У якому віці зазвичай ламається голос

Авторadmin

У якому віці зазвичай ламається голос

Мутація голосу: що це та як безпечно займатися вокалом

Що таке мутація голосу, основні стадії, особливості змін у хлопців і дівчат, а також поради, як займатися вокалом, щоб уберегти голос.

Що таке мутація голосу

Мутація голосу — фізіологічна зміна голосового апарата людини. Відбувається внаслідок збільшення резонаторних порожнин і язика, активного росту гортані в період статевого дозрівання. Виділяють три стадії мутації: початкову (передмутаційну), основну й завершальну (післямутаційну).

На початковій стадії організм готується до перебудови, тому в дитини може злегка почервоніти гортань. Помітні голосові порушення, переривання, хриплість, подразнення в горлі, кашель. Через це мутацію часто плутають із застудою.

Основний етап — активна мутація. Помітні набряк слизової оболонки гортані й запалення зв’язок. Можливі незмикання зв’язок, порушення координації дихання та фонації. Характеристики голосу різко змінюються.

На завершальній стадії звучання остаточно набуває характеристик голосу дорослої людини. Тембр збагачується, сила наростає. Різкі коливання й неприємні симптоми вже позаду, але іноді дитина ще відчуває напруженість голосових зв’язок.

Особливості голосової мутації у хлопців

У перехідному віці гортань хлопців збільшується на 70 %. Орган переміщується вниз. Голосові зв’язки подовжуються в півтора раза, а щитоподібний хрящ висувається вперед. Помітна характерна випуклість на шиї — «Адамове яблуко».

Дискант поступово трансформується в тенор, баритон або бас. Яким буде голос на завершальному етапі, залежить від індивідуальних особливостей і генетичних схильностей дитини. Висоту голосу визначають за довжиною голосових зв’язок. Коли вони виростають до 18–22 мм, голос ламається від дисканта до тенора. Якщо подовжуються до 22–24 мм — це баритон, а якщо понад 24 мм — бас.

Особливості голосової мутації у дівчат

Жіноча гортань росте більш плавно й у підлітковому віці збільшується вдвоє. Голосові зв’язки подовжуються. Щитоподібний, черпакуватий і перснеподібний хрящі ростуть. Хрящова тканина костеніє, розмір язика збільшується. Тембр збагачується, стає глибшим.

Дискант замінює сопрано, коли довжина голосових зв’язок сягає 14–19 мм, меццо-сопрано або контральто — 18–21 мм. Коли голос ламається, у дівчат симптоми переважно виражені менш яскраво, аніж у хлопців. Але під час менструацій симптоматика може активізуватися.

Як безпечно співати: короткі поради

  1. Займайтеся менше, аніж зазвичай, щоб уникнути вокального перевантаження.
  2. Добирайте твори зі значно меншим діапазоном.
  3. Не співайте довго на крайніх звуках діапазону.
  4. Співайте в середній теситурі, зручній, без напруження та в обмеженій динаміці.
  5. Уникайте голосного форсованого співу. Він здатен призвести до втрати голосу.
  6. Хлопці не повинні форсувати нижні звуки — це може спричинити втрату верхніх звуків діапазону.
  7. Дівчатам варто уникати занять під час менструації. Перевтома чи напружений спів можуть призвести до незмикання голосових зв’язок або тимчасової втрати голосу.
  8. Не акцентуйте увагу на нестійкій інтонації. Згодом вона відновиться, якщо займатиметеся вокалом правильно.

Краще відчувати голос й коригувати вокальні помилки співакові допоможе самоконтроль.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Через що «ламається» голос і хто – найгучніша людина у світі? 5 вражаючих фактів про людський голос

На перший погляд може здатися, що говорити дуже просто. Насправді голос – досить складна система. Навряд чи ви знаєте людину, голос якої голосніше будь-якого рок-концерту. Зараз все виправимо! Отже, перед вами неймовірні факти про наш голос, про які ви ніколи не чули.

  • Більшість дітей співають дискантом. У цьому їм допомагають маленька гортань і короткі голосові зв’язки. За рахунок швидкого зростання і зміни механізмів гортані голос «ламається» в основному у хлопчиків. У дівчаток все інакше: зв’язки коротші і ростуть плавніше. Однак і у дівчаток простежуються випадки, коли голос «ламається».
  • А ви знаєте людину, яка може кричати з гучністю в 129 децибел – голосніше будь-якого рок-концерту і відбійного молотка, і на 10 децибел тихіше мотора реактивного літака? Ні? Тоді знайомтеся! Згідно з Книгою рекордів Гіннеса найгучніший голос належить мешканці Великобританії Джилл Дрейк. Саме вона здатна кричати з такою гучністю.
  • Американський співак Тім Стормс здатний взяти найнижчу ноту сіль з частотою 0.189 Гц, на вісім октав нижче, ніж найнижча нота на фортепіано. Зазвичай, щоб почути подібний звук, використовують спеціальні прилади.
  • Голос – це звук, що виникає за допомогою видихуваного повітря, коливання голосових зв’язок і резонування. При цьому голосові зв’язки беруть участь лише в тонкому управлінні голосом, а основну роботу виконує повітряний потік і резонанс.
  • Фоноавтограф – перший у світі звукозаписний пристрій, який винайшов у 1857 році Едуар Леон Скотт де Мартенвіль. Ним же було зроблено найстаріший запис людського голосу в 1860 році, в якому паризький винахідник наспівує фрагмент з французької народної пісні Au Clair de la Lune.

Про автора

admin administrator