Якщо ялівець пожовк після зими що робити

Авторadmin

Якщо ялівець пожовк після зими що робити

Пожовтів ялівець після зими: причини і лікування

Після зими садівники часто стикаються з проблемою пожовтіння ялівцю. Розглянемо, чим викликана така зміна кольору хвої і як відновити колишню декоративність.

Пожовтів ялівець після зими: причини і лікування

сортові особливості

У деяких сортів пожовтіння хвої – природний процес. Термін життя лускатих голок варіюється від трьох до шести років.

Проживши відведений їм час, вони втрачають хлорофілові речовини, в результаті чого знаходять жовтуватий або золотистий окрас.

Якщо проблема дала про себе знати після пересадки культури, переживати не варто – це природна адаптація на новому місці. Через кілька тижнів колір відновиться. Для швидкої приживлюваності хвою можна обприскати препаратами в хелатній формі – Епін, Цирконій або Епін-екстра.

екологічні фактори

  1. Випрівання під товстим покривним шаром, щільний матеріал не пропускає повітря – плівку або руберойд: рослина пріє і починає жовтіти. Краще для утеплення взяти мішковину, агроволокно або ялиновий лапник.
  2. Пошкодження паразитами чи шкідниками. Підготовка до зими включає ретельний огляд крони, видалення пошкоджених частин і обробку фунгіцидами.

Через 2-3 тижні відбудеться адаптація і укриття не знадобиться.

Також не варто турбуватися при пожелтении з внутрішньої сторони на початку вересня – це звичайна зміна покриву, яка затягується на 2-3 роки.

неправильний догляд

Недотримання деяких правил агротехніки цієї культури може спровокувати пожовтіння ялівцю і всихання хвої.

посадка

  • Однією з головних причин такого явища вважається спочатку неправильна посадка. Відсутність дренажу може призвести до гниття коренів і пожовтіння надземної частини. Тому дно ями на третину обсягу заповнюють битою цеглою, галькою або щебенем.
  • Другий фактор – загущенность. Через нестачу вологи, поживних речовин і простору починається конкуренція між саджанцями. Як правило, найслабші втрачають декоративність і гинуть. Щоб уникнути цього потрібно строго дотримуватися схеми висадки з урахуванням габаритів дорослого куща – витримують дистанцію 2-2,5 м, в ряду – 2 м.
  • Часто жовтіє ялівець в горщику з-за частого перезволоження. Щоб попередити цю проблему, на дно варто закласти дренаж із щебеню, гальки або відсіву. Потім до половини засипати структурованим грунтом. Потрібно взяти подрібнену соснову тріску, річковий пісок і наповнювач для котячих туалетів в рівних пропорціях. На дні ємності повинні бути отвори, щоб йшла зайва рідина.

полив

Недостатнє зволоження призводить до пересихання кореневої системи. В`яне хвойник жовтіє, скидає голки і може загинути.

Полив повинен бути частим, але помірним з урахуванням опадів. Молоді рослини зволожують не рідше ніж раз на місяць, дорослі – чотири рази за сезон, якщо літо видалося сухим.

підживлення

Недолік мікроелементів погано позначається на дереві

Ялівець може пожовтіти, якщо зростає в мізерної землі. Зазвичай це відбувається через нестачу азоту. Тому ранньою весною його варто удобрювати нітроамофоски, сечовиною або азофоска з розрахунку 500 г на 1 м².

Подібне явище можливо при дефіциті калію і фосфору. Щоб уникнути проблеми в середині літа і на початку осені кущики підгодовують комплексним складом – по 15 г кожного компонента на відро води.

Склад грунту і місце

Ця культура любить рости в землі з нейтральним рівнем кислотності, тому при необхідності ділянку раскисляют – вносять 400 г доломітового борошна, крейди або гашеного вапна на 1 м².

Пожовтіти хвоя може через посадки на збитої, важкої грунті: перед висадкою на суглинках потрібно внести пару відер піску і торфу під перекопування.

Ялівець погано переносить палюче сонце, під яким швидко обгорає. Садити його рекомендується на притіненому ділянці – вздовж паркану, госпбудівлі, поряд з великогабаритними деревами з розкидистою кроною. Вони створять в обідні години необхідну тінь.

шкідники

Якщо зелений ялівець став жовто-бурого або золотистого кольору, можливо на ньому завелися паразити, і якщо вчасно не вжити необхідних заходів, кущ швидко висохне і загине.

попелиця

Сисний паразит селиться колоніями і за короткий термін може погубити хвойник. Він стримує зростання, призводить до скручування гілок, голок і їх подальшого пожовтіння.

Попередниками комахи вважаються мурахи, які забезпечують сприятливе середовище для паразитування попелиці. Тому ви повинні попередити їх появу – центральний провідник огортають клейкою льотної або завдають липке речовина, від якого їм важко відірватися.

У разі виявлення попелиці на хвої, слід застосувати народні засоби – зрошення зольно-мильним розчином, настоєм гіркого перцю, часнику чи цибулі.

На запущеній стадії видаляють пошкоджені гілки, на яких масово скупчилися паразити, потім обробити крону інсектицидами – Актара або фундазолом. Також обробці підлягає грунт в пристовбурної зоні.

щитівка

Виявити цього шкідника можна по дрібним рудуватим бляшкам, щільно прилеглим до поверхні кори центрального провідника, гілок і голок.

Щитівка висмоктує соки, що призводить до зміни кольору хвої на жовто-рудий. Сильно заражене рослина гине.

  • При незначному ураженні комах можна зняти вручну за допомогою ножа.
  • На занедбаному етапі проводять зрошення крони і пристовбурної зони децисом, Актара, актеллика або фуфанон.

Щоб запобігти поширенню, на нижню частину стовбура надягають ловчі пояси, змащені гусеничним клеєм.

павутинний кліщ

Це мікроскопічне комаха огортає тонкою павутинкою голки, молодий приріст, междоузлия. У місцях ураження рослина жовтіше, потім покривається жовто-бурими плямами.

Найбільшу небезпеку становить в посушливу і жарку погоду – це ідеальне середовище для його інтенсивного розмноження. За один сезон самка дає до 6 поколінь. Щоб уникнути появи, влітку крону часто зрошують водою.

  • При незначному ураженні хвойник обприскують настоєм часнику, кульбаби або колоїдної сірки.
  • На занедбаному етапі використовують акарициди – Актеллік або Актара.

галлици

Причиною засихання можуть стати комахи

Сам по собі комар не несе ніякої небезпеки для ялівцю, загрозу представляють його яскраві оранжевого кольору личинки.

Після вилуплення вони поїдають всі молоді органи на рослині – призводять до розтріскування кори, пожовтіння хвої і появи виразок на поверхні пагонів і центрального провідника.

Живуть комахи в галлах, при їх виявленні потрібно обрізати гілки та обробити інсектицидами всю крону.

соснова п`ядун

Цей паразит відомий підвищеної ненажерливістю – в кінці весни фіолетові метелики відкладають на рослині яйця, з яких вилуплюються зелені гусениці з яскраво-червоною головою. Ці шкідники в найкоротші терміни можуть вигризти все голки і молодий приріст на ялівці.

Боротьба полягає в щорічній осінній перекопуванні грунту, де ховаються личинки до весни. Додатково чагарник зрошують контактно-кишковими інсектицидами.

пильщик

Розпізнати можна за такими ознаками:

  • тільце зеленого кольору-
  • голова червоно-бура-
  • на поверхні є три чорних смужки.

Ці комахи віддають перевагу поїдати молоді гілочки і хвою на чагарнику, і в найкоротший термін призводять до його повного облисіння.

Методи боротьби – регулярна перекопування грунту і зрошення розчином мідного купоросу. А також збір личинок з крони і обробка інсектицидами системної дії.

моль побеговая

Цей паразит пошкоджує як вертикальний, так і горизонтальний ялівець.

Харчується молодий хвоєю, гілочками, бруньками. Щоб він не висох, потрібно провести дворазову обробку крони інсектицидами з додаванням мінеральних масел.

хвороби


буре шютте

Ознаки: голки змінюють зелений колір на жовтуватий або рудуватий, масово відмирають і осипаються.

Грибок паразитує переважно на ослаблених і зростаючих в заболоченому місці рослинах.

Пік розвитку хвороби припадає на початок літо. Розпізнати її можна по чорним безформним або округлим плям на поверхні – сліди спороношения. На запущеній стадії ураження хвойник стає бурого кольору і з часом гине.

Щоб ялівець не висох, необхідно регулярно видаляти пошкоджені частини, а також провести дворазову обробку крони і грунту під стволом Тілт, Ридомиль голд, швидкої та Строби. Ці кошти також використовують для профілактичних обприскувань навесні і восени.

іржа

Грибкове захворювання, яке проявляється у вигляді рудувато-жовтих плям на стовбурі і гілках, вони швидко поширюються. Запримітити їх відразу складно, тільки на наступний рік вони знаходять насичений відтінок. При перших же ознаках рослина потрібно терміново лікувати.

З усіх різновидів найбільш схильні до два сорти ялівцю – козацький і віргінський.

Інфекція швидко поширюється

  • спочатку вирізають все інфіковані ділянки стерильним предметом, інакше інфекція ще більше рознесеться по всьому кущу-
  • потім проводять обробку крони і грунту під нею фунгіцидами – розчином мідного купоросу, бордоською рідиною або Ридомиль голд.

Для попередження повторного зараження необхідно обробити рослини комплексним добривом, до складу якого входять вітаміни.

всихання гілок

Таку назву болячка отримала завдяки здатності за короткий термін знищити всі гілки на рослині і привести до його загибелі.

Зазвичай інфікування відбувається навесні, грибок паразитує на всій поверхні крони. Спочатку хвоя жовтіє кінчиками, пізніше інфекція охоплює всю довжину голок. В результаті вона сохне і обсипається. Після цього кора стовбура і прилеглих пагонів покривається чорними плямами.

Найбільше схильні до цієї болячки – Скайрокет, Блю Карпет і Блю Стар.

Всі уражені частини на чагарнику вирізають, потім проводять обприскування крони одним з фунгіцидів. Зрізані місця обробляють розчином мідного купоросу.

Також необхідна профілактика навесні і восени – Ридомиль голд або Тілт.

Нектріевий рак

Ще одна небезпечна грибкове захворювання, починає вражати спочатку деревину, потім переходить на хвою. Голки масово жовтіють і обпадають, разом з ними розтріскуються пагони, всихають і рослина гине.

Реанімувати кущі неможливо – їх викопують і спалюють. На ранній стадії ураження вирізують хворі гілочки, крону і грунт під нею зрошують Тілт, скоріше, Байлетоном або Вектра.

Також важлива профілактика в начитав весни і пізньої осені розчином мідного купоросу, Фітоспорін або бордоською рідиною.

профілактика захворювань

Попередити захворювання завжди легше, ніж його вилікувати, тому потрібно слідувати простим заходам профілактики:

  • використовувати якісний посадковий матеріал-
  • дотримуватися схему висадки і терміни-
  • підтримувати ділянку в чистоті, вчасно поливати, удобрювати рослини і рихлити ґрунт між ними-
  • щовесни робити санітарну стрижку – вирізати всі пошкоджені морозами, вітрами і хворобами гілки-
  • обприскувати після зими (до початку сокоруху) і восени (за місяць до настання холодів) системними фунгіцидами-
  • восени необхідна глибока перекопування, щоб все личинки і інфекції вимерзли.

Корисні рекомендації

Корисні поради досвідчених фахівців допоможуть не тільки попередити пожовтіння хвої ялівцю, а й швидко реанімувати їх.

Для обробки від хвороб потрібно використовувати фунгіциди, від шкідників – інсектициди.

Для досягнення лікувального ефекту потрібно провести зрошення крони не менше двох разів з інтервалом в 10 днів. Кращий час – ранкові або вечірні години.

Не варто обприскувати в вітряну або дощову погоду, ефективність препаратів при цьому знижується-

Якщо рослина уражена грибковою інфекцією, необхідно спочатку вирізати хворі ділянки до здорової деревини, потім обприскати мідним купоросом, після висихання замазати олійною фарбою.

Швидко відновлює засобом вважається суміш з Епін, циркону – по 1 ампулі на 5 л води (обробляють кілька разів з інтервалом в 3-4 дні).

Чому ялівець пожовтів після зими і як можна врятувати рослина?

Ялівець або верес відноситься до вічнозеленим хвойним рослинам сімейства Кипарисові. Ягоди ялівцю використовуються для приготування страв, а також дуже часто з них виготовляють лікарські засоби. Незважаючи на велику кількість переваг, у чагарнику є і недоліки. Це дуже примхлива у догляді рослина.

Якщо на перший погляд може здатися, що з ялівцем НЕ буде клопоту, то на практиці це виявляється далеко не так. Багатьом садівникам, які займаються вирощуванням Вереса, знайома ситуація, коли після зими навесні хвоя починає жовтіти. Причин, чому це відбувається, може бути безліч. В першу чергу це розвиток захворювань і поява різних шкідників. Ще однією причиною, чому жовтіє хвоя, може бути неправильний догляд за чагарником.

хвороби ялівцю

Навесні хвоя може жовтіти через розвиток таких захворювань, як:

  • Шютте;
  • іржа;
  • Грибкові захворювання;
  • 4. Нектріевий і біаторелловий рак.

Детальніше варто розповісти про кожного з них.

Шютте – одне з найпоширеніших захворювань Вереса. Перша ознака – це пожовкла хвоя.

Потім вона відмирає і починає опадати. Вражає це захворювання, як правило, слабкі кущі, що ростуть в тіні або на дуже вологих ґрунтах. Виявити шютте можна на початку літа, коли на голках з`являються маленькі чорні суперечки, округлої форми. Якщо хвороба запущена, то голки приймають жовто-бурий окрас. Щоб запобігти хворобі, необхідно проводити профілактичні процедури. Для цього можна використовувати фунгіциди, наприклад, “Швидкість”, “Ридоміл Голд” або “Квадріс”. Обприскують кущі навесні і восени.

Іржа – ще одна поширена хвороба, яка вражає хвою. Збудниками іржі є базидіальних гриби. Характерна ознака іржі – це оранжево-жовті невеликі нарости, які з`являються на голках. Особливістю іржі є те, що для її появи потрібно два носія. Спори грибків вітром переносяться на листя яблунь, груш або горобини, де потім з`являються невеликі горбки зі спорами. Пізніше з них висипаються спори, які в подальшому і потрапляють на хвою. Оранжево-жовті нарости на хвої видно не відразу, а через два роки після появи захворювання.

Боротися з ним досить проблематично і не завжди це вдається. В першу чергу, необхідно позбутися від носія. Потім пошкоджені стебла Вереса обрізаються. Обрізати їх потрібно стерильним секатором, який в процесі потрібно обробляти спиртом. Для боротьби з іржею можна використовувати фунгіциди. Для профілактики можна використовувати добрива з імуномодулюючою ефектом.

Грибкові хвороби дуже часто не тільки псують зовнішній вигляд рослини, а й призводять до його загибелі. Активізуватися грибки починають навесні. Перша ознака появи хвороби – це всихання гілок, а голки стають жовтими і обпадають. На корі відзначається поява маленьких суперечка темного відтінку. Щоб позбутися від грибків, необхідно обрізати уражені гілки і частини кори. Потім кущ обробити фунгіцидами. Зрізи на гілках бажано обробити мідним купоросом. Здійснювати профілактичні процедури можна навесні і восени.

Нектріевий рак або біаторелловий рак викликають гриби. Як правило, грибниця розташовується на самій корі. Хвороба швидко поширюється по кущу. Гілки жовтіють, кора починає тріскатися. Потім на гілках з`являються виразки, після чого настає загибель рослини.

У тому випадку, якщо уражено більше половини чагарнику, то його врятувати не вдасться. Якщо вражена невелика частина, то хворі гілки необхідно обрізати, а сам верес обробити такими препаратами, як «Вектор», “Швидкість” або “Тілт”.

Щоб не допустити появи грибів, можна проводити двічі за один рік (восени і навесні) профілактичні процедури. Здорові кущі можна обробляти бордоською рідиною або Фітоспорін. У тому випадку, якщо кущ врятувати не вдалося, то потрібно на його місці замінити грунт, або ж продезінфікувати його.

Боротьба зі шкідниками

Досить часто причиною пожовтіння хвої є саме різні комахи. Найчастіше зустрічаються:

  • попелиця;
  • щитівка;
  • Павутинний кліщ;
  • пильщик;
  • Побеговая моль;
  • 6. галиця.

Попелиця висмоктує всі соки з Вереса, що затримує його розвиток. Гілки спочатку скручуються, а потім стане з`являтися жовтизна. Потрібно враховувати той факт, що якщо з`явилася тля, значить, з`явилися і мурахи. Саме з ними потрібно боротися в першу чергу. Для цих цілей можна використовувати мильний розчин. Перед тим як поливати гілки мильним розчином, грунт навколо кущів потрібно накрити, щоб розчин не проник до коріння. Процедуру слід повторювати кожні 10 днів, поки тля і мурахи не зникнуть.

Ще одним небезпечним шкідником є ​​Можжевельніково щитівка. Хвоя починає жовтіти на початку літа. В цьому випадку слід оглянути гілки на наявність маленьких коричневих личинок. Іноді з дуже важко помітити. Якщо на гілках личинок не дуже багато, то їх можна просто зчистити ножем. У тому випадку, якщо стан запущене, то чагарник необхідно обробити “Актара” або “фуфанон”.

Кліщ огортає тонкої павутинної гілки рослини, після чого хвоя починає спочатку жовтіти і покриватися коричневими плямами, а потім обсипатися. Особливо часто павутинний кліщ з`являється в посушливу погоду. Щоб запобігти його появі саджанці потрібно регулярно обприскувати з пульверизатора. Якщо на рослинах був виявлений кліщ, то чагарник необхідно обприскати настоєм кульбаби. Якщо кліщів дуже багато, то тоді можна використовувати акарициди.

Пильщик – це невелика зелена гусениця з чорною головою і чорними точками на тілі, який гризе хвою. Щоб позбутися від нього слід періодично перекопувати грунт і знищувати личинок. Сама рослина можна обприскувати “Карбофос”.

Як правило, побеговая моль харчується молодими пагонами, через що чагарник перестає рости. Від молі можна позбутися, якщо обприскувати верес інсектицидами з додаванням мінеральних масел.

Галлици відкладають свої личинки на гілках, які поїдають рослину, тим самим викликаючи розтріскування кори і пожовтіння голок. Уражені личинками гілки потрібно обрізати і спалити, а сам кущ обприскують інсектицидами.

Що робити, якщо пожовкла хвоя?

Для того щоб запобігти цій проблемі, можна заздалегідь проводити профілактичні заходи. Особливу увагу потрібно приділяти підготовці кущів до зими. Багато комахи віддають перевагу замовити в кущах ялівцю, а з настанням весни харчуватися соками рослини. У тому випадку, якщо хвоя почала ставати жовтої, необхідно терміново вживати заходів.

Що робити, якщо ялівець пожовтів після зими:

  • Для боротьби з грибами можна використовувати фунгіциди.
  • Різних комах і личинок можна знищити за допомогою інсектицидів, а кліщів – акарицидов.
  • Рослина рекомендується обробляти препаратами два рази з перервою в два тижні. Це забезпечить повне одужання Вереса.
  • Для обприскування бажано вибрати суху, безвітряну погоду.
  • Найсприятливіший час для проведення процедури – це ранок чи вечір, коли сонце не таке яскраве.
  • Від грибкових захворювань також відмінно підійде розчин мідного купоросу.

висновок

Ялівець – досить поширена рослина на території Росії. Багато садівники воліють вирощувати на своїх присадибних ділянках саме його. Але, перш ніж приступати до посадки чагарнику, потрібно знати про те, що це дуже примхлива рослина і йому потрібен постійний догляд. Якщо ж не доглядати за кущами, то дуже часто він піддається появі різних хвороб і комах.

Для того щоб не допустити розвиток хвороб, необхідно проводити профілактичні заходи: обприскувати ялівець фунгіцидами або мідним купоросом, регулярно потрібно оглядати чагарники на наявність пошкоджень і комах. Чим раніше буде виявлено захворювання, тим простіше буде його позбутися. Якщо ж у ялівцю після зими жовтіє і опадає голки, то потрібно терміново починати лікування, оскільки від багатьох хвороб в запущеній формі дуже рідко вдається позбутися. Рослина гине і його доводиться викопувати.

Ялівець пожовтів (сохне): що робити після зими, після посадки, причини, методи боротьби

Ялівець пожовтів — з такою проблемою часто стикаються шанувальники хвойної культури. Зміна кольору голок може бути викликано різними причинами, що залежать від пори року і умов.

Природна причина, чому жовтіє ялівець

Жовтизна на ялівці не завжди говорить про наявність захворювань. Хоча рослина вважається вічнозеленою, час від часу воно може набувати рыжеватую забарвлення внаслідок природної зміни хвої.

Відбувається цей процес зазвичай 1 раз в 4-5 років. Восени крона куща набуває жовтуватий відтінок і навіть починає обсипатися. З часу відновлення хвої займає 3-4 місяці, в середньому вже до весни ялівець відновлює яскравий зелений колір.

При природній зміні хвої ялівець жовтіє рівномірно

Якщо хвоїнки ялівця восени жовтіють і обпадають, потрібно уважно оглянути чагарник. При відсутності на голках і пагонах підозрілих наростів, чорних крапок і інших хворобливих ознак мова йде скоріше про природному процесі оновлення. А ось якщо хвойник не тільки пожовтів, але і почав рясно лисіти, його пагони повикривлялися, а на корі та голках виникли темні плями, причина виразно криється в захворюванні.

Про автора

admin administrator