Гібіскус розмноження живцями в домашніх умовах

Авторadmin

Гібіскус розмноження живцями в домашніх умовах

Як розмножити гібіскус

Рід Гібіскус включає безліч різновидів дерев, кущів і навіть трав. У культурі найбільш відомі численні сорти так званої “китайської троянди”, багаторічних кущів, що чудово почувають себе в садах на півдні, а також в кімнатних і оранжерейних умовах. Сирійський вид менш поширений, але теж дуже красивий. Трав’янистий гібіскус зустрічається в садах як однорічний, так і багаторічний.

Рослина родом з Південно-східної Азії і сьогодні поширено по всьому світу. У домашніх умовах швидко росте, не вимагає складного відходу, як розмножується гібіскус-добре відомо. У міру дорослішання кущ формує пишну крону. Вічнозелена рослина в закритому приміщенні зростає до 1,2 м у висоту. При належному відході воно цвіте величезними квітками до 12 см в діаметрі. Відтінки цвітіння, що триває з ранньої весни і до пізньої осені, зустрічаються всілякі, а листя завжди насиченого зеленого (іноді строкатого) кольору, загостреної форми.

Способи розмноження гібіскуса

Маючи дорослу рослину у себе удома, його можна розмножити за бажання 3 способами:

  • насінням;
  • живцями;
  • діленням кореневища.

Перший варіант найдовший. Потрібно буде отримати насіння, а потім висадити їх і ретельно доглядати за молодими сходами, забезпечуючи ним тепличні умови. Проте для отримання рослин з кольорами рідкісних відтінків застосовується саме цей спосіб. Якщо ж у будинку є декілька сортів китайської троянди, і хазяїн знає, як укорінити гібіскус, то ніщо не заважає випробувати сили у виведенні нового сорту.

Важливо! При вирощуванні гібіскуса з насіння нерідко виростають кущі абсолютно нових відтінків, а не що повторюють забарвлення батьківських рослин.

Живцювання-найпростіший спосіб отримати абсолютно ідентичний крупноквітковий кущ. Слід зазначити, що молоді полуодревесневевшие пагони є чудовим посадочним матеріалом, що дозволяє розсадити материнський кущ на стільки горщиків, на скільки треба. Він охоче укорінюється і швидко рушає в ріст. Саме так розмножують гібіскус на продаж, оскільки у результаті вдається отримати міцні саджанці, пристосовані до транспортування і зміни обстановки. Увесь секрет в тому, як узяти відросток у гібіскуса і укорінити його.

Розділити кореневище можна тільки у дорослого, добре такого, що розрісся куща. Роблять це через 3-4 роки після посадки. В цьому випадку з одного гібіскуса отримують 3-4 частинки, які можна відразу ж посадити. Оптимальний час для цієї процедури-рання весна, коли цвітіння ще тільки-тільки загрожує поновитися.

Як розмножити гібіскус живцями

Гібіскус садовий : відхід і розмноження

Віднестися до вибору посадочного матеріалу варто дуже відповідально. Вся річ у тому, що деревовидний гібіскус дуже улюблений численними шкідниками. Завжди є ризик разом з новим саджанцем принести додому небажаних постояльців, здатних в лічені тижні знищити домашню оранжерею. Купувати посадочний матеріал варто тільки в спеціалізованих магазинах, де квіти обов’язково обробляють професійними інсектицидними засобами.

На стан саджанця теж треба подивитися дуже уважно. У ідеально здорового кущика неодмінно буде соковите, яскраве і блискуче листя. На листі і стеблах не повинно бути ніяких темних плям, оскільки вони завжди вказують на наявність того або іншого грибкового захворювання. Нести такий кущ додому просто небезпечно. Пожовтіння країв листочків, сухі ділянки, клейкість-усе це неприродні ознаки, тому від таких неякісних саджанців треба відмовлятися відразу. Самий кращий варіант-купити гібіскус вже з квіткою. Це дозволить упевнитися у відтінку і декоративних якостях куща. Нехай в’янути квіти будуть дуже швидко, але їх краса окупає усе.

Гібіскус: розмноження живцями у воді

Кожен прихильник китайської троянди знає, як укорінити гібіскус з живця. Впродовж 3 літніх місяців природний приріст гілок гібіскуса складає 20 см Для формування правильної красивої крони вимагається виконати укорочення усіх пагонів, що відросли, на третину довжини. В процесі такого формувального обрізання утворюється багато живців, чудово відповідних для вкорінення.

Покрокова схема вкорінення живців у воді виглядає таким чином:

  • Для розведення підходять тільки дозрілі втечі, у яких сформувалися бруньки і зміцніла кора. Оптимальна довжина придатних до вкорінення гілочок 8-12 см З них обов’язково треба видалити усі бутони, а також нижнє листя. У листочків, що залишилися, ножицями відрізується половинка. Такий прийом дозволяє понизити випар вологи і збільшити шанси виростити нову рослину.
  • Підготовлений посадочний матеріал ставлять в ємності з водою. У воду слід додати 7 крапель эпина на склянку, щоб прискорити нарощування коренів. Для створення оптимальної вологості живець разом з місткістю поміщають під ковпак або укривають поліетиленовим пакетом. Якщо умови відповідають необхідним, то зачатки кореневища будуть помітні вже через 7 днів. Витримати живець до посадки слід 1 місяць, щоб сформувалася міцна грудка коренів.

Розмноження гібіскуса живцями

  • Для пересадки в грунт вимагається підготувати грунтову суміш. Підійде звичайний садовий грунт з нейтральною кислотно-лужною реакцією. Для поліпшення аерації в нього додають невелику кількість чистого річкового піску. Якщо ж задатися метою підготувати ідеальний грунт, то склад його має бути наступним: по 2 частини листової і дернової землі з перегноєм плюс 1 частина піску. На дно посадочної місткості викладають шар керамзиту для дренажу або іншого відповідного матеріалу-битої цеглини, гальки, коленої кераміки і т. д.
  • Оптимальна посадочна місткість для живця, що тільки-тільки пустив корінці,-це горщик з кераміки діаметром до 9 см Дуже важливий при посадці ніжно розпрямити корінці, не зламавши їх.
  • У подальші 2 місяці горщик повинен знаходитися в теплому і добре освітленому місці. Нижня межа температури 10°З, а верхній 30°З, при перетині якого кущ скидає листя. Якщо світла недостатньо, то ефект буде таким же.
  • Через тиждень після посадки верхівку пагона треба прищипнути. Це дозволить кущику відразу направити свої сили на утворення бокових пагонів. Якщо цим нехтувати, то втеча почне витягуватися вгору, і красивого куща не вийде.
  • На майбутній рік в районі квітня на молодому кущику повинні з’явитися перші бутони. Видаляти їх не варто, можна вільно насолоджуватися довгожданим цвітінням.

інші статті Як посадити і виростити пеннисетум (слонова трава, перистощетинник пурпурний)

Важливо! Якщо сорт гібіскуса-немахровий, то його перші бутони можна побачити вже в середині березня. Вони покажуться в пазухах самого нижнього ярусу листя.

Терміни живцювання гібіскуса

Ідеальний час для формувального обрізання-рання весна. Ще до того, як на кущі з’являться перші бутони, треба зрізувати втечі попереднього року. На хорошому живці повинно бути не менше 3 бруньок. В цьому випадку шанси на швидке вкорінення і сприятливий розвиток куща-максимальні.

Гібіскус відхід в домашніх умовах

Другий варіант розмноження гібіскуса живцями в домашніх умовах-в літні місяці. Оскільки інтенсивність природного освітлення в цей час найвища, можна обійтися і без ємності з водою. Для розмноження вибирають втечу з декількома рядами листочків і без бутонів, а потім його акуратно зрізують.

На замітку! Після опудривания зрізу будь-яким стимулятором коренеутворення живець відразу висаджують в підготовлений горщик. Через пару тижнів при благополучному вкоріненні на верхівці покажуться нові листочки. Це стане сигналом про те, що втеча прижилася на новому місці і йому пора прищипнути верхівку.

Способи стимулювання вкорінення

Гібіскус сирійський : посадка і відхід у відкритому грунті

Допомогти живцю наростити корінці можна за допомогою народних засобів, а також спеціалізованих препаратів. До випробуваних бабусиних засобів відносяться:

  • Вербова вода. Досить помістити в ємність з водою декілька молодих гілочок верби (до 6 мм завтовшки) і дочекатися появи у них корінців, щоб отримати ідеальний розчин для вкорінення живців гібіскуса.
  • Мед. У 1,5 л води розводять 1 ч. ложку меду. У цьому розчині замочують живці на 12 ч., після чого поміщають їх в чисту воду, де вони укорінюватимуться в звичайному режимі.
  • Знаючи, як розмножити гібіскус вуличний живцями, можна легко укорінити гілочку з будь-якого куща, що сподобався. Для розмноження садового (трав’яного) гібіскуса використовують картоплю. У нього встромляють кінці живців і закопують разом з бульбою в землю. Поживні речовини картоплини підживлюватимуть молодий кущик довгий час.

Способи стимулювання гібіскуса

Серед препаратів, які можна придбати в магазині, добре себе зарекомендували наступні:

  • Корнерост (гетероауксин)-фитогормональное засіб, що має високу активність. Застосування його допомагає не лише прискорити процес утворення коренів, але і приживаність живця після посадки. Робочий розчин готують в пропорції: 50 міліграм розвести в 1 л води. Його можна використати для замочування живців відразу після зрізання, а також для подальшого поливу.
  • Корневин-біостимулятор найширшого спектру дії. Порошок розводять в пропорції 5 г на 5 л води. Готовий розчин застосовують для замочування живців на добу, а також для поливання після посадки.
  • Циркон-найбезпечніший стимулятор коренеутворення, нешкідливий навіть для бджіл. Продається в ампулах. По інструкції засіб розводять у воді і витримують в цьому розчині живці перед вкоріненням. Надалі засіб можна застосовувати для підгодівлі, розводивши його у воді в пропорції 1 мл на 1 л води.

Правила посадки живця в грунт

У грунт саджають або живці без коренів, або корінці, що раніше пустили, в ємності з водою. У обох випадках земля має бути добре зволоженою і збагаченою поживними речовинами. Занадто часто поливати гібіскус не слід. Воду він любить, але не терпить її застою у коренів.

У літні місяці рекомендується застосовувати інтервальний полив. Для цього щедре зрошування чергують з помірним до повного просихання земляної грудки. Це один з найпростіших способів підстебнути рослину до активного росту і цвітіння. При щедрому поливі обов’язково у воду додають добрива.

Посадка живця гібіскуса в грунт

З листопада по лютий рослина знаходиться в стані спокою, тому йому не потрібний інтенсивний полив. В цей час зволожувати грунт слід тільки тоді, коли він добре просихає. Для контролю можна мати під рукою дерев’яну паличку. Якщо при тому, що встромляє її з краю в землю, грунт до дерева не прилипає, значить, можна полити.

Важливо! Азотисті добрива гібіскусу не підходять, вони не викликають ні активного росту, ні цвітіння.

Оптимальний час для першої підгодівлі-друга половина березня. У воду для поливу додають калійно-фосфорні добрива. Подальші підгодівлі проводять 1-2 рази в місяць, віддаючи перевагу комплексним мінеральним добривам для кімнатних квітучих рослин.

Пересаджувати молоду рослину потрібно буде щороку в новий трохи більший горщик впродовж перших 3 років. Далі пересадку роблять набагато рідше-через 2-3 роки. Основну увагу приділяють формуванню правильної крони. Треба видаляти усі втечі, що ростуть вгору, а також ті, що загущають кущ і ростуть всередину його крони.

Ось так легко і просто можна розмножити гібіскус і виростити з нього приголомшливий квітучий кущ. Проблем не повинно виникнути навіть у квітникарів-новачків.

Особливості розмноження гибискуса черешками

Гібіскус кімнатний – красиве і ефектне рослина з великими квітками. Воно легко розмножується живцюванням, до того ж цей метод дозволяє зберегти властивості материнської рослини, що не завжди вдається з сіянцями. Давайте дізнаємося, як розмножити гібіскус, щоб отримати здорові молоді квіти.

Пісок можна замінити вермикулітом. Можна придбати і готову спеціальну грунт. По можливості додайте в грунт столову ложку кісткового борошна – це піде на користь рослині.

підготовка матеріалу

Тепер розглянемо покроково, як виростити гібіскус. Розмноження гібіскуса живцями в домашніх умовах починається з підготовки посадкового матеріалу. Черенковать потрібне здорове сильне рослина.

Держак вибирають полуодеревеневшій, зелений або погано визріли загніет. Особливо добре розмножуються ті, на яких є невеликі білі пульпи – зачатки повітряних коренів. Росток повинен бути 10-15 см в довжину, з 2-3 листочками.

Держак потрібно зрізати гострим продезинфікованим ножем під кутом 45 °. Потім верхню частину паростка потрібно обрізати (під прямим кутом). Нижні листя слід видалити, а від інших відрізати третина – це зменшить втрати вологи. На 2-3 години поставте держак в розчин укоренітеля (я розводжу «Епін»). Слідкуйте, щоб листя не торкалися води.

Посадка і способи вкорінення

Наступний крок – укорінення живців.

В воді

Ємність повинна бути темною, інакше почнеться розмноження водоростей, а це може привести до загнивання паростка. Використовуйте кип`ячену або відстояну воду кімнатної температури з розведеним для дезінфекції активованим вугіллям. Тепер, щоб виростити гібіскус з держака, зробіть міні-тепличку, укривши паросток пакетом або розрізаною пластиковою пляшкою. Листя не повинні торкатися її стінок.

За живцями у воді потрібен певний догляд. Температура повинна бути близько +24 ° C. Час від часу провітрюйте саджанці. Вирощений таким методом саджанець пересаджують на постійне місце, коли його коріння виростають до 5 см (приблизно через місяць). Важливо не упустити цей момент, так як рослини з більш довгими корінням погано переносять пересадку або гинуть. Таким методом живці найкраще будуть розмножуватися в липні – серпні.

У грунті

Розмножити гібіскус в домашніх умовах можна, відразу висадив держак в грунт. Можна брати одноразові стаканчики або горщики для розсади обсягом 200-500 мл – залежно від розмірів саджанців. Горщик заздалегідь промийте милом і обдайте окропом.

Викладіть на дно дренаж: керамзит, деревне вугілля, пісок. Продезінфікуйте грунт гарячим розчином марганцівки. Грунт повинен займати трохи більше половини обсягу ємності. Поверх нього насипають 2 см піску. Полийте його (краще обприскуванням), щоб шари не змішувалися. Вставте держак в пісок. Нижнього шару він не повинен торкатися – до землі дістануться вже пророслі коріння.

Накрийте паросток пакетом або банкою для створення тепличних умов. Догляд полягає в поливі в міру висихання верхнього шару. Вирощуючи саджанець, намагайтеся підтримувати температуру +24 ° C. При такому методі розведення гібіскуса в домашніх умовах процес коренеутворення відбувається за 2 місяці (на відміну від першого способу, можна не поспішати з пересадкою). Таким методом краще черенковать рослина в березні-квітні.

Посадка з торф`яної таблеткою

Розмноження живцями можна здійснити за допомогою торф`яної таблетки. Щоб укоренити рослина цим способом, торф`яну таблетку залийте (мінімум 4 см) кип`яченої, вже остигнула водою, і залиште для набухання. Зрізаний держак трохи підсушіть і обробіть за допомогою укоренітеля, розведеного за інструкцією.

Набряклу таблетку обтрусіть від надлишків води і змішайте з вермикулітом. Використовуйте прозорий пластиковий стаканчик (300 мл). На його дно насипте керамзит для дренажу, зверху наповніть отриманою сумішшю. Поглибити держак на 2-2,5 см і помістіть його в міні-тепличку. Провітрюйте паросток раз в два тижні протягом декількох годин.

При такому методі коріння утворюються через 2-3 місяці, ви зможете бачити їх через стінки стаканчика. Пересаджувати рослину на нове місце тільки тоді, коли вони розростуться і зміцніють. Багато квітникарі відзначають, що розмноження гибискуса черешками за допомогою торф`яної таблетки дає найкращий результат.

подальший догляд

Після пересадки на постійне місце чергуйте рясний і помірний полив. Домашній гібіскус дуже любить вологу, але через перелив його коріння можуть загнити. Вологість грунту можна перевірити за допомогою дерев`яної шпажки. З листопада по лютий полив повинен бути особливо рідкісним – рослина в стані спокою поглинає мінімум вологи. Догляд передбачає обов`язкове внесення добрив. Для рясного цвітіння особливо важливі фосфор і калій. Азот китайська троянда не любить і від нього можна відмовитися повністю.

Важлива частина догляду – формує обрізка, без якої гібіскус занадто розростеться.

Крім того, квітки з`являються лише на молодих паростках. Під час формує обрізки (раз на рік) рекомендується вкорочувати пагони на 1/3, видаляти дзиги (пряморастущіе стебла), а також пагони, що ростуть усередину куща. Правильний догляд включає регулярне пересаджування. У перші 3 роки це роблять раз на рік, навесні. Не беріть занадто великий горщик «на виріст»: в грунті, що не охопленому корінням, буде застоюватися вода, що призведе до гниття. Крім того, в просторому горщику сили рослини будуть йти на розвиток нових коренів, а не на освіту бутонів. Через 3 роки пересадка потрібна раз в 2-3 року.

Поради квітникаря

Розведення будь-яким методом має на увазі ряд загальних правил. Саджанці потрібно тримати в добре освітленому місці, але не під прямими променями сонця, інакше рослина отримає опік. Намагайтеся підтримувати температуру в діапазоні + 17 . 27 ° C. Прохолода і вогкість можуть спровокувати зараження грибком, а через занадто високу температуру рослина просто «звариться». Для гібіскуса розмноження живцями обов`язково включає тепличку, адже це дуже вологолюбна рослина.

Відео «Живцювання гібіскуса»

З цього відео ви дізнаєтеся, як правильно черенковать гібіскус.

Як розмножити гібіскус (китайську троянду) в домашніх умовах

Як розмножити китайську троянду живцями. Укорінення з черешка у воді та грунті, особливості вкорінення живцями в домашніх умовах. Проблеми, що виникають при вирощуванні.

Гібіскус або як його ще називаю «китайська троянда» — справжня знахідка для не дуже досвідчених квіткарів або для тих, хто хоче прикрасити свій будинок красиво квітучою рослиною, але при цьому абсолютно не має вільного часу, якого удосталь вимагають багато інші квітучі кімнатні рослини. Досить великий, з великими яскравими квітами гібіскус стане справжньою прикрасою вашого житла. А його невибагливість у догляді точно зробить його вашим улюбленцем.

Ця стаття про те, як правильно посадити і виростити гібіскус з черешка у себе вдома, як правильно підібрати для нього місце і грунт, щоб ви мали можливість якомога довше милуватися цвітінням цієї рослини.

Розмноження живцями

Розмножується гібіскус або з допомогою насіння, або живцюванням. Розведення рослини за допомогою насіння досить клопітка і підійде більше досвідченим селекціонерам кімнатних рослин. А ось розмноження живцями відмінно підійде навіть для недосвідченого садівника і при цьому має свої плюси:

  • у разі розмноження живцями зберігаються всі ознаки сорту, які притаманні рослині маткового
  • молоде рослина при належному догляді зацвіте вже в перший рік

При цьому виді розмноження живці беруть міцні, з молодих гілок. Кора на них повинна бути напівздерев’янілою. По довжині держак в середньому досягає 10-15 см (на ньому повинно розташовуватися три-чотири міжвузля). Для роботи використовують гострий ніж чистий. Нижній зріз роблять під кутом, а верхівку пагона прибирають прямим зрізом.

Свіжозрізаний живець (нижню частину) добре б на 2-3 години замочити в эпине або ж використовувати сухий корнеобразователь (у такому разі його просто наносять на нижній зріз живця).

Безпосередньо вкорінення можна проводити або в воді, або відразу в ґрунті.

Про автора

admin administrator