Як зберегти брокколі на зиму в домашніх умовах

Авторadmin

Як зберегти брокколі на зиму в домашніх умовах

Зміст:

Як правильно заморозити брокколі на зиму в домашніх умовах

Брокколі – близький родич цвітної капусти. Цей овоч має дуже цінними властивостями, тому його просто необхідно зберегти на зиму в замороженому вигляді. Про всі тонкощі заморозки брокколі в домашніх умовах ви дізнаєтеся з цієї статті.

Складові: брокколі, вода, сіль
Час для закладки: літо

Для заморозки слід відбирати тільки зрілі зелені качани. На дотик суцвіття повинні бути щільними, без гнилі, вм`ятин і жовтих суцвіть.

До заморожування слід приступати якомога швидше, тобто, якщо ви зрізали брокколі в своєму городі, то заморожувати треба в день збору, а якщо придбали в магазині – то в день покупки.

Про корисні властивості замороженої брокколі розповість відео від каналу «JitZdorovo ru» – Заморожена їжа. брокколі

Як підготувати брокколі до заморожування

Насамперед овоч слід звільнити від зеленого листя, і розібрати качан на суцвіття, гострим ножем видаляючи жорсткі частини рослини.

Потім капусту потрібно промити в воді.

Щоб позбутися від комах, які оселилися в верхівках суцвіть, капусту потрібно вимочити в соляному розчині. Для його приготування в 1 літрі холодної води необхідно розчинити 4 столових ложки кухонної солі. Вимочують брокколі в солоній воді близько півгодини. Після цієї процедури суцвіття знову промивають в чистій воді.

Як заморозити брокколі на зиму

Перед приміщенням брокколі в морозильник, капусту слід бланшувати. Ця процедура дозволить зберегти смак, колір і всі корисні властивості.

Бланшувати капусту можна двома способами:

  • На пару. Для цього можна використовувати пароварку, мультиварку або скористатися ємністю для варіння на пару в звичайній каструлі. Бланшувати брокколі на пару слід 4-5 хвилин.
  • У воді. Для цього овоч опускають в киплячу воду на 1-2 хвилини. Краще опускати капусту в окріп відразу в ситі, щоб потім можна було швидко її отримати з окропу. Важливо бланшувати брокколі невеликими партіями, щоб капуста швидше закипала, і не перетравлюється.

Після того як брокколі пройде теплову обробку, її слід відразу ж помістити в крижану воду для охолодження. Щоб вода була більш низької температури, в миску додатково опускають кілька лотків з льодом.

Порада: Щоб зберігся яскраво-зелений колір брокколі, можна додати в холодну воду сік половини лимона.

Після того як капуста повністю охолоне, її розкладають на бавовняних рушниках. Дуже важливо, щоб на суцвіттях перед заморожуванням залишилося якомога менше рідини.

Обсохшіе овочі розкладають по порційних пакетах і відправляють в морозильну камеру на зберігання. Слідкуйте за тим, щоб в один пакет була поміщена разова порція капусти.

Як заморозити брокколі для дитини

Основний принцип заморозки брокколі для прикорму дитини відповідає вищеописаному.

Якщо у малюка є алергія, то брокколі потрібно вимочувати в чистій прохолодній воді не менше 2 годин. А потім в солоному розчині 30 хвилин.

Брокколі можна заморозити суцвіттями, а можна відразу ж відварити і пюрировать. Варити капусту для приготування пюре потрібно 10-15 хвилин під закритою кришкою.

Пюре з броколі розкладають по пластиковим стаканчиках, які попередньо необхідно обдати окропом. Ємності зверху щільно закривають харчовою плівкою, і відправляють в морозилку.

Див. Відео від каналу «FOOD TV» – Як Правильно Відварити Брокколі || FOOD TV Вчимося Готувати

Зберігається заморожена брокколі від 9 до 12 місяців. Заморожування для дитини необхідно обов`язково промаркувати датою закладки продуктів в морозильник.

Див. Відео від каналу «Tomsk Kitchen» – Як приготувати заморожену броколі

Посмотрите похожие рецепти
  • Як заморозити брокколі Переглянути рецепт
  • Як заморозити зелень на зиму Переглянути рецепт
  • Брокколі: як маринувати? Переглянути рецепт
  • Смачні тушковані баранячі реберця з овочами – покроковий рецепт з фото, як приготувати з цибулею, цвітною капустою, морквою і брокколі Переглянути рецепт
  • Ці 12 продуктів варто обов`язково заморозити на зиму Переглянути рецепт
  • Заморозки на зиму – щавель, кабачок, цукіні, брокколі, цвітна капуста Переглянути рецепт
  • Вчимося заморожувати в домашніх умовах кольорову капусту в морозилці Переглянути рецепт
  • Заготовки з капусти брокколі: найрізноманітніші рецепти Переглянути рецепт
  • Заготовки з капусти брокколі на зиму Переглянути рецепт
  • Заготівля з цвітної капусти та брокколі: покроковий рецепт з фото Переглянути рецепт
  • Як правильно заморозити кольорову капусту на зиму в домашніх умовах: всі способи заморозки Переглянути рецепт
  • Капуста брокколі. Вирощування і догляд у відкритому грунті Переглянути рецепт
  • Як здійснити заморозку капусти? Переглянути рецепт
  • Найсмачніші овочеві котлети з кольорової капусти для дітей – рецепт з покроковими фото, як приготувати з брокколі, сиром і без яєць Переглянути рецепт
  • Як заморозити капусту на зиму: всі способи і сорти Переглянути рецепт
  • Кращі способи заморожування цвітної капусти на зиму: 5 рецептів корисних заготовок Переглянути рецепт
  • Капуста брокколі: вирощування і догляд Переглянути рецепт
  • Заморожена кольорова капуста Переглянути рецепт
  • Пюре з броколі: рецепти приготування пюре для дітей і дорослих – способи варіння брокколі для пюре Переглянути рецепт
  • Заморожена овочева суміш для рагу. Рецепт з фото крок за кроком Переглянути рецепт

Як заморозити брокколі на зиму в домашніх умовах: рецепти з фото і відео

Брокколі за зовнішнім виглядом схожа на цвітну капусту, тільки відрізняється яскраво-зеленим забарвленням. Вона насичена великою кількістю білка, вітамінів, мінералів і амінокислот. Багато лікарів рекомендують регулярно вживати брокколі людям, які страждають на серцево-судинними порушеннями і для профілактики онкології. Багато господинь роблять запаси овочів і знають, як правильно заморозити брокколі на зиму в домашніх умовах.

заморожені запаси

Сезон брокколі доводиться на літо. У холодний сезон овоч краще придбати в супермаркетах. Набагато дешевше і безпечніше запастися на зиму під час літнього періоду. Свіжа брокколі довго не зберігається, тому найкращим варіантом, щоб зберегти корисні властивості продукту практично на рік, є заморозка. Капусту, як і багато інших овочів, можна заморожувати в морозильній камері. Але для правильного зберігання її потрібно ретельно підготувати.

особливості заморозки

Замороження, як один з методів зберігання брокколі, має ряд переваг, які зможе оцінити кожна господиня, якщо хоч раз спробує таким чином запастися овочем на зиму.

Серед численних переваг слід відзначити наступні:

  1. Раціональне використання простору холодильника. Капуста в морозильній камері займає мінімум місця, не поглинаючи сторонні запахи. Крім того, в овочі зберігаються абсолютно всі корисні речовини на тривалий час.
  2. Збереження поживних мікроелементів. За допомогою заморозки можна в повному обсязі зберегти весь спектр корисних характеристик і смакових якостей. При правильній підготовці овоча до заморожування і виконання всіх інструкцій брокколі дуже буде схожа на свіжу, як кольором, так і смаком, насиченістю вітамінів. Заморожування актуально для людей, які в майбутньому планують готувати страви з корисного овоча для своїх дітей.
  3. Постійна наявність капусти в холодильнику. Чи не доведеться бігати по магазинах у пошуках брокколі, особливо якщо хочеться з’їсти її на сніданок. Продукт завжди буде під рукою, причому вже готовий до термообробки.
  4. Економія грошей. Сезонні овочі взимку коштують значно дорожче, ніж влітку. Тому саме в сезон варто починати запасатися, коли ціни мінімальні. Використовуючи в приготуванні страв заморожену броколі протягом зими, можна значно заощадити сімейний бюджет.

Робити заморожені запаси можна практично з будь-якого овоча. Необхідно діяти відповідно до рекомендацій, щоб в їжі зберігся максимальний рівень поживних речовин.

Купівля та підготовка брокколі

До вибору слід підійти максимально відповідально. Помилково вважати, що заморожувати можна продукти в будь-якому стані. Неякісні овочі для такого виду зберігання не годяться. Брокколі, перш за все, повинна бути молодою і насичено-зеленою.

У суцвіттях не повинно бути комах і слідів овочевих хвороб. В іншому випадку капуста зіпсується, і її доведеться викинути.

Краще збирати і заморожувати брокколі з власної грядки. Але, на жаль, не всі можуть мати у своєму розпорядженні такою розкішшю. Можна купити якісну і свіжу капусту в ринку або в овочевому відділі супермаркету.

Для заморожування не слід брати продукт з такими «ознаками»:

  • зів’ялі суцвіття;
  • гнильні вогнища на стеблах або суцвіття;
  • наявність шкідників;
  • жовтуваті і підсохлі частини.

Овоч має бути твердим і пружним, без вад і пошкоджень, яскраво зеленого кольору, з насиченим ароматом.

Підготовка холодильника перед початком процесу

Перед початком заморозки камеру морозилки потрібно звільнити від інших продуктів, добре вимити її і просушити. Виключно в суху ємність можна поміщати пакети з капустою.

Якщо в холодильнику вбудована функція швидкої заморозки, то рекомендується включити її на кілька годин. Так заморожування відбувається набагато швидше, що позитивно позначається на збереження корисних властивостей овочу. Якщо «Швидкої заморозки» немає, то в морозилці виставляють температуру 10-15 градусів.

Кухонне приладдя

Для заморожування броколі на зиму на домашній кухні знадобляться не тільки суцвіття брокколі, а й деякі кухонні інструменти. Попередньо господиня повинна підготувати:

  • обробну поверхню;
  • каструлю;
  • глибоку миску;
  • ніж;
  • кошик для приготування на пару;
  • друшляк.

Після того, як були підготовлені всі речі, слід подбати про ємності для заморожування. Ідеальний варіант передбачає використання спеціальних харчових пакетів для заморозки. Якщо таких немає, підійдуть звичайні поліетиленові пакети або контейнери, які повинні бути досить щільними.

Як і навіщо попередньо бланшувати

Без варіння заморожувати капусту брокколі не рекомендується. Парова обробка капусти – обов’язковий етап заморожування. В ході бланширования знищуються ферменти, які сприяють окисленню. При подальшому зберіганні в ємності з овочами чи не з’явиться неприємний запах, збережуться смакові якості.

Якщо не використовувати бланшування, то, в більшості випадків, суцвіття в морозилці розсиплються, а після розморожування овочі доведеться викинути.

У каструлі

Бланшування допускається робити в каструлі. Підготовлені суцвіття опускають безпосередньо в киплячу воду. Кип’ятити потрібно не більше двох хвилин. Потім овочі дістають і охолоджують.

В пароварці

Власницям пароварки бланшувати брокколі набагато простіше. Воду з лимонним соком також доводять до кипіння. Капусту викладають в спеціальний кошик, яку встановлюють на ємність з окропом, накривають кришкою. Теплова обробка таким методом триває близько 5 хвилин.

Спосіб домашнього заморожування

Заморожування брокколі – це тривалий процес, який, втім, не вимагає особливих навичок і складних маніпуляцій. Знадобиться тільки поетапно виконувати всі процеси, щоб отримати якісний результат. Брокколі краще купувати в сезон, який випадає на червень-липень місяці. Суцвіття потрібно вибирати насиченого зеленого забарвлення, щільні на дотик. Овочі, на яких виявлені плями і гнильні вогнища, для багатоденного зберігання краще не брати.

Потрібно очистити продукт від бруду, оскільки в майбутньому його промивати не потрібно. Він відразу буде схильний до термообробці. Щоб повністю витягти комах з суцвіть, овоч замочують у розчині солі на півгодини. Паразити не тільки загинуть, але і спливуть на поверхню. Потім брокколі слід ретельно промити і очистити від листя.

Овочі потрібно розділити на суцвіття розміром близько 2, 5 сантиметрів. Стовбур також нарізають невеликими шматочками по 6 міліметрів. Жорстку частина стебла потрібно викинути. Нарізану брокколі укладають в глибоку посудину, заливають простою водою і додають лимонний сік. У такому розчині дати настоятися 5 хвилин. Лимонний сік зберігає зелений колір капусти.

Рідина з миски зливають в каструлю, додають ще води. Вміст слід закип’ятити. Брокколі перекладають в кошик для пароваренія і опускають все це в каструлю з окропом. Зверху також все накривають кришкою. Таким чином слід кип’ятити близько 5 хвилин. Овочі занурюють безпосередньо в воду, якщо пристосування для пароваренія немає. При цьому процес бланшування скорочується до 2 хвилин.

Суцвіття і стебла дістають з каструлі і відразу занурюють в крижану воду. Охолоджують продукт і під проточною водою, використовуючи друшляк, якщо немає кошики для готування в пароварці. Охолоджену брокколі виймають з води, просушують і розкладають в пакети або контейнери для заморожування харчових продуктів.

Рекомендовано розрахувати кількість капусти для одного приготування страв, і в такому обсязі фасувати. Брокколі заборонено кілька разів заморожувати, тому заготовлювати потрібно стільки продукту, скільки планується вжити за один раз. При повторній розморожуванні-заморожуванні капуста швидко втратить колір, структуру і смакові якості.

Пакети краще підписати – коли була заморожена конкретна порція овоча. Заморожену броколі краще вжити за наступні дев’ять місяців, тому стикеровка – це зручний спосіб нагадати про стікали терміни.

Замороження з бланшуванням

Перед заморожуванням капусту потрібно піддати процесу бланшування. Такий вид парової обробки обов’язковий при заморожуванні. Під час бланшування, під впливом високих температур, відбувається загибель ферментів, які можуть привести до окислення. Пропарений овоч довго зберігається в морозилці і не псується.

Замороження без бланшування

Свіжу брокколі заморожувати без бланшування можна. Перебуваючи в морозилці, під впливом низьких температур, суцвіття заготовки перетворяться на труху, і для подальшого приготування їх використовувати буде неможливо. Бланшування в каструлі або пароварці дозволить зберегти структуру овоча, його колір і смакові особливості.

особливості зберігання

При глибокому заморожуванню застосовується температура -18 градусів. В такому температурному режимі заморожена заготовка зберігається в морозилці практично цілий рік. Якщо температуру підтримувати в межах 0-8 градусів, то брокколі підлягає вживання за наступні три місяці.

Овочі не рекомендується повторно заморожувати. Це слід враховувати при розморожуванні холодильника. У таких ситуаціях пакет з капустою загортають теплою ковдрою, яке дозволить підтримувати низьку температуру, необхідну для збереження продукту. Після очищення холодильника брокколі терміново розташовують в морозилці.

Необхідність в розморожуванні

Капусту брокколі перед приготуванням страв розморожувати не потрібно! При розморожуванні вона втратить форму, стане м’якою і в результаті навіть незначної термообробки перетвориться в непривабливу кашку. Для створення кулінарних шедеврів з використанням корисних суцвіть продукт виймають з морозилки і відразу починають готувати.

Правила приготування

Для заморозки необхідно заготовити тільки свіжу капусту. Лише в такому разі можна на максимальному рівні зберегти смакові якості і користь овоча. Для готування використовують каструлю з кришкою, мультиварку і пароварку. Якщо вибирати каструлю, то воду спочатку кип’ятять, підсолюють. Потім поміщають заморожені овочі таким чином, щоб вода їх тільки покрила.

На тривалість готування впливає ступінь заморозки капусти і розміри шматочків. У більшості випадків приготування триває не більше 7 хвилин. В процесі рекомендується виделкою перевіряти готовність суцвіть кожні пару хвилин. Якщо вилка легко занурюється в стебло, значить, овочі приготувалися. Для збереження хрустких властивостей готову брокколі з окропу потрібно відразу занурити в холодну воду.

Відварну капусту можна подавати, як самостійне блюдо, посипавши зверху сіллю і улюбленими спеціями. До цього овочу ідеально підходить сирний соус. Смачними виходять суцвіття, обсмажені в клярі з панірувальних сухарів і яєць. Блюдо також збризкують соком лимона, додають мигдальні горіхи. З вареної брокколі готують корисний вершковий суп-пюре з хрусткими сухариками і смаженим беконом. Можна також запекти в духовці.

Корисні поради

Господиням можна скористатися деякими рекомендаціями, які дозволять зробити процес заморозки простіше, чи не розгубивши при цьому корисних властивостей продукту:

  • для збереження хрусткою структури і приємного смаку заморожувати слід добре просушені суцвіття;
  • щоб брокколі втратила барвистість, її збризкують соком лимона або лайма;
  • для бланшування зручно використовувати кошик-пароварку з ручкою-тримачем;
  • заборонено здійснювати Бланшіровка в мікрохвильовці;
  • овочі нарізають на дошці, яку не використовують для оброблення сирої риби і м’яса.

Взявши на озброєння перераховані поради, можна значно спростити процес і отримати якісний продукт на виході.

Замороження брокколі – простий процес, що веде до корисного результату. Важливо грунтовно підійти до вибору продукту і правильно підготувати до процесу заморозки. Таким овочем можна приємно урізноманітнити нудне зимове меню, наситивши його корисними мікроелементами і літніми фарбами.

Як правильно заморозити брокколі на зиму в домашніх умовах?

Брокколі – корисний і смачний овоч, який можна мати під рукою кожен день в будь-який час року. Використовуючи можливості домашньої заморозки можна зберегти продукт на зиму. Про це і піде мова в статті.

метод заморозки

Наявність в домашньому господарстві морозильної камери дозволяє зберегти продукти на кілька місяців. Чи можна отримати якісний смак після такого зберігання? Брокколі відноситься до тих овочів, які добре переносять заморожування, часто входить до складу промислово виготовлених заморожених сумішей.

Переваги і недоліки

Для заморожування необхідний спеціальний відсік в холодильнику або окрема морозильна камера. Сучасні пристрої «знають», як заморозити продукт найбільш ефективно. Вони мають функцію швидкого заморожування для максимального збереження смаку і вмісту корисних речовин в їжі.

  • Перевагами заморозки є:
  • швидкість заготовки продукту;
  • збереження вітамінів;
  • відсутність додаткових витрат.
  • До недоліків такого способу зберігання можна віднести:
  • залежність від наявності електроенергії;
  • залежність від технічного стану морозильної установки.

Вибір і підготовка брокколі

При заморожуванні, якість кінцевого продукту в найбільшою мірою залежить від того, як було вибрано, і чи правильно було підготовлено сировину. Для зберігання вибирають кращі екземпляри овочів.

Важливо! Найбільшу поживну цінність капуста збереже при заморожуванні відразу після збирання врожаю, протягом 2-3 днів.

Ознаки хорошого качана брокколі:

  • пружний вилок середнього розміру (не більше 15-17 см);
  • яскравий і рівномірний темно-зелений колір;
  • відсутність жовтих і білих плям, слідів потемніння;
  • цілісність і відсутність ознак пошкодження шкідниками.

Суцвіття необхідно попередньо замочити на півгодини в літрі води, розчинивши в ній попередньо 1 столову ложку солі. Така обробка дозволяє виявити наявність гусениць і личинок комах, які спливають на поверхню води, і можуть бути потім легко змиті.

Після цього капусту слід обполоснути під проточною водою, щоб видалити сіль. Брокколі поділяють на суцвіття, щоб продукт займав в морозильнику менше місця, і його було зручно діставати порціями. Також слід видалити листя. Для приготування овочевої суміші підійде нарізка більш дрібними шматочками.

Чи знаєте ви? Жовтий колір бутонів брокколі говорить про перезріванні капусти. Такі суцвіття непридатні для їжі.

Навіщо і як правильно білити?

Бланшування – попередня швидка обробка окропом або паром, яка дозволяє зберегти колір і прискорити подальше приготування брокколі. В цьому випадку капуста зберігає поживні речовини і не темніє.

У каструлі

Простий спосіб бланшування полягає в наступному:

  1. Довести до кипіння воду в каструлі.
  2. Опустити суцвіття брокколі в окріп на 2-3 хвилини.
  3. Вийняти капусту і відразу опустити її в крижану воду для швидкого охолодження.

В пароварці

Пароварка дозволяє провести бланшування з меншими витратами сил і зберігаючи більшу кількість корисних речовин. Обробка паром повинна проводитися протягом 6-7 хвилин. Бланшированную будь-яким способом капусту потім просушують на рушник або в ситі.

Особливості заморозки капусти в домашніх умовах

Для заморозки брокколі можна використовувати поліетиленовий пакет або спеціальну пластикову ємність, матеріал якої витримує вплив низьких температур. Щоб не заплутатися в термінах зберігання на кожному пакеті слід вказати дату заморожування. Підготовлені сухі суцвіття брокколі складають в контейнери або пакети і відправляють в морозилку, використовуючи функцію «швидкої заморозки» (при наявності).

Важливо! Заморожувати харчові продукти повторно не рекомендується, оскільки це значно знижує їх смак і корисність.

Як довго зберігається?

Заморожена брокколі може зберігатися від 6 до 8 місяців. Основна умова тривалого зберігання – постійна температура морозильної камери на більш -18 ° C.

Чи потрібно розморожувати перед приготуванням?

Перед приготуванням брокколі не потребує розморожуванні. Суцвіття відразу опускають в киплячу воду для варіння, обсмажують або запікають.

способи приготування

Капуста брокколі є складовою частиною багатьох страв, а також може використовуватися як окремий гарнір.

З корисними суцвіттями можна приготувати:

  • овочевий або курячий суп, супи-пюре;
  • запіканку або рагу;
  • соус до пасти;
  • омлет з овочами;
  • пиріг або піцу.

Корисні поради

Застосовуючи деякі хитрощі, можна продуктивніше використовувати простір морозилки і домогтися кращої якості замороженого продукту:

  • щоб мінімізувати займане продуктом місце, можна в пакеті з щільного поліетилену з клямкою створити вакуум. Це актуально для холодильників з невеликими морозильними камерами. У кут засувки потрібно вставити трубочку і витягнути з пакету повітря, а потім акуратно його закрити;
  • доданий при бланшировании сік лимона зробить колір брокколі більш насиченим і яскравим;
  • щоб швидко висушити суцвіття, можна обдути їх феном в режимі «холодне повітря»;
  • для овочевих супів можна заморожувати суміші нарізаних овочів і зелені на одне приготування.

Чи знаєте ви? Винахідником сучасної харчової заморозки вважається американець Кларенс Бердсай, який виявив гідності швидкого охолодження риби при -40 ° C в 1920-х роках.

Використовуючи можливості сучасної побутової техніки, можна заморожувати овочі в домашніх умовах зі збереженням смакових і поживних властивостей продукту. При дотриманні технології і правильному відборі сировини, брокколі може довго зберігатися і бути частиною багатьох страв повсякденної і святкової кухні.

Про автора

admin administrator