Як починається цукровий діабет 1 типу

Авторadmin

Як починається цукровий діабет 1 типу

Є три основні типи цукрового діабету: Цукровий діабет 1 типу, інсулінозалежний. Виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоби поглинати цукор (глюкозу) зі спожитої їжі, і не може перетворити його на енергію. Є хронічним станом.14 лист. 2022 р.

Клініка при маніфестації першого типу діабету завжди дуже яскрава, пацієнти скаржаться на виражену втому, задишку, сухість у роті і сильну спрагу, часті походи в туалет, пацієнти навіть прокидаються вночі, об'єм сечі значно збільшується. Часто такий стан супроводжується зниженням ваги.

Перебіг хвороби відбивається на стані суглобів і викликає гострі та хронічні запальні процеси. Хворий відчуватиме поколювання і оніміння в стопах і гомілках, особливо в нічний час. Також можуть виникати різкі, стріляючі, пульсуючі та пекучі болі, судоми литкових м'язів.

Симптоми цукрового діабету 1 типу Сухість у роті, спрага і вживання 3 – 5 літрів води за день. Підвищений рівень глюкози викликає перехід води з клітин у кров, що проявляється спрагою та частим сечовипусканням. Часте сечовипускання (також і в нічний час) – діти можуть почати мочитися в постіль.

Основні (перші) ознаки цукрового діабету:

  1. спрага, хочеться багато пити;
  2. відчуття голоду, навіть після споживання їжі;
  3. часте сечовиділення;
  4. сухість у роті;
  5. несподівана втрата ваги, попри добрий апетит;
  6. відчуття втоми, слабкість;
  7. втрата чіткості зору;
  8. відчуття затерпання, «мурашок» у руках і ногах;

При цукровому діабеті рівень глюкози буде підвищеним (гіперглікемія) і становити понад 7 ммоль/л. Загальний аналіз сечі – при діабеті можлива наявність цукру (глюкозурія) та кетонових тіл (ацетону) в сечі. С-пептид допомагає оцінити роботу клітин підшлункової залози. Знижений рівень вказує на цукровий діабет 1 типу.





Діабет діагностується та оцінюється за допомогою аналізів крові в поєднанні з іншими обстеженнями, коли це необхідно. Для деяких людей наявність симптомів в поєднанні з підтверджуючими аналізами крові – це все, що потрібно для діагностики. Але при цукровому діабеті …

Про автора

admin administrator