Гречка як сидерат восени

Авторadmin

Гречка як сидерат восени

Зміст:

Гречка: як застосовувати в якості сидерата

Грунт-це не лише джерело урожаїв, але і унікальна біосистема. Грунти можуть бути різними за своїми характеристиками, але усе їх об’єднує те, що вони потребують підгодівель. Серед них значаться різні засоби і склади, але досвідчені агрономи все ж віддають перевагу “зеленому підживленню” у вигляді окремих видів рослин. Розглянемо, чим корисна гречка в якості сидерата, і що обіцяє її агротехнічний опис.

У чому цінність сидератов

Перш ніж перейти до розгляду культури, з’ясуємо, яку користь обіцяє використання культур-сидератов в сівозміні. До цієї групи входить близько 300 видів-це гречані і бобові, капустяні і злакові. Рідше використовуються крестоцветы за типом олійної редьки. Будь-яка з цих рослин проявляє свою цінність в наступному:

  • збагачують грунт азотом і органічними речовинами (перші “працюють” на зелену масу майбутніх посівів, тоді як органіка покращує родючість);
  • розпушуючи верхній шар, нормалізують циркуляцію повітря і вологи. У цьому плані лідерство за злаками;
  • проникаючі углиб корені насичують родючий шар мінералами;
  • за рахунок густої маси зводять до мінімуму кількість бур’янів і утримують вологу;
  • запобігають ерозії і вивітрюванню;
  • влітку не дають землі пересихати і тріскатися, восени оберігають від розмивання. У холодний же сезон зберігають грунт в теплі;
  • нарешті, усі ці культури виділяються непримхливістю, стрімким ростом і дешевизною (інші типи внесень при їх вирощуванні просто не потрібні).

Важливо! Для грунтів з піщано-глинистим складом ідеально підходить люпин. У таких умовах він в змозі замінити гній, хоча при більшому змісті глини ця рослина втрачає свої якості.

Подібні рослини дуже часто використовуються господарствами, що розширюються, які вводять в оборот нові площі. Річ у тому, що сидераты не лише захищають, але і відновлюють грунт (приміром, якщо на ділянці залишилися сліди будівельних робіт або земля за довгі роки була щільно утрамбована технікою).

Гречка як сидерат: плюси і мінуси

Зазвичай приведених аргументів вистачає, щоб фермер серйозно замислився про подібний прийом. Але ще до того, як обзавестися насінням, слід гарненько обдумати усе “за і проти” цього кроку.

На користь гречки найчастіше приводять такі аргументи:

  • потужна коренева система-стержневий корінь відбиває безліч гіллястих відростків подрібніше. В сумі вони проникають на глибини в 32-37 см, практично не залишаючи простору для бур’янів;
  • підземна частина рослини в процесі росту виділяє цінні кислоти: лимонну, мурашину і інші (вони дозволяють “спадкоємцям” цієї культури засвоювати надалі складні фосфорні з’єднання);
  • нормалізує мікрофлору грунту, особливо після щільного засіву зернових. Простіше кажучи, плодоносний шар очищається від мікроорганізмів, що провокують хвороби рослин;
  • добре приймається і діє на будь-яких грунтах, у тому числі і важких солончаках;
  • короткий період вегетації-деяким сортам для повного дозрівання вистачає 70-75 діб (хоча є і види, що ростуть по три місяці);
  • застосовується в садах і виноградниках. Тут криється подвійна вигода-в підстовбурних кругах і міжрядді довше зберігається волога плюс цвітіння, що незмінно притягає бджіл на красиві суцвіття;
  • висаджені між багаторічниками рослини оздоровлюють грунт, який трохи ослаблений їх присутністю;
  • після скошування залишки у вигляді коренів і прилеглих до горизонту стебел активно перегнивають, збагачуючи грунт великими дозами азоту і калію.

інші статті Посадка і відхід за виноградом “Пам’яті Домбковской” на дачі

Звучить принадно. Але перш ніж цікавитися, коли саме посіяти такий корисний сидерат, як гречка, не перешкодить згадати і про властивих їй недоліках . Серед них значаться:

  • чутливість до посухи. Тобто, в сезон з рідкісними дощами вона просто не проявить усієї своєї користі;
  • культура погано переносить холоди;
  • при великій концентрації посіву корені часто переплітаються між собою, що ускладнює подальшу обробку грунту;
  • незважаючи на свою універсальність, ця культура як попередник підходить далеко не усім рослинам. Не знаючи цих нюансів, є ризик залишитися без урожаю (а то і нормальних сходів на полі).

Як бачите, є і достоїнства, і мінуси. Але останні легко звести до мінімуму, знаючи усі тонкощі агротехніки.

Чи знаєте ви? Використання зеленого добрива-це частина концепції органічного землеробства, яка практикувалася людством ще з самих витоків агронауки. Відхід від схеми стався на рубежі XIX-XX віків, коли у боротьбі за урожай стали масово застосовувати хімічні склади.

Технологія вирощування

Насамперед треба точно знати, яким є легко-водний баланс на конкретній ділянці. Добре, якщо довелося мати справу давно знайомим полемо, “характер” якого вивчений до дрібниць. Завдання ускладнюється, якщо в планах засіяти ще не введений в обіг грунт: будь-який городник знає, що навіть на одному майданчику різними можуть бути не лише температура шару, але і глибина залягання вод. Не забуваємо і про такий чинник, як мікрофлора-буває, що в глибоких шарах частенько опиняються гниючі корені від давно зрубаних дерев, що притягає шкідливих комах.

Важливо! Чорноземи чутливі до постійного перегодовування: щосезонні внесення компосту укупі з посадкою сидератов дадуть відчутний результат лише впродовж перших пари років, після чого урожай може довго залишатися приблизно на одному рівні.

Переконавшись в повній готовності ділянки, треба точно визначитися, які рослини використовуватимуться як основні, і дізнаються, наскільки вони сумісні з гречкою.

Для яких культур краще використати

Сама по собі гречка вважається кращим попередником практично для усіх городніх видів : картоплі і томатів, огірків і полуниці. Морква і буряк теж не будуть проти.

Таким чином можна підготувати грунт і до посадки зелені-кропу з щавлем, селери з петрушкою, а також пряного кмину і фенхелю. Ефективна гречка і напередодні висадки плодових кущів і дерев.

Використання цієї рослини перед посівною за участю зернових допускається тільки на рихлих і доглянутих грунтах.

Як сидератов також використовуються такі культури, як гірчиця, жито, фацелія..

Коли і як сіяти сидерат

Після усіх підрахунків самий час дізнатися, як на практиці вирощуються сидераты, а також коли їх сіяти, і коли краще всього закопувати таку цінну рослину, як гречка.

Для засіву підбирається момент, коли заморозки остаточно відступили, а грунт прогрівся углиб хоч би на 9-10 см (звичайно це середина травня).

Якщо температура повітря стабільно тримається вище +10, можна приступати:

  • по ділянці проходить плоскоріз або культиватор, ножі яких виставлені на широкий ряд в 10-15 см;
  • насіння закладається на 3-5 см (для важкого грунту) або на усі 6 см (для доглянутого). Норма витрати для видалення бур’янів-від 10 до 15 г/1 кв. м (виходить по 1-1,5 кг на сотку);
  • посів накочується катком. На городі і зовсім можна обійтися тильною стороною грабель.

Чи знаєте ви? Біологи підрахували, що усього лише на 1 сотці землі, незайманої “хімією”, набереться близько 200 кг бактерій і така ж кількість черв’яків. Разом вони здатні дати більше 500 кг цінного біогумусу за сезон.

Процедура спрощується до межі, якщо ясно, що ось-ось гряне сильний дощ-тоді насіння можна просто розкидати, не звертаючи уваги на чіткість рядів. Багато хто проводить посів і упродовж усього літа, благо, погода дозволяє. А ось питання, коли саме сіяти гречку, як повноцінний сидерат не літа, а вже восени (як варіант-після картоплі), упирається в один нюанс. При такому підході інтервал між посівом і першими заморозками повинно бути не менше 1,5 місяців. Правда, по частині ефективності сходи все ж поступатимуться травневим-рослини розцвітуть, але навесні краще циркулює волога.

інші статті Вирощування бройлерів кобб 500 в домашніх умовах

Дізнайтеся більше про корисні властивості звичайної і зеленої гречки, а також гречаного меду..

Як доглядати

Зважаючи на коротку вегетацію і непримхливість, рослини не доставляють особливих турбот.

Головне – забезпечити нормальне зволоження. У регіонах з помірно дощовитим кліматом полив не вимагається зовсім. Складніше в областях, де тепла пора року стабільно супроводжується посухами: тоді припаде хоч би 1 раз на тиждень поливати засів за допомогою распрыскивателя.

Але доводити грунт до стану густого бруду все ж не коштує-такі сходи погано переносять як посуху, так і надлишок води.

Важливо! Терміни посіву і прибирання зміщуються з оглядкою на погодні умови в конкретному регіоні. У теплому поясі цілком реально добитися 3-кратної посадки за сезон-після цього пирію не буде видно ще декілька років.

Регулярно оглядайте сходи: вони з’являються вже на 7-10 діб після посадки, а ще через місяць “в теплі” на нижніх втечах можна побачити квітки. Через 2-3 дні колір пускається і по бічних відростках.

Період цвітіння займає в середньому місяць (вивчивши дані по різних сортах, легко побачити різницю-одні види відцвітають за три тижні, а інші ледве укладаються в 40 діб). Якраз в цей період і проводиться прибирання.

Коли прибирати

Прямо під час цвітіння. На родючих і увлаженных грунтах цю роботу краще проводити в перші декілька днів після появи перших квіток.

Виглядає усе це так:

  • зелень скошується;
  • корені підрізають на глибину в 7-10 см, після чого маса змішується із землею так, щоб частина покриву залишилася на поверхні як мульча;
  • рослини, що залишилися, грають роль компосту.

Після скошування обов’язково треба витримати перерву в 2-3 тижні, і тільки потім переходити до посадки городніх культур. Цього часу вистачає, щоб грунт засвоїв максимум корисних речовин з подібної “заготівлі”.

Чи знаєте ви? У шумерських літописах, є маса сюжетів, пов’язаних із землеробством. Один з них виглядає з позиції наших днів фантастикою: описано, що тамтешні селяни за допомогою звичайної рогатої палиці домагалися урожаїв пшениці мало не по 300 центнерів з гектара. Наскільки це правда-історики з археологами сперечаються досі.

Дізнавшись, про те, чим корисна гречка як сидерат, як її засівати і коли скошувати, ви зможете без особливих зусиль збільшити врожайність на своїй ділянці. Сподіваємося, результат від її застосування буде відчутним. Успіхів в полі і на городі!

Гречка як сидерат: правила посіву зеленого добрива

Як зернова культура гречка користувалася популярністю багато століть. Відносно недавно її стали використовувати як сидерат, тобто зелене добриво, яке здатне збагатити грунт калієм, фосфором і корисними органічними речовинами. В якості добрива воно здатне оживити вже виснажений грунт, тому варто задуматися про те, щоб сіяти цю зернову культуру на бідних землях. На даний момент немає сидерата сильніше, ніж гречка, яка не тільки живить, але і розпушує грунт.

Гречка як сидерат

Для сидерата використовується звичайний сорт посівної гречки. Це просте однорічна рослина з дуже швидким зростанням. Стебла цієї рослини не досягають і метра, але мають міцне коріння, які здатні проникнути в ґрунт на глибину в 100 см. Оскільки в суцвіття збираються до півтори тисячі маленьких біло-рожевих квіток, то гречка має досить високі медоносні властивості в період цвітіння. Тому в цей час над полем постійно будуть кружляти бджоли, збираючи нектар і пилок. Урожай цієї рослини проявляється у вигляді зерна, яке володіє величезною кількістю корисних властивостей.

Садити гречку необхідно навесні, оскільки рослина дуже примхлива і вимагає досить теплою температури. Практично не сприймає воно і туману з дощами. Незважаючи на це, гречка воістину рекордсмен за швидкістю вегетації, що дозволяє всього за один посівний сезон виростити цілих три покоління рослини у вигляді добрива. Ще одним корисним моментом є те, що гречка допомагає заглушити бур`яни. Коли коріння рослини гарненько розпушать грунт, зелені стебла після перегнивання стануть чудовим добривом.

Переваги гречки як добрива

Існує велика кількість сидератів, але саме гречка так популярна у досвідчених агрономів. До переваг цієї рослини можна віднести:

  • Дуже короткий вегетаційний період – навіть самі пізні сорти не вимагають більше 3 місяців.
  • Грунт близько рослини стає більш структурованою і пухкої. Коріння виділяють 3 види кислоти: щавлеву, мурашину і лимонну, що дозволяє сусіднім рослинам легше отримувати фосфорні сполуки з землі.
  • Гречка допомагає позбавити грунт від патогенних мікроорганізмів, покращуючи мікрофлору. Після зернових дуже рідко проявляється коренева гниль.
  • Дуже корисно сіяти гречку між деревами і виноградниками, оскільки вона приваблює комах і затінює землю біля коріння.
  • Оздоровлює землю, навіть найважчих і кислих грунтів. Посадка гречаних хороша перед висадкою овочевих культур.

Як посіяти рослина?

Для посіву гречки не потрібно будь-яких премудростей. Головне, пам`ятати 2 правила: рослина дуже чутлива до холоду і до посухи. Тому, при стійкому відсутності опадів, може знадобитися додатковий полив.

Як сидерат гречку можна висаджувати навесні і восени, але саме посадка в травні дасть найкращий результат. В цей час грунт встигає прогрітися хоча б в верхньому шарі, який і потрібен. Насіння висаджуються дуже густо на глибині не більше 6 см. Якщо погода передбачається суха, то зверху після висадки їх слід злегка прикатать катком. Якщо можливий дощ, то насіння просто потрібно розкидати по розпушеній грунті.

Можна висадити цілу суміш різних насіння, але слід це робити не раніше 6 тижнів до появи перших заморозків. Навіть за цей малий термін проявляється цвітіння. Але в сприятливій обстановці перші сходи проявляться вже на 8 день. Зазвичай протягом місяця на нижніх стеблах вже з`являються невеликі квіти. Через деякий час розцвітають і бічні пагони.

Посівні терміни гречки як сидерат можна трохи зрушувати в залежності від погодних умов, оскільки їх цвітіння досить тривалий – понад місяць. Якщо клімат досить вологий, то воно буде особливо буйним. Якщо здається, що одного посіву не вистачає, то на одній землі можна виростити до 3 урожаїв добрива. Коли рослина досить відростає, його потрібно підрізати плоскорезом. Робиться це під самий корінь, оскільки на місці старого врожаю висаджуються нові насіння. Другий урожай знімають таким же чином – в період цвітіння, але третій потрібно залишити без покосу. За зиму рослина повністю згниє, покращуючи грунт. Така триразова посадка здатна не тільки зробити грунт живий і пухкої, але і позбавити город від пирію.

Щоб прибрати гречку як сидерат, її слід закласти в грунт. Коріння підрізають плоскорізом на глибині в 5 см, після чого вся зелена маса змішується з грунтом. Після цього все можна полити ЕМ-препаратами – це допоможе прискорити процес переробки рослини в органічний матеріал.

Після прибирання сидерата не можна відразу ж висаджувати овочеві культури. Ще близько 2 тижнів коріння гречки будуть просто пригнічувати всі зростаючі поруч рослини.

Гречка є відмінним попередником для всіх інших культур. Вона готує грунт, покращуючи її структуру, прибирає бур`яни і зменшує можливість прояву хвороб. Виростити насіння можна самостійно, просто залишивши після збирання сидерата невеликий клаптик з гречкою, щоб за літній період встигло дозріти зерно. У цей період важливо уважно ставитися до даного рослині.

Як правильно і які сидерати посадити навесні, влітку, восени, під зиму під картоплю, полуницю, цибулю, часник, помідори, огірки, капусту, моркву, малину, від бур’янів, фітофтори: назви, список, строки посіву та закапування. Кращі сидерати для городу:

Франція — батьківщина високої моди і витончених вин. Але не тільки. Франція подарувала світові основу органічного землеробства — сидерацию і перелік рослин-сидератів.

Сидератами в даному випадку іменуються проміжні сільськогосподарські культури, які вирощуються не для збору врожаю, а для підтримки і відновлення агрохімічних характеристик якості ґрунту.

Важливо: якщо грунт залишається відкритим більше 7 днів (наприклад, після збирання врожаю, його якість значно погіршується!

  • Сімейство бобових.
  • Сімейство амарантових.
  • Сімейство складноцвітих.
  • Сімейство гидрофилов (водолистковых).
  • Сімейство гречаних.
  • Родина хрестоцвітих.

За великим рахунком, сидератом може виступати будь-яка, густо посіяна культура, від городньої зелені до моркви і томатів.

Головне правило сидерації: культура сидерат і основна культура повинні бути з різних ботанічних сімейств. Наприклад, після капусти всіх видів (з-під хрестоцвітих) не можна сіяти ріпак (з-під хрестоцвітих).

Як «працюють» рослини-сидерати:

  • Є органічним джерелом азоту — основного поживного елемента, необхідного для росту більшості сільськогосподарських культур.
  • Збагачують верхній шар ґрунту кальцієм, калієм і фосфором.
  • Розпушують, зволожують, насичують корисними речовинами, піднімаючи їх з глибинних шарів ґрунту.
  • Упереджують ґрунтову ерозію.
  • Уповільнюють зростання бур’янистих трав.
  • Є природною мульчею.
  • Захищають від хвороботворних бактерій.
  • Створюють сприятливі умови для заселення біоценозу корисними бактеріями, черв’яками та комахами.

Як правильно і які сидерати посадити навесні: назви, список, строки посіву та закапування

Насичує фосфором і сіркою.

Добре: огірки, картопля, кабачки, перець, гарбуз, томати.

Добре: огірки, кабачки, перець, гарбуз, томати.

Добре: практично всі городні культури.

Збагачує грунт азотом і фосфором.

Добре: ягоди і городня зелень, овочеві культури.

Добре: коренеплоди і всі інші плодові культури.

Добре: для томатів, перцю, картоплі, баклажанів, кабачків, полуниці, городньої зелені, садових культур.

Крім того ранньої і пізньої весни добре сіяти буркун, гречку, люцерну.

Сидерати сіють за 40-50 днів до висадки основних культур. Приблизний розрахунок часу виглядає так: 30 днів на розвиток надземної маси сидератів і 2-3 тижні на перегнивание зелені і коріння.

Важливо: будь-яка рослина-сидерат підлягає зрізання до початку бутонізації!

Крім того, ділянка з сидератами не перекопують! Зелену масу зрізують плоскорізом. Глибина зрізу — 4-5 см, іноді до 10 див. Зелень залишають на поверхні в якості мульчі, злегка присипавши зрізаної грунтом. Для прискорення процесу розкладання можна полити розчином ЕМ-препарату (ЕМ — ефективний мікроорганізм). Коріння при цьому залишаються в землі. Ділянку перекопують безпосередньо перед посадкою основної культури.

Плоскоріз для прибирання сидератів.

Як правильно і які сидерати посадити влітку: назви, список, строки посіву та закапування

Для літньої сівби підходять будь-які культури (див. початок огляду). Рослини-сидерати ви повинні посіяти максимально густо, адже головна мета сидерації не збір врожаю, а поліпшення якості ґрунту. Наприклад, багато досвідчені городники використовують в якості насіннєвого матеріалу для сидератів всі зайві насіння, що залишилися від сівби основних культур: починаючи від моркви і закінчуючи томатами. Головне правило в цьому випадку: сіяти максимально густо і чергувати сімейства між собою.

Особливо цінуються городниками в якості зелених добрив для літнього підсіву буркун, фацелія, гірчиця, конюшина, ріпак, люцерна, вика.

Сидерати сіють за 40-50 днів до висадки основних культур. Приблизний розрахунок часу виглядає так: 30 днів на розвиток надземної маси сидератів і 2-3 тижні на перегнивание зелені і коріння.

Важливо: будь-яка рослина-сидерат підлягає зрізання до початку бутонізації!

У літній період рослини можуть вимагати додаткового поливу. Крім того, полив може бути необхідним у процесі перегнивання зеленої маси.

Як правильно і які сидерати посадити восени, під зиму: назви, список озимих сидератів, строки посіву та закапування

Під зиму сіють найчастіше озимі або морозостійкі культури, дають їм набрати зелену масу. Потім зелену масу зрізують плоскорізом. Глибина зрізу — 4-5 див. Зелень залишають на поверхні в якості мульчі, злегка присипавши зрізаної грунтом. Коріння залишають в землі.

У деяких випадках рослини-сидерати зеленими йдуть під сніг (наприклад, гірчиця). Їх зрізають навесні при підготовці ділянки під посадку основних культур.

Кращі сидеральні культури під зиму

  • озимі: овес, вика, овес+вика, ріпак, ріпак, суріпиця;
  • морозостійкі: гірчиця, олійна редька, кінські боби, конюшина червоногарячий, буркун білий.

Їх сіють відразу після збору врожаю основних культур.

Овес, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • кінець березня – квітень,
  • літо (після збирання ранніх овочів),
  • початок осені.

Для будь ґрунтів підходить: кислих, торф’яних або глинистих.

Чудовий попередник для: кабачків і патисонів, перцю, баклажанів, томатів, капусти, огірків, квасолі, кукурудзи, малини, ожини, вишні, яблуні, сливи, груші.

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 20 див.

Важлива особливість: зрізану зелень не варто закопувати глибоко — вона може закиснути.

Гірчиця, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • кінець березня-квітень (молоді паростки витримують заморозки до -5°С)
  • влітку і восени (після збирання основних овочевих культур).

Для будь ґрунтів підходить: піщаних і глинистих, уражених хвороботворними бактеріями і мікроорганізмами та іншими шкідниками. Не любить грунту болотистій і кислої.

Погано переносить сусідство хрестоцвітих, відповідно не може бути попередницею для всіх видів капусти, редьки, редисов, салатів і т. д.

Прекрасний компаньйон для бобових, городніх коренеплодів (особливо картоплі), винограду і фруктових дерев та кущів.

Коли закладати в грунт: через 30-45 днів після посіву до бутонізації рослини.

Важлива особливість: в період цвітіння стебла різко грубіють.

Жито, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • кінець березня-квітень,
  • під зиму — з середини серпня по вересень.

Абсолютно не вимоглива до якості грунту, але може сильно зневоднювати грунт!

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 30 див.

Детальна інформація про цю сидеральної культури представлена в таблиці (див. початок статті).

Фацелія, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Фацелія — не тільки прекрасний медонос, але і незамінний сидерат для саду та городу

Універсальний сидерат і прекрасний фитосанитар. Підходить як компаньйон і попередник для всіх овочевих і плодово-ягідних культур. Чудово росте на будь-якому грунті.

Можна сіяти з ранньої весни і до середини жовтня (під зиму).

Коли закладати в грунт: через 30-45 днів після посіву до бутонізації рослини.

Люпин, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Час сівби: перша п’ятиденка травня або кінець липня.

Для будь ґрунтів підходить: всі ґрунти, крім суглинних і торфовищ. Добре працює на кислих ґрунтах.

Хороший компаньйон для всіх овочевих культур (можна сіяти в міжряддях). Чудовий попередник для пасльонових, перцевих, хрестоцвітих і рожевих. Не «дружить» з бобовими.

Коли закладати в грунт: через 45-56 днів після посіву в момент цвітіння.

Ріпак, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • для ярого — кінець березня (коли немає перспективи нічних заморозків),
  • для озимого — середина серпня (після збирання основного врожаю).

Для будь ґрунтів підходить: чорноземи із слабокислою реакцією, дерново-підзолисті, супіщаних або суглинкових.

Привертає нематод, тому категорично не підходить в якості попередника для буряків. Прекрасне зелене добриво для овочевих культур родини гарбузових і пасльонових.

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 20-30 см Бажано, зрізати рослину в період бутонізації.

Редька олійна, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • з квітня місяця,
  • після збирання ранніх овочевих культур, озимих — до середини серпня.

Для будь ґрунтів підходить: суглинки і супесчаники, торфовища слабокислі. Погано переносить кислі грунти.

Категорично не підходить в якості попередника для рослин сімейства хрестоцвітних.

Коли закладати в грунт: через 40 днів після посіву в період бутонізації.

Люцерна, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Час сівби: з квітня по серпень.

Для будь ґрунтів підходить: сильно виснажених, але не кислих.

Є прекрасним попередником або компаньйоном для овочевих культур родини пасльонових і для плодово-ягідних культур. Не підходить для бобових!

Коли закладати в грунт: зрізати через 50-60 днів після посіву в період бутонізації. Рослина багатолітня, тому можна не чіпати кореневу систему і вирощувати люцерну протягом кількох років поспіль.

Буркун, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Час сівби: після збирання основного врожаю під зиму. Загалом, можна сіяти з ранньої весни і до пізньої осені.

Для будь ґрунтів підходить: добре себе почуває на виснажених бідних грунтах (піщаних, солонцюватих, важких суглинистих, кам’янистих).

Як попередник підходить для всіх овочевих і плодово-ягідних культур, крім рослин сімейства бобових.

Добре пригнічує нематоди. Може страждати від борошнистої роси.

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 40-50 див. Бажано, зрізати рослину до початку цвітіння в період бутонізації.

Гречка, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Час сівби: в середині травня або після збирання основного врожаю за шість тижнів до перших заморозків.

Для будь ґрунтів підходить: добре себе почуває на виснажених бідних грунтах, у т. ч. тяжких солончаках. Головне, щоб грунт був добре увлаженным.

Прекрасне рослина-компаньйон для плодово-ягідних культур.

Коли закладати в грунт: через 40 днів після посіву в період активного цвітіння.

Горох, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Коли сіяти: ранньою весною, орієнтуючись на рекомендації виробника насіння.

Для будь ґрунтів підходить: середні грунти з нейтральною кислотністю.

Благотворно впливає на всі рослини, крім бобових.

Коли закладати в грунт: у період активного цвітіння.

Бобові, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

См. попередню частину статті.

Пшениця, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Найчастіше висівається під зиму з метою закладення в ґрунт ранньою весною. Можливо высевание в період з квітня по серпень.

Для будь ґрунтів підходить: важкі глинисті і суглинні грунту.

Прекрасно переносить компанію всіх овочевих культур. Не сумісна з рослинами сімейства злакових.

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 20 див.

Віка ярова, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Коли сіяти: наприкінці березня або в другій половині серпня після збору врожаю з основних культур.

Для будь ґрунтів підходить: слабокислих окультурених. Погано переносить кислі грунти і солончаки, а також піщані та болотні ґрунти.

Чудовий попередник для рослин родини пасльонових, гарбузових, хрестоцвітих і т. д. Один їх кращих компаньйонів для плодово-ягідних культур.

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 15-20 см або при переході у фазу бутонізації.

Конюшина червона, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Ідеальна багаторічна культура для саду.

Коли сіяти: наприкінці березня або в другій половині серпня після збору врожаю з основних культур.

Для будь ґрунтів підходить: достатньо вологих, слабокислих, гумусових або суглинних.

Хороший компаньйон для рослин всіх сімейств, крім бобових.

Коли закладати в грунт: при переході у фазу бутонізації.

Ячмінь, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

  • озимий — середина серпня — початок вересня;
  • яровий — друга половина березня – початок квітня.

Для будь ґрунтів підходить: для будь-яких. Крім того, добре переносить посуху.

Хороший компаньйон для рослин всіх сімейств, крім зернових і коренеплодів (особливо картоплі). Привертає дротяника!

Коли закладати в грунт: як тільки наземна частина досягне висоти 40-60 див.

Еспарцет, як сидерат: коли і де краще сіяти і коли перекопувати?

Ідеальна багаторічна культура для саду.

Коли сіяти: навесні, після прогрівання грунту до 6-7°С.

Для будь ґрунтів підходить: гумусових, достатньо вологих.

Хороший компаньйон для рослин всіх сімейств, крім бобових.

Коли закладати в грунт: при переході у фазу бутонізації.

Які сидерати посіяти під яблунями, грушами, смородиною, агрусом: назви, список, строки посіву

Сидерати для городу від бур’янів: назви, список

Олійна редька, біла гірчиця, люпин, сидерати сімейства зернових, люцерна, конюшина.

Сидерати для городу від фітофтори: назви, список

Олійна редька, біла гірчиця, календула, фацелія.

Сидерати для картоплі: назви, список

Горох, віка, ріпак, гірчиця біла, редька олійна. Погані попередники картопляних грядок — зернові. Вони залучають дротяників і нематод.

Сидерати для полуниці: назви, список

Як рослини-компаньйона: нагідки, чорнобривці, часник, овес.

В якості сидератів-попередників: бобові (особливо люпин), фацелія, рослини сімейства зернових (особливо овес) – рослини сімейства хрестоцвітних (гірчиця).

Сидерати для цибулі, часнику: назви, список

Конюшина, ріпак, гірчиця, люпин, вика.

Сидерати для помідорів: назви, список

Для збагачення грунту в якості сидератів-попередників: рослини сімейства бобових.

В якості рослин-компаньйонів і/або для санірування: олійна редька, біла гірчиця, календула, фацелія.

Сидерати огірків: назви, список

Для збагачення грунту в якості сидератів-попередників: зернові (особливо жито, овес), хрестоцвіті, бобові.

В якості рослин-компаньйонів і/або для санірування: олійна редька, біла гірчиця, календула, фацелія.

Сидерати для капусти: назви, список

Грядки з капустою поруч з сидератами-компаньйонами: чорнобривцями і календулою

Для збагачення грунту в якості сидератів-попередників: бобові.

В якості рослин-компаньйонів і/або для санірування: календула, фацелія.

Сидерати для моркви: назви, список

Для збагачення грунту в якості сидератів-попередників, а також в якості рослин-компаньйонів і/або для санірування: календула, фацелія, рослини сімейства хрестоцвітних.

Сидерати для малини: назви, список

Як рослини-компаньйона: нагідки, чорнобривці.

В якості сидератів-попередників: бобові (особливо люпин), фацелія, рослини сімейства зернових (особливо овес) – рослини сімейства хрестоцвітних (гірчиця).

Які сидерати можна не перекопувати?

Як правило, не перекопують багаторічники. В якості добрива використовують надземну зелену частину рослини, яку регулярно зрізують. Крім того, не прийнято перекопувати озимі культури.

Важливо: сидерати перекопують тільки перед висадкою основної культури! Не раніше!

Що робити з сидератами, як використовувати?

Седераты-попередники використовують в якості органічних добрив, залишаючи їх для гниття безпосередньо на ділянці. У таких випадках може знадобитися неглибока (до 10 см) перекопування верхнього шару грунту і використання ЕМ-препаратів.

Зрізану зелень седератов-багаторічників використовують в якості мульчі, розкладаючи під рослинами основної культури, наприклад, під кущі малини або томатів. Крім того така зелень є прекрасним кормом для домашніх тварин.

Надлишки зелені закладають у компостну яму/купу.

Кращі сидерати для городу: назви, список

Багато досвідчені городники та садівники називають своєю улюбленицею фацелію. Ця рослина не тільки сприятливо впливає на грунт, але і прикрашає ділянку. Єдиний мінус фацелії — висота. Якщо неправильно розрахувати терміни посадки, фацелія-компаньйон може заглушити молоді рослини основної культури.

Крім того, незмінною любов’ю користуються гірчиця, овес, люпин, редька.

Про автора

admin administrator