Як швидко обскубти качку від піря в домашніх умовах

Авторadmin

Як швидко обскубти качку від піря в домашніх умовах

Зміст:

Як обскубти качку швидко і легко: 3 способи

Знати, як обскубти качку правильно в домашніх умовах, повинен не тільки фермер, а і міський житель; ніколи невідомо, коли це вміння може стати в нагоді. Адже зараз можна придбати на ринку свіжу качку, ще не ощипанную. Не розгубитися і провести цю процедуру за всіма правилами вам допоможе наша стаття.

Перед тим, як ми перейдемо до розбору конкретних методів общипування пір’я у качок, зверніть увагу на загальні правила і рекомендації.

Загальні рекомендації

Отже, не варто займатися ощипыванием відразу після забою качки, за словами фахівців, необхідно почекати мінімум 2-3 години. Ця пауза дасть вам можливість зберегти шкіру, оскільки підшкірний жир за цей час застигне. Починати обскубування найкраще з великих пір’я, наприклад, із крил і хвоста, поступово, по мірі очищення, переходячи до дрібних. Висмикувати пір’я необхідно у напрямку їх росту і ні в якому разі не проти. У багатьох джерелах можна зустріти зворотну інформацію, але досвідчені птахівники рекомендують скубти саме так, так як це дозволяє максимально захистити від травми ніжні ділянки шкіри. Але зверніть увагу, що ці рекомендації поширюються тільки на великі пір’я, дрібні ж можна скубти як по напрямку росту, так і проти.

Після позбавлення від пір’я на шкірі може залишитися легкий пушок, його краще всього видаляти тупим ножем. Маленька порада від досвідчених фермерів: щоб пух не летів на всі боки і не заважав вам працювати – перед ощипыванием його необхідно скропити водою.

Ознайомившись поверхнево з даною процедурою, давайте дізнаємося більш конкретно про те, як обскубти качку правильно і які методи краще застосовувати.

Сухий метод

Сухий метод вважається найбільш простим і доступним методом общипування. Якщо знати кілька правил і нюансів, то цю процедуру можна зробити максимально швидко і без особливих зусиль. Цікаво, що саме цим способом мисливці общипують дичину, так як вважають, що птицю краще всього скубти, поки вона тепла.

Пам’ятайте, що найголовніше – це не пошкодити при ощипывании ніжну шкірку качки, інакше вона почне разлезаться і виконати процедуру буде набагато складніше, а в деяких випадках і неможливо.

Отже, розглянемо, як швидко обскубти качку:

  • Качку розмістіть на заздалегідь розстеленій газеті або простирадлі, і починайте висмикувати всі самі великі пір’я. Краще всього починати з крил і хвоста, поступово переходячи до спини. Скубти, як вже було сказано вище, краще всього за напрямком росту пір’я, так як це мінімально зашкодить ніжну шкіру качки.
  • Груди і шию необхідно скубти в останню чергу, так як тут ростуть самі дрібні пір’я.
  • Після общипування на шкірі у качки залишиться дрібний пух, руками його видалити практично неможливо, тому рекомендуються наступні 2 способи: видаляти тупим ножем або обсипати тушку качки борошном і обпалити. Над вогнем тушку необхідно тримати не довше 2 хвилин, інакше почне плавитися підшкірний жир і шкіра згорить.
  • У завершенні тушку добре обмивають під проточною водою і очищають від кіптяви.

Це безперечно найлегший варіант того, як швидко обскубти качку.

Гарячі способи

Гарячі способи общипування також поширені серед утримувачів птиці. Але після гарячого общипування птицю рекомендується відразу ж приготувати, так як після обшпарювання м’ясо швидко псується. При сухому видалення пір’я ви можете помістити тушку птиці в морозильну камеру на тривалий час.

Ошпарювання

Найвідоміший гарячий спосіб общипування – це з допомогою обшпарювання тушки.

Зверніть увагу, що відразу після забою приступати до ощипыванию не потрібно. Повинно пройти мінімум 4 години. Після закінчення цього часу можна сміливо приступати до процедури.

  • Підігрійте воду до 80 градусів у великій каструлі або казанку. Зверніть увагу, що вода не повинна кипіти, інакше шкіра на тушці просто полопается і обскубти пір’я буде практично неможливо.
  • Занурте качку в каструлю не більше ніж на одну хвилину.
  • Потім приступайте до процедури общипування. При застосуванні даного способу пір’я будуть легше видалятися, якщо ви будете скубти проти їх росту.
  • Починайте обскубування з крил, переходячи на хвіст. І в останню чергу видаляйте пух і пір’я з грудей, спини та шиї.
  • З тією ж метою, що і в першому варіанті, тушку необхідно обпалити.
  • Ретельно промийте, видаліть з’явилася кіптява.

Даний метод общипування качок має незначний мінус: після обшпарювання гарячою водою м’ясо качки набуває червоний колір.

З допомогою мішка

Досить поширений спосіб общипування качки з допомогою мішка. Для цієї процедури вам знадобиться мішок, краще всього тканинний, тазик і праска.

Отже, розглянемо докладно, як обскубти качку з допомогою цього методу:

  • Тканинний мішок замочіть хвилин на 10-15 в киплячій воді.
  • Після закінчення цього часу мішок дістаньте і добре відіжміть, щоб з нього не стікала вода.
  • Тушку качки помістіть в мішок, добре зав’яжіть його і занурте на 5-7 хвилин в таз з гарячою водою.
  • Поки качка знаходиться у воді, нагрійте до максимальної температури праска, і потім починайте добре прасувати тушку птиці через мішок (попередньо витягнувши її з тазу, звичайно ж). Ви повинні зробити це максимально ретельно, щоб не було складок. Все це значно спростить процедуру общипування.
  • Після того, як ви прогладили качку, дістаньте її з мішка і починайте скубти.

Іноді виникає питання: а як обскубти качку даними способом, якщо немає під рукою праски. Застосовувати цей спосіб можна й без прасування; дана процедура трохи прискорює обскубування, але якщо праски немає, то ви спокійно впораєтеся і без нього. Єдиний нюанс — качку у воді можна потримати трохи довше.

Гарячі способи досить травмоопасни, адже дуже легко обпалити руку гарячу птицю або воду. Будьте максимально уважні, коли опаливаете качку. Вона не повинна загорятися. Також досвідчені фермери рекомендують тримати тушку щипцями, щоб не обпалити собі руки.

Відео «Обскубування качки з допомогою обшпарювання»

У ролику ви можете побачити, як общипують качку після обшпарювання її окропом.

Зберігаємо пух

Не поспішайте викидати общипані пір’я і пух. Адже це дуже цінний матеріал, з нього виготовляють наповнювач в подушки, ковдри і навіть усіма улюблені пуховики.

Пух водоплавних — найцінніший, оскільки він володіє хорошими теплоізоляційними якостями. Термін придатності качиного пуху – близько 10 років.

Щоб зберегти пух, після общипування його необхідно промити під теплою водою з додаванням невеликої кількості прального порошку. Найкраще пір’я замочити в мильній воді на кілька годин. За цей час з пуху зникнуть залишки качиного жиру, неприємний запах і бруд. Після прання добре промийте пух під прохолодною водою, потім ретельно відіжміть.

Складіть пух в мішок і повісьте сушитися. Зверніть увагу, що приміщення повинно добре провітрюватися і бути сухим, щоб пух не загнил. Якщо є можливість, повісьте пух сушитися на сонці. Періодично радиться струшувати пір’я.

Тепер, ознайомившись з нашою статтею, ви знаєте все про те, як скубти качок легко і не прикладаючи особливих зусиль.

Відео «клітки для курей своїми руками»

У ролику чоловік показує, як виготовити машину для общипування птахи, і демонструє її роботу.

Як правильно і швидко обскубти качку в домашніх умовах?

Розведення качок стало популярним напрямком домашнього птахівництва. М’ясо цих птахів славиться поживністю та смаковими якостями. Однак перед приготуванням потрібно попередньо обскубти качку. Зробити це можна в домашніх умовах, використовуючи один із способів. Процес обскубування непростий і вимагає підготовки. Однак очистити і обробити свійську птицю під силу навіть фермеру-початківцю. Потрібно вивчити покроковий опис процесу або поспостерігати за роботою досвідченішої людини.

Тонкощі швидкого обскубування

Процедура обскубування качки, як правило, потребує певних знань та навичок. Для очищення пташиної тушки використовуються різні способи. Можна зробити це традиційними, і альтернативними способами. Вибирає сам фермер, виходячи з таких факторів:

  • числа забитих пернатих;
  • наявності інструментів та пристроїв;
  • персональних переваг.

Для видалення пір’я з тушки слід озброїтися необхідним роботи інструментом. Перед тим як почати обскубувати забиту качку, важливо приділити увагу основним тонкощам цього процесу:

  • Головне правило — не забивати птаха, який переживає сезонний линяння. У цей період пір’я витягується з тіла качки насилу.
  • Відразу після вибою краще прибрати тушку в холодне місце , де підтримується температура не вище +5 ℃. У цьому випадку качине м’ясо стане ароматнішим і сухішим, оскільки випарується надлишок вологи. Крім того, трохи застигне жир. Тримати пташину тушку у холоді рекомендується 2–3 години.
  • Саму процедуру очищення забитої качки краще проводити просто неба , наприклад, у дворі. При обскубуванні, як правило, буває багато сміття.
  • Спочатку висмикують пір’я з хвоста та крил, а потім зі спини та грудей. Однак, якщо при забої не було крові, почати допустимо і у зворотній послідовності. Тобто насамперед очистити спинку, потім груди, а вже після цього крила та хвіст.
  • Рухи рекомендується спрямовувати по лінії зростання оперення. Особливо це правило стосується великого пір’я, дрібні тягнуть у будь-якому напрямку.
  • Висмикувати пір’я потрібно пучками, а не по одному.
  • Важливо діяти впевнено та твердо , плавні та обережні рухи тут не годяться, інакше процедура затягнеться на кілька годин.

Крім негайної доставки додому у вихідному вигляді, є два варіанти розвитку подій:

  1. З ощипом пір’я . Найчастіше використовується для зберігання в дорозі та транспортування додому, особливо у випадках з великою кількістю тушок.
  2. З видаленням шкіри разом із пір’ям . Більше підходить для приготування у полі.

У будь-якому випадку з дикою качкою варто дотримуватися кількох правил:

  • санітарія . Дичина в процесі життя плаває в ставкових водах, мажеться брудом, заводить комах у пір’ї. Нерідко видобуток господареві приносять собаки у своїх зубах. Тому перше правило мисливця – помити качку, почистити від фекалій і землі, що налипла (особливо приділити увагу підхвостової області). Також птаха потрібно оглянути на предмет паразитів, шкірних наростів, грибкових висипів. Їхня наявність говорить про хворобу особини. Їсти таке м’ясо не рекомендується;
  • час зберігання . Якщо температура повітря нижче +5С, її у будь-якому вигляді можна зберігати до 5 днів без холодильника. Інша погода обов’язково потребує використання холодильника;

Переносний холодильник для зберігання дичини

Ціни на сумки-холодильники

  • видалення кулі . Дріб або одиночну кулю варто вийняти відразу після миття качки. Навколо поранення буде випалений шматочок м’яса, який здатний зіпсувати смак усієї туші. Пошуки місця влучення полегшує найпростіший і маленький металошукач. М’якуш з кулею вирізують акуратним колом. Отриману дірку промивають ще раз чистою водою.

З качки потрібно вирізати кулю

Тільки після перевірки за всіма факторами птицю можна помістити на зберігання або розпочати обробку.

Видалення пір’я зі шкірою

Зняти пір’я разом зі шкірою швидше і легше, особливо якщо йдеться про польові умови. Мисливці зі стажем також радять використовувати цей метод, якщо шкіра качки має явний помаранчевий відтінок. Такий колір свідчить про те, що птах харчувався переважно молюсками. Значить, шкірка особи матиме багато жиру і віддаватиме присмаком свинини.

Свіжування можна проводити відразу після забою або після часу.

Потрібно підготувати кусачки та гостро заточений ніж. Алгоритм роботи виглядає так:

Крок 1. Зрізати ноги. Надріз проводять максимально близько до корпусу. Зручно використовувати кусачки, але можна обійтися ножем. Викидати цю частину тіла необов’язково. З неї виходить наваристий смачний бульйон.

Крок 2. Відокремити крила. Шматочками підвертають ближній до тулуба суглоб, він відокремлюється і єдиним кріпленням залишається шматок шкіри. Фінальний зріз здійснюють ножем, захоплюючи пахву. Деякі вважають за краще розривати з’єднання руками. Як варіант, ампутувати крайню частину крил, підрізати шкіру від краю частини, що залишилася, до пахвової западини. Повністю зрізані крильця підходять для бульйонів. У верхній фаланзі є м’ясо, тому її можна смажити та запікати.

Крок 3. Визначити грудну кістку. Укласти птаха на спину, промацати грудку. Виявивши кістку із зусиллям натиснути на неї. Шкіра почне відокремлюватися, її легко підхопити пальцями і надсікти. Полегшити пошуки потрібної кісточки допоможе попередній ощип частини пір’я з грудини. З ними намацати твердість складніше, оскільки вони виробляють м’яку «подушку».

Грудна кістка вказана на малюнку за № 19

Крок 4. Відокремити шкіру. Руками потягнути покрив від грудей у ​​різні боки, за принципом зняття піджака. Пальці просуваються у надріз, зроблений раніше. Якщо його не було, шкіру рвуть сильнішим та різкішим натягом. Птах повинен лежати на чистій твердій поверхні (не класти на голу землю). У випадках з відсутністю імпровізованого столу, общипуючий притискає качину тушку спинкою до своїх грудей і поступово стягує шкіру на себе як сорочку.

Шкіру знімають від грудної клітки

Ціни на ножі для обробки м’яса

Ніж для обробки м’яса

Крок 5. Зняти шкіру. Після відокремлення від грудки покрив продовжують тягнути з плечових суглобів, відгинають біля хвоста. При цьому хвостові пір’я не видаляють. Пари крил і ніг вже відрізані, пахви надсічені, тому «панчоха» зніматиметься без зайвих зусиль до самої шиї. Як правило, ніж вже не потрібний, хоча шкіра досить щільна і липка. Процес проводять без різких рухів, обережно.

Порядок зняття шкіри з пір’ям

Отриману шкірку можна викинути або використати для виготовлення опудала. М’ясо слід промити, приготувати чи відправити на заморожування.

Ощипування відразу після забою

Видалення пір’я зі свіжоубитої дичини воліє більшість мисливців. Це зручно з точки зору чистоти в будинку, заморозки та охолодження у переносному устаткуванні. Крім того, багато хто знає, що хрумка шкурка на смаженій або копченій качці – ласощі гурманів. Вона не дає витікати жиру і висушувати м’ясо вогнем, зберігає специфічний аромат, заради якого і починається гонка за птахом.

Стандартно процес протікає звичайним сухим способом. Потім тушу обпалюють на багатті, зрізають голову, лапи, нижню фалангу крил, потрошать. Напівфабрикат відправляють у коптильню, на багаття чи рожен, у казанок.

Качки обскубані в польових умовах сухим методом

Проте, досвідчені добувачі не люблять витрачати багато часу на вищипування пір’я в польових умовах. Вони вважають за краще використовувати віск, замість пінцета і пальців. Операція відбувається набагато швидше. Вдаватися до допомоги цієї хитрощі можна і в домашніх умовах.

Качки перед восковим ощипуванням

  • великий котел із окропом;
  • аналогічний котел із холодною водою;
  • шматок парафінового воску;
  • ніж та кусачки.

Інструменти, необхідні для обскубування качки відразу після забою

Парафін можна купити в магазинах типу «Полювання та риболовля», лавках з товарами для хобі та відділах з манікюрним приладдям. На кожного птаха потрібно 1 невеликий брусок (близько 10 на 10 см). Поетапно восковий ощип виглядає так:

Крок 1. Видалити ноги та крила. Застосовувати звичайний метод за допомогою кусачок та ножа. За необхідністю ці частини можна залишити на місці для подальшої ідентифікації виду тушки. Деякі мисливці радять залишати ноги, щоб тримати качку за них під час подальших етапів обробки.

Крок 2. Висмикнути кермо з хвоста і махове з крил (якщо вони залишені). Смикати треба по зростанню. Вони піддаються навіть рукам без пінцету.

Крок 3. Обскубти найбільше пір’я з тіла проти зростання. Відтягувати та відривати краще зчепленням великого та вказівного пальця. Тимчасово відкласти тушку на чисту поверхню.

Крок 4. Приготувати котелки, повні щойно закипілої та холодної води.

Крок 5. Місткість з окропом прибрати з вогню. Розплавити у ній блок воску. Потрібний стан – коли тонка плівка парафіну виринає на поверхню.

Віск для ощипування з мисливського магазину

Крок 6. Занурити дичину. Швидким рухом занурити качку у шар воску, що зібрався на поверхні. Бажано не розірвати плівку парафіну, щоб вона повністю огорнула тушку. Тримати не більше 2-3 секунд. Перегрів загрожує нутрощами, що лопнули, і псуванням м’яса.

Крок 7. Відразу ж перенести птаха у відро з холодною водою. Вмочити на 1-2 хвилини, поки віск не закріпиться. Також важливо не перетримати.

Крок 8. Провести «епіляцію». Стиснути птаха в районі черевця. Покриття потріскається. Тепер зручно знімати віск шматками. Здерти так весь парафін.

Результатом стане качка із гладкою шкірою тілесного кольору з легким рожевим відтінком. Обпалювати таку тушку вже не потрібно.

Використаний віск можна розігріти, процідити, остудити та застосовувати повторно. Альтернативою парафіну є кипляча смола. Принцип дії цілком аналогічний.

Відео — Ощипування качки смолою

Так відрізають качиний хвіст

Крок 3. Надрізати ребра. Нижче ребер качка немає м’яса. Витягти внутрішні органи найпростіше, зробивши розріз між основою грудей та рештою порожнини. Ножем потрібно розрізати кілька смуг під грудною кісточкою. Починати краще з боків, пересуваючись до центру. Коли надрізи зроблено, у середні просовують пальці. Далі достатньо потягнути він обережним, але посиленим рухом. Верхню частину птиці необхідно міцно тримати іншою рукою. Брюшина відійде разом із кишкою. Часто одночасно виходять печінка та серце.

Розріз для потрошення проходить під грудиною

Крок 4. Вийняти печінку, серце, якщо вони не вийшли раніше. Зрізати шлунок. Відокремити від печінки жовчний мішечок (капсула зеленого кольору). Дані органи можна витягти через верх, якщо кишечник з якихось причин не пішов з очеревиною і є ризик його зачепити. Не можна допускати, щоб жовч та вміст кишки витекло на м’ясо. Це зіпсує його смак.

Крок 5. Витягнути залишки стравоходу. Зрізати шматок м’якоті з кулею, якщо цього було зроблено раніше. Промити тушку.

Найцінніша частина качки – грудне філе. Мисливці за м’ясом з метою економії місця одразу відокремлюють лише його. У такому варіанті процес виглядає дещо інакше. Після відгинання шкіри до шиї на голову наступають однією ногою, на лапи – іншою. Шкуру підкладають під спинку, черевце повертають нагору. Грудинку витягують, решта туші, включаючи органи, залишається на землі. Черево підрізають під філе. Просовують пальці під кістку біля вилки на шиї. Іншою рукою захоплюють кісточку грудини біля нижніх ребер. Залишається тільки сильно, але неквапливо потягнути м’ясо, розгойдуючи шкіру вперед-назад. Воно вийде разом з обома крилами, якщо їх не ампутували раніше.

Крім ручних способів люди для полегшення цієї роботи вигадали машини, які називаються перезнімними. Багато механічних пристроїв для зняття пера роблять самі, використовуючи для цього дриль і насадки з більними пальцями.

Ощипування качки за допомогою такого вдосконаленого дриля займає в середньому десять хвилин. Але швидкість, на жаль, не завжди передбачає якість. Часто після такої обробки стан тушки залишає бажати кращого — шкіра пошкоджена, вивернуті кінцівки, якісь синці. Це описаний найгірший, але можливий варіант. Тому використати цей метод чи ні, вирішуйте самі.

І ще, якщо ви міститье багато качечок і настав час деяких з них пускати на забій, то робіть це так, щоб не бачили інших качок. Тобто у спеціально обладнаному для цього місці. І це не лише з гуманних міркувань, а й із практичних. Оскільки якщо побережете їх нерви — отримаєте надалі більше м’яса.

Підготовка

Безпосередньо перед ощипом передує забій. У присадибному господарстві час до забою визначається за оперенням. Найбільш підходящим часом є закінчення другого місяця життя, коли основне покриття вже дозріло, а махове пір’я не встигло. Звичайно, для практичності ощипа можна відростити сантиметр або два, щоб було зручніше їх підчепити, але не варто відкладати більш ніж на півтора тижні, т.к. залишиться багато пеньків та щетини.

Зупинившись на виборі дня забою, пташку переводять на голодну дієту, щоб її шлунок та кишечник були чистішими. Триває процес дієти не менше дванадцятої години. У цей період раціон качки складається виключно із води. Рекомендується останню ніч утримувати особину в ізоляції від зграї та з увімкненим освітленням.

Процес забою краще проводити після оглушення птиці за допомогою удару по голові. Потім тіло підвішується вертикально за ноги і перерізається сонна артерія. Ріжучим предметом, найчастіше яким є ножа, різким рухом з невеликим нахилом вниз проводиться надріз. Після цього, не змінюючи положення, витримують тушку над судиною до повного знекровлення, процес займає приблизно хвилин десять. Рекомендується використовувати будь-які тримачі чи фіксатори, щоб тушка зберегла форму. Після знекровлення приступають безпосередньо до обскубування.

Технологія обскубування в домашніх умовах

Обскубувати качку, вирощену в домашніх умовах, можна по-різному. Існуючі методи поділяються на дві групи. Качку общипують або сухим, або гарячим способом. Видаляти пір’я з тушки можна вручну або за допомогою різних пристроїв.

Вибір способу залежить від переваг та можливостей власника. Не можна сказати, що якийсь конкретний метод кращий і легший. Тут важлива навичка та особисті переваги. При цьому не варто забувати про необхідність знання технічних нюансів, без урахування яких неможливо правильно та якісно очистити тушку від пір’я.

Сухий спосіб

Метод, який вважається найпростішим. Тим, хто вирішив обскубти забитого птаха сухим способом, не знадобиться спеціального інвентарю. Все, що потрібно – проточна вода. Такий метод підходить для теплої качки. Недоліком є ​​ризик пошкодити шкіру, висмикуючи пір’я.

Отже, сухий спосіб не використовують фермери, які вирощують птицю на продаж.

  • Качку укладають на стійку поверхню, застелену газетою чи брезентом.
  • Обскубувати починають із крил. Потім послідовно обробляють спину качки, грудну ділянку та шию. Спочатку позбавляються від великого пір’я.
  • Пух, що залишився, видаляють, потримавши качку над відкритим вогнем. Іноді натомість використовують негострий ніж.
  • На завершення рекомендується обмити очищену качку під проточною водою.

Гарячий метод

При використанні цього варіанта тушку слід спочатку ошпарити. Це вже професійний підхід до видалення пір’я. Попереднє ошпарювання дозволяє швидко обскубти качку. Крім того, результат роботи стає якіснішим.

  1. У великій каструлі довести до кипіння воду та вимкнути вогонь.
  2. Остудити рідину до 80 ℃.
  3. Помістити качку у каструлю на 60 секунд.
  4. Після цього обскубти птаха, починаючи з крил. Потім слід очистити хвіст. Витягувати пір’їни можна в будь-якому напрямку.
  5. Шию, спинку та груди обробляють в останню чергу.
  6. Завершальний штрих – обпалити і ополоснути обскуплену качку.

За допомогою шуруповерта

У домашніх умовах обскубти забитого птаха можна за допомогою насадки для шуруповерта. Це так званий механічний метод.

Для очищення підходить не лише шуруповерт. Також використовується дриль, перфоратор або інший інструмент, що виконує обертальні рухи. Головне тут – добре закріпити насадку.

Послідовність дій при цьому способі обробки та сама, що і при сухому або гарячому методах:

  1. Насамперед потрібно зняти пір’я з крил качки.
  2. Потім обскубують хвіст.
  3. Закінчують роботу очищенням грудної та спинної області та шиї.
  4. Ополіскують качину тушку.

З використанням мішка та праски

Видалити пір’я з тушки можна і за допомогою праски та мішка з тканини. Такий варіант часто використовується власниками приватних фермерських господарств і дозволяє обскубти качку без пеньків.

Послідовність проведення процедури:

  1. Мішок опустити в киплячу воду на 10-15 хвилин.
  2. Після цього часу тканину дістати і віджати.
  3. Качку помістити в мішок і опустити в ємність із гарячою водою (80 ℃).
  4. Нагріти праску, дістати мішок і пропрасувати качку прямо через тканину.
  5. Після всіх маніпуляцій можна легко вручну обскубти «проглажену» птицю.

За допомогою воску

Ще один варіант гарячого методу очищення качки. Його часто використовують мисливці для обскубування дичини. Однак за допомогою воску можна обробити і домашню качечку.

  1. Спочатку рекомендується видалити у птаха крила.
  2. Потім обскубти хвостову частину.
  3. Витягнути велике пір’я з грудей та спини качки.
  4. Взяти дві ємності – з гарячою та холодною водою.
  5. Розплавити віск у окропі.
  6. У ту ж ємність опустити тушку так, щоб вона зникла у воді. Не рекомендується тримати качку в окропі з воском довго, щоб не луснула шкіра.
  7. Перекласти птаха в ємність із холодною водою.
  8. Дістати качку, натиснути на тушку, щоб тріснув віск, який потрібно прибрати.

При використанні цього способу не потрібно щипати пір’я. Все зайве забереться разом із воском.

Гарячі способи

До гарячих способів відносяться ошпарювання та обробка гарячим мішком. Щоб не обпектися, після контакту з гарячою водою качки потрібно дати трохи охолонути. При цьому важливо не переохолодити птаха. Оптимально, коли рука терпить, але шкірка відчутно нагріта. В обох випадках необхідний основний та супутній інвентар. Послідовність ощипа: обидва крила, хвостовий ореол, спина, живіт і грудка, шия, лапи.

Метод попереднього ошпарювання

Використовується через 4 години після вибою. Крутий окріп не застосовують, оскільки від нього може луснути шкіра.

  • каструля за розміром качки;
  • чайник;
  • великий та маленький пінцет;
  • мішки або ящики під пір’я;
  • тупий ніж.

Приклад зручного пінцету для ощипу

Крок 1. Укласти птаха в каструлю, в чайнику нагріти воду до 80°С.

Для ошпарювання птиці вода у чайнику нагрівається до 80 градусів

Крок 2. Полити тушку з усіх боків. Поливати самі пір’я і злегка піднімати їх, намагаючись потрапляти на шкіру.

Крок 3. Заповнити каструлю гарячою водою до верху, щоб вся качка була покрита.

Качка має бути покрита водою

Крок 4. Зачекати 15 хвилин. Вийняти із води.

Качку необхідно вийняти з води через 15 хвилин

Крок 5. Вищипати все пір’я, злегка повертаючи руку проти їхнього зростання. Шкіра має рватись.

Крок 6. Підчистити залишковий пух. Можна додатково обпалити качку.

Ощипування після ошпарювання

Можна занурити птаха у воду відразу, без попереднього обливання. У такому варіанті виконання радять проводити прогрівання туші не більше 1-2 хвилин, але й остигає вона швидше. Можна провести підвішування за лапи або використовувати для утримання щипці, так простіше не обпекти руки.

За допомогою мішка

Існує різні варіанти виконання із застосуванням праски та без нього. Тканинний мішок дозволяє якісно пропарити качину шкіру, розкрити пори, що утримують пір’я. Праска посилює ефект. Також потрібні каструля або металевий таз з окропом, пінцет, ємність для збирання пір’я.

Крок 1. Чистий щільний мішок із полотняної тканини замочити в окропі на 5 хвилин.

Чистий мішок із джуту або льону замочується в гарячій воді на 5 хвилин

Крок 2. Воду злити. Мішок віджати.

Крок 3 Помістити качку всередину мішка, щільно зав’язати.

Крок 4. Налити воду в таз, нагріту до 80С. Покласти в нього мішок із тушею на 15 хвилин. Якщо використовується праска, час четвертого кроку становить 5-7 хвилин або його можна пропустити. Далі птицю прямо в мішку прогладжують праскою або проходять пором (якщо праска парова) по всіх поверхнях і складках. З води попередньо вийняти.

Прогрівання качки в тканині звичайною праскою

Крок 5. Дістати качку з мішковини, обскубти до повного очищення. Обсушити. Обпалити, якщо потрібно.

Якщо качка не повністю очистилася від пір’я та пуху, її можна обпалити

Ціни на різні види газових пальників та паяльних ламп

Газові пальники та паяльні лампи

Деякі фермери вважають за краще прасувати віджатий мішок праскою, і лише потім класти в нього птаха. Ще один варіант передбачає підвішування туші в мокрій тканині над каструлею з рясною парою. Вплив праскою або парою не повинен перевищувати 5-10 хвилин.

Обпалювання

Не завжди вдається видалити все пір’я, особливо дрібні, і пух. Щоб повністю очистити тушку, проводять процедуру обпалювання. Для цього птаха після обскубування тримають над полум’ям газового пальника, кубиком сухого пального, іншим джерелом вогню. Тушку потрібно добре розтягнути, розправити складки.

Качку не підносять близько до вогню – пеньки та пух повинні випадати чи обвугливатись, а не палати яскравим полум’ям.

Тушку обпалюють не більше двох хвилин, інакше шкіра почне горіти, а жир під нею — плавитися.

Механізовані методи

При великих обсягах роботи використовують спеціальну насадку з гумовими пальцями, що одягається на дриль або шуруповерт. Перед початком роботи птицю обезголовлюють, ошпарюють при температурі 70 градусів (якщо стара качка, то температуру збільшують на 5-10 градусів). Тривалість дії – 1.5-2.5 хвилини. Інструмент закріплюють на столі за допомогою підставки, ставлять вниз таз і приступають до обробки. Багато хто відзначає, що механізований метод не дуже зручний, до нього потрібно пристосуватися. Перший досвід може дати розчарування.

У промислових масштабах використовують потужніші перезнімні машини, які за короткий час знімають до 95% пера. Пеньки, що залишилися, і пух прибирають вручну. Видаленню сміття сприяє вода, подача якої передбачена технологічним процесом.

Може використовуватись і восковий метод. В цьому випадку при русі конвеєром тушки покривають восковою масою, потім занурюють у воду і після охолодження відправляють в машину для ощипа.

Як обскубти дику качку

Часто виникає необхідність обскубти дикого птаха, спійманого на полюванні. У цьому випадку людина, як правило, не має під рукою ніяких інструментів. Тому більшість механічних способів не підходить. Єдиний гарячий метод, яким користуються мисливці — видалення пір’я за допомогою розплавленого воску. Але так обскубти спійманого птаха можна тільки за наявності під рукою всього необхідного.

В основному для очищення диких пернатих використовують метод сухої обробки. У цьому випадку не потрібні інструменти, а холодна вода завжди знайдеться поблизу.

Спіймані на полюванні пернаті, як правило, не призначаються на продаж. Тому і пошкодження качиної шкіри при очищенні ролі не відіграють. Адже при використанні сухого способу практично неможливо обскубти мисливський трофей так, щоб не було пеньків. Однак для домашнього вживання підійде і не надто приваблива зовні тушка. Крім того, метод хороший завдяки своїй простоті та доступності. Отже, сухе обскубування вважається найбільш підходящим варіантом обробки диких качок відразу після полювання.

Загальні рекомендації

Не рекомендується забивати птаха під час линяння – качки в цей період трохи втрачають у вазі, до того ж повністю обскубти тушку з «пеньками», що пробиваються, оновлюваного пір’яного покриву проблематично.

Відразу після забою птаха зазвичай не обробляють, але й затягувати з цим процесом не варто – рекомендується почекати 2-3 години. До цього часу жир застигне, а шкіра залишиться еластичною – при висмикуванні жорсткого стрижня вона не зашкодить. Деякі вважають, що з використанням «сухого» методу до роботи приступати можна відразу, поки тушка не застигла.

Щоб оперення не було забруднене кров’ю, шию качки обертають газетою.

Виконувати роботу краще на вулиці. Першими видаляють махове пір’я на крилах і рульове – на хвості. Вони найдовші та великі. Потім переходять до дрібніших пір’їнок. В останню чергу обробляють грудку, шию, ноги.

Щоб зменшити ризик пошкодження шкіри варто захоплювати невеликий пучок. Видаляти його потрібно різким коротким ривком.

Пух, що залишився на птаху, змочують, щоб він не розлітався при висмикуванні, і прибирають зі шкіри, затискаючи між тупою стороною ножа і великим пальцем. Якщо такий метод здається занадто трудомістким, качку обпалюють, використовуючи для цього пучок соломи, газову конфорку або похідний газовий пальник. Якщо під рукою немає нічого з перерахованого вище, виручать таблетки сухого спирту – їх підпалюють, розмістивши на негорючій підкладці (підійде звичайна бляшана кришка). Зайва вологість перешкоджатиме спалюванню пуху, тому шкіру птиці припудрюють борошном – вона одночасно піднімає пух і підсушує.

Важливо не перетримати тушку над вогнем – при дії тепла на 1 ділянку довше 2-3 секунди починає витоплюватися підшкірний жир.

У процесі обпалювання шкіри важливо максимально розправляти її, не допускаючи появи складок. Особлива увага приділяється складним ділянкам на крилах, під ними на згинах ніжок.

Після того як тушка очищена, залишається промити її кілька разів для очищення від кіптяви та борошна.

При велику кількість птиці може використовуватися віск. Качку беруть за ноги, занурюють кілька разів у воскову ванну (товщина шару воску має бути не менше 2 мм), охолоджують у холодній воді. Після цього залишки пеньків і пуху зчищають разом з скоринкою, що утворилася.

Збереження пір’я та пуху

Щоб якісно обскубти домашню качку, потрібно видалити з тушки все пір’я та пух. Однак ці відходи не варто викидати. Качиний пух і пір’я напевно стануть у нагоді: з них можна зробити подушку або ковдру. Найпростіший варіант – здати сировину у спеціальні пункти прийому.

Для збереження оперення, що залишилося після обскубування птиці, потрібно:

  • у теплій воді з розчиненим у ній пральним порошком промити пух:
  • замочити пір’я на 2 години у мильному розчині;
  • залишки оперення промити під холодною проточною водою, потім добре віджати;
  • чистий пух помістити в мішок з тканини та просушити у сонячному місці.

Важливо пам’ятати, що промиту сировину потрібно періодично ворушити, інакше вона стежиться.

Ощипування на суху

Найпростіший спосіб, хоч і дієвий тільки з молодим птахом. Незважаючи на простоту, популярним цей метод назвати не можна. Як відбувається таке обскубування?

  1. Необхідно зарубати качку і дочекатися, поки вона повністю перестане подавати ознаки життя. Після цього починають оббирати перо.
  2. Тушка починає обскубуватися з великого пір’я, з хвоста та крил.
  3. Після переходимо до спини і невеликими пучками починаємо усувати пір’я.
  4. Далі залишається груди та шия.

Нотатка! Сухий метод зручний тим, що після обскубування, ви можете просто завантажити птаха в морозильну камеру і зберігати там довгий час, при інших видах обробки тривалого терміну зберігання гарантувати неможливо.

Далі необхідно обібрати дрібний пух. Зняття займає близько 70% роботи. Щоб полегшити процес, просто збризкайте на качку холодною водою. Готово.

Найчастіше даним способом обирають дику качку, її шкіра суха, а жировий прошарок значно менше. Мисливці регулярно використовують сухе обскубування, готуючи дичину на багатті.

Цікавий факт! Даний спосіб усунення пір’я не такий популярний, як інші: вищипати перо зі старої качки, не пропаривши її, складно, а тому часто при обскубуванні на шкірі залишаються рани.

Не дивлячись на простоту, більшість птахівників і просто господинь більше схильні до обробки тушки після ошпарювання у воді.

Як обробити качку

Для приготування смачних страв із м’яса качки недостатньо просто обскубти птаха. Потрібно ще знати, як правильно потрошити очищену тушку.

При обробці качки рекомендується дотримуватися певної технології:

  • процес потрошення починають із вилучення з тушки стравоходу, трахеї та зоба;
  • видаляють органи травлення та кишечник;
  • витягають сальні залози;
  • відрізають краї крил, шию та лапи;
  • розсікають тушку в грудній ділянці та виймають легені, печінку, шлунок та серце.

При патранні качки важливо діяти акуратно, щоб не пошкодити внутрішні органи. А якщо ні, то м’ясо стане несмачним або непридатним для вживання в їжу. Останнє може статися, якщо, наприклад, пошкоджено кишківник.

Після завершення процедури потрошіння качки можна переходити до безпосереднього обробітку тушки. Якщо передбачається приготування жирної страви, з птиці не потрібно знімати шкіру. У цьому немає потреби, оскільки саме під шкірою знаходиться жирок. А якщо ні, то шкіру слід зняти і видалити надлишок жиру.

Щоб легше та швидше відокремити м’ясо від кісток, потрібно:

  • покласти тушку на спину;
  • зробити надріз від шиї у напрямку до черевця;
  • відокремити філе від кісток.

Перед потрясінням і обробітком дикої качки тушку рекомендується замочити в холодній воді на кілька годин. Це допоможе перебити болотяний запах. З домашньою качкою так чинити не слід, оскільки попереднє замочування вимиє поживні речовини, що містяться у м’ясі.

Обробка качки

Після того, як качка повністю обскубана, потрібно її випатрати. Спочатку видаляють шию, відрізають крила по перший суглоб і ноги нижче за п’ятковий суглоб. Потім поруч із клоакою роблять розріз, витягають кишечник і вирізують сальну залозу. На наступному етапі через отвір на шиї виймають зоб та стравохід. На черевці роблять розріз. Через нього витягають усі субпродукти (шлунок, легені, печінку, серце). Видаляють зайвий жир – його потім перетоплюють та використовують при приготуванні їжі.

Тушку добре промивають, дають воді стекти. Качине м’ясо можна використовувати відразу або заморозити. Якщо передбачається приготування шматками, то качку обробляють. По суглобах відокремлюють ніжки та крила. На грудці по кілю роблять розріз і відокремлюють філе. Кістковий кістяк залишають для приготування першої страви.

Роботу виконують, розташувавши качку на колінах так, щоб голова звисала вниз. Знизу розстеляють покривало чи газети. Великі пір’я висмикують у напрямку їх зростання, дрібні – будь-яким чином. Шкіру притримують рукою і злегка натягують її у зворотному напрямку від ривка. Якщо вона порветься, то решта пір’я буде складно видалити, тому потрібно бути обережними. Завершують процес опалюванням тушки та її промиванням.

Плюсом такого методу є збереження природного кольору м’яса – воно не червоніє, як при ошпарюванні. Пух і пір’я, зібрані сухим способом, можуть використовуватися. Їх зазвичай одразу сортують за розміром, розподіляючи у різні ємності.

Випотрошений птах до приготування зберігають у холодильнику при температурі 0…+4°С (але не довше 3 днів). Не можна використовувати для зберігання целофан чи харчову плівку – можна помістити м’ясо у контейнер чи загорнути у фольгу. Після закінчення цього терміну потрібно або щось із неї приготувати, або заморозити (термін зберігання цілої качки в замороженому вигляді – 6-7 місяців, а порізаною на порційні шматки – 1 рік).

Як поділити тушу на порції

М’ясна продукція має бути не тільки смачною, а й виглядати гарно, якщо вона передбачається на реалізацію.

Порційне оброблення качки

У цьому випадку потрібно знати, як зробити обробку птиці так, щоб одержати порційні шматочки однакового розміру. Розробити качку можна так:

  1. За допомогою гострого ножа зрізаються всі жирові відкладення, у тому числі підшкірні.
  2. Якщо є плани на використання жиру, можна його зберегти у заморожуванні на майбутнє.
  3. Птах перевертається на спинку, і з середини грудини робиться розріз у поздовжньому напрямку по всьому кілю до кістки.
  4. За допомогою ножа м’ясо відокремлюється від кісток. Діяти потрібно так, щоб відокремилося якнайбільше м’якоті. Вістря спрямоване вздовж реберної частини.
  5. На наступному етапі потрібно затиснути кіль однією рукою, іншою притиснути тушку до поверхні та різким рухом висмикнути скелетну складову разом із кілем, ребрами та хребтом.
  6. Останніми відокремлюють біля качки крила та кінцівки. Для відділення окістів ріжуть сухожилля в місцях згинів, щоб витратити якнайменше зусиль, найкраще скористатися гострим ножем.
  7. Нарізане качку можна готувати відразу або залишити на потім.
  8. Оброблені шматки помити і покласти в холодильник.

Щоб відокремити філе, тушку перевертають на спину, роблять поздовжній надріз за допомогою кухонних ножиць уздовж кіля (від шиї до черева). Далі акуратно відокремлюють м’ясо від скелета. Підрізають м’язи біля крил. Перед тим як відрізати хвіст потрібно перевірити, чи видалена сальна залоза, вона може зіпсувати смак м’яса. Кістковий кістяк використовують для бульйонів. Шкіру та жир перетоплюють. Кінцева мета обробки – приготування страв з качиного м’яса.

Дику качку потрібно замочувати на кілька годин у воді, щоб позбавитися болотного запаху. Домашню птицю тримати у воді небажано, оскільки вона втрачає більшість корисних речовин.

Спосіб зберігання обробленої тушки залежить від того, коли вона використовуватиметься. Деякий час її можна підтримати за температури 0-4 градуси, на тривале зберігання потрібно відправити в морозильну камеру. Хороший варіант зберегти тушку – засолювання. Концентрація соляного розчину залежить від ваги птиці.

Видалення пір’я зі шкірою

Зняти пір’я разом зі шкірою швидше і легше, особливо якщо йдеться про польові умови. Мисливці зі стажем також радять використовувати цей метод, якщо шкіра качки має явний помаранчевий відтінок.

Такий колір свідчить про те, що птах харчувався переважно молюсками. Значить, шкірка особи матиме багато жиру і віддаватиме присмаком свинини. Свіжування можна проводити відразу після забою або після часу.

Потрібно підготувати кусачки та гостро заточений ніж.

Алгоритм роботи виглядає так:

  • Крок 1. Зрізати ноги. Надріз проводять максимально близько до корпусу. Зручно використовувати кусачки, але можна обійтися ножем. Викидати цю частину тіла необов’язково. З неї виходить наваристий смачний бульйон.
  • Крок 2. Відокремити крила. Шматочками підвертають ближній до тулуба суглоб, він відокремлюється і єдиним кріпленням залишається шматок шкіри. Фінальний зріз здійснюють ножем, захоплюючи пахву. Деякі вважають за краще розривати з’єднання руками. Як варіант, ампутувати крайню частину крил, підрізати шкіру від краю частини, що залишилася, до пахвової западини. Повністю зрізані крильця підходять для бульйонів. У верхній фаланзі є м’ясо, тому її можна смажити та запікати.
  • Крок 3. Визначити грудну кістку. Укласти птаха на спину, промацати грудку. Виявивши кістку із зусиллям натиснути на неї. Шкіра почне відокремлюватися, її легко підхопити пальцями і надсікти. Полегшити пошуки потрібної кісточки допоможе попередній ощип частини пір’я з грудини. З ними намацати твердість складніше, оскільки вони виробляють м’яку «подушку».

Грудна кістка вказана за номером 19

  • Крок 4. Відокремити шкіру. Руками потягнути покрив від грудей у ​​різні боки, за принципом зняття піджака. Пальці просуваються у надріз, зроблений раніше. Якщо його не було, шкіру рвуть сильнішим та різкішим натягом. Птах повинен лежати на чистій твердій поверхні (не класти на голу землю). У випадках з відсутністю імпровізованого столу, общипуючий притискає качину тушку спинкою до своїх грудей і поступово стягує шкіру на себе як сорочку.
  • Крок 5. Зняти шкіру. Після відокремлення від грудки покрив продовжують тягнути з плечових суглобів, відгинають біля хвоста. При цьому хвостові пір’я не видаляють. Пари крил і ніг вже відрізані, пахви надсічені, тому «панчоха» зніматиметься без зайвих зусиль до самої шиї. Як правило, ніж вже не потрібний, хоча шкіра досить щільна і липка. Процес проводять без різких рухів, обережно.

Зняття шкіри з пір’ям
Отриману шкірку можна викинути або використовувати для виготовлення опудала. М’ясо слід промити, приготувати чи відправити на заморожування.

Як правильно потрошити?

Першим кроком є ​​пророблення спеціального отвору поряд із клоакою, через яке будуть видалені кишки. Така процедура є важливою, особливо якщо передбачається відправити качку на заморозку.

Правильно обробляти качку можна за простими правилами:

  • відрубати качину голову
  • відрізання шиї;
  • крила з кінцівками також потрібно відокремити, перші відрубують по початкових суглобах;
  • зробити надріз на черевній порожнині і розпотрошити птицю (витягують усі нутрощі, їх можна приготувати бульйон чи фарш);
  • випотрошені начинки кладуть в окрему ємність;
  • потрухи перед використанням промити;
  • вилучення стравоходу та зоба відбувається через отвір у ділянці шиї;
  • відкладення жиру на череві також потрібно видалити.

Струблену тушку необхідно промити, висушити і покласти в заморозку.

Як обскубти альтернативним способом?

Є кілька нетрадиційних способів обскубування.

Для гарячого методу беруть мішковину або щільну тканину, замочують у киплячій воді. Ретельно віджавши тканину, до неї загортають тушку. У такому вигляді птаха витримують 15-20 хвилин. Далі розігрітою праскою пір’я прогладжують через тканину протягом 10 хвилин. Це дозволяє зберегти якісне перо для подальшого використання. На відміну від ошпарювання, колір м’яса не змінюється.

Вийнявши тушку з тканини, ошпарюють протягом 1-2 хвилини, щоб добре пропарити пір’я. Температури високі, тому під час процедури дотримуються обережності. Видалення пера проводиться проти його зростання, починаючи з крил і хвоста, поступово переходячи на спинку, грудку та шию качки. На заключному етапі обпалюють пушок, що залишився, ретельно миють тушку під проточною водою.

Легко позбавитися пера можна з використанням спеціальної насадки для шуруповерта. Для цього за допомогою скотчу закріплюють шуруповерт на якійсь підставі висоти, наприклад, прядиві. При цьому насадка має виступати на деяку відстань. Качку з добре висушеним пір’яним покривом підносять до обертової насадки, яка механічним шляхом вищипує пір’я. Починають процедуру з грудки, потім переміщаються по всьому тілу, закінчуючи крилами. Перишки, що залишилися, видаляють вручну.

Масове обскубування

Хто вирощує велике поголів’я качок, обробляти їх тушки вручну – тривалий та складний процес. Багато фермерів і птахівників-початківців купують (або конструюють) спеціальні автоматичні перезнімні машини.

Ці агрегати мають вигляд невеликого циліндра. Стіни його увінчані гумовими штифтами, як і підлога. Дно циліндра крутиться з невеликою швидкістю, що дозволяє обскубти качку, але не пошкодити її.

Перед зануренням у машину, птах добре пропарюють або ошпарюють, щоб пори в шкірі розширилися, що полегшує процес обробки. Після цього тварину кладуть на дно машини (прямо на гумові штифти) і включають електромотор. Тварина на великій швидкості обертається в машині, а його шорсткі гумові стрижні обривають пір’я з усієї туші. Увесь час процесу (хвилини 2), птицю потрібно поливати водою, щоб штифти не завдали шкірі жодних пошкоджень.

За допомогою такого пристрою обробляти качок у домашніх умовах не складе жодних труднощів.

Цікавий факт! На фабриках також використовують перезнімну машину, але її габарити значно більші, як і сама пропускна здатність. Механізм роботи робота відрізняється від роботи домашнього апарату.

Переходимо до найцікавішого: розгляд ключових методів того, як ефективно обскубти качку. На вас чекає порівняння запропонованих методів та визначення відповідних способів обскубування.

Про автора

admin administrator