Як часто можна робити фототерапію

Авторadmin

Як часто можна робити фототерапію

Фототерапія: показання до проведення та особливості процедури

Частота запальних захворювань шкіри зростає з кожним роком. Це пов’язано з поганою екологією, неправильним харчуванням, постійними стресами та спадковістю хворих. Безперечно, хвороби можуть мати різну природу, і важливо своєчасно усунути причину. Проте ефективне лікування проявів на шкірі має не менше значення. З цією метою сьогодні активно використовується метод фототерапії. Про застосування фототерапії в косметологіїта дерматології розповіли фахівці медичного центру «Молекула»

Принцип дії фототерапії

Фототерапія – це найсучасніша методика лікування шкірних захворювань. В основі фототерапії лежить застосування ультрафіолетового випромінювання. Впливаючи на шкірний покрив, він пригнічує зростання патогенних клітин та прискорює загоєння запалень. Фототерапія використовується комплексно з іншими типами терапії. Вона дає відмінні результати на окремих ділянках шкіри або при ураженні понад 5% покриву.

У медицині та косметології використовують два типи фототерапії:

  • Ультрафіолет В (UVB), в якому розрізняють широкосмугову та вузькосмугову терапію. Випромінювання другого типу відрізняється меншою довжиною хвилі;
  • Ультрафіолет А, який поєднується з пероральним прийомом препарату Psoralen, що посилює чутливість до світлових променів.

Фототерапія показана за наявності таких захворювань:

  • Псоріаз – генетичне захворювання, яке характеризується червоними опуклими бляшками, що лущаться, на тілі;
  • Фототерапія при вітіліго – хвороби, коли на окремих ділянках покриву відсутня пігмент меланін;
  • Екзема з почервонінням та свербінням шкіри;
  • Червоний плоский лишай, що проявляється у вигляді пухирців на шкірі;
  • Т-клітинна лімфома;
  • Сверблячка різної етіології.

Фототерапія псоріазу та інших патологій забезпечує стимуляцію обмінних процесів, місцевий імуномодулюючий ефект. Запалення та прискорене поділ рогового шару епідермісу пригнічується, що забезпечує ремісію при шкірних хворобах.

Підготовка до процедури

Фахівці МЦ «Молекула»застосовують вузькоспектральний ультрафіолет Narrow Band UVB, довжина хвилі якого дорівнює 311 нм. Це оптимальний показник, у якому випромінювання забезпечує максимум лікувального ефекту при мінімальному світловому ефекті. Крім того, цей тип фототерапії не вимагає прийому фотосенсибілізаторів і дозволяє скоротити негативний вплив на організм. Виявляється імунорегуляторна дія, нормалізується баланс запальних та протизапальних факторів.

Щоб визначити, чи безпечна вам фототерапія особи, лікар виконає огляд шкіри на всьому тілі і збере анамнез на предмет раку шкіри в історії хвороби – вашої та родичів. Протипоказаннями також є вагітність та годування груддю.

Пацієнт повинен повідомити спеціаліста про прийом лікарських препаратів, у тому числі про використання пластирів, кремів, рослинних добавок. Справа в тому, що ряд діючих речовин, таких як ретиноїди, антибіотики, протиракові препарати посилюють чутливість шкіри до ультрафіолетового випромінювання.

Що може спостерігатися після процедури фототерапії?

  • Почервонілі ділянки шкіри, свербіння, відчуття печіння;
  • пересихання шкіри, яке можна усунути за допомогою зволожуючих засобів.

Повний курс лікування включає 6-8 процедур: ця кількість необхідна, щоб побачити перші покращення. Часто стан стабілізується лише через 2 місяці після лікування.

Записатися на фототерапію при акні можна, зателефонувавши до медичного центру «Молекула» або скориставшись формою на сайті.

“Усвідомити, як змінюєшся протягом життя”: як працює фототерапія під час війни

У 1970-х роках психотерапевти в США й Канаді стали користуватися фотознімками як інструментами психологічного консультування. Тоді й з’явилося поняття “фототерапія”. Нині в Україні цей різновид терапії дуже популярний. Ми поспілкувались із психологинею і фотографкою Катериною Поляковою про цей метод пізнання себе. Як підготуватись клієнту і як поводитись терапевту — читай у матеріалі Bazilik Media.

Чим фототерапія відрізняється від звичайної фотосесії

Фототерапія відрізняється від фотосесії акцентами взаємин фотографа-терапевта з клієнтом. У фотосесій зазвичай є прикладна мета: треба фото з дня народження, сімейні фото або портрети.

Терапія ж — це бажання досліджувати й відчувати себе. Які я маю взаємини із собою, зі спеціалістом, що проводить терапію?

Спеціаліст є терапевтом, він приймає людину, яку фотографує. Фототерапевт має ставити першочерговий акцент не на естетиці, а на прийнятті й рефлексії.

Підготовка до фототерапії відбувається залежно від запиту. Наприклад, клієнт хоче розібратись у собі, відповісти на низку запитань. Де я внутрішньо перебуваю зараз? Який маю вигляд? Як я себе відчуваю? Як я рухаюсь, коли мене бачать? Що я в собі приймаю, а що не приймаю? Як почуваюсь під час процесу фотографування? Як взаємодію з результатом?

Фототерапії

Фототерапія є відмінним терапевтичним варіантом при самих різних порушеннях. Фототерапія використовується для лікування хронічних шкірних розладів, таких як псоріаз , вітіліго , важка екзема вже майже століття.

Хоча багато методів терапії пригнічують загальну імунну систему, ультрафіолетове світло може бути використано для придушення місцевої імунної системи шкіри. Легке лікування також може допомогти затримати зростання товстої лускатої шкіри при таких розладах, як псоріаз. Лікування ультрафіолетовим світлом використовується при вітіліго через його здатність активувати меланоцити, клітини, що продукують пігмент шкіри. Це робить фототерапію хорошим вибором лікування майже для будь-кого, особливо для тих, хто не любить креми, вважає за краще природне лікування без стероїдів або хоче більше контролювати, використовуючи суміш терапії. Фототерапія також є варіантом для вивчення для молоді та вагітних жінок.

Що таке фототерапія?

Фототерапія, часто відома як світлотерапія, являє собою лікування різних довжин хвиль ультрафіолетового (УФ) випромінювання. Це тягне за собою контрольоване нанесення неіонізуючого випромінювання на шкіру при лікуванні різних дерматозів.

види фототерапії

  • Ультрафіолет В (UVB): UVB міститься в природних сонячних променях і є відмінною терапією псоріазу. UVB потрапляє в шкіру і зменшує проліферацію клітин шкіри, які піддаються впливу. УФБ-фототерапія, ексімер-лазер, а також фототерапія в офісі або вдома UVB – все це варіанти лікування.
  • UVB фототерапія включає в себе регулярне підсвічування шкіри штучним джерелом світла UVB протягом заданої кількості часу. Таке лікування проводиться в кабінеті лікаря або поліклініці, або в домашніх умовах за допомогою апарату для фототерапії.

Існує два види UVB-обробки: широкополосний і вузькосмуговий. Між ними можна виділити три основні відмінності:

  1. Вузькосмугові лампочки UVB випускають менший діапазон ультрафіолету.
  2. Вузькосмуговий UVB може швидше очистити псоріаз і призвести до більш тривалих ремісій.
  3. Вузькосмуговий UVB може вимагати меншої кількості процедур на тиждень.

UVB-терапія доступна в самих різних формах. Прикладами цього є невеликі одиниці для локалізованих місць, такі як руки та ноги, блоки всього тіла або ручні пристрої. Деякі системи UVB використовують стандартні УФ-лампи або лампочки, в той час як інші використовують світлодіодні лампочки.

Ексимерний лазер, який був дозволений FDA для лікування стійких, локалізованих бляшок для псоріазу, забезпечує високоінтенсивний UVB-промінь.

Ексимерний лазер можна використовувати для лікування псоріазу на шкірі легкого та середнього ступеня тяжкості. Згідно з дослідженнями, це дуже ефективна терапія псоріазу шкіри голови. Однак в даний час недостатньо довгострокових доказів, щоб визначити, як довго будуть зберігатися переваги лазерної терапії.

Домашня UVB-фототерапія при псоріазі може бути економічно ефективним і зручним варіантом. Вона, як і фототерапія в кабінеті лікаря або поліклініці, викликає необхідність постійної схеми лікування. Особи спочатку лікуються в медичному закладі перед початком використання в домашніх умовах легкого агрегату. Життєво важливо дотримуватися вказівок медичного працівника та продовжувати часті огляди, практикуючи фототерапію вдома.

Всі процедури фототерапії, включаючи покупку домашнього обладнання, вимагають рецепта від лікаря.

Якщо в поєднанні зі світлочутливими препаратами, такими як псоралени, ультрафіолет А (UVA), як правило, неефективний при псоріазі. Ця процедура, відома як PUVA, зменшує надмірну проліферацію клітин шкіри і може тимчасово полегшити симптоми псоріазу. ПУВА можна вводити трьома способами: місцево у вигляді крему, додавати у воду для ванни або приймати всередину. ПУВА-терапія особливо ефективна при стабільному бляшковому псоріазі, патотному псоріазі та псоріазі долонь і підошви.

Хоча і UVB, і UVA присутні в сонячному світлі, UVB більш ефективний при псоріазі. UVB від сонця функціонує аналогічно UVB від процедур фототерапії. Однак лікувати псоріаз сонячними променями підходить далеко не всім. Сонячне світло не настільки ефективний, як рецептурна фототерапія при лікуванні псоріазу. Проконсультуйтеся з лікарем, щоб дізнатися, чи підходить вам лікування сонячним світлом.

Деякі місцеві методи лікування можуть збільшити ваші шанси отримати сонячні опіки. Тазаротен і кам’яновугільна смола – два приклади. Перед виходом на сонце ті, хто вживає ці продукти, повинні проконсультуватися з лікарем. Якщо лікар охорони здоров’я не сказав інше, люди, які використовують PUVA або інші види лікування світлом, повинні мінімізувати або запобігти впливу природного сонячного світла.

Існує кілька спеціалізованих форм фототерапії, таких як лазери, фотодинамічна терапія (ПДТ), ванна-ПУВА і екстракорпоральна фотохіміотерапія. Фототерапія як і раніше є найбільш часто використовуваним методом лікування при різних шкірних захворюваннях, таких як парапсоріаз, псоріаз, ліхеноїди висівкових ронічних, екзема, атопічний дерматит , вітіліго, фотодерматит, поліморфне світлове виверження, актинічне пруріго, гідроа ваччініформе, шкірні порфірії, мікозні забави

UVB фототерапія має протизапальну, імунодепресивну та цитотоксичну дію. Методи дії невідомі, хоча вони включають вироблення цис-уроканової кислоти, виснаження клітин Лангерганса, порушення прояву антигену, зниження активності природних кілерів (NK) клітин, а також загибель Т-лімфоцитів і кератиноцитів.

Способи дії PUVA включають зшивання ДНК за допомогою фотоаддуктів псоралена, інгібування реплікації ДНК, виснаження клітин Лангерганса та імуносупресивний вплив на функцію Т-лімфоцитів та міграцію. Фототерапія UVA-1 глибше проникає в дерму і стимулює інтерстиціальну колагеназу і цитокіни, послаблюючи склеротичну шкіру. Дендритні клітини набувають антиген з апоптотичних лімфоцитів, викликаючи особливу імунну відповідь без індукції широкої імуносупресії.

Жовтяниця

Жовтяниця – жовтий відтінок шкіри, викликаний накопиченням білірубіну в дермальній і підшкірній клітковині. Білірубін в нормі метаболізується печінкою, де він перетворюється в глюкуронову кислоту ферментом уридиндифосфат глюкуронілтрансферазою (УГТ). Цей кон’югований білірубін згодом виводиться з жовчю і виводиться з організму через шлунок. Коли цей механізм елімінації неефективний або перевантажений кількістю ендогенно генерованого білірубіну, кількість білірубіну в організмі зростає, що призводить до гіпербілірубінемії та жовтяниці.

Жовтяниця вражає до 60% всіх нормальних малюків протягом першого тижня життя. Жовтяниця новонародженого може бути викликана основним медичним захворюванням, таким як ізоімунний гемоліз або дефіцит ферменту еритроцитів. Однак це, як правило, пов’язано з типовою фізіологічною недостатністю новонародженої дитини ефективно абсорбувати білірубін внаслідок комбінованих ефектів більш високого обороту еритроцитів та транзиторного дефіциту кон’югації білірубіну в печінці. Ця форма непатологічної жовтяниці відома як неонатальна фізіологічна жовтяниця.

Концентрації білірубіну у більшості новонароджених з фізіологічною жовтяницею не збільшуються до того моменту, коли потрібна терапія. Однак білірубін у крові досягає дуже високих кількостей у деяких дітей з надмірною фізіологічною жовтяницею та у багатьох немовлят з патологічною жовтяницею, що піддає дитину ризику гострої та хронічної білірубінової енцефалопатії (керніктерус). Щоб уникнути керніктерусу, в цих ситуаціях необхідні ліки, спрямовані на зниження концентрації білірубіну.

Чого очікувати при фототерапії?

Під час прийому ви будете наносити зволожуючу олію на шкіру і стояти голими у величезній шафі, за винятком трусів і захисних окулярів для захисту очей. Світловипромінювальне обладнання буде спрацьовувати протягом короткого періоду часу – часто від секунд до хвилин – і буде обробляти або все тіло, або конкретні відкриті частини. Може знадобитися один або два місяці послідовного лікування фототерапією, щоб почати демонструвати поліпшення симптомів екземи, після чого кількість візитів іноді може бути зменшена або припинена на деякий час, щоб оцінити, чи знаходиться екзема в стадії ремісії.

До потенційних побічних ефектів фототерапії відносяться:

  • Сонячні опіки і болючість шкіри (поширені)
  • Передчасне старіння шкіри (поширене)
  • Світлочутливі висипання на шкірі
  • Немеланома раку шкіри
  • Катаракта (від лікування UVA)

Чому при проведенні фототерапії постійно змінюється дозування?

Під час фототерапії ваша шкіра швидко адаптується до кількості випромінювань NB-UVB. Щоб зберегти загоєння, дозу світла, що надається в зазначені регіони, необхідно поступово підвищувати, виходячи з реакції вашої шкіри на терапію. Оскільки всі по-різному реагують на фототерапію, а різні частини тіла реагують по-різному, терапевти покладаються на самооцінку пацієнтами своєї шкіри на наступний день після легкого лікування.

Персоналізовані інструкції та ретельний огляд ваших зображень допомагають визначити, чи слід збільшувати, зменшувати або підтримувати дозу світла (кількість часу, протягом якого ви обробляєте певний регіон). На основі призначення лікаря система уточнення автоматично оцінює тривалість часу постачання NB-UVB.

Чому при проведенні фототерапії постійно змінюється дозування?

Під час фототерапії ваша шкіра швидко звикає до дози енергії NB-UVB, що доставляється. Для того, щоб загоєння тривало, дозу світла, що доставляється до цільових зон, необхідно постійно збільшувати, залежно від реакції вашої шкіри на терапію. Оскільки всі по-різному реагують на фототерапію, а різні ділянки тіла реагують по-різному, клініцисти залежать від самооцінки пацієнтами своєї шкіри на наступний день після того, як буде проведено легке лікування.

Як часто потрібна фототерапія?

Фототерапевтичні процедури зазвичай проводяться тричі на тиждень. Значне поліпшення псоріазу може бути очевидним протягом двох тижнів. Більшість осіб з псоріазом можуть потребувати від 15 до 20 процедур для досягнення кліренсу, з частотою ремісії 38% через рік. Фототерапевтичне лікування хворих на вітіліго складніше. На швидкість репігментації впливає кількість часу, протягом якого у вас було вітіліго, ділянки тіла, які ви хочете лікувати, і активність вашого вітіліго.

Ті, хто почав терапію протягом двох років після встановлення діагнозу, лікував обличчя та шию та мав стабільне, незмінне вітіліго без симптомів активності, мали найкращі шанси відповісти. Ті, у кого активне вітіліго, потребують більш інтенсивного лікування, яке може включати фототерапію всього тіла і пероральні стероїди.

Чи безпечна фототерапія?

Дерматологи вважають, що при відповідному використанні лікування світлом NB-UVB є безпечним. Більш висока захворюваність на рак шкіри не була продемонстрована в небагатьох дослідженнях на людях, які розглядали цю проблему. У найбільшому дослідженні, яке включало 3867 пацієнтів з псоріазом, які отримували NB-UVB, не було значного зв’язку з базальноклітинною карциномою, плоскоклітинною карциномою або меланомою, яка включала 3867 пацієнтів з псоріазом, які отримували NB-UVB, при цьому середня кількість методів лікування становила 29 і 352 пацієнти, які мали понад 100 методів лікування. Середня тривалість подальшого спостереження становила 5,5 років.

Однак потрібні додаткові дослідження того, що відбувається після цього проміжку. Крім того, нещодавно були створені новіші, більш спеціалізовані види фототерапії, такі як Система уточнення. Цілеспрямоване лікування призначене для спрямування терапевтичного світла на пошкоджену ділянку, уникаючи при цьому непотрібного світлового впливу на сусідню шкіру.

Загоєння може відбутися раніше при поточних проривах у фотомедицині та при використанні разом з іншими методами лікування, зменшуючи загальне УФ-опромінення. UVA-промені від сонця і солярію можуть завдати шкоди більш глибоким шарам вашої шкіри.

Експерти сходяться на думці, що, безумовно, існує зв’язок між NB-UVB і розвитком немеланомного раку шкіри. В результаті в США і багатьох інших країнах рецепт на ці методи терапії потрібен за законом. Отже, перш ніж використовувати лікування фототерапією, слід обговорити всі переваги та потенційні побічні ефекти. Ви і ваш лікар можете прийняти зважене рішення разом.

Що відбувається після очищення шкіри?

Коли ви досягнете цілей загоєння шкіри, ваш лікар, швидше за все, запропонує підтримуючу терапію. Підтримуюча терапія – це стратегія зниження дози або частоти лікування. Мета полягає в тому, щоб продовжити період ремісії або час без проблем зі шкірою.

Якщо ваша імунна система залишається гіперактивною або стає надмірно активною в майбутньому, наприклад, якщо вона спровокована стресом , хворобою, травмою, пологами або іншими непередбаченими або невідомими причинами, може знадобитися більш активна терапія. При цьому доза і частота світлової терапії, як правило, збільшуються.

Якщо ви спостерігаєте будь-які зміни у своєму стані, дуже важливо якомога швидше звернутися до них до лікаря, щоб ви могли вибрати найкращий спосіб дій для лікування шкіри.

ускладнення фототерапії

Після прибуття додому зверніться до лікаря, якщо виникне щось із наступного:

  • Ознаки інфекції, включаючи лихоманку і озноб
  • Почервоніння навколо шкірних уражень або будь-яких виділень
  • Сильне печіння шкіри, біль або пухирі
  • Побічні ефекти, які ви зазнали внаслідок лікування, продовжуються або погіршуються
  • Розвиток нових симптомів

У разі надзвичайної ситуації негайно викликайте медичну допомогу.

УФ-світло може негативно вплинути на вашу шкіру кількома способами, включаючи:

    • Стан шкіри може тимчасово погіршитися
    • Свербляча шкіра
    • Червона шкіра через вплив світла
    • Печіння шкіри

    Лікування ПУВА також може викликати:

    • Нудота
    • Печіння шкіри
    • Катаракта — кришталик ока мутніє, впливаючи на зір
    • Головний біль
    • Втоми

    Якщо ви отримали велику кількість процедур фототерапії, ви можете опинитися в групі ризику:

    • Передчасне старіння шкіри, таке як зморщування і сухість
    • Пігментні плями або веснянки

    До факторів, які можуть збільшити ризик ускладнень, відносяться:

    • Алергія на сонячне світло
    • Вагітність або виходжування
    • Медичні стани, такі як рак шкіри або вовчак, які вимагають від вас уникати сонця
    • Рак шкіри в анамнезі
    • Захворювання печінки — фототерапія може підвищити рівень ліків у крові

    Висновок

    Все ще є надія, якщо у вас є проблеми зі шкірою, яка не реагує на традиційну терапію. Фототерапія дозволяє успішно вилікувати кілька запальних станів шкіри. Фототерапія – це безпечний, простий і ефективний метод лікування різноманітних дерматозів, який недорогий за вартістю і має менше побічних ефектів.

    Оскільки тягар захворювання дерматологічних захворювань високий, фототерапія має вищу ефективність при лікуванні пацієнтів з псоріазом, фунгіцидами мікозу, атопічним дерматитом, версиколором висівковим, хронічною кропивницею, пальмоплантарним пустулозом та вітіліго порівняно з місцевою або системною терапією. Оскільки фототерапія є безпечною альтернативою системній терапії, вона захищає пацієнтів від негативного впливу системної терапії.

Про автора

admin administrator