Де знаходиться сон трава

Авторadmin

Де знаходиться сон трава

Все про сон-траву: опис найпопулярніших видів, правила догляду та розмноження

Така квітка, як сон-трава, користується неабиякою популярністю у садівників. Це й не дивно, адже вона розквітає одною з перших. Ранньою весною, як тільки сходить сніг, а земля трохи прогрівається, з землі показуються ніжні та дуже красиві квіти. Сон-траву ще іноді називають прострілом. Ця назва даній рослині дуже підходить, а також її називають ще вітрогонкою та проліском. Виростити таку красу на ділянці нескладно, потрібно лише знати деякі важливі моменти.

Трохи про рослину

Простріл є представником сімейства Лютикових. Вся рослина — стебла, листя, а також її бутони, мають дрібне опушення, що робить її зовнішній вигляд вельми незвичайним. У природному середовищі простріл можна зустріти в європейських країнах, Америці, Забайкаллі, на Кавказі, а також на Далекому Сході. У нинішній час у природних умовах сон-траву можна зустріти нечасто, ця рослина навіть занесено у Червону книгу, як та, що зникає.

Це сталося у значній мірі через те, що найменше пошкодження кореневої системи прострілу часто веде до загибелі рослини. Одне кореневище дає дуже велику кількість квітів. Бутони закладаються з осені. Висота рослин варіюється у залежності від сорту та може бути у межах 10-35 см. Листя прострілу перисте, сильно розсічене, покрите дрібним пушком.

Починає цвітіння сон-трава з березня по квітень, у залежності від сорту та погодних умов. Після завершення цвітіння утворюються численні насіння, які важливо своєчасно зібрати, щоб вони зберегли свою максимальну схожість. Насіння прострілу дуже ворсисті, трохи схожі на насіння кульбаби. Коли насіння прострілу дозрівають, вони розлітаються від найменшого подиху вітру.

Види сон-трави та популярні сорти

Сон-трава має близько 45 видів. Більшість сортів даної рослини мають квіти фіолетового відтінку. Але є серед них також сорти з білими, рожевими, жовтими, червоними та коричневими квітами. Розглянемо найбільш поширені з них:

  • Простріл весняний має досить компактні розміри. Його кущики у дорослому віці не перевищують 40 см у діаметрі. Квіти у нього красивого світло-фіолетового відтінку з перламутровим відливом. Цвітіння дружне та рясне.
  • Для прострілу жовтого коліру характерне яскраве забарвлення. Його квіти яскраво-жовтого кольору, зі штрихами синього відтінку по зовнішній стороні ніжних пелюсток не можуть залишитися без уваги. І це при тому, що висота рослини не перевищує 20 см.
  • Китайський вид цієї рослини у висоту досягає 25 см. Квіти у нього мають темно-пурпурові або фіолетові пелюстки, а по їх центру знаходяться численні тичинки яскраво-жовтого кольору. Навіть під час піку цвітіння вони повністю не відкриваються, тому їх форма дуже нагадує дзвіночки.
  • Простріл Костичева має квіти рожевого відтінку. У природних умовах цей вид росте на бідних кам’янистих ґрунтах. Висота рослини близько 20 см, при цьому діаметр квітів може досягати 6 см.
  • Луговий простріл є найбільшим серед своїх «родичів». Його висота може бути близько 35 см. Квіти його бувають червоного, фіолетового, або бузкового відтінків.
  • Простріл звичайний є найбільш поширеним, він має найбільшу кількість сортів. Всі вони є дуже різноманітними. Їх квіти можуть бути як простими, так і махровими. Висота рослини близько 30 см, а у ширину кущик може наростати до півметра. Квіти даного виду можуть бути самих різних відтінків.

Розглянемо найбільш популярні сорти прострілу.

  • Сон-трава сорту Papageno. Має досить великі квіти діаметром близько 8 см. Вони білого кольору, а їх пелюстки злегка розсічені по краях, що надає квітам обсягу та легкості.
  • Сорт Papageno black. Має такі ж характеристики, як і Papageno, але його квіти має темно-лілового відтінку.
  • Сон-трава сорту White Swan. Володіє великими квітами сніжно-білого кольору.
  • Простріл Mrs van der Elst. Має ніжно-рожеві квіти у формі дзвіночків, діаметр яких близько 9 см.
  • Простріл під назвою Rote Glocke. Має дуже цікаву форму бутонів, схожу на тюльпани. Вони при розпусканні мають насичений червоний колір, але у міру цвітіння трохи змінюють своє забарвлення та стають більш блідими, практично рожевими.
  • Сорт Pinwheel dark red shadows. Квіти досить великі, червонувато-фіолетового забарвлення. Вони мають форму дзвіночків та повністю не розкриваються навіть у пік свого цвітіння.

Посадка сон-трави та догляд

Простріл цілком можна віднести до невибагливих рослин, але деякі умови для його пишного цвітіння все ж потрібні. Сон-трава віддає перевагу відкритим сонячним ділянкам з хорошим дренажем. Це дуже важливо, оскільки надлишок та застій вологи для рослини є згубним. Найкраще для вирощування прострілу підходять піщані ґрунти. Якщо ґрунт на ділянці важкий, перед висадкою прострілу потрібно перекопати його та додати трохи торфу та піску.

На одному та тому ж місці ця рослина може рости більше двадцяти років, тому потрібно правильно підібрати для неї місце. Відстань між рослинами повинна бути не менше 40 см. При посадці прострілу потрібно стежити за тим, щоб його коренева шийка не була поглиблена, а перебувала на рівні ґрунту. На дно посадкової ями бажано укласти дренажний шар. Протягом теплого періоду року потрібно регулярно видаляти бур’яни та розпушувати ґрунт під рослиною. Можна замульчувати рослину, це дозволить зберегти вологу та запобіжить сильному зростанню бур’янів.

Але робити це потрібно поверхнево та дуже акуратно, щоб не пошкодити тонкі корінці, які досить сильно розростаються у сторони. Простріл є досить посухостійкою рослиною, тому частих поливів вона не потребує. У посушливий період з тривалою відсутністю дощів слід поливати рослини теплою водою. Причому молоді рослини слід поливати частіше, ніж дорослі.

Сон-трава добре реагує на підживлення, тому ранньою осені бажано внести добрива з підвищеним вмістом азоту. А ось у літньо-осінній період слід застосовувати добрива з підвищеним вмістом калію та фосфору, при цьому азоту має бути незначна кількість.

Якщо не планується збір насіння, краще обривати вітцвівші квіти. Це дозволить зробити період цвітіння більш тривалим. Та й кущик наростить великі розміри, адже йому не потрібно буде витрачати сили на визрівання насіння. Дорослі кущі прострілу є досить морозостійкими, ніякого укриття на зиму вони не потребують. А ось молоденькі кущики перші пару років їх зростання бажано накривати лапником — це послужить надійним захистом від їх вимерзання.

Розмноження сон-трави

Коренева система сон-трави облаштована таким чином, що будь-які пересадки є значним стресом для рослини. Тому пересаджувати його з місця на місце вкрай небажано, простріл може загинути внаслідок подібних маніпуляцій. А ось сон-трава, що була вирощена у контейнері, добре приживається при висаджуванні її у відкритий ґрунт. Тому сон-траву розмножують зазвичай насіннєвим способом.

Висів насіння роблять у кінці лютого або у перших числах березня. При цьому важливо підібрати підходящу ємність, щоб розсаду не довелося пересаджувати по мірі росту — вона може не прижитися. Контейнер наповнити пухким живильним ґрунтом, висіяти насіння та організувати посівам тепличні умови. Періодично тепличку слід розкривати та провітрювати. Оптимальною температурою для проростання насіння є +22 . + 25 ° C. Зазвичай сходи з’являються через 14-28 днів. Це залежить від якості насіння, сортових особливостей, умов зростання, а також інших факторів.

Розсада росте досить швидко. У відкритий ґрунт її висаджують, коли вже встановиться стабільне тепло, не раніше кінця травня. Перші квіти на рослині, яке було вирощено з насіння, можна буде побачити вже наступної весни. Але іноді трапляється і так, що першого цвітіння доводиться чекати більше трьох років.

Іноді практикують висів насіння відразу у відкритий ґрунт зразу ж після їх збору, приблизно у серпні. Але при цьому потрібно підтримувати ґрунт у місцях посіву у вологому стані та забезпечити крихким сходам належні умови. А у відкритому ґрунті це зробити досить непросто.

У будь-якому випадку вирощування сон-трави з насіння є дуже захоплюючим заняттям. А все тому, що під час цвітіння різні сорти здатні перезапилюватися між собою, і яке забарвлення буде у рослин, отриманих з насіння, залишається загадкою до моменту появи квітів.

Хвороби та шкідники

Така рослина, як сон-трава, є стійкою рослиною до різних захворювань, але іноді такі неприємності все ж трапляються. Найбільш небезпечним для прострілу є таке захворювання, як «чорна ніжка». Вилікувати цю напасть дуже складно, часто вона стає причиною загибелі рослин. Вражає вона зазвичай молоді, ще не достатньо зміцніли рослини. Тому перед висадкою розсади слід обов’язково обробити ґрунт препаратом-фунгіцидом. Періодично слід повторювати подібні обробки ґрунту навколо рослин.

З шкідників найбільшу небезпеку для прострілу представляють слимаки. Вони є досить ненажерливими, тому важливо своєчасно виявити проблему. Для боротьби з ними застосовують спеціальні препарати-інсектициди. Іноді у зимовий період коріння сон-трави можуть під’їдати миші. Тому слід проводити профілактичні заходи по боротьбі з гризунами на ділянці.

Вирощування такого первоцвіту, як сон-трава, на своїй присадибній ділянці під силу кожному, оскільки це зовсім нехлопотно заняття. Головне спочатку вірно вибрати для неї місце та посадити, дотримуючись усіх правил. Тоді протягом багатьох років ранньою весною на ділянці будуть радувати чарівні квіточки-дзвіночки.

Рослини НПП «Голосіївський». Сон лучний (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.) та сон розкритий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

Сон-трава – мабуть, одна з найбільш яскравих ранньовесняних рослин. Латинська назва роду походить від слова «пульсате», що означає «приводити в рух, дзвонити». Дійсно, квітки сону, наче дзвони, розхитуються від поривів вітру. На території національного природного парку «Голосіївський» зростає два види цих напрочуд чарівних та тендітних рослин.

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

Сон лучний, або чорніючий (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.)

Сон лучний, або чорніючий, або богемський (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.)
Сон лучний – багаторічна трав’яниста рослина 10-30 см заввишки з товстим кореневищем та прикореневими листками. Квітконосне стебло з покривалом із зелених, зрослих при основі листочків, має поодинокі квітки на верхівці. Квітка повисла, темно-фіолетова, дзвоникоподібна, цвіте до розпускання листків в квітні-травні. Листки з’являються після квітування. Вони зібрані біля стебла у прикореневу розетку. Пухнасті плодики складаються з багатьох сім’янок.

В Україні сон лучний поширений в більшості регіонів, переважно у соснових лісах, на лучно-степових та степових схилах.

Сон лучний, або чорніючий (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.)

В НПП «Голосіївський» сон лучний поширений значно менше, ніж інший представник родини – сон розкритий. Рослина зустрічається у соснових лісах південної частини НПП та Святошинсько-Біличанському масиві, особливо любить відкриті ділянки, узлісся та молоді посадки.

Зривання на букети або з метою пересадки призводить до зникнення цієї рослини. Сон лучний занесений до Червоної книги України.

Сон лучний, або чорніючий (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.)

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)
Сон розкритий – багаторічна трав’яниста рослина 7-15 см заввишки з вертикальним кореневищем, від якого зростає невисоке прямостояче квітконосне стебло з поодинокими квітками на верхівці. Велика дзвоникоподібна лілово-бузкова квітка різноманітних відтінків вкрита пухнастими листочками. Прикореневі листки на волосистих черешках з’являються після цвітіння. Стеблові листки утворюють покривало і сильно волосисті. Квітує у квітні-травні, швидко відцвітає, а листя залишається протягом літа. Після запилення комахами квітка перетворюється у пухнасті кульки, які мають багато сім’янок.

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

В Україні територіально поширений менше, ніж сон лучний (головним чином, в Лісостепу, рідше на півдні Полісся та в Степу), але може зустрічатись досить великими групами.
В НПП «Голосіївський» сон розкритий трапляється в соснових та сосново-дубових лісах південної частини парку та в Святошинсько-Біличанському масиві. Зустрічається частіше, ніж сон лучний, і зазвичай більшими групами. Як і сон лучний, полюбляє відкриті ділянки, узлісся, молоді посадки, піщані пагорби.

В останні роки в Європі та Україні спостерігається скорочення поширення цього виду. З 2009 року сон розкритий включений до Червоної книги України, а також занесений до Додатку 1 Бернської конвенції і охороняється на міжнародному рівні.

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

За матеріалами науково-популярного видання від співробітників НПП «Голосіївський»: Первоцвіти. Тендітна усмішка весни НПП «Голосіївський»/ О.І. Прядко, Р.Я. Арап, О.В. Крижановська (Волохова), О.Т. Крижановська, – К.: НУБіП України, 2014. – 81 с.

Фото: Олег Година

Сон лучний, або чорніючий (Pulsatilla pratensis (L.) Mill. s.l.)

Сон розкритий, або широколистий (Pulsatilla patens (L.) Mill.)

Про автора

admin administrator