Як лікувати пронос у бройлерів

Авторadmin

Як лікувати пронос у бройлерів

Пронос у бройлерів: чим лікувати в домашніх умовах

Бройлерний циплівок – це гібрид, отриманий у результаті схрещування різних порід або ліній. Гібридна сила (гетерозіс) при цьому проявляється в скороспілості: до 2 місяців молодняк досягає маси 2,5 кг. Вирощувати бройлерну птицю вигідно, але в домашньому господарстві можуть виникнути складнощі через відсутність досвіду, знань і неможливість створити необхідні умови годування та утримання.

Правила догляду за бройлерами в домашніх умовах

Бройлерних курей можна назвати невибагливими, але одночасно з цим вони мають невисокий імунітет. У бройлерів пронос – найпоширеніша проблема. Селекція при отриманні цих гібридів не ведеться на підвищення життєздатності, оскільки термін життя у цього птаха не більше 3 місяців.

На великих птахівницьких комплексах суворо дотримуються всіх норм гігієни при відгодівлі та утриманні молодняку, проводять обробку від паразитів і вакцинують птицю. Раціон годування збалансований за всіма показниками і здійснюється за спеціально розробленими нормами. Умови утримання та годування в приватному господарстві рідко відповідають необхідним нормативам, що веде, як правило, до захворювань і загибелі курей. Вагові показники бройлерів, вирощених на подвір’ї, зазвичай набагато нижче фабричних.

Щоб запобігти виникненню та поширенню захворювань серед поголів’я, рекомендується:

  • Перед заселенням пташника провести його дезінфекцію. Щоб впоратися з ектопаразитами і бактеріями, стійкими до дезрозчин, проводять комплексну обробку, яка складається з проколювання паяльною лампою і знезараження спеціальним розчином.
  • Купувати курчат безпосередньо у виробника (на птахофабриці), а не у перекупників. Купити бройлерів у приватників не вийде, оскільки розведенням та інкубацією займаються тільки спеціалізовані господарства.
  • Не можна тримати молодняк разом з дорослими курами. Найкраще розмістити бройлерних курчат у клітинах. Такий вміст дозволяє уникнути зараження глистами та інфекцією на вигулі і від контактів з іншим птахом. Відсутність активного руху сприяє швидкому зростанню і збільшенню маси.
  • Прибирання в пташнику (клітинах) слід проводити щодня: прибирати поме, міняти підстилку, стежити за вологістю, міняти воду, мити годівниці та поїлки. Інвентар для прибирання потрібно дезінфікувати і не використовувати для чищення приміщень інших тварин.
  • Щоб птахи мали можливість почистити оперення, в пташнику (клітці) встановлюють ємність, яку заповнюють сумішшю піску із золою.
  • потрібно періодично проводити боротьбу з гризунами – рознощиками інфекції.
  • При годуванні використовувати спеціальний комбікорм для бройлерів і продукти, легкі для засвоєння: сир, простоквашу, вівсяні пластівці, пшоно.
  • Не варто відгодовувати бройлерів довше 3 місяців, інакше птах може загинути від надлишку м’язової маси.

Важливо! Курчата, отримані з птахофабрики, вже пройшли необхідну вакцинацію. В інших випадках придбаних птахів слід вакцинувати і провести спеціальну обробку від глистів і зовнішніх паразитів: кліщів, пухоїдів, бліх.

Обробку здійснюють за певною схемою, використовуючи препарати:

  • від бактеріальних захворювань – енросол, приготований перед застосуванням (2-4 день життя);
  • для підняття імунітету та профілактики авітамінозу – чиктоник (5-9, 15-17, 28-32 день життя);
  • від кокцидозу – байкокс (10-12 день);
  • від хвороби Ньюкасла – вакцина в ніс або воду (27 день);
  • профілактика гельмінтів – промектин у рот (2 місяці).

Чому бройлери починають поносити

Пронос у поросят – чим лікувати в домашніх умовах

Якщо стався пронос у бройлерів, ніж лікувати в домашніх умовах – серйозна проблема багатьох господарів. Це найперша ознака, яка вказує, що птах нездоровий. Про початок захворювання також говорять відсутність апетиту, різні порушення рухових функцій, спрага, підвищення температури тіла, утруднене дихання, хрипи, зміна забарвлення дзьоба, гребеня, сережок, течії з ніздрей, посилений слиновідділ, розпухання лап, нагноєння очей. Причин, які можуть призвести до захворювання і поносу курчат, кілька:

  • Невідповідний корм. Мова йде про використання їжі, призначених для інших груп птахів.
  • Зіпсований корм (прострочений, пліснявілий, грудками, відсирілий) може призвести до поносу і загибелі курчат, тому купувати їх слід у перевірених і сумлінних постачальників.
  • Гіпервітаміноз може призвести до серйозних порушень обміну речовин, тому внесення вітамінів у корми має відповідати встановленим нормам.
  • Різка зміна кормів (зерно – мішанки). Травна система молодняку не здатна моментально перебудуватися на новий ритм роботи. Переклад на нові корми потрібно здійснювати поетапно.
  • Велика кількість зеленого корму (трави). Трава – соковитий корм, що володіє слабким ефектом.
  • Порушення функцій ЖКТ. Один з поширених діагнозів у молодняка – гастрит.
  • Авітамінози сезонного характеру. Пронос проходить, якщо рівень вітамінізації годування привести в норму.
  • Отруєння. Причиною інтоксикації може стати оцинкована або мідна поїлка (годівниця), отруйні рослини на вигулі, куріння в приміщенні пташника, використання аерозолів, хімічні засоби боротьби з гризунами та іншими шкідниками.
  • Стресові ситуації. Будь-яка зміна звичного укладу життя є для птаха серйозним потрясінням, і вона може запоносити. Спровокувати це можуть переклад в інше приміщення, перший вихід на вулицю, нове освітлення, нова людина в пташнику, незвичні звуки, шум. Такий пронос не становить загрози, оскільки зникає після того, як птах звикне до нових умов.
  • Переохолодження. Для птаха не такі страшні низькі температури, як протяг і сире приміщення. Простудні захворювання супроводжуються діареєю.
  • Утримання в брудних приміщеннях, без дотримання санітарних норм, може спровокувати розвиток інфекційних захворювань і загибель поголів’я.
  • Гельмінтоз. Зараження глистами може статися через корми, посуд, брудний пташник або вигул, від інших птахів і тварин. Якщо не вжито відповідних заходів лікування, курчата можуть загинути.
  • Інфекції небезпечні тим, що швидко поширюються серед курчат і можуть призвести до загибелі всього поголів’я, якщо не вжити термінових заходів.

Важливо! Шлунково-кишковий тракт – найвразливіше місце пташенят, які прийшли у світ зі стерильних умов яйця.

Колір позначки

Утримання бройлерів у домашніх умовах

За фарбуванням і структурою стільця в багатьох випадках можна поставити попередній діагноз:

  • У бройлерів коричневий пронос – ознака еймеріозу. Такий колір формується при змішуванні переварених комбікормів (жовтих) і крові, що потрапляє в кишечник в результаті життєдіяльності кокцидій.
  • Темно-коричневий пронос, іноді кривавий – прояв пастерельозу.
  • Білий пронос у бройлерів і його лікування пов’язані з пуллорозом. Шансів вилікувати циплівка, інфікованого в яйці або в першу добу життя, практично немає.
  • Зелений пронос може з’явитися при надлишку трав’яного корму, гістомонозі і вживанні зіпсованих кормів.
  • Жовтий колір поноса може вказувати на наявність глистів.

Захворювання бройлерів: ознаки, причини

Багато інфекційних хвороб домашніх тварин, у тому числі птахів, становлять небезпеку для людини. Щоб не заразитися, потрібно дотримуватися правил гігієни: використовувати респіратори, маски і рукавички, в пташник заходити в чоботях, мити і дезінфікувати руки і одяг, при необхідності робити профілактичні щеплення.

Чим годувати бройлерів у 2 місяці в домашніх умовах

Понос, викликаний ураженням гельмінтами, бактеріями і вірусами, найбільш небезпечний. У цьому випадку не обійтися без застосування антибіотиків і спеціальних лікарських препаратів. Можна виділити кілька найпоширеніших хвороб курчат:

  • Сальмонельоз. Характеризується білим кольором позначки, іноді з піною, підвищенням температури і млявістю. Дорослий птах є джерелом бактерій і переносить хворобу в хронічній формі.
  • Пастеррелез (пташина холера). Хвороба розвивається блискавично і призводить до загибелі птаха. Заражену птицю рекомендується знищити, оскільки повного лікування домогтися дуже важко. Крім зеленого поноса відзначається висока температура, слиз з ніздрей і хрипне дихання.
  • Кокцидоз (еймеріоз). Захворювання можна виявити навіть у початковій стадії по зіштовхнених пір’ях і поносу коричневого (жовтого) кольору з піною і кров’ю. У курчат розпухають зоб і ноги. Спалахи характерні для весни і осені, коли знижується рівень імунітету. Зараження відбувається при контакті з хворим птахом або інвентарем. Відзначаються прояв сильної спраги і блідість гребінців і борідки. Хворих птахів негайно ізолюють і починають лікувати. Будь-яке зволікання може призвести до падежу. Інших птахів і курник обробляють з метою профілактики.
  • Гістомоноз. Становить небезпеку для птаха, що гуляє на вулиці, оскільки передається через ґрунтових хробаків і членистоногих. Характерні ознаки – потемнення шкіри на голові до чорноти, зниження температури, опущені крила, прагнення сховати голову під крило. Кури зазвичай поправляються, якщо лікування розпочато без затримки.
  • Пуллороз (пташиний тиф). Захворювання супроводжується виснажливим поносом, що веде до зневоднення. Пронос має забарвлення від білої до коричнево-зеленої. За відсутності лікування птах гине за 3-5 днів.
  • Гастрит. Розвивається при неправильному годуванні бройлерів і проявляється поносом, коліками і пригніченим станом. При нормалізації режиму і раціону годування проблема вирішується.
  • Пташиний грип. Хвороба розвивається швидко і нерідко має летальний результат. Пронос – частий і рясний від жовтого до зеленого кольору. У птиці чорніють гребінь і сережки, з’являються хрипи, піна з дзьоба, голова запрокидається і відзначаються судоми.

Важливо! При явних ознаках пуллорозу ветеринарні інструкції забороняють лікувати птицю, що пов’язано з небезпекою зараження людини.

Що робити, ніж лікувати

Що робити, якщо бройлери поносять, можна дізнатися, прочитавши спеціальну літературу. При виявленні будь-яких ознак, що вказують на ризик захворювання, потрібно встановити причину. Саме від цього залежатиме лікування. Якщо є підозра, що пронос проявився через авітаміноз, стрес або надлишок зеленого корму, то можна впоратися власними силами, використовуючи народні засоби. У разі інфекцій не обійтися без допомоги ветеринарного фахівця. Хворих птахів ізолюють, а кал відправляють на аналіз і слідують всім рекомендаціям фахівця.

У промислових масштабах хворих птахів знищують, оскільки великий ризик втратити значну частину поголів’я. Фермери і любителі свійської птиці мають можливість провести курс лікування:

  • До відвідування ветеринара та отримання результатів аналізу курчатам можна дати левоміцетин (1 таблетка на півсклянки води), бісептол (40 мг на 1 голову 2 рази на добу), тетрациклін (1 таблетка на 1 л води – по 3 краплі 3 рази на день).
  • За відсутності інфекції діарею можна перемогти простими засобами, що сприяють закріпленню стільця, а також правильно організувавши годування і утримання.
  • Лікування салмонельозу триває від 2 тижнів до 1 місяця. Перші 2-3 тижні застосовують сульфаніламід, через тиждень курс повторюють, щоб уникнути нового спалаху хвороби. Також для лікування можна використовувати левоміцетин: 40 мг на 1 кг живої маси 3 рази на день.
  • Флосан рекомендують давати курчатам при отруєнні, дорослих курей лікують левоміцитином і бісептолом. Для промивання шлунка в поїлки наливають слабкий розчин марганцю.
  • При кокцидозі використовують кокципродін, розчинений в рідині. Пропоюють 2 дні, повторюючи курс через 5 діб. Порошок кокцидин додають в корми протягом тижня.
  • У разі авітамінозу перевіряють раціон на достатню кількість мінеральних речовин, додають сіль, мушлю, дріжджі. Можна використовувати лоперамід (дитяча доза).
  • Для лікування пуллорозу і пастерельозу застосовують неоміцин, біоміцин, сульфадімезин і золен. Норми залежать від віку курчат і визначаються лікарем.
  • При гістомонозі допоможуть метронідазол, доданий в корм, і біоміцин, який розчиняють у питній воді або вводять внутрішньомишково.

Поради та рекомендації досвідчених птахівників

Чим лікувати рідкий стілець у бройлерів, підкаже життєвий досвід практиків. Люди, що займаються вмістом і розведенням свійської птиці, не поспішають застосовувати антибіотики, використовуючи численні народні ліки і методики, які допомагають і для профілактики захворювань:

  • годувати пшонкою кашею;
  • одноразово заварити міцний чай (без цукру);
  • додати в поїлки розчин фурациліну або марганцівки;
  • пропоїти рисовим відваром (вареним рисом) і киселем;
  • хорошим закріплюючим ефектом володіє печена картопля, сушені ягоди горобини і яйця, зварені вкруту;
  • додавати в корм активоване вугілля і крейди;
  • можна використовувати в’яжучі властивості червоного вина, додавши 2 краплі в поїлку;
  • стежити за вмістом кальцію в раціоні;
  • включати більше грубої їжі в раціон;
  • додавати пробіотики, щоб відновити мікрофлору ЖКТ;
  • при неінфекційному поносі поїти відваром ромашки, айви і шкірки граната;
  • доступним антисептиком і закріплювачем стільця є глиняна вода.

Вирощування бройлерів – клопітка справа. Займатися ним варто тільки в тому випадку, якщо людина вивчила теоретичні ази птахівництва і має можливість створення всіх необхідних умов. В іншому випадку захворювання неминучі. Потрібно пам’ятати, що хвороби птахів можуть бути небезпечні для людини, тому слід дотримуватися запобіжних заходів при контакті з птахом. І найголовніше, якщо бройлери поносять, чим лікувати – вирішує ветеринарний працівник, займатися самолікуванням не можна.

Як лікувати пронос у курчат

Початківці птахівники, що займаються вирощуванням бройлерів, можуть зіткнутися з такою неприємністю, як діарея пернатих. У чому причина недуги і як з ним боротися, розглянемо в цій статті.

  • причини діареї
    • білий пронос
    • коричневий пронос
    • Зелений і жовтий пронос
    • першочергові заходи
    • «Левоміцетин»
    • «Бісептол»
    • Народні засоби

    причини діареї

    • інфекції, викликані поганими умовами утримання;
    • корми низької якості;
    • придбані хворі особини.

    Чи знаєте ви? Сама незвичайна порода курей – родом з Індонезії і носить назву аям Цемані. У птиці в зв`язку з генетичною мутацією оперення, дзьоб, гребінь і навіть слизова очей Чорного кольору. Найцікавіше, що м`ясо також чорного кольору.

    білий пронос

    Можливою причиною рідкого частого посліду з білястим відтінком є ​​захворювання сальмонельоз. Симптоми захворювання:

    • апатія і пасивність в русі;
    • труднощі з диханням (в основному через дзьоб);
    • повільний набір ваги.

    Птахи також можуть страждати від гастриту, при цьому спостерігаються такі симптоми:

    • спрага;
    • відсутність апетиту, відмова від їжі;
    • калові маси прозорого кольору.

    Дізнайтеся, як лікувати пронос у теляти, курей – несучок і бройлерів.

    коричневий пронос

    Можливою причиною темно-коричневого, майже чорного проносу може бути кокцидіоз. Розпізнати недугу можна за такими ознаками:

    • відсутність апетиту;
    • небажання рухатися, птиця постійно нерухома;
    • слизова очей жовта, повіки прикриті;
    • пір`я вздиблена;
    • в посліді спостерігаються домішки крові.

    Зелений і жовтий пронос

    Зеленого або жовтого кольору рідкий послід є одним з ознак інфекцій, таких як пастереллез, тиф і грип. Симптоми пастереллез:

    • спрага;
    • труднощі з диханням;
    • слизові виділення з носоглотки;
    • зовнішні зміни (скуйовджене пір`я, посиніло гребінь);
    • температура тіла вище 40 градусів.

    важливо! Найчастіше ветлікарі рекомендують забити хвору птицю, так як недуга важко лікується, але швидко поширюється.

    Пташиний грип характеризується такими симптомами:

    • висока, більше 40 градусів температура;
    • відмова від їжі і різке зниження ваги;
    • хрипкий подих;
    • запалення слизових;
    • піна з дзьоба;
    • судоми.

    Читайте також про те, як лікувати неінфекційні і інфекційні захворювання курчат бройлерів.

    Для тифу (пуллороза) характерними є такі ознаки:

    • постійно відкритий дзьоб;
    • сльозяться, покриті плівкою очі;
    • схилені голова;
    • послід білого або зеленого з прозорою слизом кольору із запахом гнилі.

    важливо! Пуллорозом може бути інфікована людина, що знаходиться в контакті з хворою куркою.

    Приступ зеленої діареї може викликати несвіжа зелень або велике її кількість. Крім того, причиною проносу може бути стрес, глисти.

    чим лікувати

    Лікують птицю і медикаментозно, і за допомогою народних засобів. Як застосовують медикаменти, і в яких кількостях, розглянемо нижче.

    першочергові заходи

    Перші дії господаря пташника:

    1. дезінфекція приміщення.
    2. Зміна підстилок, посуду.
    3. При необхідності – розширення площі.
    4. Перевірка вентиляції.
    5. Перевірка якості кормів.
    6. Якщо в курнику холодно, установка опалювального приладу.
    7. Дати в поїлку розчин марганцівки.
    8. Розвести у воді активоване вугілля.

    Чи знаєте ви? При розшифровці останків кісткової тканини тиранозавра вчені виявили ідентичність складу курячого білка і білка динозавра, що дало припущення про однаковий смак м`яса обох особин.

    «Левоміцетин»

    «Левоміцетин» – це препарат широкого спектра дії, антибіотик, який призначають при хворобах шлунково-кишкового тракту, в тому числі сальмонельоз, дихальних шляхів (грип). Для птиці ліки підмішують в корм, щоб приховати гіркий присмак, таблетки розтираються в порошок. Дозування – 30 г на 1 кг ваги. Курс лікування залежно від захворювання може тривати близько місяця, при незначних розладах – кілька днів.

    «Бісептол»

    «Бісептол» – бактерицидний препарат, активний проти стафілококів, сальмонел, стрептококів і інших бактерій і грибів. Для лікування птахи вибирають препарат, призначений для дітей – таблетки по 120 мг. Для курки дозування 25 мг на 1 кг ваги, курчаті ділять на два. Дають вранці і ввечері, підмішуючи в питво, мінімальний курс лікування – п`ять днів.

    Народні засоби

    Народні засоби використовувало не одне покоління наших предків, і часто вони не гірше фармакологічних препаратів. Застосовують такі засоби наступним чином:

    • в воду для пиття підмішують глину (можна знайти в аптеці, чисту без домішок);
    • рисовий відвар давно відомий скріпними властивостями;
    • в поїлку додають трохи сухого вина, пташенятам досить п`ять крапель на літр води (вино повинно бути натуральним);
    • відвар гранатової шкірки;
    • відвар шкірки Айвові;
    • ромашковий відвар.

    Відвари і питво дають пташенятам близько двох днів.

    Буде цікаво дізнатися – як правильно вирощувати і годувати курчат.

    При будь-яких хворобах пернатих самостійно застосовувати медикаменти не слід, симптоми багатьох захворювань схожі, тому, перш ніж лікувати, потрібно здати аналіз. За його результату ветеринар призначить адекватне лікування. Що стосується народних коштів, вони гарні при неінфекційних розладах, але в цьому теж бажано переконатися.

    Відео: у курчат пронос


    Відгуки

    Пронос може бути через різку зміну раціону або через погані кормів, які пропали або запліснявіли. Та й колибактериоз з сальмонельозом в такому віці теж можуть зустрічатися, а вони-то і можуть бути основною причиною проносів.

    Коли курчат переводиш на новий вид корму, то перша умова яке необхідно виконувати – це вводити нововведення поступово, а не різко міняти одне на інше. Переклад здійснювати найкраще протягом тижня, тоді й проблем з шлунком і кишечника у вашого молодняка НЕ ​​буде.

Про автора

admin administrator