Яка рослина є смертельно отруйним кисломолочний ревінь

Авторadmin

Яка рослина є смертельно отруйним кисломолочний ревінь

Румбамбар, або ревінь – про вирощування і користь

Румбамбар, або ревінь (Rheum) — одна з найефектніших весняних рослин. З кожним теплим весняним днем ​​ревінь росте наче на очах. Нарощує гарне листя, а потім і дивовижні квіткові пагони. Красивий і корисний на кухні румбамбар не буде зайвим в жодному саду, правда, в зовсім компактних йому може не знайтися місця. Як вирощувати ревінь і яка з нього користь, розкажемо в статті.

Румбамбар, чи ревінь — користь і вирощування

Опис рослини

Сучасні садові сорти ревеню – нащадки дикоросів з Азії. Румбамбар потрапив на кухонні столи лише в 18 столітті, довгий час вирощувався тільки заради цілющого коріння. Сьогодні м’ясисті стебла ревеню служать цікавою добавкою до випічки, компотів і варення. З нього варять супи, роблять салати, квас, цукати, мармелад і навіть вино.

Крім цього, ефектні зелені чи червоні листки рослини, які зовні нагадують лопух, можуть стати справжньою прикрасою саду. Його можна вирощувати як солітер на газонах чи як фон для яскравих однорічників.

Румбамбар – рослина-велетень, що має потужне кореневище (його маса може досягати 5 кг!), від якого відгалужуються м’ясисті, товсті, діаметром до 4 см, і довгі – до 2,5 метрів – корені. Стебла рослини можуть досягати 3 метрів.

Листя ревеню можуть бути не тільки зеленими, а й червоними, бордовими і навіть двоколірними. Вживати їх можна тільки ранньою весною, бо з кожним теплим днем вони накопичують все більше щавлевої кислоти і стають неїстівними. Молоде ж листя румбамбару господині часто використовують на кухні, так само як і стебла.

Великі волотисті суцвіття ревеню можуть бути білими, рожевими, жовтими чи червоними, в залежності від сорту. Після цвітіння рослина зав’язує плоди – горішки діаметром приблизно 0,6 см і з трошки довшою довжиною. Перше цвітіння рослини можна побачити на другий рік, деяких пізніх сортів – на 3-4 рік після посадки.

Так цвіте румбамбар, або ревінь (Rheum)

Умови і догляд для ревеню в саду

Для вирощування ревеню вибираємо тепле, сонячне місце на добре дренованому ґрунті з високим вмістом поживних речовин. Ревінь – дуже ненажерлива рослина. До того ж на одному місці цей багаторічник можна вирощувати 10-15 років. Тому перед посадкою варто подбати про хорошу підготовку грядки. Не шкодуйте компосту або перегною – у найближчі сезони ревінь обов’язково оцінить ваші старання.

Поділки румбамбару краще висаджувати навесні або пізно восени, на відстані близько одного метра і не дуже глибоко. (Розмножувати насінням ревінь недоцільно — він дуже повільно наростатиме.) Місце, де ростуть пагони з кореневої грудки, має бути трохи нижче поверхні ґрунту.

У перший рік після посадки урожай не збираємо, але рясно поливаємо рослину. Цей час їй потрібен, щоб зміцнити кореневу систему і прижитися на новому місці. Листя ревеню треба обрізати перед зимою. Рослина абсолютно стійка до наших погодних умов, тому вимерзання взимку їй не загрожує.

Як збирати врожай ревеню?

Збирають черешки ревеню у квітні-на початку травня. Це занадто рано для врожаю інших овочевих культур, за що найбільше і цінують румбамбар. Перший урожай збирають на другий рік після посадки, але тільки один раз за сезон. Черешки, що відросли, найкраще виламувати руками біля основи. При цьому на рослині треба залишати, як мінімум, 20% листків. А краще – третину.

У наступні роки можна збирати урожай двічі з інтервалом у кілька тижнів — це не послабить дорослу рослину. Вирощуючи ревінь на продаж, пам’ятайте про регулярну обрізку квіткових пагонів, як тільки вони з’являться. Це не дозволить рослині «витрачати» енергію на виробництво квітів і насіння.

Корені й кореневища ревеню починають збирати лише з 4-5 року життя рослини. Роблять це влітку. Спочатку пров’ялюють на відкритому повітрі близько двох тижнів, а потім сушать при температурі близько 60 градусів. Готову сировину можна зберігати до 5 років.

Ревінь вимагає дуже родючих грунтів

Румбамбар – користь

Черешки рослини мають багатий мінерально-вітамінний склад: кальцій, магній, залізо, калій, цинк, фосфор, мідь, вітаміни С, В1, В2, В3, Е, Р, яблучна, лимонна, бурштинова, щавлева, фолієва кислоти.

Серед корисних властивостей черешків і молодого листя румбамбару:

  • збуджують апетит,
  • вважаються відмінним жовчогінним засобом,
  • мають протизапальну дію,
  • стимулюють виведення токсинів;
  • сприяють відновленню після туберкульозу.

Лікарські властивості коренів ревеню

З лікувальною метою у ревеню використовують тільки кореневища і коріння. Їх цінність – в антраглікозидах і дубильних речовинах, які входять до складу. У збільшених дозах вони діють на організм людини як м’яке проносне (наслідок через 8-10 годин), у малих дозах, навпаки, гальмують перистальтику кишківника.

Сьогодні в аптеках можна купити сухий порошок з кореня ревеню, екстракт, настоянку і сироп. Рослина входить до складу багатьох гомеопатичних засобів, спрямованих на лікування таких захворювань як гастрит, холецистит, ревматизм, енурез, жовчнокам’яна хвороба, хронічна серцева недостатність і інше.

ЗЕЛЕНА САДИБА.

Експериментуємо зі смаками і поєднаннями. Чим корисний ревінь і що з нього приготувати

У травні сезон ревеню в розпалі, а це означає, що можна експериментувати з новими смаками і поєднаннями. Ревінь відносять до трав’янистих рослин сімейства гречаних. Він зустрічається і в Азії, і в Сибіру, і в Європі. Багато хто не звертає уваги на рослину з великими листками і вважає його бур’яном, проте це не заважає деяким використовувати його для приготування смачних десертів. У їжу йдуть черешки листя ревеню. Кисло-солодкий ревінь використовують в пирогах, галетах, крамблах, роблять з нього варення, желе, муси, пудинги, цукати, варять компоти, киселі і готують безліч інших десертів. Наприклад, в Британії, Ірландії та США ревеневий пиріг — це досить популярна і улюблена для багатьох страва.

Про автора

admin administrator