Як допомогти квітам у сильну спеку

Авторadmin

Як допомогти квітам у сильну спеку

Як пережити пекельну спеку: покрокова інструкція

Спека може вбивати. У США щорічно понад 700 людей гинуть від сильної спеки, у Великій Британії щорічно відбувається в середньому 2000 смертей, пов’язаних зі спекою. Пояснюємо, як вижити, коли на вулиці +35.

Спека досить сильно впливає на організм, причому вік не має особливого значення. Але є люди, які особливо вразливі до спеки, це: літні, люди з хронічними або серйозними захворюваннями, маленькі діти, люди, прикуті до ліжка, люди з наркотичною чи алкогольною залежністю.

Як впоратися зі спекою

Пийте багато води, навіть якщо не відчуваєте спраги. Важливо підтримувати водний баланс. У спеку організм втрачає багато рідини, ми пітніємо, щоб охолоджуватися. Деяким людям за станом здоров’я не можна багато пити. Якщо так, уточніть у лікаря, як не переборщити.

Якомога довше залишайтеся в приміщеннях, де є кондиціонер. Це найзручніший спосіб сховатися від спеки. Якщо вдома важко підтримувати комфортну температуру, можна вирушити до громадських просторів із кондиціюванням повітря, кафе чи бібліотеки.

Закрийте штори в кімнатах, які виходять на сонячний бік, щоб у приміщеннях було прохолодніше.

Не покладайтеся на вентилятор як основний охолодний пристрій під час сильної спеки. Він не охолоджує, а лише ганяє гаряче повітря.

Охолоджуйте тіло: намочіть рушник і обітріть тіло, опускайте ноги в холодну воду і приймайте прохолодний (не крижаний!) душ.

Не виходьте на вулицю у найспекотніший час дня, приблизно з 11:00 до 15:00 (у різних місцях цей період може відрізнятися). Якщо все ж таки потрібно вийти, надягніть капелюх або кепку, використовуйте сонцезахисний крем з SPF мінімум 30, візьміть пляшечку води і переміщайтеся по тіні.

Носіть світлий вільний одяг з натуральних тканин, таких як бавовна та льон. Він пропускає повітря і швидко сохне, так ви менше потітимете.

Їжте частіше й невеликими порціями. Саме час для холодних закусок, наприклад, салатів, холодного борщу, овочів або гаспачо.

Перенесіть заняття спортом на вулиці або роботу в саду на пізній вечір або ранок, коли прохолодніше. При інтенсивних навантаженнях у спеку організм швидше втрачає рідину, через це може настати зневоднення.

Ніколи нікого не залишайте у закритому автомобілі, особливо дітей чи тварин.

Тепловий удар

Якщо людина багато часу провела на спеці, вона може отримати теплове виснаження. Це зазвичай не є ознакою серйозної проблеми, якщо можна протягом 30 хвилин охолонути і прийти до норми. Ось ознаки теплового виснаження :

  • головний біль;
  • запаморочення та сплутаність свідомості;
  • втрата апетиту та погане самопочуття;
  • надмірне потовиділення;
  • судоми в руках, ногах та животі;
  • прискорене дихання чи пульс;
  • висока температура;
  • сильна спрага.

Симптоми часто однакові у дорослих та дітей, але малюки можуть стати млявими та сонними.

Терміново зверніться за медичною допомогою, якщо у людини є ознаки теплового удару:

  • погане самопочуття після 30 хвилин відпочинку у прохолодному місці та великої кількості води;
  • відсутність поту, навіть якщо надто спекотно;
  • висока температура тіла – 40 градусів і вище;
  • прискорене дихання або задишка;
  • втрата свідомості;
  • людина не реагує на вас.

Важливо! Цей матеріал має винятково загальноінформаційний характер і не може бути основою для встановлення діагнозу або медичних висновків. Публікації на сайті засновані на останніх актуальних і науково обґрунтованих дослідженнях у сфері медицини. Але якщо Вам потрібні встановлення діагнозу або медична консультація, обов’язково зверніться до лікаря.

Ці правила врятують ваші кімнатні рослини в сильну спеку

У спекотну погоду, особливо коли стовпчики термометрів вже кілька днів йдуть за 30-градусну позначку, рослинам у квартирі на підвіконнях доводиться “складати” суворий іспит на витривалість і стійкість.

Та є способи допомогти своїй кімнатній флорі пережити високі температури і врятувати від палючого сонця. Для цього рекомендують дотримуватися деяких правил.

Для більшості декоративних рослин оптимальна температура становить 20-25 градусів, також “вихованці” на підвіконні в літній сезон особливо люблять підживлення, і погано реагують на холодну воду.

Навіть якщо стоїть тривала спека і безхмарне небо пропускає багато сонячного світла, не слід “передавати куті меду” з водою – їх можна просто залити, що загрожує згниванню кореня. Слід поливати квіти лише тоді, коли підсохне ґрунт в горщику.

Для зволоження ґрунту кімнатних рослин вважається найкращим часом – вечірній. При цьому перевагу слід віддавати трохи теплій воді, оскільки студена занадто холодна рідина може бути для рослини стресом.

Як правило, на природі трави та інші рослини після дощу помітно йдуть у зріст, виганяють квіти, нові пагони. Для кімнатних рослин можна створити аналогію такого “теплого душу” за допомогою лійки. Рекомендуються такі поливи робити раз на тиждень.

Оскільки у чорних кашпо є властивість сильніше нагріватися, для вирощування квітів вдома краще вибрати горщики інших відтінків. Рекомендують білого і сірого кольорів, але і будь-які інші теж підійдуть – головне, не дуже темного.

Позаяк літній сезон для рослин вважається піковим для цвітіння і зростання, їм потрібне додаткове підживлення. Для певних квітів воно – своє, що також слід враховувати, даючи харчування своїм кімнатним рослинам.

До слова, раніше ми розповідали, що потрібно покласти в горщик кімнатної рослини, щоб уникнути шкідників.

Про автора

admin administrator