Як зберегти саджанці яблуні на зиму

Авторadmin

Як зберегти саджанці яблуні на зиму

Зміст:

Як утеплити яблуню на зиму? Як укрити саджанці яблунь на зиму?

У холодну пору року як дорослі дерева, так і саджанці схильні до негативного впливу мінусової температури, а також можуть постраждати від зайців і дрібних гризунів, для яких кора є привабливою їжею.

Підготовка до утеплення

Починати попередні роботи необхідно з настанням осінніх місяців. Заздалегідь дізнайтеся всю інформацію про те, як укрити саджанці яблунь на зиму. До цього дерева необхідно рясно полити і удобрити. Спочатку очистіть землю від перегнилих плодів і різного сміття. При укладанні перегною прослідкуйте, щоб товщина шару була не менше 5 см – він не тільки утеплить, а й забезпечить підгодівлю кореневої системи. Важливо знати і про підготовчі етапи, а не тільки про те, як укрити яблуні на зиму. Підготовка яблунь до зими – це можливість ще восени забезпечити їх необхідною кількістю корисних речовин. Навесні всі ваші праці будуть винагороджені. Якщо ви маєте справу з сланкими яблунями, то не забудьте пригнути їх гілки і зафіксувати, скориставшись залізними гаками. Потім навколо стовбура треба накидати землі – таким чином під час морозів дерево буде краще захищена.

Після настання холодів полив припиняється. Обрізка дерев також здійснюється до падіння температури нижче нуля. Після закінчення листопада можна братися за видалення відмерлої кори стовбурів, побілку дерев. До цього моменту запасіться розчином залізного купоросу, який може запобігти появі лишайника. Провівши підготовчі роботи, уважно вивчіть питання про те, як утеплити яблуню на зиму.

Чим вкривати?

Від вибору матеріалу для утеплення буде прямо залежати захист дерева при сильних морозах. Рекомендується використовувати очерет, стебла соняшнику, тютюн, очерет, толь або світлу пакувальний папір. Уникайте плівки і руберойду, т. К. При відлиги таке утеплення може стати ворогом яблуні. Земляні горбки навколо штамба допоможуть не тільки врятувати дерево від холоду, але й захистити від зайців. Зверніть увагу: грунт потрібно вибирати суху і рихлу. Після укладання в канави саджанці потрібно вкрити за допомогою лапника, картону, соломи, скла. Підійде для цього і старий лінолеум.

Укриття крон потрібно здійснювати з настанням зими (за наявності відповідного кількості снігу). Якщо ви закріплювали гілки до землі, то засипте їх білим покривом. Далі крону можна закрити мішковиною, а на краю насипати снігу і утеплити, не залишивши лазівок для гризунів. Дуже важливо завчасно розібратися в тому, як краще вкрити яблуні на зиму. Якщо зробити це до того як випаде сніг, то можна ненароком зробити затишні норки з достатньою кількістю смачної провізії для мишей. Тому потрібно точно знати, як утеплити яблуню на зиму, інакше навесні замість гілок можна виявити тільки голі палички. Але не чекайте також і сильних заморозків, щоб зробити утеплення гілок і крони.

Дорослі яблуні та саджанці

Як утеплити яблуню на зиму, якщо вона ще молода? Осіннім саджанцям, безсумнівно, потрібно приділити більше уваги. Спорудіть укриття з паперу на невеликій відстані від землі, для цього вам знадобиться багато газет (у кілька шарів). Дуже важливо знати, як укрити саджанці яблунь на зиму, бо вони страждають під час сильних морозів найбільше. Що стосується дерев, які вже не належать до молодих посадкам, то їх також слід утеплювати, проте достатньо буде вкрити пристовбурні кола, щоб під час морозів не постраждали коріння. В якості утеплювального матеріалу підійде земля (узята, наприклад, з міжрядь). Мульчування також допомагає збільшити температуру ґрунту і зберегти її від промерзання. Кращі матеріали – природні: тирса, солома, листя, торф, перегній, кора дерев і т. П. Можете також скористатися тонкими гілками і подрібненими шишками.

Зауважте

Якщо температура підвищується, то в цьому випадку ретельне приховування може призвести до перегріву нирок. Щоб запобігти його, відкривайте і провітрюйте саджанці (дорослі дерева теж). Не допускайте відсирівання грунту – це може стати причиною загнивання прикореневій системи. Звільняйте пристовбурні круги від утеплювальних матеріалів якомога раніше, т. К. Грунті потрібно прогріватися на сонці, а коріння рости.

Захист від гризунів

Досвідчений садівник впевнений, що потрібно знати не тільки про те, як на зиму утеплити посаджену яблуню, а й як уберегти її від мишей і зайців. Особливо, якщо мова йде про молодих і сланких яблунях. З настанням весни пошкоджені деревця можуть захворіти і не будуть плодоносити. Синтетична тканина стане хорошим помічником при укритті стовбура і гілок від дрібних гризунів. Обмотайте прикореневу шийку молодих посадок старими панчохами. Розташовуючи покривний матеріал, подбайте про те, щоб не залишалося лазівок і невеликих просторів – миші постараються пробратися до ніжної корі саджанців. Також нижню частину стовбура можна захистити за допомогою толю.

Міфи про сніг

Існує думка, що білий зимовий покрив також може послужити в якості додаткового утеплення. Багато радять згрібати сніг ближче до стовбурів яблунь. Однак робити цього в жодному разі не можна, тому що таким чином ви забираєте його з міжрядь, де знаходиться коренева система (додаткове утеплення тут дуже необхідно). Прибравши природний зимовий покрив, ви залишите незахищену грунт промерзати. Також при цьому ви позбавляєте яблуні можливості насититися талою водою під час весни. При промерзанні грунт стає дуже твердою. Тала вода стікатиме, не доходячи до кореневої системи. Багато хто подумає, що в цьому немає нічого страшного при наявності водогону. Однак під час свого шляху до землі сніжинки насичуються киснем і масою інших корисних речовин, а потім діляться всім цим з корінням. З цього випливає, що сніг потрібно обов’язково зберігати, а грунт утеплювати за допомогою укривних матеріалів.

Сприяти затриманню білого покриву можна за допомогою великих гілок, розкиданих по ділянці, і щитів, поставлених на відкритій місцевості. Посадка соняшнику та інших кулісних рослин послужить для додаткового снігозатримання. Тепер ви знаєте не лише про те, як утеплити яблуню на зиму, але і яких помилок слід уникати, щоб уберегти дерева від захворювань і загибелі.

Утеплення саджанців на зиму яблуня груша

Коли і як укрити молоду яблуню на зиму: поради та інструкції

Молоді яблуні потребують дбайливого догляду, особливо перед холодами. Кілька простих рекомендацій допоможуть садівникам захистити ці рослини від зимових ушкоджень і прискорити термін їх плодоношення.

Для чого потрібно вкривати молоді дерева?

Взимку у плодових дерев настає період відносного спокою. Вони виглядають млявими, проте це не так – коріння і раніше продовжують живити стовбур і крону, хоч і не так активно, як в період вегетації.

Молоді дерева сильніше схильні до негативних впливів, тому вони потребують додаткового захисту. Від того, як підросли саджанці переживуть зиму, залежить їх подальше зростання і врожайність.

Що дасть своєчасне і якісне укриття молодих дерев?

  1. Захист від морозу. Через низьку температуру гине дуже багато саджанців, а ті, які замерзають частково, погано розвиваються і набагато частіше хворіють.
  2. Таке укриття не допустить виникнення тріщин і пошкодження кори. У молодих дерев ще не сформована досить щільна кора, і її дуже легко пошкодити. А тріщини призводять до деформації рослини, хвороб і ослаблення.
  3. Захист від гризунів. Зайці, миші, полівки і кролики – найстрашніші вороги дерев взимку. Вони об’їдають кору, рослина слабшає і може не пережити холоди. Особливо небезпечні гризуни в лютому і березні, коли їх основна кормова база закінчується, і вони виходять на прожиток в сади.

Вік, після якого яблуні більше не мають потреби в додатковому приховуванні на зиму, різниться в залежності від сорту. Морозостійким сортам потрібно 4 – 6 років, а ось колоноподібні яблуні краще продовжувати утеплювати на зиму і далі. У деяких регіонах утеплюють всі плодові дерева, так як там морози можуть погубити навіть доросле і сильне рослина.

Терміни укриття яблунь

Залежно від кліматичного поясу, ці терміни можуть сильно різнитися. Починати вкривати молоді яблуні потрібно не раніше, ніж встановиться середньодобова температура 10 ° С, але при цьому постаратися не залишати дерева без мінімального захисту під час перших сильних заморозків.

Жителям південних районів не можна сильно утеплювати дерева, так як є ризик продовження вегетаційного періоду, і, як наслідок, загибелі молодого рослини. Досить захистити їх від гризунів.

Не слід поспішати і іншим садівникам, тому що занадто раннє укриття тільки шкодить рослині.

З чого слід починати підготовку?

Щоб молоді яблуні легко пережили зиму, їх потрібно правильно підготувати. Уже в листопаді, до настання перших морозів, необхідно поступово готувати сад до зимівлі.

Для цього потрібно:

  • Прибрати опале листя, гілки та згнилі плоди. Не варто залишати їх біля коріння дерева – в листі і старих плодах можуть містяться грибки, личинки шкідників, патогенні бактерії та інші неприємні речі. Всі вони відмінно перезимують, а навесні почнуть шкодити рослинам.
  • Обробити кору і землю навколо дерева купоросної сумішшю. Така обробка допоможе знищити більшість шкідників. Можна використовувати як мідний, так і залізний купорос, він же сульфат заліза.
  • Зібрати виросли на корі мохи або лишайники (якщо вони є). Ці культури також можуть сильно нашкодити молодим рослинам.
  • Обробити нижню частину стовбура за допомогою вапна. Багато хто вважає, що ця процедура проводиться тільки навесні, але це не так. Зимова побілка покликана захистити молоде дерево від розтріскування через різкі перепади температур і від останніх дрібних комах, а також на деякий час відлякати гризунів.
  • Сформувати крону. Це необхідно для додання яблуні правильної форми і для кращого росту дерева. Як інструмент найкраще використовувати гострий секатор. Надрізи необхідно робити під кутом, так рослина легше переносить стрижку.
  • Після того, як всі підготовчі роботи проведені, можна вкривати рослини.

процес утеплення

Щоб дерева благополучно перезимували, потрібно подбати про утеплення кореневої системи. Саме вона найсильніше піддається впливу морозів.

Утеплювати коріння потрібно наступним чином:

  • Удобрити землю навколо стовбура гноєм і засипати його зверху тирсою;
  • Обмотати область біля коріння утеплює, який легко пропускає повітря – наприклад, агроволокном;
  • Обернути стовбур папером або яким-небудь іншим матеріалом.

Використовуйте для обмотки стовбура матеріал білого кольору – він добре відбиває занадто яскраві сонячні промені, які можуть пошкодити рослину.

Якщо випаде багато снігу – це велика удача для садівника. Щільний сніговий покрив відмінно захищає саджанці від переохолодження, а також заважає гризунам. Сніг потрібно згрібати ближче до стовбурів і формувати навколо них замети.

Не бійтеся утрамбовувати сніг – яблуням це тільки на користь, а гризунам буде складніше дістатися.

Захищаємо дерева на зиму від морозів і гризунів

Якщо ділянка знаходиться недалеко від лісу, проблеми гризунів уникнути не вийде. Зайці і миші можуть стати справжнім лихом для молодих дерев, адже саме на них гризуни найчастіше нападають.

Щоб перешкодити мишам, кроликам і зайцям дістатися до ніжної кори молодих яблунь, потрібно не просто обернути дерева для утеплення. Буде потрібно додатковий захист.

необхідні матеріали

Для успішної боротьби з гризунами стовбури дерев потрібно правильно підготувати.

Знадобляться такі матеріали:

  • Ізолюючий матеріал – ялиновий або ялівцевий лапник;
  • Матеріал для обв’язки – мішковина, нетканий матеріал, поліетиленова плівка;
  • Пластикова або металева сітка для загородки;
  • Бордосская рідина – для подальшої обробки землі після початку заморозків.

Незайвим буде розкласти отруту в мишачі і щурячі нори, так як ці гризуни сильно шкодять не тільки рослинам, але і людині. Тому краще від них позбавлятися назавжди.

Обов’язково обробляйте землю навколо дерев, щоб не дати гризунам навіть підібратися до ніжної корі. Вибирайте суміші і розчини, які йдуть на користь саджанців – та ж бордосская суміш відмінно підходить для обробки рослин.

технологія укриття

Підготовлені до зимівлі молоді яблуні потрібно ретельно обмотати ялиновими або ялівцевими гілками, при цьому колючки повинні бути спрямовані вниз. Закріпити лапник можна за допомогою мотузок. Ялинові гілки повинні покривати стовбур від самої землі і мінімум на 1 м вгору.

Народні умільці радять додатково додати до гілок що-небудь сильно пахне і неприємне гризунам. Це може бути м’ята або м’ятна олія, собача шерсть, бузина, креолін або нафталін – дивлячись, що знайдеться в домашніх запасах.

Далі необхідно обгорнути стовбур поліетиленовою плівкою або іншим обраним матеріалом – так гризуни точно не зможуть дістатися до ніжної кори.

Однак існує небезпека подгризанія коренів, і з нею також потрібно боротися. Для цього навколо дерева на відстані 20 – 30 см встановлюється спеціальна перегородка з пластику або дротяної сітки. Її необхідно вкопати в землю на глибину не менше 30 см.

Інші методи боротьби з гризунами

Якщо основний збиток наносять зайці і кролики, з ними можна боротися в такий спосіб: розвісити на гілках шурхотить чорний поліетилен, або ж шматки з щільного картону якогось яскравого кольору. Ці тваринки дуже полохливі, і, помітивши рух біля дерев, поспішать піти.

В якості ще одного методу боротьби з гризунами можна використовувати спеціальні відлякувачі. Їх легко зробити своїми руками – наприклад, з пластикової пляшки і нафталіну – а також можна придбати в спеціалізованих магазинах. Ці відлякувачі виділяють сильний, неприємний для гризунів запах, і які з часом потрібно оновлювати, щоб ефективність не знижувалася.

Вибирайте ті кошти, які не є небезпечними для людини і домашніх тварин. Краще використовувати різні способи, ніж один, але самий радикальний.

Можливо, всі ці заходи захисту здадуться комусь зайвими. Однак ось кілька фактів: за статистикою, від морозу в свою першу зиму гине 60 – 80% саджанців, а через гризунів страждає близько 90% необроблених належним чином дерев.

Щоб яблуні виросли здоровими і довго плодоносили, потрібно обов’язково піклуватися про них. І тоді урожай завжди буде високим.

Слідуючи всім вищепереліченим рекомендаціям, можна правильно і якісно підготувати молоді яблуні до зимівлі і з успіхом захистити їх від усіляких шкідників.

Як укрити молоду яблуню на зиму, технологія приховування

Садові молоді яблуні вимагають особливого догляду і захисту на зиму. Плодові дерева з різних причин можуть постраждати. Як укрити молоду яблуню на зиму, щоб навесні, повернувшись в сад, не довелося виявити мертві дерева, які не зможуть дати урожай.

Навіщо потрібно вкривати яблуні

Багато починаючі садівники вважають, що яблуні вкривати потрібно виключно для захисту від морозів. Але це не зовсім так. Звичайно, молоді яблуні можуть замерзнути при сильних заморозках, але їм загрожує не тільки це. Основний з причин, для чого потрібно таке укриття, є захист від гризунів, які дуже часто ласують соковитою корою саджанців.

Утеплення стовбура допоможе захистити кору від пронизливого вітру, який може висушити її. Весняне сонце теж може нашкодити яблуневої корі, воно може завдати опіки.

Від того, наскільки грамотно будуть проведені заходи по укриттю на зиму яблуні, залежить якість врожаю і плодоносний термін.

Молода яблунька, позбавлена ​​укриття, може загинути, у неї замерзнуть скелетні гілки, і коренева система може вимерзнуть. Особливо це стосується яблунь, вирощуваних в Скандинавії.

Якщо у яблуні пошкоджена кора, вона не зможе нормально розвиватися, і рости навесні. Чи не буде і гарного врожаю. Кора, яка втратила цілісність, схильна до захворювань, що може привести до загибелі дерева. Захистити кору, укривши на зиму, важливе завдання садівника, який піклується про свій сад.

Коли і як укрити молоду яблуню на зиму

Дуже важливо правильно визначити терміни приховування яблунь на зиму. Від цього залежить здоров’я і життя плодових дерев. Якщо вкрити яблуні на зиму занадто рано, молоді пагони почнуть рости занадто рано. Утеплення занадто рано яблуня-перволіток обов’язково рушить в зростання. Цього не можна допустити, оскільки рослина загине.

Рекомендується проводити заходи з утеплення яблуні, коли сокодвижение повністю припиниться, а на вулиці встановиться стійкий холод з температурою повітря близько -10 градусів. Перед укриттям яблунь на зиму, потрібно очистити штамби і гілки від старої кори, яка відшаровується, а потім провести побілку вапняним розчином.

Вас може зацікавити: Відстань між яблунями при посадці

Матеріали для укриття яблунь на зиму

Чим укрити яблуні? Для укриття прикореневої шийки підійдуть матеріали, які пропускають повітря. Можна взяти звичайний старий панчіх.

Для захисту деревного штамба підійде мішковина, старі ганчірки, мішки з-під цукру, з яких потрібно попередньо видалити плівку. Можна використовувати звичайні газети. Разом зі штамбом необхідно укрити і нижні гілки.

Агроволокно – відмінний матеріал для утеплення яблунь, але дорогий. Він забезпечує захист дерев від морозів і від гризунів. Агроволокно легко купити.

За старих часів плодові дерева захищали за допомогою соломи, кукурудзяних стебел, очеретів, гілок хвойних порід дерев. І зараз ці матеріали можна використовувати для укриття яблунь. З очеретами потрібно бути обережними, в них часто заводяться миші. Не зайвим буде розкласти навколо яблуні отруту, якщо в якості утеплювача будуть обрані очерети.

Багато садівники використовують для приховування яблунь звичайні пластикові пляшки. Це доступний матеріал для кожного. Вони надійно вкривають прикореневу шийку і штамб, а також виконують функцію відлякування, оскільки при кожному подиху вітру виробляють шум.

Найбільш незвичайний матеріал для укриття – туалетний папір. Тільки вибирати потрібно найдешевші і грубі її різновиди. Прикореневу шийку потрібно в кілька шарів обмотати туалетним папером. Необхідно захопити штамб і нижні гілки. Знадобиться мінімум три шари, чим більше, тим краще. Щоб папір не зірвати вітром, її фіксують шпагатом.

Спінений поліетилен для теплоізоляції труб допоможе утеплити яблуню на зиму. Для цього його розрізають по шву і надягають на деревце. Його можна зафіксувати скотчем або шпагатом, щоб краще тримався. З таким утеплювачем дереву буде не холодно, до стовбура не доберуться гризуни. І виглядає таке укриття естетично. Вартість такого матеріалу дуже низька, а застосовуватися він може багаторазово.

Можна використовувати плівку або руберойд, але вони викликають підіпріть. Вони повітронепроникні, якщо по весні своєчасно не зняти такий матеріал, чекай парникового ефекту, стовбур вугор, на дереві з’явиться грибок.

Як укрити молоді яблуні на зиму: технологія

Як укрити яблуні? Можна використовувати для укриття дерев різні способи. Вони залежать від сорту і віку дерев. Молоді деревця потребують дбайливого і ретельному укритті. Спочатку потрібно вкрити навколостовбурні коло утеплює, потім засипати снігом. Щоб сніг краще тримався близько дерева, можна накидати бадилля або дрібний хмиз.

Після появи першого снігового покриву досвідчені садівники радять використовувати його для покриття крони яблуні. Сніг беруть з доріжок, де немає рослин.

Протягом зими необхідно стежити за змінами погоди, яблуня завжди повинна залишатися під снігом. Необрізані пагони можуть залишатися відкритими. Покривний матеріал забирається тільки тоді, коли зійде весь сніг.

Виняток – поліетиленова плівка або руберойд. Ці матеріали знімають при першій відлиги.

Щоб перевірити, як яблунька пережила зиму, потрібно зрізати кінчик гілки і подивитися на зріз. Гілка жива, якщо в розрізі біла тканина. При придбанні тканини бежевого або коричневого відтінку можна однозначно сказати, що гілка загинула. При загибелі однієї або декількох гілок можна говорити про загибель всього дерева.

Як утеплити яблуні на зиму: вкриваємо саджанці

Укривання саджанців яблуні відрізняється своєю специфікою. При неправильному укритті деревце може просто загинути.

Якщо саджанці яблуні на зиму висаджені, вони ховаються за тим же принципом, що і молоді деревця, але укриття потребують стовбур і крона.

Під зиму можна висаджувати тільки морозостійкі сорти яблунь, якщо планується посадити саджанці інших сортів, рекомендується відкласти посадку до весни. Як зберегти взимку саджанці до весни? Для цього використовують два способи.

  1. Перший спосіб. Потрібно вибрати сухе, безвітряної місце на ділянці. Вирити канавку близько 50 см в глибину, шириною близько 35 см. Яблуневі саджанці вмочити корінням в глиняну бовтанку, потім помістити в канавку. Присипати коріння торфом з перегноєм, зверху вкрити шаром агроволокна і сухим ялиновим гіллям. Взимку потрібно стежити, щоб канавка була повністю закрита шаром снігу. Навесні, коли почне припікати сонце, необхідно почати прибирати захист, особливо це стосується снігу, щоб під його вагою не пошкодити тонкі гілочки. Знімати захист слід поступово, остерігаючись повернення заморозків.
  2. Другий спосіб. Вибрати сухе місце, підготувати грунт. У суглинних грунт додати пісок, в піщаний грунт торф або перегній. Ретельно перекопати. Викопати канавку з захід на схід. У канавку акуратно скласти саджанці, стежачи, щоб ухил був в сторону півдня, це забезпечить захист від сонячних опіків. Присипати землею. Грунт полити, навколо канавки розкласти кошти для відлякування гризунів. Це можуть бути гілки шипшини, ожини. Навесні потрібно стежити, щоб навколо канавки не було багато снігу, інакше саджанці зопріють. Зайвий сніг в кінці зими в міру необхідності прибирають.

Як укрити яблуню на зиму в залежності від сорту

Як вкривати яблуні різних сортів? Спосіб укриття в деякій мірі залежить від сорту яблуні і від його особливостей. В цілому технологія укриття схожа.

Вибираючи для посадки деревця, важливо враховувати, що деякі сорти є морозостійкими, але погано переносять весняні відлиги. Також враховується те, в якому регіоні України планується висаджувати яблуні, а також для якого регіону був виведений сорт.

Морозостійкі сорти призначені для скандинавських і північних регіонів. Вони погано переносять різкі потепління, а потім повернення холодів.

Сорти, виведені для європейської частини України, погано переносять зиму, але раптові потепління в зимовий час доби не лякають їх. При укритті яблунь потрібно підходити з урахуванням особливостей кожного сорту. Одним потрібно приділяти особливу увагу стану в періоди відлиги, іншим тільки за часів низьких температур.

Як укрити колоноподібні яблуні

Колоновидна яблуня є молодим сортом яблунь, який з кожним роком стає все популярнішим. Таку назву плодове дерево отримало невипадково, його вигляд нагадує колону. У дерева практично немає бічних гілок, а плоди розташовуються уздовж стовбура. Відмінною особливістю цієї яблуні вважається карликовий зростання.

Як утеплити яблуню карликову? Карликові яблуні схильні до промерзання. Адже біля землі морози більш суворі, ніж на висоті. Слід приділити яблуням цього сорту підвищена увага. У таких яблунь часто страждає верхівкова нирка.

Нирка, уражена морозом, дає кілька відгалужень, які перетворюються в самостійні стовбури. Зовнішність яблуні порушується. Щоб не допустити цього, потрібно вкрити крону. Використовують плівку або ганчір’я, надягаючи покривний матеріал зверху.

Потрібно укрити шаром снігу, готуючи колоновидний саджанець яблуні до зимівлі.

Щоб надати яблуні стійкість до поривів вітру, рекомендується прив’язувати до дерева опору. Для захисту молодих дерев потрібно вкрити простір біля коренів, оскільки коренева система може вимерзнуть.

Можна використовувати солому, стружку, тирсу, ялинові гілки та інші матеріали. Загортають стовбур підручними матеріалами: мішковиною, папером, старими ганчірками, капроновими панчохами, це відлякає гризунів.

Більш високу частину обгортають туалетним папером або газетами. Роблять кілька шарів, зміцнюючи шпагатом.

При правильно проведені заходи по укривання яблунь дерева протягом всієї зими будуть відчувати себе добре, вони не загинуть і не замерзнуть під укривними матеріалами і під сніговою шубкою. Восени вони зможуть порадувати смачними наливними яблуками.

Як утеплити грушу на зиму: догляд восени, правила підготовки, укриття молодих саджанців, старих дерев в

З приходом осені кожен дачник замислюється про те, як підготувати грушу до зими, щоб дерево не замерзло і швидко відновився з настанням тепла. В першу чергу плодові культури оглядають на наявність паразитів і ознак захворювань. При необхідності сад обробляють спеціальними препаратами, що захищають від комах і збудників різних інфекцій.

На початку вересня в грунт вносять сульфат калію і суперфосфат. Азотомісткі препарати краще приберегти до весни. Приблизно в середині осені проводять вологозарядковий полив фруктових дерев. Однак якщо осінь видалася багатою на опади, від поливу можна відмовитися або зменшити кількість води в кілька разів.

Грунт повинна просочитися на 1 м. Після того як вода вбереться, землю в пристовбурних кіл мульчують торфом, тирсою, соломою, хвойними гілками або сухий опалою листям. Слідкуйте, щоб в листі не було шкідливих комах.

Шар мульчі захищає грушу від охолодження в період несподіваною відлиги і різкого подальшого похолодання.

Один з етапів підготовки груші до зими – санітарна обрізка крони. Щоосені гілки плодових дерев потрібно обрізати, видаляючи старі, засохлі, травмовані і пошкоджені хворобами та комахами пагони.

«Підготовка саджанця груші до зимівлі»

З цього відео ви дізнаєтеся, як захистити недавно посаджений у відкритий грунт саджанець груші від дрібних гризунів.

Утеплення стовбура і гілок

Утеплювати грушу починають після збору врожаю і з настанням перших холодів. Спосіб укриття фруктових дерев залежить від кліматичних особливостей регіону зростання. Не менш важливо враховувати сортові характеристики і вік рослин. Так, укриття молодих груш на зиму вимагає більше уваги і часу, якщо порівнювати з дорослими деревами.

вибір матеріалів

Процедура утеплення груші на зиму починається з вибору і підготовки укривного матеріалу.

Так, культивовані в південних областях плодові культури обмотують мішковиною, білими поліпропіленовими мішками, нетканим полотном, агроволокном або лутрасилом.

Грушу, вирощувану в Ленінградській області, в Скандинавії, ​​на Уралі та інших регіонах з сильними морозами додатково вкривають ялиновим гіллям, хмизом, дерев’яними дошками і листами шиферу.

техніка укриття

Підготувати плодові дерева до зимівлі нескладно, якщо дотримуватися простих правил утеплення рослин. Отже, давайте розберемося, як правильно утеплити теплолюбних плодову культуру.

Вкривати грушеве дерево починають з кореневої шийки. Пристовбурні кола мульчують торфом, перегноєм, соломою, тирсою і сухим листям. Висота шару мульчі має бути в межах 3-5 см.

Особливо важливо добре утеплити кореневу шийку молодої, ще повністю не зміцніла груші. У період несподіваною відлиги шар мульчі захищає дерево від надлишку вологи і заледеніння при подальших заморозках.

Наступний етап – це утеплення гілок і стовбура дерева. Спочатку потрібно прибрати всі підпори, щоб гілки опустилися до землі.

Для того щоб молоді пагони і скелетні гілки опустилися якнайнижче, використовують «обважнювачі» у вигляді піску, сухий землі, овочевий бадилля, хвойних гілок та іншої рослинності.

Стовбур грушевого дерева і основи скелетних гілок рекомендується ретельно обмотати покривним матеріалом, в якому повинні бути маленькі отвори для циркуляції повітря.

Зверніть увагу, використання синтетичних і вологонепроникних укривних матеріалів призводить до скупчення вологи усередині, що загрожує гниттям дерева.

Особливості утеплення в різних регіонах

Осінній догляд за грушею і підготовка до майбутніх холодів залежать від особливостей кліматичної зони, де росте дерево. Наприклад, для Поволжя характерний помірний клімат.

Тому підготовка плодової культури не займе багато часу. Насамперед рекомендується вкрити кореневу шийку, а потім утеплити штамб груші смугами щільного паперу.

Груші віком від 4 років і старше мульчують, але не утеплюють покривним матеріалом.

Середня смуга України, в тому числі і , відрізняються теплим кліматом. Підготовка теплолюбивой груші до морозів полягає в правильній обрізку дерева і грамотному укритті молодих пагонів і кореневої шийки.

Пристовбурні кола мульчують шаром торфу, тирси та хвойних гілок. Випав перший сніг збирають і насипають поверх шару мульчі.

Що стосується регіонів з холодними і суворими зимами, потрібно більш відповідально і уважно підходити до утеплення фруктових дерев. В період сильних і тривалих морозів в Скандинавії і на Уралі грушу повністю утеплюють покривним матеріалом. Для більш надійної фіксації утеплювач накривають дошками і ялиновим гіллям.

Як укрити яблуню на зиму: особливості утеплення молодих і дорослих рослин

Взимку від впливу низьких температур на вулиці страждають не тільки люди, але і тварини. Плодовим культурам в саду також важливо укриття. Молодим яблуням більше інших необхідний захист від впливу холодів, але не варто нехтувати укриттям дорослих дерев. Є ряд способів, як укрити на зиму яблуню, і кілька важливих процедур, які є обов’язковими.

Варіант укриття яблуні на зиму.

Догляд за яблунею восени

Є цілий спектр процедур, які потрібно провести восени. В першу чергу всі садівники поспішають зібрати врожай.

Після цього зробити обрізку крони в санітарних цілях, полив і підгодівлю, обробку стовбура і побілку, прибирання пристовбурного кола. Щоб не ослаб імунітет яблунь, буде потрібно провести обробку проти шкідників.

Тільки після проведення всіх цих заходів можна вже безпосередньо утеплювати штамб і коріння.

Важливі осінні процедури

До того як укрити яблучне дерево, потрібно провести підготовку, в яку включаються деякі важливі процедури.

полив

Осінній вологозарядні полив проводять після збору врожаю. Нагодовані вологою гілки стають більш пружними, міцними і стійкими. Це буде гарантією, що втечі не обломляться від великої ваги снігового покриву.

Але не завжди потрібно поливати культури. Якщо осінь волога і дощів багато, то полив не проводять. Щоб перевірити необхідність внесення вологи, потрібно копнути в пристовбурних колі на 20 см і звернути увагу на грунт. Коли він сухий, потрібно вносити воду.

Норми поливу відрізняються і варіюються в залежності від віку яблуні. Молодим досить вносити близько 30 літрів, для дорослих ця цифра вже сягає 60-70 літрів. Високорослі яблуні потребують більшої кількості води. Зазвичай перевіряють на достатню кількість вологи за допомогою багнета: грунт повинен бути промочити на 50 см.

Перекопка і підгодівля

Перш ніж перекопувати грунт, потрібно пристовбурні кола добре очистити. Вилами видаляють всі залишки рослинності і опале листя. Перекопувати можна лопатою, але краще вилами. Робити це обережно, щоб не пошкодити коріння рослини. Важлива мета перекопування – занепокоєння шкідників, які можуть оселитися в пристовбурних колі і знайти там притулок на зиму.

Внесення підгодівлі під яблуню.

Підгодовувати потрібно яблуню за 20-25 днів до заморозків. Саме такий термін потрібен, щоб корисні речовини встигли засвоїтися. Ідеальним варіантом буде внесення органіки.

Під дерево висипають перегній або компост, часто роблять це під перекопування або після збирання вносять граблями. Для дорослої яблуні досить 2 відра.

Можна додати 50 грам суперфосфату і 30 грам хлористого калію.

побілка

Проводять побілку стовбура, щоб захистити рослини від появи морозобоін і розтріскування стовбурів. Штамб не береться впливу сонця і не отримує опіків.

Проведення побілки також допомагає видалити шкідників, які зимують під корою. І що важливо для молодих культур, які ростуть в холодних регіонах, вони не ушкоджуються гризунами.

Покривати розчином стовбури потрібно до першої розвилки скелетних пагонів, трохи чіпляючи і їх. Проводити побілку потрібно в погожий день, при температурі вище, ніж +3 градуси. Потрібно вибрати теплий день, щоб після побілки НЕ йшов дощ. Використовують суміш з глини і вапна, для кращого ефекту додають мідний купорос.

видалення гілок

Санітарна обрізка восени необхідна в будь-якому випадку. Її проводять для того, щоб очистити крону від сміття, старих обламаних гілок. Прибрати потрібно ті пагони, які хворі і засохли, із захопленням здорової тканини.

Схема осінньої обрізки яблуні.

Захист від шкідників

Щоб видалити шкідників, потрібно уважно оглянути рослина. Часто можна помітити місця, де відходить кора. Саме там ховаються шкідливі комахи, шукають затишне місце для зимівлі.

У деяких випадках проводять восени обробку від шкідливих комах. Потрібно провести обприскування пестицидами, якщо влітку спостерігалося масове скупчення шкідників. В інших випадках немає необхідності в додатковому обприскуванні.

зрошення

Деякі вважають за краще проводити процедуру зрошення для того, щоб наситити пагони яблунь вологою. Роблять це після збору врожаю зазвичай в південних регіонах і тих, гдесільние пориви сухого вітру висушують все живе.

Захист від гризунів

Щоб кора рослин, особливо молодих, які не підпала під вплив голодних мишей і зайців, її обмотують щільним матеріалом. Деякі вважають за краще розкидати в пристовбурних колі отрута, щоб мишей отруїти, але такий спосіб не завжди раціональний і гуманний.

Обмотана кора на яблуні.

Захист від гризунів також полягає у використанні відлякують коштів. Це можуть бути натягнуті в саду стрічки, які видають неприємний звук або навіть покупні ультразвукові відлякувачі.

Захист від хвороб

Щоб зміцнити імунітет яблуні, потрібно повністю провести весь спектр процедур. Рослина буде максимально захищено від захворювань, якщо його надійно укрити, підгодувати і обрізати.

Утеплення стовбура і коренів

Для укриття коренів рослин використовують найчастіше лапник. Його розкладають в пристовбурних колі, деякі викладають зверху руберойд або мішковину, щоб щільніше прилягав матеріал і не зрушили з місця вітром. Після того як випав сніг, його потрібно якомога більше накласти в пристовбурних колі.

Для утеплення стовбура потрібно вибрати відповідний матеріал і використовувати його правильно. Якщо це:

  • пластикові пляшки, то з них зрізають шийку і дно, надягають на стовбур і закріплюють. Потрібно стежити, щоб вони не сильно пригнічували;
  • використання тканин і мішковини є ідеальним варіантом. Ці матеріали добре пропускають повітря і добре підтримують температуру;
  • використання руберойду або будь-якого нетканого матеріалу можливо, але з деякими обмеженнями. Його потрібно знімати як тільки потеплішає, щоб не створити парниковий ефект;
  • лапник, очерет або кукурудзу прив’язують до штамбу і закріплюють.

Добре утеплена яблуня.

молоді дерева

Особливо важливо стежити за молодими деревами, адже вони максимально схильні до холодів.

Після всіх вище зазначених процедур до питання, як підготувати молоду яблуню до зими, ще можна додати одну відповідь: сніг.

Коли він випадає, його потрібно якомога більше накидати на крону і землю в пристовбурних колі. Деякі радять навіть зверху покласти трохи бадилля або хмизу, щоб сніг тримався міцніше.

Навесні, після того як сніг сходить, укриття знімають. Але важливо врахувати, що якщо стовбур обмотаний матеріалом, який не пропускає повітря, то знімати його потрібно, коли тільки почалися відлиги. Це стосується плівки і руберойду.

колоновидні яблуні

Особливістю колонних сортів є простота в догляді і компактність. Через незвичайної форми колони і з’явилася ця назва. Вони знаходяться ближче до зими, сильніше схильні до холодів.

Також у них поверхнева коренева система, яка в холодні зими без снігу страждає.

Якщо подмёрзнет верхня нирка, то можуть піти бічні відростки, які зовсім порушать ідею колонних яблунь і сортів.

Для того щоб утеплити Колоновидні яблуню максимально, потрібно зробити ряд важливих кроків:

  • укрити простір біля коріння;
  • стовбур обмотати повністю теплим матеріалом;
  • особливо потрібно подбати про укриття верхньої бруньки;
  • якщо є сніг, то його гіркою накинути на посадку.

Особливості в різних регіонах

Залежно від регіонів змінюються терміни початку приготування культури до холодів. Але є ще деякі особливості, які стосуються безпосередньо особливостей регіонів.

На Уралі і в Скандинавії

Особливістю цих регіонів є сувора зима і несприятливі умови. Якщо на території Уралу вирощують ще високорослі культури, то в Скандинавії садять здебільшого культури, які формуються в формі стланца. Їх утеплюють, як і будь-які інші, обмотуючи ствол. На крону накладають максимально багато снігу.

У

У і околицях часто взимку яблуня страждає від сильних поривів вітру. Тому необхідно встановити близько молодий яблуні опори, щоб вони не були надламана. В іншому все процедури утеплення стандартні.

Установка утеплення з опорами.

Що робити, якщо яблуня замерзла

Якщо процедури були проведені неправильно або зима виявилася дуже суворою, яблуня могла підмерзнути. Зрозуміти, що вона постраждала, можна по ряду ознак:

  • навесні не з’явилися бруньки;
  • кора зморщилася і сохне;
  • від рослини йде аромат гнильний;
  • пагони всередині на зрізі темно-коричневі, мертві.

Якщо рослина подмёрзло повністю, то його відновити вже не можна, а ось при частковому обмороженні крони можна видалити подмёрзшіе пагони і з залишків сформувати нову крону. Деякі вважають за краще зрізати всі пагони і на життєздатний корінь прищепити нові сорти яблунь.

висновок

Як будь-які плодові культури, для досягнення стійких і великих врожаїв потрібно буде правильно доглядати за яблунями в саду. Укриття – важливий етап догляду, який не можна пропускати. Добре підготовлене до зими рослина навесні повно сил почне своє зростання.

Як утеплити грушу на зиму: правильний догляд восени, підготовка до морозів молодих саджанців в , середній смузі

Особливо важливо вкривати в осінній період молодий саджанець дерева, оскільки його коренева система ще слабка і беззахисна перед морозом. У міру дорослішання культури стають більш зимостійкість.

Грамотне укриття молодих груш на зиму, як і створення захисту для дорослих дерев, вбереже їх в холоду від появи морозобоін на основному стеблі, через які відбувається порушення харчування культури.

Допоможе тільки видалення кори на пошкоджених місцях, а якщо вони будуть великими, знадобиться щеплення містком для порятунку дерева. Вкриті груші навесні почнуть активно рости, а в майбутньому дадуть хороший і якісний урожай.

«Підготовка до зимівлі саджанця груші»

З цього відео ви дізнаєтеся, як правильно підготувати саджанець груші до зимового періоду.

підготовка

Підготувати плодові дерева до майбутньої зимівлі можна вже в серпні, для цього в грунт вносять добрива. По 1 ст. л. суперфосфату і сульфату калію закладають на глибину 20 см, після чого ямки в пристовбурних кіл потрібно закопати.

В середині жовтня проводять прибирання засохлих плодів та опалого листя. Обрізка рекомендована для культур старше 1 року і проводиться двічі на рік. Потрібно влагозарядковий полив в кількості 50-100 л води під дерево. В кінці осіннього періоду стовбури культур білять сумішшю втиснути фарби з вапном або крейдою, в пристовбурні кола насипають тирсу.

як утеплювати

Далі розповімо, як самостійно підготувати грушу до зими, використовуючи для створення укриття такі матеріали, як лапник, хмиз, а також наявні в господарстві дошки і палиці.

Перший раз захід проводиться в жовтні, з дерева потрібно прибрати підставки, а гілки пригнути ближче до поверхні землі. Зробити це допоможуть вантажі з піску або овочевий бадилля.

Далі гілки засипаються землею або снігом, що випав.

Укриття для коренів

Для вікових культур актуально укривання пристовбурного кола за допомогою хмизу, гілля та інших матеріалів. Перевагу слід віддавати органіці, а саме: торфу, перегною, тирсі. Мульчування проводять шаром до 5 см. Коли настане весна, матеріал знадобиться прибрати, провести розпушування. А коли дерево стане старше, необхідність в створенні мульчі відпадає.

Захист для стовбура

У молодих дерев захисту потребують і пристовбурні кола, і сам стовбур. Можна утеплювати його старими мішками або обернути папером. Більш складним варіантом є застосування руберойду або схожого за властивостями захисного матеріалу.

Зате якщо обернути ними стовбури дерев, можна розраховувати не тільки на захист стовбура від підмерзання, а й від пошкодження гризунами.

Що стосується Скандинавії і Крайньої Півночі, де середній температурний показник у суворі зими може бути до -30 ° C і нижче, там на допомогу садівникам прийдуть теплоізоляційні руберойд і поліетилен, з яких створюють цілі міні-теплиці.

Особливості підготовки до зими в регіонах

Захист груш в , Ленінградському регіоні або іншій області країни з огляду на кліматичні особливості буде дещо відрізнятися.

У підмосковних садах груші можуть добре перезимувати, якщо після збирання місця біля дерев та обрізки укласти навколо гілки маленького розміру, а з снігу, що випав з усього ділянки зробити високий насип. Клімат в цій місцевості є досить теплим, такого захисту саджанців вистачить.

У Поволжі правильно буде також прибрати територію від опалого листя та сміття, скопати пристовбурні кола лопатою і зробити мульчу для утеплення коренів. Особливих зусиль не потрібно, що пов’язано з наявністю помірного клімату.

Садівникам Уралу в осінній період слід підгодувати грушеві дерева, далі укрити коріння ялиновим гіллям або іншим відповідним матеріалом, а стовбур обмотати щільним папером, закріпивши її мотузкою або дротом. Процедура ще дозволить уберегти кору від опіків, які не виключені в осінній і зимовий час через сильний перепаду температур.

Суворий скандинавський клімат диктує свої умови. Створити захист для дерев тут складніше, ніж в інших областях, але це зможе вберегти культури від загибелі через дуже сильних морозів. Крім мульчі в пристовбурні кола обов’язково насипають дрібні гілки дерев, а зверху додатково утеплюють шаром снігу. Стовбур утеплюється руберойдом або іншим відповідним магазинним матеріалом.

Початківці садівники повинні бути особливо уважні: підбирати правильний спосіб захисту дерева з урахуванням клімату вирощування, проводити осінню, а не весняну обрізку.

Грамотно підготувавши дерева до зимівлі, можна вберегти їх від загибелі і зберегти високу родючість.

Як правильно утеплювати саджанці перед зимою – кілька простих рекомендацій

Додано: Генріх Шпігельбойм, 14 лютого 2015

Загальні принципи

Коли ми говоримо про утеплення саджанців, мається на увазі правильне оберігання від заморозків їх коренів. Підмерзлі гілки навесні можуть ожити, в крайньому випадку їх обрізають. І починати підготовку до цього треба задовго до настання морозів – бажано відразу після листопаду.

Утеплення рослин може залежати від клімату, в якому воно живе.

Якщо зими переважно м’які, температури не опускаються нижче 10-15 градусів, багато хто з молодих дерев і кущів не потрібно серйозно вкутувати. У суворих же умовах рослини доводиться серйозно захищати.

Особливо в утепленні потребують рослини, які посадили восени – вони ще слабо вкоренилися і без тепла можуть загинути. Найкраще їх прикопати.

Треба вірно вибрати рослини різних культур. Ви можете звернути увагу на мічурінські саджанці – вони добре перевірені і відмінно підходять для посадки прямо у відкритий грунт в Середній смузі України.

Посадка молодих рослин у відкритий грунт повинна проходити вчасно, щоб земля була досить прогріта. Коли рослина вже в землі, за ним деякий час потрібен особливий догляд і турбота, а на зиму його слід особливо ретельно вкрити.

Матеріали для утеплення

Для цього використовують спеціальні засоби – агроволокно, мінеральну вату. Дуже добре підходить лапник, опале листя, хвоя. Ідеальними захисними властивостями володіє земля. Її великим шаром вкривають невисокі рослини.

Важливо!

Не можна використовувати поліетилен для утеплення – він не пропускає повітря, рослина не може дихати і гине.

утеплюємо кущі

Найбільш поширені і популярні в наших садах смородина і малина. Їх утеплюють на зиму приблизно однаково.

  1. Смородина – морозостійка культура. Але при більш низьких температурах (від -25) може загинути. Щоб цього не сталося, треба зробити наступне:
  • нагнути кущ до землі і придавити вантажем . При цьому притискати треба кінці пагонів. Як вантаж використовуйте черепицю – на її поверхні є канавки, в які можна помістити втечу. Не використовуйте металеві вантажі – через свою високу теплопровідність вони можуть заморозити гілки.
  • Під один грузик можна нагинати все гілки – краще розподілити по кілька штук. Адже вони ростуть в різні боки, а якщо їх нагнути в іншу – це може нашкодити паросткам.
  • Прикопати пагони землею – вона ідеальний утеплювач. Товщина покриву землі повинна бути не менше 10 см, тоді навіть без снігу кущ витримає мороз до -30 градусів.
  • Якщо посадка смородини в грунт була восени, його треба укутати повністю ще і зверху.

Ще один непоганий спосіб – укутати агроволокном. Єдиний його недолік – займає багато часу. Укутувати необхідно кожну гілку окремо, а між ними вставляти ще й мінеральну вату. Такий спосіб утеплення смородини підійде і для тих кущів, які були висаджені восени.

Підготовка смородини до земе

Але починати підготовку кущів до зими треба з їх обрізки. Це слід робити на початку жовтня.

Тоді ж слід і пригинати пагони до землі. Коли вони ще досить гнучкі, щось не поламаються, і на наступний рік будуть плодоносити. Пригинати до землі треба кожен стебло окремо і пов’язувати їх не можна.

Важливо простежити, щоб на малині не залишалися листя – вони тільки віднімають у неї сили.

Закутані таким чином, смородина і малина можуть витримати істотні морози. Для більшої гарантії їх і в такий «шубі» варто нагнути і присипати шаром землі. І тоді вони успішно переживуть холоду.

Як правильно прикопати саджанці

Прикопки «молодняка» допоможе юному рослині без втрат пережити холоди. Але щоб все пройшло гладко, треба зробити наступне:

  • Видалити всі листи, щоб вони не забирали у саджанця вологу. Без них рослина буде більш морозостійким.
  • На невеликому (до метра) узвишші викопати улоговинку, в яку помістити саджанці.
  • Рослини не можна викладати «купою», відстань між ними має бути не менше довжини долоні.
  • Біля коренів ваш молодняк слід добре поливати, поки засинаєте коріння землею. Її шар повинен бути близько 15 см. Землю необхідно злегка утрамбувати.
  • З настанням холодів прикопані саджанці треба повністю засипати пухкою землею. Всю зиму, після снігопадів треба прибирати біля них сніг у радіусі 2-3 метрів.
  • Щоб не переплутати молодняк, до кожного з деревець варто прикріпити пластикову бирку з назвою його виду. Напис краще зробити маркером, – його не змиють опади.
  • Для захисту від гризунів біля прикопки варто розкласти гілки колючих рослин типу ожини. В соломі миші обов’язково влаштують собі норки. «Колючки» завадять гризунам дістатися і до саджанців.

Укриття рослин хвойники

Утеплення плодових дерев

Якщо саджанець плодового дерева вже «дорослий», то ніяких особливих проблем з його утепленням бути не може – треба просто добре замульчувати землю біля стовбура – як слід засипати його прикореневу зону тирсою і торфом – на 5-10 см. Солому і просто тирсу використовувати не варто – через гризунів.

Добре захищає від холодів лапник. Він пропускає повітря і не дає дістатися до стовбура гризунам. Їм просто слід добре обмотати дерево.

Обов’язково потрібно побілити стовбури – це охоронить дерева від опіків сонцем.

Восени слід вибирати саджанці зимостійких сортів яблунь, груш та інших плодових дерев. Їх простіше в перший рік захистити від морозу. Коріння слід добре укрити агроволокном і постійно тримати під великим шаром снігу.

Утеплення хвойних саджанців

Щоб молоді саджанці хвойних рослин не замерзли, їх вкривають на зиму ялиновим гіллям, мішками з тирсою. Для них існує ще одна небезпека – під вагою снігу у них можуть обламатися гілки. Його треба регулярно з них струшувати.

Захист молодих дерев і чагарників

Хвойні дерева – досить морозостійкі і потребують утеплення тільки в найлютіші морози.

Особливу увагу можна звернути на кедр. Серед всіх хвойних дерев він виділяється своєю надзвичайною декоративністю і тією користю, яку він може принести здоров’ю.

Фітонциди, які виділяють ефірні масла кедра, добре впливають на стан дихальної системи людини, вони мають високі антибактеріальні властивості, а ще цей запах не виносить моль. І якщо виростити кедр у себе на ділянці – з багатьма хворобами можна буде розпрощатися.

Правда, звичайний кедр – рослина значних розмірів, місця йому потрібно багато. Для заміських ділянок виведений вид подрібніше – скандинавський кедр. Селекціонери розробили багато різних його сортів. Від звичайного він відрізняється тільки розмірами.

Виростити його можна з насіння (горішків) або придбати саджанці кедра скандинавського. Практика показує, що краще приживаються ті, яких прикопали під зиму.

Якщо саджанці кедра скандинавського ростуть в горщику, на зиму їх необхідно повністю, урівень, закопати врівень із землею.

Особливу небезпеку для нього може грати сонце. Воно відбивається від снігу і може сильно обпекти хвою. Так що в яскраві сонячні зимові дні слід вкривати кедр нетканим полотном.

Добавить комментарий Отменить ответ

Для отправки комментария вам необходимо авторизоваться.

Як зберегти саджанці яблуні взимку

Молоді яблуні потребують дбайливого догляду, особливо перед холодами. Кілька простих рекомендацій допоможуть садівникам захистити ці рослини від зимових пошкоджень і прискорити термін їх плодоношення.

  • Для чого потрібно вкривати молоді дерева?
  • Що дасть своєчасне і якісне укриття молодих дерев?
  • Терміни укриття яблуень
  • З чого слід починати підготовку?
  • Для цього потрібно:
  • Процес утеплення
  • Утеплювати коріння потрібно наступним чином:
  • Захищаємо дерева на зиму від морозів і гризунів
  • Необхідні матеріали
  • Технологія укриття
  • Інші методи боротьби з гризунами
  • Навіщо потрібно вкривати молоді дерева?
  • Коли потрібно вкривати яблуні?
  • Підготовка до процесу
  • Необхідні матеріали
  • Технологія утеплення
  • Санітарна обрізка
  • Обробка від хвороб і шкідників
  • Очищення і побілка штамба
  • Підживлення і вологозарядковий полив
  • Захист від гризунів
  • Чи впливає на укриття сорт
  • Особливості в різних регіонах
  • Навіщо потрібно вкривати яблуні
  • Коли і як укрити молоду яблуню на зиму
  • Матеріали для укриття яблуень на зиму

Для чого потрібно вкривати молоді дерева?

Взимку у плодових дерев настає період відносного спокою. Вони виглядають безжиттєвими, проте це не так – коріння як і раніше продовжують живити стовбур і крону, хоч і не так активно, як у період вегетації.

Молоді дерева сильніше схильні до негативних впливів, тому вони потребують додаткового захисту. Від того, як підрослі саджанці переживуть зиму, залежить їх подальше зростання і врожайність.

Що дасть своєчасне і якісне укриття молодих дерев?

  1. Захист від морозу. Через низьку температуру гине дуже багато саджанців, а ті, які замерзають частково, погано розвиваються і набагато частіше хворіють.
  2. Таке укриття не допустить виникнення тріщин і пошкодження кори. У молодих дерев ще не сформована досить щільна кора, і її дуже легко пошкодити. А тріщини призводять до деформації рослини, хвороб і ослаблення.
  3. Захист від гризунів. Зайці, миші, польовки і кролики – найстрашніші вороги дерев взимку. Вони об’їдають кору, рослина слабшає і може не пережити холоду. Особливо небезпечні гризуни в лютому і березні, коли їх основна кормова база закінчується, і вони виходять на їжу в сади.

Вік, після якого яблуні більше не потребують додаткового приховування на зиму, різниться залежно від сорту. Морозостійким сортам потрібно 4 – 6 років, а ось колоновидні яблуні краще продовжувати утеплювати на зиму і далі. У деяких регіонах утеплюють всі плодові дерева, оскільки там морози можуть погубити навіть дорослу і сильну рослину.

Терміни укриття яблуень

Залежно від кліматичного поясу, ці терміни можуть сильно різнитися. Починати вкривати молоді яблуні потрібно не раніше, ніж встановиться середньодобова температура 10 ° С, але при цьому постаратися не залишати дерева без мінімального захисту під час перших сильних заморозків.

Жителям південних районів не можна сильно утеплювати дерева, оскільки є ризик продовження вегетаційного періоду, і, як наслідок, загибелі молодої рослини. Достатньо захистити їх від гризунів.

Не слід поспішати й іншим садівникам, оскільки занадто раннє укриття тільки шкодить рослині.

З чого слід починати підготовку?

Щоб молоді яблуні легко пережили зиму, їх потрібно правильно підготувати. Вже в листопаді, до настання перших морозів, необхідно поступово готувати сад до зимівлі.

Для цього потрібно:

  • Прибрати опале листя, гілки і згнилі плоди. Не варто залишати їх біля коріння дерева – в листях і старих плодах можуть містяться грибки, личинки шкідників, патогенні бактерії та інші неприємні речі. Всі вони чудово перезимують, а навесні почнуть шкодити рослинам.
  • Обробити кору і землю навколо дерева купоросною сумішшю. Така обробка допоможе знищити більшість шкідників. Можна використовувати як мідний, так і залізний купорос, він же сульфат заліза.
  • Зібрати виросли на корі мхи або лишайники (якщо вони є). Ці культури також можуть сильно нашкодити молодим рослинам.
  • Обробити нижню частину стовбура за допомогою вставки. Багато хто вважає, що ця процедура проводиться тільки навесні, але це не так. Зимова побілка покликана захистити молоде дерево від розтріскування через різкі перепади температур і від останніх дрібних комах, а також на деякий час відлякати гризунів.
  • Сформувати крону. Це необхідно для надання яблуні правильної форми і для кращого зростання дерева. Як інструмент найкраще використовувати гострий секатор. Надрізи необхідно робити під кутом, так рослина легше переносить стрижку.
  • Після того, як всі підготовчі роботи проведені, можна вкривати рослини.

Процес утеплення

Щоб дерева благополучно перезимували, потрібно подбати про утеплення кореневої системи. Саме вона найсильніше піддається впливу морозів.

Утеплювати коріння потрібно наступним чином:

  • Удобрити землю навколо стовбура гноєм і засипати його зверху тирсою;
  • Обмотати область біля коріння утеплюючим матеріалом, який легко пропускає повітря – наприклад, агроволокном;
  • Обернути ствол папером або якимось іншим матеріалом.

Використовуйте для обмотування стовбура матеріал білого кольору – він добре відображає занадто яскраві сонячні промені, які можуть пошкодити рослину.

Якщо випаде багато снігу – це велика удача для садівника. Щільний сніговий покрив відмінно захищає саджанці від переохолодження, а також заважає гризунам. Сніг потрібно згрібати ближче до стовбурів і формувати навколо них замети.

Не бійтеся утрамбовувати сніг – яблуням це тільки на користь, а гризунам буде складніше дістатися.

Захищаємо дерева на зиму від морозів і гризунів

Якщо ділянка знаходиться недалеко від лісу, проблеми гризунів уникнути не вийде. Зайці та миші можуть стати справжнім лихом для молодих дерев, адже саме на них гризуни найчастіше нападають.

Щоб перешкодити мишам, кроликам і зайцям дістатися до ніжної кори молодих яблуень, потрібно не просто обернути дерева для утеплення. Потрібен додатковий захист.

Необхідні матеріали

Для успішної боротьби з гризунами стовбури дерев потрібно правильно підготувати.

Знадобляться такі матеріали:

  • Ізолюючий матеріал – ялиновий або ялівцевий лапнік;
  • Матеріал для обв’язки – мішковина, нетканий матеріал, поліетиленова плівка;
  • Пластикова або металева сітка для загородки;
  • Бордоська рідина – для подальшої обробки землі після початку заморозків.

Нелішнім буде розкласти отруту в мишачі і щурячі нори, так як ці гризуни сильно шкодять не тільки рослинам, але і людині. Тому краще від них позбуватися назавжди.

Обов’язково обробляйте землю навколо дерев, щоб не дати гризунам навіть підібратися до ніжної кори. Вибирайте суміші та розчини, які йдуть на користь саджанцям – та ж бордоська суміш відмінно підходить для обробки рослин.

Технологія укриття

Підготовлені до зимівлі молоді яблуні потрібно ретельно обмотати яловими або ялівцевими гілками, при цьому колючки повинні бути спрямовані вниз. Закріпити лапник можна за допомогою мотузок. Ялинові гілки повинні покривати стовбур від самої землі і мінімум на 1 м вгору.

Народні умільці радять додатково додати до гілок щось сильно пахнуче і неприємне гризунам. Це може бути м’ята або м’ятна олія, собача шерсть, бузина, креолін або нафталін – дивлячись, що знайдеться в домашніх запасах.

Далі необхідно обернути ствол поліетиленовою плівкою або іншим обраним матеріалом – так гризуни точно не зможуть дістатися до ніжної кори.

Однак існує небезпека підгризання коренів, і з нею також потрібно боротися. Для цього навколо дерева на відстані 20 – 30 см встановлюється спеціальна загородка з пластику або дротяної сітки. Її необхідно вкопати в землю на глибину не менше 30 см.

Інші методи боротьби з гризунами

Якщо основної шкоди завдають зайці і кролики, з ними можна боротися наступним способом: розвісити на гілках шуршачий чорний поліетилен, або ж шматки з щільного картону якогось яскравого кольору. Ці звірки дуже лякливі, і, помітивши рух біля дерев, поспішать піти.

Як ще один метод боротьби з гризунами можна використовувати спеціальні відлякувачі. Їх легко зробити своїми руками – наприклад, з пластикової пляшки і нафталіну – а також можна придбати в спеціалізованих магазинах. Ці відлякувачі джерелять сильний, неприємний для гризунів запах, і їх періодично необхідно оновлювати, щоб ефективність не знижувалася.

Вибирайте ті засоби, які не небезпечні для людини і домашніх тварин. Краще використовувати кілька методів, ніж один, але найрадикальніший.

Можливо, всі ці заходи захисту здадуться комусь зайвими. Однак ось кілька фактів: за статистикою, від морозу в свою першу зиму гине 60 – 80% саджанців, а через гризуни страждає близько 90% необроблених належним чином дерев.

Щоб яблуні виросли здоровими і довго плодоносили, потрібно обов “язково піклуватися про них. І тоді врожай завжди буде високим.

Дотримуючись всіх перерахованих вище рекомендацій, можна правильно і якісно підготувати молоді яблуні до зимівлі і з успіхом захистити їх від усіляких шкідників.

У зимовий період повільними темпами триває зростання яблуні. Тому важливо захищати її від морозів і шкідників. Кожен дачник повинен піклуватися про рослину і проводити правильну підготовку яблуень до зими. Навіть морозостійкі сорти потрібно вкривати на холодний період, щоб захистити їх від гризунів. Готувати починають завчасно, до настання морозів.

Навіщо потрібно вкривати молоді дерева?

Багато дачників впевнені, що рослину вкривають на зимовий період, щоб яблуню не пошкодив мороз. Але ця думка помилкова. В першу чергу – це захист від гризунів, які люблять поласувати молодою корою взимку. Також це хороший захист від холодних вітрів, які надмірно висушують кору, і від весняного сонця, що викликає опіки. Тому укриття – обов’язковий осінній захід, який проводять до настання морозів.

У молодих деревців існує ризик висушування зимовими вітрами і сонцем. Тому забезпечують укриття не тільки ствола, а й усієї крони. В якості матеріалу для цієї мети ідеально підходить мішковина. З 7 років рослина не так гостро потребує захисту на зимовий період у вигляді укривного матеріалу.

Коли потрібно вкривати яблуні?

Головна умова – вибрати правильний час укриття. Саме від нього залежить здоров’я і життя культури. Занадто раннє утеплення спровокує зростання втечі, що неминуче призведе до загибелі деревця. Захист споруджують, коли повністю завершиться сокорух, і встановиться температура -10 ° С. Перш ніж сховати рослину, її правильно готують.

Підготовка до процесу

У холодних регіонах ростуть сорти, що добре витримують стужу. Якщо морози тримаються кілька днів, то сильної шкоди рослинам вони не принесуть. Може лише незначно постраждати коріння, розташовані поруч з поверхнею ґрунту, і слабкі прикореневі гілочки. Зате голодні зайці можуть сильно пошкодити насадження. Тому перед укриттям необхідно вирішити, для яких цілей це робиться.

Вчасно і надійно укрита кора – важлива умова для розвитку і зростання культури. Таке укриття особливо необхідне молодій культурі, оскільки пошкоджена кора викликає захворювання, які ведуть до загибелі дерева.

Як підготувати рослину до зимівлі, повинен знати кожен садівник. Перед укриттям проводять низку заходів:

  1. Навколо рослини видаляють опале листя. Вона є джерелом розмноження бактерій і комах. Її обов’язково спалюють, щоб запобігти розмноженню інфекції.
  2. Від лишайника культуру обробляють мідним купоросом.
  3. Видаляють гнилі плоди, які лежать навколо дерева і висять на гілках. У яблуках зимують личинки, які з настанням тепла починають пошкоджувати дерево.
  4. Для знищення жуків і різних небезпечних комах пристовбурне коло перекопують.

Якщо на літній період на дереві встановлювався спритний пояс, то перед зимівлею його знімають. Корисних комах і божих корівок обов “язково відпускають. На дерево можна повісити годівницю, в якій взимку підгодовують синиць. Птахи допоможуть знищувати шкідників.

Необхідні матеріали

Існує маса матеріалів, що підходять для обмотки стовбура:

  • очерет;
  • капронові панчохи;
  • старі ганчірки;
  • туалетний папір;
  • ельник;
  • поліетиленові мішки;
  • целофан;
  • кілька шарів газети.

Не рекомендується використовувати солому від зернової культури, яка приваблює гризунів до дерева. Також не слід застосовувати дріт, оскільки він травмує кору рослини. Утеплювати дерева можна пластиковими пляшками. Вони якісно закриють штамб і прикореневу шийку, виконають функцію відлякування, оскільки пляшки роблять шум від кожного дунення вітру.

Утеплення знімають після сходження снігу. Якщо рослина укрита рубероїдом, то її видаляють з настанням першої відлиги.

Технологія утеплення

Саджанці та їх кореневу систему вкривають повністю. Велику небезпеку для них становить вітер. Рекомендується вкопати біля колиць і прив’язати рослину. Також доцільно поставити навколо перешкоду у вигляді сухих гілок, яка стримуватиме вітер. А сніг послужить додатковим захистом від вимерзання.

Вкривати саджанці треба обов’язково. Пошкоджена кора призведе до розтріскування і хвороб, а підгниле мерзле коріння послужить причиною загибелі рослини. Це враховують при утепленні всіх сортів. Молоду яблуню навколо стовбура вкривають шаром тирси. Це послужить гарним захистом від вимерзання коренів. Потім утеплюють ствол мішковиною. Зверху викладають лапнік, який захистить рослину від шкідників.

Санітарна обрізка

Перед зимовим періодом обрізають хворі та сухі гілки. Живі рекомендується вкоротити на третину. Зріз роблять під гострим кутом добре заточеним інструментом. Для цих цілей підходить секатор або ножівка. Місце зрізу промазують садовим варом. Пошкоджені гілки повністю спилюються, пеньки залишати не можна. Дереву надають форму куща і залишають максимальну висоту 3 метри.

Обробка від хвороб і шкідників

Після того як навколо приствольного кола видалили все сміття, необхідно обробити рослину розчином купоросу. Обприскувати можна як залізним, так і мідним. Це допоможе убезпечити яблуню від можливих захворювань і поширення комах.

Очищення і побілка штамба

Обов’язково покривають ствол вапняним розчином. Також промазують і гілки першого ряду. Цей захід важливий, оскільки:

  • Служить захистом від шкідників. При затяжній і теплій осені деякі комахи можуть активізуватися і приступити до ураження культури.
  • Засіб допоможе запобігти морозобоїнам, що з’являються від різких перепадів температур;
  • Якщо до складу додати фунгіциди, то розчин посприяє боротьбі із захворюваннями та стовбуровими шкідниками, що зимують у корі рослини.
  • Вапно захистить культуру на початку весни від першого палючого сонця.

Перед тим як приступити до побілки, готують ствол. Позбавляють його від мха, відмерлої кори і лишайника. Перш ніж приступити до очищення штамба, навколо розстеляють брезент, на який будуть сипатися органічні залишки. Процедуру проводять у безвітряну, суху погоду. Температура повітря повинна бути + 2. + 3 ° С. Зібрану труху спалюють. Після того як побілка добре просохне, можна наносити утеплювач на штамб.

Підживлення і вологозарядковий полив

Обов’язково проводять підзимний полив. До осіннього періоду зелені гілки вже одревесніли, надлишок вологи не спровокує їх зростання. Залежно від ґрунту під одну яблуню вносять 30-40 відер води. Грунт повинен просякатися рідиною не менше ніж на 1,5 метра.

Полив необхідний для забезпечення кореневої системи вологи на всю зиму, що дозволить корінню не перемерзати. Добре розподілена волога запобігатиме розтріскуванню ґрунту, що виключить ризик проникнення морозу до коріння. Велику роль відіграють калійно-фосфорні добрива, що сприяють визріванню деревини. Суперфосфат або калійну сіль вносять у момент розпушування ґрунту навколо стовбура.

Захист від гризунів

Восени потрібно укрити на зиму штамб від гризунів, які люблять поласувати корою. Ідеальний варіант – ельник. Гострі голки відлякають тварин і збережуть у цілісності кору. В основному пошкоджують дерева зайці. Через своє зростання вони не можуть високо обгризати рослини. Тому захищають штамб і гілки, розташовані на невеликій висоті. Часто використовують руберойд. Цей матеріал захистить від шкідників, зігріє взимку і врятує від сонячних опіків.

Чи впливає на укриття сорт

Морозостійкі сорти з 7 років утеплювати необов’язково. Це стосується тільки рослин з міцною корою, на якій немає пошкоджень і ознак хвороб. Таке дерево легко протистоїть морозам. Наземна частина штамбу без спеціального укриття витримує мороз до -35 ° С.

Зате колоновидну яблуню слід вкривати особливо ретельно. Це не залежить від її зростання і віку.

У рослини немає довгих гілок навколо центральної втечі, тому вкривати слід повністю. Для цього навколо рослини збирають піраміду з дерев’яних планок. Всередину насипають перегною. А піраміду обертають брезентом. Такий захист допоможе культурі пережити морози.

Особливості в різних регіонах

У Сибіру і в Уралі вирощують спеціальні сорти, які виносять люті морози. Проте яблуні рекомендується вкривати на зимовий період. У Сибіру стовбур утеплюють на 1,5 метра. Як укриття використовують тканину або хвою. Зверху закріплюють скотчем. Це допомагає захищати культуру від опіків сонячними променями, холоду і гризунів.

На Уралі вкривають коріння. Для цього використовують:

Навколо штамбу роблять горбик у висоту близько 30 сантиметрів. Саджанці в холодних регіонах слід вкривати повністю наприкінці осені. Взимку на рослину накидають і утрамбовують сніг, який служить додатковим захистом від морозів. У Підмосков’ї старанно проводять підготовку культури до зимівлі і дотримуються всіх необхідних умов, оскільки можливі суворі погодні умови, які характеризуються різкими перепадами температур.

Для утеплення виконують умови:

  • Рихлять ґрунт навколо рослини.
  • Саджанці занурюють. Пагорб повинен вийти 30 сантиметрів.
  • Мульчують пристовбурне коло тирсами. Товщина шару становить близько 30 сантиметрів. Це послужить надійним захистом кореневої системи від лютих морозів.
  • Стовбур утеплюють прихованим матеріалом.
  • Сніг накидають і утрамбовують навколо рослини. Чим більше вийде гірка, тим краще.

Дотримання перерахованих процедур з підготовки рослини до зимівлі допоможе вберегти дерево і зберегти його здоров’я, що посприяє хорошому врожаю в наступному сезоні.

Садові молоді яблуні вимагають особливого догляду і захисту на зиму. Плодові дерева з різних причин можуть постраждати. Як укрити молоду яблуню на зиму, щоб навесні, повернувшись в сад, не довелося виявити загиблі деревця, які не зможуть дати урожай.

Навіщо потрібно вкривати яблуні

Багато садівників-початківців вважають, що яблуні потрібно приховувати виключно для захисту від морозів. Але це не зовсім так. Звичайно, молоді яблуні можуть замерзнути при сильних заморозках, але їм загрожує не тільки це. Основною з причин, навіщо необхідне таке укриття, є захист від гризунів, які дуже часто ласують соковитою корою саджанців.

Утеплення стовбура допоможе захистити кору від пронизливого вітру, який може вичерпати її. Весняне сонце теж може нашкодити яблуневій корі, воно може завдати опіків. Від того, наскільки грамотно будуть проведені заходи з укриття на зиму яблуні, залежить якість врожаю і плодоносний термін. Молода яблунька, позбавлена укриття, може загинути, у неї замерзнуть скелетні гілки, і коренева система може вимерзнути. Особливо це стосується яблуень, що вирощуються в Сибіру.

Якщо у яблуні пошкоджена кора, вона не зможе нормально розвиватися, і рости навесні. Не буде і хорошого врожаю. Кора, яка втратила цілісність, схильна до захворювань, що може призвести до загибелі дерева. Захистити кору, приховавши на зиму, важливе завдання садівника, який піклується про свій сад.

Коли і як укрити молоду яблуню на зиму

Дуже важливо правильно визначити терміни приховування яблуень на зиму. Від цього залежить здоров’я і життя плодових дерев. Якщо сховати яблуні на зиму занадто рано, молоді втечі почнуть рости занадто рано. Утеплена занадто рано яблуня-першорічок обов’язково торкнеться зростання. Цього не можна допустити, оскільки рослина загине. Рекомендується проводити заходи з утеплення яблуні, коли співкорух повністю припиниться, а на вулиці встановиться стійкий холод з температурою повітря близько -10 градусів. Перед укриттям яблуень на зиму, потрібно очистити штамби і гілки від старої кори, яка відшаровується, а потім провести побілку вапняним розчином.

Матеріали для укриття яблуень на зиму

Чим сховати яблуні? Для укриття прикореневої шийки підійдуть матеріали, що пропускають повітря. Можна взяти звичайний старий панчоха. Для захисту деревного штамбу підійде мішковина, старі ганчірки, мішки з-під цукру, з яких потрібно попередньо видалити плівку. Можна використовувати звичайні газети. Разом зі штамбом необхідно укрити і нижні гілки. Агроволокно – відмінний матеріал для утеплення яблуень, але дорогий. Він забезпечує захист дерев від морозів і від гризунів. Агроволокно легко купити.

У старовину плодові дерева захищали за допомогою соломи, кукурудзяних стеблів, очеретів, гілок хвойних порід дерев. І зараз ці матеріали можна використовувати для укриття яблуень. З очеретом потрібно бути обережними, в них часто заводяться миші. Не зайвим буде розкласти навколо яблуні отруту, якщо в якості утеплювача будуть обрані очерети.

Багато садівників використовують для приховування яблуень звичайні пластикові пляшки. Це доступний матеріал для кожного. Вони надійно вкривають прикореневу шийку і штамб, а також виконують функцію відлякування, оскільки при кожному дунування вітру виробляють шум.

Найбільш незвичайний матеріал для укриття – туалетний папір. Тільки вибирати потрібно найдешевші і грубі її різновиди. Прикореневу шийку потрібно в кілька шарів обмотати туалетним папером. Необхідно захопити штамб і нижні гілки. Знадобиться мінімум три шари, чим більше, тим краще. Щоб папір не зірвало вітром, його фіксують шпагатом.

Читайте також:Як правильно приготувати тушковану капусту з м’ясом

Про автора

admin administrator