Правильно проредити моркву

Авторadmin

Правильно проредити моркву

Зміст:

Як проріджувати моркву на грядці правильно: інструкція + відео

Навіщо проріджувати морква, коли це правильно робити. Етапи проведення робіт. Яку відстань залишати між саджанцями. Як використовувати выполотую морквину.

Раніше я не надавала значення проріджування морквяних сходів: позначалася зайнятість, молодість і самовпевненість.

Тепер розумію, що дотримання оптимального відстані між морквинами – основа отримання здорових і великих овочів. Не бажаєте мати дрібні, кострубаті плоди на викид – прочитайте мою статтю і дізнатися, як прорідити посіви правильно.

Перш ніж приступити безпосередньо до теми, давайте визначимося, яка повинна бути грядка і грунт під моркву. А також пройдемося по процедурі посадки, адже городники використовують різні способи посіву морквяних насіння.

Та й самі насіння нині продаються в різному вигляді: гранульовані і звичайні, а ще на стрічці. Всі ці моменти важливі, так як від них напряму залежить, чи потрібно проріджувати моркву.

Посадка моркви

Підготовка грядки для моркви починається з осені, коли обране місце перекопується і очищається від бур’янів. Якщо ваша грунт кисла, то внесіть трохи деревної золи під перекопування. Для профілактики і збагачення землі на ділянці я використовую золу і дрібний шлак від спалювання дров, а також гній і компост.

Навесні грядку знову перекопую (деякі тільки розпушують, щоб переконатися, що земля не мерзла, а пухка і легка. Саме така потрібна для нашої морквини, адже в твердому грунті їй некомфортно. Плоди в такому випадку зростуть криві, потворні.

Ширина моїх грядок 70-80 сантиметрів, а висота 20-25 см. Оптимальною відстанню між рядами моркви вважаю 15-18 сантиметрів. Так забезпечується провітрювання і освітлення посівів, всім коренеплодів вистачає поживних речовин.

Важливо! Навіть якщо у вас невелика ділянка, не загущайте посадки моркви (та й інших овочів). При вільному розміщенні саджанців ви отримаєте куди більший урожай.

Щоб уникнути процедури проріджування сходів, садівники сіють моркву різними способами:

  • Відразу розкладають насіння в підготовлені лунки на певній відстані (дуже трудомісткий процес);
  • Змішують насіння моркви та редиски. Коли ранні посіви редиски з’їдаються, сходи моркви можна буде продернуть лише один раз, минаючи перший етап;
  • Морквяні насіння перемішують з сухим річковим піском і сіють.

До відома! Використовуйте для присипки насіння мульчу – перегній, сухі дрібні тирсу. Саджанці будуть дихати, швидше зійде, не будуть пересихати, а над ними не утворюється тверда кірка. А ще при проріджуванні вони легше висмикується.

Городники використовують гранульовані насіння моркви, які покриті спеціальним складом, укрупнені і зручні в посадці. Однак багатьох відлякує ціна насіння в гранулах. Адже якщо треба посадити багато моркви, то використання такого посадкового матеріалу невиправдано.

Ще один спосіб уникнути загущених посадок, це насіння на стрічці. У продажу є вже підготовлені насіння моркви на смужках паперу.

Можна приготувати подібні рулони і вдома, але цей метод підходить лише тим, у кого є багато часу і терпіння. Використовують рулони туалетного паперу, серветки або газети, знадобиться ще й клейстер (вода+крохмаль або борошно).

Я користуюся традиційним методом посадки, беру перевірені свіжі насіння моркви (понюхайте їх – вони такі запашні, якщо не старі) і сію прямо у відкритий грунт. Не боюся, що вони зійдуть занадто густо, просто потім прореживаю і отримую відмінний результат.

Як прорідити моркву правильно?

Хто хоч раз полов дрібну, що тільки недавно проклюнулася морквину, той добре знає, наскільки важке, майже ювелірне це заняття. Адже посів моркви часто виробляється на око, а значить, дрібне насіння падає на землю у великій кількості, де і сходить суцільним поросіллям. Незважаючи на те що це заняття – не з найлегших, необхідно знати, як правильно прорідити моркву, і слідувати порадам професіоналів. Саме так можна швидко і без особливих зусиль привести свою грядку в порядок, а в результаті отримати хороший урожай. Не забувайте про те, що запускати свою грядку не можна, оскільки це сильно впливає на кінцеву врожайність.

  • Крок перший – вибираємо ділянку
  • Крок другий – не допустимо появи твердої кірки
  • Беремося за справу
  • Друга прополка
  • Як робити проріжування
  • Інструменти при проріжуванні
  • Пересадка моркви
  • Друге проріжування
  • Найкращий час для проріджування

Крок перший – вибираємо ділянку

Для того щоб потім не мучиться питанням, як прорідити моркву, а зробити це найскладніше, якщо грядка покрита сходами не тільки самого овочу, але і бур ‘янів, необхідно вибрати місце, найбільш вільне від трави. Для цього не варто вносити в грунт гній, а з осені майбутню грядку необхідно добре виконати і перекопати, видаляючи все коріння. Навесні залишиться провести контрольне розпушування, і грядка готова. Оскільки прорідити моркву набагато важче, коли між нею в незліченній кількості вилазить пирів, цей спосіб потрібно засвоїти кожному садівнику. Можна використовувати метод досвідчених садівників. Для цього після посадки моркви грядка закривається мокрими газетами, з 10 шарів. Поверх застиляється плівкою. Цей захисний шар залишається на грядці приблизно 2 тижні. У темряві бур ‘яни не поспішають проростати, а коли газети знімаються, морква моментально чіпається в ріст. Приблизно через 10 днів її можна буде прорідити. Поки вам потрібно поливати і підгодовувати свою грядку, щоб рослини швидше зміцніли.

Крок другий – не допустимо появи твердої кірки

Трохи пізніше ми поговоримо про те, як прорідити моркву, проте поки варто згадати про такий прийом, як приховування грядки плівкою після посіву. Добре пролита грядка під плівкою створює сприятливе середовище для швидких сходів, не дозволяє розмити посіви дощем, а також не допускає утворення кірки на поверхні землі, через яку пробиваються тільки бур ‘яни. Хорошим способом не допустити утворення кірки є мульчування грядки перегноєм. Перші сходи з ‘являться через 10 днів при теплій погоді і через 20 – при холодній. Дайте їм трохи зміцніти, а потім вже варто думати, як правильно прорідити моркву. Першою у моркві розвивається коренева система, тому полив в цей період небажаний, треба дати можливість їй піти якомога глибше. Добре розвинена, вона дозволить рослинам швидше торкнуться зростання і гарантує відмінні розмір і смакові якості коренеплодів.

Беремося за справу

Оскільки правильно прорідити моркву непросто, спочатку потрібно її прополоти. Візьміть низьку лавку, встановіть її поперек грядки і починайте потихеньку прочісувати, відділяючи культуру від бур ‘янів і безжально видаляючи останні. Робиться це після появи біля моркви першого аркуша, щоб її можна було відокремити від бур ‘яну. Причому робити це потрібно дуже обережно, щоб не висмикувати незміцнілі рослини. Поки сіянці ще дуже маленькі, деякі з них можуть загинути, тому варто почекати ще деякий час. Наступні два тижні показують реальну ситуацію, яка кількість рослин знаходиться у вас на грядці.

Друга прополка

Приблизно ще через тиждень, коли з ‘явиться другий справжній листок, прополку слід повторити. Оскільки прорідити моркву на грядці ви вже цілком в змозі, необхідно розчертити останню, залишаючи між рослинами не менше 2-2.5 см. Деякі роблять це на очок, інші натягують ліску між колішками і суворо залишають тільки ті рослини, які потрапляють в заданий порядок. Між прополюванням і проріджуванням грядку потрібно рясно полити. Висмикуючи моркву з сухої землі, ви можете обірвати її хвостики, а це призведе до появи великої кількості квітоносів.

Як робити проріжування

Дуже часто посіви виявляються занадто загущеними. Садівники сіють із запасом, щоб, якщо всхожість виявиться поганою, був шанс отримати хоч якийсь урожай. Давайте дивитися, як правильно прорідити моркву. Фото нижче допоможе вам зорієнтуватися на своїй грядці. Якщо посіви дуже загущені, то при проріджуванні є ризик пошкодити головний корінь сусідніх рослин, адже вони розташовуються дуже близько. Якщо це станеться, у них почнуть утворюватися бічні корені і морква виросте потворною. Тому смикати моркву можна тільки вгору, а не в бік.

Інструменти при проріжуванні

Загалом-то це, що цілком природно, вибір кожного садівника, так як прорідити моркву навесні можна, і не використовуючи ніяких підручних засобів. Однак деяким людям здається зручним видаляти моркву за допомогою пінцету. Це дозволяє захоплювати найтонші стовбури поблизу біля землі. Однак якщо цей спосіб вам здається незручним, спробуйте щипати моркву просто руками.

Пересадка моркви

Технологія вже напевно зрозуміла, у всякому разі, те, як прорідити моркву. Чи можна її пересадити? Це питання задається дуже часто. Так, якщо процедура виконана досить акуратно, то рослини, трохи перехворівши, приживуться. Однак розміри коренеплоду будуть меншими, ніж могли б стати. У результаті травми кореневища можуть вирости потворні плоди, вигнуті, з безліччю бічного коріння. Але для літніх заготовок такі плоди цілком підійдуть.

Друге проріжування

Минає приблизно 3-4 тижні, і вам потрібно повторити процедуру. Однак тепер рослини сильно підросли, і це не є настільки важким заняттям, як в перший раз. Самі коренеплоди досягли солідних розмірів, і висмикнуті рослини можуть цілком йти в їжу. Після проріжування грядку потрібно рясно полити водою. До речі, існує думка, що чим рідше посаджена морква, тим краще. Насправді це не так. При занадто рідкісній посадці коренеплоди виростають величезними, грубими і деформованими. Оптимальна відстань між рослинами після другого проріджування – 5 см. Це саме те, що називають золотою серединою. Рослини не заважають один одному, стоять стрункими колонами, а червоні хвостики ростуть великими, довгими і солодкими.

Найкращий час для проріджування

Це слід робити в ранкові години. У цей час ще не вилітає шкідник – морквяна муха. Інакше запах обірваної ботви приверне її, і вона відкладе яйця в рихлу землю, тоді личинка загубить ваш урожай. Саме тому після проріжування рекомендують ущільнити землю і засипати її мульчею. Зверху насипають перець або золу, щоб відлякати шкідника.

Багатого вам урожаю моркви!

Як правильно проредити моркву у відкритому ґрунті на грядці відео

Багато досвідчених овочівників знають, що за посадженими овочами треба правильно доглядати, щоб отримати хороший урожай. Морква не є винятком і теж потребує правильного догляду. Досить часто молоді кущі необхідно проредити і прополоти.

Але перед тим, як зайнятися такою роботою, слід ознайомитися з тим, як правильно проредити моркву. Також рекомендується розібратися, чи потрібно проводити проріджування моркви у відкритому ґрунті.

Для чого видаляють порослі

Дехто не знає, навіщо позбавлятися зайвих порослів. Морква на початковій стадії свого зростання необхідно прорідити. Ця процедура дає чимало переваг:

  • більша кількість вільного простору позитивно впливає на розміри коренеплодів;
  • проріджена рослина отримує більше сонячного світла та поживних елементів;
  • прорідження моркви дозволяє визначити найбільш сильні сходи, які в майбутньому дадуть непоганий урожай;
  • посаджені кущі перестануть тягнутися вгору і коренеплід швидше розвиватиметься;
  • якщо вирощувати проріджену моркву, то її врожайність зросте на 50%.

Проріджування

Якщо було обрано звичайний спосіб посадки, то доведеться задуматися над тим, як правильно проріджувати моркву і коли потрібно це робити.

Основні рекомендації

Перед тим як проредити моркву, слід ознайомитися з кількома корисними порадами.

Досить часто рослину вирощують у відкритому ґрунті.В даному випадку проводити проріджування слід лише у похмуру погоду, щоб на вулиці не було надто спекотно. Якщо воно росте в приміщенні, то позбавлятися від порослі можна будь-коли. Головне, щоб кущі, що зійшли, не знаходилися в цей момент на сонці.

Також можна ознайомитися з місячним календарем, щоб вибрати найбільш вдалий час для видалення порослів.

Під час проведення робіт слід ретельно полити грядку. Це робиться, щоб легше витягти рослину і при цьому не пошкодити сходи, які знаходяться поруч. Морква після проріджування поливається повторно, щоб грунт біля неї зміг осісти. Обрізки висаджувати повторно не можна, тому можна відразу викинути.

Інструменти

Щоб прорідити кущі, рекомендується скористатися спеціальними підручними засобами. Для цього використовуються різноманітні інструменти. Деякі вважають за краще видаляти зайві листи моркви за допомогою пінцету.Він дозволяє позбавлятися навіть невеликих листочків, що знаходяться біля землі. Однак більшість садівників проріджують моркву ножицями. Часто їх використовують для прискорення робочого процесу. Також ножиці незамінні, якщо потрібно видаляти кущі повністю.

Перше проріджування

Спочатку кущі, які ростуть густіше, швидше розвиваються. Рослина краще росте і не так часто хворіє на небезпечні захворювання. Однак через деякий час молодим кущам не вистачає вологи і деякі з них починають поступово вмирати. Їхнє листя стає сухим, а плоди і зовсім перестають розвиватися. Саме через це їх необхідно періодично проривати.

Багато садівників не знають, як проріджувати моркву вперше. В даному випадку проривати кущі потрібно таким чином, щоб відстань між ними була вдвічі меншою, ніж у схемі розміщення, що використовується. Краще позбавлятися слабких пагонів, щоб прискорити розвиток гарних кущів. Перед початком процедури слід добре зволожити ґрунт, щоб легше було видаляти непотрібні кущі.Якщо вони висаджені занадто густо, то можна просто прищипнути верхню частину непотрібних рослин.

Після того, як всі кущі на грядці прорідили, ґрунт поливається водою і ущільнюється.

Друге проріджування

Наступного разу процедура проводиться через 25-30 днів. Якщо морква сильно розрослася, то її можна розрідити через 15 днів. За цей час у неї має утворитися достатня кількість зайвих листів, яких потрібно позбутися. Після другого проріджування відстань між кущами має бути близько 5-7 см. Це дозволить у майбутньому покращити процес формування коренеплодів.

Не рекомендується робити між кущами занадто велику відстань, так як це може негативно позначитися на розмірі та якості коренеплодів моркви.

Посадка моркви без проріджування

Деякі садівники замислюються над тим, чи можна посадити моркву і не проріджувати її під час вирощування. У разі все залежить від способу посадки. Існує кілька основних методів посадки насіння в город, які в майбутньому спростять догляд за кущами.

Посів заздалегідь пророщеного насіння

Щоб у майбутньому не думати про те, як прорідити моркву на грядці, рекомендується розсадити пророщене насіння. При використанні такого способу посадки рослина набагато швидше зійде.

Перед посадкою посівний матеріал на кілька годин загортається у мокрий рушник. Також його можна розмістити в невеликій ємності та залити спеціальним поживним розчином. Через кілька годин насіння набухне і його можна буде виймати і висушувати.

Використання піску

Такий спосіб є найпростішим і не вимагає особливих навичок від людини. Щоб посадити моркву, дві столові ложки насіння додають у відро морського піску. Потім ємність заливається водою і настоюється кілька днів.

Під час посадки робляться невеликі борозенки, в які саджу насіння, змішане з піском. В результаті відстань між паростками буде досить велика і не доведеться їх проріджувати.

Змішаний метод

Щоб виростити кущ таким способом, необхідно змішати насіння з редькою та піском. Отримана суміш засипається в грядки і рясно заливається водою.

Суть даного методу полягає в тому, що спочатку дозріє рання редиска і тому її швидко з’їдять. Згодом із ґрунту почнуть проростати сходи моркви. Через висаджену редиску, вони з’являтимуться не дуже густо і їх не доведеться проріджувати.

Розсаджують разом із морквою не тільки редис, а й інші культури. Для цього відмінно підійде листовий салат або шпинат. Головне, щоб обрана рослина зійшла раніше моркви.

Застосування сівалки

Щоб посадити моркву рівномірно, можна скористатися спеціальними сівалками. З їх допомогою можна без проблем висаджувати в ґрунт зернятка на однаковій відстані. Єдиним мінусом такого способу посадки є вартість сівалки.

Посадка в клейстері

Якщо перемішати посадковий матеріал з клейстером, то можна посадити моркву рівномірно і в майбутньому не думати про те, що її потрібно прорідити. Для створення клейстеру в невелику ємність додається літр води та столова ложка борошна. Отримана суміш перемішується до утворення перших грудочок. Потім ємність настоюється протягом години і до неї можна буде додати насіння моркви.

Після цього відкриваємо ємність з клейстером і рівномірно розкладаємо на грядках та насіння. Висаджувати моркву потрібно на достатній відстані один від одного, щоб вона зійшла не дуже густо.

Використання стрічки

У деяких спеціалізованих магазинах можна придбати посадковий матеріал, який виклеєний на паперовій стрічці. Таке насіння вже заздалегідь розподілене на оптимальній відстані один від одного. Щоб посадити їх, достатньо вздовж грядки покласти стрічку та присипати її невеликим шаром ґрунту.

Зробити таку стрічку можна і самостійно. Для цього можна взяти звичайний туалетний папір, розділити його на кілька рівних частин і прикріпити на них зернятка.

Висновок

Прорідити моркву зможе навіть людина, яка раніше цим ніколи не займалася. Для цього достатньо розібратися, чому її проріджують і скільки разів слід проводити цю процедуру.

Рекомендуємо

Чому у гарбуза зав’язі жовтіють і опадають на грядці у відкритому ґрунті

Чому жовтіють і опадають у гарбуза зав’язі? Труднощі при проростанні насіння. Слабкі паростки. Відсутність зав’язі. Велика кількість зав’язей неправильної форми.

Як садити моркву насінням у відкритому ґрунті: терміни та відстань

Описується як треба садити моркву насінням у відкритому ґрунті та якими способами це можна зробити.

Як часто поливати моркву у відкритому ґрунті: як правильно, чи потрібно

Як поливати моркву у відкритому ґрунті, щоб у результаті коренеплоди порадували соковитістю та гідним зовнішнім виглядом? Давайте розберемося, наскільки врожайність моркви залежить від поливів.

Про автора

admin administrator