Що не можна робити при роботі з мікрохвильовою піччю

Авторadmin

Що не можна робити при роботі з мікрохвильовою піччю

Чому не можна вмикати порожню мікрохвильовку і що буде якщо включити

Мікрохвильова піч – безперечний помічник на будь-якій кухні. Вона допомагає легко розморозити заморожені продукти, швидко розігріти готову їжу під час перекусу і, навіть, дозволяє смачно приготувати якісь елементарні страви за короткий проміжок часу.

Але далеко не кожен споживач знає, що будь-яку мікрохвильову піч, навіть найдорожчу, можна включати тільки в тому випадку, якщо всередині її кабіни щось лежить. І виробники нерідко пишуть про цей пункт безпеки в правилах експлуатації до приладу.

Чому ж так і чим загрожує протилежне? Давайте розбиратися. І для початку слід вникнути в те, як працює даний кухонний прилад при підключенні його до мережі.

Як же працює мікрохвильова піч?

У будь-якій СВЧ-печі за приладовою панеллю розміщується спеціальний високовольтний вакуумний прилад – магнетрон. Він дозволяє випромінювати електромагнітні хвилі довжиною від 1мм до 1м,

Завдяки тому, що внутрішні металеві стінки (в рідкісних випадках керамічні або емальовані) мікрохвильової печі відображають вироблене магнетроном і пущене надалі по хвилеводу магнітне випромінювання, відбувається якийсь вплив на додаткові молекули води та інші елементи з позитивними, і негативними зарядами. Таким чином активізується процес виділення тепла, який і дозволяє швидко нагріти продукти в мікрохвильовій печі зсередини.

Чому не можна вмикати порожню мікрохвильовку і що буде якщо включити?

Мікрохвильова піч у включеному стані продукує певне електромагнітне випромінювання, яке в обов’язковому порядку має поглинатися всередині кухонного агрегату якимись продуктами.

Якщо нічого не розмістити всередині СВЧ-печі перед її включенням, то може статися наступне: вироблені магнетроном мікрохвилі не зустрінуть на напрямку свого руху ніяких перешкод всередині замкнутого поля і продовжать спокійно рухатися далі. На їх шляху виникне внутрішня металева стіна приладу і вони обов’язково відіб’ються від неї. Таким чином, мікрохвилі будуть переміщатися від стінки до стінки СВЧ-печі, всередині її простору, повертаючись по хвилеводу в магнетрон і назад, до тих пір, поки не спрацює попередньо встановлений таймер і мікрохвильова піч не відключиться сама.

Зовні, цей процес буде виглядати, як звичайна робота запущеної СВЧ-печі: не буде різко іскор, галасливих тріщин або якогось шипіння. Але за фактом, такий рух сконцентрованого потоку мікрохвиль всередині порожнього простору буде мати великий вплив на роботу основних деталей мікрохвильової печі. А це, в свою чергу, призведе до швидкої поломки магнетрона і виходу кухонного агрегату з ладу.

Якщо ж зламається магнетрон, то лагодити поламану СВЧ-піч вже не буде мати ніякого сенсу. Вартість такого ремонту буде дуже великою і обійдеться ненабагато дешевше за сумою, ніж купівля нового пристрою подібного типу в магазині.

Часто люди вмикають мікрохвильову піч, не поклавши нічого всередину, для того, щоб перевірити, працює вона чи ні від електричного обладнання. Не варто ні в якому разі робити цього, якщо ви не бажаєте витрачатися на нову СВЧ-піч знову. Для перевірки працездатності мікрохвильової печі краще використовувати скляну склянку, наповнену зсередини водою: якщо вона підігріється в СВЧ-печі, значить з кухонним агрегатом все в порядку.

До речі, підігрів будь-яких продуктів, ніж сумарна вага становить менше двохсот грам, теж вважається включенням мікрохвильової печі вхолосту. Особливо цей момент стосується невеликих бутербродів або пиріжків, які багато людей ставлять розігрівати в піч в кількості однієї штуки. Чому так? Все елементарно: така їжа занадто мала за своєю вагою і обсягом для того, щоб повністю поглинути виробляються магнетроном електромагнітні хвилі. І частина з них все одно буде відбиватися від стінок кухонного агрегату.

Деякі мікрохвильові печі з розширеним функціоналом мають у програмному меню таку опцію, як «очищення пором», що дозволяє на якийсь час вмикати мікрохвильовку порожньою. Але навіть при виборі даного режиму роботи, всередині приладу обов’язково розміщується спеціальний контейнер, наповнений звичайною водою.

Чи небезпечні мікрохвилі, які виділяє СВЧ-піч при роботі?

Багато хто, можливо, зададеться цим питанням, прочитавши про магнітне випромінювання вище. Але не варто переживати почім даремно: науково доведено, що всі хвилі, що виділяються мікрохвильовою піччю при роботі, абсолютно не небезпечні для користувачів даного пристрою. Але це тільки якщо кухонний прилад експлуатується відповідно до доданої до нього інструкції користувача.

Електромагнітне випромінювання не становить ніякої небезпеки для навколишнього середовища завдяки щільно закриваються дверцята і системі блокування, встановленої в більшості моделей СВЧ-печей. Але навіть якщо хвилі якимось чином зможуть проникнути назовні, то вони моментально розчинятися в просторі, не встигнувши чинити якогось негативного впливу. Якщо говорити про їх вплив на розігрівану їжу, то і для неї самі хвилі не небезпечні, оскільки вони відносяться до неіонізуючих випромінювань і не можуть чинити радіоактивного впливу на предмети.

Набагато небезпечніше мікрохвиль і магнітного опромінення, для користувачів СВЧ-печей є ймовірність отримати опік, схопивши підігріту тарілку або чашку голими руками. Тому дістаючи продукти з мікрохвильової печі, не варто забувати користуватися спеціальними прихватками або силіконовими рукавицями.

7 головних заборон під час використання мікрохвильової печі

Одним із найпопулярніших “помічників” для кожної домогосподарки є мікрохвильова піч. Вона є в кожному будинку, адже це безперечно, незамінна річ на кухні, яка багато в чому полегшує життя всым членам родини. Щобільше, у ній можна не тільки розігрівати їжу, а й готувати деякі страви, наприклад піцу.

Однак, щоб уберегти свою помічницю від поломки, важливо знати деякі правила поведінки з нею. Що категорично не можна робити з мікрохвильовою піччю, повідомляє “РБК”.

Що не можна робити в мікрохвильовій печі

  • Стерилізувати банки. Порожні скляні банки категорично заборонено ставити в мікрохвильову піч, адже техніка може перегрітися і згоріти.
  • Сушити сухарі. У мікрохвильовій печі можна розігрівати лише ті продукти, в яких є хоч трохи вологи. Якщо в ній сушити сухарі, горіхи, насіння або готувати сухофрукти, то майте на увазі, що незабаром вам знадобиться нова мікрохвильова піч.
  • Ставити пластик. Пластикові контейнери при нагріванні виділяють небезпечні токсини, які можуть нашкодити вашому здоров’ю.
  • Ставити посуд із сріблястим або золотистим малюнком. Фарба таких відтінків у складі може містити метал. При нагріванні це може призвести до виникнення іскри, що може закінчитися коротким замиканням або поломкою мікрохвильової печі.
  • Гріти фольгу. Якщо нагрівати їжу, яка знаходиться у фользі, вона залишиться холодною, а ось внутрішні частини мікрохвильової печі — перегріються.
  • Ставити дуже холодні тарілки та чашки. У такому випадку посуд під час нагрівання може розколотися.

Про автора

admin administrator