Павільйон для кроликів

Авторadmin

Павільйон для кроликів

Саморобний павільйон берендей – кочівля без проблем

Сьогодні існує думка, що бджільництво залежить від впровадження нових технологій, які дозволять якісно поліпшити повний цикл забезпечення бджолиних сімей. Для здійснення таких цілей і завдань прекрасно підійде використання касетних павільйонів. Одним з найпопулярніших є модель Берендеї. Як вона виглядає, а також як зробити касетний павільйон Берендеї своїми руками, дізнайтеся разом з нами.

  • 1 Особливості касетного змісту
  • 2 Як виготовити його самостійно?
  • 2.1 Інструменти і матеріали
  • 2.2 Покрокова інструкція
  • 2.3 виготовлення касети
  • 3 Фотогалерея
  • 4 Відео «Огляд павільйону Берендеї»

Особливості касетного змісту

Павільйони метод розведення бджолиних родин є найбільш перспективним напрямком у розвитку бджільництва з реальною можливістю переходу до сучасних реалій. Він забезпечує безліч переваг, до яких слід віднести:

  • простоту в обслуговуванні та утриманні;
  • підвищення обсягів виробництва меду, а також відбудованої вощини;
  • зручність при підтримці оптимального температурного режиму;
  • полегшення процедури годування;
  • підвищення інтенсивності раннього весняного нарощування бджолиних родин;
  • робота з бджолами незалежно від погодних умов.

Робочий процес в павільйонах істотно полегшений і більш комфортабельний. Пчелопавільон «Берендей» має високу мобільність. Він може використовуватися як на стаціонарній пасіці, так і на пересувній. Завдяки йому немає необхідності в будівництві бджолянику, і в слідстві, відпадає необхідність перетягування вуликів на зимівлю і назад. Така універсальність дозволить істотно заощадити кошти, що витрачаються на бджільницькі господарства.

Касетний павільйон для бджіл легко порівняти з упорядкованою пчеловодческой фермою, на якій все оптимізовано і продумано.

З огляду на багатофункціональності павільйонів «Берендей» відкриваються широкі перспективи для зацікавлених осіб. Він може бути використаний в якості запилювально-медової пасіки або спеціалізованої пасіки. Наприклад, для такої, яка забезпечує виробництво секційного стільникового меду при зборі маточного молочка.

Ще одна нестандартна роль касетного павільйону – його можуть використовувати в якості кабінету для прийому пацієнтів практикуючі апітерапевт. Наявність просторого приміщення, прозорі дверцята вуликів, гул комах підвищують ефект присутності в бджолиному царстві. Від одного тільки медового запаху виходить цілюща, заспокійливу дію на пацієнтів, що забезпечує використання павільйону з бджолами ще і як лікувальний засіб.

Пристрій касетного павільйону нагадує комод, в якому кожному вулику відведено окрему шафу, незалежний від інших. Завдяки такій конструкції бджіл легше переміщати на територію медоносів. До того ж, пасічник може здійснювати цей процес один і без використання димаря і лицьової маски. Стандартне ж зміст бджіл у вуликах супроводжується труднощами при переміщенні, що вимагає витрачати багато додаткових сил і часу. Тому всі, хто серйозно займається розведенням бджіл, будуть зацікавлені в створенні кочового павільйону.

Як виготовити його самостійно?

Конструкція «Берендея» цілком непроста, але при наявності інструментів і матеріалів може бути виготовлена своїми руками. Приступати до роботи краще з ретельно розробленими кресленнями, які будуть задовольняти основним вимогам:

  • відповідний розмір для фургона;
  • забезпечення робочими і побутовими приміщеннями;
  • створення можливостей для внутрішнього обігріву;
  • використання теплоізоляції, в якості якої можна застосувати прошарок з будь-яких відповідних утеплювачів;
  • освітлення внутрішніх приміщень, як побутових, так і робітників;
  • буріння свердловин, котлован, що запобігають появі вогкості.

Число відсіків потрібно вибирати відповідно до намічених розмірами пчелопавільона. Створювати своїми руками більше двадцяти професійні пасічники не радять. Це пов`язано з тим, що бджоли можуть почати заважати один одному.

Інструменти і матеріали

Для створення павільйону для бджіл своїми руками потрібні початкові навички по роботі з деревом, металами та відповідним обладнанням. Але результати роботи будуть оцінені по достоїнству.

  • оргалит;
  • дошка дерев`яна;
  • м`яка деревоволокнистих плит;
  • пінопласт;
  • руберойд;
  • покрівельний алюмінієвий лист або шифер;
  • металева або капронова сітка з осередком 2,5-3,0 мм;
  • толь;
  • інструменти для обробки дерева;
  • шуруповерт, цвяхи, молоток, ніж, плоскогубці.

Покрокова інструкція

  1. Найважливіша частина конструкції будь-якого павільйону – це його основа або так званий каркас. Тому спочатку приступимо до його виготовлення.
  2. Каркас конструкції «Берендея» ми будемо робити з дерев`яного бруса 60 70 мм і обшивати потім дошкою, товщина якої 20 мм. Для цього з бруса вирізаємо опори і робимо основу майбутнього дна, як видно на фото. Звичайно, якщо є можливість, каркас краще зробити з металевих коробів, але міцне дерево також згодитися.
  3. Зроблений каркас обшивають заздалегідь вирізаними дошками. Слідкуйте, щоб не створювалося щілин ні на стінах, ні даху і підлоги.
  4. Як тільки основа зібрана і наш майбутній «будиночок» має стіни, підлогу і стелю, його потрібно утеплити. Бічні панелі і підлогу всередині утеплюємо за допомогою двох шарів оргалита. Крім цього, стелю підшивається 3 мм ДВП на видаленні 100 мм від даху. Гідроізоляцію між дошкою і оргалитом виконуємо з шару руберойду, але найбільш підходящим є пергамін.
  5. Усередині касетний павільйон обшивають деревинно-волокнистих плит (скорочено ДВП), їх товщина – 3 мм.
  6. Якщо в своєму павільйоні ви хочете зробити два відсіки, тобто, мати кімнату відпочинку. то відразу її відокремлюємо глухою перегородкою від решти зони. Для цього беремо або дерев`яні дошки, або суцільну плиту ДСП.
  7. Переходимо до зведення даху. Її можна зробити суцільний, покривши зверху утеплювачем і шаром заліза. Але можна і накрити шифером. Правда варто подбати про шумозаглушенні, так як опади будуть створювати досить великий шум. Для цього під основний покрівельний шар, можна покласти пінопласт.
  8. Павільйон оснащуємо двома вхідними дверима – основний і для входу в комору-битовку. Останню бажано доповнити вікном, але не обов`язково.
  9. Тепер переходимо до важливої частини – підготовка до розміщення касет. Під підлогою в павільйоні слід встановити поперечні бруси, які дозволять зберігати стійки, що закріплюють касети при русі.
  10. Потім за допомогою дощок потрібного розміру робимо перегородки, як на фото.
  11. Робимо касети. Але скільки? У комплекті ульевого відсіку повинні бути 6 взаємозамінних касет (435 375), які розташовуються вертикально. До них слід додати дві знімних донні кришки і сітчасті підрамники. Для виготовлення касет використовується дошка в 20 мм. При необхідності, медові касети виконуються з ДВП або фанери.
  12. Слід подбати про створення переносного столика, який кріпиться до стійок ульевого відсіку спеціальними кронштейнами. Тоді за допомогою спеціальних ручок, якими оснащуються касети, її висувають на знімний стіл. Використовуючи блок, її легко перемістити на візок. А нову касету встановлюють на зручний столик і всувають в порожню осередок відсіку.
  13. Під час кочівлі використовувані змінні касети, знімні донні кришки і кочові сітки закріплюються за допомогою пристосувань. Їх ми робимо з двох збитих дощок, які мають форму трикутника, і додається вертикальної стійки.
  14. Для створення вуликів відсіків застосовуємо стійки, які пізніше обшиваються ДВП товщиною в 3 мм або фанерою. Сусідні відсіки мають суміжні бічні панелі з повітряним простором 60 мм (утеплення). Внутрішні стінки за допомогою цвяхів оснащуємо напрямними для касет з дерев`яного бруса 20 20 мм.
  15. Не забуваємо про вентиляції. Її ми забезпечуємо двома люками 900 900 мм. Для їх закриття потрібно зробити відповідні кришки. Для підтримки режиму температури і вологості на витяжної шахті взимку слід встановити короб (70 70 70 см). Потім його потрібно заповнити утеплювальних матеріалів, які захистять шахту від заморожування.

виготовлення касети

  1. Знімне дно є дерев`яним ящиком з 30-міліметрової дошки, висота якої 140 мм, а внутрішні розміри 450 375 мм. Передня стінка вгорі по всій ширині (450 мм) забезпечується вічком висотою в 20 мм.
  2. Зовнішні бічні стінки доповнюємо опорними брусками, розмір яких 20 20 мм. Вони забезпечать нам переміщення його по напрямних відсіку.
  3. Ті ж стінки всередині доповнюються пазами 20 10 мм на відстані 20 мм від верхнього зрізу. Вони служать в якості направляючих для підрамника.
  4. Як сітчастого підрамника використовуємо дерев`яну рамку з бруса 20 20 мм із закріпленою на ній металевої або капроновою сіткою. Розмір її осередків не повинен перевищувати 2,5 – 3,0 мм.
  5. Більш докладно про будівництво всієї конструкції для бджіл своїми руками дивіться також на відео.

Фотогалерея

Відео «Огляд павільйону Берендеї»

У цьому відео ви зможете більш детально побачити, що являє собою конструкція, а також в чому полягають її переваги.

Клітки для кроликів своїми руками: всі розміри і креслення

Домашнє тваринництво сьогодні не просто хобі, а й непоганий вигляд поповнення сімейного бюджету, а в деяких випадках навіть бізнесу на постійній основі, тобто, це може стати джерелом постійного доходу. В даному випадку ви ознайомитесь з тим, як роблять клітки для кроликів своїми руками, а також з деякими нюансами їх змісту. На допомогу домашньому майстру будуть викладені всі розміри і креслення, причому від різних кролівників, так що вам залишиться тільки вибрати підходящий для вас варіант.

Так важливий вибір місця для клітини

Клітки для утримання кролів в домашніх умовах можна встановлювати, як на дворі, так і на вулиці. Складно віддати перевагу того або іншого місця – набагато важливіше дотримання ряду вимог, які сприяють здоровому утримання тварин. Перш ніж купити або робити комплекс або навіть одну клітку для кроликів, важливо з’ясувати, чи є підходяще місце на вашій ділянці з оптимальними умовами для утримання цих тварин. Ці умови можна розглядати, від двох критеріїв:

  • Можливість установки клітин у дворі, на відкритому повітрі.
  • Можливість установки клітин в господарському приміщенні.

Бджоло павільйони для утримання бджіл, відео: креслення берендей

Щоб побудувати пчелопавільон самостійно, потрібно визначитися з типом кострукції (стаціонарний або пересувний), знайти креслення і необхідні матеріали.

З конструкціями бджільницьких павільйонів все просто. Їх всього дві – стаціонарна і пересувна. Все інше вже відноситься до оформлення та дизайну.

Мобільний пчелопавільон касетного типу представлений в різних виконаннях: на 8, 16, 32, 48, 64 і більше бджолиних сімей. Якщо споруда конструюють власноруч, то роблять це на базі легкової машини або причепа вантажного автомобіля. Для створення установки вам буде потрібно дотримати певні правила:

  • мати обладнане простір для робочої і побутової зони;
  • організувати обігрів всередині павільйону;
  • встановити вентиляцію всередині приміщення;
  • виконати теплоізоляційні роботи для облаштування павільйону;
  • продумати особливості висвітлення робочої зони пасічника і побутової частини конструкції;
  • організувати технічний відсік для зберігання інвентарю;
  • передбачити наявність сходового майданчика і платформи.

За своєю конструкцією касетний пчелопавільон схожий на комод, де замість висувних ящиків – касети з бджолиними сім’ями. Розміри приміщення будуть залежати від числа стояків з касетами. Однак професіонали не рекомендують густо заселяти павільйон бджолиними сім’ями, щоб комахи не заважали один одному.

Щоб бджоли не губилися в просторі, пчелопавільони фарбують в різнокольорові фарби.

Самостійно побудувати касетний павільйон для утримання бджіл – досить складно. Потрібно вміти правильно зчитувати креслення, володіти навичками роботи по дереву і металу, розуміти всю технологію будівництва. Адже одна помилка може звести нанівець всі переваги даної конструкції.

Особливу увагу потрібно приділити утепленню павільйону. Для цього використовують тільки високоякісні теплоізоляційні матеріали, які дозволять комахою комфортно перезимувати зиму, а влітку не страждати від виснажливої ​​спеки.

Досвідчені бджолярі, щоб заощадити час і місце на власній пасіці, намагаються користуватися павільйонами для бджіл. Вони можуть бути декількох видів, а саме – пересувні, стаціонарні. Перш ніж скористатися подібною ідеєю, необхідно зважити всі мінуси і плюси, розібратися з кресленнями конструкцій.

ідея конструкції

Креслення. Загальний вигляд павільона1 – колесо; 2 – платформа; 3 – ящик; 4 – гальмівна система; 5 – система електроустаткування; 7 – вуликів відсіки; 8 – приміщення для бджоляра; 9 – службова драбина; 10 – покриття даху; 11 – люк; 12 – витяжна шахта; 13 – летковому щілину; 14 – вертикальний роздільник; 15 – прилітна дошка; 16 – вікно; 17 – леткові щілини; 18 – об’ємні фігури; 19 – горизонтальний роздільник; 20 – технологічна сходи.

Пересувний і стаціонарний павільйони для родин бджіл допоможуть заощадити місце на пасіці. Крім цього, з їх допомогою можна полегшити зимівлю і зміст бджіл, а також значно підвищити відсоток врожайності. Його можна побудувати своїми руками, однак знадобляться спеціальні креслення. Пересувний павільйон має мобільністю, тому його можна легко переміщати в підходящі місця, наприклад в центри цвітіння в певний час. При конструюванні можна користуватися фургонами або причепами від вантажівок, складаючи креслення пристрою за відповідним розміром.

Що стосується стаціонарного павільйону для бджіл, то він не має високу мобільність. Його не ставлять на колеса. Він встановлюється на певному місці пасіки на тривалий проміжок часу. Основна мета пристрою – полегшити зимівлю і зміст бджіл, а також заощадити місце.

У бджільництві існує правило, яке має на увазі, що всі бджоли повинні перебувати в цілковитій безпеці, особливо під час зимівлі. Величезною популярністю користуються касетні павільйони. Їх можна зробити самостійно.

При їх пристрої важливо врахувати головні особливості параметрів автомобільної техніки, яка виступає в ролі тягача пристрою.

Касетний павільйон для бджіл, виготовлений своїми руками, зобов’язаний поміститися в фургон або причіп так, щоб залишилося вільне місце для роботи бджоляра (маленька коморка).

Касетний пчелопавільон нагадує своєрідний комод, в якому вулики з бджолами розташовані по окремим шафок, незалежних один від одного.

Таким чином, спрощується процес змісту та зимівлі бджіл, а пасічнику легко проводити всі необхідні заходи. Касетну конструкцію можна легко переміщати на конкретну місцевість з медоносами.

Цю маніпуляцію пасічник здатний зробити самостійно, не скориставшись лицьовій маскою і димарем.

За та проти

У бджільництва в павільйонах є безліч плюсів. Кожна з пчелосемейств знаходиться в окремій касеті, тому утримувати пасіку стає простіше. Щоб оглянути сім’ю бджіл, не потрібно турбувати всіх комах, досить вибрати одну касету павільйону.

Кількість видобутого меду значно більше, ніж продукції, одержуваної від бджіл, що містяться в інших видах вуликів. Це пояснюється тим, що такі павільйони можна легко перемістити в місце, розташоване поблизу до скупчення медоносів.

Комахи відмінно переносять зиму в таких конструкціях.

З недоліків слід зазначити той факт, що сімейства знаходяться дуже близько один до одного. Вони часто плутають вулики, пчеломатки губляться серед будиночків. Пасічникам може бути незручно працювати через тісного розташування вуликів.

При спорудженні конструкції необхідно враховувати кількість родин, які будуть в ній містяться. Професійні пасічники рекомендують дотримуватися креслень і зазначених в них розмірів. Необхідно продумати систему освітлення, вентиляції, можливість обігріву.

Перед початком будівництва слід підготувати дошки, листи фанери, металеві вироби, цвяхи та інші інструменти і матеріали. Спочатку споруджується металевий каркас, потім обшиваються дах і стіни павільйону.

Бувають мобільний і непересувна будиночки для утримання пчелосемейств. Якщо для пасічника важливо, щоб була можливість переміщати павільйон для підбору місцевостей з великою кількістю медозборів, краще вибрати мобільний вид. Коли бджоляр дозволяє своїм комахою самостійно піклуватися про пошук місць запилення, можна облаштовувати стаціонарний павільйон.

Стаціонарний

При утриманні бджіл у стаціонарному павільйоні пасічника не потрібно переміщати вулики на інші точки, переставляти будиночки при огляді. Непересувна павільйон складається з несучої конструкції, яка споруджується зі сталі, вуликів і комори, в ній бджоляр зберігає необхідні йому матеріали і інструменти. Така споруда при необхідності можна переробити в мобільне.

мобільний

Такий тип павільйонів нагадує причіп. На ньому розташована комора пасічника і вулики. Рекомендується облаштовувати кімнатку бджоляра таким чином, щоб вона була прохідною – так у пасічника буде легкий доступ до будиночків.

Павільйон, призначений для бджіл, можна сконструювати своїми руками. Для початку необхідно підібрати грамотні креслення і міні-схеми (наведені нижче), які будуть відповідати всім умовам будівництва:

  • оптимальний розмір причепа або фургона;
  • функція внутрішнього обігріву;
  • наявність побутових і робочих відсіків;
  • обов’язкове висвітлення проходу, що знаходиться між побутівкою і вуликом з бджолами;
  • присутність відкидний платформи і драбинок;
  • головна умова – вентиляція, так як без неї з’явиться небажана вогкість і цвіль;
  • багажний відсік – своєрідний ярус над вуликами, де знаходяться бджоли, а також під низом пристрої, їх можна використовувати для зберігання всіх необхідних речей та інвентарю;
  • теплоізоляція для стін і даху, яку можна спорудити за допомогою прошарку різних утеплювачів.

Каркас з брусьевПлан павільонаСхема павільйону в розрізі

Чисельність секцій повинна відповідати параметрам павільйону. Умілі бджолярі радять використовувати не більше 20 секцій, в іншому випадку бджоли будуть постійно заважати один одному. Для початку потрібно зібрати корпус, щоб розділити його на кількість секцій. Їх відводять під розміщення рамок відповідно до схем будівництва.

Якщо пристрій для бджіл буде розміщено в фургоні, тоді слід монтувати 3 ярусу вуликів на 2 сторони, залишаючи прохід між ними для пасічника.

Для зручності над робочим проходом можна поставити люки або вікна, щоб вийшло природне освітлення.

Щоб отримати штучне світло, можна скористатися сонячною батареєю, акумуляторами і трансформаторами. Однак багато бджолярів користуються простими ліхтариками.

Важливу роль в бджільництві грає зимівля, так як від неї залежить майбутній урожай і стан бджолиних родин. Для того, щоб зимівля пройшла успішно, необхідно приділити особливу увагу утепленню конструкції.

Можна встановити прошарок, скориставшись звичайним будівельним утеплювачем. За бажанням можете застосувати листи руберойду, розмістивши їх над підлогою і між фанерними.

Для більш теплою зимівлі в бджільництві утеплюють вхідні двері, використовуючи дахове залізо.

Павільйони для бджіл є нескладну конструкцію, яку можуть спорудити навіть недосвідчені пасічники. Головне при цьому – правильно розрахувати параметри приміщення і користуватися міцними матеріалами. При бажанні можна купити готову конструкцію або замовити її будівництво у професіоналів.

Класична пасіка займає великий простір. Павільйони для бджіл дозволяють набагато скоротити місце локалізації вуликів, розташованих в них вертикально в кілька рядів.

Виготовити бюджетні варіанти подібних конструкцій (як мобільних, так і стаціонарних) можна і самостійно. Для цього слід скласти креслення з точними вимірами, запастися необхідним матеріалом і чітко дотримуватися схеми споруди.

Пчелопавільони можуть замінити велике господарство і набагато підвищити рівень медозбору. На кожному квадратному метрі можна розташувати в 5-10 разів більше родин комах, ніж в класичному варіанті пасіки. Основні види павільйонів – Берендеї і Колосок. У кожного є свої плюси і мінуси. У першому варіанті вулики розташовані паралельно коридору, а в другому – під деяким кутом.

особливості павільйону

Кожен такий павільйон для бджіл має переваги. Не виключені недоліки. Можна придбати готовий виріб. Але багато бджолярів воліють зводити їх самостійно, використовуючи залишки старого фургона або причепа. Так з’являється шанс створити пересувну пасіку, переміщати її до місць виростання кращих медоносів.

Особливості виробів очевидні. Завдяки їм вдається домогтися поліпшення таких показників:

  • високі хабарі за рахунок переміщення до місць великого скупчення квітучих медоносів;
  • збір різноманітних сортів меду;
  • проста відкачування;
  • економія місця на пасіці;
  • нескладний догляд за бджолиними сім’ями, обслуговування самого приміщення.

Такі павільйони для бджіл не можна назвати новинкою. Два десятка вуликів займають кілька соток корисної землі на власній ділянці. Маючи таке готельне мобільне приміщення, 20 бджолиних будиночків компактно розміщуються на ділянці з декількох квадратних метрів. Кожна сім’я відокремлена дерев’яною перегородкою. Вулики надійно захищені від снігу, дощу, вітру і нескладно утеплюються для зимівлі.

Існує кілька видів:

  • стаціонарні;
  • пересувні;
  • криті;
  • закриті;
  • кочові.

касетний павільйон

На сьогодні відомі декілька виробників касетних павільйонів для бджіл. Розраховані вони для утримання різної кількості сімей (від 15 до 50).

Павільйон для утримання 16 сімей можна переміщати навіть на причепі легкового автомобіля. Щоб уникнути зайвих витрат, виготовити таке приміщення нескладно самостійно.

Креслень не так багато, але вони допоможуть при самостійному створенні павільйону.

Кількість секцій необхідно зіставляти з кількістю вуликів. Досвідчені пасічники не радять використовувати такі будівлі не більше ніж на 20 вуликів. При великій кількості сімей бджоли починають заважати один одному.

Такий вид частіше використовується для економії місця на ділянці в обслуговувані, доступу за вуликами і сім’ями.

Стаціонарний павільйон для бджіл виготовляється з дерева або інших матеріалів, що володіють винятковими теплоізоляційними якостями.

У такій будові передбачається наявність грубки або обігрівачів, які зможуть підтримувати оптимальну температуру в холодну пору року. Подібне рішення дає можливість створювати сильні родини і отримувати великі врожаї.

Установка стаціонарного будови здійснюється подалі від місць проживання людей, полів для вигулу худоби. Існує кілька варіантів зведення стаціонарних бджолиних «гуртожитків». Це залежить від кількості вуликів і місця знаходження пасіки.

Перед тим, як створювати подібну будову, необхідно уважно вибрати тип, визначити розміри, вивчити креслення. Без ретельного підходу підійти до процесу серйозно не вийде.

На підготовчому етапі також варто врахувати:

  • кількість сімей, для одного приміщення оптимально до 20;
  • для стаціонарного уважно вибрати місце ближче до місць виростання медоносів і далеко від шуму;
  • підготувати матеріал і інструмент.

Правильно зведена бджолине житло дає можливість оптимізувати складний процес виробництва меду на пасіці. Досить відкрити льотки, щоб запустити активну роботу робочої бджоли.

Пасічник, незалежно від свого стажу, замислюється про виготовлення павільйону для бджіл своїми руками.

Рішення полегшить його працю, дасть можливість підвищити продуктивність пасіки. Спочатку створювалися стаціонарні будови. Сьогодні активно використовуються старі фургони, причепи.

Рішення значно збільшує рівень медозборів окремих пасік і промислових виробництв.

Незалежно від того, пересувний або стаціонарний планується павільйон, перевагу необхідно давати касетним. Їх можна встановлювати стаціонарно на ділянці, кріпити на причепі або модернізувати старий фургон. Але саме касетні дають можливість оптимізувати роботу пасічника, звівши до мінімуму процес догляду за пасікою в цілому і за кожною сім’єю в будь-який час року.

креслення

Всі пасічники знають, що чим більше робоча бджола облетить медоносів, тим вище буде хабарів. Тому вигідно мати пересувні павільйони. Їх можна встановити на причіп автомобіля і возити від одного квітучого поля до іншого. Представлені креслення дадуть більше уявлення про те, як реалізувати ідею.

Після створення креслення можна приступати до основної роботи. Краще робити його таким чином, щоб по центру був прохід і досить висоти. Так господареві буде простіше доглядати за бджолами і вуликами. Він повинен безперешкодно переміщатися всередині з медогонкою в руках, значить ширина проходу не менше 90 см.

оформлення

Бажаючи створити ідеальні умови для сімей, пасічник повинен запастися терпінням, мати бажання і необхідний інструмент. Креслень в мережі не так багато, тому за основу можна використовувати креслення павільйону Берендеї і відтворити його своїми руками.

  1. Вирівняти причіп за рівнем і закріпити на місці.
  2. Провести демонтаж бортів, статі.
  3. Рівень проходу між вуликами трохи опустити.
  4. Зварити металеву основу і закріпити його.
  5. На каркасі закріпити бруски, набити дошки.
  6. Обшити панелями ЮСБ або ДВП.
  7. Дах застелити руберойдом.
  8. Оформити дверний отвір, люки.
  9. По периметру статі залишити щілину для і поставити вулика якомога ближче до каркасу.
  10. У стелі зробити вентиляційні люки.

Система освітлення повинна бути продумана ще на стадії креслення.

комірчина бджоляра

Пасічнику доводиться довгий час знаходиться біля своєї пасіки і переміщатися разом з нею. Часто господар супроводжує сім’ї протягом усього сезону. Йому необхідний повноцінний відпочинок і точка для реалізації врожаю. Тому в цій будівлі необхідно передбачити такі місця. Ідеально це продумано в моделі Берендеї. Навіть при мінімальних габаритах, місця вистачить усім.

Місце для бджоляра розташоване попереду або в кінці причепа, щоб не створювати додаткове навантаження на вісь причепа.

утеплення

Стіна, підлогу створюються подвійними, щоб наповнити простір утеплювачем. Таке рішення допоможе врятувати пасіку від перегріву влітку і забезпечити оптимальні умови взимку. Якщо використовувати панелі ОСБ, то утеплення годі й продумувати. Вони вже мають всередині шар утеплювача.

Плюси і мінуси

Протягом цієї теми чітко проглядаються переваги. Але ж без недоліків не буває. Вони є, хоча не так багато.

  1. Вулики в павільйони розташовані близько, майже впритул один до одного. Бджоли можуть переплутати будинку.
  2. Практично вся конструкція зібрана з легкозаймистих матеріалів. При небезпечної ситуації все це спалахує і згорає моментально. Врятувати бджіл не вдасться. Хімічні засоби відлякують бджіл.

Більшість сучасних пасічників прагнуть оптимізувати свій бізнес для зниження рівня витрат. Це виводить бджільництво на новий, більш високий рівень.

Касетний пересувний павільйон для утримання бджіл: особливості конструкції. Як зробити павільйон своїми руками

Для виготовлення павільйону для бджіл потрібно знайти докладні креслення. Або накреслити план будівництва самостійно.

У схемі повинно враховуватися все, що знадобитися для комфортного проживання бджолиних сімей і їх обслуговування:

  • розміри причепа;
  • побутівка (за бажанням);
  • можливість опалення;
  • утеплення стін;
  • освітлення проходу між касетами;
  • вентиляція;
  • багажні відсіки;
  • сходи і трапи.

Коли закінчено планування і зібрані всі необхідні матеріали з інструментами, то настав час приступати до будівництва.

етапи будівництва

Якщо є необхідність розташувати в конструкції місце для пасічника, то причіп доведеться подовжувати. А для розвантаження задньої осі битовку потрібно розташувати попереду.

Далі виконуються наступні роботи:

  1. Використовуючи металевий профіль або брус, виготовляється каркас. Потім стелю, підлогу і стіни обшиваються дошкою.
  2. Для утеплення приміщення обшивка з дощок покривається звичайним руберойдом, а потім обшивається ДВП. Подвійні стіни легше впораються з морозами.
  3. Для покрівлі використовують водостійкий матеріал, а під нього прокладають утеплювач.
  4. Побутовий для бджоляра завжди відокремлюється глухою стіною від бджолиного житла. Тому в павільйоні облаштовують двоє дверей з різних кінців приміщення.
  5. Для внутрішнього освітлення використовуються звичайні лампочки. Але якщо є бажання заощадити, то беруться світильники на світлодіодах.

У приміщенні розташовуються касетні модулі.

Вулики нової конструкції збираються з:

  • Корпуси.
  • Касет. Висуваються на санчатах, а в них живуть бджоли.
  • Рамок. Ставляться всередину касети і містять стільники.
  • Кришки для касет. Ними поділяють бджолині сім’ї.
  • Утеплювача.
  • Захисної кришки – від гризунів.
  • Подкассетніка – для вентиляції.

Розташування модульних касет всередині павільйону схоже на ячмінь. Зерна направляються в одну сторону і від стебла (проходу) відходять під кутом в 50 градусів. Вхід в пчелодом потрібно направляти на південь. Тоді один ряд касет буде орієнтований на південний схід, а інший – на південний захід.

Існує промисловий варіант павільйону, в якому дах рухлива. На місці телескопічні стійки піднімають покрівлю для доступу повітря і світла, а також для переміщення бджіл. А в поході дах лягає на касетні секції.

Каркас монтується на причепі або кузові вантажівки. Можна зібрати його з дерев’яного бруса. Або зварити з куточка, профілю або труби. При обшивання його деревом потрібно чергувати шари з утеплювачем. Так будова краще захиститися від спеки або холоду.

Дах можна зробити відкидну. Закріпити її з одного боку на петлях. Коли потрібно, вручну піднімати її і ставити на підпори. Тому її краще виконати з легкого пластика, використовуючи неважкий утеплювач.

Існує додатковий захист від спеки, негоди і тварин у вигляді додаткових накладних зовнішніх стін. Повсюдно використовується фанера. Нею обшивають пінопласт, яким утеплюють стіни, гніздування, секції та покрівлю.

При розміщенні годівниць і секцій з гнездовьями враховують конвенцію. Годівниці розташовані так, щоб їх обігрівав підігріте повітря. Бджола з задоволенням лізе в теплу годівницю.

Якщо годівниця одна на кілька мереж, то необхідно розмежувати зону харчування сітками. Це вбереже бджолині сім’ї від конфліктів.

розміри вуликів

За стандарт розмірів бджолиного будиночка беруться такі цифри: 75х31,6х47 см. Розміри магазину: 75х31,6х22 см. Всередині встановлюють по 29 рамок для сот і 2 цукрових магазину. Стеля повинен бути з отвором і найкраще регульований. Так легше контролювати бджіл. Зверху стелі засипають тирсу, потім монтують дах.

вентиляція

Вентилюється доказів завдяки:

  • Весь час відкритим при медозборі льоткам.
  • Повітрю, що проходить під рамкою через сітки.
  • Стелі з сітки на верандах.
  • Сітці, що знаходиться на відстані 2 см нижче вічка. Ланка всього 3 мм.

Стелі і веранди, крім вентиляції, ще допомагають при обробці бджолиного житла хімікатами, а також при перевезенні. Комахи, коли проводять дезінфекцію, перечікують на відкритому просторі.

Сьогодні покупка готового павільйон не проблематична в будь-якому регіоні. Інша справа, коли є бажання заощадити. Самостійно виготовити пересувну пасіку зможе будь-яка людина, у якого є навички роботи з деревом і металом. Фантазію буде стримувати тільки фінансові можливості.

Пчелопавільон Берендеї виготовляють як пересувний, кочовий модуль, який перевозять на транспорті до квітучих медоносів, і як стаціонарний, який встановлюється безпосередньо на пасіці. Тому відпадає питання про будівництво утеплених приміщень для бджіл, необхідність перенесення вуликів на зимівлю і назад.

Павільйони пчелоферм «Екоторія» мають три модифікації: на 16, 32, 48 сімей, які відрізняються розмірами і ваговою категорією. Для початківця бджоляра підійде павільйон на 16 сімей з установкою на дачі, в саду, на маленькій ділянці в селі. Вага пчелопавільона дозволяє користуватися легковими причепами для пересування.

Його застосовують як запилювально-медову пасіку, швидко транспортують і розгортають в місцях зростання ентомофільних рослин, а також біля сільгоспугідь.

Пчелоферм має ряд переваг перед поодинокими вуликами:

  1. Мобільність. Одним транспортним засобом по черзі перевозять павільйони на пасіку.
  2. Збільшення продуктивності меду, продуктів бджільництва, отримання більшої кількості відбудованої вощини.
  3. Просте обслуговування бджіл.
  4. Обмеження доступу касет до прямого сонячного світла.
  5. Забезпечення великий виживання комах.
  6. Інтенсивне нарощування сімей бджіл.
  7. Висока продуктивність роботи бджоляра, мінімальні витрати.
  8. Захист касет від опадів і вітру.
  9. Розміщення пацієнтів в кімнаті для лікування.

Пчелоферм має також ряд істотних недоліків:

  1. Мало робочої території.
  2. Складно вести огляд, спостерігати за 2 верхніми касетами.
  3. Скрутне зняття 2 верхніх полномедних касет.
  4. Незадовільний обліт маток в нижніх касетах.
  5. Касетна бджільництво вимагає певних знань і навичок.
  6. Періодичний огляд павільйону, ремонт, часткова заміна деяких елементів.
  7. Поява гризунів.

Касетний пчелопавільон – споруда, що складається з двох стандартних секцій з вуликів відсіками, пофарбованими в різні кольори для орієнтації бджіл. Кількість відсіків безпосередньо залежить від розмірів павільйону. Їх може бути 4, 8, 12 штук. Кожен відсік має 9 касетних рівнів. На перших двох рівнях міститься одна бджолина сім’я, два наступні – подмедовие рамки.

В касеті міститься 8 рамок, встановлюється вона по напрямних. На кожному рівні розташовуються льотки. Взимку зовнішні льотки закриваються, відкриваються внутрішні отвори, необхідні для вентиляції.

Пчелоферм стоїть на телескопічних опорах. Її піднімають або опускають домкратом.

Конструкцію збирають з фанерних секцій, утеплених пінопластом.

Касетний павільйон для бджіл може бути виготовлений з наступних матеріалів:

  • дерев’яні дошки;
  • деревоволокнистих плит;
  • пінопласт;
  • шифер, покрівельний лист алюмінію;
  • руберойд;
  • металева, капронова сітка з дрібними осередками;
  • столярні інструменти;
  • кріпильні деталі.

Виготовлення павільйону можна поділити на кілька етапів:

  1. Розробка каркаса.
  2. Установка опори.
  3. Виготовлення касетного вулика.

Каркас – головна частина конструкції. Тому на його розробку треба звернути особливу увагу.

З бруса 60х70 мм збирається основа, оббивається дошкою 20 мм щільно, без щілин. На стіни і дах укладають оргаліт. Стеля прошивається 3-міліметрової ДВП на відстані 10 см від даху. Для гідроізоляції використовують пергамін або руберойд, укладають його в отвір між дошками і оргалитом. Для обшивки стійок вуликів беруть фанеру на казеїновому клеї для міцності.

Якщо буде сконструйована побутівка, то її необхідно відокремити від вуликів глухою стіною з дощок або ДСП. При наявності побутівок і кімнати відпочинку необхідно встановлювати двоє дверей, що відокремлюють приміщення. В останніх дверей має бути вікно.

Пчелопавільон Берендеї виготовляють як пересувний, кочовий модуль, який перевозять на транспорті до квітучих медоносів.

У підпіллі необхідно встановити поперечини для зберігання стійок. Поздовжні балки даху і несучі стійки утворюють отвір між відсіками, виконуються з дошки 150х50 мм, інша частина даху виготовляється з брусків 60х70 мм. Дах повинна бути перекрита дошками 20-25 мм і руберойдом або покрівельним залізом.

Низ утеплюється. Зверху даху необхідно встановити 2 люка з кришками 900х900 мм і 1 витяжну трубу. Від замерзання витяжну трубу оберігають утепленим дерев’яним настилом розміром 70х70х70 см. У вуликів гніздах встановлюються льотки для зовнішньої вентиляції, в підлозі виготовляють приточное отвір.

Пчелоферм встановлюється на старому причепі або шасі автомобіля. Майстри виготовляють опору зварюванням швелерів 120 мм або в якості стійок беруть дерев’яний брус 60х70 мм.

Тепер мобільний павільйон для бджіл можна побачити на будь-який за площею території. Класичною пасіці потрібно великий простір. Касетний модуль замінив звичайний вулик, і це дозволило заощадити багато місця.

Історія появи

20 років тому Горячева стали займатися бджільництвом спочатку як любителі, а пізніше і професійно. Так була створена пчелоферм «Екоторія», відома багатьом сьогодні.

Глава сім’ї Андрій Юрійович Горячев не зупинився на цьому. Його зацікавило касетне бджільництво. Існує кілька методів утримання бджіл. Одним із продуктивних і перспективних вважається саме павільйонне зміст.

Касетна бджільництво є новою популярну серед бджолярів промислову галузь, яка забезпечує більшу безпеку і виживання бджолосімей.

Касетна бджільництво має на увазі застосування нового, технологічно обладнаного, розробленого з урахуванням всіх особливостей контейнера або касетного павільйону для утримання, вирощування бджолиних сімей, вироблення секційного стільникового меду і проведення процедур по лікуванню хворих людей від недуг.

Даний спосіб – вигідна і прибуткова справа. При грамотному підході збільшується рентабельність пасік на 100%, підвищується продуктивність роботи, поліпшується якість продукції бджільництва при мінімальних витратах.

З метою поліпшення процесу повноцінного вирощування комах, мінімізації фізичної праці, збільшення продуктивності меду А. Ю. Горячев розробив і втілив в життя нову ідею павільйону для бджіл. У цих вуликах бджоли можуть перебувати цілий рік. Їм не страшні погані погодні умови, через це зменшується їх захворюваність такими недугами, як варроатоз і гнилец.

Пчелоферм Горячева містить 300 бджолиних сімей, які перебувають в спеціально розроблених контейнерах. Пасіка спеціалізується на отриманні секційного стільникового і центріфугірованного меду з дикорослих рослин. З цією метою пчелоферм переведена на багатокорпусний зміст черирехрамочнимі пакетами карпатської породи бджіл, а для виробництва стільникового меду на пчелоферм «Екоторія» розроблена мінірамка «Добрий сот».

Пчелоферм служить приміщенням для аДніпрапії. Клієнти приїжджають сюди, щоб полежати в спеціальному кабінеті, насолодитися корисним ароматом меду, вилікуватися від різних хвороб.

Касетна бджільництво – це багатофункціональний вид бізнесу.

Швидко розвивається пасіка сім’ї Горячева займає перше місце серед інших бджільницьких фермерських господарств на виставках по виробництву касетних павільйонів.

Про автора

admin administrator