Чим обробити грядку перед посадкою часнику

Авторadmin

Чим обробити грядку перед посадкою часнику

Чим підживити землю перед посадкою озимого часнику: секрет досвідчених городників

Досвідчені городники поділилися, чим найкраще підживити землю. До речі, якщо досі не знаєте, де категорично не можна садити озимий часник, терміново читайте тут.

Добрива перед посадкою озимого часнику

Підготувати ґрунт до посадки часнику треба приблизно за два тижні. У крайньому разі, не пізніше, ніж за 7 днів.

Під перекопування вносять поживну суміш, що забезпечить озимий часник корисними речовинами на весь сезон. Так, на кожен квадратний метр виділяють:

  • перегній – 5-6 кілограмів;
  • сірчанокислий калій – 10 грамів;
  • суперфосфат – 20 грамів.

Зверніть увагу! Ці три компоненти з’єднують і розподіляють по грядці. Опісля землю перекопують і зарівнюють. До речі, перед посадкою зубчиків на кожен квадратний метр розсипають по 1 склянці добрива.

Обробка часнику перед посадкою під зиму: замочування часнику та обробіток ґрунту

Погода в середній смузі України в жовтні зазвичай стоїть примхлива. Ось і цього разу про жодну стабільність говорити не доводиться. Сьогодні о 7-30 ранку радіо передавали +2 C, прогноз на наступну ніч обіцяє перші заморозки до -2 C, а потім різке потепління мало не до +15 C в денний час. І коли накажете в цій непередбачуваній котовасії садити озимий часник? Вважаю, що, як мінімум, Покрова дочекатися потрібно в обов’язковому порядку.

Чому озимий часник виходить дрібним?

Як правильно зберігати озимий часник у міській квартирі взимку

Навіщо обробляти часник перед посадкою

Як би добре ви не готували грядку під осінню посадку часнику, у ґрунті все одно можуть зберегтися суперечки патогенних грибків та хвороботворні бактерії. Вони атакують рослину.

В результаті часник гниє та не доживає до весни.

НА ЗАМІТКУ. Також не можна забувати про спадкові захворювання, які успадковують часникові зубчики від материнської цибулини.

Як правильно обробляти посадковий матеріал перед посадкою під зиму

Нічого складного, щоб обробити часник до посадки, немає.

Спочатку необхідно відібрати відповідний посадковий матеріал. Беріть зубчики середніх розмірів від випробуваних сортів. Слідкуйте, щоб вони не мали пошкоджень чи ознак гнили.

Далі готують рідку суміш води та фунгіциду. Це може бути засіб, розведений за народним рецептом. Або покупний препарат. Тут уже справа смаку та особисті уподобання.

Часникові зубчики поміщають у рідину на потрібну кількість часу. Потім посадковий матеріал просушують і садять на підготовлену ділянку городу.

Чим обробити ґрунт перед посадкою часнику

Важливий момент – дезінфекція ґрунту. Це потрібно, щоб до настання зими знищити патогенні мікроорганізми, що збереглися у ґрунті.

Обробляють ґрунт під час підготовки грядки під посадку часнику. Тобто десь за 20-30 днів.

Є кілька ефективних засобів, щоб обробити часникові часточки.

Найбільш доступний розчин марганцівки. 5 гр розводять у 10 л води та рівномірно поливають ділянку.

Найефективнішим є розчин мідного купоросу. На цебро води потрібно 40 гр засобу.

Також можна використовувати настоянки різних рослин (наприклад, календули), але слід розуміти, що вони набагато менш ефективні.

Вирощування озимого часнику

Якщо підготовка часнику до посадки була проведена правильно, як і сама посадка, а насіння хороше і міцне, то напровесні, як тільки на грядці зійде сніг, з’являться сходи. У цей момент для того, щоб запобігти утворенню скоринки та забезпечити до коріння рослини доступ кисню, треба розпушити землю на глибину 2-3 см.

Полив часнику здійснюють із травня до першої декади липня. Припиняють його приблизно за двадцять днів до збирання. Обсяг витрачається залежить від температури повітря. Приблизно він дорівнює 10-12 л на 1 м 2. Періодичність поливу – один раз на десять днів (при дуже спекотному літі скорочується до 5-6).

Вважається найефективнішим фунгіцидом для обробки посадкового матеріалу. На 1 л води потрібно 5 г препарату. Час замочування – 10 хвилин.

Максим дачник

Спеціальний засіб для протруювання посадкового матеріалу. Час замочування – 30 хвилин. Робочий розчин готується у пропорції 2 мл препарату на 1 л води.

Фітоспорін

Один із найефективніших і при цьому безпечних засобів для протруювання часнику до висадки під зиму.

Рідина готується за інструкцією. Обробляти зубки потрібно протягом півгодини.

Фундазол

До посадкових робіт зубики можна обробити фундазолом. На літр води потрібно 20 гр порошку.

Не забудьте висушити зубки до висадки і в жодному разі не очищайте їх від лушпиння.

Якщо ви хочете отримати врожай, вільний від хімічних добавок, тоді краще використовувати сидерати, а більш зрозумілу назву зелені добрива. Вони підвищують доступ вологи і світла в грунт за рахунок свого коріння, а пагони, що швидко ростуть, після закапування в землю, перетворюються на органічні добрива.

В останню декаду серпня обрану ділянку землі засівають горохом, ячменем, гірчицею чи бобами. Коли сходи будуть близько 30 см, їх необхідно скосити і прикопати. Часу на перехід зеленої маси у добрива завершиться до настання холодного періоду і можна висадити часник у ретельно удобрений ґрунт.

Пам’ятайте!

Ідеальний період посадки часнику восени триває лише місяць, з середини вересня до середини жовтня.

Часті помилки

  • Зубчики очищаються від лушпиння. Лушпиння – природний захист від грибків і шкідників. Не видаляйте її.
  • Використовується надто концентрована суміш фунгіциду. Розводьте препарат строго за інструкцією, інакше спалите посадковий матеріал.
  • Часник замочується надто довго. Те саме стосується термінів замочування. Тривале перебування зубчиків у рідині призведе до хімічних опіків.
  • Часник не просушується перед висаджуванням. Зубики обов’язково треба промокнути рушником та підсушити.

З чого почати?

Перед посадкою потрібно знати, як підготувати посадковий матеріал та ділянку для його висаджування. Оскільки ця культура добре переносить холод, її можна садити під зиму та напровесні. При осінній посадці важливо дотримуватися рекомендованих термінів.

Дотримання термінів

Завдання підзимового висаджування часнику – укорінення зубків без подальшого проростання. Ранній термін висадки призведе до появи кількох справжніх листків і знадобиться підгортання землею для захисту від холоду, а також раннє весняне відкриття шийки паростка.

Якщо посадити зубки пізно, часник не встигне вкоренитися і частина матеріалу не перенесе сильних морозів, отже, врожай буде низьким.

Вибрана дата сівби має передувати холодам на 3–4 тижні. У кожному регіоні цей термін буде різним, також залежить від погоди в конкретному році. Найчастіше дата припадає на період із середини вересня до кінця жовтня. Температура ґрунту в цей час близько +15 °С.

Чи знаєте ви? В Італії, Китаї та Кореї добове споживання часнику становить 8–12 зубків.

Весняна посадка проводиться якомога раніше. Важливо провести її до висихання землі та забезпечити початок зростання за невисокої температури. Не варто запізнюватися з посадкою, це може знизити врожай та зменшити його якість.

Відбір посівного матеріалу

Часник слід просушити у місці з низьким відсотком вологості. Необхідно відібрати головки:

  • великі зі здоровими зубками;
  • без пошкодження денця;
  • у яких зубки примикають один до одного і не розсипаються.

За добу до посадки голівку розбирають на зубки. Це дозволяє зберегти у посівному матеріалі вологу. Розділ повинен бути обережним, щоб уникнути пошкодження оболонок.

Відео: Підготовка часнику до посадки

Питання про те, чи потрібно чистити зубки перед посадкою, постійно виникає у городників-початківців. Зчищати оболонку не можна, адже вона дає додатковий захист майбутньому паростку. Необхідно відбракувати зубки з такими характеристиками:

  • м’які та пухкі;
  • з пошкодженою або м’ятою оболонкою;
  • з плямами плісняви ​​чи гнилі;
  • надто дрібні.

Потрібно звернути увагу на кількість зубів у голівці. Якщо вона містить лише 3–4 зубки, нехай навіть і великих, такий часник вже вироджується і не повинен використовуватися для посадки.

Вибір місця на ділянці

Грядка для часнику має бути рівною і повністю освітленою. Рівний рельєф не затримає талу воду. У разі найменшого затоплення зубки можуть вимокнути і згнити, а навесні така грядка довго просихатиме.

Важливо! Недостатня освітленість призведе до подрібнення врожаю та погіршення смаку.

Найкращий склад грунту – нейтральний. Земля має бути пухкою та структурованою, добре пропускати вологу. Якщо ґрунт на грядці торф’яний, необхідно додати суглинистий ґрунт та пісок.

Для хорошого врожаю слід враховувати принципи сівозміни. Зміна рослин на грядці дозволяє уникнути багатьох споріднених хвороб та відновлює родючість землі.

У сучасному землеробстві використовується метод висаджування основних культур після зростання сидератів, які потім стають зеленим добривом ґрунту. При такій посадці рекомендується використовувати суміш гороху, вівса та білої гірчиці.

На традиційних грядках попередниками часнику можуть бути:

  • огірки, кабачки та баклажани;
  • болгарський перець та гарбуза;
  • зернові та ягідні рослини.

Не можна садити часник після цибулі, а також повторно висаджувати зубки на те саме місце другий рік поспіль. Також уникають посадки після томатів та картоплі, які можуть передати грибковий фузаріоз.
Важливо! Повернути часник на ту ж грядку можна лише через 3 роки.

Підготовка ґрунту

Грядку треба звільнити вже на початку серпня. За 2-3 тижні до висадки проводять перекопування і вносять розчин сульфату міді з розрахунку 1 ст. ложка на відро води. Для 1 метра квадратного потрібно 1 літр розчину. Використовувати для покращення ґрунту гній у свіжому вигляді не рекомендується, оскільки може призвести до хвороб. Після підживлення та скопування земля повинна постояти 2 тижні, щоб осісти і «не затягнути» посаджені зубки занадто глибоко.

Відео: Підготовка грядки для посадки часнику

Якщо посівний матеріал не може складатися повністю з однакових зубків, їх поділяють на 2-3 групи за розмірами. На таке ж число поділяють ділянку і висаджують окремо великі зубки, окремо маленькі. Це забезпечить одночасну схожість та рівномірну освітленість рослин.

Відповіді на часті запитання

Чи потрібно обробити часник перед посадкою під зиму?

Зовсім ні, якщо у вас якісний посадковий матеріал, а ґрунт на ділянці не заражений.

Що краще, покупні фунгіциди чи народні засоби?

Звичайно, промислові препарати дієвіші, але й народні рецепти цілком допоможуть вирішити поставлене завдання.

У чому замочувати часникові часточки?

У звичайній мисці, головне, щоб рідина повністю покривала посадковий матеріал.

Чи потрібно поливати фунгіцидом ґрунт?

Теж необов’язково. Це потрібно лише в тому випадку, якщо ваші рослини були вражені грибками. Якщо такої проблеми ніколи не було, можна обійтися і без обробки.

Про автора

admin administrator