Коли викопують цибулини тюльпанів

Авторadmin

Коли викопують цибулини тюльпанів

Тюльпани: коли і як викопувати та калібрувати цибулини

Здрастуйте, шановні друзі! Сьогодні я розповім, як я викопую цибулини тюльпанів, коли я це роблю, і як потім розбираю викопані цибулини.

Коли і як викопувати цибулини тюльпана

Викопувати цибулини потрібно тоді, коли листя тюльпанів почало жовтіти і розвалюватися. Чекати, коли воно повністю засохне, не потрібно: можуть піти дощі, листя, розсипавшись на порох, розчиниться, і ви не знайдете те місце, де росли тюльпани. А якщо копати навмання, можна розрізати хороші цибулини.

У цьому місці було посаджено 3 великі цибулини тюльпана, і це видно по залишках стебел. Щоб не пошкодити цибулини, лопату я вганяла в землю на відстані 10 см від куща.

Обкопавши кущ з усіх боків, я підійняла пласт землі, дістала все гніздо, обережно поклала його разом з листям і грудкою ґрунту в решітчастий пластмасовий ящик з-під фруктів і поставила для просушування в півтінь від куща.

Там тюльпани простоять добу, і в процесі висихання земля сама буде висипатися з ящика крізь прорізи.

Очистивши цибулини тюльпана від залишків ґрунту, я віднесла їх прямо в ящику в сарай. Коли пожовтіє останній зелений листок, я обріжу з цибулин бадилля, загорну кожну в газету і віднесу на зберігання в будинок.

Поділ гнізда і калібрування цибулин

Давайте розглянемо викопане гніздо червоних келихоподібних тюльпанів. Було посаджено 3 цибулини, і вони цього сезону дали 4 квітконоси. Три роки тому цвіла тільки одна цибулина, і до кінця того сезону вона встигла наростити кілька діток. На зиму я тюльпани не викопувала, і разом з материнською цибулиною в ґрунті перезимували її дітки.

Наступного року ця цибулина тюльпана знову дала один квітконос. Її дітки не цвіли, а тільки випустили по одному невеликому листу. Після наступної зимівлі в ґрунті, крім материнської цибулини, зацвіла одна з діток. Та ж історія сталася і з іншими цибулинами тюльпана, спочатку посадженими в цю лунку. У підсумку цього року 3 цибулини дали 6 квітконосів.

Якщо зараз не відокремити діток від материнських цибулин, наступного року три цибулини та їхні дітки дадуть щонайменше 12 тюльпанів. Однак я вирішила розібрати гніздо і відокремити всіх діток, інакше кущ буде надто густим, цибулинам бракуватиме живлення, і вони погано розвиватимуться.

Деякі з діток тюльпанів, які сформували свій перший листок, ще занадто маленькі, і наступного року вони навряд чи будуть цвісти. Але є серед них і досить великі, практично дорослі, і майбутньої весни я чекаю від них першого цвітіння. Будуть цвісти і ті цибулини тюльпана, які цього сезону вже випускали квітконос.

Підіб’ємо підсумки. В одну лунку я саджаю від 3 до 5 цибулин на відстані не менше 10 см одна від одної, щоб кожній рослині вистачало площі живлення і простору для розвитку цибулин і діток. Протягом трьох років я цибулини не викопую, а потім дістаю гніздо і розбираю його.

Після розбору і просушування я відбираю на посадку цибулини тюльпана, які вже цвіли, і дітки діаметром не менше 3 см, які вже випустили по одному листу. Дітки розміром від 2,5 до 1 см я висаджую в школку. Рік-другий вони підростають і розвиваються, а коли вони набувають потрібного розміру, я саджаю їх на постійне місце.

Зовсім крихітні цибулинки я використовую для розмноження тільки тоді, коли мене дуже цікавить конкретний сорт тюльпана. На те, щоб виростити з них повноцінний посадковий матеріал, йде до трьох років, але якщо сорт має особливу цінність, я не шкодую на нього часу.

Якщо ви хочете, щоб ваші тюльпани добре цвіли, потрібно своєчасно замінювати старі цибулини молодими, тому викопувати і розбирати гнізда слід хоча б один раз на три роки. Тоді квітконоси у тюльпанів будуть потужними, а келихи великими і яскравими.

Гарних вам квітів і всього найдобрішого.

Тюльпани після цвітіння: як викопувати і зберігати

Тюльпани – весняні першоквіти, цвітіння яких завершується вже в травні. Після цвітіння садоводи викопують цибулини тюльпанів і зберігають їх до осені.

Але чи потрібно щорічно викопувати цибулини? І коли краще це робити? І як зберігати викопані цибулини до їхньої посадки? Відповіді на всі ці запитання ми дамо в нашій статті.

У яких випадках потрібно викопувати тюльпани

Щорічно кожна цибулинка обростає чотирма-сімома дітками, які живляться за рахунок материнської цибулини. Якщо ви хочете щорічно насолоджуватися цвітінням тюльпанів, потрібно давати цибулинам відпочинок і своєчасно відокремлювати від них діток. Окрім того, цибулини, що не викопують роками, поступово йдуть у ґрунт дедалі глибше, і паростку стає все важче пробиватися крізь товщу землі. Саме з цих причин садівники викопують цибулини тюльпанів після цвітіння, дають їм лад і знову висаджують восени.

На фото: Викопані цибулини тюльпанів після закінчення цвітіння

Однак підходити до цього питання слід вибірково:

  • цибулини простих і дикорослих тюльпанів, а також різновидів Кауфмана, Грейга і Фостера можна викопувати один раз на 4-5 років, і це ніяк не позначиться на їхній привабливості;
  • цибулини сучасних гібридних сортів, голландських і пізньоквітучих тюльпанів потрібно викопувати щорічно .

Коли потрібно викопувати цибулини тюльпанів

Ознакою того, що цибулини вже можна витягати з землі, є пожовкле й померхле листя та стебло тюльпанів, що стає еластичним і не ламається. Зазвичай такі ознаки з’являються до кінця червня або до початку липня. У північних районах листя тюльпанів жовтіє пізніше – до середини серпня. До цього терміну листя вже встигне передати необхідні поживні речовини цибулинам, і вони зможуть відновити свої сили після цвітіння.

Як викопати цибулини

Витягають цибулини із землі в гарну, ясну погоду. За тиждень до процедури полив тюльпанів припиняють: вибирати цибулини потрібно з сухої землі. Робити це потрібно обережно, намагаючись не пошкодити дрібних діток – посадковий матеріал для розмноження тюльпанів. Копайте глибше: якщо ви кілька років не викопували цибулини, вони напевно пішли в глибину. Краще використовувати для цієї мети не лопату, а вила, щоб знизити ризик пошкодження цибулин.

Підготовка цибулин до зберігання

Обтрусіть цибулини від землі, просушіть їх на сонячному місці, обріжте надземну частину й розсортуйте за розміром, відбраковуючи пошкоджені, уражені захворюванням або шкідниками екземпляри. Відібраний для зберігання посадковий матеріал промийте сольовим розчином – 1 столову ложку кухонної солі розчиніть в 1 літрі води. Можна також використовувати для знезараження світло-рожевий розчин перманганату калію. Потім ще раз просушіть цибулини, розкладіть їх по сортах в один-два шари в коробки чи ящики та прикріпіть бирки з назвами сортів. Найзручніше зберігати цибулини в лотках із-під яєць, розклавши їх по осередках.

Зберігання цибулин тюльпанів

Три тижні, поки закладаються бруньки для цвітіння в наступному сезоні, цибулини потрібно зберігати при температурі 25-28 ºC і вологості повітря не вище 70%. Потім посадковий матеріал переносять у більш прохолодне сухе приміщення та зберігають при температурі 20 ºC, а з вересня температуру знижують до 15 ºC.

Маленькі цибулинки тюльпанів – дітки – в теплі не зберігають: вони можуть висохнути. Їх відразу поміщають на зберігання в прохолодне місце, а на початку або в середині серпня висаджують на шкільну грядку для дорощування.

Коли можна висаджувати тюльпани в квітник

Із середини вересня до листопада – точніші терміни залежать від кліматичних і погодних умов – відпочилі цибулини тюльпанів висаджують у квітник. Для їх успішного вкорінення температура ґрунту має бути не нижче 9-12 ºC.

Коли і як потрібно викопувати тюльпани: терміни та правила

Тюльпани щороку стають незабутньою окрасою весни, проте для того, щоб і наступного року насолоджуватися їх красою, після відцвітання потрібно вчасно викопати цибулини. Без регулярного викопування вони дрібнішають, зникають, гинуть. Якщо все зробити правильно, після літа тюльпани восени повернуться у садок, щоб повноцінно підготуватися до нового сезону. Коли і як правильно викопувати тюльпани, розповідає «Зелена садиба».

Коли викопувати

Не можна визначити точний день чи тиждень після цвітіння, коли тюльпани доречно викопати. Варто зважати на стан рослин: потрібно дочекатись моменту, коли зів’яне ⅔ всієї зелені, а стебло стане м’яким. З цього моменту і до повного пожовтіння (але не повного відмирання) і починається найкращий період для викопування.

Поспіх та запізнення з цим процесом однаково небезпечні. Якщо листя повністю пожовтіє, збільшується ризик зараження посадкового матеріалу і втрати маленьких дочірніх цибулин. Чим сильніше відмирає зелень, тим легше розділяються цибулинки в гніздах, тим легше їх загубити. Якщо не дочекатися, доки більшість листя пожовкне, а стебла зів’януть, цибулини не встигнуть «витягнути» з них всі ресурси і ви будете закладати їх на зберігання недозрілими.

Орієнтовні терміни – червень та початок липня. Чим холодніша весна і чим північніше від живете, тим пізніше відбувається й завершення вегетації у тюльпанів (і навпаки). Навіть у найсприятливіші роки викопати тюльпани потрібно до кінця першої декади липня.

Як часто потрібно викопувати тюльпани

Видові тюльпани не даремно вважаються найменш клопітким варіантом, бо дозволяють прикрасити сад без особливого догляду і зусиль. Більш витривалі, такі тюльпани розростаються групами, і чим більші «сім’ї» утворюють, тим рясніше цвітуть. Розділяють видові тюльпани раз на 3-5 років, орієнтуючись на більш дрібні квіточки та менш рясне цвітіння, що є основними сигналами про надмірне загущення.

Сортові тюльпани потребують щорічного викопування, максимум можна пропустити один рік, проте наслідків все ж буде не уникнути. Якщо не викопувати їх щорічно, тюльпани будуть дрібнішати, заглиблюватись, давати слабкі дочірні цибулинки замість сильних. Якщо сортові тюльпани не викопувати довго, вони можуть взагалі зникнути, загинувши від виснаження і заглибокої посадки.

Тюльпани не даремно розділяють аж на 15 класів та групують за термінами цвітіння. Викопувати їх всі разом – одна з найбільших помилок, адже кожен тюльпан, сорт і клас потребує свого підходу. Легко орієнтуватися, коли і які тюльпани викопувати, по тому, коли вони завершили цвітіння. Ті тюльпани, що відцвітають найраніше, і викопують першими.

Як правильно викопувати цибулини

Тюльпани добре зберігаються і рідше хворіють, коли їх викопують в теплі, погожі й обов’язково сухі дні. Якщо немає вибору, то сухість в пріоритеті над температурами. Для роботи краще використовувати вила, але якщо ви впевненіше себе почуваєте з лопатою, беріть її. На невеликих насадженнях можна підкопувати тюльпани навіть ручним інструментом.

Якщо вирощуєте тюльпани в спеціальних корзинках, труднощів не має бути. Достатньо підкопати, дістати ємність та акуратно вручну вийняти всі цибулинки. При звичайній, традиційній посадці прямо в землю потрібно діяти обережно: частина цибулинок, особливо за несприятливої погоди, часто заглиблюється в ґрунт. Викопувати рослини варто відступивши вбік і занурюючись глибше, щоб дістати всі дочірні цибулинки. Оптимальна дистанція – хоча б на долоню, а краще в сантиметрах п’ятнадцяти від стебла.

Після викопування додатково пройдіться по ділянці, розрихліть землю, розшукуючи дрібні й заглибленні цибулинки. Крім того, у цей час варто відразу розділити рослини по критеріях, які важливі для вас: терміни цвітіння, сорти, забарвлення, махровість тощо.

Більше корисних порад – у рубриці «Сад»

Чистка та просушування

Поспішати повністю очищати цибулинки від коріння та землі не варто, робіть все поступово, ретельно оглядаючи рослинки:

  • струсіть землю: якщо вона щільна чи волога – залиште до просушування, тоді її зняти буде легше;
  • зріжте стебла та листя і відразу знищіть;
  • повідділяйте всі дрібні дочірні цибулинки;
  • проведіть первинне вибракування явно уражених цибулин тюльпанів і пошкоджених при викопуванні рослин.

До остаточної очистки і закладки на зберігання тюльпани підсушують. Потрібно розкласти цибулинки вільно, нещільно в ящичках і розташувати в тіні, з захистом від прямого сонця під навісом чи на веранді, терасі, на свіжому повітрі. Якщо погода стоїть добра, можна розкласти тюльпани сохнути на ряднинці прямо в садку в тіні дерев. Їм достатньо кількох днів. Після підсушування цибулинки потрібно остаточно очистити – обрізати всі корінці і зняти «вільні» лусочки.

Сортування

Після просушування й очистки потрібно відсортувати цибулини всередині кожної раніше виділеної групи за розмірами. Великі тюльпани (діаметр від 25 мм) зберігати треба обов’язково окремо від дрібних, а якщо колекція велика, то дорослі цибулинки доцільно поділити ще на три розбори-розміри (крок – 1 см), а дрібних діток – на два розбори (більше 15 мм і дрібніші).

Обробка перед закладанням на зберігання вважається необов’язковою, та вона дозволяє звести втрати посадкового матеріалу до мінімуму. Якщо тюльпани хворіли чи були заражені шкідниками, дезінфекція – єдиний спосіб не допустити подальшого розповсюдження проблем. Потримайте цибулинки в слабко-рожевому розчині марганцівки чи стандартному розчині біофунгіциду (наприклад, «Фітоспорину»), при ураженні шкідниками – біоінсектициду («Бітобаксибацилін» чи інші). Час обробки – 30-40 хвилин, якщо інше не вказано в інструкції, опісля цибулинки ретельно просушіть.

Умови зберігання

Для всіх без винятку тюльпанів оптимальний діапазон температур для зберігання – близько +22-25°С. У прохолоді є потреба лише незадовго до висадки: приблизно за 2-3 тижні, орієнтовно з другої декади серпня, варто перемістити тюльпани у приміщення з температурою близько +16-17°С. У прохолоді тюльпани зберігають доти, доки температура ґрунту не знизиться до +10°С – це ідеальний час для висаджування тюльпанів, що триватиме приблизно з вересня до початку листопада, в залежності від погоди.

Звертати увагу потрібно не лише на температуру. Для нормального зберігання тюльпанам потрібно забезпечити захист від світла, добру вентиляцію приміщення і правильну тару: тюльпани добре зберігаються у «дихаючих» ємностях – бавовняних, полотняних та лляних торбинках, дерев’яних та пластикових ящичках з дірками, картонних коробках з численними отворами.

Більше корисних порад – у рубриці «Сад»

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

  • Новини Закарпаття
  • Новини Тернополя
  • Новини Івано-Франківська
  • Новини Волині
  • Новини Чернівців
  • Новини Рівного
  • Новини Хмельницького
  • Квіти
  • Сад
  • Дім

Про автора

admin administrator