Хренодер як готувати

Авторadmin

Хренодер як готувати

Зміст:

Як зробити хренодёр? Хренодёр: рецепт приготування

Як зробити хренодер в домашніх умовах? Відповідь на цей кулінарний питання знають багато. Адже така закуска являє собою традиційний російський соус, який бадьорить зимовими вечорами і підвищує імунітет. Якщо ж ви не знаєте, як зробити хренодер самостійно, то ми представимо декілька його докладних рецептів.

Класичний російський соус

Існує кілька способів того, як зробити хренодер і зберегти його до пізньої зими. Однак самим популярним і затребуваним рецептом його приготування вважається класичний метод, який вимагає використання стандартного набору продуктів.

Отже, перед тим як зробити домашній хренодер, необхідно підготувати:

  • помідори м`ясисті максимально стиглі – 2,5 кг;
  • корінь хрону – близько 350 г;
  • часникові зубки – приблизно 8 шт .;
  • сіль кухонну не дуже велику – 1,5 склянки;
  • цукор – близько 2 великих ложок.

підготовка інгредієнтів

Представлений рецепт хренодера з помідор передбачає використання стандартного набору продуктів, які можна завжди придбати в магазині. До речі, якщо ви є завзятим дачником, то такі компоненти краще брати з власного городу. Адже самостійно вирощені овочі набагато корисніше і смачніше тих, що були зроблені за допомогою добавок і нітратів.

Отже, після підготовки всіх компонентів слід добре помити томати і зрізати з них пупки. Далі потрібно сполоснути корінь хрону і по можливості очистити його від шкірки. Що стосується часниковий зубчиків, то їх слід просто звільнити від лушпиння.

приготування соусу

Хренодер на зиму готується досить легко і просто. Для цього потрібно заздалегідь зібрати м`ясорубку. Адже саме цей пристрій необхідно для того, щоб отримати рідкий і ароматний соус однорідної консистенції. Через неї слід по черзі пропустити все свіжі помідори, а також корінь хрону і часникові зубки.

Після того як інгредієнти будуть подрібнені, їх потрібно перемішати великою ложкою, присмачити сіллю і цукром, а потім залишити в стороні на деякий час.

процес формування

Хренодер на зиму необов`язково закочувати герметично. Але якщо ви все-таки це зробили, то заготовки слід розміщувати тільки в прохолодному приміщенні. Адже якщо такий соус буде зберігатися в теплі або при кімнатній температурі, то дуже скоро він почне бродити і внаслідок скупчення газів зовсім «вибухне».

Отже, після того як всі продукти будуть подрібнені і добре перемішані в великій каструлі, соус слід розподілити по чистим (можна заздалегідь простерилізувати) банкам і закрити поліетиленовими кришками. У такому вигляді домашню заготовку потрібно помістити в холодильник, де вона може зберігатися близько 4-6 місяців.

Робимо часниковий хренодер в домашніх умовах

Користь хренодера, приготованого в домашніх умовах, відома багатьом. Адже він не тільки вносить особливу пікантність в обідню трапезу, а й помітно підвищує імунітет.

Щоб даний продукт став ще більш корисним, під час його приготування до нього слід додати велику кількість часнику. Завдяки даному компоненту, вживання такого соусу обов`язково посприяє тому, що ви більше ніколи не будете хворіти на грип або ГРВІ в зимовий час.

Так як зробити хренодер часниковий? Для цього нам знадобиться:

  • помідори м`ясисті максимально стиглі – 3 кг;
  • корінь хрону – 1 кг;
  • часник – 1 кг;
  • сіль кухонна не дуже велика – застосовувати до смаку;
  • цукор – застосовувати до смаку.

підготовка продуктів

Хренодер, рецепт приготування якого передбачає велику кількість часнику і кореня хрону, готується за таким же принципом, що і класичний російський соус. Для цього необхідно помити і очистити від пупков все томати. Далі потрібно сполоснути корінь хрону і зняти з нього шкірку. На завершення слід очистити часник від лушпиння.

подрібнення інгредієнтів

Щоб зробити однорідну овочеву масу для хренодера, слід використовувати тільки м`ясорубку. Адже за допомогою блендера досить складно подрібнити корінь хрону так, щоб він перетворився в кашку.

Таким чином, через м`ясорубку потрібно пропустити всі підготовлені томати та інші овочі. Далі їх необхідно присмачити цукром і сіллю за смаком, а потім перемішати до однорідності за допомогою великої ложки.

процес формування

Після того як хренодер буде готовий, його слід розподілити по літровим банкам і закрити кришками. У такому вигляді заготовку необхідно помістити в холодильник, де її бажано зберігати до закінчення зими.

Готуємо хренодер зі сливами

Хренодер, рецепт якого передбачає застосування стандартного набору продуктів, виходить досить пікантним. Щоб пом`якшити смак такий закуски, досвідчені кулінари рекомендують додати до неї стиглі і м`ясисті сливи. Слід зазначити, що з цими фруктами хренодер виходить більш ароматним і смачним.

Отже, для приготування такого соусу нам знадобиться:

  • помідори м`ясисті максимально стиглі – 1 кг;
  • корінь хрону – близько 100 г;
  • часник – невелика головка;
  • сливи м`ясисті фіолетові – близько 100 г;
  • сіль кухонна не дуже велика – застосовувати до смаку;
  • цукор – застосовувати до смаку.

підготовка інгредієнтів

Як в домашніх умовах приготувати сливовий хренодер? Рецепт такого соусу не вимагає застосування дорогих і рідкісних продуктів. Більш того, якщо ви маєте власний город, то створення хренодера і зовсім обійдеться вам в копійки.

Отже, перш ніж зробити м`який і смачний соус, слід добре обробити всі компоненти. Помідори необхідно помити і позбавити пупков, а корінь хрону і головку часнику – просто очистити від шкірки. Що стосується солодких і стиглих слив, то їх рекомендується викласти в друшляк і добре помити в теплій воді. Після цього фіолетові фрукти необхідно розрізати уздовж навпіл і вийняти кісточку.

Приготування основи для хренодера

Як бачите, в підготовці овочів і фруктів немає нічого складного. Але цього недостатньо для того, щоб зробити смачну заготовку на зиму. Адже всі продукти повинні бути подрібнені до стану рідкої кашки. Для цього потрібно взяти звичайну м`ясорубку і по черзі пропустити через неї все томати, корінь хрону і часник. На завершення в цьому ж пристрої слід подрібнити і стиглі сливи.

завершальний етап

Після того як всі продукти будуть подрібнені в загальній тарі, їх слід перемішати, присмачити сіллю і цукром. У такому складі продукти бажано залишити в стороні на півгодини. Тим часом можна зайнятися стерилізацією банок. Хоча дана процедура і необов`язкова. Адже герметично закочувати хренодер не рекомендується і зберігати його все одно доведеться в холодильнику.

Підготувавши кілька скляних банок, їх слід доверху заповнити соусом і закрити звичайної кришкою. Вживати сливовий хренодер можна відразу ж після приготування. Зберігатися в холодильній камері він може близько півроку.

Сильний хренодер з часнику

Мало хто знає, але хренодер можна готувати і без використання помідорів. Слід зазначити, що така закуска виходить досить гострою. У зв`язку з цим її не рекомендується вживати за раз у великій кількості. Таку заготовку найкраще наносити на хліб і є в якості закуски разом з будь-яким другим або першим блюдом.

Отже, нам знадобиться:

  • корінь хрону – 1 кг;
  • часник – 1 кг;
  • сіль кухонна не дуже велика – застосовувати до смаку;
  • цукор – застосовувати до смаку.

Процес покрокового приготування

Щоб зробити таку пікантну закуску, слід ретельно помити і почистити овочі. Далі їх необхідно подрібнити за допомогою м`ясорубки, а потім ретельно перемішати, використовуючи звичайну ложку. Щоб надати такий заготівлі більш насичений смак, до оброблених інгредієнтів потрібно всипати цукор і сіль.

Після того як всі компоненти будуть перемішані, їх слід викласти в невеликі баночки і закрити кришками. Зберігати такий хренодер бажано в холодильнику. Слід зазначити, що термін придатності даної закуски становить досить тривалий час: від 6 до 9 місяців.

Підведемо підсумки

Тепер вам відомо, як можна швидко і смачно зробити хренодер. Якщо ви хочете, щоб така закуска зберігалася дуже довгий час, то до основних компонентів слід додатково додати столовий оцет або рослинне масло.

Вживати самостійно приготований соус з кореня хрону і м`ясистих томатів можна разом з будь-якими першими і другими стравами (супами, гарнірами, пельменями, фаршированим перцем, мантами, голубцями та ін.). Однак слід зазначити, що через гостроти таку закуску небажано включати в свій раціон тим, хто має проблеми з органами шлунково-кишкового тракту.

ТОП 7 простих способів, як готувати хреновуху – класика і нові рецепти

У холодну пору року, коли немає свіжих овочів з грядки, стіл прикрасить і різноманітить корисна закуска. Є багато рецептів, як приготувати аджику, але її незмінними складовими є помідори і хрін. Від обраного способу залежить термін зберігання.

Як зробити хрінову закуску

Чортівня – популярна закуска з доступних кожному інгредієнтів. Вона виходить гострої, ароматної, відмінно доповнює перші страви, м’ясо, картопля, птицю. Її додають у вже готову їжу або мажуть на хліб.

Особливо актуально мати на столі баночку з хреновиною восени, взимку і ранньою весною, з огляду на здатність соусу знищувати бактерії і віруси.

Закуска продається в продуктовому магазині, але цікавіше і дешевше приготувати її самостійно. Обов’язковий склад чортівня включає:

  • подрібнений на м’ясорубці, за допомогою блендера або натертий на тертці корінь хрону;
  • томати.

У більшості рецептів чортівня, крім помідорів і хрону, присутні часник і сіль. Також можуть додаватися болгарський або гострий перець, паприка, оцет, рослинне масло, сливи, гірчиця і т. Д.

У соус можна покласти трохи цукру, але чим солодший смак, тим коротше термін зберігання і вище ризик, що продукт заграє.

Після приготування закуску можна їсти на наступний день, але краще дати їй постояти 2-4 тижні.

Інша назва чортівня – сибірська аджика, її можна приготувати так:

  • помити, почистити 60 г хрону і 40 г часнику, подрібнити;
  • додати до суміші 1 кг томатів, подрібнити всю масу;
  • всипати по 1 ч. л. солі і цукру;
  • перемішати, залишити на 10 хвилин для розчинення твердих компонентів;
  • розкласти по чистих банкам, накрити кришками.

За гострий смак чортівня ще називають хренодером, вогником, горлодером. Приправа агресивно впливає на слизову шлунка, тому не варто їсти її багато. При виразці, загостренні гастриту, панкреатиту, холециститу від гострого лікарі рекомендують відмовитися.

класичний спосіб

Популярний рецепт чортівня зі свіжих помідорів і хрону з часником – інгредієнти:

  • томати – 1,5 кг;
  • часник – 7 зубчиків;
  • сіль – 1,5 ст. л .;
  • хрін – 150 г;
  • перець гострий – 2 стручки;
  • масло рослинне – 80 мл;
  • цукор – ½ ст. л. за бажанням.
  1. Помити, почистити овочі.
  2. Часник, перець і хрін подрібнити блендером.
  3. Томати обдати окропом, зняти шкірку.
  4. Покласти до суміші, пробити блендером.
  5. Заправити сіллю, цукром.
  6. Залишити на 10 хвилин.
  7. Розкласти по стерилізованим банкам, закрутити.

До перегляду рецепт:

Хренодер з помідорів і часнику зі сливою

Щоб приготувати цей соус, знадобляться сливи кислих сортів. Час їх збору припадає на серпень, коли всі інші компоненти чортівня вже дозріли.

  • томати – 1,5 кг;
  • хрін – 130 г;
  • часник – 10 зубчиків;
  • сливи без кісточок – 150 г;
  • цукор – 75 г;
  • оцет 9% – 150 мл;
  • сіль – 1,5 ст. л.
  1. Помити коріння хрону, почистити. Залити холодною водою на добу для видалення гіркоти.
  2. Після закінчення часу злити воду, обсушити коріння. Скласти в чашу блендера хрін, часник, подрібнити.
  3. Додати сливи, томати, цукор, сіль, подрібнити ще раз. Залити оцет, перемішати.
  4. Дати постояти 15 хвилин. Розкласти по банках.

З гірчицею

Приправа додає заготівлі додаткову гостроту, тому її варто використовувати потроху, доречно приготувати невелику партію.

  • помідори – 2 кг;
  • хрін подрібнений – 4 ст. л .;
  • часник – 8 зубчиків;
  • гірчиця – 3 ст. л .;
  • сіль – 2 ст. л .;
  • оцет 9% – 2 ч. л .;
  • цукор – 2 ст. л .;
  • олія соняшникова – 2 ст. л.
  1. Помідори подрібнити блендером, пропустити через сито.
  2. Отриманий сік варити 10 хвилин.
  3. Додати хрін, гірчицю, продовжити варіння ще 3 хвилини.
  4. Подрібнити часник, всипати в масу разом з цукром, сіллю.
  5. Влити оцет, масло.
  6. Вимкнути вогонь, розкласти по банках.

Хрін з паприкою

Пряність надає солодкість, насичений червоний відтінок. Паприку зручно класти замість болгарського перцю.

  • помідори – 2 кг;
  • паприка – 2 ст. л .;
  • хрін подрібнений – 5 ч. л .;
  • часник – 20 г;
  • по 1 ст. л. солі і масла без запаху;
  • 1 ч. Л. цукру.
  1. З томатів отримати сік. Прокип’ятити його 5 хвилин, всипати паприку, сіль, цукор. Залишити на 2 хвилини.
  2. Покласти хрін, зменшити газ на мінімум. Почистити і подрібнити часник, залити олією, залишити на 3 хвилини.
  3. Додати до киплячої масі. Залишити на вогні на 5 хвилин.
  4. Розкласти по скляних ємностей.

Швидкий хренодер з недозрілих помідорів

Чи не встигли дозріти томати можна покласти в темне місце на дозрівання або приготувати з них зелену хреново закуску – рецепт крок за кроком:

  1. Почистити 100 г хрону. З 1 стручка пекучого перцю зрізати верхівку, залишивши насіння для збереження гостроти.
  2. Подрібнити все овочі, додати сіль, цукор. Залишити на 15 хвилин.

Щоб компенсувати кислоту і сухувату м’якоть недозрілих помідорів, в суміш можна додати болгарський перець, морква або додаткову ложку цукру.

До перегляду ще один рецепт:

Як зробити чортівня на зиму, щоб не закисла

Найбільш часті причини закисания консервації:

  • погано вимиті банки, кришки або овочі;
  • підгнилі томати, часник;
  • потрапляння повітря під кришку;
  • недотримання пропорцій рецептури;
  • багато цукру, мало кислоти;
  • невірна температура зберігання.

Уникнути закисания чортівня можна так:

  • ретельно мити всі компоненти заготовки та посуд;
  • наповнювати банки доверху;
  • слідувати рецептом;
  • зберігати сиру закуску при температурі + 2-4 ° С.

Рецепт, за яким можна приготувати горлодер, щоб він не закисає:

  1. Підготувати 1 кг помідорів, по 100 г хрону і часнику. Все подрібнити блендером або м’ясорубкою.
  2. За бажанням посолити, підсолодити. Розкласти по банках.

Дивіться рецепт закуски без бродіння:

Детальніше про те, як заготовити хрін на зиму читайте в статті.

Як заморозити чортівня на зиму

Гостра закуска з помідорів з хріном не втрачає смакових якостей після впливу низьких температур – її можна заморозити. Для цього соус розкладають по пластиковим ємностей невеликого обсягу, закривають кришками, прибирають в морозилку. Умови та термін зберігання – при -18 градусах до півроку.

Продукт розморожують при кімнатній температурі. Після відтавання він буде гострим, але більш рідким.

Що робити, якщо чортівня забродила

Коли в продукті почалися процеси бродіння, то кришку відкривають, зверху наливають 2 ст. л. рослинного масла. Це трохи збільшить термін зберігання, але таку закуску потрібно з’їсти в першу чергу.

Велику партію заграв закуски можна прокип’ятити 5 хвилин. Це зменшить гостроту, зробить компоненти соусу м’якше, але в підсумку збереже чортівня.

Якщо чортівня початку бродити, то варто перевірити температуру зберігання, можливо, в приміщенні занадто тепло. Банки варто перенести в більш прохолодне місце.

Як продовжити термін зберігання хреново закуски

Важливо не тільки приготувати чортівня, але й зберегти, щоб вона не зіпсувалася. В середньому, закуску без термічної обробки тримають в холодильнику протягом 4 місяців. Якщо вона готується з варінням, то час, за яке потрібно спожити продукт, становить 3-5 років при температурі до +10 ° С.

Як збільшити термін придатності чортівня:

  • змастити кришки гірчицею перед тим, як закрутити банки;
  • наливати тонкий шар соняшникової олії поверх заготовки під кришки;
  • використовувати нержавіючу, пластикову або емальований посуд при приготуванні;
  • додавати оцет, після цього давати суміші постояти півгодини, потім вже розкладати по банках;
  • вибирати рецепти, де компоненти проварюються.

Чортівня готується за різними рецептами, при виборі варто орієнтуватися на власні переваги, а також на стан здоров’я. Отримати більш солодкий варіант можна, зменшивши кількість хрону або часнику, для гостроти додати гірчиці, пекучого або чорного меленого перцю.

Ви готуєте закуску з хріну? Який рецепт вам сподобався? Поділіться статтею з друзями і знайомими, збережіть собі на стіну, щоб не втратити.

Про автора

admin administrator