Розклеєний яєць курями

Авторadmin

Розклеєний яєць курями

Чому кури клюють яйця і що робити, щоб запобігти розклей яєць

Заводчики курей нерідко стикаються з ситуацією, коли птахи роздзьобують яйця. Така поведінка домашньої птиці може бути пов’язано з багатьма факторами – від нестачі поживних речовин до ворожого стилю існування, який властивий певним породам курей.

Причини розкльовування яєць курми

Таке явище іноді називають пташиним канібалізмом. Причинами, які спонукають курей розкльовувати яйця, є:

  • Неправильне годування птиці . Це найбільш часта причина канібалізму. Якщо в раціоні не вистачає будь-яких поживних компонентів, організм вимагає поповнення енергетичних запасів, і курка знаходить їх джерело в знесених яйцях. Птах особливо гостро відчуває брак таких цінних речовин, як вітамін D, кальцій і протеїн. У деяких випадках кури починають поїдати яйця, вже дізнавшись їх смак: якщо заводчик дає птахам свіжу шкаралупу, на якій залишається свіжий білок, вони шукають спосіб знову відчути цей смак. До цієї ж категорії слід віднести різку зміну режиму харчування, а також наявність токсичних речовин в кормах.
  • Некомфортні умови утримання . Кури вимагають певної температури і рівня вологості в курнику, а також потребують достатньої просторі. Якщо з кормом все в порядку, а птиці інтенсивно роздзьобують яйця, це може вказувати на неправильний температурний режим в приміщенні, в якому вони живуть, занадто тісний простір, відсутність вигулів. Також подібні дії виникають через тісного розташування гнізд або занадто яскравого, дратівної освітлення. Недотримання санітарно-гігієнічних норм – ще одна важлива причина, яка призводить до розкльову яєць курми.
  • Роздратування шкірних покривів паразитами , поява в курнику великої кількості комах.
  • Травмування птахів про клітину , що спонукає їх до агресивної поведінки.
  • Незайнятість і цікавість птахів. Деякі вчені відзначають, що спочатку увагу курей може залучити білий колір яйця. Оскільки кури цікаві і схильні пробувати все незнайомі предмети в процесі пошуку черв’яків, вони відчувають на смак новий об’єкт, що з’явився в поле їх зору. Уже після того, як курка відчує смак сирого яйця, вона буде розкльовувати його цілеспрямовано.

Агресивна порода курей Ломан Браун

Стрессонеустойчівая орловська порода курей

Знервована порода курей кохинхин

Фермери відзначають, що в більшості випадків канібалізм у курей відбувається в такі періоди їхнього життя, як сезон кладки яєць і линьки.

Методи вирішення проблеми

Щоб відучити домашню птицю від розкльовування яєць, можна зробити наступне:

    Організувати правильний раціон. Найчастіше розклей є результатом нестачі кальцію в раціоні курей, а також вітамінів А і D, амінокислот, фосфору. В даному випадку потрібно негайно діяти: нестача поживних речовин спонукає птахів не тільки клювати яйця. Неправильний раціон може стати причиною масової загибелі курей. Саме тому потрібно терміново переглянути режим харчування курей. Для цього рекомендується додавати вуглеводи у вигляді ретельно подрібненого буряка, моркви і картоплі і жири у вигляді кукурудзяних зерен і вівса. Білки також обов’язково повинні бути присутніми в раціоні курей. Їх роль виконують кісткове борошно, черепашник, насіння соняшнику. Як мінеральних речовин виступають пісок, деревна смола, дрібні камінчики. У теплу пору року в корм потрібно додавати подрібнену свіжу зелень. Також птахам слід давати молочні продукти – сир, сироватку.Вечірньої пори слід давати курям НЕ комбікорм, а звичайне зерно: воно перетравлюється повільніше, тому птахи будуть спокійно спати всю ніч і зранку не прокинуться голодними.

  • Підтримувати оптимальну температуру . Щоб кури добре несли яйця і не відчували бажання розкльовувати їх, потрібно оптимізувати температурний режим. Показники повинні знаходитися в межах + 12-22 градусів.
  • Привести в порядок курник . Підстилка повинна регулярно змінюватися. Пол спочатку повинен бути покритий шаром гашеного вапна. На нього укладають шар тирси або соломи товщиною в 10 см. Його досить просто знімати. Також слід уважно оглянути стіни, стелю та двері. Потрібно усунути протяги, заткнувши щілини. Курник потрібно регулярно очищати від відходів, так як продукти життєдіяльності птиці виділяють токсичні речовини, вдихаючи які птах задихається і перебуває у стресовому стані.
  • Використання аптечних препаратів . Їх мета – відучити курей клювати яйця. Давати їх птахам можна тільки після визначення причини, по якій вони стали вести себе таким чином, і тільки за рекомендацією фахівця. Ці кошти додають до корму в кількості 10-15 г на 10 кг корму. До таких препаратів відносять засоби Вітамінол, Рябушка, Рекс Вітал, Метіонін.

Існують також перевірені народні методи, які дозволяють боротися з проблемою розкльову яєць. Рекомендується робити наступне:

  • Підкладати фальшиві «яйця» . У гнізда слід класти м’ячі для тенісу або гольфа або муляж яйця, зроблений з борошна, води і солі. З плином часу курці набридне безуспішно розкльовувати власні продукти життєдіяльності, і вона припинить це. Також в гнізда можна підкладати яйця, з яких попередньо видаляють жовток з білком і в які заливають суміш з перцю, гірчиці і оцту. Подібний склад не доведеться птиці за смаком, і вона не стане більше займатися розкльову.
  • Обрізка дзьоба . Подібний захід широко практикується на птахофабриках. Роблять це в ранньому віці – з 35 по 70 день життя птаха. На фермах це роблять за допомогою спеціального дорогого приладу, а в домашніх умовах – за допомогою кусачок.
  • Одягання спеціальних Наочник . Деякі заводчики рекомендують їх використання, так як Наочники обмежують кут огляду птиці, таким чином сприяючи зниженню її агресивності.

    Виявити курку, яка займається розкльову . Зазвичай на все поголів’я спостерігається одна або дві птиці, які завдають шкоди. Можна спостерігати за поведінкою несучок: курка, яка расклевивает яйця, завжди знаходиться поряд з гніздами, на яких сидять несучки. Цю особина необхідно помістити в окрему клітку і тимчасово обмежити спілкування зі зграєю. Період ізолювання – близько 2 тижнів. Протягом цього часу необхідно забезпечити птаху повноцінне харчування і комфортні умови утримання. Агресивних особин не обов’язково знищувати: поміщаючи їх назад в зграю, можна злегка підрізати їм дзьоб йди одягнути Наочники. Деякі заводчики рекомендують в літню пору року кілька разів занурювати агресивну птицю в ємність з холодною водою.

Не можна підселити молодих особин до більш старшим курям, так як подібне сусідство неминуче створює конфліктні ситуації.

Дивіться відео від розвідниця курей, яка зіткнулася з проблемою розкльову курми яєць і вирішила її декількома способами відразу:

заходи профілактики

Щоб запобігти ризику розкльову яєць пернатими, потрібно слідувати таким рекомендаціям:

  • постійно підтримувати комфортну температуру в курнику: влітку в приміщенні повинно бути прохолодно, взимку – тепло;
  • спостерігати за поведінкою птахів: так можна визначити агресивних особин і своєчасно ізолювати їх від інших курей;
  • забезпечувати повноцінне регулярне харчування: в раціоні повинні бути присутніми всі необхідні вітаміни і мікроелементи, годування має проводитися в один і той же час, вранці і ввечері; не можна допускати, щоб птахи відчували голод;
  • регулярно прибирати сміття з гнізд;
  • містити окремо птахів різних порід і вікових груп;
  • пускати нових особин в стадо тільки у вечірній час;
  • щодня прибирати продукти життєдіяльності курей і сміття;
  • своєчасно забирати все яйця з гнізд несучок;
  • забезпечити домашнім птахам повну «зайнятість»: щоб вони не клювали яйця, потрібно підкидати в курник шматочки гарбуза і яблук, поїдаючи їх, кури не будуть відволікатися на власні яйця;
  • обладнати курник годівницями до напувалок з великим діаметром, щоб не створювати конкурентної ситуації.

Кури роздзьобують яйця, якщо їм чогось не вистачає: поживних речовин, місця, світла. Щоб визначити причину розкльову, необхідно спостерігати за їх поведінкою. Комфортні умови проживання, забезпечення постійної зайнятості і регулярне харчування – хороша профілактика псування яєць несучками.

Кури клюють яйця: які причини і що робити?

Іноді птахівники з жахом зауважують, що яйця в курнику биті або з’їдені. Особливо дивує така ситуація, якщо нікого, крім курей, там немає, ніхто туди не ходив. Зазвичай подібне трапляється в зимовий час, коли птахи не можуть багато гуляти на вулиці і клювати землю для отримання вітамінів. Позбутися проблеми просто, якщо правильно визначити причину її виникнення.

  • Причини
  • Як вирішити проблему?
  • Як відучити курей клювати свої яйця: 7 рад, які вирішать проблему
  • Причини розклеву власного продукту птицями
  • Породи курей, схильні до агресії
  • Методи вирішення проблеми
  • Дебікування птахів
  • Ефективний спосіб відучити курей клювати яйця
  • Правильний раціон курей
  • Аптечні препарати
  • Народні методи
  • Правила освітлення
  • Вигульний вміст і розміри вольєра
  • Якщо клює лише одна курка, як її обчислити і відучити
  • Ув’язнення

Причини

Деякі недосвідчені птахівники вважають, що кури клюють свої яйця тому, що вони смачні. Після того як птах раз спробував таку їжу, він не може зупинитися, і подає поганий приклад іншим насідкам. Господарі вважають, що непридатність потрібно просто пустити на м’ясо. Така версія має право на існування. Правда, причини цієї поведінки зазвичай криються в іншому.

  • Брак кальцію в організмі. Якщо курка їсть тільки шкаралупу, а вміст їй нецікавий – причина саме така. Ще одним симптомом можна вважати тонку і м’яку яєчну шкаралупку.
  • Брак білка. Зазвичай поїдання яєць відбувається взимку. У теплий час дефіциту немає тому, що курка може спокійно поїдати хробаків та інших комах із землі. Рослинний корм не має потрібної кількості протеїнів, і птах намагається компенсувати це шляхом поїдання вмісту яйця. Сама шкаралупа при цьому її не цікавить.
  • Брак вітаміну D. З такої причини кури з’їдають яйця взимку, коли їм не вистачає сонячних променів. З характерних симптомів важливо відзначити м’яку і витончену шкаралупу на яйцях, позу пінгвіна у птиці, м’якість кігтів і дзьоба, опухлі суглоби. При такому дефіциті кури починають дивно ходити, як би накульгуючи.
  • Птаху мало місця в гнізді. При неправильному облаштуванні або занадто яскравому освітленні птахи можуть відчувати стрес або затоптувати яйця. У такому випадку вони здатні випадково розбитися, а потім курка із задоволенням розклевує шкаралупу і поїдає вміст. Інший варіант – гнізд занадто мало або вони неправильно розташовані. У цій ситуації під час очікування своєї черги курка може не витримати і знестися прямо на пол. Яйця тріскаються в результаті постійного руху птахів.
  • Молода недосвідчена несушка. Перший поміт може привести курку в замішання. Вона перевертає і розклевує яйця через незнання. Якщо поруч є дорослі несушки, то молоді будуть просто копіювати їхні дії і нічого поганого не станеться.
  • Малоактивний спосіб життя. Якщо курка не може розім’ятися і вклювати ґрунт, то вона починає схильовувати яйця. Зазвичай проблема такого роду виникає під час холодів. Сильні морози і відсутність трави шкодять несучкам.

Як вирішити проблему?

Після визначення точної причини розкліву потрібно боротися з проблемою правильним методом. Перше, що варто зробити, – це перемістити курку в ізольоване місце на карантин. Такі заходи потрібні, щоб інші птахи не почали брати приклад. Повернути особину в загальний курник можна тільки в тому випадку, якщо вдалося відучити її розклевувати яйця. Якщо звичка залишається навіть після корекції раціону та інших заходів, то краще пустити курку на м’ясо.

Трапляється, що птах знищує яйця через банальну нестачу поживних речовин. У шкаралупі знаходиться багато вітаміну D і кальцію, яких може бути недостатньо в кормі. Додайте в їжу птахи крейди, черепашник, мармуровий пил.

Достатньо якогось одного з цих компонентів.

Збільшити коштує і кількість білка в раціоні. Курка потребує 18-19 г протеїну рослинного і тваринного походження на добу. Можна прорахувати недолік і додати потрібні продукти. Джерела рослинного білка і дози для курей:

  • можна давати по 10 г риби;
  • м’ясокостне або м’ясне борошно з розрахунку 8-9 г на одну птицю;
  • комахи, хробаки та опариші, які вважаються природним кормом для курів.
  • молоко і молочні продукти – замість звичайної води.

Рослинні білки курка отримує з листів білокачанної капусти, зелені бобових культур, макуха. Суміші зерен збагачуються за допомогою метіоніну з розрахунку 2 г на 10 кг корму.

Тваринні жири (бараній, свинячий, говяжий) і риб’ячий жир з високим вмістом вітаміну D варто додавати з обережністю. Проконсультуйтеся з ветеринаром, щоб не викликати гіпервітамінозу.

У деяких випадках, коли корекція раціону не допомагає, курам призначають спеціальні вітамінні комплекси.

Взимку, коли настають холоди, варто перевести всіх курей на відварену картоплю з тертими коренеплодами. Вранці давайте птахам мокрий корм, а ввечері сухий або комбікорм. Режим харчування теж має велике значення. Активних несучок вигодовують 2 рази на день комбікормом або зерном. Мішанками потрібно годувати курей частіше, хоча б 3-4 рази на добу.

У літній час у птахів є можливість отримувати всі корисні вітаміни і мікроелементи у самої природи. Обов’язково вигулюйте несучок на пасовищі з травою. Вплив сонячних променів гарантує вироблення потрібної кількості вітаміну D. Активні прогулянки стануть хорошою профілактикою ожиріння.

Розклів може бути результатом неправильних умов утримання птахів. Перевірте освітлення в курнику. Якщо світло занадто яскраве, то птахи починають поводитися неадекватно і неспокійно, проявляти канібалізм. Вибирайте люмінесцентні лампи, на 6 м2 достатньо одного світильника на 60 Вт. Розміщуйте освітлення на висоті 2 метрів від підлоги.

Світловий режим потрібно дотримуватися дуже строго, коригуючи його залежно від пори року.

Будь-які порушення або перебої будуть негативно відбиватися на поведінці всіх птахів. Біологічні процеси в організмі в зимовий час сповільнюються. Необхідно за допомогою штучного освітлення продовжити світловий день до 12 годин, щоб скоригувати цей ефект. Робити це потрібно з середини листопада, відразу після ліньки.

Тривалість світлового дня для несушки повинна досягати 14 годин. Важливо дотримуватися інтенсивності світлового потоку в межах 10-20 Лм. Темний час доби теж дуже важливо для курок. Саме в цей період відбувається кальцієвий обмін, оновлюється кісткова тканина і відновлюється функція імунної системи. Пам’ятайте, що цілодобово освітлювати курник не можна, інакше птахи почнуть не тільки клювати яйця, але і вмирати.

Якщо несучкам мало місця в гнізді, потрібно або розширити курник, або пересадити частину стада в інше приміщення. За нормами на 1 м2 може розташовуватися не більше 4-5 птахів. Завантаженість самих насестів безпосередньо залежить від призначення курей. Для яєчних потрібно виділити близько 18-19 см на особину. Кури для м’яса потребують 20-25 см.

Розсипати корм для курей прямо на підлогу курника не можна. Така необачна дія призводить до недоїдання, і стає причиною все того ж розклювання яєць. Годівниці та поїлки повинні мати правильний розмір. Довжину потрібно розраховувати виходячи з віку курей:

Як відучити курей клювати свої яйця: 7 рад, які вирішать проблему

Часто в особистих підсобних господарствах виникає ситуація, коли господар в гнізді виявляє замість знесених яєць тільки мокрі плями: кури розклевують яйця, поїдаючи шкаралупу і вміст.

Для того щоб мати можливість запобігти такій поведінці несучок, необхідно точно встановити причину, з якої це відбувається, і вибрати відповідний метод боротьби з подібною поведінкою курок.

Причини розклеву власного продукту птицями

Така «неправильна» поведінка курей може бути викликана низкою причин:

  1. Незбалансоване харчування. Частіше це відбувається в зимовий період, коли птиця потребує відшкодування енерговитрат на обігрів і заповненні мінералів і вітамінів. При нестачі в організмі вітаміну D і кальцію кури починають самостійно шукати їх, а найдоступнішим є шкаралупа яєць, що лежать у гнізді.
  2. Раптова зміна раціону.
  3. Згодовування яєчної шкаралупи від використаних яєць у вигляді мінеральної підживлення.
  4. Порушення температурного і світлового режиму. Це може спровокувати не тільки розклів яєць, а й канібалізм.
  5. Наявність пухоїдів і пероїдів.
  6. Перевищення щільності вмісту птиці.
  7. Перша кладка у несушки. Часто кури, які тільки почали нести яйця, не розуміють, що це таке, і намагаються клюнути незнайомий предмет.

Визначивши причину, через яку кури стали поїдати яйця, потрібно негайно вживати заходів, інакше вміст курей перетвориться на щоденну гру під назвою «Хто перший встиг».

Породи курей, схильні до агресії

Крім перерахованих вище причин, кури можуть клювати власні яйця і просто тому, що відносяться до агресивної породи.

Найбільш агресивними фахівці вважають такі породи, як:

Агресивні птахи не тільки погано уживаються з представниками інших порід, але і проявляють агресію до власних яйць.

Цікаво! Птахівники-аматори помітили, що до розклевої яєць більш схильні представники порід зі світлим оперенням, а також кури яєчного напрямку. М’ясні породи набагато рідше псують власні яйця.

Методи вирішення проблеми

Для припинення розкліву необхідно провести в місцях утримання птиці ревізію умов утримання і поліпшити харчування:

  1. Ввести в раціон курок додатково продукти з високим вмістом білка. Це – сир, обрат, рибне і м’ясокістне борошно, картопля. Слід потроху додавати в раціон несучок ці продукти або перейти на спеціалізовані корми з вмістом вітамінно-мінерального комплексу.
  2. Шкаралупу від використовуваних яєць перемелювати або толочь перед тим, як вводити до складу вологих мішанок. Потрібно, щоб птах не розрізняв запах шкаралупи і не почав вважати кормом власні яйця.
  3. Молодок містити в період початку яйцекладки з більш досвідченими і дорослими курками. Молодки повторюватимуть дії сусідок.
  4. Збільшити кількість гніздів у курнику і помістити їх у неосвітленому кутку. Неяскраве освітлення буде перешкоджати проявам цікавості, а додаткові місця дозволять уникнути нудності несучок в одному гнізді, при якому можливе випадкове пошкодження яєць. Підстилку в гніздах слід регулярно міняти і стежити за її чистотою.
  5. Зменшити освітленість курника. Яскраве світло викликає у птахів, що знаходяться в замкнутому приміщенні, підвищену агресивність, і вони цілком можуть клювати з цієї причини яйця і більш слабких особин.

Щоб кури не клювали власні яйця, необхідно дотримуватися норм утримання поголів’я на наявній площі, годувати птицю збалансованим кормом, нормувати світловий день.

Дебікування птахів

Для запобігання розкліву в умовах великого виробництва часто застосовується метод дебікування, коли птахам підрізають дзьби.

Це найпростіший, але водночас і найбільш негуманний метод – при підрізанні дзьоба птах відчуває стрес і больові відчуття. Після проведення цієї операції вживання твердої їжі доставляє курці біль, тому вона перестає клювати тверді предмети.

Ефективний спосіб відучити курей клювати яйця

Для відучення поголів’я від поганої звички можна використовувати наступний прийом – підкласти в гнізда муляжі яєць, виконані з дерева або сформовані з гіпсової суміші.

Випробувавши дзьоб на фортецю, курка назавжди втрачає інтерес до розклеву, якщо при цьому харчується збалансовано, має достатньо місця для вигулу і нормоване освітлення курника.

Правильний раціон курей

Запорукою успішного вмісту курок та отримання товарної продукції є правильне повноцінне харчування. Годування має відбуватися в певний час, норми видачі корму на голову суворо дотримуватися і корм повинен бути якісним.

Зверніть увагу на недоліки в раціоні

Якщо господар курника воліє самостійно складати раціон, то в ньому обов’язково повинні бути присутніми: кисломолочні продукти, білок рослинний і тваринний, злаки, вітамінні та мінеральні комплекси, черепашник, мілин, м’ясні субпродукти, риба і морепродукти, овочі, зелень.

Важливо! М’ясні та рибні складові обов’язково потрібно піддавати термічній обробці.

Аптечні препарати

Для запобігання розкліву і псування яєць ветеринарні лікарі рекомендують застосування різних добавок, що містять біологічно активні речовини, мінерали та вітаміни.

Особливою популярністю користуються такі добавки для курок, які добре зарекомендували себе:

Тим, хто застосовує ці добавки вперше, необхідно ретельно вивчити інструкцію щодо застосування і дотримуватися рекомендованих дозувань.

Народні методи

Щоб відучити курей розклевувати яйця, можна скористатися методом, здавна застосовуваним куроводами:

  1. Яйце проколюється з обох кінців товстою голкою і вміст видувається дочиста.
  2. Всередину неушкодженої оболонки закачується за допомогою шприца невелика кількість гірчиці або червоного гострого перцю, змішаного з водою до стану кашиці.
  3. Отвір затискається пальцями, шкаралупа струшується, щоб їдкий вміст рівномірно розподілився по внутрішній поверхні.

Варто такі несмачні «подарунки» кілька днів поспіль підкласти в гніздо, як поголів’я курей стане обходити яєчну шкаралупу стороною.

Закачайте всередину яйця за допомогою шприца невелику кількість гірчиці або червоного гострого перцю

Правила освітлення

Освітлення в курнику не повинно бути занадто яскравим і агресивним, найкраще для цієї мети підійдуть плафони з спрямованими вниз відбивачами світла, що дозволяють залишити напівосвітленими гнізда і насести.

Максимально повинна бути освітлена зона годування і зольні ванни. Тривалість світлового дня для курей становить 12 годин.

Вигульний вміст і розміри вольєра

Вигул для птахів, що містяться в невеликих господарствах, має величезне значення.

Для відволікання уваги птахів від яєць, необхідна наявність вигульного дворика, що дає можливість курам копатися в землі, свіжій зелені з корінням, гілочках. Розміри вольєра повинні дозволяти курячому стаду вільно розгулювати, не збиваючись в купу і не тісня один одного.

Збирайте яйця кілька разів за день

Крім того, кури можуть витягувати з землі масу корисних для свого організму речовин. Поїдання дрібних камінців і піску дозволяє правильно функціонувати травній системі.

Профілактика розклювань яєць

Для того щоб уникнути розкліву яєць курами, варто вдатися до профілактичних заходів, оскільки попередити розвиток звички набагато простіше, ніж боротися потім з її наслідками:

  • Збір яйця виробляти кілька разів за день, особливо якщо птах не має вигулу.
  • Організувати прогулянковий дворик з метою відволікання уваги курей від гніздів з їх вмістом.
  • Підтримувати порядок у гніздах, вчасно змінювати вміст.
  • Скласти збалансований раціон і неухильно його дотримуватися.
  • Дотримуватися світлового режиму та режиму годування.

При дотриманні цих правил яйце в гніздах залишиться неушкодженим.

Якщо клює лише одна курка, як її обчислити і відучити

Вирахувати особину, яка поїдає яйця, можна тільки уважно поспостерігавши за птахом.

Зазвичай «сліди злочину» залишаються на голові і шийному оперенні – курка буде перемазана засохлим яєчним жовтком.

Можна посилити ефект і підкласти в гніздо яйце, підфарбоване харчовим барвником через прокол за допомогою шприца.

Визначивши винуватицю, потрібно відсадити її в окреме приміщення на пару тижнів. Зазвичай цього часу вистачає на позбавлення від поганої звички.

У літній період можна занурити несучку, що поїдає яйця, в ємність з водою. Враження від купання відвернуть її увагу від яєць. Якщо вжиті заходи і поради не допомогли, то краще відправити її на забій.

Ув’язнення

Розкльов і поїдання курами яєць є наслідком неправильного годування і вмісту поголів’я. Таких наслідків можна уникнути, якщо годувати птицю збалансованим кормом, дотримуватися умов утримання, підтримувати чистоту і порядок у курнику.

Про автора

admin administrator