Мариновані зелені помідори з часником перцем та зеленню

Авторadmin

Мариновані зелені помідори з часником перцем та зеленню

Зміст:

Мариновані зелені помідори з часником і гірким перцем «до чарочки»

Дуже смачні мариновані зелені помідори! Готувати, готувати, і ще раз готувати! Помідори виходять трохи тверді, злегка хрусткі, з приголомшливим ароматом часнику і петрушки. Гострий перчик можете додавати за смаком, але мені здається, що з ним набагато смачніше.

Ні один святковий стіл не обходиться у нас без цих помідорів! Тому назва консервації «до чарочки» дуже вдала! Спробуйте і ви також!

Інгредієнти:

Вихід: 8,5-9,0 літра, залежить від щільності наповнення банок

  • помідори зелені 5 кг
  • очищений часник 200 г
  • червоний солодкий перець 4 шт.
  • 2 шт. гіркого перцю
  • великий пучок петрушки

Маринад:

  • вода 2,5 л
  • сіль 120 г
  • цукор 250 г
  • 9% оцет 200 мл. (або 300 мл. 6%)

Приготування:

Болгарський перець миємо проточною водою, вирізаємо плодоніжку і насіння, потім ріжемо на смужки, які буде зручно поміщати в м’ясорубку. Часник чистимо, споліскуємо водою, його ми теж будемо подрібнювати в м’ясорубці. Не забудьте також про гострий перець, який додається за смаком.

Далі черга зелених помідорів: дрібні плоди розрізаємо на чотири частини, попередньо видаливши місце, де росте плодоніжка. Великі помідори розрізаємо на 6-8 частин.

Часник і перці подрібнюємо в м’ясорубці, або за допомогою блендера.

У глибокій і просторій мисці з’єднуємо помідори, перекручену суміш перців і часнику, і порізану петрушку. Ретельно перемішуємо помідори ложкою, щоб усі інгредієнти рівномірно розподілилися.

Наповнюємо помідорами сухі стерильні банки.

Інгредієнти для маринаду змішуємо в сотейнику і кип’ятимо до повного розчинення солі та цукру.

Заливаємо киплячим маринадом банки з помідорами по різьблення на шийці. Намагайтеся наповнювати банки помідорами якомога щільніше, тоді маринаду точно вистачить, якщо ж побачите, що маринаду не вистачає, то зваріть додатково маленьку порцію.

Тепер наші зелені помідори будемо стерилізувати: на дно широкої каструлі стелимо тканинну серветку, поміщаємо банки з помідорами і прикриваємо банки прокип’яченими кришками. Потім наливаємо в каструлю теплу воду по плічка банок, і ставимо на плиту. Доводимо всю цю конструкцію до кипіння (вода має вирувати) і витримуємо: півлітрові банки 10-15 хвилин, літрові 20-25 хвилин, трилітрові 30-35 хвилин.

Потім банки з помідорами дістаємо, закатуємо або загвинчуємо кришками, обов’язково перевертаємо і вкутуємо в ковдру до повного охолодження.

Зберігати банки з консервацією можна у квартирі, за кімнатної температури, але скуштувати їх можна буде не раніше, ніж через місяць.

Мариновані зелені помідори з часником

Мариновані зелені помідори з часником та зеленню – проста та смачна заготівля на зиму, яку легко приготувати своїми руками в домашніх умовах.

Ця заготівля не тільки допоможе вам зберегти недозрілі плоди, але і розбавити монотонність консервів на полицях комори. Такі помідори будуть доречними на столі і в будній день, і святковий. Ця універсальна закуска не залишиться непоміченою. Гострі зелені помідори із зеленню стануть чудовою добавкою до відвареної та смаженої картоплі, м’ясних страв, міцних напоїв і навіть каші.

Зелені помідори не тільки красива, але й дуже корисна страва. Цей продукт знайомий багатьом ще з дитячого садка. У такій закусці міститься велика кількість мінералів, що благотворно впливають на роботу організму людини, і оптимальне співвідношення вітамінів, які дозволяють зміцнити імунітет в зимовий час.

Рецептів заготівлі на зиму зелених помідорів відома велика кількість. Найпопулярнішим із способів заготівлі є соління недозрілих томатів у відрах без закочення, а також маринування. Особливо смачними ці помідори виходять гострими: аромат часнику проникає в м’якоть, що недозріла, разом з маринадом і залишається там навіть після того, як томати постоять відкоркованими.

У простому та докладному рецепті з покроковими фотографіями ми розповімо, як швидко замаринувати на зиму смачні зелені помідори з часником, перцем та зеленню без клопоту та зайвого нервування.

  1. Відберіть зелені помідори, що досягли розміру волоського горіха. Як правило, такі плоди вже набувають білястого відтінку, а м’якоть їх стає не в’яжучою на смак. Оберіть з томатів усі плодоніжки та залишки квітів. Промийте помідори у теплій воді і просушіть, розклавши на столі, вистеленому рушником із натуральних волокон. Підготовлені томати розріжте дві частини. Придатні для консервування помідори мають виглядати так, як плоди на фото.
  2. Після помідорів приступайте до підготовки інших компонентів заготівлі. Стручок пекучого та свіжі салатні перці промийте у проточній воді та обсушіть. Часник залийте холодною водою і поставте відмокати на п’ятнадцять хвилин, щоб згодом легко і швидко зняти з нього лушпайку. Прополощіть у проточній воді пучок петрушки і розкладіть черешки для просихання на паперових серветках. Болгарський перець розріжте на частини і видаліть серцевини разом із насінням та плодоніжками. Дуже красиво виглядатиме у банку перець різних кольорів.
  3. Очистіть часник, а потім подрібніть ножем або пропустіть через прес.
  4. Наріжте зелень петрушки. Відріжте приблизно чверть стручка гіркого перцю, а потім добре промийте руки та ніж із милом.
  5. У теплій воді з додаванням харчової соди добре промийте банки та кришки до них, а потім ретельно прополощіть і простерилізуйте на пару. Можете використовувати для стерилізації мультиварку з функцією приготування їжі на пару. Прогрівайте банки протягом п’яти хвилин, а кришки кип’ятіть окремо близько двох хвилин. Не залишайте в кришках перед прогріванням кільця ущільнювача, щоб від впливу окропу вони не огрубіли.
  6. У чистій каструлі закип’ятіть довільну кількість води. Складіть помідори ще в теплі стерильні банки і залийте окропом. Накрийте банки чистими кришками та залиште заготовку прогріватися протягом п’ятнадцяти хвилин.
  7. Тим часом подрібніть болгарський перець і змішайте його з подрібненим часником. Зручно пропустити солодкий перець через м’ясорубку з дрібними ґратами.
  8. Накрийте банку із зеленими помідорами спеціальною кришкою з отворами та напрямним жолобком для зливу рідини. Злийте воду, що остигнула, в каструлю і розчиніть там сіль і цукровий пісок. Нагрійте розсіл до кипіння на середньому вогні, а потім, зменшивши вогонь до мінімуму, прокип’ятіть протягом трьох хвилин.
  9. На трохи осілі помідори в банку викладіть нарізану зелень, перець з часником і шматочок гострого перцю.
  10. Влийте вказану в рецепті кількість оцту, а потім залийте заготовку окропом. Накрийте кришкою банку.
  11. Поставте банку із зеленими помідорами та гострою заправкою в глибоку каструлю для стерилізації. На дно ємності постеліте силіконовий килимок або складений у кілька шарів рушник. Це запобігатиме випадковому удару банки про каструлю при кипінні. Каструлю наповніть теплою водою, рівень якої повинен бути не вище за основу шийки банки. Накрийте кришкою кришкою. Поставте ємність на плиту і нагрійте воду до кипіння на середньому за силою вогні. Після початку бурління води у каструлі зменшіть вогонь до мінімуму та прогрійте заготівлю протягом п’ятнадцяти хвилин.
  12. Гарячу банку вийміть на стіл і закатайте. Повірте герметичність закочення, уклавши заготівлю набік і прокатив чистим і сухим столом. Якщо підтікання розсолу немає, то переверніть заготовку в банку вгору дном, укутайте теплим пледом або ковдрою ватною і повільно остудіть.
  13. Готові гострі консерви із зелених помідорів перенесіть для зберігання в холодну комору або сухий підвал. Зняти пробу з них можна після місяця з дня заготівлі. Зберігайте мариновані зелені помідори з часником та зеленню протягом календарного року з моменту консервування, а відкорковану банку – не більше двох тижнів під капроновою кришкою в холодильнику. Перед подачею до столу обов’язково охолодіть цю заготовку, а потім щедро полийте її ароматною олією. Смачного!

Як солити зелені помідори на зиму: рецепти з фото

Помідори можна заготовляти як у стиглі, так і в зеленому вигляді. Якщо цього року вам довелося зібрати врожай томатів заздалегідь, заготовте зелені помідори на зиму: простий рецепт у банку допоможе вам впоратися із цим завданням.

Ми розкриємо секрети закочення зелених плодів швидкого приготування. По-перше, вам не доведеться чекати, поки вони встигнуть, а по-друге – томати маринуються цілком, без стерилізації. Звичайно ж, самі банки доведеться добре вимити і простерилізувати над окропом. Це вбереже ваші заготівлі від «вибухових наслідків», інакше кажучи – банки не сповзнуть і не тріснуть.

Приготування помідорів: покрокова інструкція

Мариновані зелені помідори по-вірменськи

Продовжуємо заготовляти зелені помідори з часником на зиму: рецепти з фото пальчики оближеш допоможуть господаркам швидко зробити пікантну закуску з доступних продуктів. Можна трохи видозмінити попередній рецепт та приготувати зелені помідори по-вірменськи. Ця закуска досить гостра, ароматна і дуже гарно виглядає на столі.

Покрокове приготування закуски по-вірменськи із зелених помідорів

  1. Подрібніть зелень, перець та часник у м’ясорубці або за допомогою блендера.
  2. Помідори середнього розміру промити і просушити, зробити надрізи впоперек плода, надрізаючи шапочку помідора.
  3. Нафаршуйте кожен помідор подрібненою сумішшю зелені, перцю та часнику.
  4. У чисті стерильні банки покладіть помідори і приготуйте маринад: на 1 літр води 50 г солі, 25 г цукру і 100 мл оцту.
  5. Маринад готуємо так: гріємо воду, додаємо цукор, сіль, а після закипання оцет.
  6. Вилийте маринад у банки, прикрийте кришками та поставте в каструлю з підігрітою водою, покривши банки на дві третини.
  7. Увімкніть вогонь, доведіть воду до кипіння та простерилізуйте заготовки 10 хвилин.
  8. Злегка остудіть банки після стерилізації та законсервуйте у гарячому вигляді.

Квашені помідори – це улюблена закуска багатьох гурманів, яка не потребує великих зусиль та витрат.

Сьогодні для засолювання томатів не обов’язково шукати кадушку, каструлю чи відро. Пропонуємо вам повторити найсмачніший рецепт засолювання помідорів у банку під капроновою кришкою.

На 4 кілограми зелених помідорів підготуйте:

  • кріп сушений чи свіжий;
  • листя хрону;
  • дві головки часнику;
  • 20 горошинок чорного перцю;
  • 16 горошинок запашного;
  • 12 суцвіть гвоздики;
  • 2 стручки гострого перцю;
  • 6 лаврових листків;
  • 4 столові ложки солі;
  • 4 столові ложки цукру.

Всі інгредієнти складаємо у трилітрову банку, додаємо спеції, цукор, сіль та заливаємо водою. Накриваємо капроновою кришкою і ставимо в холодильник чи підвал. Це класичний рецепт засолювання помідорів, якщо ж ви любите гостріші закуски – ми розповімо, як солити зелені помідори з часником і зеленню без закочення по-грузинськи.

Пікантні помідори по-грузинськи

На один кілограм помідор підготуйте 200 г різноманітної зелені (петрушка, селера, кріп, зелений базилік) а також 50 грам часнику, 3 десертні ложки солі, гострий червоний перець.

Якщо в попередньому рецепті ми робили цілі солоні помідори, то цього разу необхідно трохи надрізати плоди впоперек і начинити їх сумішшю з рубаної зелені, подрібненого часнику та солі. Укладаємо помідори в банку і додаємо червоний перець, ставимо в холодильник і чекаємо на 3 тижні.

Засолювання зелених помідор у такий спосіб не вимагає рідини: помідори у поєднанні із зеленню самі пускають сік, в результаті виходить дуже ароматно та смачно.

Також в одній з наших статей ми також розповідали, як готувати салат із помідорів на зиму: рецепти пальчики оближеш підкажуть вам кілька оригінальних ідей.

Зелені помідори в банці без закочення: прості рецепти

Існує безліч способів заготівлі зелених помідорів: найшвидші та найкорисніші з них не вимагають закочення. На сьогоднішній день господаркам не обов’язково орудувати закочувальним ключем.

Можна придбати звичайні або щільні капронові кришки або спеціальні кришки з різьбленням для закрутки.

Посолити помідори також можна у пластиковому, емальованому відрі, дерев’яній бочці або керамічній каструлі.

У першому рецепті ми заготовлятимемо помідори в снігу з часником на зиму в літрових банках. Роль снігу у нас виконуватиме часник, його слід подрібнити. Так закуска вийде більш пікантною та пряною.

На один кілограм недостиглих томатів знадобиться один літр холодної води, 2 столові ложки солі, 3 листки хрону, 5 листів чорної смородини, 5 часточок часнику, 2 парасольки кропу і перець за смаком – запашний і гострий.

Приступаємо до засолювання зелених помідорів

  1. Готуємо інгредієнти: миємо овочі та зелень, чистимо часник, відміряємо спеції.
  2. Стерилізуємо банку та викладаємо в неї зелень та половину зелених помідорів.
  3. Додаємо подрібнений часник, потім знову помідори та зелень.
  4. Робимо розсіл, відправляємо у банки.
  5. Накриваємо заготовку кришкою – пластмасовою або бляшаною, зі спеціальною закруткою.
  6. Помідори зберігаємо в холодильнику, через місяць їх вже можна їсти.

Як замаринувати зелені помідори?

Для наступного способу нам буде потрібна морква, адже ми робитимемо зелені помідори, мариновані з часником і морквою на зиму: рецепти цієї смачної заготівлі існують у різних варіаціях. На вас чекає простий метод маринівки – помідори виходять щільні, ароматні, в міру гострі, за рахунок додавання коріння хрону, гіркого червоного перцю та великої кількості часнику.

Отже, підготуйте всі інгредієнти для консервації

  • Овочі – помідори, моркву, часник.
  • Для приготування маринаду на 10 літрових баночок помідорів: 5 л. води, 20 ст. ложок цукру, 5 ст. ложок солі, склянка оцту.
  • Спеції та прянощі: лавровий лист, запашний та чорний перчик, гвоздика, червоний пекучий перець.
  • Зелень і коренеплоди: коріння хрону та петрушки, кріп парасольками, зелень селери.

На першому етапі необхідно почистити та нарізати моркву та часник, а помідори – злегка надрізати та начинити скибочками часнику. Можна додати начинку і тоненько порізану моркву.

Починаємо закладати нашу смакоту в банки (заздалегідь їх простерилізувавши) – на дно трохи зелені, хрону та коріння петрушки, часник та пекучий перець. Зверху – трохи помідорів, а потім кружечки моркви.

Продовжуємо викладати овочі шарами, зверху прикриваємо зеленню.

Розігрійте воду для маринаду: додайте приправи та спеції, зачекайте розчинення цукру та солі, закип’ятіть і відразу ж зніміть. Долийте оцет і розмішайте маринад.

Ось ми і розповіли вам, як робити помідори у снігу з часником на зиму на 1 літрову банку, а також із морквою та зеленню. Ці закуски послужать смачним нагадуванням про спекотне літо. А далі на вас чекає інструкція, як заготовляти смачні квашені помідори у великій тарі.

Як засолити зелені помідори у відрі чи каструлі холодним способом?

Заготівлі зелених томатів присвячено безліч рецептів, інструкцій, фото та відео, адже ця закуска вже стала традиційною для нашого повсякденного та святкового столу. Вона готується без оцту.

На 1,5 кг зелених помідорів підготуйте 3 парасольки кропу, по 3 листки лаврушки та винограду, 2 зубчики часнику, 2 літри 5% розчину солі, улюблені спеції.
Спеції, зелень, часник та прянощі помістіть у імпровізований марлевий мішечок і замотати.

Покладіть у ємність помідори та мішечок зі спеціями. Дрібні помідори можна замаринувати повністю, а великі – розрізати.

Приготуйте розсіл і залийте їм помідори.

Накрийте гнітом помідорки, а потім чистою тканиною. Помістіть ємність у холод на 4-5 тижнів.

Цей спосіб засолювання дуже простий – він займе у вас менше часу, ніж консервування, а результат задовольнити навіть найвибагливішого гурмана.

Існують і інші, оригінальніші рецепти заготівлі зелених помідорів.

  • Різані зелені помідори можна закатати як варення.
  • Як вишукана закуска можна засолити дрібні помідорки чері.
  • Спробуйте зробити солоні помідори, як у магазині – не класти в маринад зелень. Тільки спеції та розсіл.
  • Існують різні добавки для закочення. У маринад зазвичай додають перець, хрін, листя смородини та вишні, кріп, селера, петрушку, листя капусти або шматочки солодкого перцю.

Відео: як приготувати зелені помідори на зиму?

Зелені помідори на зиму 12 рецептів

Консервування за допомогою оцтової кислоти називається маринуванням

Маринадна заливка складається з розчинених у воді солі, цукру та оцту. Сіль та цукор розчиніть у воді при нагріванні та помішуванні та прокип’ятіть 10-15 хвилин. Потім додайте туди прянощі і потримайте на вогні 15 хвилин при температурі, близькій до кипіння, але не кип’ятіть, тому що при кипінні автоматичні речовини прянощів випаровуються.

Я зазвичай так не роблю, а одразу кладу їх у банку. Набір прянощів можете змінювати в залежності від особистого смаку та можливостей. Потім додайте до заливання оцтову кислоту. Не слід додавати її відразу, тому що при кип’ятінні заливки кислота випаровується, від цього заливка стає слабкішим і консервуючу дію її зменшується.

Оцтову кислоту не обов’язково додавати в заливку, можна просто налити потрібну кількість у підготовлені банки з помідорами. І ще один важливий нюанс: маринади виходять краще за якістю в тому випадку, коли для їхнього приготування беруть фруктовий або виноградний оцет.

У помідорів, підготовлених для консервування, видаліть плодоніжки. Томати ретельно вимийте, якщо вони великі, розріжте та покладіть у стерилізовані банки. А далі заливаєте помідори підготовленою заливкою, якщо потрібно, стерилізуєте їх та закриваєте. Якщо Ви боїтеся, що під час стерилізації помідори стануть надто м’якими, її можна замінити на пастеризацію при 85*С.

Консервовані зелені помідори на зиму
колекція з 12 рецептів

1. Зелені помідори, фаршировані часником

  • 1 літр води
  • 1 склянка цукрового піску
  • 1 ст. ложка з гіркою солі
  • 0,5 склянки 9% оцту
  • хрін, кріп, петрушка

Зробіть надрізи на помідорі у кількох місцях. У ці надрізи вставте тонко нарізаний часник. Я всі помідори розрізала навпіл, а великі на чотири частини. Покладіть зелені помідори в банки, залийте гарячим розсолом. Стерилізуєте 10-15 хвилин із моменту закипання води. Закупорені банки переверніть кришкою донизу, накрийте товстим полотном (краще ковдрою) і залиште до остигання.

Мій чоловік у захваті від Зелених помідорів, фаршированих часником. За смаковими відчуттями серед консервованих помідорів чоловіки віддали їм місце.

2. Фаршировані зелені помідори заготівлі на зиму від Олени Пузанової

3. Зелені помідори «п’яні»

Заливка (на 7 – 700 гр. баночок):

  • 1,5 літра води
  • 4 ст. ложки цукру
  • 2-3 столові ложки солі
  • 3 лаврові листи
  • 2 зубчики часнику
  • 10 горошин запашного чорного перцю
  • 5 штук. гвоздики
  • 2 ст. ложки горілки
  • 2 ст. ложки 9% оцту
  • щіпка гіркого червоного перцю

Підготовленим маринадом залийте помідори, стерилізуєте 15-20 хвилин і закочуєте. Банки добре зберігаються навіть за кімнатної температури.

4. Солоні зелені помідори із зеленню по-грузинськи від Данкіно Хоббі

5. Зелені помідори «пальчики оближеш»

200 грн. зелені: петрушка, кріп, листя вишні (або смородини)
100 гр. цибулі (я в кожну банку нарізала по пів цибулини)
1 головка часнику

  • 3 літри води
  • 9 ст. ложок цукру
  • 2 ст. ложки солі
  • 2-3 штуки лаврового листа
  • 5 горошин перцю запашного
  • 1 склянка 9% оцту
  • рослинна олія (береться з розрахунку 1 ст. ложка на літрову банку)

Такі ж помідори можна готувати з іншою заливкою (на 3-х літрову банку):

  • 1,5 літра води
  • 1 ст. ложка цукру
  • 1 ст. ложка солі
  • 1 столова ложка оцту
  • 1 ст. ложка рослинної олії

У банку спочатку викладаєте зелень, часник, олію. Потім помідори, а зверху цибуля. У готову заливку додаєте оцет і заливаєте гарячим маринадом помідори. Стерилізуєте 15 хвилин.

6. Консервація зелених помідорів від Олени Тимченко

7. Зелені помідори «смачні»

  • 1 літр води
  • 4 ст. ложки цукру
  • 3 ч. ложки солі
  • 100 грн. 6% оцту
  • солодкий болгарський перець

Укладаєте помідори і шматочки болгарського перцю в банки, двічі заливаєте окропом, на третій – киплячим розсолом і закочуєте. Помідори виходять дуже смачні.

Я закривала такі помідори в томатному соку, але без оцту. Робила з томатів сік, додавала в нього сіль, цукор за рецептом та корицю на кінчику ножа, кип’ятила 5 хвилин. Потім заливала помідори соком, додавала 1 таблетку ацетилсаліцилової кислоти (аспірину) на літрову банку та одразу закочувала кришкою.

8. Квашені, бочкові помідори від Максима Пунченка

9. Зелені помідори з желатином “диво”

Заливання на 1 літр води

  • 3 ст. ложки солі
  • 3 ст. ложки цукру
  • 7-8 шт. лаврового листа
  • 20 запашного перцю горошком
  • 10 штук гвоздики
  • Кориця
  • 10 гр. желатину
  • 0,5 склянки 6% оцту

Желатин попередньо замочіть у теплій воді на 40 хвилин. Зробіть заливку, прокип’ятіть, додайте в неї желатин і оцет, знову закип’ятіть заливку. Залийте помідори заливкою та стерилізуєте 5-10 хвилин.

Я зелені помідори з желатином ніколи не пробувала, але відгуки чула добрі. Тому закрила дві порції: із зелених та бурих томатів.
PS Недарма ці помідори назвали “Диво”. Вийшли дуже смачними і мої подружки від них у захваті.

10. Зелені помідори з капустою

  • 2,5 літри води
  • 100 грн. солі
  • 200 грн. цукру
  • 125 гр. 9% оцту

Зелені помідори та капусту крупно наріжте і складіть у банку зі спеціями. Перший раз залийте окропом, дайте постояти 20 хвилин, другий раз готовою заливкою. Додайте 1 таблетку аспірину на літрову банку та закочуйте.

Це рецепт моєї співробітниці, виходять дуже смачні помідори.

Я за цим рецептом закрила помідори двох видів: із заливкою та в томатному соку. У приготовлений томат додала сіль, цукор та трохи кориці. Кип’ятила 5 хвилин.

Покладені у банку помідори залила прокип’яченим соком, стерилізувала 15-20 хвилин і закатала. Зелені помідори в томаті та з капустою мені сподобалися більше (я взагалі люблю томатну заливку).

Порада від шеф-кухаря: таблетку аспірину краще замінити на 60-70 мл. горілки, ефект той самий.

11. Помідори мочені, квашені, солоні від Артура Шпака

12. Зелені помідори з яблуками у рожевому розсолі

  • 1,5 літра води
  • 1 ст. ложка солі
  • 5 ст. ложок цукру
  • 70 гр. 6% оцту
  • Запашний перець горошком
  • Петрушка
  • Яблука
  • Буряк

У банку покладіть помідори, кілька яблучних часточок і 2 маленькі кружечки очищеного буряка. Від кількості буряків залежить насичений колір розсолу та смак. Більше 2 шматочків буряка не кладіть, інакше розсіл на смак буде терпким. Залийте на 20 хвилин окропом. Потім із цієї води зробіть заливку, прокип’ятіть її. Гарячим розсолом залийте помідори та закатайте кришкою. Я зробила трохи по-іншому: для того щоб буряк не втратив свій колір, я її додала в заливку, кип’ятила 5 хвилин з оцтом, а потім заливала в банки. Такими смачними помідорами мене пригощала приятелька на роботі.

  • Такі ж помідори можна зробити і без буряків, виходять також дуже смачними.
  • Джерело текстів: Будинок порад
  • Розкажіть, який рецепт вам сподобався найбільше?
  • Або поділіться вашим улюбленим рецептом у коментарях!

Читайте на тему:

Зелені помідори мариновані з часником

Якщо так сталося, що помідори на грядці почали псуватися і пропадати, не поспішайте виривати їх з коренем і викидати. Спробуйте закатати в банки гострі зелені помідори, мариновані з часником. Рецепт настільки простий і смачний, що ми спеціально тепер садимо більше помідорів, щоб зірвати зеленими і закатати в банки на зиму.

Мариновані зелені помідори можна зробити гострими, додаючи пекучий перець і корінь хрону, а можна й не гострими – за вашим бажанням.

Рецепт зелених помідорів, маринованих з часником та перцем, передбачає стерилізацію банок, тому заздалегідь підготуйте велику та зручну для цього каструлю. Не лякайтеся стерилізації. Навпаки, така обробка завжди робить закочення смачнішими, перевірено роками та життєвим досвідом.

Ще рецепти на тему заготовок на зиму:

1. Салат «Бережись, горілка!»

  • 2. Малосольні помідори у пакеті
  • 3. Кабачкова ікра у мультиварці
  • 4. Хреновина – рецепт гострої закуски з хроном

5. Мариновані помідори на зиму «Пальчики оближеш!»

6. Лечо з баклажанів та перцю на зиму

Вказаної в інгредієнтах кількості продуктів для маринаду вам вистачить приблизно на 2-2,5 трилітрові банки помідорів. Виходячи з цього, ви можете розрахувати необхідну вам кількість маринаду.

А тепер готуємо зелені помідори, мариновані із часником.

Складові:

  • Помідори зелені
  • Солодкий перець – 1-2 шт.
  • Часник – 5-7 зубчиків на банку
  • Хрін – невеликий корінець на банку
  • Горький перець – 1 шт.

Для маринаду:

  • Вода – 4 л
  • Оцет 9% – 400 мл
  • Цукор – 2 склянки
  • Сіль – 1 склянка

А також:

Ще раз хочу звернути вашу увагу на те, що кількість маринаду треба розраховувати, виходячи з кількості всіх овочів.

Розклали помідори, перець, приправи по банках, далі вважаєте потрібну кількість води (на 1 трилітрову банку приблизно 1,5 літра), і вираховуєте кількість цукру, солі та оцту.

Води можна взяти трохи більше, нехай краще маринад лишиться, ніж не вистачить.

Як маринувати зелені помідори

Помідори та перець ретельно вимити. Перець очистити, видалити плодоніжки та серцевину, нарізати невеликими шматочками.

У помідорів вирізати плодоніжки. Дуже великі плоди нарізати, дрібні наколоти вилкою.

Часник очистити і розрізати кожну часточку навпіл.

  1. У підготовлені стерилізовані банки викласти нарізані помідори, потроху додаючи солодкий перець, часник (5-7 зубчиків на банку), 2-3 кружечки гострого перцю, невеликий шматочок кореня хрону.
  2. Готуємо маринад для маринованих зелених помідорів.
  3. У воду додати оцет, цукор та сіль та розмішати до повного розчинення.
  4. Отриманим маринадом залити банки із зеленими помідорами.

На дно великої каструлі покласти рушник або шматочок тканини. Встановити банки, накривши їх кришками. Налити гарячої води в каструлю приблизно на 3 пальці нижче шийки банок.

Довести до кипіння та стерилізувати при помірному кип’ятінні 20 хвилин. Потім по черзі закатати кожну банку.

Закочені банки з маринованими зеленими помідорами встановити кришками вниз на розстелений рушник і залишити так до повного остигання.

Після чого прибрати у підвал або темне місце (у квартирі) на зберігання.

  • Смачного!
  • Як маринувати зелені помідори, розповіла Ольга В.

Зелені помідори з часником та петрушкою на зиму: рецепти на будь-який смак

Зелені помідори і їсти в такому вигляді не хочеться, і викидати шкода, і з цим споконвіку стикалися господині в нашій країні. Не бажаючи «перекладати добро», вони стали вигадувати різноманітні способи приготування таких помідорів, і вигадали, варто зауважити, чимало таких способів.

Гострі, солодкі, пряні, мариновані, солоні, фаршировані, з овочевим асорті, у вигляді салатів – рецептів консервування зелених помідорів сьогодні існує безліч, і хоча б одного разу випробувавши один з них, кожна господиня переконується в тому, наскільки чудові страви можна приготувати навіть, здавалося б, з непридатних для цього овочів.

Отже, давайте розглянемо найоригінальніші, найкращі з цих рецептів.

Зелені помідори мариновані.

  • 5 кг недозрілих помідорів;
  • часник;
  • кріп та його зерна;
  • 6 лаврових листочків;
  • 500 грн. оцту;
  • 1 гранена чарка солі
    6 ст. ложок цукру.

Рецепт приготування зелених помідорів:

  1. Посередині помідора зробити ножем отвір – таке, щоб туди помістилося пів зубчика часнику. Зробити так із усіма помідорами.
  2. Приготування маринаду: в каструлю налити 6 літрів води з оцтом, кинути туди лаврушку, всипати сіль, цукор, насіння з парасольок кропу і закип’ятити.
  3. У банки кладемо зелень кропу, нашпиговані часником помідори. Залити гарячим маринадом та закатати.
  4. Поставити банки, перевернувши їх догори дном і укутавши ковдрою для самостерилізації до повного остигання. Винести у місце, де температура не перевищує 18 градусів (краще зберігати у погребі).

Мариновані зелені помідори з часником, різані часточками

Якщо ви любите заготовляти на зиму, спробуйте чудовий рецепт зелених помідорів часточками. Вони краще вбирають у себе всі спеції, ніж цілі плоди, і в той же час такі заготовки зручніші у вживанні (не потрібно різати тощо).

  • 100 грн. води;
  • 1 кг (недозрілих) помідор;
  • 125 гр. оцту;
  • 1 год л солі;
  • 1 год л суцвіття кропу;
  • половина голівки часнику;
  • 5 штук. чорного перцю (горошком);
  • 1 лавровий лист;
  • гірчиця (насіння) одна щіпка.

Рецепт приготування зелених помідорів:

  1. Простерилізувати банки на паровій бані або в духовці – 15 хвилин при температурі 150-180°С. Обдати окропом кришки. Стерилізувати банки можна більш сучасними способами, про них читайте тут.
  2. У ємність налити воду, оцет, додати сіль і закип’ятити. Покласти на дно кожної банки кріп, часник, перець, лавровий лист та гірчицю.
  3. Наповнити доверху помідорами, нарізаними на часточки, і залити маринадом.
  4. Прикрити кришками та стерилізувати банку об’ємом 1 літр 10 – 12 хвилин. Витягнути їх із води та закупорити.
  5. Після остигання прибрати у темне, холодне місце. Якщо ви хочете, щоб помідори були гострими, покладіть на дно банки шматочок стручкового перцю.

Консервування зелених помідорів на зиму – це не тільки чудова можливість урізноманітнити цікавими закусками зимове меню, але й один із способів організації безвідходного виробництва.

Адже дуже часто через тумани та нічні перепади температури не всі помідори у відкритому грунті встигають дозріти до кінця сезону.
Рецепт розрахований на 5 кг помідорів.

Їх попередньо потрібно надрізати та замочити у гарячій воді на півгодини.

  • підготовлені зелені помідори;
  • зелень за смаком (петрушка, кінза, селера, кріп);
  • часник;
  • болгарський перець;
  • перець гострий;
  • цукор;
  • оцет;
  • сіль;
  • вода.

Рецепт приготування зелених помідорів:

  1. Беремо по пучку кожного виду вказаної зелені, парочку середніх болгарських перців, один гострий, голівку часнику та подрібнюємо все у блендері.
  2. Фаршируємо цією сумішшю надрізані помідори, утрамбовуємо їх у банки.
  3. Заливаємо маринадом: 2 ст. л. солі, по 1 ч. л цукру та оцту, розведені в 1 літрі води. Стерилізувати заповнені банки близько півгодини. Після цього закатати, дати охолонути і прибрати в прохолодне місце.

Щороку ми стикаємося з тим, що від урожаю помідорів залишаються зелені недозрілі плоди, яким необхідно знайти застосування. Здавалося б, що можна зробити у такому разі? Але застосування запасливі кмітливі господині знайдуть усьому. У цій статті ми зібрали для вас найкращі та оригінальні рецепти консервування зелених помідорів.

Фаршировані часником зелені помідори.

Інгридієнти (на 3 банки по 3л):

  • 1л води,
  • 1 склянка цукру,
  • ½ склянки оцту 9%,
  • 1 ст. солі з гіркою,
  • кріп,
  • петрушка,
  • хрін,
  • 2 кг зелених помідорів,
  • часник.

Як приготувати помідори з фаршированим часником.

  1. У кількох місцях на томатах зробити надрізи за допомогою ножа, вставте в надрізи часник нарізаний тонкими пластиками.
  2. Також помідори можна розрізати навпіл чи четвертинки, якщо вони великі.
  3. Розкласти фаршировані часником томати по банках, залити гарячим розсолом (всі інгредієнти для розсолу з’єднати і довести до кипіння) і стерилізувати в ємності з водою 10-15 з моменту, коли вона закипить, потім укупорити стерильними кришками, перевернути догори дном і так залишити .

Вважається, що вибирати для консервування слід найбільші зелені помідори, а для кращого результату слід замочувати перед консервуванням на 6 годин в соляному розчині, кожні 2 години його змінюючи.

Мариновані зелені помідори з часником – смачна закатка, консервація.

Домашня консервація томатів складається з первинної обробки плодів (очищення та миття), теплової обробки, фасування та закупорювання в тару. Усі операції виробляються певної послідовності з використанням спеціального інвентарю. Для домашньої консервації необхідно придбати:

  • 10-літрове відро з кришкою;
  • круглу залізну підставку під гаряче; її діаметр повинен бути трохи меншим від діаметра відра;
  • скляні банки з різьбленням та гвинтовими кришками;
  • прості банки з бляшаними кришками, що мають ущільнювальні гумові кільця; такі кришки закупорюються закочувальним ключем;
  • набір для консервування з щипцями, захопленням для банок, закочувальним ключем, підставкою для банок при стерилізації, кухонними вагами;
  • миску;
  • обробну дошку;
  • друшляк;
  • зелені помідори;
  • спеції;
  • часник;
  • оцет (9%);
  • дволітрову каструлю;
  • 2 прихватки;
  • ніж;
  • столову ложку.

Зелені помідори для домашньої консервації

Банки уважно оглядають, вони не повинні мати сколів. Вибрані банки та підготовлені кришки проходять процес стерилізації, при якому гинуть усі мікроби. Беремо трилітрову банку (можна взяти банку будь-якого обсягу), ретельно промиваємо її з миючим засобом. У миску ставимо металеву підставку для стерилізації банок, наливаємо воду так, щоб вона торкалася верхнього краю підставки.

Миску з підставкою поміщаємо на повільний вогонь. На підставку встановлюємо банку шийкою вниз. Після закипання води банку на вогні продовжуємо стерилізувати протягом 10-15 хвилин. Після цього за допомогою 2 прихваток знімаємо гарячу ємність із підставки, встановлюємо її дном на іншу підставку на стіл. З миски витягаємо підставку, в киплячу воду кладемо кришку, тримаємо на вогні 5 хвилин.

Заливаємо банку розсолом, стерилізуємо та укупорюємо

Маринуємо томати в такий спосіб.

На дно гарячої банки укладаємо спеції: 3-5 очищених часникових часточок, 1-2 очищених головки цибулі середніх розмірів, 3-5 лаврових листів, 10 горошин запашного перцю, 1 гілочку сухого кропу з насінням, 1-2 кільця свіжого перцю чилі, тонких кружечків моркви, 1-3 сушених бруньок гвоздики. У друшляку промиваємо відібрані зелені помідори, видаляємо плодоніжку. Плоди не повинні мати червоточин. Плоди акуратно укладаємо у банку до самого верху. Ставимо на вогонь повну дволітрову каструлю з водою, доводимо до кипіння. Потім в киплячу воду (2 л) для отримання маринаду опускаємо цукор (3 столові ложки) і сіль (1,5 столові ложки), даємо прокипіти на повільному вогні 5 хвилин. У раковину кладемо дерев’яну дошку, на неї встановлюємо банку з плодами, заливаємо до верху гарячим розсолом, покриваємо стерилізованою кришкою.

Маринування зелених томатів із часником

Заздалегідь нагріту у відрі воду (5 л) до температури кипіння за допомогою щипців встановлюємо трилітрову банку з плодами на круглу залізну підставку. Кипляча вода повинна стосуватися нижнього краю шийки банки. Якщо води недостатньо, її акуратно доливають із чайника, що закипів. Наливати можна лише гарячу воду. Якщо додати холодну, скляна ємність із томатами лусне.

Відро покривають кришкою і чекають закипання води. Вода у відрі не повинна сильно вирувати, оскільки є ймовірність того, що вона потрапить у ємність із розсолом та зіпсує продукт. Після закипання води банку із томатами стерилізують 30 хвилин. Після цього її за допомогою щипців виймають, ставлять на підлогу або табурет, акуратно знімають з неї кришку, тримаючись за борти.

Руки не торкаються внутрішньої частини кришки. Кришка кладеться зовнішньою поверхнею на стіл. У банку додають 2 столові ложки 9% оцту, покривають кришкою. Закочення (укупорка) здійснюється закочувальним ключем. Гарячу скляну ємність розташовують на бавовняних тканинах шийкою вниз. Після остигання запаси відправляють у комору. Консервовані помідори готові.

Вони придатні для вживання через 3 тижні.

Рецепти приготування консервованих недозрілих томатів

Мариновані зелені помідори з часником можна приготувати за рецептом. Для цього знадобляться:

  • зелені помідори;
  • запашний перець горошком;
  • петрушка;
  • морква;
  • часник;
  • лавровий лист;
  • сіль;
  • цукор;
  • сухий кріп із насінням;
  • 9% оцет.

Недозрілі томати миються, звільняються від плодоніжок і розрізаються навпіл. Їх начиняють гілочкою петрушки, шматочком часнику, кружальцем моркви. Розсіл готується з розрахунку, при якому на 1 л води припадає 2 столові ложки солі, 4 столові ложки цукру.

Кришки та трилітрові банки стерилізуються, на дно кладуть сухий кріп, лавровий лист. Начинені плоди щільно укладаються в банки, заливаються гарячим розсолом, стерилізують у відрі.

Після цього знімають кришки, додають ємність 1-2 столових ложки 9% оцту, закривають кришками, закупорюють.

Недозрілі томати з начинкою

Відмінним варіантом заготівлі запасів до зими є зелені помідори солоні. Їх готують за грузинським рецептом. Для цього необхідно взяти такі інгредієнти:

  • 1 кг зелених помідорів;
  • 200 г свіжого листя селери;
  • 1 велику часникову цибулину;
  • 1 середню моркву;
  • 1 стручок червоного перцю чилі;

Для розсолу необхідно:

  • 1 л води;
  • 1 столова ложка солі з гіркою;
  • 3 сухих лаврових листів;
  • 8 -10 горошин запашного перцю;
  • 2-3 гілочки сухого кропу з насінням.

Для засолювання підбирають тверді плоди середньої крупності без ушкоджень. Їх миють і розрізають вздовж на 2 частини, фарширують начинкою. Начинку роблять так. Листя селери крупно рубаються. Частки часнику нарізають на тонкі скибочки. Морква тонко шаткується. Червоний перець чилі нарізають кільцями. Інгредієнти ретельно перемішуються та укладаються у розрізані половинки плодів.

Після цього готується розсіл. Вода в каструлі (1 л) доводиться до кипіння, до неї додають гілочки кропу з насінням, горошини запашного перцю, лавровий лист, сіль. Розсіл кип’ятиться 5 хвилин. Потім йому дають охолонути, витягають з розсолу кріп та лавровий лист. Помідори укладають в іншу каструлю, перекладають кропом із розсолу.

Вміст каструлі заливають розсолом, покривають тарілкою, діаметр якої трохи менший за діаметр каструлі. На тарілку розміщують гніт, каструлю закривають кришкою. Для розвитку процесу молочнокислого бродіння каструлю з томатами залишають при кімнатній температурі на 7-10 днів.

Після цього її доливають розсолом і ставлять у холодильник.

Способи засолювання та консервації зелених помідорів дозволяють зробити до зими смачні припаси, які господині часто подають до новорічного та різдвяного столу.

Про автора

admin administrator