Несушка родонить порода курей опис

Авторadmin

Несушка родонить порода курей опис

Які породи курей-несучок існують

Якщо ви плануєте займатися тваринництвом або розведенням домашньої птиці, то починати потрібно однозначно з курки. Справа в тому, що ця домашня птиця вважається воістину однією з найвибагливіших і простих в догляді.

  • Загальний опис курок яєчного напрямку
  • Опис породи Ломан Браун
  • Опис породи курей Леггорн
  • Опис Кучинской породи
  • Опис породи Хайсекс
  • Опис породи курей Російська біла
  • Характеристика породи Іза Браун
  • порода Тетра
  • Порода яєчного напрямку Мінорка
  • Опис породи Род Айланд
  • Порода Нью Гемпшир
  • висновок

Види і породи курей-несучок

Варто сказати, що курка – це універсальне джерело отримання їжі для себе, а також стабільне джерело прибутку. Курка регулярно несе яйця, також в їжу йде ніжне дієтичне м`ясо. Чи не викидається і пух з пером: вони служать прекрасним натуральним наповнювачем для подушок, матраців і ковдр. Таким чином, стає очевидно, що тримати курей вигідно.

Які саме породи курей несучок використовуються найчастіше? До найбільш популярних прийнято відносити наступні:

  • леггорн;
  • Ломан Браун;
  • Кучинський;
  • Хайсекс;
  • Айланд і ін.

Загальний опис курок яєчного напрямку

В каталозі порід курей-несучок є безліч різновидів, які відрізняються зовнішнім виглядом, а також показниками продуктивності. Але, незважаючи на ці відмінності, всіх представників можна охарактеризувати кількома загальними властивостями. Наприклад, варто сказати, що абсолютно всі кури-несучки маловагі. Зазвичай їх маса не перевищує показника в 2-2,3 кг. З цієї причини всі птахи мають не надто важким кістяком.

Справа в тому, що кури-несучки були виведені тільки для однієї мети: отримання якісних великих яєць. З цієї причини на м`ясні характеристики не прийнято звертати увагу.

Курок-несучок розводять для отримання великих яєць

Дані свійські птахи досить швидко стають статевозрілими і швидкими темпами розвиваються. Зазвичай до 130 дня життя вони досягають максимуму в зростанні, перша кладка яєць відбувається вже на 120 день.

Є одна риса, яка об`єднує представників усіх особин, які належать до порід несучок. Це зовнішній вигляд. Всі птахи мають яскравим оперенням, при цьому крила і хвіст у них пишні і габаритні, це видно на фото і відео. Гребінь, розташований на голові, часто має 7 зубців, при цьому його колір може відрізнятися в залежності від породи.

Опис породи Ломан Браун

Французькі кури-несучки породи Ломан Браун відрізняються хорошими показниками несучості. Якщо взяти за обліковий період календарний рік, можна отримати від однієї самки близько 3 сотень яєць, іноді ця цифра дещо більше. Вибір цієї породи в будь-якому випадку дасть можливість отримувати великі яєчні врожаї.

Курка породи Ломан Браун

Варто також сказати і про те, що даний вид породи характеризується досить тривалим періодом яйцекладки, який триває близько 75 тижнів, чому розводити пташок вкрай вигідно. Що стосується статевої зрілості, птах досягає його вже на 130 день життя. У порівнянні з іншою домашньою птицею це досить мало.

Характеристика курячого яйця цієї породи несучок наступна: маса одного яйця зазвичай дорівнює 60-65 г, а колір шкаралупи світло-коричневий. Після того як настає кінець активного періоду яйцекладки, настає пауза, і всі показники йдуть вниз. Звичайно, для фермера схоже на просту просто неприпустимий, тому зазвичай курок забивають саме в цей час.

Говорячи про породу Ломан Браун, не можна не згадати про таку важливу характеристику, як відсоток виживання пташенят. У описуваної породи цей показник можна віднести до рекордних, адже він дорівнює практично 100%.

Опис породи курей Леггорн

Курка породи німецький Леггорн мало в чому поступається Ломан Браун, їх опис схоже. У російських господарствах і фермах найчастіше можна зустріти білих (сріблястих) або рудих (рідше – червоних) леггорни.

Курка породи Леггорн

Якщо у попередній домашній породи статева зрілість настає на 135 день, тут це відбувається дещо пізніше, приблизно на 21 тижні. Якщо були створені всі умови для нормальної життєдіяльності, то курка може знести до 270 яєць на рік.

На відміну від попереднього виду курок-несучок, яйця цих птахів мають біле забарвлення навіть на боці, їх вага також дещо менше, становить близько 57 г в середньому. Найкращі показники відзначаються у породи на першому році життя, після чого наведені цифри щодо різко йдуть вниз.

Опис Кучинской породи

Цей різновид відрізняється тим, що однаково добре приживається в різних кліматичних умовах. Це вкрай важливо і зручно для фермера. Відмітна риса породи – це яскравий рудий окрас з чорним підпалом і яскраво-червоний великий гребінь.

Курка Курчинський породи

Зазвичай перша кладка яєць відбувається у віці 4-5 місяців, при цьому очікувати більш 180 яєць в рік не варто, це максимальна цифра, якої вдавалося досягти фермерам.

У літературі є згадки про рекордсменів серед даної породи. Так, одна курка знесла за рік близько 200 яєць, але на практиці цього досягти практично нереально. Кури з назвою Кучинський Ювілейні несуть не дуже великі яйця, вага яких приблизно дорівнює 60 г, при цьому забарвлення шкаралупи коричневий світлий. Ця порода набула найбільшого поширення на Україні, в Росії, Білорусі та інших колишніх країнах СРСР. При цьому популярністю користуються сріблясті особини.

Опис породи Хайсекс

Ця продуктивна порода курей-несучок відноситься до нових гібридним, для її розведення за основу був узятий супербілий Леггорн, розведенням та утриманням якого спочатку займалися в Росії. Дана птах має яскраві зовнішні відмінності від інших курей. Саме пам`ятне – це форма гребеня, він нагадує листочок, також не можна не звернути увагу на масу птиці, такі курочки важать близько 5 кг.

Курка породи Хайсекс

Якщо взяти середні показники, то біла курка несеться близько 8 десятків тижнів, після чого настає затишшя. За рік птах приносить велику кількість яєць, буває, більше 300.

Відзначається, що яйця несучок Хайсекс великі, яєць менше 60 г не буває, шкаралупа при цьому біла. птахівники відзначають, що в таких яйцях міститься малий відсоток холестерину, що робить їх ідеальним дієтичним продуктом харчування. З цієї причини багато хто віддає перевагу птахам саме цієї продуктивної породи, та й в рейтингу кращих порід яєчного напрямку вони стабільно займають перший рядок.

Опис породи курей Російська біла

Російські білі курки були виведені в Росії, що ясно вже з назви. В оперенні птиці переважає білий колір, хоча до моменту статевої зрілості курчата покриті характерним жовтим пушком, на фотографіях і відео це добре видно. Голова у даного типу курей невелика, відмінна риса – дзьоб жовтого кольору. Тулуб досить потужне і подовжене, що відноситься до характеристиками багатьох порід.

Варто сказати, що Російські білі були виведені спеціально для суворих кліматичних умов Росії. Такі птахи будуть краще адаптуватися до холодів і, відповідно, менше хворіти.

Що стосується характеристики несучості, то російська біла може приносити за один календарний рік змісту близько двохсот яєць, при цьому маса одного яйця становить близько 53 грам, а шкаралупа пофарбована в білий колір.

Характеристика породи Іза Браун

Перейдемо до опису породи Іза Браун, яка займає впевнене місце в рейтингу кращих курей-несучок. Як і попередня порода, Іза Браун відмінно пристосовується до різноманітних кліматичних умов, що робить її зміст і розведення максимально комфортним. Порода зародилася Франції, де над її створенням працювали кращі селекціонери країни, після чого успішно прижилася на Україні, в Росії, Білорусі та інших країнах.

Порода курки Іза Браун

За один календарний рік змісту представники Іза Браун можуть давати близько 300 яєць, забарвлення їх шкаралупи коричневий. Одне яйце важить близько 60 г, виглядає досить великим. Перша кладка може з`явитися вже в кінці третього місяця. якщо містити птахів в умовах клітин, потрібно розраховувати на те, що кожна особина буде споживати близько 120 г кормів.

порода Тетра

Даний вид несучок не відрізняється особливими розмірами, величина їх тіла середня. Відмітна особливість несучок Тетра полягає в оригінальній формі гребеня, він приймає від природи форму листа. При цьому кури мають потужний твердий дзьоб, відносно короткий хвіст, короткі лапи, які мають жовтий окрас.

Курка породи Тетра

Тільки за перший рік змісту сумарна кількість яєць в кладках може скласти більше 240 штук. Варто сказати, що дана порода характеризується тим, що починає приносити яйця дуже рано, вже на 20-2 тижні життя.

Порода яєчного напрямку Мінорка

Таке незвичайне назва порода отримала, завдяки своїм походженням, адже роботи по її селекції велися на острові Мінорка. Далі поліпшення породи відбувалося вже в Англії, після чого кури завоювали світову популярність.

Курка породи Мінорка

Максимальні за кількістю яєць кладки відбуваються, починаючи з 5-го місяця життя птахів, зазвичай ця кількість не перевищує 170 штук. Яєчна шкаралупа має білий відтінок, маса кожного яйця становить зазвичай близько 50 г.

Опис породи Род Айланд

Птахи мають кілька відмінних рис, перше з яких – гребінь, який пофарбований в рожевий колір, при цьому птах має широко поставлену грудну клітку і потужне тіло. В іншому статура несучки нічим не відрізняється від інших порід з каталогу.

Курка породи Род Айланд

Окремо варто розповісти про те, що кури Род Айланд володіють незвичайним забарвленням, що відрізняє їх від інших несучок. Перо має коричневий колір, у кореня червонуватий, а на кінчиках – темніший, близький до бордового або темно-червоного. Саме з цього темного кінчика і визначають, наскільки породистих і чистокровних птиці.

Унікальна характеристика породи Род Айланд – це наявність гена золотистого, завдяки якому можна без праці відрізняти самців від самок. У курок є на потилиці характерне пляма, що і вказує на статеву приналежність птиці. За перший рік життя несучки можна отримати близько 200 яєць, які пофарбовані в коричневий колір і важать близько 60 г.

Порода Нью Гемпшир

Нью Гемпшир – це порода несучок, отримана в результаті селекційної роботи з Род Айланд. Відрізняється дочірня порода забарвленням, при цьому селекціонерам вдалося домогтися поліпшення багатьох характеристик і властивостей. Тепер представники породи Нью Гемпшир можуть починати нестися вже з 3 місяців, маса одного яйця приблизно дорівнює 70 г, забарвлення коричневого кольору.

Курка породи Нью-Гемпшир

Крім хороших показників несучості, пернаті також непогано пристосовуються до різних кліматичних умов, це є позитивною характеристикою для будь-якого початківця і досвідченого фермера.

Варто сказати, що характер даних птахів спокійний, їх можна без побоювання заселяти в клітини як вдома з іншими птахами, не побоюючись бійок при розведенні та утриманні. Ще одна відмінна риса цієї породи полягає в тому, що кури Нью Гемпшир великі, важать не менше 3 кг, через це ціна на них висока.

висновок

Різновидів курей яєчного напрямку досить багато, яка з них краще, повинен вирішити кожен птахівник сам для себе, виходячи з особистих переваг. Вибір в будь-якому випадку доведеться робити фермеру.

Породи курей несучок з фотографіями і назвами: опис

З давніх часів і донині курка – одна з найвідоміших і затребуваних фермерами птахів. Великою любов’ю користуються яйценоских породи. У них є ряд особливостей, що дозволяють отримувати великий яєчний «урожай». Тут ми детально розглянемо і опишемо різні породи курей-несучок (з фотографіями і назвами).

Породи курей-несучок (з фотографіями і назвами): огляд

Несучки: характеристика та особливості

Будь-який фермер знає, для яких цілей набуває живність. Так, курки бувають не тільки яйценоскими, але і м’ясними (наприклад, бройлери), універсальними і навіть декоративними. Нас цікавлять саме ті, що дають людині такий корисний і смачний продукт, як яйце.

Яйця – джерело білка

Таблиця. Основні характеристики курей-несучок

ПараметриОпис
ВагаСамці – до 3 кг, самки – 2-2,5 кг
Вік початку відкладання яєцьЗ 4-х місяців
Форма гребінцяЛистообразная
АктивністьВисока (дуже рухливі), потребують цілорічному вигулі
Терміни відкладанняОдне яйце протягом доби
Пік несучості1-3 роки життя особини
Споживання кормуПідвищений (необхідно для якнайшвидшого відновлення і нової відкладання), у несучок активний обмін речовин
Кількість яйцеклітинБлизько 4 тисяч
Кількість яєць в рікВід 200 до 370 (в залежності від породи та умов утримання). Середній показник – 200-220 яєць за рік
Материнський інстинктВідсутня. Несучки – погані квочки, тому, якщо є мета отримати виводок, знадобиться інкубатор або квочки інших порід

Що важливо знати перед покупкою несучки?

Перш ніж обзавестися тією чи іншою особиною, необхідно визначитися з кількома важливими пунктами:

  • Мета. Якщо ви плануєте отримати якомога більше яєць, не беріть курей м’ясних порід – вони для цієї мети непридатні, так само як і декоративні курочки.
  • Габарити приміщення. Розмір птахи не впливає на її продуктивність, зате невеликим особинам буде комфортніше в маленькому приміщенні, ніж великим.

Якщо пташиний «будиночок» не відрізняється великою площею, то варто звернути увагу на породи поменше

  • Регіон та клімат. Якщо порода теплолюбна, не варто розводити її в Сибіру чи, скажімо, на Уралі – несучість впаде до мінімальних показників.
  • Умови утримання. Ознайомтесь з усіма вимогами породи, щоб зрозуміти, чи зможете ви забезпечити їй те, що потрібно.
  • Вік. Молодняк завжди краще, ніж дорослі особини.
  • Зовнішній вигляд. Курка повинна бути активною, з яскравим гребенем, рівним оперенням. Не купуйте млявих, неохайно виглядають птахів – вони можуть бути хворі.

Врахуйте всі перераховані вище нюанси, і з вмістом несучок не виникне особливих проблем.

Клітка для птахів своїми руками

Умови утримання несучок

Щоб ваші курочки активно несли яйця, ви повинні подбати про те, щоб створити їм необхідні умови. Серед основних вимог можна виділити наступні:

  • відсутність протягів в курнику;
  • тепла підлога;
  • сухі підстилки;
  • постійна плюсова температура в приміщенні;
  • місце для прогулянок на свіжому повітрі;
  • збільшений до 14 годин світловий день (допоможуть лампи денного освітлення);
  • якісні корми, мінерали і вітаміни;
  • відсутність сильних шумів, тиша і спокій навколо курника (несучки – не стійкі до стресу птиці).

Для несучок дуже важливо наявність обгородженої зони вигулу

Відео — Утримання несучок в зимовий період

Огляд найвідоміших порід несучок

Перед тим, як придбати ту чи іншу породу курки, слід звернути увагу на її характеристики. Також врахуйте та особливості клімату, в якому ви перебуваєте. Чому це важливо? Кури, як і будь-які інші живі організми, що можуть позитивно або негативно реагувати на ті чи інші кліматичні умови, що, безсумнівно, впливає на якість і кількість відкладання. Далі ми розглянемо найбільш популярні яйценоских породи курей, їх опис і умови утримання.

Леггорн

Найвідоміша з порід несучок – еталон яйценоских курочок. Забарвлення їх може бути різним, але кращими вважають абсолютно білих птахів. Зовнішні ознаки цих примірників такі: клиновидне тулуб, кнопка грудка, довга спина, червона борода і листоподібний гребінь, голова невелика, помаранчеві очі, міцний дзьоб. У самок хвіст приспущено вниз, у самців, навпаки, злегка піднятий. Мають дуже щільне оперення, захищає їх від холоду і вітру. Ці курочки невеликі (до 2,5 кг), однак можуть знести близько 300 яєць (кожне вагою до 60 гр.) за рік.

Леггорны — дуже доброзичливі, витривалі птиці, пристосуватися до клімату і створеним умовам їм досить легко, при цьому відкладання яєць у них активна круглий рік. Краще всього буде забезпечити несучкам хороше освітлення, чисту воду і корми з мінеральними добавками. Час несення у даної породи починається з 5 місяців від народження, і найпродуктивнішим часом вважають саме перший рік життя самки.

Ломан браун

Курки ці були виведені в Німеччині. Яйця цих забарвлені в коричневий колір, мають щільну шкаралупу і досить великі (60 гр.). У рік фермер може отримати близько 320 таких яєчок (у домашніх умовах – до 300 шт.). Кури цієї породи починають нестися у віці 4,5 місяці, активний період – 80 тижнів, далі йдуть спад несучості.

Зовні особини акуратні, з коричневим градієнтним оперенням. Характер у них спокійний, вони не бояться людини, легко уживаються з іншими птахами. Вони невибагливі до умов утримання, можуть жити як у пташнику, так і в клітинах, вольєрах. Порода дуже економічна корми їй потрібні стандартні, кількість їх невелика. Перепади температур не проблема для цих особин, вони чудово адаптуються до клімату.

Російська біла

З назви видно, що порода наша, російська, а тому популярна у вітчизняних фермерів. Багато хто вважає, що курочки-співвітчизниці набагато витривалішими своїх закордонних родичок. Почасти так і є, адже вони вже пристосовані до примх місцевого клімату, звичні до російським кормів, а тому доставляють набагато менше клопотів своїм господарям. Рекомендуються для вирощування в Підмосков’ї і навіть в холодних регіонах країни. Особливих умов для життя не вимагають. Птах дуже стійко відображає атаки найпоширеніших хвороб курей, а виживання молодих особин становить 95%, що є хорошим показником.

Як ясно з назви, білі кури, яйця несуть такий же забарвлення (вага – 60-65 гр.). Несучки починають відкладання з 5 місяців і за рік подарують фермеру 270-280 яєць. Самочка важить 1,8 кг, самець – 2,2 кг.

Мінорка

Своєю назвою порода зобов’язана місцем походження – іспанському острову Мінорка. Через деякий час порода була модифікована англійськими вченими, а потім стала однією з найулюбленіших і в Росії. Незважаючи на невисокі показники відкладання (170 яєць в рік), цих курочок досить часто можна побачити на подвір’ях. Пов’язано це з їх зовнішнім виглядом: невеликі пташки мають чорне оперення, тіло їх акуратне, плавне. Ці курки несуть дуже смачні яйця. Самі по собі вони спокійні, доброзичливі, починають нестися вже з 20-го тижня.

Хайсекс браун

Ця порода – гібрид курей леггорн. За період своєї несучості у 80 тижнів ця особина здатна відкласти до 360 яєць! Вага кожної особини варіюється від 65 до 71 р. Це відмінні показники, що роблять породу популярною серед фермерів. У продукції даних курей є одна хороша риса: за своїм складом яйця хайсекс браун практично не містять холестерину, а тому попит на них значно вище, ніж на інші. Зовні курочки нічим не поступаються своїм родичам: витягнута шия, невелике тулуб і гладке рудувато-коричневе оперення роблять їх досить привабливими.

Тетра СЛ

Цей підвид зовні абсолютно нецікавий: забарвлення строкате, стандартна для середньостатистичної курочки. Однак несучість їх висока – до 320 штук за рік. Кожне коричневе яєчко має вагу близько 65 р. Відкладання буде залежати від того, яке харчування отримує курка. Ця порода як ніяка інша, потребує добавки кальцію, також вони люблять і яскраве світло. У деяких випадках несучок використовують як м’ясних птахів.

Безсумнівний плюс породи – можливість сортування пташенят. Відразу ж після того, як вилуплюються курчата, стає легко відрізнити самців і самок: півні сірі, білі або чорні, курочки – коричневі.

Род-айленд

Цих птахів складно сплутати з іншими родичами. Гребінець у них рожевий, тіло широке, а оперення – особливе. Кожне перо червоне з темними кінчиками, також можуть бути і коричневі цяточки. Цих курей також легко розсортувати на етапі появи на світло, як і попередню породу: самки відрізняються характерним плямою на потилиці. За період 365 днів несучки дають близько 200 коричневих яєць вагою 58-60 р. Цікаво, що кури цієї породи ще й хороші квочки, на відміну від інших своїх яйценоских родичів.

Кури породи род-айленд

Кучинська ювілейна

Ці особини можуть бути використані і в їжу – їх м’ясо смачне, ніжне й дієтичне. Крім того, досить великий і вага (самки – 3 кг, самці – 3,8 кг). Зовні зовсім звичайні: коричневі пір’я і червоні гребінці. Півні, як водиться, набагато привабливіше особин жіночої статі і виділяються своїми чорно-зеленими хвостами. Порода хороша своєю невибагливістю, корми та умови їй потрібні самі звичайні, ніяких особливих витрат кури не вимагають.

Початок відкладання – піврічний вік. Близько 175 яєць за сезон – звичайний показник для курей цієї породи.

Іза браун

Відносно новий, але вже популярний гібрид несучок, що з’явився в Нідерландах наприкінці 80-х років. Іза браун — результат схрещування леггорнів і представників породи род-айленд, який став відомим не тільки в Європі, але і по всіх континентах.

З п’ятимісячного віку і аж до року курка активно несеться: фермер отримає в цей період 370 яєць вагою 65 р. Потім показники знизяться. Є невелика хитрість, що дозволяє збільшити несучість цих птахів: слідкуйте за тим, щоб раціон був добре збалансований і містив всі необхідні вітаміни і мінерали.

Нью-гемпшир

Цього гібриду вже більше ста років, він створений в США на основі породи род-айленд. Чоловічі особини досягають 4 кг, тоді як самки важать не більше 2,7 кг Кожне яєчко важить приблизно 60 г, забарвлення їх коричнево-жовта. Таких яєць фермер може отримати 210 штук за сезон. При цьому кладку в період зими кури не припиняють. Порода досить гарна, проте показники виживання молодняку трохи нижче, ніж у інших – всього 86%.

Гамбурзька

Якщо ваша мета – не тільки отримати великий яєчний «урожай», але і бачити на своєму обійсті красивих птахів, то ця порода підходить як не можна краще. Зовні кури дуже гарні: блакитний дзьоб, пишне біло-чорне оперення, рожевий гребінь і довге тіло. Вага – близько 1,5 кг. Це дуже активні курочки: щоб загнати їх в клітку, доведеться потрудитися. За рік гамбурзька порода знесе 180 білих яєць (50 г).

Пушкінська смугасто-строката

Як ясно з назви, оперення пташок даної породи строкате і смугасте. У півнів у забарвленні присутні безліч цяточок. Плоский рожевий гребінець має шип, а пір’я стирчать, наче кінська грива. Щільний пух не дає птиці постраждати від холоду і вітру.

Особини даної породи тихі і дуже спокійні, адаптивні, виживаність у них висока. За рік відкладають 200 яєць кремового або білого відтінків (60 г). Вага курок стандартний для несучок (2 кг – самки, 2,5 – самці).

Шаверовский крос

Порода, мабуть, одна з найбільш скоростиглих: самки починають кладку вже на 17 тижні життя. Саме завдяки такій особливості фермеру варто почати активніше годувати їх з 18-го тижня, тоді активний період несучості буде ще і ефективним, і курка подарує господареві 320 яєць за перший рік. Крім такої особливості, ніяких інших вимог у породи немає, кури невибагливі, дуже витривалі і доброзичливі до людей.

Які породи курей не варто купувати?

Фактично всі породи дають яйця в тій чи іншій кількості, а основні умови утримання майже однакові для всіх особин. Однак є такі екземпляри, від розведення та утримання яких краще відмовитися, наприклад, минокорок.

Ці кури дуже яйценоски – показники, скажемо прямо, не низькі. Зовні красиві пташки: стрункі, довгошиї, носять на маленькій голові великий червоний гребінець. І, незважаючи на все це, краще не купувати представниць даної породи. Вся справа в їх походженні. Особини виведені в сонячній Іспанії і до наших змін погоди не адаптовані, що наклав величезний відбиток на їх кліматичні переваги: минокороки люблять тепло, при найменшому натяку на прохолоду їх несучість падає до мінімуму, гребені тьмяніють (обморожуються). Само собою, вирощувати таких птахів у Росії складно. Виняток можуть становити лише південні регіони зі стабільно теплим кліматом.

Відео — Яким породам віддати перевагу починаючому фермеру?

Отже, щоб курочка знесла вам хай не золоте, а просте, але смачне яйце, необхідно не тільки уважно підійти до вибору породи, але і забезпечити їй необхідні умови та гідний догляд. Тоді проблем з откладкой не виникне, і ви станете щасливим володарем здорової та активної несучки.

Про автора

admin administrator