Як зробити мульчу своїми руками

Авторadmin

Як зробити мульчу своїми руками

Зміст:

Як зробити мульчу своїми руками і види мульчі

Мульчування – це покриття поверхні грунту мульчею з метою захисту від висихання і перегріву, а також поліпшення її властивостей. Мульчування розглядається як спосіб поліпшення фізичних агрономічних властивостей грунту, а також ефективності дії мінерального живлення сільськогосподарських рослин. Мульчування – перспективний спосіб збереження ґрунтової вологи і запобігання втрати ґрунту внаслідок ерозійних процесів. Мульчування проводять як в теплицях, так і на відкритому грунті.

  • завдяки мульчі пригнічується ріст бур`янів
  • стає менше випаровування вологи з поверхні грунту
  • відбувається захист грунту від розмиву (це особливо цінно в районах з піщаним ґрунтом і сухими кліматичними умовами)
  • зберігається стабільна температура грунту внаслідок чого захищається від перегрівання коренева система рослин
  • є відмінним декоративним покриттям в саду
  • сприяє хорошим умовам для життя і розвитку дощових черв`яків і інших мешканців ґрунту
  • є джерелом гумусу, ніж підвищується родючість грунту в саду
  • грунт під мульчею залишається пухкої, внаслідок чого коріння рослин забезпечується оптимальний повітряний режим і після поливів і дощів немає необхідності рихлити ґрунт.
  • мульча здатна стримувати розвиток ґрунтових захворювань, особливо фітофтори. До того ж, в процесі компостування мульчі в комплексі з застосуванням мікробіологічних препаратів пригнічуються хвороботворні мікроорганізми і гриби в самому грунті, завдяки чому вона оздоровлюється

види мульчі

Матеріалом для приготування мульчі служить органічне і неорганічне сировину.

До найбільш часто вживаним органічних матеріалів можна віднести:

  • солому, сіно – доступний матеріал, добре зберігає вологу, відбиває сонячні промені, швидко перетворюється в перегній
  • стружку деревну, тирса – для ефективної боротьби з проростають бур`янами шар потрібно робити товстіший, перед укладанням матеріал слід вивітрити
  • торф – добре зберігає вологу і покращує структуру ґрунту
  • листя і перегній з них
  • хвою, лапник, шишки
  • шкаралупу горіхів
  • лушпиння насіння і круп – добре зберігає вологу
  • траву виполоти, скошений сидерат
  • картон і газети – допомагають зберегти вологу і борються з бур`янами.

При виготовленні такої мульчі слід брати до уваги особливості кожного матеріалу. Наприклад, в деревній стружці, тирсі, трісці міститься мало азотистих речовин, внаслідок чого матеріал в процесі розкладання буде тягнути азот з субстрату. Тому для запобігання даного процесу слід вносити азотисті добрива перед проведенням мульчування.

Серед неорганічних матеріалів варто відзначити:

  • щебінь
  • мармурову крихту
  • руберойд
  • нетканий матеріал
  • поліетиленову плівку (краще чорну, хоча багато садівників вирощують томати під червоною плівкою, капусту – під білою)
  • сланець
  • гальку
  • лутразіл
  • керамзит

Неорганічне сировину не вимагає ніякої додаткової обробки, його відразу можна використовувати. Але при цьому воно не містить ніяких корисних речовин і тому не здатне створювати гумус. До того ж не здатне запобігати перегрів при підвищеній температурі, а при застосуванні плівки можливо її розкладання при сильному перегріві. Для запобігання цьому зверху її покривають соломою або сіном.

Особливості мульчування грунту:

Мульчу починають розстеляти навесні, коли земля вже досить прогріта і ще не втратила вологу (якщо вона суха, її варто полити). З поверхні грунту прибирають все сміття, сухі гілки, листя. Земля очищається також і від бур`янів.

Залежно від обраного матеріалу змінюється товщина шару при проведенні мульчування. Для кори або тирси оптимальна товщина буде 5 см, якщо це легкий шар (голки, листя) – 7-8 см.

Також при нанесенні мульчі варто брати до уваги склад грунту. Так, наприклад, для суглинних грунтів не рекомендований товстий шар мульчі.

Мульчирующий шар не повинен стикатися зі стовбурами дерев, стеблами рослин. Радіус мульчування для чагарників – близько 50 см, для дерев – 80 см.

Овочеві грядки і клумби з квітами засипають повністю, а розсада овочів висаджується в грунт, який попередньо покривають плівкою або текстилем.

Мульча залишається придатною для використання протягом цілого сезону. Влітку при розпушуванні грунту мульча перемішується з землею, а восени при перекопуванні закладається в землю. Це стосується мульчі органічного походження.

Для внесення мульчі оптимально підходять:

  1. весна – мульчування прогрітій грунту – це захист рослин від перегріву і пересихання;
  2. осінь – в середині або ближче до кінця осені мульчування ще не переохолодженого грунту проводиться, щоб не допустити переохолодження і загибелі рослин від переохолодження.

Перед твором покриття грунту його слід збагатити добривами, які будуть повільно розкладатися. Зміна мульчирующего шару виконується в міру вичерпання виконуваних ним функції (це залежить від матеріалів, які будуть використовуватися).

Грунт, яка була покрита мульчею, необхідно більш ретельно поливати для того, щоб захисний шар, який промок, перебував на вологому грунті.

Останнім часом застосування мульчі зайняло міцну позицію в ландшафтному дизайні: її використовують для альпінаріїв і квітників, при оформленні зон саду, що гармонують з садовими доріжками.

Виготовлення мульчі своїми руками

Самою доступною і простою є органічна мульча: стебла і листя рослин, скошена трава, зрізані бур`яни. Їх подрібнюють ножицями, плоскорезом, газонокосаркою, серпом і т. Д. При цьому свіжозрізаних траву рекомендують перед використанням підсушити, інакше існує ризик появи різних шкідників.

Тирса перед застосуванням слід змішувати зі смолою і азотом. Така мульча рекомендована для садових і ягідних культур. Обробку азотом краще провести і з соломою.

Садівники зі стажем вважають за краще комбіновану мульчу і часто використовують два або три матеріалу одночасно.

Якщо використовується кора дерев, то шматки повинні бути не більше 5 см. Таку мульчу використовують в малиннику або в плодовому саду. Цей матеріал власноруч можна виготовити за допомогою шредера.

Мульча своїми руками: як зробити з 8 видів компонентів та правила застосування

Популярний та результативний агроприйом – мульчування, має багато переваг. У домашньому господарстві неважко приготувати мульчу власноруч. Розглянемо, для чого потрібен мульчуючий матеріал і як зробити його з хвої, листя, соломи або сіна, сухих бур’янів, тирси, тріски, паперу та торфу. А також, які є особливості мульчування ґрунту в домашніх умовах.

Функції мульчування

Мульча, покладена на грядки, затримує ґрунтову вологу, що випаровується з їх поверхні, знижує швидкість пересихання і не дає утворюватися кірці.Це дозволяє зменшити кількість поливів та розпушування. Така властивість мульчі стає особливо корисною у південних регіонах, де літо часто може виявитися жарким та сухим. Шар мульчі захищає ґрунт і рослини не тільки від спеки, а й від холоду, у заморозки, тривалий період холодної погоди або при перепадах температур.

Завдяки щільному шару, під який не проникають сонячні промені, відпадає необхідність проводити прополювання, оскільки зростання бур’янів припиняється. Мульча не пропускає світло, але добре пропускає повітря, яке надходить до коріння рослин. Таким чином, використання мульчі значно полегшує вирощування рослин домашньому ділянці. Приблизно через півроку присутності на грядках мульча перегниває і стає відмінним натуральним добривом.

Як зробити мульчу своїми руками

У більшості випадків приготувати мульчу не складно. Рослинний матеріал, з якого її можна зробити, є практично на кожній ділянці.

З хвої

Опалу хвою можна назбирати в лісі і приготувати з неї відмінну мульчу, яка виходить пухкою, довго не перегниває. У неї є перевага перед іншим рослинним матеріалом: через фітонциди, що містяться в хвої мульча, не дає розвиватися в ній патогенам і шкідникам, зупиняє пересування слимаків. Хвою можна насипати на грядки як навесні, так і восени, але слід міняти щороку. Товщина шару – в середньому, 5 см.

Опале листя

Листя легко зібрати з-під садових дерев і чагарників восени, якщо вони сухі. Але використовувати їх як покривний матеріал можна тільки в тому випадку, якщо дерева не хворіють на жодні інфекційні захворювання, на них немає шкідників. Якщо цього сезону доводилося боротися з хворобами або шкідниками, листя краще спалити. Укладають листя на грядки шаром 10 см, спочатку потрібно стежити за тим, щоб вітер не здув його з землі.Якщо листя укладають на зиму, навесні його потрібно прибрати і замінити новим матеріалом, те саме потрібно зробити восени.

Сіно та солома

Солома або сіно також вважається відмінним органічним матеріалом для укриття грядок. Застосування соломи має особливість: вона поглинає азот, тому під час підживлення потрібно трохи підвищувати дозування азотних добрив. Солому можна знайти на полях після скошування зернових або купити.

До якості сіна також є вимоги: якщо воно приготовлене з трави, яка вже відцвіла і утворила насіння, то використовувати його не можна, є ризик того, що насіння зійшло, і на грядках виростуть бур’яни, з якими потім доведеться боротися. Якщо сіно приготовлене з молодої трави, такої небезпеки немає.

При використанні такої мульчі потрібно стежити за тим, щоб у ній не заводилися шкідники та гризуни, які люблять селитися в соломі чи сіні.

Бур’яни

Сорні трави після прополювання та бадилля городніх культур можна висушити і використовувати сухе сіно як мульчуючий матеріал. Як і в попередньому випадку до застосування допускаються тільки молоді рослини, у яких немає дозрілого насіння.

Тирса

Можна використовувати тирсу, що залишилася після обробки деревини будь-яких порід дерев, крім хвойних. Як і у випадку з соломою не бажана свіжа тирса, яка при перегниванні також забирає азот із ґрунту. Рекомендується використовувати частково перегнілі або вносити при підживленні рослин збільшену дозу азотних добрив.

Щепа

Дрібні тріски та схожа за властивостями подрібнена кора також використовуються як укриваючий, а також декоративний матеріал. Трісками посипають пристовбурні кола дерев, чагарників, особливо хвойних, вистилають землю біля доріжок, клумб.

Придбати тріски можна в магазинах для овочівників. Також допустимо приготувати тріски самостійно, як сировина підходять плодові або листяні дерева, не бажано використовувати хвойні.

Папір та картон

Дрібні шматки паперу або тонкого картону можна використовувати для мульчування овочевих грядок. Папір потрібно подрібнити, намочити та укласти шаром на ґрунт. Щоб її не здувало вітром – присипати зверху перегноєм або піском.

Якщо використовувати не світлий, а обгортковий папір темного кольору, можна отримати не тільки покривний, але й матеріал, що зігріває землю. Навесні під таким мульчею ґрунт прогріється швидше, у теплий ґрунт можна висаджувати розсаду або сіяти насіння раніше, ніж зазвичай.

Торф

Для мульчування городніх грядок можна використовувати низинний торф. Матеріал добре підходить для укриття грядок під зиму та на початку городнього сезону.Крім цього, торф є ще й добривом, розпушує землю і робить її м’якшою, повітро- та вологопроникною. Як мульчу можна використовувати не тільки свіжий вологий, але й старий сухий торф.

Особливості мульчування ґрунту

Натуральну органічну сировину для мульчування можна знайти на кожній ділянці. Воно доступне, дешеве і завжди під рукою. Але є деякі нюанси, на які потрібно звернути увагу при використанні натуральної мульчі.

Так, не рекомендується застосовувати свіжу хвою – вважається, що вона закисляє ґрунт. Не можна використовувати листя, зібране в лісі або з-під своїх дерев, якщо є ймовірність, що на них залишилися хвороботворні мікроорганізми або шкідники.

Не рекомендується використовувати верховий торф, він також закисляє ґрунт. Для мульчування не підходить газетний папір через друкарську фарбу, яка містить токсичні речовини. Вони отруюють ґрунт і рослини. Можна використовувати лише чистий папір, без друку або малюнку.

Шаровий мульчі з будь-якого матеріалу не повинен бути менше 5 см навесні і 10-15 см восени. Чим легшою буде сировина, тим шар потрібно зробити товщим. Осіння мульча повинна добре зігрівати землю та коріння рослин взимку, тому шар потрібно зробити товщим. Навесні таку мульчу зазвичай замінюють та спалюють. Попелю можна використовувати як добриво.

Для мульчування домашніх грядок чудово підходить рослинний матеріал, який можна зібрати на своїй ділянці. Це сіно, бур’яни та опале листя. Вони чудово укладаються на землю, служать не тільки покривним, але і матеріалом, що утеплює, а потім органічним добривом. Тирсу, тріску можна купити, а хвою – зібрати в лісі. Всі види органічної мульчі дешеві, доступні, не шкідливі для рослин та ґрунту. Використання мульчі на городі дозволяє значно полегшити працю городника, звести до мінімуму догляд за рослинами, підвищити врожайність.

Рекомендуємо

Компостер своїми руками: як зробити для саду та 5 видів пристроїв, матеріали

Спосіб виготовлення компостера своїми руками, види матеріалів, інструменти. Правильне використання та обслуговування домашніх компостерів на садовій ділянці.

Мульчування корою: як зробити своїми руками та правила застосування, плюси та мінуси

Виконання мульчування корою має багато переваг. За допомогою цього прийому вдається зберегти вологу в ґрунті, запобігти переохолодженню культур, уникнути розвитку бур’янів.

Годівля для кроликів: розміри та креслення 10 кращих видів, як зробити своїми руками

Вимоги та різновиди годівниць для кроликів. Інструменти та покрокова інструкція з виготовлення конструкцій своїми руками. Додаткові поради.

Як своїми руками зробити мульчу, приготування з 8 видів компонентів

Популярний і результативний агроприйом – мульчування, має багато переваг. У домашньому господарстві неважко приготувати мульчу своїми руками. Розглянемо, для чого потрібен мульчують матеріал і як зробити його з хвої, листя, соломи або сіна, сухих бур’янів, тирси, трісок, папери і торфу. А також, які є особливості мульчування грунту в домашніх умовах.

Функції мульчування

Мульча, укладена на грядки, затримує випаровується з їх поверхні грунтову вологу, знижує швидкість пересихання і не дає утворюватися скоринці. Це дозволяє зменшити кількість поливів і розпушування. Така властивість мульчі стає особливо корисним в південних регіонах, де літо часто може виявитися жарким і сухим. Шар мульчі захищає ґрунт і рослини не тільки від спеки, а й від холоду, в заморозки, тривалий період холодної погоди або при перепадах температур.

Завдяки щільному шару, під який не проникають сонячні промені, відпадає необхідність проводити прополки, так як ріст бур’янів припиняється. Мульча не пропускає світло, але добре пропускає повітря, що надходить до коренів рослин. Таким чином, використання мульчі значно полегшує вирощування рослин на домашньому ділянці. Приблизно через півроку присутності на грядках мульча перегниває і стає відмінним натуральним добривом.

Як зробити мульчу своїми руками

У більшості випадків приготувати мульчу не складає труднощів. Рослинний матеріал, з якого її можна зробити, є практично на кожній дільниці.

З хвої

Опалу хвою можна назбирати в лісі і приготувати з неї відмінну мульчу, яка виходить пухкої, довго не перегниває. У неї є перевага перед іншим рослинним матеріалом: через що містяться в хвої фітонцидів мульча не дає розвиватися в ній патогенів і шкідників, зупиняє пересування слимаків. Хвою можна насипати на грядки як навесні, так і восени, але слід міняти щороку. Товщина шару – в середньому, 5 см.

Опале листя

Листя легко зібрати з-під садових дерев і чагарників восени, якщо вони сухі. Але використовувати їх в якості укривного матеріалу можна тільки в тому випадку, якщо дерева не хворіють ніякими інфекційними захворюваннями, на них немає шкідників. Якщо в поточному сезоні доводилося боротися з хворобами або шкідниками, листя краще спалити. Укладають листя на грядки шаром 10 см, спочатку потрібно стежити за тим, щоб вітер не здув її з землі. Якщо листя укладають на зиму, навесні їх потрібно прибрати і замінити новим матеріалом, те ж саме потрібно зробити восени.

Сіно і солома

Солома або сіно також вважається відмінним органічним матеріалом для укриття грядок. Застосування соломи має особливість: вона поглинає азот, тому під час підгодівлі потрібно трохи збільшувати дозування азотних добрив. Солому можна знайти на полях після скошування зернових або купити.

До якості сіна також є вимоги: якщо воно приготоване з трави, яка вже відцвіла і утворила насіння, то використовувати його не можна, є ризик того, що насіння зійде, і на грядках виростуть бур’яни, з якими потім доведеться боротися. Якщо сіно приготовлено з молодої трави, такої небезпеки немає.

При використанні такої мульчі потрібно стежити за тим, щоб в ній не заводилися шкідники і гризуни, які люблять селитися в соломі або сіні.

Бур’яни

Бур’ян після прополки і бадилля городніх культур можна висушити і використовувати сухе сіно як мульчують матеріал. Як і в попередньому випадку до застосування допускаються тільки молоді рослини, у яких немає дозрілих насіння.

Тирса

Можна використовувати тирсу, що залишилися після обробки деревини будь-яких порід дерев, крім хвойних. Як і у випадку з соломою не бажані свіжі тирсу, які при перегнивання також забирають азот з грунту. Рекомендується використовувати частково перегнилі або вносити при підгодівлі рослин збільшену дозу азотних добрив.

Тріска

Дрібні тріски і схожа за властивостями подрібнена кора також використовуються як вкриває, а також декоративний матеріал. Трісками посипають пристовбурні кола дерев, чагарників, особливо хвойних, вистилають землю біля доріжок, клумб.

Зарічний Максим Валерійович

Агроном з 12-ти річним стажем. Наш кращий дачний експерт.

Придбати тріски можна в магазинах для овочівників. Також допустимо приготувати тріски самостійно, як сировину підходять плодові або листяні дерева, не бажано використовувати хвойні.

Папір і картон

Дрібні шматки паперу або тонкого картону можна використовувати для мульчування овочевих грядок. Папір потрібно подрібнити, намочити і укласти шаром на грунт. Щоб її не здувало вітром – присипати зверху перегноєм або піском.

Якщо використовувати не світлу, а обгортковий папір темного кольору, можна отримати не тільки укривной, але і зігріваючий землю матеріал. Навесні під такою мульчею грунт прогріється швидше, в теплий грунт можна висаджувати розсаду або сіяти насіння раніше, ніж зазвичай.

Торф

Для мульчування городніх грядок можна використовувати низинний торф. Матеріал добре підходить для укриття грядок під зиму і на початку городнього сезону. Крім цього, торф є ще і добривом, розпушує землю і робить її м’якше, повітро-і влагопроницаемой. В якості мульчі можна використовувати не тільки свіжий вологий, але і старий сухий торф.

Особливості мульчування грунту

Натуральне органічне сировину для мульчування можна знайти на кожній дільниці. Воно є, дешево і завжди під рукою. Але є деякі нюанси, на які потрібно звернути увагу при використанні натуральної мульчі.

Так, не рекомендується застосовувати свіжу хвою – вважається, що вона закисляет грунт. Не можна використовувати листя, зібрану в лісі або з-під своїх дерев, якщо є ймовірність, що на них залишилися хвороботворні мікроорганізми або шкідники.

Не рекомендується використовувати верховий торф, він також закисляет грунт. Для мульчування не підходить газетний папір з-за друкарської фарби, яка містить токсичні речовини. Вони отруюють ґрунт і рослини. Можна використовувати тільки чисту папір, без печатки або малюнка.

Шар мульчі з будь-якого матеріалу не повинен бути менше 5 см навесні і 10-15 см восени. Чим легше буде сировину, тим шар потрібно зробити товщі. Осіння мульча повинна добре зігрівати землю і коріння рослин взимку, тому шар потрібно зробити товщі. Навесні таку мульчу зазвичай заміняють і спалюють. Золу можна використовувати як добриво.

Для мульчування домашніх грядок прекрасно підходить рослинний матеріал, який можна зібрати на своїй же ділянці. Це сіно, бур’яни і опале листя. Вони відмінно укладаються на землю, служать не тільки укривним, але і утеплює, а потім органічним добривом. Тирса, тріску можна купити, а хвою – зібрати в лісі. Всі види органічної мульчі дешеві, доступні, не шкідливі для рослин і ґрунту. Використання мульчі на городі дозволяє значно полегшити працю городника, звести до мінімуму догляд за рослинами, підвищити врожайність.

Про автора

admin administrator