і покрили її склопакетом, склом або полікарбонатом, організували якісну вентиляцію повітря, то ви можете подбати і про опалення теплиці. Адже це дозволить вам вирощувати овочеві культури, улюблені членам сім’ї, навіть в зимовий період року. Отже, як можна організувати обігрів? Сьогодні ми розглянемо 3 способу, а саме газове, дров’яне та електричне опалення.

Якщо ви хочете опалювати споруда газом, то можна зробити парове опалення, але найпростіший спосіб – використовувати газовий конвектор. Однак перш вам слід подбати про наявність газу в будівництві. Ці агрегати облаштовують спеціальними термостатами, що виключає необхідність у регулюванні пальників. Згоряють частинки будуть виводитися з тепличного приміщення на вулицю за допомогою сердечника коаксіальної труби.

Якщо розміри теплиці великі, то більш доречно використовувати газовий котел повітряного опалення. Тут теплообмінник обдувається спеціальним вентилятором, а тепле повітря розводиться по периметру алюмінієвими рукавами. Малогабаритну будівництво котел повітряного опалення зможе прогріти і без розведення повітря. Тільки врахуйте, що коаксіальні труби котла з закритою пальником і конвектором необхідно пропускати через стіну, зроблену з негорючих матеріалів.

Найбільш доступним джерелом енергії тепла і понині залишаються дрова. Найпростіше рішення – буржуйка, однак, вона не економічна. Більш розумне рішення – булерьян, що представляє собою газогенераторну піч. Навколо топливника є труби, які забезпечують перемішування повітряних потоків в приміщенні. Вона відрізняється високою економічністю і більш рідкісною закладки дров. Навіть при сильних морозах досить здійснювати закладку дров всього 2 рази на добу. Одна лише конструкція цієї печі дозволяє ефективно перемішувати повітря.

Електроопалення

Електричне опалення з мінімальними експлуатаційними витратами дозволяє створити теплий клімат при невеликих морозах. Наприклад, ви можете використовувати інверторний побутовий кондиціонер. Нині вироблені моделі здійснюють перекачування п’яти кіловат тепла з вулиці в теплицю на кожен розтрачений кіловат електроенергії. Однак, чим нижче температура, тим менш ефективна робота агрегату.

Якщо ви проживаєте в кліматичній зоні, де в зимовий час температура падає нижче -25С, то краще обігрівати теплицю іншим способом. В такому разі більш універсальними є інфрачервоні панелі для нагріву повітря, тому що є більш економічними, ніж тепловентилятори і теплогармати. Справа в тому, що інфрачервоні панелі імітують природний обігрів сонця. Вони не гріють повітря, а передають тепло рослинам і грунті. У результаті повітря на рівні даху залишається більш холодною, ніж ґрунт і температура внизу.

Відео: монтаж теплиці із стільникового полікарбонату

Фото

Дерев’яна теплиця зашита склом

Кріплення профілю для теплиці

Про автора

admin administrator