Як вивести на городі портулак городній

Авторadmin

Як вивести на городі портулак городній

Як позбутися портулаку на городі: дієві методи боротьби

Якщо вчасно не зробити необхідних дій зі знищення цього бур’яну, він швидко розростеться по всіх ваших грядках. Зверніть увагу – йдеться про таку рослину, як портулак городній. Існує ще й декоративний вид, яким для краси обсаджують клумби. Як позбутися бур’янів без хімії, ми розповідали раніше.

А для виведення цього бур’яну, як мовиться в матеріалі Obozrevatel, доведеться докласти чимало зусиль.

Як вивести портулак з городу

Поверхнева обробка користі не принесе – якщо просто зрізати стебла, портулак почне і далі розростатися.

Досвідчені садівники рекомендують такі методи:

  • Перекопування грядки — фахівці радять провести роботу навесні, до висадження культур, або восени, після збирання врожаю.
  • Прополювання — при цьому не варто видаляти бур’яни великими ділянками, краще виривати кожну рослину під корінь або прополювати на глибину не менш як 2 см.
  • Культивація — ґрунт розпушується поверхнево, без обертання, і вирівнюється.

Всі залишки бур’янів видаляються, щоб вони знову не проросли — ці пагони, навіть зламані, починають знову пускати коріння при найменшому попаданні вологи.

Після остаточного збирання врожаю грядки ретельно очищаються та проливаються гарячою водою.

Влітку після дощу потрібно виривати портулак із корінням та виносити його за межі грядки. Цей бур’ян не можна згодовувати тваринам, оскільки його насіння не перетравлюється.

Усі роботи з видалення бур’янів потрібно проводити до початку їх цвітіння.

Досвідчені садівники кажуть, що під час вегетаційного періоду портулак дає до 3-4 насіннєвих поколінь, при цьому врожайність однієї рослини становить до 1 млн насіння на сезон. Тому важливо використовувати профілактичні засоби та не дати портулаку зацвісти, інакше бур’ян заповнюватиме грядку весь сезон.

Портулак виживає навіть у несприятливих умовах, насінню досить просто потрапити на поверхню ґрунту, щоб прижитися. Полив грядки чи природні опади прискорять проростання.

Раніше “Телеграф” розповідав, які 9 рослин потрібно висадити цього місяця, щоб не дати пустувати землі, і що робити на городі в серпні загалом.

Як вивести портулак на городі: дієві методи

Віртуальний меморіал загиблих борців за українську незалежність: вшануйте Героїв хвилиною вашої уваги!

Портулак городній може заполонити всю грядку, якщо вчасно не розпочати боротьбу. Для виведення рослини доведеться докласти чимало зусиль, адже навіть зламані стебла цього бур’яну при найменшій волозі починають знову проростати у ґрунт.

Варто відрізняти городній та декоративний портулак. Останній – це різнобарвні квіти, які використовують у декоративних цілях як окрасу клумби. Як позбутися портулаку на городі – читайте у матеріалі OBOZREVATEL.

Чому потрібно видаляти портулак з городу

Досвідчені садівники кажуть, що під час вегетаційного періоду портулак дає до 3-4 насіннєвих поколінь, при цьому урожайність однієї рослини становить до 1 млн. насінин за сезон. Тож важливо вживати профілактичних засобів та не дати портулаку зацвісти, інакше бур’ян буде заполоняти грядку весь сезон.

Портулак виживає навіть у несприятливих умовах, насінині достатньо просто потрапити на поверхню ґрунту, щоб прижитися. Полив грядки чи природні опади прискорять проростання.

Методи боротьби

Фахівці радять зробити перекопку грядки навесні, до посадки рослин, або восени, після збору урожаю. На глибині, за відсутності поливу та доступу до повітря у насіння не буде достатньо сил для проростання. Після перекопування та прополки грядки ґрунт потрібно культивувати – це метод поверхневої обробки, що полягає у розпушуванні та вирівнюванні землі.

Після цих заходів видаліть всі рештки бур’яну, щоб вони знову не проросли. Наприкінці серпня та у вересні, після остаточного збору урожаю, потрібно якісно очистити та вигребти грядку та за можливості полити гарячою водою.

Влітку після дощу слід вручну виривати портулак з корінням та виносити його за межі грядки. Цей бур’ян не можна згодовувати худобі, адже якщо його насіння не перетравлюється.

Не варто також полоти весь “килим” портулаку, краще виривати кожну рослину під коріння або прополювати на глибину не менше 2 см. Поверхнева обробка користі не принесе – якщо просто зрізати стебла, портулак почне і далі розростатися. Всі роботи по видаленню бур’яну потрібно проводити до початку його цвітіння.

До речі, є дві рослини, які не варто садити на городі, адже вони можуть зіпсувати весь урожай. Детальніше – читайте у матеріалі.

Раніше OBOZREVATEL розповідав, як вивести хрін на городі.

Підписуйтесь на канали OBOZREVATEL в Telegram, Viber і Threads, щоб бути в курсі останніх подій.

Про автора

admin administrator