Гладіолуси з чим поєднуються

Авторadmin

Гладіолуси з чим поєднуються

Гладіолус – посадка і догляд

Автор і редактор: Олена Н. https://floristics.info/ua/index.php?option=com_contact&view=contact&id=21 Правки: 15 листопада 2023 Опубліковано: 23 лютого 2019 Перша редакція: 24 квітня 2013 🕒 6 хвилин 👀 113864 рази 💬 5 коментарів

  • Квітка-меч – історія гладіолуса
  • Посадка гладіолуса і догляд за ним
    • Освітлення
    • Поливання гладіолуса
    • Ґрунт для гладіолусів
    • Готуємо цибулини гладіолуса
    • Посадка гладіолуса
    • Догляд за гладіолусом після посадки
    • Коментарі

    На моїй присадибній ділянці квіти займають досить багато місця. Звичайно, їх у банку на зиму не закрутиш і влітку в салаті не з’їси. Але я не можу встояти перед красою садових рослин. І серед інших квітів обов’язково висаджую гладіолуси. Причому до них я настільки небайдужа, що практично щороку оновлюю колекцію, купуючи все нові і нові цибулини гладіолусів, адже зараз так багато сортів цієї квітки різних форм і забарвлень! Особливо мені подобаються гладіолуси незвичайних, темних відтінків: шоколадні крупноквіткові Баккако і Шоколад, темно-червоний Арабіан Найт або фіолетовий Пассос.

    Квітка-меч – історія гладіолуса

    Хай як дивно це прозвучить, батьківщина гладіолусів – Південна Африка. Саме там існують дикорослі форми цієї квітки. А всього в світі налічується понад 250 видів і понад 10 000 сортів гладіолусів. Відомі ці квіти з самого початку нової ери, вони згадувалися ще в давньоримських історичних документах.

    До речі, навіть назва цієї квітки походить від латинського слова «gladius» – «меч». Це пов’язано з тим, що гострі витягнуті суцвіття гладіолуса нагадують за формою меч гладіатора.

    Але серйозно їх почали культивувати в Європі лише наприкінці ХVI – на початку XVII століть. Селекціонери схрещували різні види і сорти, щоб домогтися різноманітності у формі і кольорі. Зараз існують гладіолуси махрові і з гофрованими квітками. Дуже цікаві сорти з розрізаними краями частин оцвітини, виведені гібриди з чалмоподібною і шоломоподібною формою квітки.

    Гладіолус – це квітка, яка зазвичай іде на зріз. Адже букети з красивих подовжених суцвіть гладіолусів дуже ефектно виглядають. До того ж можна скласти як величний букет з крупноквіткових гладіолусів, так і романтичний букетик із квітів карликових сортів.

    Посадка гладіолуса і догляд за ним

    Скільки я себе пам’ятаю, в нас у квітнику завжди росли гладіолуси. І, напевно, тому догляд за гладіолусами мені не здається занадто складним. Але, як і будь-яка рослина, гладіолус має свої вподобання у вирощуванні та догляді.

    Освітлення

    Я постійно висаджую гладіолуси на найбільш сонячних ділянках свого квітника. Там, де інші квіти (особливо однорічники) приживаються важко або навіть гинуть, гладіолуси прекрасно ростуть і цвітуть. У затінку вони дрібнішають, дають мало квіток на стрілці, а іноді навіть хворіють.

    Тому, обираючи місце для посадки гладіолусів, шукайте найсонячнішу ділянку. Вони не бояться навіть прямих сонячних променів. За моєї пам’яті сонце і спека тільки один рік були згубними для гладіолусів – влітку 2010 року. Квіти, тільки розпустившись, в’яли вже на другу добу, хоча в звичайні роки на добре освітлених місцях цвітіння може тривати тиждень. Але, на мій погляд, це пов’язано було з температурою вище 40°С, а не з освітленням.

    Поливання гладіолуса

    Перезволоження і заболочування ґрунту згубні для гладіолусів, особливо в період пророщування цибулини – вона просто може згнити. Так що після посадки не захоплюйтеся поливаннями – нехай цибулинка дасть стрілку заввишки не менше 5 см. Але це не означає, що підрослу рослину не треба поливати. Гладіолус любить правильно організоване поливання. Щоб вода не просто йшла в ґрунт, перенасичуючи його вологою, а досягала самої цибулини, я роблю біля кожної квітки виїмку – лунку, в яку і ллю воду. Зазвичай якщо луночка повна води, можна вважати поливання достатнім. Якщо погода не надто спекотна, то поливати гладіолуси слід 2 рази на тиждень, у спекотні дні – 3 рази. А ось в екстремально спекотний рік я поливала їх щодня – ввечері, з наступним щоденним ранковим розпушуванням ґрунту для утримання вологи.

    Ґрунт для гладіолусів

    Ґрунт, у якому ви плануєте вирощувати гладіолуси, має бути поживним. Вони чудово ростуть на чорноземних, легких суглинних і супіщаних ґрунтах. А ось бідні глинисті і піщані ґрунти слід удобрювати і покращувати. Для цього до ґрунту на ділянці додають торф або перегній. З осені я вношу у ґрунт фосфорно-калійні добрива. Використовую для цього нітрофоску (30 г добрива на 1 м2). Навесні перед посадкою ділянку перекопують, причому глибина перекопування досить велика, на штик лопати – 30-35 см. У процесі вношу тепер уже азотовмісні добрива (зокрема сечовину). Ділянка для посадки мусить бути просторою, адже гладіолус – квітка велика, і, щоб вона виросла красивою, потрібно висаджувати цибулини на відстані 10-15 см одна від одної.

    Готуємо цибулини гладіолуса

    Взимку я зберігаю цибулини гладіолусів у льосі. Якщо у вас його немає, підійде будь-яке прохолодне і темне приміщення.

    За місяць до посадки вношу бульбоцибулини в будинок, очищаю від лусочок, перевіряю, чи немає паразитів. Буває так, що взимку під лусочками заводяться трипси. Для того, щоб напевно знищити їх, замочую цибулинки в розчині актелліка. Але якщо бульби не заражені, їх можна просто для профілактики обробити розчином марганцівки. Чула, що для знезараження використовують також настій часнику (250-300 г подрібнених зубців на 10 л води). Залишаю бульбоцибулини для пророщування в прохолодному приміщенні на світлі.

    Всі хворі цибулини гладіолусів викидаю, щоб не заразили іншій посадковий матеріал. Перед самою посадкою замочую цибулини в розчині стимулятора росту на 10 годин.

    Посадка гладіолуса

    У питаннях посадки гладіолусів існують дві точки зору, і обидві, напевно, правильні. У наших краях (у середній смузі) висаджувати гладіолуси можна наприкінці квітня – коли земля прогріється до 8-10°С. Це рекомендація всіх квітникарів. Пов’язано це з тим, що навесні в ґрунті більше вологи, ніж на початку літа, що дозволяє цибулинкам швидше прорости і краще розвиватися. Але. Посаджені в цей період гладіолуси цвітуть, як правило, вже в липні-серпні. А я прагну виростити гладіолуси до вересня, щоб скласти букет на 1 вересня. І тому частину цибулин я висаджую в кінці квітня, а іншу частину – у червні. До речі, вперше я вчинила так неусвідомлено, просто одного разу затрималася на пошті і не встигла до квітневої посадки посилка із замовленими мною цибулинами Гладіолуса. Довелося того року посадити їх у червні. А до вересня зрізала квіти в букет. Так що за правилами час посадки – квітень-травень, але якщо посадите гладіолуси у червні, то теж не спізнитесь. Тільки в цьому випадку на початковому етапі частіше зволожуйте ґрунт, намагаючись водночас не перестаратися з поливанням.

    Для посадки цибулин гладіолусів я прокопую сапкою канавку завглибшки 10-12 см, розміщую цибулини на відстані 10-15 см одна від одної, поливаю, даю воді всотатися в землю і присипаю зверху ґрунтом. Біля кожної цибулинки роблю круглу канавку для поливання.

    Догляд за гладіолусом після посадки

    Ну а зараз залишилося доглядати за пророслими гладіолусами. Поливати – у міру просихання ґрунту, при цьому краще недолити, ніж перелити. Розпушувати ґрунт потрібно акуратно, щоб не пошкодити цибулину. Перевіряти міжвузля і місця прикріплення листя до стебла на наявність попелиці та трипсів, у разі зараження – обробити інсектицидом. А коли гладіолуси почнуть цвісти, бажаю вам незабутніх вражень від споглядання цих прекрасних квітів.

    Читайте про правильне утримання рослин під час періоду спокою
    Читати.

    У вересні, коли гладіолуси відцвітуть, потрібно відрізати квіткову стрілку і почекати, поки стебло і листя самі усохнуть. Наприкінці жовтня викопати цибулини, очистити їх від землі і висушити. Взимку бульбоцибулини потрібно зберігати в прохолодному (3-6°С) і темному місці.

    7 популярних питань щодо вирощування гладіолусів

    Не можна недооцінювати мульчування — воно дозволяє домогтися більш пишного і рясного квітнення, покращує загальний стан рослин.

    Чи можна садити гладіолуси після тюльпанів

    Відомо, що ротація рослин у саду призводить до гарних результатів за дотримання відповідних правил. Не рекомендується вирощувати одні й ті самі квіти без зміни постійного місця протягом багатьох років.

    Тюльпани зазвичай закінчують квітнути швидко, тому питання, чим зайняти звільнене місце, постає досить гостро. Гладіолуси квітнуть ближче до осені, тому можна висадити їх після тюльпанів. Однак слід враховувати, що цибулинні рослини можуть вражатися однаковими шкідниками та хворобами, тому саджати гладіолуси можна лише у тому випадку, якщо ви достеменно переконалися, що посаджені на цьому місці раніше тюльпани повністю здорові.

    З якими квітами гладіолуси товаришують, а з якими ворогують

    Краще за все висаджувати гладіолуси поряд з рослинами, які не є дуже високими, та які не закриватимуть сонячне світло. Добре підійдуть:

    • піретрум;
    • айстри;
    • вербена;
    • флокс Друммонда;
    • цинія;
    • лавантера.

    З багаторічників з гладіолусами добре поєднуються декоративний полин, шавлія, хости та бадан.

    З невдалих сусідів для гладіолусів можна відзначити високі сорти жоржин — квіти можуть затінювати один одного, не даючи нормально зростати. Не варто садити поруч весняні квіти — крокуси, нарциси та тюльпани. Таке сусідство псує декоративний ефект клумби — до початку квітнення гладіолусів інші квіти не лише завершують квітнення, але і втрачають ефектне листя.

    Як стимулювати проростання бульбоцибулин перед посадкою

    Для більш швидкого проростання слід здійснити попередню обробку цибулин гладіолусів, перш ніж висадити їх у ґрунт.

    Витягують цибулини з зимового укриття за два тижні до того, як висаджуватимуть у клумби. Бульбоцибулини очищають від лушпиння і ретельно оглядають. Посадковий матеріал перебирають, видаляючи пошкоджені та нежиттєздатні екземпляри. Далі проводять обробку цибулин — можна вибрати будь-який із запропонованих способів:

    • вимочування протягом пів години у слабкому розчині марганцівки для знезараження та захисту від шкідників;
    • обробка хімічними стимуляторами зростання (“Корневін”, “Епін” або будь-який інший подібний препарат);
    • обробка окропом (короткочасна, з подальшим промиванням у холодній воді).

    Деякі садівники заздалегідь пророщують бульби, отримуючи перші пагони завдовжки у 10-15 см ще до висадки — однак цей підхід не завжди виправданий і може призвести до труднощів з акліматизацією, проте призводить до більш пізньої появи квітконосів.

    Як продовжити життя гладіолусів після зрізання

    Гладіолуси гарні не лише на клумбах, але й у зрізаному вигляді — наприклад, з них традиційно складають букети для школярів до 1 вересня.

    Щоб збільшити час збереження зрізаних гладіолусів, необхідно підготувати поживну суміш, у якій стоятиме букет. На 1 літр води кімнатної температури можна додати таблетку активованого вугілля або аспірину. Інший популярний варіант — використання цукру (досить 2 чайних ложок). Підійде також борна кислота (1 чайна ложка), оцет (1 столова ложка) або нашатирний спирт (2-3 краплі).

    Також обов’язково потрібно щодня міняти воду і видаляти нижні суцвіття у міру їх підсихання. Дотримання цих рекомендацій дозволить продовжити життя букета до двох тижнів.

    Що робити з дітками

    Після викопування на бульбах гладіолусів можна виявити велику кількість діток. Зберегти їх, зазвичай, дуже важко, тому що вони мають схильність до швидкого висихання. Можна відокремити найбільш великі екземпляри, добре промити та висушити, після чого розкласти по сухих паперових пакетах і прибрати на зберігання у холодильник — частина з них після посадки дасть сходи.

Про автора

admin administrator