Як позбавити ділянку від мурах

Авторadmin

Як позбавити ділянку від мурах

Мурахи на дачній ділянці: як від них позбавитися раз і назавжди

Поява мурах на дачній ділянці гарантує ризик появи попелиці, а разом з нею втрату всього врожаю.

Поява мурах на дачній ділянці гарантує ризик появи попелиці, а разом з нею втрату всього врожаю, інформує Ukr.Media.

Попри «страшилки», які розповідають досвідчені городники, багато хто досі продовжують думати, що мурахи на ділянці приносять тільки користь, зокрема поїдають шкідників і сприяють насиченню ґрунту фосфором. Ці два пункти насправді мають місце бути, однак разом з тим, мурахи створюють на ділянці мурашники і сприяють розмноженню попелиць.

Як позбутися від мурашок на дачній ділянці раз і назавжди

Ефективними засобами є ті, що містять хлорпірифос і діазинон. Для рослин ці речовини не представляють ніякої небезпеки, мурахи поїдаючи коріння рослин, просочені цим складом, вмирають.

Але попри ефективність сучасних методів, садівники більше люблять народні методи боротьби з мурахами.

Як позбутися від мурашок — народні методи

Для того, щоб позбутися від мурашок можна позбавити їх від мурашника.

Необхідно знайти «будинок мурах» та обкласти його продуктами, щоб «видавали» специфічні запахи, наприклад, часником, копченим оселедцем або листям анісу.

Якщо висадити поруч з улюбленими культурами петрушку і полин, мурахи до них не доберуться, бо не переносять цих ароматних рослин.

Мурах, що оселилися на корі дерев можна прогнати, обприскуючи конопляним маслом. В цій ситуації також можна застосувати ловчий пояс, який зазвичай вивішується для гусениць і інших шкідників.

Канавки з водою теж зупиняють мурах, але не позбавляють ділянку від їх присутності.

Як позбавити свою ділянку від мурах: корисні поради

Від мурах на дачі можна позбутися кількома способами.

Оселившись на дачній ділянці, мурахи можуть стати справжнім лихом. Багато дачників знайомі з цією проблемою не з чуток. Колонія членистоногих здатна завдати серйозної шкоди, інформує Ukr.Media.

Збиток, що заподіяний мурахами

Садові мурахи на присадибній ділянці здатні у найкоротші терміни влаштувати стихійне лихо. Крім знищення врожаю поблизу поверхні землі, ці комахи активно поширюють попелиць по садових деревах. Тому, якщо на ділянці стало багато попелиць, насамперед необхідно позбутися від мурах, а лише потім зайнятися ними.

Не обділяють своєю увагою комахи і всілякі квітники та альпійські гірки.

Як боротися з мурахами на присадибній ділянці

Переходячи до боротьби з ненависними комахами, варто пам’ятати, що мурашник розташовується не лише над поверхнею ділянки, але також йде глибоко у землю. Основна небезпека мурах полягає у їх тісній дружбі з попелицями, яких вони активно поширюють територією городу. Ця співдружність негативно впливає на ріст і розвиток багатьох чагарників та дерев.

Зараз існує безліч дієвих способів боротьби з цими комахами. Усі їх можна розділити на 2 групи:

Хімічні засоби боротьби з мурахами

Виробники пропонують великий асортимент ефективних препаратів, які дають швидкий ефект. Використання таких засобів вимагає уважного виконання вказівок виробників. Недотримання дозування і правил нанесення може негативно відбитися на рослинах.

Для тих, хто не бажає використовувати хімію на своїй ділянці, існує великий вибір народних способів боротьби зі шкідниками.

Народні способи позбавлення від мурах

Багато дачників надають перевагу народним методам у боротьбі з мурахами, пояснюючи це тим, що не хочуть використовувати небезпечну хімію у своєму городі. Далі представлені найбільш ефективні способи виведення шкідників:

У боротьбі з небезпечними комахами може допомогти звичайний мелений чорний перець з найближчого магазину. Головне, щоб він був свіжим. Немає чорного? Не переймайтеся, підійде й червоний. Необхідно посипати мурашник вмістом пакетика і трохи почекати. Вже незабаром від комах не залишиться й сліду.

Найпростіший і бюджетний спосіб позбутися від мурах — це окріп. Достатньо закип’ятити чайник і вилити його вміст на вороже житло. Якщо з першої спроби не подіє, необхідно повторити процедуру.

Мурахи дуже полюбляють солодке. Саме тому вони й товаришують з попелицями. Позбутися від членистоногих шкідників допоможе цукровий сироп з 1 склянки води і 5 столових ложок цукрового піску. Отриману суміш розливають по пляшках, які розкладають поруч з мурашниками. Комахи швидко приповзуть до солодкого сиропу. Після того як мурахи заповнять ємності, необхідно полити їх окропом.

Для боротьби з мурахами підійде гарячий попіл, що залишився після багаття. Ним необхідно засипати верхівку мурашника. Незабаром від шкідливих сусідів не залишиться навіть сліду.

Як позбутися від попелиць, що розносяться мурахами

Позбутися від попелиць, що поширилися по деревах і чагарниках, допоможе настій полину з додаванням золи. Інгредієнти необхідно залити окропом і настоювати протягом двох діб. Процідженим розчином рясно обприскують пошкоджені рослини. Попелиці незабаром помруть, а мурахи самі підуть.

Профілактика поширення мурах на ділянці

Зараз існує три ефективних способи захисту плодових дерев і чагарників від навали мурах:

Створення водної перешкоди

Щоб перекрити доступ до рослини, знадобиться стара автомобільна покришка, яку необхідно розрізати і вкопати навколо рослини на одному рівні з землею. Отриманий рів заповнюють водою.

Якщо намотати навколо основи стовбура харчову фольгу у формі спіднички, комахи відмовляться пробиратися нагору через гострий край матеріалу.

Він продається у усіх садових магазинах. Намотується на стовбур дерева. На його поверхню нанесений спеціальний клейовий шар, який має гарну стійкість до впливу негативних факторів навколишнього середовища. Засіб необхідно періодично замінювати.

Кожен дачник може підібрати для себе спосіб до душі. Якщо ситуація не є критичною, то цілком можна обійтися народними способами. Якщо мурах та попелиць вже забагато у городі, варто зупинити вибір на професійних засобах.

Мурахи на ділянці — як позбутися від них назавжди? Найефективніші способи

Коли буваю в лісі, завжди милуюся цими симпатичними трударями, снують туди-сюди. Спостерігаючи за їхньою роботою, дивуєшся, як вони можуть тягнути величезну травинку, набагато більше їх самих! Викликає повагу витривалість і працьовитість мурашей. Але от чи варто їм завестися на городній ділянці або в теплиці, вся симпатія до них зникає. Роблячи ходи у грядках і ладу мурашники, тепер вони вже викликають роздратування. Як позбутися від мурашок, якщо, винищивши їх в одному місці, вони починають пакостити в іншому?

Яка користь від мурашок?

Мурахи – комахи, що живуть тільки колонією. У одному мурашнику живуть до мільйона жителів. Керує колонією мурашина матка.

А може, даремно ми боремося з ними? Я ніколи не замислювалася про користь мурах для навколишнього середовища. Виявляється, мурахи корисні, виконуючи чимало корисних функцій.

  • Рятують рослини від гусениць, личинок павутинних кліщів, слимаків, мух. Підраховано (не знаю ким), що за день мешканці одного мурашника збирають більше 17 тисяч різних комах, очищаючи територію на 200 кв. метрів. Самі мурашки, будучи частиною екосистеми, стають їжею іншим птахам і тваринам;
  • Птахи з допомогою мурах чистять свої пір’їнки, «купаючись» у мурашнику, лікуються за допомогою мурашиної кислоти. До речі, раніше робили мурашиний спирт, вымачивая мурах, з наступною перегонкою розчину. Ліки володіло місцево подразнюючу дію, застосовувалося при міалгіях, невралгіях і поліартритів. Сучасний мурашиний спирт нічого спільного з ними не має;
  • Вважається, що садові мурахи сприяють поліпшенню структури грунту, роблячи численні ходи в землі на глибині 1,5 м. Комахи насичують грунт киснем і вологою. Для порівняння, дощові черв’яки розпушують грунт до глибини не більше 20 див.
  • Мураши сприяють збільшенню вдвічі вміст у ґрунті калію і десять разів фосфору. Причому, завдяки мурашкам, мікроелементи переходять у розчинні з нерозчинних.

Чим шкідливі мурахи

  • Влаштовуючи колонії на грядках, в теплиці, біля будівель комахи псують не тільки зовнішніх вид посадок. Харчуючись молодими і незміцнілими корінцями, гублять рослина;
  • Переносять збудників хвороб та шкідників з хворої на здорову рослину;
  • Є рознощиками попелиці та сприяють її розселення. Попелиця – небезпечний шкідник для багатьох культур. Шкідники, харчуючись зеленими частинами рослини і його соками, розносять бактерії і віруси;
  • Розносять насіння бур’янів;
  • З-за розгалужених ходів порушують рівномірне прогрівання і якісне проникнення добрив;
  • Псують бутони рослин, порушуючи їх цвітіння і зав’язування;
  • Харчуються солодкими плодами, псують урожай і його кількість.

Як позбутися від мурашок

Головна задача в боротьбі є знищення мурашиної матки. Мурахи такі комахи, які несуть їжу до себе в будинок, складають її там у сховище. У мурашнику є комахи, які розбавляють їжу своєю слиною. Отримана маса крапельками розноситься по колонії для годування мурах і матки, яка відкладає яйця.

Поки матка існує, всі комахи працюють і живуть біля неї. Тому необхідні такі засоби, які б убили матку. Знищивши її, мурашки самі собою вирішаться. Може бути, комахи виростять іншу господиню колонії, але вони з того місця, де вона загинула, обов’язково підуть. Такий принцип безпеки тварин.

Препарати для знищення мурах

У продажу є величезний вибір хімічних і біологічних препаратів. Серед них

  • Інтавір,
  • Анти-мураха,
  • Абсолют,
  • Грім – 2,
  • Великий воїн,
  • Деліція,
  • Медветокс,
  • Муратокс,
  • Мурацид,
  • Хелп спайдер.

Сучасні інсектициди допомагають боротися з дорослими особинами, їх личинками, мурашиної маткою. Робочі мурахи приносять у сховище кристали порошків, гранул або крапель емульсій в якості корму, а звідти лунають всьому населенню мурашника.

Як позбутися від мурашок народними засобами

Численне сімейство виявляється досить ненажерливим, доставляє масу незручностей. Коли мураши заводяться на дачі, на городніх грядках або в парнику, в хід йдуть народні кошти. Тим більше, деякі хімічні препарати в період цвітіння і плодоношення використовувати не можна. Наведені способи нешкідливі для врожаю і людини допоможуть позбутися швидко і назавжди.

  • Борна кислота має нервовопаралітичним дію на комах. Її можна розсипати в місцях скупчення. Але щоб речовина дійшло до матки, 1 ч. л. борної кислоти змішують з половинкою раскрошенного вареного курячого жовтка. Ретельно змішують, роблять невеликі кульки, розкладають в місцях проживання мурах. А далі комахи зроблять свою справу, донесуть корм до матки. З її смертю мурашник зникне через 3 дні.
  • Комахи не люблять різкі запахи. Використовуйте ефірні масла, наприклад, масло розмарину, ялиці, евкаліпту, анісу. Їх можна розчинити в теплій воді, полити мурашник або розбризкати за допомогою пульверизатора.
  • Розприскайте нашатирний спирт на шматок тканини, переверніть тканину і покладіть на мурашник. Зверху покладіть плівку і ще щось важке.
  • Половину пачки господарського мила натріть на тертці, розчиніть в 1 л гарячої води. Залийте мильний розчин у ходи. Полийте поруч знаходяться рослини для їх захисту.
  • Розкладіть біля мурашника суцвіття пижма. Пижмо володіє різким запахом, що відлякує комах. Таким же дією володіють рослини – полин, лаванда, чорнобривці, цибуля, часник.
  • Рясно розсипте на мурашник і біля нього зерна гірчиці, пшона, манки. Можна посипати гострим меленим перцем.
  • Досить розсипати деревну золу на мурашник і поруч з ним. Не забудьте присипати золою нижнє листя рослин і землю під ними.
  • 1 ч. л. дріжджів розведіть з 2 ст. л. води і невеликою кількістю цукру, повинна вийти кашка. Розкладіть кашку близько мурашиних доріжок.
  • Разворошите мурашник, насипте туди і поруч з ним кілька жмень солі;
  • Можна залити мурашині ходи гарячим окропом, гасом, міцним розчином марганцівки, оцтом.
  • 3 ст. л. питної соди розчиніть в 2 л окропу, залийте розчин у мурашник. Зверху прикрийте плівкою. Повторіть кілька разів для успішного результату.

Подивіться відео “Самий простий засіб від мурах”.

Профілактичні заходи

Перераховані способи боротьби з мурахами досить ефективні. Але щоб не вдаватися до неї, не допускайте, щоб комахи прийшли до вас на ділянку. Для цього всього-то й потрібно:

  • Дотримуйтесь чистоту на ділянці і на грядках;
  • Не смітите харчовими відходами, не розсипалися на землі хлібні крихти і крупу для птахів;
  • Боріться з появою і поширенням попелиці. Якщо ви помітили тлю, то приготуйтеся до появи мурах. А вони вже точно рознесуть тлю на поруч ростуть рослини.
  • На грядках між рослинами висаджуйте чорнобривці та інші рослини, що володіють різким запахом.

Дорогі читачі, ці народні способи, згідно з відгуками, допомогли багатьом дачникам і городникам позбавитися від настирливих сусідів. Спробуйте і ви, якщо у вас завелися мурахи. У мене теж була така проблема, мені допомогла пшонка. Всього лише 2 рази я її розсипала поверх землі в парнику, і комахи зникли назавжди, хоча минуло вже років десять.

Про автора

admin administrator