Суцільна культивація ґрунту

Авторadmin

Суцільна культивація ґрунту

Культивація ґрунту: що це таке і для чого потрібна, 2 види та можливі помилки

Агротехнічні заходи, що проводяться навесні та восени, а також протягом сезону, дозволяють готувати ґрунт до нового сезону або до процесу зимівлі, доглядати рослини під час вирощування. Розглянемо призначення культивації ґрунту, навіщо його проводять, які види культивації існують. Правила культивування та можливі помилки, яких можна допустити. Який культиватор вибрати для проведення культивування.

Що таке культивація ґрунту

Так називається неглибоке розпушування, при якому не задіяно обертання ґрунтового шару, і відбувається вирівнювання землі з підрізанням коренів або стебел бур’янів. Глибина при звичайному культивуванні не перевищує 12 см.

Від призначення культивації залежать та її особливості. Весняна обробка перед посівом проводиться на глибину, на яку згодом буде закладено насіння. На малоструктурних важких ґрунтах глибина має бути збільшена. Для проведення культивування будь-якого типу застосовують спеціальні машини – культиватори.

Для чого вона потрібна

Культивацію проводять для підготовки ґрунту перед посівом, поверхня розгладжується, ґрунтовий шар стає м’яким та повітряним. При цьому зберігається волога та поживні елементи. У таких умовах насіння проростає швидше, проростки легше вкорінюються, коренева система стає потужнішою і міцнішою.

Прокультивована земля прогрівається швидше, тобто швидше стає придатною до посіву або посадки рослин.

Культивують ґрунт для знищення бур’янів на відпочиваючій ділянці, що не засіяна або не засаджена або для розпушування та очищення міжрядь або приствольних кіл від бур’янів.Агротехнічний прийом дозволяє провести підгортання культур, які його потребують. Культивація також застосовується і для закладення в ґрунт добрив, гербіцидних препаратів.

Види культивації

Розглянемо суцільну культивацію та проходження міжрядьями, відмінності цих способів один від одного.

Міжрядна

У цьому випадку культиватор проходить між рядами вже висаджених або висаджених культур, незалежно від їх різновиду. Це можуть бути овочі, коренеплоди, картопля, кукурудза. Число проходжень регулюється зростанням рослин і бур’янів, щільністю ґрунту. Можна обійтися без культивування, якщо міжряддя залишаються чистими, а земля не засмічена бур’янами.

Весняну або осінню культивацію можна поєднувати з внесенням у ґрунт добрив або пестицидів. При догляді за картоплею при культивуванні можна провести ще одну важливу агротехнічну операцію – підгортання.

Суцільна

Це обробка пари протягом сезону або ділянок перед посівом на них насіння. Навесні суцільне культивування проводиться для розпушування ущільненого за зиму шару ґрунту. У неї проникає повітря та забезпечується нормальний рівень вологи. Мета культивування пари – попередження заростання ділянки бур’янами, тому обробка може бути неглибокою.

Вибір культиватора

Ці сільгоспмашини можуть бути з нерухомими ножами, які рухаються під тягловим зусиллям, або з приводними ножами, що обертаються. Бувають культиватори ручні, мотокультиватори та культиватори, що причіплюються до трактора.

Ручні машини невеликі та компактні, при достатньому додатку сили ними можна обробити площу городу або дачі, тому вони особливо популярні у дачників. Ручними моделями можна обробити навіть теплиці або ділянки, рядки на яких щільно розташовані.

Мотокультиватори можуть мати різну потужність від 3 до 10 л. с., відрізняються вони і за габаритами, масою, функціоналом. Ними можна обробляти городи та невеликі фермерські ділянки. Для культивування великих площ застосовують механізми, які навішуються на трактор.

Правила проведення

Культивувати потрібно попередньо підготовлену землю. Потрібно усунути всі залишки рослин, які можуть заважати проходженню машини. Перед початком роботи, наприклад мотокультиватора, потрібно підготувати та встановити на агрегат фрези ріжучими частинами у напрямку руху, відрегулювати рівень заглиблення. Необхідно правильно вибрати швидкісний режим, щоб обробіток ґрунту був якісним.

З практичного досвіду тих, хто використовує мотоблок, випливає, що оптимальна швидкість роботи відповідає другій передачі. На цій швидкості можна забезпечити рівномірне та оптимальне заглиблення, якісну обробку землі.Якщо треба розбити великі земляні грудки, що залишилися від перекопування, або закласти насіння в ґрунт, рекомендується додатково використовувати борону.

Грунтовий шар повинен бути рівномірно розпушеним, без великих грудок землі, не слідкувати, добре зберігати вологу. При передпосівній обробці слід стежити, щоб по глибині відхилення від норми не перевищувало 1 см. Такі характеристики сприяють схожості насіння та зміцненню коріння проростків.

При поведінці культивування з метою позбавлення від бур’янів слід стежити, щоб більшість з них була зрізана до переростання, при переважанні на ділянці багаторічних кореневищних бур’янів потрібно провести культивацію на більшій глибині, щоб підрізати значну частину шкідників. Якщо бур’яни, однорічні або багаторічні, переросли, проведення культивування буде малоефективним, вдасться знищити тільки дрібні рослини, що недавно зійшли, деяка частина укорінених залишиться.

Можливі помилки

Якщо використовується мотокультиватор, то на нього треба ставити тільки ті пристрої, які йдуть до нього в комплекті, не посилювати його саморобними пристроями. Через це агрегат легко вийде з ладу, у нього може перегрітися мотор або зламатися фрези.

Для обробки невеликої площі ділянки не потрібно купувати потужну машину, яка не виправдає вкладені в неї кошти. Також не можна економити та купувати агрегат, потужності якого буде недостатньо для обробки ділянки.

Не рекомендується працювати над занадто вологим грунтом або надто сухим і щільним. Обробка такого ґрунту не тільки вимагатиме багато часу та зусиль, вона є ризикованою в тому плані, що культиватор може зламатися.

Культивація давно визнана невід’ємним прийомом підготовки грунту до посіву. Вона робить її пухкою, дрібнокомкуватою, що утримує вологу і повітря.У таких умовах насіння проростає і вкорінюється дружніше, молоді рослини не гинуть через невідповідні умови. Культивація міжрядь по культурі, що росте, позбавляє її від бур’янів, частково – від ґрунтових шкідників і гризунів, які живуть у ґрунті або на ньому. Проводити таку обробку за сезон можна стільки разів, скільки потрібно, обмеження є лише за висотою та шириною культурних рослин, які у певні стадії розвитку вже заважатимуть проходженню агрегату по міжряддях.

Рекомендуємо

Що таке вощина: для чого потрібна в бджільництві, її види, плюси та мінуси

Що це за речовина така вощина: опис та різновиди матеріалу. Отримання вощини натуральним та штучним способом. Сфери застосування, правила зберігання, плюси та мінуси.

Роздільна решітка для бджіл: для чого потрібна і розмір осередків, як зробити своїми руками

Для чого потрібні розділові грати у вулику і як вони впливають на бджіл та якість меду. Основні вимоги до розділової конструкції. Як зробити ґрати своїми руками.

Вакцинація кіз: для чого потрібна і які щеплення роблять, від чого захищає

Особливості вакцинації кіз. Для чого потрібні щеплення і від яких хвороб вони захистять худобу та власника. Залежність вакцинації віку кози. Як діє щеплення і що воно дає.

Культивація ґрунту

Культивація ґрунту — це суцільний або міжрядний обробіток ґрунту культиваторами, який забезпечує подрібнення, розпушення, часткове перемішування та вирівнювання ґрунту, підрізування бур’янів. Глибина культивації досягає 14 см.

Вся інформація по тегу #культивація

За призначенням розрізняють культиватори парові (для суцільного обробітку ґрунту перед сівбою та обробітку парів), просапні (для міжрядного обробітку посівів просапних культур) та універсальні (для суцільного і міжрядного обробітку).

Глибина культивації встановлюється за конкретними умовами глибини сівби, гранулометричним складом ґрунту і його вологістю. Якщо від закриття вологи до сівби необхідно провести додаткову культивацію, то її проводять глибше, а передпосівну – на глибину загортання насіння.

Культивацію проводять впоперек оранки під незначним кутом до її напрямку, щоб цей напрямок не збігався з напрямком наступної сівби. Передпосівну культивацію завжди проводять з одночасним боронуванням. У тих випадках, коли немає потреби в глибокому розпушуванні ґрунту, для передпосівного обробітку під дрібнонасіннєві культури (цукровий буряк, просо, моркву), використовують борони-культиватори. Ними можна розпушити ґрунт до 5-7 см без надмірного його перемішування і висушування.

Зараз все частіше застосовують комбіновані агрегати, які за один прохід вирівнюють ґрунт, розпушують його, а потім коткують, утворюючи найкращі умови для сівби сільськогосподарських культур.

Основні показники якості культивації:

  • своєчасність виконання робіт;
  • належний напрямок руху культиватора;
  • глибина та рівномірність розпушування;
  • вирівняність поверхні ґрунту і відсутність брил;
  • дрібногрудочковий стан верхнього шару ґрунту;
  • повне підрізування бур’янів;
  • ступінь щільності ґрунту;
  • відсутність огріхів.

Про автора

admin administrator