Огірки без квітів чому

Авторadmin

Огірки без квітів чому

Не ростуть огірки: що робити, чим підживити у відкритому грунті, якщо вони погано плодоносять, чим поливати і які можуть бути причини

Огірки зупиняються в розвитку з-за захворювань і шкідників, надмірних або мізерних підживлень та з інших причин. Культура ця вибаглива. Один невірний крок, і дачник залишиться без врожаю. Розглянемо, чому огірки не ростуть і що робити в цій ситуації.

Чому огірки повільно ростуть

Головне, зрозуміти, чому огірки перестали рости. Обов’язково проаналізувати час висадки, правильність догляду і умови зростання. Причин поганого росту огірків багато, але для кожної знайдеться грамотне рішення.

Неякісне насіння

Низька якість посадкового матеріалу визначається в період вирощування розсади. Неякісне насіння дають слабкі паростки або не сходять. У рослин до висадки у відкритий грунт формуються жовті листочки.

Досвідчені городники рекомендують купувати насіння в перевірених магазинах, віддавати перевагу відомим виробникам. Почитати відгуки інших дачників про конкретний сорт огірків, зробити відповідні висновки.

Довідка. Після покупки насіння необхідно їх перевірити, продезінфікувати. Для цього їх поміщають у склянку з водою. Здорові залишаться на дні, пустотілі спливуть. Останні не придатні для посадки. Обробку проводять так: готують розчин гумату строго по інструкції, потім поміщають в нього насіння на 12 годин.

Порушення строків посадки та збору

Огірки люблять тепло. Не варто їх висаджувати в перші теплі дні після відступу заморозків. Культура сприятливо розвивається при середньодобовій температурі +15°C. Якщо був порушений термін посадки, залишається тільки засвоїти урок і не припускатися подібної помилки в наступному році.

Незібраний дозрілий урожай заважає зростанню молодий зав’язі. Харчування на всіх не вистачає, врожайність знижується. Збирати огірки потрібно своєчасно — щодня або через день.

Поганий грунт

Культурі необхідна родючий грунт з великою кількістю поживних речовин. Не рекомендується висаджувати рослини в кислу і непитательную землю. Якщо лакмус показує підвищену кислотність грунту, краще заздалегідь, восени, його вапнувати доломітового борошном, вапном або золою. Восени ж внести добрива і добре перекопати ділянку.

У теплиці грунт вимагає регулярного оновлення. Також не можна садити огірки на одному місці кожен рік. Інакше грунт втратить всі поживні речовини, але накопичить небезпечні бактерії і личинки шкідників.

Довідка. Огіркові грядки на свіжому гної — популярний спосіб вирощування при низькій весняній температурі. В холоду він починає перепревать, виділяючи тепло для зігріву саджанців. При настанні теплої погоди активна фаза процесу закінчується, і рослини не перегріваються.

Занадто тісний посадка

Надмірна кількість рослин на 1 кв. м призводить до їх голодування, нездатність формувати плоди. Уникнути такої ситуації допоможуть наступні поради:

  • Дотримуватися щільність посадки, зазначену на упаковці з насінням. У середньому проміжок між кущами становить 20 см, між рядками — 50 або 60 див.
  • Підв’язувати пагони до вертикальної сітки або дроті. Так вони будуть рости вгору і не заважати сусідніх кущах.

Якщо доросла рослина змінило забарвлення і не формує плоди, краще його видалити. Кущ небезпечний для інших огірків, оскільки накопичує в собі різні інфекції.

Неправильний або недостатній полив

Негативно відбивається на огірках неправильний режим поливів і особливо нестача вологи.

Рекомендації такі:

  • поливати кущі три рази в тиждень при вирощуванні у відкритому грунті, шість разів — у теплиці;
  • у суху погоду проводити поливи кожен день, краще вранці або ввечері;
  • використовувати тільки теплу воду з температурою +25°C;
  • не допускати застою води;
  • після кожної процедури рихлити грунт.

Важливо пам’ятати, що холодна вода стає причиною розвитку великої кількості чоловічих квіток.

Погана підживлення

Дефіцит поживних елементів уповільнює зростання зав’язей. У період плодоносіння огірки вимагають більше калію і фосфору. Підгодівлю вносять один раз в 10-15 днів із розрахунку 1 л на кущ:

  • зольний настій — розвести 15 г золи в 10 л води, виливати під корінь;
  • сульфат калію — розчинити 30 г препарату на 10 л води, виливати під корінь;
  • суперфосфат — розчинити 40 г на 10 л води, вносити під корінь.

Огірки цвітуть, але не ростуть

Якщо огірки погано плодоносять або плодів зовсім не видно, слід зайнятися запиленням. При вирощуванні бджолозапильних сортів рекомендується підсадити інші рослини і залучити комах. Якщо спроби не обернулися успіхом, перенести пилок пензликом з чоловічих квіток на жіночі.

Цікаве: Гербіцид Гербитокс: інструкція із застосування, механізм дії та норми витрат

Увага! Досвідчені городники радять купувати посівний матеріал у віці двох або трьох років. Причина в тому, що свіжі торішні насіння дають рослини з великою кількістю пустоцветов, а вже пізніше формуються жіночі квітки.

Захворювання

Це часта причина поганого росту огірків. Рекомендується вибирати сорти з хорошою стійкістю до основних видів інфекцій.

Грибкові

Ложномучнистая роса викликана грибком Pseudoperonospora cubensis. Ознаки — іржа, наліт сірого кольору, повне висихання листя. Наслідки — зниження якості та обсягу врожаю. Причини появи — тепле повітря, висока вологість повітря і грунту. Такі умови утворюються в кінці червня – початку липня.

Для боротьби використовують препарати «Акробат», «Ранман», «Арметил М72», застосовують строго по інструкції. Профілактикою служить дотримання сівозміни, забезпечення комфортних умов, полив тільки під корінь, знезараження ґрунту перед садінням.

Довідка. За правилами сівозміни, садити огірки краще після пасльонових (томатів, картоплі, перцю, баклажанів), хрестоцвітних (капуста, редька та ін) і бобових (горох, квасоля). Не садять їх після побратимів-гарбузових: гарбуза, кабачків, динь і патисонів.

Борошниста роса викликана грибком Erysiphe cichoracearum. Рослина покривається білим, лускатим нальотом і гине. Причини — спекотна і суха погода. Лікування проводять препаратами «Каратан 18%» або «Топаз 10%». Сильно заражені рослини викопують і знищують.

Антракноз викликаний гриб Colletotrichum orbiculare. Це вкрай небезпечне захворювання. Ознаки — водянисті плями, отвори на листках, плоди покриті увігнутими плямами. Причини — висока вологість, спека, вітер, дощ, комахи. Боротьба — обприскування бордоською рідиною, колоїдної сіркою, хлорокисью міді. Профілактика — знезараження насіння, знищення залишків рослин, глибока перекопка грунту, дотримання сівозміни.

Бактеріальні

Найнебезпечніше і часте захворювання — кутова плямистість, або бактеріоз. Переносником служить бактерія syringae pv. lachrymans. Вона формує захисні капсули, підвищуючи живучість патогена.

Ознаки — дрібні мокнучі плями на сім’ядолях, пожовтіння листків і некроз, в’янення уражених ділянок, появу дірок. Лікувати рослини дуже складно. Використовують фунгіцидні препарати типу «Купроксад», «Абига-Пік» або «Фитолавин».

Профілактика:

  • вибирати стійкі сорти — Маша, Мурашка, Льоша, Октупус, Конкурент і так далі;
  • підгодовувати строго за графіком;
  • знезаражувати посівний матеріал, грунт, інструмент;
  • спалювати старі рослини зі всього ділянки;
  • виконувати осінню перекопування для знищення бактерій;
  • своєчасно проводити обробку фунгіцидами;
  • поливати тільки теплою водою.

При серйозних ураженнях рослини викопують і спалюють.

Вірусні

Зустрічається два особливо небезпечних вірусу:

  • Звичайна мозаїка. Вірус CMV (Cucumber mosaic cucumovirus). Ознаки — хлоратичные плями на листках, їх деформація і зморщування. Причини — низька температура, недотримання сівозміни. Боротьба — «Фармайод» на водній основі. Сильно забруднену культуру викопують і знищують.
  • Мозаїка зелена. Вірус Cucumber green mottle mosaic tobamovirus (CGMMV). Ознаки — зморщені листя, світлі жилки, в’янення рослини, поява плям у вигляді мозаїки. Причина — різке підвищення температури. Боротися безглуздо. Рослини викопують і знищують. Профілактика — знезараження насіння, дотримання схеми посадки і сівозміни, підгодівля.

Шкідники

Найнебезпечніші вороги огірків:

  • Попелиця. Комахи висмоктують сік з рослин, здатні знищити всі насадження. Використовують препарат «Іскра» або «Фітоверм».
  • Павутинний кліщ. Випиває весь сік з листя, повністю знищуючи рослина. Використовують сучасні інсектициди.
  • Слимаки. Зовні нешкідлива живність стає основною причиною появи серйозних захворювань. Вони-то і знищують більшу частину посадок. Використовують хімічні препарати: «Метальдегид», залізний купорос. Ефективний ручний збір.
  • Капустянки. Ці істоти прогризають стебло і кореневу систему. Рослина швидко в’яне і гине. Використовують препарат «Медведко-с». Капустянка

Інші можливі причини

Існує ще одна причина — недолік освітлення. Огіркова культура дуже любить світло, особливо потребує рясному освітленні в період росту розсади. Недолік сонця призводить до витягування паростків, пожовтіння листя.

При вирощуванні рослин в теплиці слід не загущати посадки, своєчасно їх підв’язувати. Якщо готується розсада, ящики поставити в добре освітлювану кімнату.

Огірки бувають гіркими. Чому?

Тому, в першу чергу, має бути якісним насіння огірків. Гіркоту огіркам надає речовина кукурбітацин, яка починає вироблятися у відповідь на порушення комфортного режиму для їхнього вирощування. Це достатня волога, постійне тепло без різких перепадів температур. Тому щоб в огірках не з’явилася гіркота, слід підтримувати для них оптимальні умови. Насіння огірків треба висівати вчасно, щоб сходи не одразу потрапили під яскраві промені, а поступово звикали до спеки. Суха спека – стрес для огірків, і як наслідок, накопичення гіркоти. Поливати треба теплою водою. Цікаво, що кукурбітацин – це лікувальна гіркота, тобто гіркі огірки мають лікувальний ефект. Вони покращують роботу печінки, підшлункової, кишечника та зупиняють зростання злоякісних утворень.

Високоякісне насіння огірків, насіння інших овочів Ви можете купити в інтернет магазині насіння Добрий урожай.

Про автора

admin administrator