Як правильно посадити флокси багаторічні

Авторadmin

Як правильно посадити флокси багаторічні

Зміст:

Флокси багаторічні: посадка та догляд у відкритому грунті

Багаторічні флокси зацвітають у другій половині літа дуже гарними пишними букетами, що складаються з безлічі яскравих суцвіть, які пофарбовані в бузкові, рожеві, білі та червоні тони. Невипадково слово «флокс» перекладається з давньогрецької як «полум’я».

Ці багаторічники люблять багато квітникарів за красу та ніжний аромат. Завдяки високим прямостоячим стеблам флокси чудово виглядають в одиночних посадках і чудово поєднуються з іншими рослинами на змішаних клумбах. А якщо правильно підібрати рослини за термінами цвітіння, то вони прикрашатимуть садову ділянку з червня до осені.

Матеріали даної статті нададуть читачам докладну інформацію про тонкощі вирощування багаторічних флоксів у відкритому грунті, про посадку, догляд та популярні сорти.

  1. Флокси багаторічні: опис та сорти
  2. Коли краще садити флокси восени чи навесні
  3. Ви купили флокс у березні, що з ним робити — відео
  4. Як правильно вибрати посадковий матеріал
  5. Як правильно посадити багаторічні флокси
  6. Вибір місця посадки
  7. Підготовка ґрунту
  8. Висадка на клумбу
  9. Догляд за флоксами влітку
  10. Полив, розпушування
  11. Чим підгодувати флокси для пишного цвітіння в саду
  12. Коли можна пересаджувати флокси
  13. Як розмножити багаторічні флокси: способи
  14. Поділ куща
  15. Живцювання
  16. Розмноження відведеннями
  17. Розмноження насінням
  18. Вирощування флоксів із насіння
  19. Догляд за флоксами восени
  20. Шкідники та хвороби
  21. Секрет догляду за багаторічними флоксами, щоб вони були пишними.

Флокси багаторічні: опис та сорти

Флокси багаторічні відносять до трав’янистих рослин сімейства Синюхових. Більшість видів (понад 80) поширені переважно у Північній Америці. У Росії виростає тільки дикорослий вид – гірський Флокс Сибірський, що стелиться. Усі види флоксів відносять до багаторічників, виняток становить Флокс Друммонда (однолітня рослина).

Залежно від виду висота флоксів 50 – 150 см. Стебла можуть бути лежачими, висхідними або прямостоячими. Запашні квітки зібрані в щільні великі суцвіття і мають різноманітне забарвлення. Діаметр квіток варіюється від 1 до 4,5 см. Цвітіння у ранніх сортів настає у травні, у середньоквітучих сортів – у червні – липні, у пізноквітучих – у серпні-вересні.

Залежно від будови рослин флокси ділять на кілька груп:

  • Флокси грунтопокривні (які стелиться). Це низькорослі трав’янисті рослини з голчастим листям, що утворюють дернинки різного ступеня щільності. Цвітуть дуже рясно. Висота рослин трохи більше 15 див. Відрізняються раннім терміном цвітіння (серина – кінець травня). Ґрунтопокривні флокси використовуються для прикраси альпійської гірки, рабатки, підпірної стінки.

Найбільш популярні представники цієї групи: флокс шиловидний, флокс Дугласа, флокс роздвоєний, флокс ногоквітковий. Флокс шилоподібний Amazing Grace Флокс шилоподібний Purple Beauty Флокс Дуглас Crackerjack Флокс роздвоєний Petticoat

  • Флокси рихлодернові. Вони займають проміжне положення між ґрунтопокривними та кущовими. Цвітіння рясне та тривале, починається наприкінці травня – на початку червня. Відмінна риса в тому, що рослини утворюють пухку дернинку з вегетативних пагонів, що стелиться, від яких піднімаються прямостоячі квітконоси. Рослина середньоросла, висота пагонів 30-35 см. Після цвітіння куртини зберігають свою декоративність, тому квіткарі люблять використовувати цей вид флоксів у різноманітних садових композиціях, зазвичай тіньових.

До рихлодернових флокси відносять два види рослин: Флокс розчепірений і Флокс столоносний.

Популярні сорти розчепіреного флоксу: Dirigo Ice; Blue Dreams; Violet Queen; White Perfume; Blue Moon; Montrose Tricolor.

Флокс розчепірений White Perfume Флокс розчепірений Blue Moon

Популярні сорти столоносного флоксу: Blue ridge; Purpurea; Ariane; Pink Ridge.

Флокс столоносний Blue ridge Флокс столоносний Purpurea

  • Флокси кущові. Найбільш популярним представником цієї групи є флокс волотистий. Сорти цього виду ошатно і довго цвітуть, приємно пахнуть, чудово поєднуються з іншими квітами на клумбах. Квітки різноманітного забарвлення (за винятком жовтого) зібрані в пишні волотисті суцвіття.

Популярні сорти волотистого флоксу: Blue Paradise, David’s Lavender, Barthirtyfive, Франц Шуберт, Лорд Клейтон, Twister, Orange Perfection, Cleopatra, Zenobia.

Флокс волотистий Twister Флокс волотистий Orange Perfection Флокс волотистий Cleopatra Флокс волотистий Zenobia

Коли краще садити флокси восени чи навесні

Садити флокси на дачній ділянці можна протягом усього вегетативного періоду, якщо рослини мають закриту кореневу систему (тобто знаходяться у контейнерах). Такі саджанці висаджують у відкритий ґрунт використовуючи метод перевалки. За такого способу посадки не порушується коренева система і рослина краще приживається.

З відкритою кореневою системою флокси можна садити навесні та восени.

Навесні проводять посадку флоксів , коли повністю відтає ґрунт. У південних регіонах – це кінець березня-початок квітня. У середній смузі Росії – флокси садять наприкінці квітня. А у північних регіонах можна проводити посадку на початку травня.

Висаджують флокси в підготовлений ґрунт і прикривають лутрасилом, якщо виникає загроза заморозків. Цвітіння при весняній посадці затримується на 1,5-2 тижні залежно від погодних умов.

Ви купили флокс у березні, що з ним робити — відео

Восени посадку флоксів проводять наприкінці серпня-початку вересня. Рослина має встигнути вкоренитися до заморозків. Посадка флоксів восени в оптимальний час дозволяє отримати вже наступного року пишне та повноцінне цвітіння.

Вважається, що при осінній посадці флокси менше залежать від капризів весняної погоди і надалі краще розвиваються і цвітуть.

Як правильно вибрати посадковий матеріал

Правильний вибір посадкового матеріалу – це запорука майбутнього успіху. Придбати сортові флокси можна в різних місцях: садових центрах, розплідниках, приватних торговців.

Здорові рослини мають кілька повноцінних бруньок і розгалуження в кількості 2 – 3 штук. Не можна купувати підсохлі або підгнилі ділянки без помітних бруньок відновлення. Коріння має бути здорове і не сухе, а шкірка на стеблах зеленуватою і загрубілою. На саджанці має обов’язково бути етикетка з назвою сорту.

Якщо в садових центрах продають флокси в горщиках або в поліетиленових пакетах з тирсою, яка оберігає від засихання, то краще вибрати варіант із закритою кореневою системою (в горщиках). У пакетах часто посадковий матеріал виявляється слабким, з пересохлою кореневою системою або з обломленими нирками, тому такі рослини важко приживаються, схильні до захворювань і вимагають додаткового догляду.

На замітку! При посадці флоксів в осінній період краще вибрати великі ділянки, такі краще приживаються і добре переносять першу зиму.

Як правильно посадити багаторічні флокси

Перед посадкою флокси необхідно провести підготовчі роботи. А саме, вибрати відповідне місце на садовій ділянці та підготувати ґрунт.

Читайте також: Посадка часнику восени коли і як посадити В регіонах Фото Відео

Вибір місця посадки

Вибираючи місце на дачній ділянці під багаторічні флокси необхідно пам’ятати, що низинні ділянки, як і місцевість з близьким розташуванням до поверхні ґрунтових вод, не підходить для флоксів. Найкраще віддати перевагу невеликому пагорбу.

Для таких квіткових культур підходять як відкриті сонячні ділянки, і напівтіньові. Вважається, що рожеві та червоні сорти флоксів краще висадити на сонячних місцях. Фіолетові (бузкові) сорти краще розмістити в легкій півтіні, яка захищатиме квіти в спекотний полуденний годинник від палючих променів сонця. У цьому випадку їхнє забарвлення не буде «вигоряти» і блякнути. Білі сорти флокси можуть рости на будь-яких ділянках, за винятком густої тіні.

На замітку садівнику. Більшість флоксів відносяться до світлолюбних сортів, а тому їм не підійде північна сторона ділянки. Висаджені тут рослини втрачають свою декоративність, квітки стають дрібними, а їхнє забарвлення дуже бліде.

Якщо хочеться не лише милуватися прекрасними флоксами на клумбах, але й купатися в їхньому ароматі, слід посадити квіти ближче до будинку або альтанки, де ви любите відпочивати ввечері. Аромат квіти сильніше виявляють саме у вечірній час і наповнений він ванільними, медовими чи пряними нотками.

Підготовка ґрунту

Флокси віддають перевагу пухкому, поживному і досить зволоженому грунту. Найбільш оптимальним варіантом буде суглинний грунт із слабокислою або нейтральною реакцією (pH 5,5-7,0).

Важкий ґрунт із глинистою та щільною структурою роблять більш пухким та легким додаючи торф та крупнозернистий річковий пісок. У надто пухкий ґрунт вносять дернову землю з компостом.

На 1 квадратний метр додають 4-5 кг компосту, 6-7 кг торфу та 300 г деревної золи. Ретельно перекопують та додають річковий пісок. З мінеральних добрив додають 1 ст. нітрофоски, 1 ст.л. сульфату калію та 1 ст.л. Агріколи-7 і на повну глибину штикової лопати знову все перекопати.

Приготуванням ґрунту займаються заздалегідь. Якщо посадка планується навесні, то землю готують з осені. Якщо посадки будуть в осінній період, то ґрунт починають готувати за 2-3 тижні, щоб земля встигла осісти.

Висадка на клумбу

Високорослі флокси на клумбу висаджують на відстані 60X60 см. Для створення більш пишного цвітіння рослини можна висадити трохи густіше (40X40 см) один від одного.

Середньорослі сорти флоксів розміщують один від одного 40 см.

Низькорослі флокси садять за схемою 35X35 см. За бажання більш щільної посадки для декоративного ефекту рослини допустимо садити в 25 см один від одного.

Сильно ущільнені посадки необхідно розсаджувати кожні три-чотири роки.

На замітку! Дуже красиво виглядають флокси висаджені в ряд у мікс-бордері. Для цього потрібно підібрати сорти за термінами цвітіння та за висотою.

Для посадки флокси необхідно підготувати лунки. Так як у рослин невелика коренева система, то лунки потрібно викопувати не глибокі, приблизно на багнет лопати. На дно ямки висипати пісок, перегній та комплексне мінеральне добриво, все перемішати. Саджанець розмістити в центрі лунки, розправляючи коріння поверхнею, потім ущільнити землю і полити. Після посадки ґрунт можна замульчувати перегноєм.

Догляд за флоксами влітку

Особливих складнощів та зусиль у догляді за цими рослинами немає. При вирощуванні квітів дотримуються стандартних для дачника процедур:

А ось високорослим флокси знадобиться ще один пункт. Більшість сортів має тонкий стебель, а тому знадобиться встановити опори для підв’язки рослини, або застосувати метод щільної посадки, щоб квіти самі підтримували один одного.

Практично єдиною проблемою, що може виникнути у садівника з флоксами, це хвороби культури або шкідливі комахи, але про них йтиметься трохи пізніше.

Полив, розпушування

Більшість сортів є вологолюбними, тому їм знадобиться регулярний полив. Для культури шкідлива посуха чи застій води (надлишок). Щоб флокси добре росли – ґрунт має бути вологим постійно це і є індикатором ідеального поливання. При нестачі води рослина уповільнює ріст та цвітіння.

При поливах варто бути обережними, вода повинна потрапляти на прикореневу зону, а не листя і стебло. При встановленні спекотної погоди рекомендується дворазовий полив: з ранку та у вечірні години.

Після того, як поливання буде здійснено, проводять розпушування ґрунту або мульчування. Для останньої операції знадобиться торф та перегній. Завдяки мульчі земля зберігається вологою і бур’яни практично відсутні.

Чим підгодувати флокси для пишного цвітіння в саду

Флокси чудово відгукуються різні підживлення, як органічні, і мінеральні.

За літо достатньо внести три підживлення:

  • Першу підживлення проводять до бутонізації: у 10 л води розвести 2 ст. сечовини. Якщо вологи в ґрунті достатньо, то застосовують сухе підживлення: в одне відро перегною або компосту додають 2 ст.л. сечовини, перемішують і розсипають під три чотири кущі.
  • Друге підживлення під час бутонізації: в 10 літрах води розвести 1 ст.л «Агріколи для квітучих рослин», додати органічного добрива «Квіточка» та 2 ст.л. нітрофоски.
  • Третє підживлення – після цвітіння. У 10 літрах води розводять 1 ст.л.сульфату калію та 1 ст.л. суперфосфат.

Коли можна пересаджувати флокси

Це питання відіграє велику роль у житті рослин. Здійснення такої серйозної процедури має відбуватися з найменшою шкодою культурі.

Читайте також: Вирощування актинідії в саду: практичні поради для новачків

Якщо говорити про терміни, то практично всі садівники говорять про те, що пересадка має здійснюватися в осінній період. У цей момент починається призупинення розвитку культури і вона активно готується до зимівлі.

У флоксів нарощування кореневої системи починається навесні, коли тане сніг. При здійсненні пересадки в цей момент важливо не пошкодити кореневу систему, інакше рослина може не зацвісти. Якщо дотримуватися акуратності під час проведення процедури, то весна анітрохи не гірша за осінь підходить для проведення пересадки квітів.

Іноді виникають ситуації, коли пересадка є необхідністю, а отже, доведеться займатися цього літа. Тут важливо пам’ятати про збереження земляного корму, щоб забезпечити безпеку кореневої системи. Якщо проводиться літня пересадка, ділити кущ флоксу не рекомендується.

Підбити підсумки за термінами пересадки можна так:

  • осінні місяці – кінець серпня – середина вересня;
  • весняний період – з середини квітня до початку травня;
  • в літні місяці (час тут неважливо), але займатися пересадкою рекомендується в похмурі дні, або у вечірні години.

Як розмножити багаторічні флокси: способи

Розмножити багаторічні флокси можна кількома способами. Якщо потрібно отримати новий сорт, то купується насіннєвий матеріал, при сильно розрослих посадках – технологія поділу куща, для отримання великої кількості нових кущів, застосовується живцювання. Розглянемо всі варіанти розмноження культури докладніше.

Поділ куща

Флокси багаторічні найчастіше розмножують методом поділу куща. Таку процедуру проводять навесні чи восени кожні 5 років для омолодження. Ця методика відбувається за наступним принципом:

  1. Вилучення відповідного чагарника з ґрунту, з подальшим очищенням коренів і кореневої шийки від землі.
  2. Сплетені коріння обережно розбираються, важливо не травмувати їх.
  3. При необхідності використовується гострий ножик, але якщо немає можливості розібрати кореневища руками.
  4. Ріжуть у місці зрощення кореневої шийки, з таким розрахунком щоб у кожного відділеного сегмента повинна бути зростова нирка або втеча.
  5. Пересаджує відокремлені флокси на обране для них місце. Протягом наступних 14 днів потрібно оточити рослини уважним доглядом та стежити за тим, щоб ґрунт не пересихав.

Живцювання

Для того, щоб збільшити колекцію флоксів на дачній ділянці можна розмножити їх методом черешкування. Цей спосіб має низку переваг. По-перше, з невеликої частини втечі виходить повноцінна рослина. По-друге, зберігається декоративність материнської рослини. При використанні живці у флоксів, можна брати такі частини рослини: стебла, листя, коріння. Розглянемо всі способи дещо докладніше.

Розмноження флоксів стебловими живцями

Такий варіант живцювання використовується до того, як будуть утворені перші бутони. Зрізаються стебла з листочками у кількості кількох штук. Потім вони поміщаються в поживний грунт, що складається з наступних компонентів:

Пісок можна замінити на вермікуліт. Після приміщення живців необхідно постійно зволожувати ґрунт до того моменту, поки не прийде час висадження саджанців на обране для них місце.

Провести живцювання можна і в осінній період, але в цей момент нижня частина стебла вже непридатна через початок одревення. Укорінення просто не станеться. У такий момент можна взяти верхню частину стебла та використовувати наступну технологію. Розрізати стебло на кілька частин, щоб кожна мала два вузли. Зрізи роблять у кількості двох штук, один над верхнім вузлом на 1 см вище за нього, другий під вузлом.

Висадка живців відбувається в підготовлену ємність з живильним ґрунтом та дотриманням відстані 10 см між рослинами. Можна посадити у кілька рядів. Приблизно через 30 днів почне з’являтися коренева система і нові відростки з яких утворюватимуться стебла. Якщо живцювання проведено правильно, а за флоксами здійснено належний догляд, то до осіннього періоду може початися цвітіння.

Розмноження флоксів листовим живцюванням

Використання листового живцювання дуже схоже на попередній спосіб. Рекомендації тут такі:

  1. Приготування ємностей для посадки зрізаних листочків. У ящик насипається поживний ґрунт, а поверх засипається чистий пісок.
  2. Заготівля листових живців. Зрізається листя квітки за допомогою гострого ножа при цьому обов’язково має бути частина втечі і одна нирка.
  3. Листочки садяться в ємність. Стеблова частина разом із ниркою має бути під землею, а листя залишається на поверхні.
  4. Зволоження ґрунту.
  5. Ємності закриваються плівкою або склом і ставляться у тепле місце. Постійна температура має бути приблизно +19°С.

Розмноження флоксів кореневими живцями

Третій метод найскладніший, а тому його застосовують лише у разі захворювань листя та стебел, що належать до невиліковних, у флоксів. Найкращий час для цього варіанта – рання весна.

Застосовується така схема:

  1. Кущ флоксів викопати з ґрунту, вибрати найкращі живці, кореневища повинні бути міцними.
  2. Розрубати корінь на бруски, що мають долину не менше 5 см, вони повинні бути з довгими тонкими корінцями.
  3. Підготувати ємність під посадку із родючою землею.
  4. Посадити коріння, таким чином, щоб тонке коріння було звернене донизу, а верхнє догори.
  5. Живці засипаються піском, шаром до 5 см.
  6. Грунт зволожується.
  7. Ємності потрібно розмістити в приміщенні, де немає доступу сонячного світла, з температурним режимом +13 – +14°С. Такі показники мають бути постійними.
  8. Через 14 діб температуру підвищують до +18 – +25 °С. Тепле середовище стимулює формування пагонів.
  9. Після проклювання перших паростків, можна починати загартування рослин при денному освітленні. Ємності виносять на вулицю і ставлять у такому місці, щоб пряме сонячне проміння не потрапляло на рослини.
  10. Наприкінці весни йде посадка квітів на грядку, щоб сформувався дорослий кущ. Висаджувати флокси на клумбі можна за рік.

Розмноження за допомогою кореневих живців може бути здійснено і в осінній період. Тут системи дещо інша. Після висадки в ємності майбутню розсаду ставлять у темному місці (льоху або коморі з постійним температурним режимом протягом зимових місяців +2 – +3 ° С).

Важливий момент. При такому зберіганні не повинно відбуватися пересихання земляного корму, а тому грунт з флоксами потрібно іноді обприскувати. Грунт заливати не можна, інакше утворюється цвіль.

В останніх числах лютого ємності з розсадою дістають і переносять у прохолодне приміщення, воно має бути затемненим. Температурний показник у такому місці +8 – +10 ° С, його потрібно поступово збільшувати. Як тільки з’являться паростки, їх знадобиться перебування на сонячному світлі. У травні йде посадка саджанців у відкритий ґрунт, щоб вони могли зрости.

Читайте також: Готуємо домашнє фруктове добриво для зимового підживлення кімнатних рослин

Розмноження відведеннями

З настанням літа потрібно вибрати маткові чагарники і зробити сильне підгортання за допомогою пухкого ґрунту, також проводяться регулярні поливання. У присипаних землею пагонів починається формування кореневої системи. У серпні проводять зрізання пагонів разом із корінцями та висадку флоксів на постійне місце.

Розмноження насінням

Застосування насіннєвого матеріалу для отримання багаторічних сортів використовується не так часто, а ось однорічники розмножують тільки так. Якщо сорт відноситься до невибагливих, то зміна висівають перед настанням зими, на грядки з достатньою кількістю піску та перегною, зверху роблять укриття із сухого листя. По весні проводиться прибирання покривного матеріалу, а насіння починає проростати під теплим сонцем.

Вирощування флоксів із насіння

Щоб виростити багаторічні флокси із насіння, необхідно спочатку підготувати посадковий матеріал. Насіння можна самостійно зібрати з рослини або придбати у квітковому магазині.

Процес сівби виконують наступним чином:

  1. Заготівля грунту суміш із дерну, річкового піску та перегною (їх беруть у рівних пропорціях). На 250 см, знадобиться ємність 50х35 см за довжиною та шириною.
  2. Заглиблювати насіннєвий матеріал під час посадки не потрібно. Достатньо легкої присипки ґрунтом.
  3. Посівні роботи починаються на початку грудня, потім ємності потрібно перенести у відкриту теплицю і вкрити снігом.
  4. У другій половині березня розсаду переносять у парник де встановлюють наступну температуру +12°С вдень і +5°С вночі.
  5. Вперше пікірувати рослини потрібно після появи перших двох листочків.
  6. Як тільки з’являться 4 справжні листочки, здійснюють пересадку сіянців у парник і закривають його використовуючи скляні рами або плівки.
  7. Висадка на потрібне місце відбувається у другій половині травня, до цього моменту розсада вже буде загартована.

Догляд за флоксами восени

Для всіх багаторічних квітучих рослин при настанні зими властиво переходити до стадії спокою. У цей момент відбувається зупинка вегетації та зниження імунітету. Щоб флокси не загинули під час заморозків проводять такі маніпуляції:

  • санітарне обрізання вегетативного листя;
  • внесення підживлення та проведення профілактичної обробки фунгіцидними засобами;
  • вкривають землю та рослини;
  • підтримують ґрунт у вологому стані;
  • проводять пересадку та розмноження якщо є така необхідність.

Як поливати флокси

Після того, як закінчиться цвітіння, необхідно скоротити поливки по максимуму. Флокси потрібно поливати не частіше ніж один раз на 10 діб. Останню поливку краще об’єднати з процедурою обрізки або мульчуванням ґрунтового шару.

Воду за температурою беруть подібну до навколишнього середовища, щоб не допустити розвитку грибкових захворювань. Після того, як будуть завершені всі підготовчі роботи до зимівлі флоксів, поливку потрібно припинити.

Обрізка

Проведення санітарної обрізки є дуже важливим етапом при підготовці рослин до зимового періоду:

  • є профілактичним заходом від захворювань грибкової та бактеріальної природи;
  • стимулює зростання нових пагонів навесні;
  • накопичуються поживні речовини у корінні;
  • підтримується привабливий зовнішній вигляд ділянки.

Через 7 – 14 днів після того, як флокси повністю відцвітуть, потрібно обрізати кущики та залишити 5 – 10 см від рослини над поверхнею землі. Усі обрізки спалюються, щоб у них не розмножувалися шкідливі мікроорганізми та комахи.

Як мульчувати та вкривати

Якщо грунт підготувати правильно, то в рази знижуються ризики переохолодження кореневої системи, а також мульчований шар дозволяє зберегти в землі воду в мінімальній кількості. Розростання коренів у флокси йде в горизонтальній площині, а тому мульчу розкладають на відстані 10 – 15 см від основного стебла. Можна скористатися такими матеріалами:

  • перегнилим листям;
  • тирсою;
  • торфом;
  • перегноєм.

Рекомендована товщина шару не менше ніж 10 см.

У регіонах із холодним кліматом після обрізання рослин роблять для них додаткове утеплення. Тут використовується: лапник, нетканий матеріал, агроволокно та мотузка для прив’язування. Знімають укриття після того, як зійде сніговий покрив навесні.

Шкідники та хвороби

Познайомитися з деякими захворюваннями, що чатують на флокси, а також способами боротьби з ними можна в наступній таблиці.

Назва хвороби/шкідникаКороткий описЯк лікувати
Поява бурих та іржавих плям на листіЛистя покривається плямами, які згодом стають єдиною плямою, все закінчується знищенням листаОбприскування ґрунту та рослини препаратами, що містять мідь
Вертицильне в’яненняПоява скрученого і пожовклого листя при зовні здоровому стебліЛікування відсутнє
Жовтяниця флоксівРідкісна хвороба рознощиком якого є комахи. Уповільнення росту, пожовтіння листя, суцвіття стають зеленимиПрепарат Фундазол для обприскування
Борошниста росаПлями білого та бурого кольору на листі. У міру поширення призводять до висушення листаМідьвмісні препарати, видалення заражених відростків. Обробка проводиться до одужання квітки
НематодиВикривлення стебла, поява наростів, скручування листяЛікування відсутнє
ПестропелюстністьДеформація пелюсток, зміна їхнього забарвленняЛікування немає. Рослини знищуються, також рекомендується вчинити і з ґрунтом

Секрет догляду за багаторічними флоксами, щоб вони були пишними.

Будь-яка рослина вимагає до себе уважного ставлення та турботи. При дотриманні всієї техніки вирощування та догляду, флокси радуватимуть око своєю красою протягом тривалого часу.

Флокси багаторічні: фото, відео посадки, догляду, вирощування квітів з насіння і розмноження поділом

У народі їх називають «ситці» через яскравих і різних кольорів. Незалежно від пори цвітіння, вони користуються популярністю серед садівників-любителів та професійних декораторів.

Флокси (Phlox), що цвітуть навесні і пізнім літом, дуже різні. Весняні утворюють щільні куртини-подушки, посипані квітками. Їх добре садити уздовж доріжок, по краю квітників, на підпірних стінках і в альпінаріях. Особливо виграшно поєднання низькорослих багаторічних яскравих флоксів з камінням і хвойними рослинами.

Літні флокси зовсім інші – вони високі, потужні, мають пряний, ніби що передбачає осінь аромат. Їх саджають монокультурного масивами або включають до складу складного квітника. (Розкішний кущ або група на газоні, схиляються після дощу ароматні кисті біля хвіртки або підібрані за кольором вкраплення серед злаків , астильб , лілійників , дзвіночків і троянд – флокси всюди знайдеться місце і застосування.

Весняні флокси використовують як почвопокривні рослини. Маленькі кущики, поки вони не розрослися, необхідно прополювати. Згодом кущі зімкнуться, утворюється щільна дернина. Квіти флокси багаторічні при правильній посадці і не вимагають практично ніякого догляду. Садять низькі флокси на сонячних місцях або в легкій тіні.

Види і сорти багаторічних флоксів (з фото і назвами)

Щоб вибрати сорт, перегляньте фото в каталозі з назвами. Різні види багаторічних флоксів не схожі між собою, але однаково прості в догляді. Розрізнити рослини можна по видовим особливостям:

Багаторічний шиловидний вид флоксів віддалено нагадує гвоздику. Невибагливі до грунту, можуть рости на кам’янистих або піщаних територіях.

Флокс Дугласа трохи нижче, кущики легко відокремлюються одна від одної. Палітра суцвіть варіюється від білих і блакитних до темно-червоних (дивіться на фото різноманітність багаторічних квітів, серед яких – флокси).

Флокс Розчепірений відрізняє тонкий і ніжний аромат. Його стебла дуже гнучкі і легко вкорінюються.

Флокс столононосний сильно плететься. Це сонцелюбива рослина, яке досягає 26-30 см у висоту. Рясно цвіте на початку літа.

Волотистий флокс. Його частіше інших видів можна побачити на ділянці. Невибагливий, морозостійкий, має приємний запах і яскраві суцвіття.

Флокс плямистий. В Америці він вважається дікорослим, його глянцеві листя покриті бурими смугами, суцвіття дрібні. Чи не потребує особливого догляду.

Однорічний Друммонд. Відрізняється яскравим забарвленням і тривалим періодом цвітіння. Єдиний вид, в колірній палітрі якого є жовтий окрас.

Це неповний перелік видів рослин, які можна використовувати для декору клумб і газонів.

З рослин, що утворюють подушку або щільні кущики, найбільш поширені флокси:

Дугласа (Ph. Douglasii); Шилоподібний (Ph. Subulata);

Приємний (Ph. Атоепа); Розчепірений (Ph. Divaricata) і їх сорти.

Рідше зустрічаються білоквіткові компактні флокси, наприклад:

Колосковолістний (Ph. Spiculifolius) і розоцветковий (Ph. Roseiflora).

Літні флокси – символ російського саду. Без їх аромату важко уявити сільські вулички і затишні дачні куточки з альтанками.

За видовим складом вони скромніше весняних (всього два види – волотистий (Ph. Paniculate) і плямистий (Ph. Maculata), проте сортове різноманіття вражає. Зараз величезною популярністю користуються як знамениті вітчизняні сорти, так і новітні зарубіжні – з строкатим листям. Останній писк моди – рослини з псевдомахровимі квітками (серія ‘Feelings’).

Подивіться, яке існує розмаїття сортів багаторічного флокса на фото:

Крім зовнішнього вигляду слід звернути увагу на саджанець.

Хвороби багаторічних флоксів і заходи боротьби з ними

При виборі багаторічних, невибагливих у догляді флоксів для посадки перевагу віддають сильним екземплярам з гарною кореневою системою. Оптимальний варіант – держак, який переніс зиму. Від нього можна очікувати рясного цвітіння вже в поточному році. У таких саджанців рідше з’являються хвороби, типові для багаторічних флоксів.

Купувати молодий держак слід тільки в тому випадку, якщо багаторічний флокс не має хвороб і відноситься до весняного типу (нирки встигнуть підготуватися до активного росту).

Не вибирають і рослина з дуже коротко обрізаним стеблом. Є ризик, що він погано перенесе заморозки, не пустить навесні нові пагони.

У волотистих флоксів, на жаль, є цілий букет «фамільних» хвороб. Особливо небезпечні нематоди, грибні та вірусні інфекції. З нематодою і грибними хворобами борються за допомогою спеціальних препаратів, а рослини, уражені вірусом, доводиться знищувати.

Щоб хвороби у багаторічних флоксів не знищили ці красиві рослини, слід не тільки проводити відповідну профілактику, але і помічати зміни квіток на ранніх стадіях. З чим доведеться боротися садівникові? Перш за все, з грибними хворобами. До них відносяться:

Борошниста роса (збудник – грибок Erysiphe cichoracearum). Вона вражає ті частини рослини, які знаходяться на поверхні грунту і над ним. Білий борошнистий наліт спочатку з’являється на нижніх листках, потім поширюється на верхні, і вражає суцвіття. Стебло викривляється, квіти стають набагато меншого розміру, їх кількість в суцвітті скорочується. Розмноженню хвороботворного грибка сприяє тривала тепла і волога погода, висока густота посадки, наявність заражених рослин поруч. Наприклад, «передати» борошнисту росу можуть багаторічні айстри або дельфініум; септоріоз. Ще один різновид грибка, виражена темно-бурими плямами, які оточені більш світлою облямівкою. Коли захворювання прогресує, округлі точки починають візуально збільшуватися і жовтіти. Подивіться на фото, як виглядає ця хвороба у багаторічних флоксів.

«Іржа» (Uredineae). Зовні дуже сильно нагадує септоріоз. Коричневі плями «розповзаються» по листю багаторічних флоксів і стають причиною загибелі рослини.

Фомоз (Phoma Phlogis). Грибкове захворювання, при якому листя починає сохнути і скручуватися. Стебло знизу покривається мережею мікротріщин, і з часом може зламатися.

Вертіціллёз. Гриб вражає кореневу систему, харчується соками рослини. Листя в’януть без видимої причини. Ця проблема характерна при посадці яскравих багаторічних флоксів на кислих грунтах з високою вологістю.

Грибкові захворювання найчастіше з’являються при надмірно сирої погоди, високої вологості повітря і неправильної обробці грунту. Заходи боротьби з ними різноманітні: при борошнистої роси допоможе обробка однопроцентним розчином соди кальцинованої з тижневим інтервалом, або сумішшю мідного купоросу і мила. Подивіться інструкцію в відео по обробці багаторічних флоксів:

Для позбавлення від білої плямистості (Септор) використовують бордоською рідиною в однопроцентному розчині. Якщо поразка масове, цілі рослини або їх частини зрізують і спалюють.

Заходи боротьби з «іржею» і фомозом аналогічні. Вертіціллёзное в’янення лікується вапнуванням ділянки. Коріння викопують, вимочують в бордоською рідини і знову висаджують в незаражених грунт. Корисно обсипати рослини дуже дрібним мідним купоросом.

Крім грибків, небезпечні нематода і ниткоподібний черв’як. Ці шкідники вражають стебла і суцвіття. Саджанці доводиться спалювати, щоб уникнути розмноження комах.

Як садити і вирощувати багаторічні флокси в саду

Вирощування багаторічних запашних флоксів в саду не складає труднощів. Вони витривалі, зимостійкі (лише в безсніжні морозні зими деякі сорти можуть випадати), їх легко поділити або расчеренковать (навесні відростають пагонами або в кінці літа напівздеревілими живцями).

Низькорослі, дуже пишні багаторічні флокси можуть рости як на повному сонці, так і в півтіні, причому є сорти, переважно фіолетового насиченого забарвлення, яким саме затінення дозволяє проявити всі переваги сорту. Звичайно, флокси необхідно підгодовувати і поливати (особливо в спеку), але хіба це складно?

Селекція флоксів ведеться за різними напрямками. Випробувачі намагаються збільшити строки цвітіння, вивести компактні низькорослі і гігантські сорти, домагаються збільшення щільності суцвіть, оригінальної забарвлення (з смужками або іншим химерним малюнком). Мрією залишаються істинно махрові флокси, а також рослини з квітками синього або будь-якого теплого (з присутністю жовтого) кольору.

Багаторічні сорти чудових флоксів дуже невибагливі: вони вимагають всього лише регулярного поливу і розпушування грунту. Для формування великих суцвіть, можна внести в грунт підгодівлю.

Добрива для них бюджетні, досвідчені садівники радять в травні або червні підгодовувати саджанці рідким гноєм. Схема наступна:

  • 30 грам органічного добрива розводять десятьма літрами рідини;
  • через кілька тижнів цей розчин використовують знову, але вже з додаванням суперфосфату і калійних солей. Всього таких процедур потрібно 3-5 за сезон.

Посадка і догляд за низькорослими і високими багаторічними флоксами (з фото)

Багаторічні сорти улюблених низькорослих флоксів, як і високі форми, можна черенковать протягом усього вегетаційного періоду. Досить нарізати пагонів довжиною приблизно 15 см, посадити їх, полити і прикрити пляшками. Через два-три тижні (при гарантованому поливі) з живців вийдуть самостійні рослини.

З віком кореневища флоксів починають випирати з грунту. Тому кущі щорічно мульчують компостом і раз на кілька років ділять.

Розподіл – один з найбільш популярних способів розмноження куща багаторічного флокса. На відео якісна посадка і догляд за новими рослинами прості:

Робити цю процедуру краще всього навесні або восени, щоб саджанець встиг вкоренитися. Влітку краще не розділяти кореневище, але при необхідності пересадки потрібно вибирати похмуру погоду. Землю з коренів ні в якому разі не можна оббивати: так пошкоджуються маленькі корінці, і рослина складніше адаптується до нових умов.

Для поділу вибирають «дорослий» 5-6-річний кущ. Його поділяють руками, а якщо процедуру складно провести, розколюють лопатою. На кожній «деленкі» повинні залишитися очі, зачатки і частина кореневища (як вони виглядають, можна подивитися на фото).

Дорослий кущ необов’язково викопувати. Відокремивши садовим інструментом «дітки», ямку поряд з частиною кореня засипають землею.

Посадкову яму треба заправити перегноєм, золою, перепрілим гноєм і суперфосфатом, адже флокси люблять «поїсти». Не варто забувати і про своєчасне поливі.

Перегляд покрокових відео з правильною посадкою багаторічних флоксів гарантує швидке поділ кореня:

Розмноження живцями дає можливість отримає багато саджанців з одного куща. Фахівці радять починати живцювання в травні або червні. Перед цим багаторічним сортам низькорослих флоксів потрібна правильна посадка і належний догляд, як на фото. Вибирати потрібно здорові і сильні пагони. Їх розрізають на кілька частин, по 2 вузла на кожну. Це наочно показано на відео про те, як садити вибрані багаторічні флокси:

Важливо звернути увагу: не можна зрізати більше третини пагонів рослини, інакше кущ почне всихати або НЕ зацвіте.

Від нижнього листя втечі потрібно повністю позбутися, залишити лише пару вгорі. Висаджують живці в спеціальні ємності для розсади або у відкритий грунт. Землю в ємності варто покрити 2-3 см піску, а грядки утеплити листовим перегноєм і також злегка присипати піском. Наступний етап – рясний полив.

Не можна садити живці дуже близько один від одного. Оптимальна відстань між ними – від 8-ми до 10-ти см. На ємність не повинні потрапляти прямі сонячні промені. Через кілька тижнів пагони укорінятимуться, і можна буде їх висаджувати на відкритий простір.

З живцями, висадженими в грунт відразу, буде менше клопоту. Їх всього лише часто потрібно поливати. Але при будь-якому догляді не всі багаторічні флокси укореняться. Квіти, висаджені восени, удобрюють перегноєм, опалим листям.

Детальна інструкція вирощування багаторічних видів флоксів з насіння надана в тематичних оглядах.

Щоб розмножити листовими живцями, необхідно зрізати кілька листків з нирками і частиною стебел. Їх поміщають в ємність (ящик або вазон) з грунтом, на пару сантиметрів присипають піском. Зверху слід накрити склом. Потім ємності ставлять в тепле місце, щедро поливають грунт. Результат буде помітний через чотири тижні. Майбутній кущ стане пишніше, якщо верхівку трохи відщипнути.

Якщо виникає питання, як садити і виростити багаторічні Флок, скористайтеся порадами садівників.

Погляньте на фото розсаджування шиловидних багаторічних флоксів, як виглядає цей процес і як не допустити помилок. Один з найбільш оригінальних способів – розмноження відводками. Звичайний кущ засипають ґрунтом вище звичайного рівня грунту. На стеблі, вкритому землею, через деякий час почнуть з’являтися корінці. Коли вони зміцніють, їх відділяють разом з пагонах.

Ті, хто має досвід в посадці багаторічних флоксів, помітили на фото, що після нещільного викопування куща на цьому ж місці з’являються нові паростки. Це дуже зручно, але дозволяє отримати в результаті всього одне нове рослина. Особливість кореневища до відновлення враховують і в тому випадку, якщо хочуть позбутися від куща.

Багаторічний флокс зручно розводити шляхом вирощування з насіння, досить вчасно висадити підготовлені насіння у відкритий груд і забезпечити належний догляд. Особливості сорту при цьому можуть змінюватися, і рослина має вже зовсім інший забарвлення. В середині осені їх висівають у відкритий грунт. Сходи можна прополоти або розсадити на відстань 12-18 см.

Посадка багаторічних флоксів нескладна і в догляді вони не вибагливі.

Подивіться на фото, де дуже наочно покроково показаний цей процес, щоб не допустити помилок. З цією роботою впорається навіть початківець садівник. А скориставшись порадами професіоналів, можна виростити сортові екземпляри з оригінальними суцвіттями:

Адже насолоджуватися такими прекрасними квітами, як багаторічні флокси потрібно не тільки на фото, погляньте на них, і ви неодмінно захочете їх виростити на своїй ділянці!

Догляд за шіловіднимі багаторічними флоксами після посадки (з фото)

Поливати багаторічні шиловидні флокси після посадки краще вранці або ввечері. Садівники стежать за тим, щоб в жарку погоду вода не була крижаною – це може спровокувати тріщини в кореневищах.

Щоб з’являлися нові суцвіття, сухі частини рослини видаляють.

Низькорослі, звичні багаторічні флокси (дивіться на фото) висаджують на відстані півтора метра один від одного, в розрахунку на те, що кущі з роками стануть значно більше. Якщо рослина буде потрібно розсадити (адже багаторічні, запашні шиловидні флокси після посадки і неправильного догляду можуть втрачати свою декоративну цінність), середину вирізають, а бічні пагони відділяють разом з корінням.

Щоб зображені на фото багаторічні шиловидні флокси при посадці не зів’яли, догляд повинен бути відповідним, землю удобрюють компостом або торф’яними добавками. Перший тиждень потрібно стежити, щоб земля постійно була вологою.

Сорти багаторічних флоксів за умови правильного догляду можуть рости на одному місці до семи років без пересадки.

Стаття прочитана 3738 раз (a).

Про автора

admin administrator